Hoe werkt een airco

Laatste update: 25.04.24

 

Een airco zorgt voor verkoeling maar wist je dat er ook apparaten bestaan waarmee je de ruimte kunt verwarmen? En dat de meeste airco systemen vandaag de dag bestaan uit een buiten- én binnenunit? Je hoort het al; heel wat vragen waarop wij een antwoord proberen te vinden. Wil jij ook te weten komen hoe de airco werkt, hoe je kunt verwarmen met airco en hoe de airco verwarming bijdraagt aan een milieuvriendelijker bestaan? Aarzel dan niet en lees gewoon even samen met ons mee!

 

Wat is een airco en welke mogelijkheden biedt hij?

Met behulp van een airconditioning systeem – ook wel kortweg “airco” genaamd – is het mogelijk om de woning of een bepaalde ruimte naar wens te verkoelen. Echter stond de technologie de laatste jaren niet stil, waardoor we steeds nieuwere en meer gesofisticeerde apparaten op de markt zagen komen. Daarbij werden ook de traditionele aircosystemen onder handen genomen. Zo zijn heel wat recente airco apparaten vandaag de dag niet alleen in staat om ruimtes te verkoelen maar tevens ook te verwarmen. 

Bovendien is een airco die ook verwarmt bijzonder handig aangezien je de temperatuur het hele jaar door met slechts 1 apparaat kunt gaan regelen. Maar hoe ziet een dergelijke airco werking er nu precies uit en welke mogelijkheden zijn er inzake functies, extra opties en installatie? 

 

Het type airco

In het introducerende stukje werd onder meer duidelijk dat de aircosystemen op technologisch vlak aan een grondige evolutie werden onderworpen waardoor er vandaag de dag heel wat keuze is binnen dergelijk segment. Zo kun je naast de traditionele apparaten, tegenwoordig ook kiezen voor een airco met verwarming. Dergelijke apparaten bieden – hoe kan het ook anders – niet alleen verkoeling aan maar weten de ruimte ook effectief te verwarmen indien dat nodig mocht zijn. Alvorens we hier dieper op ingaan en kijken hoe een airco kan verwarmen én koelen, is het misschien verstandig om de verschillende types airco’s eens even kort te bespreken.

Zo kunnen de airco’s grosso modo worden onderverdeeld in 2 grote groepen; de split airco enerzijds en de monoblock airco anderzijds, elk met hun eigen voor- én/ of nadelen. Het grootste verschil tussen de beide types heeft vooral te maken met het aantal units én de plaatsing ervan. Zo bestaat een split unit uit 1 buitenunit in combinatie met 1 of meerdere binnenunits terwijl de monoblock airco 1 unit kent die dan ook nog eens binnen wordt geïnstalleerd. 

Dergelijke opstelling biedt uiteraard bepaalde pluspunten en brengt ergens ook consequenties met zich mee. Zo zul je met een split unit airco alvast minder hinder ondervinden van geluidsoverlast aangezien de lawaaierige onderdelen zich gewoon buitenshuis – in de buitenunit – bevinden. Bij de monoblock unit bevindt alles zich in dezelfde unit wat binnen vaak voor iets meer geluidsoverlast kan zorgen. Afhankelijk van je wensen en eisen, kun je per type nog eens een extra keuze maken tussen een basis apparaat dat enkel verkoeling biedt of een recente versie met verwarming en airco in 1. Let wel; kies je voor de airco die ook kan verwarmen, dan hangt daar vaak een iets hoger prijskaartje aan vast.

Onderzoek en enquêtes tonen aan dat heel wat mensen vandaag de dag de voorkeur lijken te geven aan split unit airco’s waarbij je dan ook nog eens een onderscheid hebt tussen de vaste dan wel mobiele exemplaren. Vind je mobiliteit, bewegingsvrijheid én veelzijdigheid uiterst belangrijk; dan raden wij jou aan om voor een mobiele split unit airco te kiezen. In de tekst over “de beste split airco 2024” kun je alvast enkele leuke en praktische apparaten op de kop tikken.

 

De werking van een aircosysteem

Nu duidelijk wordt dat er heel wat verschillende mogelijkheden zijn op het gebied van airco systemen, is het verstandig om ook even de werking van de airco onder de loep te nemen. Zo werkt een standaard airco in een gesloten circuit steeds volgens de bekende koelmiddel-kringloop bestaande uit 1 of meerdere ventilatoren in de binnenunit(s), een verdamper, een compressor, een condensor, 1 of meerdere ventilatoren in de buitenunit en het expansieventiel. Houd daarbij steeds in het achterhoofd dat het koelmiddel – dat door de leidingen van het airconditioning apparaat stroomt – de leidingen niet verlaat én bijgevolg niet in direct contact komt met de buitenlucht.

Dat gezegd zijnde, vertrekt de werking van een kwalitatieve airco dus steevast vanuit de ventilatoren in de binnenunit; waar zich overigens ook een warmtewisselaar bevindt met het eerder vernoemde koelmiddel. De ventilatoren moeten er dus voor zorgen dat de warme binnenlucht – onttrokken uit de desbetreffende ruimte – langsheen de warmtewisselaar met het koelmiddel wordt geblazen. 

Het koelmiddel dat zich in de warmtewisselaar bevindt, zal de warmte aan de ingekomen lucht onttrekken waarna het koelmiddel automatisch opwarmt en verdampt. Het gasvormige koelmiddel dat nu ontstaan is wordt kort daarna meteen naar de compressor gepompt. 

De compressor – overigens gesitueerd in de buitenunit vanwege het teveel aan lawaai – zal het gasvormige koelmiddel onder vrij hoge druk samenpersen en naar de condensor gaan pompen. Dit proces vergt heel wat energie en bepaalt bijgevolg in grote mate het verbruik en de energiezuinigheid van het apparaat in kwestie. Eenmaal aangekomen in de condensor, wordt het koelmiddel opnieuw vloeibaar gemaakt zodanig dat deze de eerder opgenomen warmte kan afgeven waarna het geheel in contact komt met de ventilatoren in de buitenunit alsook het expansieventiel. 

Gaat je voorkeur uit naar een airco en verwarming in 1 waarbij de airco kan koelen én verwarmen; dan wordt het proces eigenlijk gewoon omgedraaid. Eenvoudig uitgelegd betekent dit dus dat de verdamper de condensor wordt en de condensor de rol van de verdamper overneemt in het geval je de ruimte wilt verwarmen.

SCOP en SEER waarden

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een geschikte airco die – afhankelijk van je wensen en eisen – zowel kan koelen als verwarmen; dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de SCOP en SEER waarden aangezien deze een inkijk geven in de energiezuinigheid van het toestel. 

Meer nog; het energieverbruik – ook wel omschreven als het rendement van het apparaat – wordt uitgedrukt in enerzijds de SEER en anderzijds de SCOP-waarde. Daarbij staat SCOP voor Seasonal Coefficient of Performance en geeft het een inkijk in het seizoensgebonden rendement alsook de energieklasse van de airconditioner in de verwarmingsmodus. SEER daarentegen staat voor Seasonal Energy Efficiency Ratio en bepaalt de seizoensgebonden waarde van de energie-efficiëntie van het product alsook de energieklasse met betrekking tot de koelmodus.

Algemeen betekent dit dus dat een hogere SCOP en SEER-waarde overeenkomt met een zuiniger toestel. Wil je dus een airco op de kop tikken die niet alleen functioneel maar ook energiezuinig is, dan moet deze alvast over een hoge SCOP en SEER-waarde beschikken.

 

Vermogen en capaciteit

Naast de SCOP en SEER-waarden is het eveneens belangrijk om op de hoogte te zijn van het vermogen en de capaciteit van het apparaat. Met het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in watt – doelen we uiteraard op de kracht van de betreffende airco alsook de mate waarin deze afkoelt dan wel verwarmt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller het apparaat gebruiksklaar staat en in staat is om de ruimte te verkoelen dan wel te verwarmen. 

De capaciteit van het apparaat heeft te maken met de mogelijkheden in relatie tot het eerder uitgedrukte vermogen. Een airco met een hoger wattage zal in staat zijn om een grotere ruimte onder handen te nemen in tegenstelling tot bijvoorbeeld een mobiele airco met een standaard of laag vermogen. Bedenk daarom op voorhand waar je de airco wilt installeren, welke oppervlakte er precies verwarmt dan wel moet verkoelt worden en hoeveel objecten er in de ruimte staan.

Extra tips & tricks

Tot slot willen we het misschien toch nog even hebben over het milieu. In één van de voorgaande stukjes kwamen de SCOP en SEER-waarden al even aan bod. Hoewel dergelijke waarden een bijzonder correct en nauwkeurig beeld geven over de energiezuinigheid van een apparaat, is het eveneens belangrijk om nog op enkele andere factoren te letten bij het maken van een keuze.

Zo kun je vandaag de dag opteren voor een apparaat dat in staat is om automatisch uit/ in te schakelen zodra een bepaalde temperatuur is bereikt. Vraag jezelf op voorhand af op welke temperatuur je de airco moet gaan instellen waarna het toestel de rest doet. Op die manier kun je verhinderen dat het apparaat continu ingeschakeld staat waardoor je het energieverbruik kunt beperken alsook de uiteindelijke energiekost.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES