Beste zonnepanelen – Vergelijkingstest & Koopgids
Bij het bouwen of verbouwen van een woning staat de laatste jaren duurzaam en energiezuinig wonen hoog aangeschreven. De installatie van zonnepanelen kent daardoor een ongezien succes waardoor producenten soms de vraag niet kunnen bijhouden. Een zonnepaneel heeft dan ook diverse toepassingsgebieden. We hebben er alvast 3 uitgezocht om samen eens te bekijken. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor het JRichter – 400W -Zonnepaneel dat gekenmerkt wordt door een aanzienlijk vermogen en geschikt is om devices op te laden of lampen aan te sluiten. Daartegenover staat de Allpowers Zonnepaneel Set bestaande uit een volwaardig opvouwbaar zonnepaneel van 200 watt.
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
Net zoals het Longi zonnepaneel kan ook dit exemplaar van JRichter tot de absolute toppertjes worden gerekend. Het paneel kent een compacte uitvoering en is vrij makkelijk en snel te installeren. Per paneel kan een ruim vermogen tot 100 watt worden bereikt.
Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Houd er wel rekening mee dat het prijskaartje een pak hoger ligt dan gemiddeld, wat voor sommigen alsnog een minpunt zou kunnen zijn.
De verpakking omvat 4 aparte panelen met een vermogen van elks 100 watt, een 10A controller, een MC4 kabel van 5 meter lang, een 3 meter lange accukabel en een informatieve handleiding. Geschikt om je smartphone op te laden of eventueel een lamp aan te sluiten.
De tweede keuze
Dankzij het ruime vermogen van maar liefst 164000 mAh kan de generator heel wat apparaten van stroom voorzien. Verder biedt het output systeem 3 USB, 2 AC en een USB-C aansluiting aan alsook enkele DC kabels.
Mocht je van plan zijn om deze unieke set van Allpowers aan te kopen, dan zul je echter wel rekening moeten houden met het prijskaartje. De hoge prijs maakt deze set net iets minder toegankelijk voor mensen met minder financiële mogelijkheden.
De Allpowers set wordt daarnaast aangevuld door een krachtig 200 watt zonnepaneel dat na gebruik perfect kan worden dichtgevouwen. De set is overigens weerbestendig en daardoor geschikt voor gebruik op de camper, de boot of tijdens een leuke hike.
Overweeg ook
We sluiten het rijtje af met deze flexibele bluetooth set bestaande uit 2 afzonderlijke 100w zonnepanelen, een MPPT laadregelaar, de nodige kabels, een schematische tekening en een bijbehorende informatieve handleiding.
Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Let wel dat de zonnepanelen best wel heet kunnen worden en ze dus best tegen iets geplaatst worden dat hittebestendig is.
De zonnepanelen kunnen eventueel met hitte- en uv-bestendige kit bevestigd worden of met behulp van de aangeboden bevestigingspunten. De set is overigens geschikt voor zowel een 12V alsook 24V systeem wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.
11 beste zonnepanelen (Reviews) van 2024
Het onderzoek en de ontwikkeling van zonnepanelen heeft momenteel zijn top bereikt. Daardoor zijn de prijzen sterk gedaald en zijn ze voor iedereen toegankelijk geworden. Ben je op zoek naar zonnepanelen voor je camper? Of kies je een zonnepaneel dakpan omdat deze niet te veel opvalt op je woning? We hebben een selectie gemaakt van 5 toestellen om met jou even te bekijken alvorens je beslist welke het beste zonnepaneel is voor jouw noden. We hebben hierbij het advies gekregen van specialisten die in het vak zitten, zodat we de populairste producten aan jou kunnen voorstellen.
1. JRichter – 400W -Zonnepaneel – Zonnepanelen compleet pakket – Plug-Play
Ben je al geruime tijd op zoek naar een zonnepaneel voor op de boot of een camper zonnepaneel? Dan lijkt deze set van het bekende – en misschien wel populairste – merk JRichter, alvast een meer dan goede aanbeveling. En hoewel het zonnepaneel niet meteen tot de goedkope artikelen uit het rijtje behoort, lijken heel wat klanten bijzonder enthousiast getuige de vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.
Maar wat maakt dit zonnepaneel nu eigenlijk zo uniek? Wij zoeken het graag even voor jou uit. Zo wordt het paneel alvast gekenmerkt door een relatief compacte uitvoering van 110 bij 55 cm met een bijbehorend gewicht van amper 1,8 kg. Dit maakt het paneel bijzonder handzaam en makkelijk om overal mee naartoe te nemen. Eenmaal correct aangesloten, kun je genieten van een directe opbrengst bij daglicht waarbij het vermogen makkelijk 400 watt bereikt. Dit maakt het zonnepaneel onder meer geschikt om bijvoorbeeld je smartphone of tablet op te laden of een lamp op aan te sluiten.
Ben je voor het idee gewonnen en wil je dit zonnepaneel kopen, dan zul je zien dat de verpakking eveneens een 10A controller omvat, een MC4 kabel van 5 meter lang, een accukabel van 3 meter lang en een instructieve handleiding. Kortom, een gebruiksklare plug-and-play set.
Voordelen:
Vermogen: bij correct gebruik van de 4 panelen, kan een aanzienlijk vermogen tot 400 watt worden gegenereerd.
Verpakkingsinhoud: het 4 x 100W zonnepaneel wordt aangevuld met een 10A controller, een MC4 kabel van 5 meter lang, een 3 meter lange accukabel en een informatieve handleiding.
Uitvoering: de afmeting van het zonnepaneel bedraagt 110 bij 55 cm en wordt aangevuld met een beperkt gewicht van amper 1,8 kg.
Nadelen:
Prijzig: hoewel hij van heel wat kopers een positief advies kreeg, is dit zonnepaneel niet meteen een aanbieding te noemen.
2. Allpowers Zonnepaneel Set – Solar Power Station – Zonnepaneel Camper
Net zoals de befaamde AEG zonnepanelen en de zonnepanelen van ABC, behoort ook deze set van Allpowers alvast tot de toppers binnen het segment. De gemiddelde eindscore van 5 op 5 sterren en de vele positieve klantreacties lijken dit meteen te bevestigen. Kortom, de moeite waard dus om de kenmerkende eigenschappen van deze Allpowers zonnepaneel set eens even op een rijtje te zetten.
Zo bestaat deze Allpowers set uit een 200 watt opvouwbaar zonnepaneel, een bijbehorende oplaadbare generator en de nodige aansluitkabels alsook instructieve handleiding om alles in goede banen te leiden. Bovendien kun je de krachtige generator niet alleen opladen met behulp van het zonnepaneel maar eventueel ook door gebruik van het stroomnet, wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Doordat de set ook nog eens opvouwbaar – en bijgevolg plaatsbesparend werkt – én weerbestendig is, is hij geschikt voor op de camper, de boot of tijdens een avontuurlijke hike.
Maar dat is natuurlijk niet alles want zodra de set correct is aangesloten, geniet je een ruim vermogen van wel 164000 mAh waardoor de generator heel wat uurtjes aan stroom kan voorzien. Een echte topper maar wel tegen een bepaald prijskaartje natuurlijk!
Voordelen:
Verpakkingsinhoud: het 200 watt opvouwbare zonnepaneel wordt aangevuld met een adapter & connector set, een instructieve handleiding en een krachtige 164000 mAh/606Wh power station/ generator.
Zonnepaneel: het zonnepaneel garandeert een ruime capaciteit van 200 watt en wordt gekenmerkt door een MC4 output en een zonne-energie conversie efficiëntie van 22%. Dichtgevouwen kent het paneel een afmeting van 65 x 50 x 6 cm.
Generator: de generator kent een totale afmeting van 26,3 x 14 x 18 cm en biedt een ruim nominaal vermogen van 500 watt in combinatie met een batterijcapaciteit van 78000 mAh/ 288Wh.
Nadelen:
Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.
3. Bluetooth Set Flexibel Zonnepaneel 200Wp Caravan, Camper, Boot, Tent
Staat er binnenkort een leuke trip met de boot, kampeerwagen of caravan op de planning? Dan wil je echt niet gedroomd hebben dat je zonder stroom komt te zitten. Gelukkig helpt deze zonnepanelen set jou in dergelijke situaties moeiteloos op weg door de accu van je voertuig automatisch en met behulp van zonne-energie op te laden. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker even verder.
Zo omvat de set 2 afzonderlijke zonnepanelen met elk een vermogen van 100 watt, een MPPT laadregelaar met bluetooth functie, een schematische tekening, een dakdoorvoer én de nodige aansluitkabels die op hun beurt voorzien zijn van de nodige connectoren. De flexibele monokristallijne panelen kennen daarbij een open circuit voltage van maximaal 20 Volt aangevuld met een kort circuit van 6,50 A en zijn via een eenvoudig plug-and-play systeem te installeren.
Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de efficiëntie waarmee deze set te werk gaat.
Voordelen:
Verpakkingsinhoud: de verpakking telt 2 afzonderlijke zonnepanelen, een MPPT laadregelaar, een schematische tekening, een dakdoorvoer, een 5 meter lange rode kabel, een 5 meter lange zwarte kabel, een 2,5 meter lange rode kabel en een 2,5 meter lange zwarte kabel. Daarbij zijn alle kabels voorzien van connectoren.
Plug-and-play: het omvat een plug-and-play systeem wat van de uiteindelijke installatie een fluitje van een cent maakt.
Laadregelaar: in vergelijking met de bekende PWM laadregelaars, garandeert de MPPT laadregelaar niet alleen 30% meer energieopbrengst maar blijkt hij daarnaast ook 10% efficiënter.
Nadelen:
Prijskaartje: hoewel de prijs duidelijk te rechtvaardigen valt, blijft het natuurlijk een hele hap uit het budget.
4. Yount Mountain SP 30 – Opvouwbaar Zonnepaneel – Draagbaar Zonnepaneel – 30 W – 6V
Het Young Mountain opvouwbare zonnepaneel wordt gekenmerkt door een compacte en lichtgewicht uitvoering met een lengte van 21 cm, een breedte van 33,5 cm en een hoogte van 4,5 cm aangevuld met een gewicht van amper 1,1 kg. Bovendien kan het paneel snel worden opgevouwen wat het net iets makkelijker maakt om het overal mee naartoe te nemen.
In tegenstelling tot sommige andere toppertjes binnen dit segment, werd tijdens het productieproces gekozen om te werken met mono kristallijne waardoor een hoger rendement tot maar liefst 24% kan worden gewaarborgd in tegenstelling tot de traditionele polykristallijne panelen. Bovendien is het zonnepaneel spatwaterdicht en kan het best wel tegen een stootje, wat ook altijd mooi meegenomen is.
Het gebruiksgemak van dit paneel wordt verder aangevuld met de aanwezigheid van 2 USB-poorten en een ruim vermogen van maar liefst 30 watt. Hoewel dit paneel heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst.
Voordelen:
Aansluitingen: het zonnepaneel met stekker is voorzien van 2 afzonderlijke USB-poorten.
Vermogen: bij correct gebruik, kan het paneel een ruim vermogen tot 30 watt garanderen wat hem geschikt maakt om smartphones, camera’s, tablets en/ of laptops op te laden.
Rendement: door het gebruik van monokristallijn kan een hoger rendement tot wel 24% worden gewaarborgd.
Budgetvriendelijk: rekening houdend met het feit dat je te maken hebt met een monokristallijn zonnepaneel, valt het prijskaartje bijzonder goed mee.
Nadelen:
Geen accu: ben je specifiek op zoek naar een zonnepaneel met accu dan is dit model misschien niet de allerbeste aanbeveling.
5. Victron Solar Panel 30W-12V Mono 560x350x25mm
De BlueSolar monokristallijne zonnepanelen van Vitron zijn van een heel hoge kwaliteit en ze hebben toch de laagste prijs in onze selectie. Dit zonnepaneel heeft een afmeting van 56 x 35 x 2,5 cm en weegt slechts 2,5 kg. Hij is bovendien beschikbaar in diverse afmetingen.
Deze zonnepanelen zijn speciaal ontworpen om maximaal te presteren onder alle omstandigheden, zowel in de zon als in de schaduw. Een Solar Panel met deze afmeting heeft een nominaal vermogen van 30 Watt en werkt op 12 Volt spanning. Het paneel kan met diverse standaard systemen op het dak worden bevestigd. Echter, hier worden geen bekabeling, connectoren noch enige bevestigingssystemen bijgeleverd.
Dit zonnepaneel beschikt bovendien over een verzegelde waterdichte aansluitdoos om de veiligheid te garanderen. Daarnaast zorgen krachtige bypass diodes ervoor dat er een minimum aan stroomuitval is wanneer de panelen zouden worden overschaduwd. Dit type zonnepaneel kan trouwens zowel op het dak van een woning worden geplaatst als gebruikt worden op campers, caravans en vaartuigen. Er zijn nog geen reviews voor dit product.
Voordelen:
Formaat: dit zonnepaneel heeft een lichtgewicht van slecht 2,5 kg en meet 56 x 35 x 2,5 cm. Hij is bovendien ook beschikbaar in diverse andere formaten.
Capaciteit: het Victron Solar Panel heeft een vermogen van 30 Watt.
Bypass diode: dankzij de krachtige bypass diode is er een minimale stroomuitval wanneer je op een schaduwrijke plaats staat.
Functioneel: deze zonnepanelen kunnen op het dak van een woning worden gemonteerd en ook op campers, een caravan of een boot.
Nadelen:
Accessoires: dit paneel wordt geleverd zonder bekabeling, connectoren en bevestigingsmateriaal.
6. Ecoflow 110W Solar Panel – Opvouwbaar zonnepaneel – 110 Watt output
Met de Ecoflow 110W kies je gelijk voor een kwalitatief en gebruiksvriendelijk opvouwbaar zonnepaneel met een maximale lengte van 51 cm. Bij aankoop zul je zien dat de set geleverd wordt inclusief een stevige beschermtas die – indien gewenst – eveneens als kickstand dienst kan doen. Op die manier kun je het paneel in een hoek van 60 of 90 graden naar de zon gaan richten.
Maar dat is uiteraard niet alles want verder kenmerkt de EcoFlow 110W zich door een opeenstapeling van kleine monokristallijne zonnecellen. Deze maken het mogelijk om – met behulp van een draagbaar power station of accu – al je elektrische apparaten continu op te laden. Daarnaast omvat het zonnepaneel ook meerdere M4 connectoren die – mits gebruik van de MC4 naar XT60 kabel – op de andere EcoFlow modellen kunnen worden aangesloten. Let wel; deze kabel wordt jammer genoeg niet standaard meegeleverd wat alsnog een vervelende meerkost zou kunnen betekenen.
Toch liggen de meeste klanten daar niet meteen wakker van getuige de mooie klantenreviews en de uiteindelijke maximale score van 5 op 5 sterren!
Voordelen:
Verpakkingsinhoud: het 110 watt opvouwbare zonnepaneel wordt geleverd inclusief bijbehorende beschermtas die eveneens dienst doet als kickstand.
M4 connectoren: doordat het zonnepaneel is uitgerust met M4 connectoren, kunnen deze heel eenvoudig op andere EcoFlow modellen worden aangesloten met behulp van een MC4 naar XT60 kabel.
Opvouwbaar: het zonnepaneel is 100% opvouwbaar wat het opbergen na gebruik uiteraard ten goede komt. Extra handig om mee te nemen dus.
Nadelen:
Geen kabel: jammer genoeg wordt deze set niet standaard vergezeld van de betreffende MC4 naar XT60 kabel.
7. Velleman Polykristallijn zonnepaneel 30 Watt 12 Volt
Ben je op zoek naar het zonnepaneel met de laagste prijs uit deze top 5 selectie? Dan willen we graag even jouw aandacht vestigen op dit exemplaar afkomstig van Velleman, overigens één van de populairste, en misschien wel beste merken inzake zonnepanelen.
Je zult zien dat dit type zonnepaneel, bestaande uit een opeenstapeling van polykristallijne siliciumcellen, in staat is om een optimaal elektrisch rendement te garanderen dit zowel bij behoorlijk hoge temperaturen alsook op momenten van lage instraling. Zo maakt hij deel uit van de bekende hoog rendement zonnepanelen die eveneens gekenmerkt worden door een stabiel uitgangsvermogen, een eenvoudige installatie en een perfecte adaptatie aan om het even welke weersomstandigheid.
Het paneel levert een maximaal vermogen van 30 Watt in combinatie met een totale spanning van 17,6 Volt en een maximale stroom van 1,71 A. Dit resulteert dan ook in een mooie eindscore van 5 sterren waarbij klanten een positief advies geven over de prijs-kwaliteitverhouding en de solide aansluitconnectors.
Voordelen:
Betaalbaar: het lage prijskaartje doet vermoeden dat het hier wel eens om een echte aanbieding zou kunnen gaan.
Werktemperatuur: het zonnepaneel kan gebruikt worden tijdens een vrij ruim temperatuurbereik van -40 graden Celsius tot +85 graden Celsius.
Polykristallijne siliciumcellen: de polykristallijne siliciumcellen zijn in staat om het hoogste mogelijke rendement te garanderen dit zowel bij zeer hoge temperaturen alsook op momenten dat er een lage instralingsgraad wordt genoteerd.
Vermogen: het zonnepaneel is in staat om een ruim maximaal vermogen te leveren van maar liefst 30 Watt. Op voorwaarde dat het vermogen 30 Watt bedraagt, zullen de spanning 17,6 Volt en de stroom 1,71 A bedragen.
Nadelen:
Kleine toepassingen: houd er rekening mee dat dit type zonnepaneel vooral bedoeld is voor kleine toepassingen zoals bijvoorbeeld gebruik in de caravan of camper.
8. Ring RSP600 Draagbare druppellader met zonnepaneel 12V 6.0 Watt
Moet je – om wat voor reden dan ook – regelmatig met de wagen de baan op? Dan is deze draagbare druppellader met geïntegreerd zonnepaneel misschien wel wat voor jou. Het paneel wordt geleverd door het befaamde Ring Automotive merk en kenmerkt zich door een relatief betaalbaar en toegankelijk prijskaartje, wat door verschillende kopers duidelijk geapprecieerd wordt. Niet verwonderlijk dus dat deze set met een mooie eindscore van 5 sterren werd beloond.
De Ring RSP600 druppellader met ingebouwd zonnepaneel is eenvoudig op de 12V sigarettenaansteker van je wagen aan te sluiten of gewoon direct op de accu, zoals je zelf wenst. Dit gegeven wordt bovendien aangevuld met een nominale spanning van 14,5 Volt en een vermogen van maximaal 6,0 watt. Dit maakt de set geschikt voor accu’s met een capaciteit tot 200Ah.
De set kent een totale afmeting van 34,5 x 49,8 x 1,5 cm en een bijbehorend gewicht van amper 2,2 kg wat het geheel bijzonder makkelijker maakt om te transporteren. Bij aankoop wordt het geheel verder aangevuld met een 12V plug, batterij terminals en een instructieve handleiding.
Voordelen:
Installatie: je kunt de draagbare druppellader met geïntegreerde zonnepaneel eenvoudig op de sigarettenaansteker van je wagen installeren of gewoon direct op de accu.
Spanning: hij garandeert een spanningsveld van 12 Volt met een nominale spanning van maximaal 14,5 Volt.
Verpakkingsinhoud: de set wordt aangevuld met de nodige batterij terminals, een 12V plug en een informatieve handleiding.
Budgetvriendelijk: op de vraag “Wat kost een zonnepaneel” kunnen uiteenlopende antwoorden worden gegeven. Zo zul je onder meer deze budgetvriendelijke en toegankelijke set in het rijtje kunnen spotten.
Nadelen:
Kleinschalig gebruik: houd er wel rekening mee dat deze set enkel en alleen geschikt is voor gebruik in combinatie met je wagen.
9. Allpowers Zonnepaneel Set – Solar Power Station – Zonnepaneel Camper – Zonne-Energie
Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je bewust op zoek naar een zonnepaneel set om op de camper of caravan te installeren? Dan raden wij jou aan om deze set van het bekende en populaire merk Allpowers eens even onder de loep te nemen. Let wel; het prijskaartje ligt beduidend hoger wat betekent dat je misschien toch wel wat extra budget zult moeten voorzien. Anderzijds zijn heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, getuige ook de mooie eindscore van 4,8 sterren.
Zo zul je zien dat de set bestaat uit een 120W opvouwbaar zonnepaneel, een krachtige oplaadbare generator, de benodigde aansluitkabels en een instructieve handleiding wat betekent dat de set zo goed als gebruiksklaar is. Het rechthoekige zonnepaneel kent daarbij een totale afmeting van 26,4 x 15,6 x 3,2 cm en een zonne-energie conversie efficiëntie van ongeveer 22%.
Het principe van deze set is vrij eenvoudig en gericht op een milieuvriendelijke stroomvoorziening. Daarbij kan de gewonnen energie makkelijk worden opgeslagen in de meegeleverde generator die de materie vervolgens omzet in bruikbare energie; geschikt om bijvoorbeeld je smartphone, tablet of laptop op te laden. Bovendien kan de generator niet alleen via het zonnepaneel worden opgeladen maar – indien nodig en gewenst – ook gewoon op het stroomnet worden aangesloten.
Voordelen:
Waterbestendig: in tegenstelling tot sommige andere sets, blijkt dit zonnepaneel 100% waterbestendig. Geen paniek indien het dus eventjes regent.
Generator: de generator is gezegend met een vermogen van maar liefst 78.000 mAh waardoor je urenlang stroom geniet. Bovendien kan de generator niet alleen met behulp van het zonnepaneel worden opgeladen maar eventueel ook op het stroomnet worden aangesloten.
Veiligheid: het laadsysteem is uitgerust met verschillende beveiligingsmethodes gaande van een bescherming tegen oververhitting tot een veiligheid tegen kortsluiting en te hoge spanning.
Nadelen:
Niet budgetvriendelijk: we vermoeden dat het hogere prijskaartje voor sommige klanten best wel een domper op de feestvreugde zou kunnen zijn.
10. Draagbaar Zonnepaneel met 100A Controller – 15W – 12 V voor Auto, Camper, Boot
Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor dit unieke draagbare zonnepaneel met bijbehorende 100A controller, een stevige krokodillenklem, een autolader en een informatieve handleiding; jou overigens aangeboden tegen een toegankelijk en budgetvriendelijk prijskaartje.
Het zonnepaneel – dat functioneert op basis van een krachtige accu – wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 42 x 28 x 3 cm en een aanzienlijk vermogen van maximaal 15 watt. Dit wordt aangevuld met een standaard spanning van 12V wat het geheel geschikt maakt om in de auto, camper, boot of caravan te installeren. Het gebruiksgemak van deze set wordt verder aangevuld met een geluidsstil karakter en een aanzienlijk rendement.
Een blik op de online reviews toont aan dat er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel lastig om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.
Voordelen:
Vermogen: het zonnepaneel levert een aanzienlijk vermogen tot maximaal 15 watt.
Verpakkingsinhoud: het zonnepaneel van 15W wordt geleverd inclusief een krokodillenklem, een bijbehorende accu, een autolader en een informatieve handleiding.
Formaat: het paneel kent een totale lengte van 42 cm, een breedte van 28 cm en een hoogte van maximaal 3 cm.
Budgetvriendelijk: het budgetvriendelijke prijskaartje maakt de set een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.
Nadelen:
Kleinschalig: houd er rekening mee dat de set bedoeld is voor kleinschalig gebruik en dus niet in staat is om een volledige woning van stroom te voorzien.
11. Draagbaar Zonnepaneel 50W voor camping, camper of boot op zonne-energie
We sluiten het rijtje af met dit draagbare zonnepaneel dat – net zoals het voorgaande toppertje – voornamelijk ontwikkeld werd met het oog op gebruik in de camper, caravan, boot of auto. Het 50W 19V zonnepaneel met accu wordt daarbij gekenmerkt door een monokristallijn productie die bijdraagt in een hoger rendement in vergelijking met bijvoorbeeld de polykristallijne zonnepanelen.
De set – eenmaal correct geïnstalleerd – is in staat om een aanzienlijk vermogen te reproduceren van 50 watt en blijkt voorzien av neen DC én USB-uitgang. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld door zijn stofdichte en waterdichte karakter alsook natuurlijke bescherming tegen hoge temperaturen en ruwe omgeving.
Hoewel dit draagbaar zonnepaneel heel wat positieve kenmerken weet aan te reiken, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven over klantervaringen.
Voordelen:
Vermogen: het monokristallijne zonnepaneel weet een aanzienlijk vermogen tot 50 watt te garanderen.
Aansluiting: het paneel dat werkt op accu is voorzien van een DC én USB-uitgang.
Gebruiksvriendelijk: het paneel blijkt niet alleen bestand tegen hoge temperaturen maar is daarnaast ook nog eens stofdicht en 100% waterdicht.
Nadelen:
Geen generator: houd er rekening mee dat de set niet vervolledigd wordt met een krachtige generator.
Zie de prijs op bol.com
Zonnepanelen Koopgids
Zonnepanelen hebben verschillende toepassingsgebieden. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt door bedrijven en in openbare ruimtes, ze worden ook geïnstalleerd op woningen en zelfs op voer- en vaartuigen. Welke zonnepanelen je nu best uitkiest, welke formaten er mogelijk zijn en hoeveel ze nu eigenlijk opbrengen hebben we voor jou samengevat in onze koopgids. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken en te vergelijken want de mogelijkheden zijn enorm. Neem zeker ook de aanbevelingen van de experts er even bij om tot de beste oplossing te komen voor jouw behoeften.
Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze
Een zonnepaneel zorgt ervoor dat zonne-energie wordt omgevormd tot elektriciteit. De energie die je op deze manier verkrijgt wordt ook wel groene stroom genoemd. Een zonnepaneel krijgt ook soms de naam PV-paneel. Dit komt van de Engelse benaming Photo Voltaic omdat er fotovoltaïsche cellen worden gebruikt om de zonne-energie op te vangen. Zonnecellen, die trouwens niet mogen worden verward met zonnecollectoren, hebben 2 lagen waartussen elektrische stroom ontstaat onder invloed van het licht van de zon.
De zonnecellen zijn meestal gemaakt uit silicium dat enkel de stroom zal geleiden wanneer er licht op valt. Hierdoor ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading van de bovenlaag en de negatieve lading van de onderlaag van de cel. Dit is wat men noemt de gelijkstroom en deze zal dan door de omvormer worden omgezet in wisselstroom. De omvormer stuurt vervolgens de stroom naar het elektriciteitsnetwerk waar hij meteen klaar is om te worden gebruikt.
De verschillende types zonnepaneelinstallaties
We zien dat er mono- of poly-zonnepanelen bestaan die vooral verschillend zijn door hun kleur. Mono-zonnepanelen zijn volledig zwart en hebben monocellen. Bij monokristallijne zonnecellen wordt gebruik gemaakt van gesmolten silicium waarbij de afkoeling op een gecontroleerde manier is gebeurd zodat de kristallen allemaal dezelfde richting hebben. Hierdoor bekom je een volledig zwart vlak.
De polykristallijne zonnecellen hebben een blauwe kleur doordat de afkoeling van het gesmolten silicium op een willekeurige manier plaatsvindt waardoor de kristallen kriskras door elkaar komen te liggen. Het verschil in rendement is echter verwaarloosbaar en er is slechts een klein prijsverschil. Het gaat hier eigenlijk echt om de look. Sommige mensen willen een volledig zwart vlak en kiezen daarom voor monokristallijne panelen. Deze hebben een frame dat geanodiseerd is zodat het aluminium zwart kleurt. Hierdoor zijn deze panelen iets duurder in aankoop.
Wat is de efficiëntie van het zonnepaneel
Om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen en op die manier zoveel mogelijk energie te besparen gaan we kijken naar de efficiëntie ervan. De efficiëntie heeft aan hoeveel zonne-energie door het zonnepaneel wordt omgezet in elektriciteit. Hoe hoger het percentage van de efficiëntie is, hoe hoger ook het rendement zal zijn waardoor je meer opbrengst hebt aan elektriciteit.
De hellingshoek van je dak of in welke hellingsgraad je zonnepanelen worden geïnstalleerd zijn daar een belangrijke invloedsfactor voor. Zo zal een plat dak je meer efficiëntie bieden omdat je de zonnepanelen in een grotere hellingsgraad kunt installeren. Ook de oriëntatie van de installatie zal een belangrijke invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Zuidgerichte daken zorgen voor een maximaal rendement.
De capaciteit en het formaat
De capaciteit van de zonnepanelen wordt meestal uitgedrukt volgens het formaat van het paneel. Je kunt panelen vinden met een standaardformaat van 165 x 100 cm. Daarnaast heb je de grote zonnepanelen van 195 x 100 cm en tenslotte ook de kleine panelen die een afmeting hebben van 150 x 100 cm. Er zijn ook nog kleinere CIS-panelen, deze meten slechts 150 x 100 cm en behoren eigenlijk tot de dunne film zonnepanelen.
De capaciteit wordt uitgedrukt in Wattpiek met de afkorting Wp. Hoe hoger de waarde van de Wattpiek ligt, hoe meer de zonnepanelen zullen opbrengen waardoor je een hoger rendement haalt uit je dakoppervlak en bijgevolg ook meer energie zult besparen. Echter, 280 Wp van het ene merk brengt niet altijd meer op dan 270 Wp van een ander merk.
Hoe wordt het rendement berekend en wat is het prijskaartje
De opbrengst of het rendement van een zonnepaneel wordt bepaald door het ideale vermogen. Dit is het vermogen van het zonnepaneel dat uitgedrukt is in Wp en de omstandigheden waarin het zonnepaneel is geplaatst. In België en Nederland zal een zonnepaneel nooit zoveel opbrengen als zou het geïnstalleerd zijn in een zuiders land. Daarom wordt een omrekenfactor van 0,9 gebruikt die bepaald is door de VREG. Een paneel van bijvoorbeeld 280 Wp zal per jaar 252 kWh opbrengen, namelijk 280 Wp x 0,9 = 252 kWh.
Deze uitkomst vermenigvuldig je met het aantal zonnepanelen en zo bekom je je jaarlijkse opbrengst aan groene stroom. Het prijskaartje van een volledige installatie is dus ook afhankelijk van de samenstelling van je gezin en het beoogde energieverbruik. Voor een gemiddeld gezin met 2 personen heb je ongeveer 16 zonnepanelen nodig met een vermogen van 250 Wp. Hiermee voldoe je aan een gemiddeld energieverbruik van 3400 kWh. Deze installatie zal je ongeveer 7800 euro kosten met de montage en de omvormer inbegrepen. Neem ook even de tijd om de aanbiedingen te bekijken.
Veelgestelde vragen
Q1: Hoeveel kost een zonnepaneel?
De kostprijs van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gedaald. Een set van 10 panelen met een totaal vermogen van 2500 Wattpiek (Wp) kost gemiddeld 3450 euro btw inbegrepen. Dit is de totaalprijs inclusief omvormer en de montage. Wanneer je losse panelen aankoopt zal de prijs per paneel variëren tussen 140 en 320 euro, btw inbegrepen. De kostprijs is echter afhankelijk van je energieverbruik. Een huishouden met 2 personen verbruikt gemiddeld 3400 kWh per jaar. Hiervoor zijn dus 16 panelen nodig met een vermogen van 250 Wp. De gemiddelde kostprijs zal dus 7600 euro zijn.
Q2: Hoe werkt een zonnepaneel?
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn uit dunne plaatjes silicium en die in 2 lagen op elkaar liggen. Hiertussen ontstaat elektrische stroom onder invloed van zonlicht.
Er ontstaat een elektrische stroom tussen de positieve en de negatieve lading van de lagen bovenaan en onderaan, dit is wat we noemen de gelijkstroom. Een omvormer zal de stroom omzetten in wisselstroom wat eigenlijk hetzelfde is als de stroom die uit je stopcontact komt. Tenslotte zal de omvormer de stroom aansturen op het elektriciteitsnet waar hij klaar is om te worden gebruikt.
Q3: Hoe groot is een zonnepaneel?
Een standaard zonnepaneel met een capaciteit tussen 245 en 285 Wp heeft een afmeting van 165 x 99 cm. Daarnaast heb je grote zonnepanelen die een afmeting hebben van 195 x 99 cm en een vermogen hebben die groter is of gelijk aan 300 Wp. De CIS-zonnepanelen hebben meestal een kleinere afmeting van 126 x 100 cm. CIS staat voor “Copper Indium Selenium” en is milieuvriendelijker dan de gewone kristallijne zonnepanelen. Dit zijn de zogenaamde dunne film zonnepanelen waarbij de afmeting nogal kunnen verschillen per fabrikant.
Q4: Hoeveel levert een zonnepaneel op?
Een zonnepaneel met een standaardformaat van 165 x 99 cm heeft een gemiddeld vermogen van 250 Wp. Bij een modaal gezin die over 16 zonnepanelen beschikt zal het verbruik ongeveer 3500 kWh op jaarbasis zijn. Dit wil zeggen dat één zonnepaneel om en bij de 225 kWh zonnestroom per jaar zal opleveren.
De formule die hiervoor wordt gebruikt houdt ook rekening met een correctiefactor van 0,9 omdat de omstandigheden niet altijd ideaal zijn eenmaal de panelen zijn geplaatst. We vermenigvuldigen de correctiefactor van 0,9 met het vermogen van 250 Wp van een standaard zonnepaneel waardoor we de uitkomst krijgen van 225 kWh per jaar per zonnepaneel.
Q5: Hoeveel weegt een zonnepaneel?
Een standaard zonnepaneel met een frame in aluminium weegt gemiddeld tussen 10 en 25 kilo per vierkante meter. Er zijn bedrijven die lichtgewicht zonnepanelen maken die 10 kg per vierkante meter wegen. De meest daken kunnen de gewone zonnepanelen dragen maar soms kunnen er zich problemen voordoen qua gewicht op verouderde daken. Om te weten of je dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen is het belangrijk om niet alleen rekening met het gewicht van het aantal zonnepanelen maar ook met het gewicht van de dakdekkers en de volledige installatie.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES