Wat is een warmtepompdroger?

Laatste update: 21.11.24

 

Op zoek naar een zuinige én milieuvriendelijke manier om je was te drogen? Aarzel dan niet en kies vandaag nog voor één van de vele kwalitatieve warmtepompdrogers. Maar wat is een warmtepompdroger? Welke voordelen biedt het apparaat en hoe werkt een warmtepompdroger? Is er een wezenlijk verschil tussen de condensdroger en de warmtepompdroger? Wij zoeken het graag even voor jou uit!

 

Wat is een warmtepompdroger?

In tijden waarin topics als de klimaatverandering en de stijgende energieprijzen deel uitmaken van de dagelijkse realiteit, lijken steeds meer mensen op zoek te gaan naar energiezuinige en milieuvriendelijke alternatieven. We moeten niet ontkennen dat heel wat elektrische apparaten vandaag de dag vrijwel onmisbaar zijn en er bijgevolg altijd een minimum aan stroom nodig zal zijn. Toch lijken klanten – met name de laatste maanden zoniet jaren – meer aandacht te besteden aan het milieu en daar spelen diverse bedrijven dan ook gretig op in.

Zo wordt steeds vaker de kaart getrokken van energiezuinige en milieuvriendelijke elektrische apparaten. Dat zijn apparaten die functioneren op stroom maar tegelijk de energiekost – en bijgevolg de uiteindelijke factuur – zo laag mogelijk proberen te houden. Wij gaan het hier dan ook voornamelijk hebben over de befaamde “warmtepompdroger”; misschien wel één van de meest energiezuinige manieren om je was te drogen; uiteraard de waslijn buiten beschouwing gelaten. 

Hoewel in Nederland nog steeds 3 verschillende soorten wasdrogers op de markt worden aangeboden, lijkt de warmtepompdroger – naast de afvoerdroger of condensdroger – alvast aan een belangrijke opmars bezig. 

 

Gebruiksgemak en werking warmtepompdroger

Wat is een warmtepomp droger? Hoewel deze schrijfwijze regelmatig opduikt op tal van websites, lijkt de aaneengeschreven vorm “warmtepompdrogers” nog steeds de voorkeur te genieten. Maar dat nu even terzijde, want zoals in het voorgaande stukje min of meer duidelijk werd, wordt de warmtepompdroger beschouwd als een wasdroger. Zoals de naam doet vermoeden, steunt het principe op het gebruik van een krachtige warmtepomp om de aanwezige lucht te verwarmen. In tegenstelling tot een ingebouwd verwarmingselement, verbruikt een warmtepomp minder energie waardoor deze wasdrogers energiezuiniger én milieuvriendelijker te werk kunnen gaan.

Maar laat ons de werking eens even in detail bekijken zodoende een betere kijk te hebben op wasdrogers met warmtepompen. In tegenstelling tot de afvoerdrogers of condensdrogers, werken warmtepompdrogers niet op basis van een ingebouwd verwarmingselement maar steunen ze op de combinatie van een geïntegreerde warmtepomp met bijbehorend koelmiddel. 

De vochtige warme lucht uit de droogtrommel wordt – bij activatie van het apparaat – automatisch naar de warmtepompruimte gebracht. Daar zal het koelmiddel de vochtige warme lucht afkoelen én het vocht aan de lucht onttrekken. Het gewonnen vocht wordt vervolgens meteen naar het waterreservoir of de afvoer geleid waarna de afgekoelde warme lucht automatisch opnieuw wordt opgewarmd. De verwarmde lucht gaat daarna terug naar de droogtrommel waarna het volledige proces zich van meet af aan herhaalt.

 

Warmtepompdroger vs condensdroger

Laat ons de feiten eens even op een rijtje zetten, want hoewel ze deel uitmaken van dezelfde familie, zijn er wel degelijk heel wat verschillen te noteren tussen de klassieke condensdroger en de steeds populairder wordende warmtepompdroger.

Het grootste verschil tussen de beide apparaten situeert zich in eerste instantie op het gebied van de werking. Waar een condensdroger – én ook de bekende afvoerdroger – gebruik maakt van een ingebouwd krachtig verwarmingselement, zal de warmtepompdroger steunen op de combinatie van een warmtepomp en een koelmiddel. 

Uiteraard biedt dit verschil in werking, heel wat voor – én misschien ook nadelen op tal van andere vlakken. Zo zal de warmtepompdroger alvast een pak energiezuiniger functioneren wat de uiteindelijke factuur voor de consument alleen maar ten goede komt. Anderzijds is je was met een condensdroger sneller droog dan met een warmtepompdroger. Kortom, redenen genoeg om de voor- én nadelen van de warmtepompdroger vs condensdroger eens even op een rijtje te plaatsen.

Voordelen warmtepompdroger

Ben je nog niet helemaal overtuigd en heb je nog een laatste duwtje in de rug nodig? Dan nodigen wij jou alvast uit om even verder te lezen, want de warmtepompdroger is zijn investering meer dan waard en dit omwille van verschillende redenen. 

Zo zorgt het gebruik van een kwalitatieve warmtepompdroger er alvast voor dat je wasgoed langer mooi blijft. Dat heeft vooral te maken met de veel lagere droogtemperatuur waarmee warmtepompdrogers functioneren én de optimale gelijkmatige warmteverdeling die daarmee gepaard gaat. Wat overigens meteen een groot verschil aanduidt met de traditionele condens- en afvoerdrogers.

Daarnaast is de warmtepompdroger – in tegenstelling tot de klassieke wasdrogers – een veel betere aanbeveling voor het milieu. Dit valt opnieuw te verklaren door de lage droogtemperatuur en het principe waarbij bestaande lucht wordt hergebruikt. Dit resulteert in een lager energieverbruik én bijgevolg lagere energiekost, wat niet alleen voordelig is voor jou als consument maar ook voor het milieu. We kunnen zelfs meer zeggen; diverse onderzoeken en studies hebben zelfs al aangetoond dat sommige warmtepompdrogers in staat zijn om tot maar liefst 50% minder stroom te verbruiken in vergelijking met andere type drogers.

Tot slot – en zoals hierboven reeds min of meer aangekaart – zal deze lagere energierekening eveneens een positief effect teweegbrengen op je energierekening. Stel dat je opteert voor een kwalitatieve A+++ warmtepompdroger, dan kun je tot maar liefst 70 à 75 euro op de jaarlijkse energierekening gaan besparen. Kortom, de moeite waard om er toch maar even over na te denken, niet?

 

Nadelen warmtepompdroger

We horen het je al denken; jij wilt natuurlijk weten of er misschien ook nadelen verbonden zijn aan de aankoop van een dergelijke zuinige droger. En we gaan er natuurlijk niet om liegen want uiteraard zijn er ook minpuntjes te noteren, wat overigens het geval is bij eender welk elektrisch aangestuurd apparaat. Zo duurt het drogen van je wasgoed alvast een pak langer dan met een traditionele condens- of afvoerdroger. Dat heeft vooral te maken met de bijzonder lage droogtemperatuur waarop de warmtepompdroger functioneert.

Naast de lange droogtijd zul je eveneens rekening moeten houden met een hogere aankoopprijs. We moeten het niet onder stoelen of banken schuiven dat de aankoop van een warmtepompdroger een flinke hap uit het budget neemt en bijgevolg een flinke investering betekent. Althans wanneer je hem gaat vergelijken met de klassieke drogers. Echter, kun je de extra aankoopkosten op termijn terugverdienen door het energiezuinige karakter van de droger. En daarnaast raden wij jou aan om promoties en/ of outlet stores in de gaten te houden want wie weet valt er ergens wel een leuke warmtepompdroger aanbieding te spotten.

Uitvoering in functie van de plaatsbepaling

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op de uitvoering van een degelijke warmtepompdroger die – althans vaak – nauw samenhangt met de plaatsbepaling. Zo ziet een warmtepompdroger er op het eerste gezicht uit zoals eender welke klassieke droger waarbij enkel de werking het grootste verschil lijkt aan te duiden. Dat betekent dat je bij de warmtepompdroger evengoed het laadvermogen kunt bepalen waarbij een vermogen van 8 kg het meest frequent lijkt voor te komen. Ook qua formaat en gewicht van de droger kun je afgaan op dezelfde karaktereigenschappen van die van de klassieke apparaten. 

Kortom, het is bij de aankoop van een warmtepompdroger vooral aangewezen om rekening te houden met het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen én de plaats waar je het apparaat wilt installeren. Is deze ruimte eerder beperkt dan zou je zelfs kunnen opteren voor een bovenlader warmtepompdroger. Net zoals de bekende bovenladers wasmachines bevindt zich het deurtje bij dergelijke apparaten helemaal bovenaan het apparaat waardoor je op ruimte kunt besparen. Best wel handig indien het apparaat in een compact washok, garage of keuken komt te staan.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES