Verminderde mobiliteit? Geen enkel probleem!

Laatste update: 02.10.23

 

Een fysieke beperking en/ of verminderde mobiliteit hoeft vandaag de dag niet langer een probleem te zijn. Zo werden er in de loop der jaren heel wat aanpassingen doorgevoerd en hulpmiddeltjes ontwikkeld om zo goed als mogelijk met een dergelijke beperking te kunnen omgaan . Bevind je jezelf in deze situatie of ken je familieleden en/ of vrienden die het op vlak van mobiliteit best wel wat moeilijker hebben? Dan kan dit artikel misschien wel van nut zijn.

 

Vroeger vs nu

Dat het er vroeger op vele gebieden helemaal anders uitzag dan nu, hoeft alvast niet langer te verwonderen. Was je een 50 tot 60-tal jaren geleden minder goed ter been, dan werd dit beschouwd als een vrij groot probleem daar de middelen om met een dergelijke beperking om te gaan eerder beperkt zoniet geheel onbestaande waren. Het gebrek aan aanpassingen en hulpmiddelen voor mensen met een fysieke beperking zorgde ervoor dat deze groep vaak buitengesloten werd uit de maatschappij wat dan indirect kon leiding tot vervreemding en zelfs depressie.

Maar tijden veranderen en gelukkig zijn er op dit gebied heel wat positieve veranderingen doorgevoerd. Zo werden heel wat aanpassingen gedaan alsook verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om mensen met een fysieke beperking en/ of verminderde mobiliteit terug op de been te helpen zodoende hun zelfstandigheid zoveel en zo lang mogelijk te kunnen bewaren. En we doelen dan niet alleen op fysieke beperkingen naar aanleiding van een trauma bij de geboorte of een ongeval op latere leeftijd; ook senioren kunnen – gebonden aan de tand des tijds – geleidelijk aan mobiliteitsproblemen ervaren. Wil je graag je zelfstandigheid bewaren? Aarzel dan niet en lees even samen met ons verder!

 

Voor bijna alles een oplossing!

Dat een verminderde mobiliteit niet langer moet leiden tot vervreemding van de maatschappij en/ of depressies, is onderhand al wel duidelijk geworden. Zo heeft men in de loop der jaren voor wel bijna alles een (geschikte) oplossing gevonden, hoewel het altijd nog wel iets beter kan maar we zijn in elk geval op de goede weg! Zo werd in de meeste steden en landen het openbaar vervoer zo goed mogelijk aangepast aan mensen met een fysieke beperking en/ of verminderde mobiliteit door gebruik te maken van een uitschuifbare lift. 

Ook in tal van musea, hotels en restaurants werd aandacht besteed aan een zo toegankelijk mogelijke zone voor jong en oud, ongeacht een eventuele beperking. Uiteraard kan het op veel plekken nog altijd beter, maar we moeten wel toegeven dat de mogelijkheden en aanpassingen in vergelijking met enkele jaren terug wel duidelijk aanwezig zijn. 

Daarnaast namen diverse bedrijven de tijd om verschillende hulpmiddelen en accessoires te ontwerpen die ook het leven binnenshuis aangenamer kunnen maken. We denken hierbij onder meer aan een traplift, verlaagde deurdrempels en/ of een ruime douche met geïntegreerde zitmogelijkheden.

 

Aanpassingen passen moeiteloos in het interieur!

En wie bij dit alles steevast denkt aan ziekenhuisachtige taferelen en bijhorende geurtjes, is er wel degelijk aan voor de moeite. Vandaag de dag zijn er heel wat mogelijkheden op het gebied van aanpassingen en hulpmiddelen voor mensen met een verminderde mobiliteit, die perfect en naadloos lijken aan te sluiten met het interieur. Zo hoef je speciale handgrepen, beugels en/ of ander bijkomend aangepast sanitair tegenwoordig niet langer verplicht in functioneel wit aan te kopen, maar geniet je de optie om te kiezen uit een brede waaier aan designs, formaten en afwerkingen. Op die manier kun je de extra hulpmiddelen moeiteloos laten aansluiten in het reeds bestaande interieur waardoor ze voor buitenstaanders alsook voor jezelf veel minder in het oog springen!

Wil je graag een designvolle badkuip in de moderne badkamer laten installeren? Dan kun je tegenwoordig bijvoorbeeld een kuip laten ontwikkelen met een geïntegreerd deurtje wat het voor jou makkelijker maakt om in en uit de badkuip te stappen. Hetzelfde principe geldt ook voor de trapliften. Zo bestaan er vandaag heel wat fraaie designvolle trapliften die perfect in het reeds aanwezige interieur kunnen worden opgenomen en zelfs zodanig kunnen worden geïnstalleerd dat ze amper in de weg zitten noch te zien zijn. Best wel handig indien de andere leden van het gezin niet meteen genoodzaakt zijn om met de traplift naar boven/ beneden te gaan.

Wees niet bang van domotica!

Naast de standaard hulpmiddeltjes die doorheen de jaren een volwaardige update hebben gekregen, willen we toch ook even kort de aandacht vestigen op domotica. Misschien voor sommigen wel een ver van het bed show, maar toch de moeite waard om even onder de loep te nemen. 

Domotica is namelijk de verzamelterm voor de techniek die ons in staat stelt om allerlei dingen in huis te kunnen regelen en/ of apparaten te kunnen bedienen. Misschien wel één van de meest eenvoudige voorbeelden is de afstandsbediening waarmee je de verlichting vanop een afstand kunt instellen. Hoewel deze techniek relatief nieuw is, werd deze ondertussen al verder uitgebreid naar tal van andere apparaten. Zo zou je aan de hand van domotica eveneens in staat zijn om de verwarming van je woning, de voordeur, de zonwering of gewoon het espressomachine vanuit je zetel of bank in te stellen. Een belangrijke aanpassing dus voor mensen met een verminderde mobiliteit die er alles aan willen doen om zolang mogelijk hun zelfstandigheid te bewaren.

 

Maar er is meer!

Maar daar stopt het niet want je zelfstandigheid hoeft zich niet te beperken tot binnenshuis en rondom je woning. Wil je graag een dagje naar de dierentuin, het pretpark of eender welke horecagelegenheid? Dan zul je zien dat heel veel etablissementen vandaag de dag zo goed mogelijk zijn aangepast aan rolstoelgebruikers. Uiteraard kan het op vele plaatsen nog altijd beter, wat we niet zullen noch gaan ontkennen! Maar de eerste steen is wel degelijk gelegd!

En het kan zelfs nog beter daar verschillende bedrijven inspelen op deze groep met een verminderde mobiliteit door gedeeltelijk dan wel volledig aangepaste campers, caravans en zelfs boten te verhuren en/ of te koop te stellen. Ben je altijd al een echte waterrat geweest? Dan kun je nu gewoon opteren voor een aangepaste motorboot of een dito gebouwde catamaran die zelfs eigenhandig kan worden bestuurd. 

Kortom, mogelijkheden zat met nog steeds heel wat ruimte tot verbetering! Zo gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat sommige van deze aanpassingen en hulpmiddelen wel een hoger prijskaartje kennen waardoor ze misschien niet voor iedereen even toegankelijk zijn. Echter, hoewel er altijd nog ruimte is voor verbetering, hoeft een verminderde mobiliteit vandaag de dag niet meer het einde van iemands zelfstandigheid te betekenen! En laten we ons daar misschien even aan optrekken!

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES