Beste elektrische boilers – Vergelijkingstest & Koopgids
Door te kiezen voor de Eldom Favourite 80 liter boiler kies je voor een bijzonder krachtige boiler met een ruim vermogen tot maar liefst 2000 watt. Daartegenover staat de Thermex IF Flat Smart elektrische boiler die meteen opvalt vanwege zijn 30 liter capaciteit in combinatie met een ruim vermogen van wel 2000 Watt. In de tabel hieronder hebben we voor alle volledigheid nog een derde toppertje in het rijtje opgenomen, alsook voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen hiermee de zoektocht voor jou net iets aangenamer en makkelijker te laten verlopen.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
De elektrische boiler van Eldom wordt gekenmerkt door een netto inhoud van 80 liter en is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Daarbij wordt het aansluitsnoer overigens gewoon meegeleverd en kan een vermogen tot 2000 watt worden beoogd.
Een blik op de online reviews toont meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Hoewel heel wat klanten tevreden zijn, is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het bevestigingsmateriaal niet standaard wordt meegeleverd.
De boiler is verder ook uitgerust met wifi waardoor je het apparaat eventueel via de bijbehorende app op je smartphone kunt bedienen. Verder geniet je een TFT kleurendisplay waarop je onder meer de temperatuur snel kunt aanpassen of instellen.
De tweede keuze
Net zoals heel wat andere elektrische boilers kan ook deze close-in boiler, die overigens een inhoud kent van wel 30 liter, snel op het stroomnet worden aangesloten rekening houdend met een aansluitwaarde van 230 Volt.
Net zoals het vorige apparaat lijkt ook hier het prijskaartje een pak hoger te liggen dan verwacht. De hoge prijs maakt deze boiler minder toegankelijk voor het grote publiek. Bovendien is hij minder zuinig dan een grote boiler.
De elektrische close-in boiler wordt jou aangeboden inclusief een informatieve handleiding, de nodige muurankers én een praktische inlaatcombinatie met drievoudig bijbehorend veiligheidsventiel.
Overweeg ook
We sluiten het rijtje af met de unieke elektrische boiler van Tesy die gekenmerkt wordt door een totale afmeting van 116,3 bij 44 cm en daarbij een royale netto inhoud van maar liefst 120 liter garandeert. De boiler is ook in andere formaten beschikbaar.
Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat kopers tevreden zijn met hun aankoop. Echter dien je hiervoor wel rekening te houden met een boven gemiddeld prijskaartje.
De elektrische boiler van Tesy garandeert een variabel nominaal vermogen gaande van 1200 tot maximaal 2400 watt en wordt verder aangevuld met een regelbare thermostaat, een vorstbeveiliging en een aparte thermometer.
5 beste elektrische boilers (Reviews) van 2025
Wist je dat het formaat van de elektrische boiler indirect ook het energieverbruik en bijgevolg kost kan beïnvloeden? Zo zal een compacte elektrische boiler van 10 liter op jaarbasis minder zuinig zijn dan een elektrische boiler van 80 liter, een elektrische boiler van 150 liter of een elektrische boiler van 200 liter. Indien je dus op zoek bent naar een zuinige elektrische boiler of een elektrische boiler A++ dan komt het erop neer eveneens rekening te houden met zijn formaat en gebruiksgemak. Wij selecteerden alvast 5 toppertjes inclusief online reviews en bijbehorend advies. Bekijk de mogelijkheden even en wie weet kies je wel voor het populairste apparaat uit de lijst of de beste elektrische boiler met de laagste prijs?
1. Eldom Favourite 80 liter boiler 2kW. Electronic Control Wi-Fi
Ben je al geruime tijd op zoek naar een elektrische boiler van 80 liter dan willen wij jou aanraden om even dit toppertje van Eldom onder de loep te nemen. Deze elektrische boiler inclusief geïntegreerd wifi systeem, kent daarbij een totale afmeting van 46,2 x 41 x 83,4 cm wat resulteert in een eerder vernoemde netto inhoud van 80 liter. Een vrij groot exemplaar dus dat niet meteen geschikt is om als close-in boiler in de keuken te worden geïnstalleerd.
De boiler is daarbij eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten waarna een aanzienlijk vermogen tot maximaal 2000 watt wordt geleverd, rekening houdend met een stroomverbruik van 1044 kWh/jr en een maximale druk van 8 bar. Alles in rekening genomen, kan deze boiler dan ook gecatalogiseerd worden in een warmwaterklasse CW4 en met een energielabel B.
Verder is deze elektrische boiler uitgerust met een TFT-kleurendisplay dat eenvoudig kan worden ingesteld/ gewijzigd en waarbij je onder meer de temperatuur binnen een bereik van 20ºC tot 75ºC kunt bepalen. Dit alles wordt aangevuld met een uitgestelde modus, een SMART functie, vorstbescherming, een programmatiefunctie, een anti-legionella functie en bediening via een bijbehorende app. De reviews liegen er dan ook niet om en tonen een score van 5 sterren aan wat meteen aantoont dat deze boiler een goede aanbeveling is!
Voordelen:
Display: de elektrische boiler is uitgerust met een digitaal TFT kleurendisplay waarop onder meer de temperatuur binnen een bereik van 20 en 75ºC kan worden ingesteld.
Vermogen: eenmaal correct aangesloten, kan een maximale druk van 8 bar gecombineerd worden aan een ruim maximaal vermogen van 2000 watt.
Montagebeugel: bij aankoop van deze elektrische boiler wordt de montagebeugel standaard meegeleverd.
Wifi: de elektrische boiler is uitgerust met wifi en kan bijgevolg ook via een bijbehorende app op je smartphone worden bediend.
Nadelen:
Geen bevestigingsmateriaal: houd er rekening mee dat het bevestigingsmateriaal bij aankoop niet standaard wordt meegeleverd.
Formaat: ben je op zoek naar een elektrische boiler van 120 of 200 liter, dan is dit model uiteraard niet helemaal aan de orde.
2. Thermex IF Flat Smart, slimme elektrische 30 liter Boiler
In vergelijking met het vorige apparaat, blijkt deze elektrische boiler van Thermex dubbel zo groot. Zo kent hij een maximale lengte van 26,3 cm aangevuld met een breedte van 45,3 cm en een hoogte van 58,7 cm wat resulteert in een totale inhoud van 30 liter en een uiteindelijk netto volume van ruim 25 liter. Bovendien kan hij, vanwege zijn opvallend platte design, makkelijk horizontaal of verticaal worden gemonteerd. In het eerste geval dienen de aftakkingen naar links te worden geplaatst, in het tweede geval richten de aftakleidingen zich naar beneden.
De boiler kenmerkt zich door een aansluitwaarde van 230 Volt en levert vervolgens makkelijk tot wel 2000 Watt aan vermogen. Hij kent daarbij een minimale en maximale waterdruk van respectievelijk 0,05 en 0,7 MPA wat aangevuld wordt met een maximale werkdruk van zo’n 0,8 MPa. Dit alles levert een energielabel B op, wat best wel ok is voor een dergelijk type elektrische boiler.
Thermex is natuurlijk een bekend en populair merk, zoniet het beste merk binnen het segment van de elektrische boilers en daar lijken heel wat klanten het duidelijk over eens.
Voordelen:
Opwarmtijd: kies je voor een ingaande temperatuur van 45 graden dan dien je rekening te houden met een maximale opwarmtijd van 39 minuten.
Verpakkingsinhoud: de boiler wordt geleverd inclusief muurankers én een inlaatcombinatie met drievoudig veiligheidsventiel. Dit wordt aangevuld met een duidelijke handleiding.
Aansluitwaarde: hij kan makkelijk op het stroomnet worden aangesloten waarbij rekening wordt gehouden met een aansluitwaarde van maximaal 230 Volt.
Nadelen:
Prijskaartje: ben je op zoek naar een goedkope elektrische boiler dan lijkt dit apparaat misschien niet meteen in het plaatje te passen.
3. Tesy Antikalk waterverwarmer 120 liter, 1200W/2400 Watt, elektrische boiler
Mag het best wel wat meer zijn en is budget daarbij van minder groot belang? Dan loont het alvast de moeite om deze elektrische boiler met bijbehorend antikalksysteem én instelbaar vermogen van het bekende merk Tesy, eens even onder de loep te nemen. De boiler kent daarbij een maximale hoogte van 116,3 cm in combinatie met een breedte van 44 cm wat resulteert in een ruime netto inhoud van 120 liter en dient verticaal te worden geïnstalleerd.
Verder kenmerkt deze 120 liter elektrische boiler zich eveneens door een standaard aansluitwaarde van 230V wat leidt tot een variabel nominaal vermogen van 1200 tot 2400 watt. Het plaatje wordt verder aangevuld met een regelbare thermostaat, een vorstbeveiliging en aparte thermometer, 24 mm kwaliteitsvolle isolatie én 2 afzonderlijke standen bij de vochtbestendige switch.
Hoewel zijn prijskaartje duidelijk een pak hoger ligt dan het gemiddelde, lijken de meeste kopers zich daar niet meteen aan te storen wat opnieuw resulteert in mooie klantreviews en een maximale score van 5 op 5 sterren.
Voordelen:
Antikalk: in tegenstelling tot heel wat andere elektrische boilers, blijkt dit apparaat alvast uitgerust met een antikalksysteem.
Uitvoering: de boiler kent een totaal formaat van 116,3 bij 44 cm wat resulteert in een aanzienlijke netto inhoud van 120 liter.
Vermogen: met een nominale spanning van 230V/50Hz kan een nominaal instelbaar vermogen worden gegarandeerd gaande van 1200 tot maximaal 2400 watt.
Handig in gebruik: naast het antikalksysteem en het instelbare vermogen geniet je tevens ook van een vorstbeveiligingsfunctie, een aparte thermometer, een regelbare thermostaat en een werkdruk van 0,8 MPa.
Nadelen:
Prijskaartje: de hoge prijs zou misschien wel eens een struikelblok kunnen worden.
4. Sauter Keukenboiler – Close in Boiler – 10 Liter – 2000 Watt – Elektrische Boiler
Ben je al geruime tijd op zoek naar een geschikte close-in boiler om in de keuken te installeren? Dan raden wij jou aan om deze Sauter keukenboiler eens even onder de loep te nemen. De elektrische boiler kent daarbij een relatief compacte uitvoering van 39,4 x 36,7 x 28,1 cm wat resulteert in een inhoud van 10 liter. Door de keukenboiler op het stroomnet aan te sluiten – weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V – kan overigens een ruim vermogen tot 2000 watt worden geleverd wat uitmondt in een korte opwarmtijd.
Eenmaal de boiler opgewarmd is, hoef je niet te vrezen voor een snelle afkoeling. De extra dikke isolatiewand zorgt er namelijk voor dat de warmte langer en beter wordt vastgehouden. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een ingebouwde afwezigheidsmodus, een eenvoudige installatie onder de wasbak, een maximale temperatuur tot 75ºC, een maximale werkdruk van 6 bar en een relatief laag energieverbruik dat resulteert in een energielabel B.
Bekijken we de online reviews dan zien we een mooie gemiddelde eindscore van 4 sterren opduiken waarbij de klant een duidelijk positief advies geeft omtrent de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de korte opwarmtijd.
Voordelen:
Muurbeugel: bij aankoop van deze close-in keukenboiler wordt overigens ook een muurbeugel meegeleverd die tijdens de installatie wel eens handig van pas zou kunnen komen.
Handig in gebruik: de boiler geniet een IP24 isolatiewaarde die het mogelijk maakt om de warmte langer vast te houden. Dit wordt aangevuld met een korte opwarmtijd en een geïntegreerde vorstbeveiliging.
Installatie: je kunt deze compacte close-in boiler met een inhoud van 10 liter eenvoudig onder de wasbak in de keuken installeren.
Vermogen: de boiler is in staat om een ruim vermogen tot maar liefst 2000 watt te leveren.
Nadelen:
Niet groot: ben je op zoek naar een grote elektrische boiler van 200 liter dan is dit keukenapparaat uiteraard niet geschikt.
5. Bosch Elektrische boiler 80 liter – Onderaansluiting – Vermogen 2000 watt
We sluiten het rijtje af met deze elektrische boiler van het bekende en populaire merk Bosch die gekenmerkt wordt door een hoogte van 80 cm, een breedte van 45 cm en een diepte van 47 cm wat resulteert in een netto inhoud van 80 liter. Net zoals de meeste andere elektrische boilers, wordt ook dit exemplaar eenvoudig op het stroomnet – in onderaansluiting – aangesloten, rekening houdend met een invoerspanning van 230V.
Eenmaal correct aangesloten en ingeschakeld, kan een aanzienlijk vermogen tot 2000 watt worden beoogd alsook een snelle opwarmtijd en ruim temperatuurbereik tot maximaal 70ºC worden gegarandeerd. Dit alles maakt de boiler geschikt voor installatie in de keuken dan wel badkamer voor huishoudens bestaande uit 1 tot maximaal 3 personen.
Hoewel deze elektrische boiler heel wat positieve elementen naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We vermoeden dat het hogere prijskaartje door sommige klanten wel eens als een struikelblok zou kunnen worden geïnterpreteerd.
Voordelen:
Formaat: de boiler wordt gekenmerkt door een hoogte van 80 cm, een breedte van 45 cm en een diepte van 47 cm wat resulteert in een netto inhoud van 80 liter.
Vermogen: bij correct gebruik kan een aanzienlijk vermogen tot maar liefst 2000 watt worden geleverd.
Aansluiting: de boiler is bedoeld om in onderaansluiting te worden geïnstalleerd en kent daarbij een invoerspanning van 230V.
Gebruiksgemak: de boiler is geschikt om in de badkamer dan wel keuken te worden geïnstalleerd en is bedoeld voor compacte huishoudens bestaande uit 1 à 3 personen.
Nadelen:
Geen grote gezinnen: houd er rekening mee dat deze boiler toch wel net iets te compact is voor gezinnen bestaande uit meer dan 4 leden.
Elektrische boilers Koopgids
Ben je van plan om een elektrische boiler aan te kopen dan komt het erop neer om goed op de hoogte te zijn van zijn werking, formaat en uiteindelijke energieverbruik. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, proberen we een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen omtrent elektrische boilers. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even grondig door te nemen alvorens je de verschillende elektrische boilers, en hun eventuele aanbiedingen, met elkaar gaat vergelijken.
Het gebruiksgemak van een elektrische boiler en zijn werking
Elektrische boilers zijn, hoe kan het ook anders, behoorlijk krachtige boilers die je op het elektriciteitsnetwerk dient aan te sluiten. In de meeste gevallen gaat het om een standaard aansluitwaarde van zo’n 230 Volt hoewel sommige elektrische boilers eveneens functioneren met een aansluitwaarde van 3 keer 380 Volt.
Door ze correct op het stroomnetwerk aan te sluiten en vervolgens in te schakelen, zijn ze in staat om de ingebouwde thermostaat van stroom te voorzien en bijgevolg het geïntegreerde verwarmingselement te activeren. Het verwarmingselement moet er dus voor zorgen dat het water zo snel mogelijk wordt opgewarmd. Het verwarmde water wordt vervolgens in de boiler bewaard en kan worden aangesproken op het moment dat je gaat douchen, afwassen of een bad wilt nemen.
Het spreekt voor zich dat de boiler automatisch opnieuw wordt aangevuld met koud water zodra er warm water wordt gebruikt. Vervolgens verloopt het koude water hetzelfde verwarmingsproces zodanig dat er steeds warm water voorhanden is.
Hoewel niet elke elektrische boiler even energiezuinig te werk gaat, zijn ze wel vrij krachtig. Ze voorzien je bijgevolg op een snelle én efficiënte wijze van een bepaalde hoeveelheid warm water. Bovendien zijn ze ook veilig in gebruik, makkelijk te installeren en vrij van bepaalde geluiden en/ of nare geurtjes.
Het type in functie van de prijs
Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste elektrische boiler in het winkelmandje te plaatsen. Er zijn wel degelijk verschillende modellen te onderscheiden, elk met hun bijbehorende voor- én nadelen; prijskaartje; energie- én aansluitwaarde. Het komt er dus op neer om op de hoogte te zijn van de diverse mogelijkheden en op die manier uit te pluizen welke boiler in jouw woning het best van pas komt.
Zo zou je in eerste instantie kunnen opteren voor een zogenaamde close-in elektrische boiler, ook wel keukenboiler genaamd. Dergelijke elektrische boilers zijn bijzonder compact qua formaat en zijn dan ook uitsluitend bedoeld om in de keuken, bij voorkeur onder het aanrecht, te worden geïnstalleerd. Hoewel ze vrij veel energie verbruiken, zijn ze 100% veilig in gebruik; makkelijk te installeren en relatief goedkoop. Je kunt alvast een degelijke close-in keukenboiler spotten vanaf een prijskaartje van 120 à 130 euro.
Daartegenover staat de doorstromer of doorstroomboiler die gekenmerkt wordt door een krachtige spiraal waarmee het koude water vrijwel meteen verwarmd wordt. In tegenstelling tot de andere elektrische boilers soorten, wordt het water bij een doorstroomboiler niet opgeslagen. Dergelijke apparaten kennen een startprijs van ongeveer 290 à 300 euro.
Ben je eerder op zoek naar een elektrische boiler die een grotere watercapaciteit aanbiedt dan gaat je keuze eerder uit naar een grote of staande boiler. Zo zijn dergelijke types boilers in staat om de volledige woning van warm water te voorzien. Ideaal indien je gezin uit meerdere leden bestaat en iemand een douche wilt nemen op hetzelfde moment dat er in de keuken wordt afgewassen. Waar de opslagcapaciteit bij grote boilers stopt rond 200 liter, starten de staande elektrische boilers aan een inhoud vanaf 200 liter. Prijzen lopen uiteen van 500 tot 800 euro of misschien wel meer.
Energie- en aansluitwaarde
Eenmaal je het type elektrische boiler bepaald hebt, dien je eveneens aandachtig te zijn voor zijn energie- én aansluitwaarde. Hoewel alle elektrische boilers direct op het stroomnetwerk moeten worden aangesloten, kan de aansluitwaarde verschillen naargelang het type. Zo zullen de close-in keukenboiler, grote boiler en staande elektrische boiler genoegen nemen met een standaard aansluitwaarde van zo’n 230 Volt. De doorstromer daarentegen maakt gebruik van een 3 x 380 Volt aansluitwaarde, wat resulteert in extra warm water op eender welk moment.
Wil je de boiler graag zelf installeren zorg er dan voor dat je steeds in het bezit bent van de nodige bevestigingsmaterialen, instructies en gereedschap. Zo dien je bij de plaatsing van een close-in keukenboiler in het bezit te zijn van een bijpassende boileraansluitset en zul je bij de montage van een grote of staande boiler een inlaatcombinatie nodig hebben.
Besef ook dat niet elke boiler even zuinig te werk zal gaan. Sommige elektrische boilers, vaak degene met een compacte watercapaciteit zoals de close-in keukenboilers, kennen een hoger water- en bijgevolg energieverbruik. Het energieverbruik wordt steevast aangegeven door middel van een letter al dan niet voorzien van 1 of meerdere plustekens. Zo zal een elektrische boiler met energielabel A zuiniger werken dan een exemplaar met label C.
Veelgestelde vragen
Q1: Wat is een elektrische boiler en hoe werkt deze?
De elektrische boiler wordt gekenmerkt door een stevig geïsoleerd vat waarin een, afhankelijk van het apparaat, bepaalde hoeveelheid water kan worden opgeslagen. Dankzij het aanwezige ingebouwde verwarmingselement, dat overigens wordt aangestuurd en bijgevolg wordt ingeschakeld door de aanwezige thermostaat, kan heerlijk warm water worden bekomen.
Hoewel de een elektrische boiler tegenover de gasboiler over het algemeen een hoger energieverbruik kent, is het apparaat wel compacter en een pak veiliger in gebruik ten opzichte van eerder genoemd toestel. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de elektrische boiler vandaag de dag één van de meest voorkomende boilers is in tal van (nieuwbouw) woningen.
Q2: Wat kost een elektrische boiler?
Het prijskaartje van een elektrische boiler kan variëren naargelang het type, het formaat, de functiemogelijkheden en de uitvoering ervan. Zo zal een compacte elektrische boiler met een inhoud van bijvoorbeeld 7 liter vaak goedkoper zijn dan een gelijkaardig apparaat met een watercapaciteit van ruim 200 liter. Daarnaast zal een apparaat met meerdere extra kenmerken en functiemogelijkheden vaak ook iets duurder zijn dan een gemiddelde standaard elektrische boiler die enkel over de basisfuncties beschikt.
Dit in acht genomen, kan het prijskaartje dan ook makkelijk variëren van zo’n 80 à 90 euro tot maar liefst 3000 euro of misschien wel meer. Houd er eveneens rekening mee dat, indien je de boiler niet zelf installeert, er eventueel ook nog installatiekosten kunnen bijkomen.
Q3: Wat verbruikt een elektrische boiler?
Elektrische boilers mogen dan wel een interessante en veilig oplossing zijn om snel en efficiënt over warm water te beschikken, toch blijken ze niet allemaal even energiezuinig te werk te gaan. Doordat ze worden aangesloten op het stroomnetwerk zul je altijd rekening moeten houden met het uiteindelijke elektriciteitsverbruik dat, hoe kan het ook anders, hand in hand gaat met het type, de grootte en het aantal leden.
Zo kunnen we stellen dat een elektrische boiler, op voorwaarde dat hij een watercapaciteit van meer dan 20 liter kent, in een gemiddeld huishouden een jaarlijks verbruik zal kennen van ongeveer 1900 kWh. Rekening houdend met de geldige tarieven in 2025, komt dat ongeveer overeen met zo’n 420 euro op jaarbasis.
Q4: Hoe lang gaat een elektrische boiler mee?
Afhankelijk van het type elektrische boiler dat je besluit aan te kopen, zal het ene apparaat net iets langer meegaan dan het andere. Zo kent de gemiddelde close-in of elektrische keukenboiler een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaren terwijl de grote en/ of staande elektrische boilers een levensduur kunnen bereiken van gemiddeld 15 tot maar liefst 20 jaar lang.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES