Enkele tips om voegen schoon te maken

Laatste update: 02.10.22

 

Net zoals je de badkamertegels/ kitranden kunt schoonmaken, zijn er ook manieren om de voegen tussen de tegels onder handen te pakken. Best wel handig indien je de ooit prachtige witte voegen in de badkamer in ere wenst te herstellen. Maar welke middelen zijn geschikt en op welke manier kun je ze gebruiken? Ben je benieuwd naar het resultaat? Aarzel dan niet en ga samen met ons op ontdekking!

 

Waarom de voegen schoonmaken?

Je herkent het vast en zeker wel; toen de badkamer net gebouwd/ gerenoveerd werd genoot je prachtige witte voegen tussen de unieke badkamertegels. Met de loop der jaren zijn de voegen echter geler en geler geworden en zie je op sommige plaatsen zelfs al zwarte puntjes – oftewel schimmel – verschijnen. Echt wel zonde, want dergelijke verkleuringen zorgen voor een totaal andere uitstraling van de badkamer. Gelukkig zijn er manieren om de tegelrandjes en voegen opnieuw wit te maken. Ben je benieuwd hoe? Kijk dan even met ons mee!

We gaan er natuurlijk niet over liegen; de voegen van je badkamer schoonmaken is een heel karwei dat best wel wat voeten in de aarde heeft. Een klus waarvoor je de handen uit de mouwen dient te steken en die niet op 1-2-3 geklaard is. Toch is het resultaat in de meeste gevallen veelbelovend, wat de zin om eraan te beginnen alleen maar doet toenemen. Afhankelijk van de staat waarin de voegen zich verkeren, bestaan er diverse middeltjes en/ of reinigingsproducten die de moeite waard zijn om te proberen. We denken hierbij onder meer aan schoonmaakazijn, bleekmiddel, baking soda en tal van andere speciaal daarvoor ontwikkelde reinigingsproducten.

Maar laat ons even van bij het begin beginnen want zeg nu zelf; voorkomen is beter dan genezen! Met andere woorden; waarom worden voegen zo snel vies en hoe kun je dit proces vertragen dan wel vermijden? Het antwoord is net zo eenvoudig als logisch en vindt zijn antwoord hoofdzakelijk in het vuil dat zich opstapelt ter hoogte van de voegen. Denk onder meer aan zeepresten in combinatie met kalk. Zelfs wanneer de badkamertegels met de regelmaat van de klok onder handen worden genomen, is het niet onlogisch dat er altijd nog wat vuilresten in de voegen achterblijven. In het slechtste geval (lees; wanneer de voegen niet worden schoongemaakt) kan er zelfs schimmel ontstaan wat zich dan weer uit in een zwarte verkleuring. Regelmatig de voegen schoonmaken helpt om deze verkleuringen zoveel mogelijk te vermijden/ uit te stellen.

 

Stap 1: schoonmaakazijn en water 

Zoals in het bovenstaande introductie reeds min of meer duidelijk werd, zijn er toch wel enkele manieren om de tegelranden weer schoon te maken en het voegenwit in zijn waarde te herstellen. De graad van vervuiling/ verkleuring bepaalt daarbij in grote mate de wijze waarop we de voegen van de badkamer gaan schoonmaken. Zijn de voegen daarbij nog niet zo heel erg verkleurd dan wijst dit in de meeste gevallen op een geringe aanwezigheid van kalk, zeep en andere vuilresten. In dergelijke gevallen volstaat om een mix van schoonmaakazijn en water te gebruiken.

De tegels schoonmaken met azijn mag dan wel een eeuwenoude tip zijn, het is én blijft een waar wondermiddel om vuil en kalk in een mum van tijd aan te pakken. Door de voegen met het voornoemde mengsel in te spuiten en vervolgens ongeveer 30 minuutjes te laten intrekken, laat je de vuilresten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Spoel vervolgens goed af met voldoende koud tot lauw water en ga er eventueel nog eens grondig over met een spons zodoende er zeker van te zijn alle kalk- en vuilresten te hebben verwijderd. Let wel; het gebruik van schoonmaakazijn om tegels en voegen onder handen te nemen is enkel geschikt wanneer de graad van verkleuring zich tot een minimum beperkt.

Stap 2: voegen schoonmaken met bleekmiddel

Lijkt het goedje op basis van schoonmaakazijn en water het probleem van de verkleurde voegen niet volledig aan te pakken? Dan is het duidelijk tijd voor een sterker reinigingsmiddel op basis van bleekmiddel. Dit mengsel op basis van water en bleekmiddel is niet alleen geschikt om zwarte voegen onder handen te nemen maar blijkt tevens ook een aangewezen hulpmiddeltje bij het schoonmaken van het bad. Toch raden wij aan om goed voorbereid te werk te gaan alvorens het mengsel met dunne bleek van stal te halen.

Ga daarom op zoek naar oude kleding, een oude tandenborstel, een geringe hoeveelheid puur bleekmiddel en voldoende water. De oude kleding is bedoeld om je eigen schone kledij zoveel mogelijk te beschermen aangezien bleekmiddel best wel vlekken kan maken wanneer het op kledij, meubels of tapijten terecht komt. Aangezien het een agressief goedje betreft, is het eveneens aan te raden om tijdens de werkzaamheden de ruimte voldoende te verlichten. Indien mogelijk, zet je dus maar beter de ramen wagenwijd open zodoende niet bevangen te raken door de geur.

Vervolgens is het de bedoeling om het bleekmiddel aan te lengen met water alvorens met behulp van een tandenborstel op de voegen te smeren. Wees niet bang om ook even goed te schrobben waarna je al vrij snel resultaat zult zien. Zwarte voegen verdwijnen als sneeuw voor de zon waarna spierwitte voegen terug aan de oppervlakte verschijnen en je badkamer er weer als vanouds laten uitzien! 

Net zoals bij het vorige reinigingsmiddel, is het ook hier overigens aangewezen om de voegen en de tegels na het schrobben even grondig af te spoelen met voldoende water zodat er alvast geen bleekresten meer achter blijven. Vooral dit laatste is belangrijk aangezien de combinatie van azijn en bleekwater de siliconenkit op termijn zouden kunnen aantasten.

 

Stap 3: baking soda

Hoewel we vermoeden dat na stap 1 en 2 de voegen en tegels van je badkamer er weer als vanouds uitzien, kun je altijd nog een derde stap aan het schoonmaakproces toevoegen. Zo blijkt ook baking soda een meer dan goede aanbeveling als het gaat om het afbreken en verwijderen van zeepresten. 

Net zoals in stap 1 en 2, dien je een goede portie baking soda met een bepaalde hoeveelheid water te mengen. De hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid baking soda die je gebruikt. Hierbij is het de bedoeling om een soort van pasta te creëren die misschien nog het meeste weg heeft van de consistentie van beslag. Is het mengsel net iets te doen, voeg dan wat meer baking soda toe. Is het mengsel net iets te dik, dan dien je er misschien nog een scheutje water bij te doen. Borstel het mengsel vervolgens met behulp van een oude tandenborstel in de voegen, laat even intrekken en maak het geheel wederom schoon. 

Je zult je nu misschien wel afvragen welke stap het meest effectief is en of je de 3 stappen niet gewoon met elkaar kunt combineren. Uiteraard is het mogelijk om de 3 stappen uit te voeren maar bij voorkeur niet op dezelfde dag aangezien de combinatie van schoonmaakazijn, bleekmiddel en baking soda wel eens zou kunnen leiden tot het ontstaan van giftige dampen en dat kan niet de bedoeling zijn. 

Wil je de tegels van je badkamer schoonmaken dan wel zwarte aanslag in het toilet onder handen nemen, dan is het volgen van 1 van de vorige 3 stappen een goede aanbeveling. Combineer je de 3 stappen? Wees dan aandachtig en zorgt voor een rustperiode tussen iedere stap zodoende het ontstaan van gevaarlijke dampen tot een minimum te beperken dan wel te vermijden.

Kant-en-klare voegenreinigers

Hoewel de bovenstaande stappen een veelbelovend resultaat zullen opleveren, kun je altijd nog je toevlucht zoeken tot het gebruik van kant-en-klare voegenreinigers voor het schoonmaken van tegels en douche. Dergelijke reinigingsmiddelen worden – zoals de naam doet vermoeden – kant-en-klaar geleverd in een stevig spuitbusje en kunnen bijgevolg meteen hun dienst verlenen. 

We willen jou er ook hier toch even op wijzen om oude kleding aan te trekken zodoende een vorm van bescherming te hebben en de ramen  – indien mogelijk – wagenwijd open te zetten opdat voldoende verluchting kan worden gecreëerd. Op die manier kun je de badkamertegels grondig schoonmaken alsook het bad en/ of de composiet douchebak aan een stevige schoonmaakbeurt onderwerpen.

 

Durf de voegen te verven!

Tot slot willen we nog even afsluiten met de mogelijkheid om de voegen te verven. Uiteraard is het schoonmaken van de voegen en/ of badkamertegels een karwei dat met een bepaalde frequentie dient te worden uitgevoerd. Maar soms kan het gebeuren dat je na verloop van tijd bent uitgekeken op die spierwitte – ietwat saaie – voegen. In dergelijke gevallen kun je vandaag de dag je toevlucht nemen tot het gebruik van voegenverf. Durf te veranderen en volg daarbij je gevoel!

Zo kun je vandaag de dag uit diverse kleuren, structuren en prints kiezen gaande van zwarte voegenverf tot glittervoegen of voegen in verschillende kleurtjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat! Zo zijn we alvast even op onderzoek gegaan naar de meest recente voegentrends van dit moment. We zijn onder meer uitgekomen bij een reeks zwarte badkamertegels inclusief zwarte voegen gevolgd door de mogelijkheid om te kiezen voor glittervoegen en de optie tot gekleurde voegen. In het laatste geval kun je wel degelijk kiezen uit een breed gamma aan verschillende voegen kleuren waardoor er vast en zeker voor elk wat wils te vinden is. En ben je het na een aantal jaren beu, dan verander je toch gewoon weer?

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES