5 beste elektrische boilers Test van 2022

Laatste update: 24.01.22

 

Beste elektrische boilers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Eldom Elektrische boiler kies je voor een relatief compacte boiler met een inhoud van ongeveer 15 liter die geschikt is om als keukenboiler te functioneren. Daartegenover staat de Thermex IF Flat Smart elektrische boiler die meteen opvalt vanwege zijn 30 liter capaciteit in combinatie met een ruim vermogen van wel 2000 Watt. In de tabel hieronder hebben we voor alle volledigheid nog een derde toppertje in het rijtje opgenomen, alsook voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen hiermee de zoektocht voor jou net iets aangenamer en makkelijker te laten verlopen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Elektrische boilers Koopgids 

 

Ben je van plan om een elektrische boiler aan te kopen dan komt het erop neer om goed op de hoogte te zijn van zijn werking, formaat en uiteindelijke energieverbruik. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, proberen we een antwoord te bieden op deze en tal van andere prangende vragen omtrent elektrische boilers. Het lijkt ons dan ook een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids alvast even grondig door te nemen alvorens je de verschillende elektrische boilers, en hun eventuele aanbiedingen, met elkaar gaat vergelijken.

Het gebruiksgemak van een elektrische boiler en zijn werking

Elektrische boilers zijn, hoe kan het ook anders, behoorlijk krachtige boilers die je op het elektriciteitsnetwerk dient aan te sluiten. In de meeste gevallen gaat het om een standaard aansluitwaarde van zo’n 230 Volt hoewel sommige elektrische boilers eveneens functioneren met een aansluitwaarde van 3 keer 380 Volt.

Door ze correct op het stroomnetwerk aan te sluiten en vervolgens in te schakelen, zijn ze in staat om de ingebouwde thermostaat van stroom te voorzien en bijgevolg het geïntegreerde verwarmingselement te activeren. Het verwarmingselement moet er dus voor zorgen dat het water zo snel mogelijk wordt opgewarmd. Het verwarmde water wordt vervolgens in de boiler bewaard en kan worden aangesproken op het moment dat je gaat douchen, afwassen of een bad wilt nemen.

Het spreekt voor zich dat de boiler automatisch opnieuw wordt aangevuld met koud water zodra er warm water wordt gebruikt. Vervolgens verloopt het koude water hetzelfde verwarmingsproces zodanig dat er steeds warm water voorhanden is.

Hoewel niet elke elektrische boiler even energiezuinig te werk gaat, zijn ze wel vrij krachtig. Ze voorzien je bijgevolg op een snelle én efficiënte wijze van een bepaalde hoeveelheid warm water. Bovendien zijn ze ook veilig in gebruik, makkelijk te installeren en vrij van bepaalde geluiden en/ of nare geurtjes.

 

Het type in functie van de prijs

Uiteraard is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste elektrische boiler in het winkelmandje te plaatsen. Er zijn wel degelijk verschillende modellen te onderscheiden, elk met hun bijbehorende voor- én nadelen; prijskaartje; energie- én aansluitwaarde. Het komt er dus op neer om op de hoogte te zijn van de diverse mogelijkheden en op die manier uit te pluizen welke boiler in jouw woning het best van pas komt.

Zo zou je in eerste instantie kunnen opteren voor een zogenaamde close-in elektrische boiler, ook wel keukenboiler genaamd. Dergelijke elektrische boilers zijn bijzonder compact qua formaat en zijn dan ook uitsluitend bedoeld om in de keuken, bij voorkeur onder het aanrecht, te worden geïnstalleerd. Hoewel ze vrij veel energie verbruiken, zijn ze 100% veilig in gebruik; makkelijk te installeren en relatief goedkoop. Je kunt alvast een degelijke close-in keukenboiler spotten vanaf een prijskaartje van 120 à 130 euro.

Daartegenover staat de doorstromer of doorstroomboiler die gekenmerkt wordt door een krachtige spiraal waarmee het koude water vrijwel meteen verwarmd wordt. In tegenstelling tot de andere elektrische boilers soorten, wordt het water bij een doorstroomboiler niet opgeslagen. Dergelijke apparaten kennen een startprijs van ongeveer 290 à 300 euro.

Ben je eerder op zoek naar een elektrische boiler die een grotere watercapaciteit aanbiedt dan gaat je keuze eerder uit naar een grote of staande boiler. Zo zijn dergelijke types boilers in staat om de volledige woning van warm water te voorzien. Ideaal indien je gezin uit meerdere leden bestaat en iemand een douche wilt nemen op hetzelfde moment dat er in de keuken wordt afgewassen. Waar de opslagcapaciteit bij grote boilers stopt rond 200 liter, starten de staande elektrische boilers aan een inhoud vanaf 200 liter. Prijzen lopen uiteen van 500 tot 800 euro of misschien wel meer.

Energie- en aansluitwaarde

Eenmaal je het type elektrische boiler bepaald hebt, dien je eveneens aandachtig te zijn voor zijn energie- én aansluitwaarde. Hoewel alle elektrische boilers direct op het stroomnetwerk moeten worden aangesloten, kan de aansluitwaarde verschillen naargelang het type. Zo zullen de close-in keukenboiler, grote boiler en staande elektrische boiler genoegen nemen met een standaard aansluitwaarde van zo’n 230 Volt. De doorstromer daarentegen maakt gebruik van een 3 x 380 Volt aansluitwaarde, wat resulteert in extra warm water op eender welk moment.

Wil je de boiler graag zelf installeren zorg er dan voor dat je steeds in het bezit bent van de nodige bevestigingsmaterialen, instructies en gereedschap. Zo dien je bij de plaatsing van een close-in keukenboiler in het bezit te zijn van een bijpassende boileraansluitset en zul je bij de montage van een grote of staande boiler een inlaatcombinatie nodig hebben.

Besef ook dat niet elke boiler even zuinig te werk zal gaan. Sommige elektrische boilers, vaak degene met een compacte watercapaciteit zoals de close-in keukenboilers, kennen een hoger water- en bijgevolg energieverbruik. Het energieverbruik wordt steevast aangegeven door middel van een letter al dan niet voorzien van 1 of meerdere plustekens. Zo zal een elektrische boiler met energielabel A zuiniger werken dan een exemplaar met label C.

 

5 beste elektrische boilers (Reviews) van 2022

 

Wist je dat het formaat van de elektrische boiler indirect ook het energieverbruik en bijgevolg kost kan beïnvloeden? Zo zal een compacte elektrische boiler van 10 liter op jaarbasis minder zuinig zijn dan een elektrische boiler van 80 liter, een elektrische boiler van 150 liter of een elektrische boiler van 200 liter. Indien je dus op zoek bent naar een zuinige elektrische boiler of een elektrische boiler A++ dan komt het erop neer eveneens rekening te houden met zijn formaat en gebruiksgemak. Wij selecteerden alvast 5 toppertjes inclusief online reviews en bijbehorend advies. Bekijk de mogelijkheden even en wie weet kies je wel voor het populairste apparaat uit de lijst of de beste elektrische boiler met de laagste prijs?

 

1. Eldom Elektrische boiler 15 liter close-in, Keukenboiler: 2000 Watt

 

Ben je op zoek naar een degelijke en gebruiksvriendelijke elektrische boiler voor gebruik in de keuken? Dan lijkt deze compacte close-in boiler van Eldom misschien wel wat voor jou. Met een lengte van 28,2 cm, een breedte van 52 cm, een hoogte van 28,3 cm en een maximaal gewicht van 8 kg; is hij bovendien makkelijk onder het aanrecht te installeren. Bovendien wordt bij aankoop gelijk een montagebeugel meegeleverd wat het installeren van deze elektrische boiler nog een pak handiger maakt.

Indien correct aangesloten, is de boiler in staat om een totaal vermogen van zo’n 2000 Watt te leveren wat een energieverbruik niveau C oplevert. Het verbruik van deze elektrische boiler met een inhoud van 15 liter ligt dus net iets hoger dan eender welke andere boiler met een ruimere watercapaciteit. Echter, is hij compact en 100% veilig in gebruik.

Verder is er sprake van een inlaatcombinatie en veiligheidsklep en kun je de temperatuur eenvoudig instellen met behulp van de mechanische thermostaat. Klanten reageren bijzonder tevreden en blijken 100% overtuigd van hun aankoop wat resulteert in een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen: 

Formaat: het betreft een close-in boiler, die overigens altijd wat compacter zijn in vergelijking met de standaard boilers, met een inhoud van 15 liter.

Installatie: op het moment van aankoop wordt gelijk een stevige montagebeugel alsook installatiegids meegeleverd zodat je deze elektrische boiler feilloos onder het aanrecht kunt installeren.

Duurzaam: dankzij de innovatieve formule waarbij gesteund wordt op slijtagebestendig zirkonium glazuur inclusief bijbehorende antiroest beschermingskathode; blijkt dit apparaat bijzonder duurzaam.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: het is niet meteen één van de goedkope apparaten uit de lijst noch een aanbieding wat voor sommigen eventueel een struikelblok zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Thermex IF Flat Smart, slimme elektrische 30 liter Boiler

 

In vergelijking met het vorige apparaat, blijkt deze elektrische boiler van Thermex dubbel zo groot. Zo kent hij een maximale lengte van 26,3 cm aangevuld met een breedte van 45,3 cm en een hoogte van 58,7 cm wat resulteert in een totale inhoud van 30 liter en een uiteindelijk netto volume van ruim 25 liter. Bovendien kan hij, vanwege zijn opvallend platte design, makkelijk horizontaal of verticaal worden gemonteerd. In het eerste geval dienen de aftakkingen naar links te worden geplaatst, in het tweede geval richten de aftakleidingen zich naar beneden. 

De boiler kenmerkt zich door een aansluitwaarde van 230 Volt en levert vervolgens makkelijk tot wel 2000 Watt aan vermogen. Hij kent daarbij een minimale en maximale waterdruk van respectievelijk 0,05 en 0,7 MPA wat aangevuld wordt met een maximale werkdruk van zo’n 0,8 MPa. Dit alles levert een energielabel B op, wat best wel ok is voor een dergelijk type elektrische boiler.

Thermex is natuurlijk een bekend en populair merk, zoniet het beste merk binnen het segment van de elektrische boilers en daar lijken heel wat klanten het duidelijk over eens.

 

Voordelen: 

Opwarmtijd: kies je voor een ingaande temperatuur van 45 graden dan dien je rekening te houden met een maximale opwarmtijd van 39 minuten.

Verpakkingsinhoud: de boiler wordt geleverd inclusief muurankers én een inlaatcombinatie met drievoudig veiligheidsventiel. Dit wordt aangevuld met een duidelijke handleiding.

Aansluitwaarde: hij kan makkelijk op het stroomnet worden aangesloten waarbij rekening wordt gehouden met een aansluitwaarde van maximaal 230 Volt.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: ben je op zoek naar een goedkope elektrische boiler dan lijkt dit apparaat misschien niet meteen in het plaatje te passen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Eldom Elektrische keuken boiler 10 liter close-in, Werking: onder druk

 

Net zoals het eerste apparaat wordt ook deze unieke elektrische close-in boiler jou aangeboden en geleverd door Eldom. De boiler kent een maximale lengte van 28,2 cm aangevuld met een breedte van 43 cm, een hoogte van 28,3 cm én een gewicht van 6 kg wat resulteert in een netto inhoud van ongeveer 10 liter. Zijn specifieke design waarbij compactheid centraal staat, leent zich ertoe deze boiler onder het aanrecht te installeren wat van hem de geschikte keukenboiler maakt.

Doordat ook hier gebruik gemaakt wordt van een slijtagebestendig zirkonium glazuur in combinatie met een antiroest beschermingskathode, ben je verzekerd van een duurzaam product. Aangevuld met een uitstekende warmte-isolatie uit ECO polyurethaanschuim, blijven de warmteverliezen uiterst minimaal wat het energielabel C moeiteloos verklaart.

Wanneer we de online reacties bij het product bekijken dan zien we ook hier alleen maar tevreden klanten. Zo wordt onder meer positief gereageerd op de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de eenvoudige installatie.

 

Voordelen: 

Vermogen: zodra correct onder het aanrecht geïnstalleerd, kan deze close-in keukenboiler makkelijk een vermogen tot wel 2000 Watt leveren.

Verpakkingsinhoud: hij wordt geleverd inclusief een bijbehorende montagebeugel én inlaatcombinatie met gecombineerde veiligheidsklep.

Handig in gebruik: met behulp van de aanwezige mechanische thermostaat wordt het een fluitje van een cent om de temperatuur in te stellen.

 

Nadelen: 

Te compact: uiteraard is het geen elektrische boiler van 50 liter of meer waardoor hij niet meteen geschikt is om als elektrische douche boiler te worden gebruikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Tesy BiLight Elektrische Boiler – 100 Liter – 1500 Watt, Tesy 

 

Je kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor de BiLight elektrische boiler van Tesy die gekenmerkt wordt door een maximale lengte van 46 cm aangevuld met een breedte van 44 cm, een hoogte van 94 cm en een gewicht van 24 kg wat gelijk resulteert in een totale inhoud van maar liefst 100 liter. Ben je dus op zoek naar een geschikte elektrische boiler om de douche van warm water te voorzien, dan lijkt dit apparaat alvast een goede aanbeveling.

Bij een correcte installatie wordt een maximaal vermogen geleverd van wel 1500 Watt wat, in combinatie met de inhoud ervan, een relatief positief energieverbruik met zich meebrengt. Wat gelijk het bijbehorende energielabel C verklaart. Dit alles wordt verder aangevuld met een antivorst beveiliging, een glaskeramische coating die roestbestendig werkt én een praktische aan- en uitschakelaar.

Hoewel de reacties overwegend positief zijn en het product beloond werd met een mooie gemiddelde score van 4,8 sterren; zou het prijskaartje wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: de combinatie van het design en de ruime inhoud maakt deze boiler geschikt voor 3 tot 4 personen afhankelijk of hij enkel gebruikt wordt voor douche of een combinatie van douche met wastafel.

Handig in gebruik: de antivorst beveiliging wordt aangevuld met een glaskeramische coating die roestbestendig blijkt én een elektrische aan- en uitschakelaar.

Duurzaam: doordat de watertank werd afgewerkt met plasmaboog lastechnieken; kan een langere levensduur worden beoogd.

 

Nadelen: 

Kostprijs: we durven vermoeden dat de hoge prijs wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Elektrische boiler ELDOM favourite 120Liter 3,0kw digitale bediening

 

We sluiten het rijtje af met deze elektrische boiler van Eldom die meteen opvalt vanwege zijn ruime watercapaciteit van maar liefst 120 liter. Bij een correcte aansluiting, waarbij overigens een aansluitwaarde van 230 Volt wordt gehanteerd, kan een maximaal vermogen van wel 3000 Watt geleverd worden inclusief een nominale druk van 0,8 MPa. 

Verder wordt deze elektrische boiler van 120 liter gekenmerkt door de aanwezigheid van een bijgeleverde thermostaat, een thermometer én een verlichte elektrische aan- en uitschakelaar. Net zoals zijn compactere broertjes binnen deze selectie, is ook hij 100% beschermd tegen slijtage en roest wat resulteert in een langere levensduur.

Hoewel deze boiler met digitale bediening door de meesten positief omschreven wordt, zijn er toch enkele klanten die op hun honger blijven zitten wat de kwaliteit betreft. Eén koper vindt de hoeveelheid warm water bovendien ook te beperkt.

 

Voordelen: 

Vermogen: bij een correcte aansluiting kan deze boiler zonder problemen een ruim vermogen van wel 3000 Watt leveren.

Duurzaamheid: de aanwezigheid van een emaille met zirkonium coating zorgt alvast voor een langere levensduur.

Verpakkingsinhoud: hij wordt geleverd inclusief een thermometer, een thermostaat en een verlichte aan- én uitschakelaar.

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: volgens een kleine minderheid van de klanten had de kwaliteit toch wel wat beter gekund en dat is jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Wat is een elektrische boiler en hoe werkt deze? 

De elektrische boiler wordt gekenmerkt door een stevig geïsoleerd vat waarin een, afhankelijk van het apparaat, bepaalde hoeveelheid water kan worden opgeslagen. Dankzij het aanwezige ingebouwde verwarmingselement, dat overigens wordt aangestuurd en bijgevolg wordt ingeschakeld door de aanwezige thermostaat, kan heerlijk warm water worden bekomen.

Hoewel de een elektrische boiler tegenover de gasboiler over het algemeen een hoger energieverbruik kent, is het apparaat wel compacter en een pak veiliger in gebruik ten opzichte van eerder genoemd toestel. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de elektrische boiler vandaag de dag één van de meest voorkomende boilers is in tal van (nieuwbouw) woningen.

Q2: Wat kost een elektrische boiler?

Het prijskaartje van een elektrische boiler kan variëren naargelang het type, het formaat, de functiemogelijkheden en de uitvoering ervan. Zo zal een compacte elektrische boiler met een inhoud van bijvoorbeeld 7 liter vaak goedkoper zijn dan een gelijkaardig apparaat met een watercapaciteit van ruim 200 liter. Daarnaast zal een apparaat met meerdere extra kenmerken en functiemogelijkheden vaak ook iets duurder zijn dan een gemiddelde standaard elektrische boiler die enkel over de basisfuncties beschikt.

Dit in acht genomen, kan het prijskaartje dan ook makkelijk variëren van zo’n 80 à 90 euro tot maar liefst 3000 euro of misschien wel meer. Houd er eveneens rekening mee dat, indien je de boiler niet zelf installeert, er eventueel ook nog installatiekosten kunnen bijkomen. 

 

Q3: Wat verbruikt een elektrische boiler?

Elektrische boilers mogen dan wel een interessante en veilig oplossing zijn om snel en efficiënt over warm water te beschikken, toch blijken ze niet allemaal even energiezuinig te werk te gaan. Doordat ze worden aangesloten op het stroomnetwerk zul je altijd rekening moeten houden met het uiteindelijke elektriciteitsverbruik dat, hoe kan het ook anders, hand in hand gaat met het type, de grootte en het aantal leden.

Zo kunnen we stellen dat een elektrische boiler, op voorwaarde dat hij een watercapaciteit van meer dan 20 liter kent, in een gemiddeld huishouden een jaarlijks verbruik zal kennen van ongeveer 1900 kWh. Rekening houdend met de geldige tarieven in 2022, komt dat ongeveer overeen met zo’n 420 euro op jaarbasis.

 

Q4: Hoe lang gaat een elektrische boiler mee?

Afhankelijk van het type elektrische boiler dat je besluit aan te kopen, zal het ene apparaat net iets langer meegaan dan het andere. Zo kent de gemiddelde close-in of elektrische keukenboiler een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaren terwijl de grote en/ of staande elektrische boilers een levensduur kunnen bereiken van gemiddeld 15 tot maar liefst 20 jaar lang.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES