Beste warmtepompdrogers – Vergelijkingstest & Koopgids
Door te kiezen voor de Siemens WT45W470NL – iQ500 warmtepompdroger kies je voor een bijzonder energiezuinig apparaat dat zelfs gekwalificeerd werd met een energielabel A+++. Echter moet de AEG T8DE95EW – 8000 serie warmtepompdroger met een energielabel A++ alvast niet onderdoen. Bovendien biedt dit exemplaar een ruime laadcapaciteit van wel 9 kg. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde toppertje aan de selectie toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen. We hopen hiermee de zoektocht voor jou net iets makkelijker te maken en wie weet zit er wel een warmtepompdroger tussen die helemaal aan het verwachtingspatroon kan voldoen.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
Met behulp van het 1450 meter lange snoer is het een fluitje van een cent om de warmtepompdroger van Siemens op het stroomnet aan te sluiten. Verder wordt een aparte afvoerslang meegeleverd om het water verder weg te leiden.
Mocht je van plan zijn om dit apparaat van Siemens in het winkelmandje te plaatsen, dan zul je echter rekening moeten houden met zijn hogere prijskaartje. Verder is evenmin trommelverlichting voorzien en dat kan voor sommige klanten een struikelblok zijn.
Het apparaat biedt een vrij ruime droogcapaciteit van 8 kg aan en levert, bij standaard normaal gebruik, een vrij beperkt energieverbruik van amper 176 kWh op jaarbasis, wat overeenkomt met ongeveer 40 euro aan jaarlijkse kosten.
De tweede keuze
De warmtepompdroger van AEG is voorzien van een energielabel A++ vanwege zijn lage energieverbruik van 259 kWh op jaarbasis en bijbehorende jaarlijkse energiekost van ongeveer zo’n 60 euro.
Het wordt meteen duidelijk dat dit apparaat niet over een FiberPro functie beschikt waardoor het niet mogelijk is om eender welk type kleding op hetzelfde tijdstip te laten drogen, waar andere warmtepompdrogers misschien wel toe in staat zijn.
De RVS trommel van deze AEG warmtepompdroger biedt een vrij ruime vulopening van maar liefst 38 cm in de doorsnede waardoor een algemene laadcapaciteit van wel 9 kg kan worden gegarandeerd.
Overweeg ook
We sluiten het rijtje af met de WTR88T00NL warmtepompdroger van Bosch die, net zoals het eerste product, een energielabel A+++ kent en bijgevolg op jaarbasis een lage en aannemelijke energiefactuur zal opleveren.
In tegenstelling tot sommige andere warmtepompdrogers lijkt dit apparaat jammer genoeg niet voorzien van een zelfreinigende condensor waardoor hij na gebruik toch net iets meer onderhoud zal vragen. Dat kan een tegenvaller zijn voor sommige klanten.
De warmtepompdroger biedt meerdere programma’s inclusief standen aan en levert daarbij een geluidsniveau van slechts 64 dB, wat behoorlijk weinig is voor dergelijke toestellen. Bovendien kan hij ook gebruikt worden voor delicate stoffen.
7 beste warmtepompdrogers (Reviews) van 2024
De beste warmtepompdroger of condensdroger is er eentje die helemaal aan het verwachtingspatroon voldoet, ongeacht zijn prijskaartje. Of je daarbij opteert voor een Whirlpool warmtepompdroger, een LG warmtepompdroger dan wel een Miele warmtepompdroger blijft vooralsnog een persoonlijke keuze. Wij selecteerden alvast 7 toppertjes rekening houdend met de online reviews en het bijkomend advies van zowel klanten als experts. Neem de opties even door en maak voor jezelf uit of je kiest voor een energiezuinige warmtepompdroger A+++ dan wel het apparaat met de laagste prijs of het gewoon het populairste toestel uit de selectie.
1. Siemens WT45W470NL – iQ500 – Warmtepompdroger, A+++
Met de Siemens WT45W470NL warmtepompdroger kies je niet meteen voor een aanbieding of één van de goedkope producten uit de lijst maar, volgens heel wat klanten, wel degelijk voor kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Zo wordt het apparaat gelijk beloond met tal van positieve reacties én een unieke gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren.
Met de Siemens warmtepompdroger kies je bovendien voor een apparaat met een zelfreinigende condensor waardoor het onderhoud achteraf vrijwel beperkt blijft. Het water wordt bij elke wasbeurt opgevangen in het bijbehorende reservoir en vervolgens, door middel van een geschikte afvoerslang, naar de waterafvoer geleid.
Verder blijkt het apparaat, dat overigens is uitgerust met een led display, een maximaal laadvermogen van 8 kg aan te bieden inclusief de mogelijkheid om gebruik te maken van één van de 12 vooraf geprogrammeerde programma’s. Daarbij wordt de programmaduur op ongeveer 148 minuten geschat en het maximale geluidsniveau op amper 64 dB.
Voordelen:
Voeding: de Siemens warmtepompdroger is voorzien van een 1450 meter lang snoer waarmee je het apparaat makkelijk met de netstroom kunt verbinden. Dit wordt aangevuld met een afvoerslang die het water via de waterafvoer weg leidt.
Condensor: dankzij de zelfreinigende condensor heb je zelf minder onderhoud aan de machine.
Droogcapaciteit: de warmtepompdroger van Siemens biedt een maximale laadcapaciteit én bijgevolg ook droogcapaciteit van 8 kg aan.
Energieverbruik: ondanks zijn enorme kracht wordt het jaarlijkse energieverbruik, bij standaard gebruik, op maximaal 176 kWh geschat wat ongeveer overeenkomt met zo’n 40 euro. Een energiezuinige machine dus met een bijbehorend energielabel A+++.
Nadelen:
Geen trommelverlichting: houd er rekening mee dat deze warmtepompdroger geen trommelverlichting aanbiedt.
Prijzig: jammer genoeg is hij niet meteen voorzien van het laagste prijskaartje ondanks de cashback van 50 euro.
Zie de prijs op bol.com
2. AEG T8DE95EW – 8000 serie – AbsoluteCare – Warmtepompdroger
Ten opzichte van een normale standaard wasdroger biedt een kwalitatieve warmtepompdroger best wel heel wat pluspunten. Zo is het belangrijkste voordeel van de warmtepompdroger misschien wel zijn energiezuinige karakter, wat ook bij dit apparaat van AEG opnieuw bevestigd wordt dankzij het energielabel A++.
Verder biedt de AEG warmtepompdroger een vrij grote laadcapaciteit van maar liefst 9 kg aangevuld met wel 10 verschillende programma’s, trommelverlichting en een maximaal geluidsniveau van amper 65 dB. Je bent eveneens verzekerd van diverse slimme functies gaande van de beladingssensor tot de vochtigheidssensor en de startuitstel functie.
Dit apparaat van AEG levert eveneens een indicatielampje, tal van handige programma’s om delicate stoffen aan te pakken én, last but not least, een handig kinderslot. Klanten reageren positief en zijn overtuigd van hun aankoop wat resulteert in een eindscore van 4,9 sterren.
Voordelen:
Energiezuinig: bij correct gebruik wordt het jaarlijkse energieverbruik op amper 259 kWh geschat wat overeenkomt met een jaarlijkse kost van zo’n 60 euro. Verder is er ook sprake van een energiebesparingsfunctie wat leidt tot het energielabel A++.
Verpakkingsinhoud: de AEG warmtepompdroger wordt geleverd inclusief een praktische afvoerslang en een duidelijke Nederlandstalige handleiding.
Droogprogramma’s: deze unieke warmtepompdroger is uitgerust met meerdere droogprogramma’s waaronder delicate stoffen, katoen, beddengoed, kort, mix, outdoor, kreukherstellend, sportkleding, synthetisch, verfrissen en wol.
Vulopening: de RVS trommel biedt een ruime laadcapaciteit van 9 kg aan wat wordt aangevuld met een vulopening van 38 cm diameter.
Nadelen:
Geen FibrePro: jammer genoeg is er geen sprake van een FibrePro functie waarmee het mogelijk is om alle soorten kleding op hetzelfde moment te laten drogen.
Zie de prijs op bol.com
3. Bosch WTR88T00NL – Serie 6 – Warmtepompdroger ,A+++
Bosch staat al jaar en dag bekend vanwege zijn kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid en wordt door velen dan ook beschouwd als veruit het beste merk. Dit wordt nog maar eens bevestigd door tal van positieve en overtuigende reacties alsook een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren. De moeite waard dus om deze Bosch warmtepompdroger alvast even onder de loep te nemen.
Zo valt de warmtepompdroger gelijk op vanwege zijn energiezuinige karakter inclusief energielabel A+++ wat verder wordt aangevuld met een relatief laag geluidsniveau van maximaal 64 dB. Net zoals één van de vorige apparaten blijkt ook dit exemplaar uitgerust met een laadvermogen van 8 kg inclusief diverse vooraf geprogrammeerde programma’s waaronder delicate stoffen, sportkleding, kreukherstellend en overhemden.
De warmtepomp werkt eveneens via een afvoerslang die bij aankoop gewoon wordt meegeleverd en makkelijk te monteren blijkt. Dit alles wordt eveneens aangevuld met een indicatielampje en een bijbehorend kinderslot wat een echte meerwaarde betekent in gezinnen met kleine kindjes.
Voordelen:
Energiezuinig: de warmtepomp werd bezegeld met het energielabel A+++ en kent eveneens een energiebesparingsfunctie.
Geluidsniveau: op de hoogste stand levert hij een maximaal geluidsniveau van amper 64 dB wat voor een droger bijzonder stil is.
Delicate stoffen: deze warmtepompdroger biedt standaard maar liefst 15 verschillende droogprogramma’s aan waaronder eentje voor delicate stoffen. Op die manier kun je delicate stoffen veilig en zonder problemen laten drogen op een bijbehorende lage temperatuur.
Nadelen:
Geen zelfreinigende condensor: houd er rekening mee dat de warmtepompdroger niet is uitgerust met een zelfreinigende condensor waardoor hij iets meer onderhoud vraagt achteraf.
Zie de prijs op bol.com
4. Zanussi ZDH8300NW – Warmtepompdroger, A+
Ben je niet alleen op zoek naar kwaliteit maar tevens ook naar betaalbaarheid dan lijkt de Zanussi ZDH8300NW warmtepompdroger misschien wel wat voor jou. Net zoals de vorige apparaten wordt ook hier de condens in het reservoir opgevangen om vervolgens met een afvoerslang naar buiten te worden afgeleid.
In tegenstelling tot de vorige warmtepompdrogers die we besproken hebben, lijkt dit apparaat net iets meer energie te verbruiken. Echter blijft het totale kostenplaatje op jaarbasis met ongeveer 70 euro nog steeds behoorlijk laag waardoor hij, in combinatie met de aanwezigheid van een energiebesparingsfunctie, eveneens beloond wordt met een positief energielabel A+.
De Zanussi warmtepompdroger kent een standaard droogcapaciteit van 8 kg aangevuld met meerdere droogprogramma’s, een relatief laag geluidsniveau van 67 dB, een vochtigheidssensor, een indicatielampje en een veilig kinderslot. Heel wat klanten lijken dan ook overtuigd van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid hoewel sommigen het jammer vinden dat er geen afvoerslang wordt meegeleverd.
Voordelen:
Energielabel: de warmtepompdroger van Zanussi wordt beloond met een positief energielabel A+ en een efficiënte energiebesparingsfunctie.
Laadcapaciteit: hij beschikt over een maximale laadcapaciteit van 8 kg waardoor het mogelijk wordt om een relatief grote was in 1 keertje te drogen.
AutoSense: dankzij de AutoSense functie wordt het mogelijk om gebruik te maken van de automatisch afgestemde wasprogramma’s met bijbehorend minimaal energieverbruik.
Nadelen:
Geen wol: jammer genoeg is het niet mogelijk om eender welke stof in deze warmtepompdroger te stoppen. Zo blijkt wol alvast een “no go” te zijn.
Zie de prijs op bol.com
5. AEG T8DE86ES – 8000 serie – AbsoluteCare – Warmtepompdroger
Net zoals één van de vorige apparaten blijkt ook deze warmtepompdroger jou te worden aangeboden door AEG. Zo blijkt de AEG T8DE86ES warmtepompdroger met dank aan de SensiDry functie alvast bijzonder energiezuinig te werk te gaan wat resulteert in een energielabel A+++.
Dit alles wordt aangevuld met een vrij grote laadcapaciteit van 8 kg waardoor het mogelijk wordt om een grote was in 1 enkele keer te drogen wat hem geschikt maakt voor standaard tot grote gezinnen. De warmtepompdroger is eveneens uitgerust met 10 vooraf geprogrammeerde programma’s alsook diverse slimme functies, trommelverlichting, een antikreukfase en een indicatielampje.
Uit de online reviews kunnen we vaststellen dat heel wat klanten tevreden zijn met hun aankoop en de warmtepompdroger gelijk aanbevelen. Eén enkele koper is van mening dat de kwaliteit eerder matig is en hij/ zij meer verwacht had van het uiteindelijke droogresultaat.
Voordelen:
Formaat: de warmtepompdroger kent een maximale hoogte van 85 cm aangevuld met een breedte van 59,6 cm en een diepte van 66,3 cm. Dit resulteert in een maximaal laadvermogen van 8 kg.
Slimme functies: hij levert tal van slimme functies gaande van een beladingssensor tot een vochtigheidssensor en een startuitstel functie.
Trommelverlichting: zodra je de deur van de warmtepompdroger opent, schakelt de trommelverlichting aan.
SensiDry: dankzij de SensiDry functie wordt de inhoud op veilige en zuinige manier gedroogd en dit aan een lage temperatuur.
Nadelen:
Geen stoomfunctie: ben je van plan om deze warmtepompdroger aan te kopen, besef dan wel dat er geen stoomfunctie aanwezig is.
Zie de prijs op bol.com
6. Samsung DV71TA000TE – 5000 serie – Warmtepompdroger
De Samsung warmtepompdroger biedt een aanzienlijke laadcapaciteit van 7 kg aan waardoor het mogelijk wordt om een grote was in 1 keertje te drogen. Dit wordt aangevuld met een handige vochtigheidssensor die aangeeft wanneer het wasgoed voldoende droog is én een digitaal display waarop alle gegevens en instellingen feilloos worden weergegeven.
Doordat de warmtepompdroger in staat is om op vrij lage temperaturen te drogen, is hij geschikt om diverse soorten stoffen aan te pakken wat hem tot de veelzijdige warmtepompdrogers doet behoren. Daarbij maakt hij eveneens gebruik van een degelijke 2-in-1 filter die een uitstekende opvang van al het aanwezige stof- én vuil garandeert.
De Samsung warmtepompdroger biedt verder verschillende vooraf geprogrammeerde programma’s aan alsook een kinderbeveiliging en een eindtijduitstel functie. Ondanks het feit dat er geen trommelverlichting aanwezig is, reageren klanten bijzonder positief.
Voordelen:
Energiezuinig: in vergelijking met een standaard condensdroger is deze warmtepompdroger een heel pak energiezuiniger wat resulteert in een energielabel A++.
Droogcapaciteit: hij levert moeiteloos een droogcapaciteit van 7 kg wat hem geschikt maakt voor een gemiddeld huishouden.
Vochtigheidssensor: dankzij de vochtigheidssensor wordt aangegeven wanneer het wasgoed voldoende droog is.
Nadelen:
Geen binnenverlichting: jammer genoeg is de warmtepompdroger niet uitgerust met binnenverlichting.
Zie de prijs op bol.com
7. Beko DS73311BXBD – Warmtepompdroger – NL, FR , EcoGentle technologie
We sluiten het rijtje af met deze unieke Beko warmtepompdroger die meteen opvalt vanwege zijn betaalbare prijskaartje. Zo blijkt de warmtepompdroger een maximale laadcapaciteit van 7 kg aan te bieden in combinatie met diverse vooraf geprogrammeerde programma’s en verschillende slimme functies gaande van de vochtigheidssensor tot de beladingssensor en de startuitstel functie.
Bovendien behoort hij, met dank aan zijn lage energieverbruik en de bijbehorende energiebesparingsfunctie, tot de energiezuinige huishoudtoestellen wat het energielabel A+ meteen verklaart. Dit alles wordt verder aangevuld met trommelverlichting, een antikreukfase en een indicatielampje. In tegenstelling tot de voorgaande apparaten is hier jammer genoeg geen sprake van een kinderslot.
Desondanks reageren heel wat klanten bijzonder positief. Zo wordt er onder ander een positief advies gegeven over de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het lage energieverbruik. Slechts een kleine minderheid had meer verwacht.
Voordelen:
Slimme functies: je beschikt over een vochtigheidssensor, een beladingssensor en een startuitstel functie.
Verpakkingsinhoud: de warmtepompdroger van Beko wordt geleverd inclusief een handleiding, een stekker en een praktische afvoerslang.
Budgetvriendelijk: je zult, in vergelijking met sommige andere warmtepompdrogers, meteen aangenaam verrast zijn van het prijskaartje.
Nadelen:
Lange droogtijd: één koper is van mening dat de droogtijd wel wat korter had gemogen.
Zie de prijs op bol.com
Warmtepompdrogers Koopgids
Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte warmtepompdroger dan kan het een goede aanbeveling zijn om, tijdens het vergelijken van de verschillende apparaten en/ of aanbiedingen, rekening te houden met bepaalde factoren. Denk hierbij maar aan de laadcapaciteit, de droogprogramma’s, de energiezuinigheid en het eventuele prijskaartje. In de onderstaande koopgids proberen wij dergelijke kenmerken even wat verder uit te lichten teneinde de zoektocht voor jou net iets eenvoudiger te maken.
Wat is een warmtepompdroger en het verschil met een condensdroger
Waar het vroeger alleen mogelijk was om een keuze te maken uit de verschillende condensdrogers, bestaat tegenwoordig ook de optie om te kiezen voor een krachtige én energiezuinige warmtepompdroger. Op het eerste gezicht lijken de beide apparaten heel wat gelijkenissen met elkaar te vertonen maar er zijn wel degelijk grote verschillen waar te nemen, wat eveneens een verklaring kan zijn voor de uiteindelijke prijskaartjes.
Zo maakt een warmtepompdroger gebruik van een krachtige warmtepomp om de kleding, handdoeken en en lakens te drogen, in tegenstelling tot de traditionele condensdroger die functioneert op basis van een krachtig verwarmingselement. Aangezien een warmtepomp veel minder energie verbruikt dan een verwarmingselement, betekent dit dus dat een warmtepompdroger veel energiezuiniger te werk gaat dan een traditionele condensdroger, wat uiteindelijk resulteert in een positieve én bijgevolg lagere energiefactuur op het einde van de rit.
Daarnaast lijken de meeste warmtepompdrogers ook bijzonder stil te werk te gaan en kunnen ze, net zoals de standaard condensdrogers, gebruikt worden om allerhande kleding, hoe delicaat of kwetsbaar ook, probleemloos te drogen. Echter, is hun aankoopprijs wel een heel pak hoger dan die van de gemiddelde traditionele condensdrogers.
Laadcapaciteit en droogprogramma’s
Wanneer je besluit op zoek te gaan naar de geschikte warmtepompdroger dan is het uiteraard belangrijk om rekening te houden met bepaalde aspecten die je keuze, in meer of mindere mate, kan bepalen. Zo kan de laadcapaciteit, ook wel omschreven als droogcapaciteit, voor heel wat kopers een bepalende én invloedrijke factor zijn. De laadcapaciteit, die steeds wordt aangeduid in kg, kan makkelijk variëren van zo’n 6 tot 9 kg. De meeste warmtepompdrogers bieden een standaard laadcapaciteit van 8 kg aan maar je kunt dus gemakkelijk opteren voor een kleiner/ groter volume.
Houd bij het bepalen van de laadcapaciteit vooral rekening met het gebruiksgemak. Hoe vaak wil je de warmtepompdroger gebruiker? En uit hoeveel leden bestaat je gezin? Het spreekt voor zich dat grote gezinnen vanaf 5 à 6 personen meer baat hebben bij de aanschaf van een warmtepompdroger met een ruime laadcapaciteit dan wanneer iemand bijvoorbeeld alleen woont. Ook de grootte van de inhoud kan bepalend zijn. Zo zal kleding minder ruimte in beslag nemen dan handdoeken of beddengoed.
Eenmaal de laadcapaciteit bepaald, kun je aandachtig zijn voor de verschillende droogprogramma’s. Afhankelijk van de warmtepompdroger die je besluit aan te kopen, zul je over meer of minder vooraf ingestelde programma’s beschikken. Houd ook hier opnieuw rekening met het gebruiksgemak dat je er wilt aan geven om het belang van bepaalde “extra” functies in te schatten gaande van een antikreukprogramma tot een stoomoptie of een functie waarmee het mogelijk wordt om delicate kleding te drogen.
Design, geluid en energiezuinigheid
Misschien op het eerste gezicht vrij nutteloos maar toch niet geheel onbelangrijk blijkt ook het design van de warmtepompdroger te zijn. Bedenk waar je de warmtepompdroger zult installeren en of deze ergens in de keuken in het zicht komt te staan of helemaal apart in een afgezonderd washok? In het laatste geval is het design van de droger van minder groot belang dan wanneer je het apparaat in het zicht plaatst.
Daarnaast willen we ook nog even de aandacht vestigen op het uiteindelijke geluidsniveau van het apparaat die, voor sommige klanten, eveneens een bepalende factor zou kunnen zijn en al zeker wanneer je besluit de warmtepompdroger in het interieur op te nemen. Opnieuw, wanneer je de droger afgezonderd in een daarvoor voorzien washok plaatst, is het geluidsniveau misschien net iets minder van belang. Algemeen kunnen we stellen dat de meeste warmtepompdrogers behoorlijk stil te werk gaan met een gemiddeld geluidsniveau van 64 tot 65 dB.
En zoals in het begin van deze koopgids reeds vermeld, zijn warmtepompdrogers een pak energiezuiniger, wat meteen het grootste onderscheid is met een traditionele condensdrogers. Heel wat warmtepompdrogers worden daardoor standaard gekenmerkt door een energielabel A waarbij heel wat apparaten zelfs een label A++ of A+++ claimen. Hoe meer plustekens de letter A bevat, hoe energiezuiniger het apparaat en hoe voordeliger de uiteindelijke energiefactuur zal zijn.
Extra kenmerken in verhouding tot het uiteindelijke budget
Tot slot willen we nog wijzen op enkele extra kenmerken die mogelijks als een meerwaarde kunnen worden beschouwd zoals de aanwezigheid van een kinderslot, de mogelijkheid om de warmtepompdroger via een bijbehorende applicatie te bedienen of de optie om de deur van de droger op 2 verschillende manieren te monteren. Houd er wel rekening mee dat al deze extra opties een invloed zullen hebben op het uiteindelijke prijskaartje.
Daarnaast zal de prijs, logischerwijze, ook beïnvloed worden door de mate van energiezuinigheid, de totale laadcapaciteit en het aantal verschillende droogprogramma’s die door het apparaat worden aangeboden. Daardoor kan het prijskaartje makkelijk variëren van zo’n 450 euro tot maar liefst 700 euro of misschien wel meer. Bedenk daarom waar je naar op zoek bent, hoe vaak je de warmtepompdroger zult gebruiken en welk budget je maximaal wilt maar vooral ook kunt ter beschikking stellen.
Veelgestelde vragen
Q1: Wat is een warmtepompdroger en waar zit het verschil met een condensdroger?
Weet je niet of je nu een condensdroger dan wel een warmtepompdroger moet aanschaffen, dan kan het misschien wel handig zijn om even verder te lezen. Op het eerste gezicht lijken beide apparaten er behoorlijk gelijkaardig uit te zien, maar een grondig “intern” onderzoek toont al vrij vlug aan dat er toch heel wat verschillen merkbaar zijn.
Zo blijkt een kwalitatieve warmtepompdroger alvast veel energiezuiniger te werken dan zijn eerder genoemde broertje de condensdroger. Zo zal elke warmtepompdroger tenminste gekenmerkt worden door een energielabel A waarvan de duurdere apparaten zelfs een energiezuinigheidslabel hebben van A++ of A+++. Een energiezuinig apparaat biedt niet alleen voordelen op het energieverbruik maar uiteindelijk ook op de jaarlijkse energiefactuur.
Naast het feit dat een warmtepompdroger energiezuiniger is, zijn de meeste van dergelijke apparaten eveneens in staat om zo stil mogelijk te functioneren. Geluidsniveaus van amper 64 of 65 dB zijn dan ook vaak de norm. Uiteraard moeten we er wel bij vermelden dat dergelijke voordelen ook een prijskaartje met zich meebrengen. Het is dus een feit dat een warmtepompdroger in de aanschaf duurder zal zijn dan een condensdroger maar dit heb je zo weer terug verdiend door de lage energiekosten.
Q2: Hoe werkt een warmtepompdroger?
Dat een warmtepompdroger toch net even wat anders is dan een standaard droger of condensdroger wordt nog maar eens duidelijk op het gebied van de werking. Net zoals de traditionele droger zal ook de warmtepompdroger het vocht uit je kleding, handdoeken en dekens opvangen in een bijbehorende reservoir die, afhankelijk van het apparaat, makkelijk op de waterafvoer kan worden aangesloten.
Vervolgens wordt de opvangen condens met behulp van een, vaak meegeleverde, afvoerslang uit de warmtepompdroger geleid. Waar de traditionele droger gebruik maakt van een krachtig verwarmingselement, zal de warmtepompdroger opteren voor het gebruik van een warmtepomp. In tegenstelling tot een verwarmingselement, verbruikt een warmtepomp veel minder energie om de lucht in de droger te verwarmen waardoor hij uiteindelijk de meest energiezuinige oplossing blijkt te zijn.
Q3: Waarom dien je een warmtepompdroger aan te schaffen?
Zoals uit het antwoord op vraag 1 duidelijk werd, lijkt een kwalitatieve warmtepomp alvast heel wat voordelen en pluspunten aan te bieden waardoor een aankoop minstens het overwegen waard is.
In vergelijking met de standaard condensdrogers, blijken de warmtepompdrogers meteen een heel pak energiezuiniger te zijn. Dat biedt niet alleen voordelen op het gebied van energieverbruik maar ook op vlak van de jaarlijkse energiekost. Zo zullen de meeste warmtepompdrogers minstens gekenmerkt worden door een energielabel A waarvan bepaalde uitschieters zelfs een energielabel A++ of A+++ aanbieden.
Daarnaast werken de meeste van deze apparaten ook behoorlijk stil met een maximaal geluidsniveau van amper 64 tot 65 dB op de hoogste stand.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES