Gezelligheid troef met de juiste eettafel en stoelen 

Laatste update: 02.10.22

 

Nu de verbouwingen en/ of renovaties er eindelijk op zitten, is het tijd voor het leukere werk: decoreren. Maar hoe begin je daaraan? En welke stijl past het best in je nieuwe woonkamer? Kies je voor een dure designer eettafel in combinatie met een klassieke set eetkamerstoelen aanbieding? Of gaat je voorkeur eerder uit naar een vintage design met oog voor milieuvriendelijke en betaalbare alternatieven? Wij helpen jou graag op weg!

 

Begin bij het begin

Het is eindelijk zover; de verbouwingen of renovaties aan de woonkamer gaan van start. En hoewel het op dit moment nog een ver-van-je-bed show lijkt, is het belangrijk om toch al even na te denken over de uiteindelijke inrichting en indeling ervan. Wat mag zeker niet ontbreken in de woonkamer en hoe zie je deze zelf het liefst ingedeeld worden. Dat kan best wel belangrijk zijn met het oog op het plaatsen van bijvoorbeeld elektriciteitskabels en stopcontacten.

Echter om een indeling en inrichting van de oppervlakte te kunnen maken, dien je rekening te houden met de beschikbare ruimte. Meet daarom de volledige oppervlakte zo grondig en nauwkeurig mogelijk op want meten is nu eenmaal ook weten! Door de beschikbare ruimte in kaart te brengen, krijg je voor jezelf een beter beeld van de mogelijkheden op het gebied van inrichting en decoratie. Zo wordt het makkelijker om te bepalen waar je het televisietoestel wilt hebben, eventuele staanlampen kunt installeren en de eettafel met bijbehorende stoelen kunt plaatsen.

 

Eettafels en stoelen voor elk gezin!

Nu de verbouwingen eindelijk helemaal zijn afgerond en het leuke werk komt aankloppen, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte eettafel en eventuele bijbehorende stoelen. Wist je dat de keuze voor een bepaald type eettafel meteen de stijl en look van het interieur bepalen? Of je daarbij kiest voor een heuse designer eettafel dan wel vintage spulletjes, is een geheel persoonlijke keuze en maakt ieder van ons uniek!

Toch is het vinden van de juiste eettafel vandaag de dag geen sinecure meer en dat heeft vooral te maken met het ruime aanbod dat tegenwoordig voorhanden is. Maar anderzijds betekent dit ook dat er voor elk wat wils te vinden is, alleen zul je er heel wat geduld, bloed, zweet en tranen voor moeten laten. 

 

De juiste materialen

Zo kan het helpen om te focussen op de gebruikte materialen. Welke materialen passen het beste bij de inrichting of stijl die je voor ogen hebt en hoe zit het met de duurzaamheid ervan. Ervan uitgaande dat je niet jaarlijks op zoek gaat naar een nieuwe eettafel en stoelen, is het minstens even belangrijk om rekening te houden met de stevigheid en duurzaamheid ervan. In dat aspect, zien we dat bepaalde materialen een duidelijke voorkeur genieten boven anderen.

Zo lijkt een uit mangohout vervaardigd eettafel inclusief stoelenset  één van de meeste populaire accessoires te zijn bij de indeling van een (nieuwe) woonkamer. Het is een duurzame en 100% slijtvaste soort hardhout die perfect in donkerbruine tot zachte honingtinten voorhanden is, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Ook wat betreft de keuze van salontafels en kasten wordt steevast gekozen voor de positieve eigenschappen van mangohout al dan niet in combinatie met een metalen frame/ onderstel.

Naast mangohout blijken ook tal van andere houtsoorten zoals teak en acaciahout bijzonder geliefd op het gebied van eettafels, salontafels en kasten. De unieke texturen die bijdragen aan de duurzaamheid en stevigheid in combinatie met de verschillende designmogelijkheden, zorgen voor een uniek palet aan stijlen en diverse inrichtingsmogelijkheden. Het lijstje kan verder aangevuld worden met duurzame en betaalbare materialen zoals MDF; spaanplaat en/ of glas die in allerlei vormen, kleuren en maten voorkomen wat het mogelijk maakt om aan diverse stijlen en inrichtingen tegemoet te komen.

Vormgeving en formaat

Naast de gebruikte materialen die wijzen op de duurzaamheid en stevigheid van een bepaald type eettafel en/ of stoel, is ook de vormgeving en het formaat een belangrijke – zoniet bepalende – factor in de zoektocht. Hoewel eettafels in allerhande vormen en designs voorhanden zijn, is het aangewezen om rekening te houden met de beschikbare ruimte, de stijl die je voor ogen hebt en het aantal leden die van de tafel wenst gebruik te maken.

Zo is een rechthoekige eettafel één van de meest populaire keuzes daar deze instaan voor heel wat ruimte en bijgevolg geschikt zijn voor grote gezinnen. Anderzijds nemen rechthoekige tafels ook heel wat plaats in beslag waardoor ze bij voorkeur, in een grote woonkamer worden geïnstalleerd. Plaats een rechthoekige eettafel in een vrij compacte woonkamer en het geheel zal er optisch nog kleiner door lijken, wat uiteraard niet de bedoeling kan zijn. In tegenstelling tot de rechthoekige exemplaren, blijkt een ovale of ronde eettafel dan weer wel een goede aanbeveling voor installatie in kleinere ruimtes. Bovendien dragen de gebogen randen bij aan een zachtere uitstraling van de ruimte.

Eenmaal de voorkeur voor een bepaalde vormgeving duidelijk wordt, dien je een volgende knoop door te hakken; die van de correcte afmetingen. Hoe groot de eettafel moet zijn is daarbij eveneens afhankelijk van de beschikbare ruimte én het aantal leden die van de tafel gebruik wenst te maken. Zo wordt de standaardhoogte van een eettafel bepaald rond 71 à 76 cm in combinatie met eetkamerstoelen of banken van 45 tot 50 cm hoog. Zorg ervoor dat iedereen voldoende ruimte heeft om zich aan de tafel te bewegen en dat het eveneens mogelijk is om makkelijk rondom de tafel te lopen. 

Bedenk daarnaast ook welke eetkamerstoelen je met de eettafel wenst te combineren. Ga je voor een klassieke betaalbare set stoelen die je makkelijk in elkaar kunt stapelen? Of ben je toch eerder geneigd op zoek te gaan naar een set stoelen met bijbehorende armleuningen en een diepe zit. In het laatste geval zul je iets meer ruimte moeten voorzien aan de eettafel. Kortom de keuze van de eettafel en eetkamerstoelen hangt nauw met elkaar samen en kan het gevoel en de stijl in een ruimte mee gaan bepalen.

 

Extra tips & tricks

Dat de inrichting niet alleen het leukste onderdeel van de verbouwingen is maar tevens misschien ook het moeilijkste vanwege het uitgebreide aanbod aan stijlen en inrichtingen, mag onderhand wel al duidelijk wezen. Net zoals je keuze voor een bepaald type eettafel en stoelen eveneens bijdraagt aan het gevoel en de stijl van een ruimte. 

Het is daarom belangrijk om enkele factoren goed in het achterhoofd te houden. Zo is het belangrijk om voor jezelf op voorhand uit te maken waar je de eettafel precies wilt installeren en voor hoeveel personen deze precies moet dienen. Wil je de eettafel combineren met een stel standaard stoelen zonder armleuningen of gaat je voorkeur eerder uit naar halve zeteltjes met bijbehorende brede armleuningen? Want ook dit zal een invloed hebben op de grootte van de eettafel en de inrichting/ stijl van het interieur.

Houd daarnaast ook rekening met de interieurstijl die je voor ogen had. Zo kan een houten tafel met bijpassende stoelen prachtig staan in een klassiek dan wel landelijk interieur maar bijvoorbeeld minder evident zijn in een modern design. Door de klassieke houten touch te combineren met metaal krijg je dan weer een industriële look. Kortom, mogelijkheden zat en voor elk wat wils te vinden!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES