Wat te doen bij lekkage?

Laatste update: 22.03.23

 

Zie je opeens vochtplekken op de muur en/ of aan het plafond verschijnen? Dan wijst dit in de meeste gevallen jammer genoeg op een lekkage aan het dak. Het spreekt voor zich dat het uitermate belangrijk is om deze lekkage zo snel mogelijk te verhelpen. Indien je dat niet doet, kun je last krijgen van bijkomende vervolgschade wat we ten allen tijde willen vermijden. Bovendien is vocht in de woning niet alleen slecht voor je gezondheid maar daarnaast ook nefast voor de constructie van je huis. Een reden te meer dus om zo snel mogelijk in te grijpen. Als je zelf weinig tot geen idee hebt hoe je de lekkage moet opsporen en vervolgens kunt oplossen, is het aangewezen om de hulp in te roepen van een ervaren vakman.

 

Lekkage aan het dak opsporen

Een lekkage aan het dak kun je in de meeste gevallen ontdekken aan de hand van een natte plek op het plafond of water dat langsheen de muren naar omlaag sijpelt. Het spreekt voor zich dat het in eerste instantie belangrijk is om op zoek te gaan naar de locatie van de lekkage; wat gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Water heeft niet de neiging om loodrecht naar beneden te lopen wat meteen verklaart waarom de lekkage zich op een volledige andere plek in het dak kan bevinden. Dat het opsporen van een lek behoorlijk wat tijd, energie en geduld kost; hoeft bij deze alvast geen verdere discussie. Juist daarom is het – indien mogelijk – aangewezen om de hulp in de roepen van een ervaren vakman.

De ervaring leert ons dat de meeste lekkages aan het dak te wijten zijn aan een gebrek of fout ter hoogte van het dak. We denken hierbij spontaan aan een platdak lekkage, als gevolg van het bitumen dakmateriaal dat gescheurd is en ervoor zorgt dat water makkelijker naar binnen sijpelt.
De beste manier om een lekkage op te sporen, is dan ook door het dakmateriaal zo grondig mogelijk te inspecteren. Soms liggen de dakpannen scheef of is het bitumen dakmateriaal ter hoogte van de schoorsteen afgebrokkeld. Maar ook een gevelaansluiting of een koepel op het dak kunnen de bron zijn van mogelijke lekkages.

Dat het belangrijk is om je dak – bij voorkeur op regelmatige basis – aan een grondige inspectie te onderwerpen, hoeft uiteraard geen voer voor discussie te zijn. Echter is het eigenhandig inspecteren van het dak geen sinecure daar je op hoge hoogte werkt. Indien je niet voldoende vertrouwen en/ of kennis hebt om zelf het dak op te gaan, willen wij jou stellig aanraden om op zoek te gaan naar een ervaren dakwerker. Zij zijn erin getraind op hoge hoogte te werken en geheid op zoek te gaan naar eventuele lekkages.

Lekkage dak verhelpen

Dat het niet altijd makkelijk is om de lekkage in het dak op te sporen, is onderhand wel al duidelijk geworden. Water is een eigenaardig beestje dat niet de neiging heeft om loodrecht naar beneden te lopen waardoor het lek zich op een volledig andere locatie kan bevinden dan waar jij vermoedde. Daarnaast vraagt het ook heel wat lef en ervaring om het dak op te gaan, het lek op te sporen en vervolgens te verhelpen waardoor de klus niet voor iedereen is weggelegd. Toch is het belangrijk om de lekkage zo snel mogelijk op te lossen daar dit anders tot heel wat gevolgschade kan leiden.

Het komt er dus in eerste instantie op aan om de locatie van het lek te achterhalen waarna het probleem kan worden opgelost. Het spreekt voor zich dat bepaalde dakstructuren en profielen toegankelijker zijn dan andere. Zo is het verhelpen van een lekkage op een plat dak een pak eenvoudiger dan bij een schuin of asymmetrisch dak.
Bij een plat dak kan het bijvoorbeeld een optie zijn om het dak te vervangen. Uiteraard is het daarbij niet altijd nodig om de volledige dakconstructie te vervangen maar volstaat het om enkel en alleen het dakmateriaal zoals EPDM of bitumen te vernieuwen. Wanneer een lekkage moet verholpen worden aan een schuin en/ of asymmetrisch dak, is het echter aangewezen om meteen de hulp in te roepen van een ervaren vakman.

Daarnaast raden wij jou eveneens aan om – indien je een opstal- of inboedel verzekeraar hebt – deze zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van het lek. Op die manier wordt het mogelijk om de schade aan het dak én aan je inboedel alsnog te laten dekken. Het spreekt voor zich dat foto’s en/ of filmpjes voorafgaand aan de lekkage een absolute must zijn!

 

Eindconclusie

Een lekkage aan het dak komt vaker voor dan je denkt en is bijgevolg relatief eenvoudig te verhelpen. Het moeilijkste bestaat erin te achterhalen waar de lekkage zich bevindt, alvorens het probleem ook effectief te kunnen aanpakken. Bij de minste twijfel, willen wij nogmaals wijzen op de aanwezigheid van menig professioneel vakman. Aarzel dus niet en laat de lekkage zo snel mogelijk opsporen en verhelpen want indien dat niet gebeurt, kan dit heel wat schade berokkenen.

Naast het feit dat vocht in een woning ongezond is voor de structuur van het huis én je gezondheid, kan het ook zomaar voor materiële schade zorgen. We mogen er niet aan denken dat je leren fauteuil of andere meubelstukken onherroepelijk verloren zijn gegaan door de lekkage in het dak.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES