Tips & tricks om geld te besparen door je woning duurzamer te maken

Laatste update: 22.03.23

 

De klimaatcrisis is in volle gang en iedereen wil zijn of haar steentje bijdragen aan het milieu. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt verwezenlijken. Zo kun je in eerste instantie even bekijken hoe je je woning duurzamer kunt maken, aangezien de meeste mensen daar wel heel wat van hun tijd spenderen. Ben je benieuwd? Lees dan zeker even het onderstaande artikel waarin we jou enkele handige tips & tricks aanreiken om je woning duurzamer te maken en op die manier een leuke som geld te besparen. 

 

Met deze 3 manieren kun je de woning duurzamer maken en bijgevolg geld besparen

Om het allemaal wat makkelijker voor je te maken, reiken we graag 3 tips aan om je huis net dat tikkeltje duurzamer te maken en op die manier een aardige cent te besparen: 

 

Isolatie

Isolatie is één van de meest voordelige manieren om je woning duurzamer te maken. Het spreekt voor zich dat het verwarmen van je woning kosten met zich meebrengt en uiteraard willen we deze verkregen warmte niet meteen verliezen. Onderzoek heeft aangetoond dat de warmte in de meeste woningen vooral verloren gaat via de muren en dan hoofdzakelijk bij open leefruimtes zoals onder meer de woonkamer en de keuken.

Maar daarnaast mogen we ook het dak noch de vloer vergeten waar ook vaak warmteverlies optreedt en dus een goede isolatie bijzonder belangrijk is. Een goede dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden in de winter en tegengehouden wordt in de zomer. Bovendien zorgt een goed aangelegde isolatie eveneens voor een verminderd warmteverlies en bijgevolg een lagere energiekost.

 

Zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen is het mogelijk om op een efficiënte en effectieve manier duurzame stroom op te wekken. De panelen wekken vrijwel geheel automatisch zonne-energie op die dan vervolgens – via een omvormer – wordt omgezet naar bruikbare stroom.

Op deze manier kun je volledig of gedeeltelijk stroom opwekken en besparen op de uiteindelijke energiefactuur. Houd er wel rekening mee dat de aanschaf van zonnepanelen behoorlijk duur is en het dus belangrijk is om niet over 1 nacht ijs te gaan. In de meeste gevallen behaal je voldoende rendement en kun je de aanschafkosten na een bepaalde periode wel weer terug verdienen. 

Warmtepomp

Een warmtepomp is een goede manier om je woning op een efficiënte manier duurzamer te maken. Een dergelijk apparaat haalt warmte uit andere warmtebronnen zoals uit de lucht, de grond of zelfs gewoon uit het grondwater. Hoewel er tegenwoordig verschillende types warmtepompen bestaan – en er dus ook meerdere prijscategorieën voorhanden zijn – is het niet voor iedereen mogelijk om een warmtepomp in de woning te installeren. Cvkoopjes biedt hier een aardig alternatief voor: de zogenaamde HR(E)-ketel

Een warmtepomp kun je bovendien goed combineren met 1 of meerdere andere duurzame apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel. Vul dit alles aan met een uitstekende isolatie van de woning en geniet vervolgens van zo min mogelijk warmteverlies en een positieve energierekening! 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES