5 beste Zonnepanelen Test van 2020

Laatste update: 30.11.20

 

Beste zonnepanelen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Bij het bouwen van een woning of wanneer je gaat verbouwen staat de laatste jaren duurzaam en energiezuinig wonen hoog aangeschreven. De installatie van zonnepanelen kent daardoor een ongezien succes waardoor producenten soms de vraag niet kunnen bijhouden. Een zonnepaneel heeft dan ook diverse toepassingsgebieden. We hebben er alvast 3 uitgezocht om samen eens te bekijken. Zo kun je vaststellen dat de Zonnepaneel Set met 80 Watt geschikt is voor de camper, boot, caravan en voor bij de tent. Daarnaast levert Durasun Zonnepanelen in een compleet pakket met 5880 Wp en met een totaalgewicht van 175 kg.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Zonnepanelen Koopgids

 

Zonnepanelen hebben verschillende toepassingsgebieden. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt door bedrijven en in openbare ruimtes, ze worden ook geïnstalleerd op woningen en zelfs op voer- en vaartuigen. Welke zonnepanelen je nu best uitkiest, welke formaten er mogelijk zijn en hoeveel ze nu eigenlijk opbrengen hebben we voor jou samengevat in onze koopgids. Neem even rustig de tijd om alles te bekijken en te vergelijken want de mogelijkheden zijn enorm. Neem zeker ook de aanbevelingen van de experts er even bij om tot de beste oplossing te komen voor jouw behoeften.

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze

Een zonnepaneel zorgt ervoor dat zonne-energie wordt omgevormd tot elektriciteit. De energie die je op deze manier verkrijgt wordt ook wel groene stroom genoemd. Een zonnepaneel krijgt ook soms de naam PV-paneel. Dit komt van de Engelse benaming Photo Voltaic omdat er fotovoltaïsche cellen worden gebruikt om de zonne-energie op te vangen. Zonnecellen, die trouwens niet mogen worden verward met zonnecollectoren, hebben 2 lagen waartussen elektrische stroom ontstaat onder invloed van het licht van de zon. 

De zonnecellen zijn meestal gemaakt uit silicium dat enkel de stroom zal geleiden wanneer er licht op valt. Hierdoor ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading van de bovenlaag en de negatieve lading van de onderlaag van de cel. Dit is wat men noemt de gelijkstroom en deze zal dan door de omvormer worden omgezet in wisselstroom. De omvormer stuurt vervolgens de stroom naar het elektriciteitsnetwerk waar hij meteen klaar is om te worden gebruikt.

 

De verschillende types zonnepaneelinstallaties

We zien dat er mono- of poly-zonnepanelen bestaan die vooral verschillend zijn door hun kleur. Mono-zonnepanelen zijn volledig zwart en hebben monocellen. Bij monokristallijne zonnecellen wordt gebruik gemaakt van gesmolten silicium waarbij de afkoeling op een gecontroleerde manier is gebeurd zodat de kristallen allemaal dezelfde richting hebben. Hierdoor bekom je een volledig zwart vlak.

De polykristallijne zonnecellen hebben een blauwe kleur doordat de afkoeling van het gesmolten silicium op een willekeurige manier plaatsvindt waardoor de kristallen kriskras door elkaar komen te liggen. Het verschil in rendement is echter verwaarloosbaar en er is slechts een klein prijsverschil. Het gaat hier eigenlijk echt om de look. Sommige mensen willen een volledig zwart vlak en kiezen daarom voor monokristallijne panelen. Deze hebben een frame dat geanodiseerd is zodat het aluminium zwart kleurt.  Hierdoor zijn deze panelen iets duurder in aankoop.

 

Wat is de efficiëntie van het zonnepaneel

Om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen en op die manier zoveel mogelijk energie te besparen gaan we kijken naar de efficiëntie ervan. De efficiëntie heeft aan hoeveel zonne-energie door het zonnepaneel wordt omgezet in elektriciteit. Hoe hoger het percentage van de efficiëntie is, hoe hoger ook het rendement zal zijn waardoor je meer opbrengst hebt aan elektriciteit.

De hellingshoek van je dak of in welke hellingsgraad je zonnepanelen worden geïnstalleerd zijn daar een belangrijke invloedsfactor voor. Zo zal een plat dak je meer efficiëntie bieden omdat je de zonnepanelen in een grotere hellingsgraad kunt installeren. Ook de oriëntatie van de installatie zal een belangrijke invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Zuidgerichte daken zorgen voor een maximaal rendement.

De capaciteit en het formaat

De capaciteit van de zonnepanelen wordt meestal uitgedrukt volgens het formaat van het paneel. Je kunt panelen vinden met een standaardformaat van 165 x 100 cm. Daarnaast heb je de grote zonnepanelen van 195 x 100 cm en tenslotte ook de kleine panelen die een afmeting hebben van 150 x 100 cm. Er zijn ook nog kleinere CIS-panelen, deze meten slechts 150 x 100 cm en behoren eigenlijk tot de dunne film zonnepanelen.

De capaciteit wordt uitgedrukt in Wattpiek met de afkorting Wp. Hoe hoger de waarde van de Wattpiek ligt, hoe meer de zonnepanelen zullen opbrengen waardoor je een hoger rendement haalt uit je dakoppervlak en bijgevolg ook meer energie zult besparen. Echter, 280 Wp van het ene merk brengt niet altijd meer op dan 270 Wp van een ander merk.

 

Hoe wordt het rendement berekend en wat is het prijskaartje

De opbrengst of het rendement van een zonnepaneel wordt bepaald door het ideale vermogen. Dit is het vermogen van het zonnepaneel dat uitgedrukt is in Wp en de omstandigheden waarin het zonnepaneel is geplaatst. In België en Nederland zal een zonnepaneel nooit zoveel opbrengen als zou het geïnstalleerd zijn in een zuiders land. Daarom wordt een omrekenfactor van 0,9 gebruikt die bepaald is door de VREG. Een paneel van bijvoorbeeld 280 Wp zal per jaar 252 kWh opbrengen, namelijk 280 Wp x 0,9 = 252 kWh.

Deze uitkomst vermenigvuldig je met het aantal zonnepanelen en zo bekom je je jaarlijkse opbrengst aan groene stroom. Het prijskaartje van een volledige installatie is dus ook afhankelijk van de samenstelling van je gezin en het beoogde energieverbruik. Voor een gemiddeld gezin met 2 personen heb je ongeveer 16 zonnepanelen nodig met een vermogen van 250 Wp. Hiermee voldoe je aan een gemiddeld energieverbruik van 3400 kWh. Deze installatie zal je ongeveer 7800 euro kosten met de montage en de omvormer inbegrepen. Neem ook even de tijd om de aanbiedingen te bekijken.

 

5 beste zonnepanelen (Reviews) van 2020

 

Het onderzoek en de ontwikkeling van zonnepanelen heeft momenteel zijn top bereikt. Daardoor zijn  de prijzen sterk gedaald en zijn ze voor iedereen toegankelijk geworden. Ben je op zoek naar zonnepanelen voor je camper? Of kies je een zonnepaneel dakpan omdat deze niet te veel opvalt op je woning? We hebben een selectie gemaakt van 5 toestellen om met jou even te bekijken alvorens je beslist welke het beste zonnepaneel is voor jouw noden. We hebben hierbij het advies gekregen van specialisten die in het vak zitten, zodat we de populairste producten aan jou kunnen voorstellen.

 

1. Zonnepaneel set compleet met 80 Watt

 

Deze complete set van Cedel B.V. heeft een basis van 80 Wp waardoor je een zelfstandig systeem hebt om je camper van stroom te voorzien. Door de 80 Wp heb je voldoende stroom om gedurende lange tijd verschillende apparaten zoals een koelbox en/of multimediatoestellen aan te schakelen.

Met dit pakket heb je alle kabels en toebehoren meteen in huis om het zonnepaneel te kunnen installeren. Let wel, er is geen 12 V accu bijgeleverd omdat je het systeem rechtstreeks op de bestaande 12 V accu van de camper of boot kunt aansluiten. Er wordt aangeraden om een accu te gebruiken die een capaciteit heeft van 65 A (ampère) of meer.

Het zonnepaneel weegt bovendien 8 kg en meet 81 x 68 x 34 cm waardoor hij niet te veel plaats in beslag neemt. Hij kan hierdoor makkelijk worden geïnstalleerd op je camper, boot of caravan en hij kan daarnaast ook bij een tent worden gebruikt. In de reviews zien we een klant die zeer tevreden is over deze set. Hij beoordeelde hem dan ook met het volledig aantal sterren.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: dit pakket heeft alle nodige onderdelen voor het produceren van je eigen zonne-energie.

Capaciteit: het zonnepaneel werkt op een 12 volt accu en heeft 80 Wp energie waardoor je genoeg stroom hebt voor een uiteenlopend gebruik.

Installatie: het zonnepaneel is geschikt als voor de camper, de boot, caravan en bij de tent. Het systeem kan heel eenvoudig worden geïnstalleerd door hem aan te sluit op de bestaande accu. 

Uitbreidbaar: er is de mogelijkheid om deze set uit te breiden zodat je er nog meer energie uit kunt halen.

 

Nadelen: 

Accu: het systeem heeft geen aparte accu, je moet hem aansluiten op de bestaande accu van je camper of je boot.

Koop bij bol.com (€219.95)

 

 

 

 

2. Zonnepanelen compleet pakket 5880 W omvormer met wifi monitoring

 

Durasun is een bedrijf dat zich heeft toegelegd op de verkoop en de plaatsing van volledige zonnepanelen installaties. Het bedrijf werkt enkel samen met betrouwbare producenten waaronder het beste merk Benq met daarnaast ook Sunrise Solartech en andere bekende namen in dit segment.

Dit volledige pakket bestaat uit 21 polykristallijne zonnepanelen die een totaal vermogen hebben van 5880 Wp, zijnde 280 Wp per paneel. Daarnaast heeft deze set ook een zonnepaneelomvormer met wifi monitoring, een bevestigingssysteem voor een schuin dak en alle bekabeling en connectoren. De zonnepanelen hebben bovendien een jaarlijkse opbrengst van 5586 kWh wanneer ze naar het zuiden zijn opgesteld zonder schaduw. Het totale pakket weegt 550 kg en een paneel meet 164 x 99 x 4 cm wat eigenlijk de standaardafmetingen zijn.

Dit is trouwens een volledig doe-het-zelf pakket. Nadat je je bestelling hebt geplaatst, wordt samen met de leverancier bekeken in welke opstelling en configuratie je de panelen wil plaatsen zodat ze het correcte montagemateriaal voor jouw opstelling kunnen leveren. Er zijn voor dit systeem geen reviews beschikbaar.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: bij aankoop van dit pakket heb je meteen alles wat je nodig hebt voor een complete overschakeling naar groene stroom.

Vermogen: de 21 zonnepanelen hebben samen 5880 Wp die jaarlijks 5586 kWh opleveren.

Volledige installatie: de set bestaat uit een volledige installatie met 21 zonnepanelen, alle bekabeling en connectoren en een zonnepaneel omvormer.

 

Nadelen:

Montage: dit is een doe-het-zelf pakket waarbij de installatie niet is inbegrepen.

Koop bij bol.com (€4990)

 

 

 

 

3. Zonnepanelen compleet pakket 6 x DMEGC 325 Wp SolarEdge 2200 HD Wave omvormer

 

DMEGC Solar Energy is een onderdeel van DMEGC Magnetics die een Chinese fabrikant is van zonnecellen en zonnepanelen. Ze zijn geëvolueerd tot één van de grote spelers op het gebied van zonne-energie. De producten van DMEGC Solar krijgen veel vertrouwen van de vele installateurs door hun goedkope en kwaliteitsvolle panelen die bovendien heel duurzaam zijn.

Het complete pakket monokristallijne zonnepanelen bestaat uit 6 stuks die een waarde hebben van 325 Wp per stuk en die een totaal vermogen opleveren van 1950 kWh per jaar. Daarnaast krijg je er een zonnepaneelomvormer bijgeleverd van het merk Solar Edge, namelijk de 2200 HD Wave die de nieuwste enkelfase omvormer is met een beduidend kleiner formaat en gewicht. De Solar Edge omvormer is trouwens een aanbieding die 10 à 20% goedkoper is dan de vaak gebruikte micro omvormers. Daarnaast beschikt hij over monitoring per zonnepaneel via het internet.

Bovendien is alle bekabeling met de bijbehorende connectoren en montagemateriaal voor de plaatsing op schuine daken ook aanwezig. Deze Solar Edge set weegt 175 kg en de panelen hebben per stuk een afmeting van 168,4 x 100,1 x 3,5 cm. Deze installatie belooft 6% meer rendement in vergelijking met andere systemen indien de installatie volledig schaduwvrij is. 

 

Voordelen:

Capaciteit: de 6 mono zonnepanelen hebben een jaarlijkse opbrengst van 1950 kWh.

Gebruiksgemak: het pakket is voorzien van de volledige installatie met alle toebehoren.

Omvormer: de zonnepaneelomvormer 2200 HD Wave is een pak kleiner en heeft minder gewicht dan de micro omvormers.

Monitoring: de monitoring gebeurt per zonnepaneel via het internet.

 

Nadelen:

Montage: je moet voor de montage van dit pakket zelf iemand aanstellen.

Koop bij bol.com (€3200)

 

 

 

 

4. Plug & Play zonnepaneel set 275 Watt met stekker

 

Ook deze set is afkomstig van de leverancier Cedel B.V. die gevestigd is in Assen, Nederland. Het ingenieurskantoor heeft als voornaamste activiteit het ontwerpen en ontwikkelen van gecompliceerde projecten op het gebied van duurzame energie en groene stroom. De set bestaat uit een zonnepaneel die 275 Wp heeft dat een jaarlijks vermogen van 250 kWh aan stroom oplevert. 

Daarnaast heeft dit Plug & Play zonnepaneel een Deye SUN500G micro omvormer waardoor de gelijkstroom van het zonnepaneel wordt omgevormd tot 230 Volt. Bovendien heeft de omvormer de mogelijkheid om 2 zonnepanelen op aan te sluiten indien je in de toekomst nog verder zou willen uitbreiden. De kabel van dit zonnepaneel met stekker is 5 m lang waardoor je hem heel gemakkelijk in het stopcontact kunt stoppen zodat je je over de installatie niet al te veel zorgen moet maken.

Een zonnepaneel op de caravan, tuinhuisje, vakantiehuis of schuur is de perfecte manier om jezelf te voorzien van de nodige elektriciteit om een zorgeloze tijd te passeren. Deze set weegt bovendien slechts 20 kg zodat je niet al te veel gewicht op je dak moet leggen. Het paneel zelf heeft de standaardmaat van 165 x 99,2 x 35 cm. Er zijn voor dit systeem nog geen reviews geplaatst. We merken toch een zekere terughoudendheid om zonnepanelen online aan te kopen.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de set beschikt over alle benodigde onderdelen om jezelf te voorzien van je eigen energie.

Plug & Play: wanneer alle onderdelen zijn aangesloten moet je enkel nog de stekker in het stopcontact stoppen.

Functioneel: het pakket kan worden gebruikt op een caravan, tuinhuis, schuur of elke andere locatie die voorzien is van netstroom.

Uitbreiding: er kunnen 2 zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer zodat je indien gewenst nog kunt uitbreiden.

 

Nadelen: 

Opbrengst: de jaarlijkse opbrengst van 250 kWh met 1 zonnepaneel is misschien wat weinig voor een stacaravan of vakantiehuisje waar je toch wat meer tijd in doorbrengt.

Koop bij bol.com (€449)

 

 

 

 

5. Victron Solar Panel 30W-12V Mono 560x350x25mm

 

De BlueSolar monokristallijne zonnepanelen van Vitron zijn van een heel hoge kwaliteit en ze hebben toch de laagste prijs in onze selectie. Dit zonnepaneel heeft een afmeting van 56 x 35 x 2,5 cm en weegt slechts 2,5 kg. Hij is bovendien beschikbaar in diverse afmetingen.

Deze zonnepanelen zijn speciaal ontworpen om maximaal te presteren onder alle omstandigheden, zowel in de zon als in de schaduw. Een Solar Panel met deze afmeting heeft een nominaal vermogen van 30 Watt en werkt op 12 Volt spanning. Het paneel kan met diverse standaard systemen op het dak worden bevestigd. Echter, hier worden geen bekabeling, connectoren noch enige bevestigingssystemen bijgeleverd.

Dit zonnepaneel beschikt bovendien over een verzegelde waterdichte aansluitdoos om de veiligheid te garanderen. Daarnaast zorgen krachtige bypass diodes ervoor dat er een minimum aan stroomuitval is wanneer de panelen zouden worden overschaduwd. Dit type zonnepaneel kan trouwens zowel op het dak van een woning worden geplaatst als gebruikt worden op campers, caravans en vaartuigen. Er zijn nog geen reviews voor dit product.

 

Voordelen:

Formaat: dit zonnepaneel heeft een lichtgewicht van slecht 2,5 kg en meet 56 x 35 x 2,5 cm. Hij is bovendien ook beschikbaar in diverse andere formaten.

Capaciteit: het Victron Solar Panel heeft een vermogen van 30 Watt.

Bypass diode: dankzij de krachtige bypass diode is er een minimale stroomuitval wanneer je op een schaduwrijke plaats staat.

Functioneel: deze zonnepanelen kunnen op het dak van een woning worden gemonteerd en ook op campers, een caravan of een boot.

 

Nadelen:

Accessoires: dit paneel wordt geleverd zonder bekabeling, connectoren en bevestigingsmateriaal.

Koop bij bol.com (€52.5)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoeveel kost een zonnepaneel?

De kostprijs van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gedaald. Een set van 10 panelen met een totaal vermogen van 2500 Wattpiek (Wp) kost gemiddeld 3450 euro btw inbegrepen. Dit is de totaalprijs inclusief omvormer en de montage. Wanneer je losse panelen aankoopt zal de prijs per paneel variëren tussen 140 en 320 euro, btw inbegrepen. De kostprijs is echter afhankelijk van je energieverbruik. Een huishouden met 2 personen verbruikt gemiddeld 3400 kWh per jaar. Hiervoor zijn dus 16 panelen nodig met een vermogen van 250 Wp. De gemiddelde kostprijs zal dus 7600 euro zijn.

 

Q2: Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die gemaakt zijn uit dunne plaatjes silicium en die in 2 lagen op elkaar liggen. Hiertussen ontstaat elektrische stroom onder invloed van zonlicht.

Er ontstaat een elektrische stroom tussen de positieve en de negatieve lading van de lagen bovenaan en onderaan, dit is wat we noemen de gelijkstroom. Een omvormer zal de stroom omzetten in wisselstroom wat eigenlijk hetzelfde is als de stroom die uit je stopcontact komt. Tenslotte zal de omvormer de stroom aansturen op het elektriciteitsnet waar hij klaar is om te worden gebruikt.

Q3: Hoe groot is een zonnepaneel?

Een standaard zonnepaneel met een capaciteit tussen 245 en 285 Wp heeft een afmeting van 165 x 99 cm. Daarnaast heb je grote zonnepanelen die een afmeting hebben van 195 x 99 cm en een vermogen hebben die groter is of gelijk aan 300 Wp. De CIS-zonnepanelen hebben meestal een kleinere afmeting van 126 x 100 cm. CIS staat voor “Copper Indium Selenium” en is milieuvriendelijker dan de gewone kristallijne zonnepanelen. Dit zijn de zogenaamde dunne film zonnepanelen waarbij de afmeting nogal kunnen verschillen per fabrikant. 

 

Q4: Hoeveel levert een zonnepaneel op?

Een zonnepaneel met een standaardformaat van 165 x 99 cm heeft een gemiddeld vermogen van 250 Wp. Bij een modaal gezin die over 16 zonnepanelen beschikt zal het verbruik ongeveer 3500 kWh op jaarbasis zijn. Dit wil zeggen dat één zonnepaneel om en bij de 225 kWh zonnestroom per jaar zal opleveren.

De formule die hiervoor wordt gebruikt houdt ook rekening met een correctiefactor van 0,9 omdat de omstandigheden niet altijd ideaal zijn eenmaal de panelen zijn geplaatst. We vermenigvuldigen de correctiefactor van 0,9 met het vermogen van 250 Wp van een standaard zonnepaneel waardoor we de uitkomst krijgen van 225 kWh per jaar per zonnepaneel.

 

Q5: Hoeveel weegt een zonnepaneel?

Een standaard zonnepaneel met een frame in aluminium weegt gemiddeld tussen 10 en 25 kilo per vierkante meter. Er zijn bedrijven die lichtgewicht zonnepanelen maken die 10 kg per vierkante meter wegen. De meest daken kunnen de gewone zonnepanelen dragen maar soms kunnen er zich problemen voordoen qua gewicht op verouderde daken. Om te weten of je dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen is het belangrijk om niet alleen rekening met het gewicht van het aantal zonnepanelen maar ook met het gewicht van de dakdekkers en de volledige installatie.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments