9 beste Zonnepanelen Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste zonnepanelen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Bij het bouwen of verbouwen van een woning staat de laatste jaren duurzaam en energiezuinig wonen hoog aangeschreven. De installatie van zonnepanelen kent daardoor een ongezien succes waardoor producenten soms de vraag niet kunnen bijhouden. Een zonnepaneel heeft dan ook diverse toepassingsgebieden. We hebben er alvast 3 uitgezocht om samen eens te bekijken. Zo kun je vaststellen dat de Zonnepaneel Set met 80 Watt geschikt is voor de camper, boot, caravan en voor bij de tent. Daartegenover staat de Allpowers Zonnepaneel Set bestaande uit een volwaardig opvouwbaar zonnepaneel van 200 watt. 

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 beste zonnepanelen (Reviews) van 2022

 

Het onderzoek en de ontwikkeling van zonnepanelen heeft momenteel zijn top bereikt. Daardoor zijn  de prijzen sterk gedaald en zijn ze voor iedereen toegankelijk geworden. Ben je op zoek naar zonnepanelen voor je camper? Of kies je een zonnepaneel dakpan omdat deze niet te veel opvalt op je woning? We hebben een selectie gemaakt van 5 toestellen om met jou even te bekijken alvorens je beslist welke het beste zonnepaneel is voor jouw noden. We hebben hierbij het advies gekregen van specialisten die in het vak zitten, zodat we de populairste producten aan jou kunnen voorstellen.

 

1. Zonnepaneel set compleet met 80 Watt

 

Deze complete set van Cedel B.V. heeft een basis van 80 Wp waardoor je een zelfstandig systeem hebt om je camper van stroom te voorzien. Door de 80 Wp heb je voldoende stroom om gedurende lange tijd verschillende apparaten zoals een koelbox en/of multimediatoestellen aan te schakelen.

Met dit pakket heb je alle kabels en toebehoren meteen in huis om het zonnepaneel te kunnen installeren. Let wel, er is geen 12 V accu bijgeleverd omdat je het systeem rechtstreeks op de bestaande 12 V accu van de camper of boot kunt aansluiten. Er wordt aangeraden om een accu te gebruiken die een capaciteit heeft van 65 A (ampère) of meer.

Het zonnepaneel weegt bovendien 8 kg en meet 81 x 68 x 34 cm waardoor hij niet te veel plaats in beslag neemt. Hij kan hierdoor makkelijk worden geïnstalleerd op je camper, boot of caravan en hij kan daarnaast ook bij een tent worden gebruikt. In de reviews zien we een klant die zeer tevreden is over deze set. Hij beoordeelde hem dan ook met het volledig aantal sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: dit pakket heeft alle nodige onderdelen voor het produceren van je eigen zonne-energie.

Capaciteit: het zonnepaneel werkt op een 12 volt accu en heeft 80 Wp energie waardoor je genoeg stroom hebt voor een uiteenlopend gebruik.

Installatie: het zonnepaneel is geschikt als voor de camper, de boot, caravan en bij de tent. Het systeem kan heel eenvoudig worden geïnstalleerd door hem aan te sluit op de bestaande accu. 

Uitbreidbaar: er is de mogelijkheid om deze set uit te breiden zodat je er nog meer energie uit kunt halen.

 

Nadelen: 

Accu: het systeem heeft geen aparte accu, je moet hem aansluiten op de bestaande accu van je camper of je boot.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Allpowers Zonnepaneel Set – Solar Power Station – Zonnepaneel Camper

 

Net zoals de befaamde AEG zonnepanelen en de zonnepanelen van ABC, behoort ook deze set van Allpowers alvast tot de toppers binnen het segment. De gemiddelde eindscore van 5 op 5 sterren en de vele positieve klantreacties lijken dit meteen te bevestigen. Kortom, de moeite waard dus om de kenmerkende eigenschappen van deze Allpowers zonnepaneel set eens even op een rijtje te zetten.

Zo bestaat deze Allpowers set uit een 200 watt opvouwbaar zonnepaneel, een bijbehorende oplaadbare generator en de nodige aansluitkabels alsook instructieve handleiding om alles in goede banen te leiden. Bovendien kun je de krachtige generator niet alleen opladen met behulp van het zonnepaneel maar eventueel ook door gebruik van het stroomnet, wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Doordat de set ook nog eens opvouwbaar – en bijgevolg plaatsbesparend werkt – én weerbestendig is, is hij geschikt voor op de camper, de boot of tijdens een avontuurlijke hike.

Maar dat is natuurlijk niet alles want zodra de set correct is aangesloten, geniet je een ruim vermogen van wel 164000 mAh waardoor de generator heel wat uurtjes aan stroom kan voorzien. Een echte topper maar wel tegen een bepaald prijskaartje natuurlijk!

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: het 200 watt opvouwbare zonnepaneel wordt aangevuld met een adapter & connector set, een instructieve handleiding en een krachtige 164000 mAh/606Wh power station/ generator.

Zonnepaneel: het zonnepaneel garandeert een ruime capaciteit van 200 watt en wordt gekenmerkt door een MC4 output en een zonne-energie conversie efficiëntie van 22%. Dichtgevouwen kent het paneel een afmeting van 65 x 50 x 6 cm.

Generator: de generator kent een totale afmeting van 26,3 x 14 x 18 cm en biedt een ruim nominaal vermogen van 500 watt in combinatie met een batterijcapaciteit van 78000 mAh/ 288Wh.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Bluetooth Set Flexibel Zonnepaneel 200Wp Caravan, Camper, Boot, Tent

 

Staat er binnenkort een leuke trip met de boot, kampeerwagen of caravan op de planning? Dan wil je echt niet gedroomd hebben dat je zonder stroom komt te zitten. Gelukkig helpt deze zonnepanelen set jou in dergelijke situaties moeiteloos op weg door de accu van je voertuig automatisch en met behulp van zonne-energie op te laden. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker even verder.

Zo omvat de set 2 afzonderlijke zonnepanelen met elk een vermogen van 100 watt, een MPPT laadregelaar met bluetooth functie, een schematische tekening, een dakdoorvoer én de nodige aansluitkabels die op hun beurt voorzien zijn van de nodige connectoren. De flexibele monokristallijne panelen kennen daarbij een open circuit voltage van maximaal 20 Volt aangevuld met een kort circuit van 6,50 A en zijn via een eenvoudig plug-and-play systeem te installeren.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de efficiëntie waarmee deze set te werk gaat. 

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt 2 afzonderlijke zonnepanelen, een MPPT laadregelaar, een schematische tekening, een dakdoorvoer, een 5 meter lange rode kabel, een 5 meter lange zwarte kabel, een 2,5 meter lange rode kabel en een 2,5 meter lange zwarte kabel. Daarbij zijn alle kabels voorzien van connectoren.

Plug-and-play: het omvat een plug-and-play systeem wat van de uiteindelijke installatie een fluitje van een cent maakt.

Laadregelaar: in vergelijking met de bekende PWM laadregelaars, garandeert de MPPT laadregelaar niet alleen 30% meer energieopbrengst maar blijkt hij daarnaast ook 10% efficiënter.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: hoewel de prijs duidelijk te rechtvaardigen valt, blijft het natuurlijk een hele hap uit het budget.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Plug & Play zonnepaneel set 275 Watt met stekker

 

Ook deze set is afkomstig van de leverancier Cedel B.V. die gevestigd is in Assen, Nederland. Het ingenieurskantoor heeft als voornaamste activiteit het ontwerpen en ontwikkelen van gecompliceerde projecten op het gebied van duurzame energie en groene stroom. De set bestaat uit een zonnepaneel die 275 Wp heeft dat een jaarlijks vermogen van 250 kWh aan stroom oplevert. 

Daarnaast heeft dit Plug & Play zonnepaneel een Deye SUN500G micro omvormer waardoor de gelijkstroom van het zonnepaneel wordt omgevormd tot 230 Volt. Bovendien heeft de omvormer de mogelijkheid om 2 zonnepanelen op aan te sluiten indien je in de toekomst nog verder zou willen uitbreiden. De kabel van dit zonnepaneel met stekker is 5 m lang waardoor je hem heel gemakkelijk in het stopcontact kunt stoppen zodat je je over de installatie niet al te veel zorgen moet maken.

Een zonnepaneel op de caravan, tuinhuisje, vakantiehuis of schuur is de perfecte manier om jezelf te voorzien van de nodige elektriciteit om een zorgeloze tijd te passeren. Deze set weegt bovendien slechts 20 kg zodat je niet al te veel gewicht op je dak moet leggen. Het paneel zelf heeft de standaardmaat van 165 x 99,2 x 35 cm. Er zijn voor dit systeem nog geen reviews geplaatst. We merken toch een zekere terughoudendheid om zonnepanelen online aan te kopen.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de set beschikt over alle benodigde onderdelen om jezelf te voorzien van je eigen energie.

Plug & Play: wanneer alle onderdelen zijn aangesloten moet je enkel nog de stekker in het stopcontact stoppen.

Functioneel: het pakket kan worden gebruikt op een caravan, tuinhuis, schuur of elke andere locatie die voorzien is van netstroom.

Uitbreiding: er kunnen 2 zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer zodat je indien gewenst nog kunt uitbreiden.

 

Nadelen: 

Opbrengst: de jaarlijkse opbrengst van 250 kWh met 1 zonnepaneel is misschien wat weinig voor een stacaravan of vakantiehuisje waar je toch wat meer tijd in doorbrengt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Victron Solar Panel 30W-12V Mono 560x350x25mm

 

De BlueSolar monokristallijne zonnepanelen van Vitron zijn van een heel hoge kwaliteit en ze hebben toch de laagste prijs in onze selectie. Dit zonnepaneel heeft een afmeting van 56 x 35 x 2,5 cm en weegt slechts 2,5 kg. Hij is bovendien beschikbaar in diverse afmetingen.

Deze zonnepanelen zijn speciaal ontworpen om maximaal te presteren onder alle omstandigheden, zowel in de zon als in de schaduw. Een Solar Panel met deze afmeting heeft een nominaal vermogen van 30 Watt en werkt op 12 Volt spanning. Het paneel kan met diverse standaard systemen op het dak worden bevestigd. Echter, hier worden geen bekabeling, connectoren noch enige bevestigingssystemen bijgeleverd.

Dit zonnepaneel beschikt bovendien over een verzegelde waterdichte aansluitdoos om de veiligheid te garanderen. Daarnaast zorgen krachtige bypass diodes ervoor dat er een minimum aan stroomuitval is wanneer de panelen zouden worden overschaduwd. Dit type zonnepaneel kan trouwens zowel op het dak van een woning worden geplaatst als gebruikt worden op campers, caravans en vaartuigen. Er zijn nog geen reviews voor dit product.

 

Voordelen:

Formaat: dit zonnepaneel heeft een lichtgewicht van slecht 2,5 kg en meet 56 x 35 x 2,5 cm. Hij is bovendien ook beschikbaar in diverse andere formaten.

Capaciteit: het Victron Solar Panel heeft een vermogen van 30 Watt.

Bypass diode: dankzij de krachtige bypass diode is er een minimale stroomuitval wanneer je op een schaduwrijke plaats staat.

Functioneel: deze zonnepanelen kunnen op het dak van een woning worden gemonteerd en ook op campers, een caravan of een boot.

 

Nadelen:

Accessoires: dit paneel wordt geleverd zonder bekabeling, connectoren en bevestigingsmateriaal.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Ecoflow 110W Solar Panel – Opvouwbaar zonnepaneel – 110 Watt output

 

Met de Ecoflow 110W kies je gelijk voor een kwalitatief en gebruiksvriendelijk opvouwbaar zonnepaneel met een maximale lengte van 51 cm. Bij aankoop zul je zien dat de set geleverd wordt inclusief een stevige beschermtas die – indien gewenst – eveneens als kickstand dienst kan doen. Op die manier kun je het paneel in een hoek van 60 of 90 graden naar de zon gaan richten.

Maar dat is uiteraard niet alles want verder kenmerkt de EcoFlow 110W zich door een opeenstapeling van kleine monokristallijne zonnecellen. Deze maken het mogelijk om – met behulp van een draagbaar power station of accu – al je elektrische apparaten continu op te laden. Daarnaast omvat het zonnepaneel ook meerdere M4 connectoren die – mits gebruik van de MC4 naar XT60 kabel – op de andere EcoFlow modellen kunnen worden aangesloten. Let wel; deze kabel wordt jammer genoeg niet standaard meegeleverd wat alsnog een vervelende meerkost zou kunnen betekenen.

Toch liggen de meeste klanten daar niet meteen wakker van getuige de mooie klantenreviews en de uiteindelijke maximale score van 5 op 5 sterren!

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: het 110 watt opvouwbare zonnepaneel wordt geleverd inclusief bijbehorende beschermtas die eveneens dienst doet als kickstand.

M4 connectoren: doordat het zonnepaneel is uitgerust met M4 connectoren, kunnen deze heel eenvoudig op andere EcoFlow modellen worden aangesloten met behulp van een MC4 naar XT60 kabel.

Opvouwbaar: het zonnepaneel is 100% opvouwbaar wat het opbergen na gebruik uiteraard ten goede komt. Extra handig om mee te nemen dus.

 

Nadelen:

Geen kabel: jammer genoeg wordt deze set niet standaard vergezeld van de betreffende MC4 naar XT60 kabel.

Koop bij bol.com (€335)

 

 

 

 

7. Velleman Polykristallijn zonnepaneel 30 Watt 12 Volt

 

Ben je op zoek naar het zonnepaneel met de laagste prijs uit deze top 5 selectie? Dan willen we graag even jouw aandacht vestigen op dit exemplaar afkomstig van Velleman, overigens één van de populairste, en misschien wel beste merken inzake zonnepanelen.

Je zult zien dat dit type zonnepaneel, bestaande uit een opeenstapeling van polykristallijne siliciumcellen, in staat is om een optimaal elektrisch rendement te garanderen dit zowel bij behoorlijk hoge temperaturen alsook op momenten van lage instraling. Zo maakt hij deel uit van de bekende hoog rendement zonnepanelen die eveneens gekenmerkt worden door een stabiel uitgangsvermogen, een eenvoudige installatie en een perfecte adaptatie aan om het even welke weersomstandigheid.

Het paneel levert een maximaal vermogen van 30 Watt in combinatie met een totale spanning van 17,6 Volt en een maximale stroom van 1,71 A. Dit resulteert dan ook in een mooie eindscore van 5 sterren waarbij klanten een positief advies geven over de prijs-kwaliteitverhouding en de solide aansluitconnectors.

 

Voordelen:

Betaalbaar: het lage prijskaartje doet vermoeden dat het hier wel eens om een echte aanbieding zou kunnen gaan.

Werktemperatuur: het zonnepaneel kan gebruikt worden tijdens een vrij ruim temperatuurbereik van -40 graden Celsius tot +85 graden Celsius.

Polykristallijne siliciumcellen: de polykristallijne siliciumcellen zijn in staat om het hoogste mogelijke rendement te garanderen dit zowel bij zeer hoge temperaturen alsook op momenten dat er een lage instralingsgraad wordt genoteerd.

Vermogen: het zonnepaneel is in staat om een ruim maximaal vermogen te leveren van maar liefst 30 Watt. Op voorwaarde dat het vermogen 30 Watt bedraagt, zullen de spanning 17,6 Volt en de stroom 1,71 A bedragen.

 

Nadelen:

Kleine toepassingen: houd er rekening mee dat dit type zonnepaneel vooral bedoeld is voor kleine toepassingen zoals bijvoorbeeld gebruik in de caravan of camper.

Koop bij bol.com (€75.71)

 

 

 

 

8. Powerplus Opvouwbaar Zonnepaneel Aluminium 2 x 20W

 

Tussen de flexibele zonnepanelen zul je vast en zeker dit exemplaar van Powerplus weten te vinden. Hij is misschien iets duurder in vergelijking tot de vorige 2 panelen, maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug. Met de PowerPlus Python kies je dan ook voor een draagbaar en opvouwbaar zonnepaneel bestaande uit een vermogen van 2 x 20 Watt en geschikt voor gebruik op de boot of tijdens het kamperen.

Het paneel bestaat uit een opeenstapeling van monokristallijne cellen in combinatie met een aluminium frame inclusief beschermende hoeken. Na gebruik kun je het paneel eenvoudig en snel opvouwen en het opbergen in het meegeleverde koffertje met ritssluiting. Het paneel wordt verder gekenmerkt door een geïntegreerde oplader die gekenmerkt wordt door een USB-uitgang en wordt geleverd inclusief tal van opzetstukken en toebehoren.

We zien dat klanten over het algemeen bijzonder positief reageren op dit type zonnepaneel en het apparaat gelijk beoordelen met een topscore van 5 sterren. Slechts één koper blijkt iets minder overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit en vindt bepaalde onderdelen vrij kwetsbaar.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de verpakking telt niet alleen het uitstekende zonnepaneel maar omvat eveneens een informatieve handleiding, een degelijke koffer mét ritssluiting, een 5 meter lange kabel inclusief kabelklemmen en een 1 meter lange kabel met de bekende DC5521 connector.

Materiaal: het zonnepaneel werd vervaardigd uit een combinatie van kunststof en aluminium en bestaat verder voornamelijk uit monokristallijne cellen.

Formaat: het zonnepaneel in opgevouwen toestand kent een afmeting van 47 x 36 x 8 cm. Eenmaal opengeklapt kun je rekenen op een totaal formaat van 70 x 47 x 4 cm.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: volgens één enkele koper zouden bepaalde onderdelen aan dit zonnepaneel toch wel behoorlijk snel stuk gaan.

Koop bij bol.com (€220)

 

 

 

 

9. Solmax opvouwbaar zonnepaneel 110Wp voor Boot of Camper

 

Ben je bewust op zoek naar een betaalbaar en relatief compact zonnepaneel voor gebruik op de camper of boot? Dan loont het alvast de moeite om dit exemplaar van Solmax even onder de loep te nemen. De online reviews tonen reeds aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van hun aankoop, wat de mooie gemiddelde maximale score van 5 sterren probleemloos verklaart.

Het Solmax opvouwbare zonnepaneel is dan ook een toppertje binnen dit segment. Gekenmerkt door een totale afmeting van 155 bij 52 cm – slechts 52 bij 42 cm zodra opgevouwen – én gebruik makend van een reeks hoogrendements monokristallijne zonnecellen, is hij in staat om een bijzonder ruim vermogen van 110 watt te leveren. 

Maar dat is lang niet alles want verder is hij – dankzij het befaamde plug & play systeem – eenvoudig te installeren. Zo dien je de meegeleverde plug & play accukabels en MPPT laadregelaar gewoon op een 12V accu aan te sluiten en klaar is Kees! Let wel; er wordt standaard geen 12V accu aangeboden wat een vervelende meerkost zou kunnen betekenen.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: de zonnepanelen set van Solmax behoort tot de meest toegankelijke zonnepanelen in het rijtje vanwege zijn vriendelijke prijskaartje.

Plug & play: het apparaat wordt gekenmerkt door een eenvoudig plug & play systeem waarbij de meegeleverde plug & play accukabels en de MPPT laadregelaar eenvoudig met een 12V accu te verbinden zijn.

Opvouwbaar: het paneel kent een totale afmeting van 155 bij 52 cm wat na opvouwen gereduceerd wordt tot een formaat van 52 bij 42 cm.

Accukabelset: bij aankoop wordt een volwaardige accukabelset van 6 meter lang en met bijbehorende accuklemmen meegeleverd zodoende de laadregelaar eenvoudig met de accu te kunnen verbinden.

 

Nadelen:

Geen 12V accu: houd er rekening mee dat er op het moment van aankoop geen 12V accu wordt aangeboden.

Geen omvormer: ben je specifiek op zoek naar een zonnepanelen omvormer, dan is dit uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Zonnepaneel 10 Watt piek Phaesun Sun Plus 10 – 12V 355x255mm

 

 

We sluiten deze top 10 af met – misschien wel – een van de meest goedkope zonnepanelen uit het rijtje; de Phaesun Sun Plus 10. De set valt meteen op vanwege zijn relatief compacte uitvoering met een maximale lengte van 35,50 cm waardoor hij ook nog eens tot de kleine zonnepanelen behoort. Handig in gebruikt en bijzonder geschikt om overal mee naartoe te nemen dus!

Maar deze kenmerken alleen doen het niet; dus typeert de Phaesun Sun Plus 10 zich eveneens door een kwalitatief paneel met bijbehorend robuust aluminium frame. Aangevuld met een maximale output van 10 watt, blijkt dit zonnepaneel uitermate geschikt voor allerhande 12V toepassingen. Ideaal om hem mee te nemen op de boot, de caravan of camper!

We moeten jammer genoeg vaststellen dat er tot op heden nog geen online reacties zijn binnengekomen, wat het voor ons bijzonder moeilijk maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantreacties.

 

Voordelen:

Output: het zonnepaneel wordt gekenmerkt door een maximale output van 10 watt en blijkt daardoor geschikt voor allerhande 12V toepassingen.

Formaat: het zonnepaneel kent een relatief compacte uitvoering van 35,5 bij 25,5 cm en werd afgewerkt met een robuust aluminium frame.

Junction box: de junction box of aansluitkast bevindt zich achterop het zonnepaneel en kent een IP68 certificering waardoor een permanente buitenopstelling mogelijk wordt.

Budgetvriendelijk: zijn vriendelijke prijskaartje valt natuurlijk meteen in het oog.

 

Nadelen:

Geen 24V: hoewel hij – in verhouding tot zijn uitvoering – best wel een hoog rendement weet op te roepen; is hij niet geschikt voor 24V toepassingen.

Koop bij bol.com (€39.95)

 

 

 

 

Zonnepanelen Koopgids

 

Zonnepanelen hebben verschillende toepassingsgebieden. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt door bedrijven en in openbare ruimtes, ze worden ook geïnstalleerd op woningen en zelfs op voer- en vaartuigen. Welke zonnepanelen je nu best uitkiest, welke formaten er mogelijk zijn en hoeveel ze nu eigenlijk opbrengen hebben we voor jou samengevat in onze koopgids. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken en te vergelijken want de mogelijkheden zijn enorm. Neem zeker ook de aanbevelingen van de experts er even bij om tot de beste oplossing te komen voor jouw behoeften.

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze

Een zonnepaneel zorgt ervoor dat zonne-energie wordt omgevormd tot elektriciteit. De energie die je op deze manier verkrijgt wordt ook wel groene stroom genoemd. Een zonnepaneel krijgt ook soms de naam PV-paneel. Dit komt van de Engelse benaming Photo Voltaic omdat er fotovoltaïsche cellen worden gebruikt om de zonne-energie op te vangen. Zonnecellen, die trouwens niet mogen worden verward met zonnecollectoren, hebben 2 lagen waartussen elektrische stroom ontstaat onder invloed van het licht van de zon. 

De zonnecellen zijn meestal gemaakt uit silicium dat enkel de stroom zal geleiden wanneer er licht op valt. Hierdoor ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading van de bovenlaag en de negatieve lading van de onderlaag van de cel. Dit is wat men noemt de gelijkstroom en deze zal dan door de omvormer worden omgezet in wisselstroom. De omvormer stuurt vervolgens de stroom naar het elektriciteitsnetwerk waar hij meteen klaar is om te worden gebruikt.

 

De verschillende types zonnepaneelinstallaties

We zien dat er mono- of poly-zonnepanelen bestaan die vooral verschillend zijn door hun kleur. Mono-zonnepanelen zijn volledig zwart en hebben monocellen. Bij monokristallijne zonnecellen wordt gebruik gemaakt van gesmolten silicium waarbij de afkoeling op een gecontroleerde manier is gebeurd zodat de kristallen allemaal dezelfde richting hebben. Hierdoor bekom je een volledig zwart vlak.

De polykristallijne zonnecellen hebben een blauwe kleur doordat de afkoeling van het gesmolten silicium op een willekeurige manier plaatsvindt waardoor de kristallen kriskras door elkaar komen te liggen. Het verschil in rendement is echter verwaarloosbaar en er is slechts een klein prijsverschil. Het gaat hier eigenlijk echt om de look. Sommige mensen willen een volledig zwart vlak en kiezen daarom voor monokristallijne panelen. Deze hebben een frame dat geanodiseerd is zodat het aluminium zwart kleurt.  Hierdoor zijn deze panelen iets duurder in aankoop.

 

Wat is de efficiëntie van het zonnepaneel

Om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen en op die manier zoveel mogelijk energie te besparen gaan we kijken naar de efficiëntie ervan. De efficiëntie heeft aan hoeveel zonne-energie door het zonnepaneel wordt omgezet in elektriciteit. Hoe hoger het percentage van de efficiëntie is, hoe hoger ook het rendement zal zijn waardoor je meer opbrengst hebt aan elektriciteit.

De hellingshoek van je dak of in welke hellingsgraad je zonnepanelen worden geïnstalleerd zijn daar een belangrijke invloedsfactor voor. Zo zal een plat dak je meer efficiëntie bieden omdat je de zonnepanelen in een grotere hellingsgraad kunt installeren. Ook de oriëntatie van de installatie zal een belangrijke invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Zuidgerichte daken zorgen voor een maximaal rendement.

De capaciteit en het formaat

De capaciteit van de zonnepanelen wordt meestal uitgedrukt volgens het formaat van het paneel. Je kunt panelen vinden met een standaardformaat van 165 x 100 cm. Daarnaast heb je de grote zonnepanelen van 195 x 100 cm en tenslotte ook de kleine panelen die een afmeting hebben van 150 x 100 cm. Er zijn ook nog kleinere CIS-panelen, deze meten slechts 150 x 100 cm en behoren eigenlijk tot de dunne film zonnepanelen.

De capaciteit wordt uitgedrukt in Wattpiek met de afkorting Wp. Hoe hoger de waarde van de Wattpiek ligt, hoe meer de zonnepanelen zullen opbrengen waardoor je een hoger rendement haalt uit je dakoppervlak en bijgevolg ook meer energie zult besparen. Echter, 280 Wp van het ene merk brengt niet altijd meer op dan 270 Wp van een ander merk.

 

Hoe wordt het rendement berekend en wat is het prijskaartje

De opbrengst of het rendement van een zonnepaneel wordt bepaald door het ideale vermogen. Dit is het vermogen van het zonnepaneel dat uitgedrukt is in Wp en de omstandigheden waarin het zonnepaneel is geplaatst. In België en Nederland zal een zonnepaneel nooit zoveel opbrengen als zou het geïnstalleerd zijn in een zuiders land. Daarom wordt een omrekenfactor van 0,9 gebruikt die bepaald is door de VREG. Een paneel van bijvoorbeeld 280 Wp zal per jaar 252 kWh opbrengen, namelijk 280 Wp x 0,9 = 252 kWh.

Deze uitkomst vermenigvuldig je met het aantal zonnepanelen en zo bekom je je jaarlijkse opbrengst aan groene stroom. Het prijskaartje van een volledige installatie is dus ook afhankelijk van de samenstelling van je gezin en het beoogde energieverbruik. Voor een gemiddeld gezin met 2 personen heb je ongeveer 16 zonnepanelen nodig met een vermogen van 250 Wp. Hiermee voldoe je aan een gemiddeld energieverbruik van 3400 kWh. Deze installatie zal je ongeveer 7800 euro kosten met de montage en de omvormer inbegrepen. Neem ook even de tijd om de aanbiedingen te bekijken.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een zonnepaneel?

De kostprijs van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gedaald. Een set van 10 panelen met een totaal vermogen van 2500 Wattpiek (Wp) kost gemiddeld 3450 euro btw inbegrepen. Dit is de totaalprijs inclusief omvormer en de montage. Wanneer je losse panelen aankoopt zal de prijs per paneel variëren tussen 140 en 320 euro, btw inbegrepen. De kostprijs is echter afhankelijk van je energieverbruik. Een huishouden met 2 personen verbruikt gemiddeld 3400 kWh per jaar. Hiervoor zijn dus 16 panelen nodig met een vermogen van 250 Wp. De gemiddelde kostprijs zal dus 7600 euro zijn.

 

Q2: Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn uit dunne plaatjes silicium en die in 2 lagen op elkaar liggen. Hiertussen ontstaat elektrische stroom onder invloed van zonlicht.

Er ontstaat een elektrische stroom tussen de positieve en de negatieve lading van de lagen bovenaan en onderaan, dit is wat we noemen de gelijkstroom. Een omvormer zal de stroom omzetten in wisselstroom wat eigenlijk hetzelfde is als de stroom die uit je stopcontact komt. Tenslotte zal de omvormer de stroom aansturen op het elektriciteitsnet waar hij klaar is om te worden gebruikt.

Q3: Hoe groot is een zonnepaneel?

Een standaard zonnepaneel met een capaciteit tussen 245 en 285 Wp heeft een afmeting van 165 x 99 cm. Daarnaast heb je grote zonnepanelen die een afmeting hebben van 195 x 99 cm en een vermogen hebben die groter is of gelijk aan 300 Wp. De CIS-zonnepanelen hebben meestal een kleinere afmeting van 126 x 100 cm. CIS staat voor “Copper Indium Selenium” en is milieuvriendelijker dan de gewone kristallijne zonnepanelen. Dit zijn de zogenaamde dunne film zonnepanelen waarbij de afmeting nogal kunnen verschillen per fabrikant. 

 

Q4: Hoeveel levert een zonnepaneel op?

Een zonnepaneel met een standaardformaat van 165 x 99 cm heeft een gemiddeld vermogen van 250 Wp. Bij een modaal gezin die over 16 zonnepanelen beschikt zal het verbruik ongeveer 3500 kWh op jaarbasis zijn. Dit wil zeggen dat één zonnepaneel om en bij de 225 kWh zonnestroom per jaar zal opleveren.

De formule die hiervoor wordt gebruikt houdt ook rekening met een correctiefactor van 0,9 omdat de omstandigheden niet altijd ideaal zijn eenmaal de panelen zijn geplaatst. We vermenigvuldigen de correctiefactor van 0,9 met het vermogen van 250 Wp van een standaard zonnepaneel waardoor we de uitkomst krijgen van 225 kWh per jaar per zonnepaneel.

 

Q5: Hoeveel weegt een zonnepaneel?

Een standaard zonnepaneel met een frame in aluminium weegt gemiddeld tussen 10 en 25 kilo per vierkante meter. Er zijn bedrijven die lichtgewicht zonnepanelen maken die 10 kg per vierkante meter wegen. De meest daken kunnen de gewone zonnepanelen dragen maar soms kunnen er zich problemen voordoen qua gewicht op verouderde daken. Om te weten of je dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen is het belangrijk om niet alleen rekening met het gewicht van het aantal zonnepanelen maar ook met het gewicht van de dakdekkers en de volledige installatie.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES