Welke kleuren in slaapkamer?

Laatste update: 05.07.22

 

Is je slaapkamer dringend aan verandering toe en ben je bereid om het roer helemaal om te gooien? Of hecht je toch belang aan neutraliteit en het gebruik van warme mooie kleuren in de slaapkamer? Wij zoeken samen met jou uit wat de mogelijkheden zijn, bekijken welke kleuren gedurende 2020-2021 erg in trek waren en trekken de kaart naar een mooie slaapkamer waarin jij je 100% goed voelt. 

 

De slaapkamer in een nieuw jasje

Ben je uitgekeken op je kleurloze – misschien ietwat – saaie slaapkamer en vind je het de hoogste tijd om hier verandering in te brengen? Dan zit je bij ons aan het goede adres! Durf kiezen voor felle opvallende kleurtjes aangevuld met gedurfde accessoires zoals een ladder als bijzettafeltje in combinatie met een kleurrijke aroma diffuser, opvallend beddengoed en/of unieke verlichting. Zo kan een bureaulamp ook perfect dienst doen als nachtlampje bijvoorbeeld. Of je daarbij opteert voor een groene muur in de slaapkamer dan wel een volledig blauwe slaapkamer, het in 2 kleuren verven van de slaapkamer of het hangen van een opvallend schilderij in de slaapkamer: blijft uiteraard een persoonlijke keuze.

De slaapkamer is met stip dé meest persoonlijke kamer of plek in de woning en het is dus belangrijk om deze geheel naar wens en volgens eigen smaak in te richten. Gebruik daarom steevast kleuren, meubels en accessoires waar jij je 100% prettig bij voelt. Daarnaast zal de inrichting vaak afhankelijk zijn van je karakter, leeftijd en/ of geslacht waardoor een slaapkamer van jongvolwassenen er helemaal anders zal uitzien dan die van kinderen of volwassen echtparen. Kortom jij bepaalt of je durft te gaan voor een opvallende zwarte muur in de slaapkamer dan toch eerder de voorkeur geeft aan een blauwe of groene slaapkamer of kiest voor neutrale aardetinten. 

 

De slaapkamer verven of behangen?

Je hebt de knoop doorgehakt en besluit de slaapkamer onder handen te nemen. Je gaat daarbij integraal voor een sterk gewijzigd interieur dat mijlenver afstaat van het oorspronkelijke concept en dichter aanleunt bij wie jij vandaag de dag bent; want vergeet niet; de slaapkamer is misschien wel de meest persoonlijke plek in de woning! Zoals hierboven onderhand wel al duidelijk werd, beslis jij zelf of je voorkeur uitgaat naar een fel blauwe muur in de slaapkamer dan toch opteert om te werken met zachte warme aardetinten. 

En terwijl jij rustig nadenkt over de kleurencombinaties die tot de mogelijkheden behoren, dient zich ondertussen al een andere vraag aan; want wil jij de slaapkamer verven of toch liever behangen? En indien je voorkeur uitgaat naar behang, kies je dan voor een neutraal papiertje of mag het een hip behang zijn in de meidenkamer? Kortom, je hoort het al; net zoals er heel wat muurverf ideeën voorhanden blijken, zijn er ook heel wat behang kleuren te vinden. Maar wat heeft nu eigenlijk de voorkeur en vooral; waarom?

Laten we even van bij het begin beginnen door het verschil tussen behangen én verven even extra goed “in de verf” te zetten. Want dat er een duidelijk verschil is tussen de beide technieken, hoeft alvast niet te verwonderen net zoals de mogelijkheden, voor- én/ of nadelen die er al dan niet mee verbonden zijn. 

Zo steunt de techniek van behangen op het gebruik van behangpapier; een soort sterk en kwalitatief type canvaspapier dat voorhanden is in verschillende formaten, prints, kleuren, designs en diktes. Hoewel er een onderscheid kan gemaakt worden tussen verschillende soorten papieren gaande van vliesbehang en glasvezelbehang tot vinylbehang, acrylbehang en papierbehang – wordt in de slaapkamer toch vooral gebruik gemaakt van dit laatste. Let wel dat behangen steeds op een vlakke ondergrond gebeurt in combinatie met speciale behanglijm.

Kies je voor de techniek van het verven dan gaat de keuze steevast uit naar muurverf of latexverf waarbij in de meeste gevallen zelfs de voorkeur valt voor het gebruik van latexverf. Net zoals bij de techniek van behangen, kun je ook op het gebied van verf kiezen uit diverse kleuren, tinten en bijgevolg prijskaartjes waardoor er vast en zeker voor elk wat wils te vinden is. Geen probleem dus indien je op zoek bent naar een blauw behang voor in de slaapkamer dan wel een warme aardetint tussen de verschillende soorten muurverven. Er zijn voldoende moderne slaapkamer ideeën voorhanden waarbij elk van deze opties gretig aan bod komen.

Maar dat brengt ons dus nog steeds bij de vraag; moeten we de slaapkamer behangen of verven? Wat is nu eigenlijk beter? Eigenlijk zijn beide opties het overwegen meer dan waard en is de keuze voor een bepaalde techniek enkel en alleen afhankelijk van wat jij voor ogen hebt. Zo zal elke techniek voor- én nadelen met zich meebrengen die ieder voor zich persoonlijk dient af te wegen. Ben je vrij ongeduldig van aard en wil je het klusje het liefst zo snel mogelijk opknappen – bij voorkeur ook nog eens tegen een betaalbaar prijskaartje – dan is de keuze voor muurverf voor de hand liggend. Bovendien kun je de meeste verfsoorten ook overschilderen wat best wel handig is indien je de gekozen kleur of print na enkele maanden/ jaren weer beu bent.

Behangen daarentegen vraagt best wel wat tijd en energie en is bovendien niet meteen de meest goedkope keuze. Anderzijds heb je dan weer wel heel wat keuze op het gebied van prints, uitstraling en soorten. Zo kun je tegenwoordig opteren voor een prachtige lederen behang print of gaat je voorkeur uit naar een dierenhuid of bloemstructuur? Allemaal mogelijk indien je opteert om de slaapkamer te behangen.

 

Slaapkamer kleuren 2020 – 2021

Dat de slaapkamer vrijwel de meest persoonlijke – en daardoor ook veruit belangrijkste – ruimte in de woning blijkt te zijn, hoeft alvast niet langer voer voor discussie te zijn. Vind jij het echter moeilijk om een keuze te maken uit het brede kleurenpalet dat tegenwoordig voorhanden is, dan kun jij je misschien laten leiden door kleurtjes, tinten en/ of designs die de voorbije maanden of jaren in trek waren. Dat betekent niet dat je meteen dezelfde kleuren hoeft over te nemen maar het kan een belangrijke leidraad betekenen in het creëren van een op maat gemaakte slaapkamer.

Gaan we even terug in de tijd – meer bepaald naar het jaar 2020 – dan stellen we vast dat heel wat blauwtinten erg in trek bleken gaande van kobaltblauw tot donker inktblauw. Wat meteen opvalt is dat deze unieke slaapkamer kleuren uit 2020 eveneens behoorlijk in trek leken wanneer mensen op zoek gingen naar de perfecte woonkamer kleuren. Een kobaltblauwe of inktblauwe muur dan wel volledig ingekleurde slaapkamer is gedurfd maar straalt een zekere vorm van rust en kalmte uit die goed van pas komt als je na een lange werkdag de slaap probeert te vatten. 

Waar men in  2020 zowel in de slaap- als woonkamer dierf te kiezen voor donker tot fel blauw, trekt men in 2021 – slechts 1 jaar later – de kaart van de subtiele natuurtinten waarbij warme grijstonen probleemloos worden afgewisseld met wijnrood of mosgroen. De slaapkamer kleuren van 2021 staan dus in schril contrast met die van 2020 maar lijken redelijk dicht aan te leunen bij de trend die in 2022 de bovenhand lijkt te nemen. Net zoals de slaapkamer kleuren uit 2021 lijken ook in 2022 de warme natureltinten de bovenhand te nemen al dan niet aangevuld met een opvallend kleurtje dan wel accessoire of meubel eveneens in een dito opvallend design/ kleur.

De beste kleuren voor in de slaapkamer

Maar welke kleuren voor de slaapkamer nu eigenlijk het beste zijn, is vooral afhankelijk van je zelf en wat je zoal voor ogen hebt. Welke verwachtingen heb je en met welke doelstelling onderwerp je de slaapkamer aan een – misschien wel – totaalrenovatie? Zo zullen sommige kleuren en technieken een bepaald effect beogen waar jij misschien naar op zoek bent. Zo staan de natureltinten en rustgevende kleuren uit 2021 – denk ondermeer aan zand, beige en/ of witte slaapkamers – vooral garant voor rust, kalmte en sereniteit. Maar uiteraard zijn er nog tal van andere kleurencombinaties in de slaapkamer te vinden die hetzelfde dan wel een totaal ander effect beogen. 

Kies je bijvoorbeeld voor een blauwe slaapkamer kleur dan ben je uit op rust en het vinden van een kalmerend effect. Meer nog, in sommige gevallen zou een blauw getinte slaapkamer een te hoge hartslag zelfs aanzienlijk kunnen verlagen waardoor het door menig expert tot de beste kleuren in de kamer behoort. 

Wil je het kalmerende en rustgevende effect combineren met een aards en natuurlijk gevoel? Dan kies je maar beter voor een groene muur in de slaapkamer al dan niet in combinatie met 1 of meerdere planten. Tot slot blijkt ook de kleur “geel” een positief effect te hebben op je gevoel. Misschien niet meteen één van de warme slaapkamer kleuren die je zou verwachten maar toch is geel het overwegen waard. Zeker wanneer je ‘s morgens moeite hebt met opstaan, kan het het proberen waard zijn.

Anderzijds zijn er ook heel wat kleuren die je – volgens tal van experts – maar beter kunt vermijden omdat ze een goede nachtrust in de weg staan. Denk daarbij aan kleuren zoals grijs, paars en bruin wat meteen een schril contrast aantoont met de naturel en aardetinten die in 2021 erg in trek bleken.

 

Color block trend in de slaapkamer

En wanneer het echt wel wat gewaagder en opvallender mag zijn, dan kun je altijd nog kiezen voor de zogeheten “color block trend”. Bij deze trend – in de volksmond ook wel omschreven als “colorblocking” en letterlijk vertaald als “blokken van kleuren” – worden 2 of meerdere kleuren moeiteloos met elkaar gecombineerd. Daarbij kun je zo ver gaan als je zelf wilt waarbij je lichte kleuren met elkaar combineert als je nog redelijk binnen de lijntjes wilt blijven tot het combineren van contrasterende kleuren indien het allemaal wat feller mag. Denk in het laatste geval aan een combinatie van bijvoorbeeld donker tegen licht, rood tegen groen of pastel met neon. 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES