Beste ventilatorkachels – Vergelijkingstest & Koopgids
Een ventilatorkachel is de ideale oplossing om tijdens koude wintermaanden een ruimte wat extra op te warmen. Bovendien maakt een degelijk toestel het mogelijk om kamers die niet met centrale verwarming kunnen worden verwarmd toch een aangename temperatuur te geven. We hebben voor jou alvast 3 apparaten uitgezocht om eens wat dieper op in te gaan. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Malatec – Ventilator kachel die gekenmerkt wordt door een ruim maximaal vermogen van 3000 watt. Daartegenover staat de Eurom VK 2002 ventilatorkachel die voorzien is van een handige thermostaat waarmee je 3 warmtestanden kunt kiezen.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
De Malatec kachel wordt gekenmerkt door een relatief compact design met een breedte van 17 cm, een hoogte van 35 cm en een lengte van maximaal 25,5 cm. Aangevuld met een gewicht van amper 1,5 kg en een stevig geïntegreerd handvat, kun je deze kachel dan ook makkelijk van punt A naar punt B verplaatsen.
Ben je op zoek naar een ventilator kachel die je aan de wand/ muur kunt installeren, dan is dit exemplaar van Malatec misschien niet de allerbeste aanbeveling daar het een staand model betreft. Dat zou door sommigen alsnog als een struikelblok kunnen worden beschouwd maar is eerder persoonlijk.
De Malatec kachel garandeert een ruim maximaal vermogen tot 3000 watt verdeeld over verschillende modi en diverse bijbehorende verwarmingsstanden. Verder is hij ook bestand tegen vocht waardoor hij zonder problemen in de badkamer kan worden geplaatst.
De tweede keuze
Het toestel van Eurom werkt met een vermogen van 2000 Watt. Hij beschikt over een thermostaat waarmee 3 warmte-instellingen kunnen worden gekozen. Deze ventilatorkachel maakt het trouwens mogelijk om een ruimte van maximum 22 m² goed op te warmen.
We hebben gemerkt dat dit apparaat niet in de badkamer kan worden gebruikt. Dit is wel jammer want vaak wordt dit soort toestellen speciaal uitgekozen om de badkamer snel op te warmen voor je de douche ingaat. Daarnaast schijnt hij ook veel lawaai te maken waardoor hij niet geschikt is voor de slaapkamer.
De ventilatorkachel van Eurom is een vrijstaand model dat voorzien is van een omval- en een oververhittingsbeveiliging waardoor hij zichzelf gaat uitschakelen als het toestel te warm is. Daarnaast kan hij ook tijdens de zomer op de koude luchtstand worden gebruikt.
Overweeg ook
De Nedis kachel is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten waarna een ruim vermogen tot maximaal 2000 watt kan worden gegenereerd. Daarbij kun je zonder problemen schakelen tussen de 2 beschikbare vewarmingsmodi. Naast de instelbare thermostaat is deze kachel ook geschikt voor plaatsing in de badkamer.
Hoewel het prijskaartje wel te rechtvaardigen is, kan het voor sommige klanten een domper op de feestvreugde betekenen. Let ook dat het niet mogelijk is om de hoogte in te stellen alsook de blaasrichting naar eigen wens te gaan bepalen en dat is uiteraard best wel jammer.
De verwarming is uitgerust met een helder en duidelijk leesbaar display en beschikt over een ingebouwde programmeerbare timerfunctie. Bij aankoop wordt zijn gebruiksgemak geoptimaliseerd dankzij de meegeleverde afstandsbediening.
5 beste ventilatorkachels (Reviews) van 2024
Ben je op zoek naar een ventilatorkachel van Gamma om in de tuinberging te gebruiken als je enkele klusjes moet opknappen? Of kies je voor een badkamer ventilatorkachel om het ‘s morgens lekker warm te hebben als je uit de douche stapt? De 5 exemplaren die we voor jou uitzochten zijn ware toppers in hun soort. Vraag eventueel advies aan een ervaren verkoper om je te helpen om de beste ventilatorkachel uit te kiezen die aan jouw noden voldoet. Bekijk zeker ook even de koopjeshoek voor een leuke aanbieding.
1. Malatec – Ventilator kachel – Elektrische verwarming Heater – 3000W
Net zoals de bekende Zibro kachels behoort ook dit exemplaar van Malatec tot de absolute toppertjes. En dit lijkt alvast te worden bevestigd door de vele positieve online reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Of deze Malatec ventilatorkachel ook tot de goedkope exemplaren behoort, valt misschien nog even af te wachten. Toch is dit apparaat de moeite waard om even onder de loep te nemen.
De elektrische ventilatorkachel van Malatec kent een relatief compacte uitvoering van 25,5 x 17 x 35 cm en een gewicht van 1,5 kg waardoor hij makkelijk kan worden verplaatst. Met behulp van de 1,5 meter lange kabel kan hij ook nog eens eenvoudig op het stroomnet worden aangesloten, weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V.
Eenmaal correct aangesloten, geniet je een ruim maximaal vermogen van 3000 watt verdeeld over maar liefst 18 verschillende modi. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met het stevige handvat en de mogelijkheid om de hoek van de farelka – en bijgevolg ook de blaasrichting – naar wens aan te passen. Kortom, een echt toppertje deze unieke kachel ventilator!
Voordelen:
Bedrijfsmodi: de kachel biedt de mogelijkheid om te schakelen tussen 3 verschillende bedrijfsmodi. Zo koelt hij niet alleen af maar verwarmt hij ook of voert hij de 2 activiteiten tegelijkertijd uit.
Verwarmingsintensiteit: per bedrijfsmodi kun je dan nog eens schakelen tussen 6 verschillende verwarmingsintensiteiten.
Vermogen: hij weet een aanzienlijk vermogen van maar liefst 3000 watt te produceren.
Badkamer: dankzij zijn IP44 beschermingsgraad tegen vocht, kan deze ventilator kachel ook zonder problemen in de badkamer worden gebruikt.
Nadelen:
Geen omvalbeveiliging: houd er rekening mee dat deze kachel niet meteen voorzien is van een ingebouwde omvalbeveiliging.
2. Eurom VK 2002 ventilatorkachel met 2000 Watt vermogen
De Eurom ventilatorkachel heeft de laagste prijs in onze lijst met topproducten. Bovendien kreeg hij in de reviews een goede beoordeling voor de prijs-kwaliteitverhouding. Het toestel van Eurom werkt met een vermogen van 2000 Watt en is geschikt om kleine ruimtes tot maximum 22 m² goed op te warmen.
Hij mag echter niet in de badkamer worden gebruikt omdat hij niet vochtbestendig is. Deze staande ventilatorkachel is voorzien van een omval- en een oververhittingsbeveiliging waardoor je hem op een veilige manier kunt gebruiken. Daarnaast is deze VK2000 voorzien van een handige thermostaat waarmee je de temperatuur volgens jouw wens kunt regelen.
De koude luchtstand zorgt er trouwens voor dat hij ook in de zomermaanden goed van pas komt. Hij heeft een afmeting van 13,1 x 22,3 x 25,6 cm en een licht gewicht van 1 kg waardoor je hem met het handvat gemakkelijk kunt verplaatsen. Bovendien heeft hij een 1,5 m lange netsnoer om hem zonder moeite overal te kunnen aansluiten.
Voordelen:
Gebruiksgemak: dankzij de handige thermostaat kun je de gewenste temperatuurstand kiezen om de ruimte naar wens op te warmen.
Veiligheid: dit is een vrijstaand toestel dat voorzien is van een omvalbeveiliging en een oververhittingsbeveiliging voor veilig gebruik.
Koude lucht: naast de 2 warmtestanden kun je ook kiezen voor koude lucht zodat hij tijdens de warme periodes als ventilator kan worden gebruikt.
Bereik: met deze ventilatorkachel van Eurom kun je gemakkelijk een ruimte tot maximaal 22 m² opwarmen.
Nadelen:
Niet vochtbestendig: dit toestel kan niet in de badkamer worden gebruikt wat wel heel jammer is omdat hij toch vaak hiervoor wordt aangekocht.
3. Badkamer verwarming / 2000 W / Instelbare thermostaat / 2 Verwarmingsmodi / IP22
Of je met de Nedis badkamer verwarming ook meteen voor een laagste prijs product kiest, is nog even voer tot twijfel. Toch lijken heel wat klanten duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design getuige de mooie eindscore van 5/5 sterren. De moeite waard dus om dit apparaat van Nedis – voor velen overigens veruit het beste merk – eens even van naderbij te bekijken.
De Nedis ventilatorkachel mag dan wel behoorlijk compact ogen, hij weet wel degelijk heel wat kracht te genereren. Zo geniet je een maximaal vermogen tot 2000 watt verdeeld over verschillende verwarmingsmodi en kan het apparaat – dankzij zijn vochtbestendige karakter – ook probleemloos in de badkamer worden geïnstalleerd. Maar er is uiteraard nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want naast de instelbare thermostaat kun je – met behulp van de ingebouwde timer – een in/ uitschakelschema instellen met wel 6 programma’s per dag.
Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een helder en duidelijk leesbaar leddisplay, een ingebouwde detectie van open ramen functie én een meegeleverde afstandsbediening waarmee je het apparaat vanop afstand kunt in/ uitschakelen en/ of gaan instellen.
Voordelen:
Badkamer: doordat de behuizing van deze ventilator vochtbestendig is, kan het apparaat zonder problemen in de badkamer worden geïnstalleerd.
Vermogen: eenmaal correct aangesloten en ingeschakeld, weet de kachel een ruim vermogen tot wel 2000 watt te genereren verdeeld over verschillende verwarmingsmodi.
Handig in gebruik: de aan/ uitschakelaar wordt aangevuld met een regelbare thermostaat, een indicatielampje, een programmeerbare timerfunctie en een praktische afstandsbediening.
Nadelen:
Geen blaasrichting: in tegenstelling tot bijvoorbeeld product 1, is het bij de Nedis ventilatorkachel niet mogelijk om de hoek van het apparaat – en bijgevolg de blaasrichting – te bepalen.
4. Cecotec Electrisch tafel ventilatorkachel warmte en koude ventilator kachel
De Cecotec ventilatorkachel is het populairste toestel in onze selectie. Hij kreeg trouwens een uitstekende score van 4,7 van de 5 sterren. In de reviews zijn de klanten het er allemaal over eens dat dit een eenvoudig maar heel fijn toestel is.
De krachtige doch stille warmteventilator werkt met een vermogen van 2000 Watt waarmee hij snel en efficiënt voor aangename temperaturen zorgt. Bovendien kan hij in 3 standen worden ingesteld waaronder de eco-stand die werkt op 1000 Watt, de turbo die werkt met 2000 Watt vermogen en de coolfunctie die zorgt voor een koele luchtstroom. Dit vrijstaand model heeft trouwens een oververhittingsbeveiliging waarmee hij zichzelf gaat uitschakelen als de temperatuur van het toestel te hoog wordt.
Daarnaast is hij geschikt voor plaatsen van maximum 15 m² waardoor hij prima kan worden gebruikt om kleine ruimtes zoals de badkamer of de studeerkamer te verwarmen. Dankzij de gemakkelijke handgreep en zijn licht gewicht van 1,1 kg kan hij vlot worden verplaatst.
Voordelen:
Warmtestanden: hij kan in 3 standen worden ingesteld om de ruimte naar jouw wens op een aangename temperatuur te brengen.
Vermogen: het maximaal vermogen van dit toestel is 2000 Watt wat meteen ook de turbostand is om de ruimte snel te verwarmen.
Gebruiksgemak: het apparaat kan ook tijdens de zomer worden gebruikt om met een frisse luchtstroom de ruimte af te koelen.
De prijs: prijs-kwaliteit is dit een uitstekend toestel dat doet wat hij moet doen. Hij valt in de laagste prijsklasse waardoor hij goed toegankelijk is.
Nadelen:
Geluid: deze ventilatorkachel maakt een klein beetje herrie maar daar kun je bij dergelijke toestellen, die werken met een ventilator, niet aan onderuit.
5. LifeGoods Elektrische Kachel – Ventilatorkachel – 3 Standen – 950W – LED Indicatie
We sluiten het rijtje af met de elektrische ventilatorkachel van LifeGoods die gekenmerkt wordt door een vrij compacte en handzame afmeting van 13,4 bij 20,8 cm. Door de kachel op het stroomnet aan te sluiten – weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 220-240V – kan vervolgens een ruim maximaal vermogen van 950 watt worden gegenereerd.
Het ruime vermogen biedt tevens de mogelijkheid om te schakelen tussen 3 kenmerkende verwarmingsstanden gaande van een minimale natuurlijke wind (4w) tot een lage hitte (550w) of hoge hitte (950w). Bovendien gaat elke afzonderlijke warmtestand gepaard met een bijbehorend led indicatielicht wat het gebruiksgemak ervan alleen maar ten goede komt.
Maar dat is nog lang niet alles want verder is deze LifeGoods ventilatorkachel makkelijk te verplaatsen, biedt hij een draaihoek van 90º en is hij voorzien van een omval- én oververhittingsbeveiliging. In tegenstelling tot heel wat andere toppertjes werkt hij ook nog eens fluisterstil met een geluidsniveau van minder dan 45dB. Hoewel heel wat klanten overtuigd zijn, vindt een kleine minderheid dat het apparaat niet zo goed verwarmt.
Voordelen:
Vermogen: eenmaal correct aangesloten weet het apparaat een aanzienlijk vermogen tot 950 watt te genereren verdeeld over 3 warmtestanden.
Veiligheid: de ingebouwde oververhittingsbeveiliging wordt aangevuld met een omvalbeveiliging.
Uitvoering: het apparaat kent een relatief compacte uitvoering van 13,4 x 13,6 x 20,8 en is vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal. Met behulp van het 1,2 meter lange snoer kun je hem makkelijk met het stroomnet verbinden.
Voeding: de LifeGoods elektrische kachel dient op het stroomnet te worden aangesloten rekening houdend met een invoerspanning van 220 tot 240V.
Nadeel:
Te luid: ondanks het feit dat hij tot de geluidstille apparaten behoort, maakt hij volgens sommige klanten nog behoorlijk veel lawaai.
Ventilatorkachels Koopgids
Wanneer je een warme ruimte binnenkomt krijg je meteen een behaaglijk gevoel. Het is echter niet altijd mogelijk om steeds de verwarming op te laten staan en dan komt een ventilatorkachel goed van pas. Wat een ventilatorkachel is en waarvoor je hem allemaal kunt gebruiken zijn vragen die we graag voor jou beantwoorden in onze koopgids. Neem de tijd om alle producten eerst goed te vergelijken voordat je je keuze maakt. Laat trouwens diverse aanbiedingen evenmin aan je voorbijgaan zodat je misschien wel met een koopje huiswaarts kunt keren.
Wat is een ventilatorkachel en waarvoor wordt hij gebruikt
Een ventilatorkachel is eigenlijk een soort bijverwarming die je in bepaalde ruimtes in je woning, op kantoor of in je klusatelier kunt plaatsen om een aangename temperatuur te bekomen. Het apparaat wordt los van de centrale verwarming gebruikt en werkt op elektriciteit. Vaak zijn het compacte toestellen die vrijstaand zijn of aan de muur kunnen worden bevestigd. Door het lichte gewicht is een ventilatorkachel gemakkelijk te verplaatsen waardoor je hem in verschillende ruimtes kunt gebruiken.
Een dergelijk toestel zorgt er bovendien voor dat de lucht in een kamer zeer snel wordt opgewarmd waardoor je meteen een comfortabel en warm gevoel krijgt. Met een ventilatorkachel kun je snel warmte creëren bijvoorbeeld in een badkamer of in de leeshoek waar net geen radiator hangt. Meestal is een ventilatorkachel ook voorzien van een koude luchtstand waardoor je hem ook tijdens de zomermaanden kunt gebruiken om een frisse luchtstroom door de ruimte te laten gaan.
De verschillende types en hun werking
We onderscheiden de ventilatorkachel die werkt met een gloeidraad en de modellen die werken met een keramische plaat. Een ventilatorkachel met een gloeidraad heeft wat tijd nodig om op te warmen. De gloeidraad wordt verwarmd waarna de ventilator de warmte de ruimte in gaat blazen. Door het ventilatorsysteem is het mogelijk om met een kleine kachel zelfs betrekkelijk grote ruimtes te verwarmen. Het nadeel bij een elektrische ventilatorkachel is dat hij tijdens het verwarmen soms nogal veel geluid kan maken.
Daarnaast heb je de ventilatorkachel met keramische verwarmingsplaat die enkele voordelen heeft ten opzichte van de toestellen met een gloeidraad. De opgewekte temperatuur is namelijk veel lager en constanter dan bij een draadverwarmingsventilator. Hierdoor verbruikt hij minder wat op zijn beurt resulteert in een stillere werking. Bovendien zorgt de keramische verwarmingsplaat ervoor dat de lucht minder droog is omdat er geen stof en onzuiverheden uit de lucht worden verbrand. Daardoor blijft de luchtkwaliteit optimaal zodat hij ook meer geschikt is voor mensen met een allergie.
Het belang van het vermogen en de thermostaat
De capaciteit van een ventilatorkachel wordt bepaald door het vermogen. Hoe groter de kamer is die je wilt verwarmen, hoe meer vermogen het toestel nodig heeft. Naast het vermogen moet je ook met enkele andere factoren rekening houden om een ruimte zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Dan denken we bijvoorbeeld aan de isolatie van de kamer en ook aan de buitentemperatuur. Wanneer het buiten -10° C is en je wenst een temperatuur van 20° C, dan heb je al gauw een vermogen van 2000 Watt nodig om een ruimte tot 20 m² te verwarmen.
De meeste toestellen zijn bovendien voorzien van een regelbare thermostaat waarmee je zelf de temperatuur kunt instellen. Dit is trouwens heel handig omdat de ventilatorkachel hiermee zichzelf gaat regelen wanneer de gewenste temperatuur bereikt is. De thermostaat zorgt er ook voor dat de kachel de ruimte niet verder opwarmt. Hierdoor heb je minder energieverbruik en het wordt niet te warm.
De plaatsing en de veiligheid
Om een ventilatorkachel op een veilige manier te gebruiken zijn er enkele aandachtspunten die in acht moeten worden genomen. Zo is een dergelijk toestel alleen geschikt om binnenshuis te gebruiken. Hoewel de meeste apparaten zijn uitgerust met een omvalbeveiliging heeft hij een stevige en horizontale ondergrond nodig om een veilig gebruik te garanderen. Daarnaast is het belangrijk om hem steeds op voldoende afstand van muren, meubels en andere brandbare voorwerpen te plaatsen. Tenzij bij apparaten met muurbevestiging waarbij het anders wordt vermeld .
Sommige toestellen mogen in de badkamer worden gebruikt en andere dan weer niet. Het is goed om altijd na te kijken welke IP-codering het apparaat heeft. De International Protection Rating is de codering die een elektrisch toestel krijgt naarmate het beveiligd is om in vochtige omstandigheden te gebruiken. Daarnaast zijn de meeste ventilatorkachels uitgerust met een automatische oververhittingsbeveiliging waardoor het toestel zichzelf uitschakelt als het te heet wordt.
Extra functies
Een ventilatorkachel met een vorstvrijstand zorgt ervoor dat de temperatuur altijd boven het vriespunt wordt gehouden. Het toestel zal zichzelf inschakelen bij een temperatuur van +5° C waardoor het in de kamer steeds +7° C is. Hierdoor wordt een ruimte vorstvrij gehouden en kunnen de leidingen niet bevriezen. Een goede aanbeveling is de energie-efficiëntie stand die een besparende functie is zoals bijvoorbeeld de eco-modus waarbij het verbruik drastisch wordt verlaagd.
Ook met een verstelbare thermostaat kun je trouwens veel energie besparen. Daarnaast is een timer een extra handigheidje wanneer je soms vergeet om een toestel uit te schakelen. Je kunt de ventilatorkachel instellen dat hij op een bepaald moment in- en ook weer uitschakelt. Dit is niet alleen goed voor je elektriciteitsfactuur maar ook voor de veiligheid.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES