6 beste aircoolers Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Beste aircoolers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Net iets krachtiger dan de standaard ventilator en een pak energiezuiniger dan de bekende (mobiele) airco. Steeds meer personen lijken de pluspunten van de aircooler te appreciëren waardoor er vandaag de dag dan ook een aanzienlijk assortiment voorhanden lijkt. Om de keuze voor jou enigszins eenvoudig te houden, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer voor de kwalitatieve Trotec Aircooler/ventilator/bevochtiger PAE kunnen kiezen die geleverd wordt inclusief een 5 meter lang verlengsnoer. Daartegenover staat de Eurom – Coolstart 3.5 Mobiele Aircooler die dan weer in het oog springt vanwege zijn ruime vermogen verdeeld over maar liefst 3 makkelijk inzetbare vermogensstanden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste aircoolers (Reviews) van 2024

 

In tegenstelling tot een ventilator of airco, werkt een aircooler met koelelementen. Dit maakt hem niet alleen energiezuinig en rendabel maar tevens ook tot één van de meest stille aircoolers aller tijden. Of je voorkeur daarbij uitgaat naar een mobiele mini aircooler dan wel een groter exemplaar; is uiteraard persoonlijk. Net zoals de keuze voor één van de populairste dan wel beste merken gaande van een Honeywell aircooler tot een aircooler van Watshome, een Trotec aircooler of een aircooler van Inventum. Bekijk de 6 toppers hieronder alvast even inclusief het advies uit de online reviews alvorens er de voor jou beste aircooler uit te kiezen.

 

Trotec aircooler

 

1. Trotec Aircooler/ventilator/bevochtiger PAE 51 & PVC verlengsnoer 5 m / 230 V

 

Of deze Trotec aircooler tot de goedkope alternatieven uit het rijtje behoort, valt nog even af te wachten. Toch lijkt hij – net zoals de bekende aircoolers van Dutch Originals, de Domo aircoolers en de aircoolers van Dyson – alvast tot de populairste apparaten te behoren. Dit lijkt te worden bevestigd door de vele positieve klantreacties en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. De moeite waard dus om dit apparaat even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de PAE 51 luchtkoeler gekenmerkt door een totale afmeting van 39 x 34,2 x 89,7 cm in combinatie met een maximaal gewicht van 8 kg. Met behulp van het 5 meter lange PVC snoer kun je dit apparaat eenvoudig op het stroomnet aansluiten, rekening houdend met een netaansluiting van 220-240V, waarna een ruim vermogen tot 110 watt kan worden geleverd. Dit maakt hem uitermate geschikt om ruimtes tot 60 m² te behandelen.

Maar dat is natuurlijk niet alles want de trotec aircooler laat zich eveneens opmerken door zijn unieke veelzijdigheid waarbij een optimale luchtkoeling wordt aangevuld met ventilatie, luchtverfrissing én luchtbevochtiging. Het geheel wordt aangevuld met een 20 liter watertank, 4 ventilatiestanden, manueel instelbare lamellen én een praktische swing functie waarmee de koele lucht gelijkmatig in de ruimte wordt verdeeld.

 

Voordelen: 

Bediening: je kunt het apparaat makkelijk instellen via het heldere en duidelijk leesbare led bedieningspaneel of met behulp van de meegeleverde infrarood afstandsbediening.

Doeltreffend: een maximale verdampingscapaciteit van 2 liter/h in combinatie met een luchthoeveelheid van 661 /h maken dat deze PAE 51 aircooler ruimtes tot 60 probleemloos kan behandelen.

Veelzijdig: het betreft een 4-in-1 aircooler die niet alleen instaat voor luchtkoeling maar daarnaast ook ventilatie, luchtverfrissing én luchtbevochtiging garandeert.

Handig in gebruik: zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt met tal van bijkomende functies zoals de timerfunctie, de swing functie, de nachtmodus, een automatische uitschakelingsfunctie en de 4 aanwezige ventilatiestanden.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: hoewel zijn hogere prijskaartje te rechtvaardigen is, kunnen we hier niet meteen spreken van een aanbieding.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Eurom aircooler

 

2. Eurom – Coolstar 3.5 Mobiele Aircooler – Luchtkoeler – Uitgebreide Ventilator

 

De Eurom Coolstar 3.5 luchtkoeler valt meteen op vanwege zijn relatief compacte formaat en lichte gewicht waardoor hij makkelijk te verplaatsen en/ of overal mee naartoe te nemen is. Maar vergis je niet, want deze Eurom aircooler mag dan wel compact ogen; hij kan best wel wat werk verzetten.

Zo is de Coolstar 3.5 aircooler van Eurom voorzien van een stevige watertank met een capaciteit van 3,5 liter. Door het apparaat op het stroomnet aan te sluiten – uiteraard rekening houdend met een netspanning van 220-240V – kan een ruim vermogen verdeeld over maar liefst 3 verschillende vermogensstanden worden gegarandeerd. Dit maakt hem uitermate geschikt voor gebruik in slaapkamers, kantoorruimtes en/ of bejaardentehuizen. 

Hoewel de Eurom Coolstar 3.5 luchtkoeler niet meteen voorzien is van een slaapfunctie noch geleverd wordt in combinatie met een afstandsbediening, lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit, efficiënte en het design. Niet verwonderlijk dus dat deze luchtkoeler met maar liefst 5 sterren werd beloond.

 

Voordelen: 

Mobiel: de compacte en lichtgewicht uitvoering maken deze Eurom aircooler alvast bijzonder mobiel en makkelijk te verplaatsen.

Watertank: hij geniet een stevige watertank met een maximale inhoud van 3,5 liter.

Filter: met behulp van de honingraat filter kan de aangetrokken lucht worden gezuiverd alvorens deze af te koelen en opnieuw de ruimte in te sturen.

Stand: zijn ruime vermogen wordt verdeeld over maar liefst 3 vermogensstanden waartussen je probleemloos kunt schakelen.

 

Nadelen: 

Geen afstandsbediening: bij aankoop wordt jammer genoeg geen afstandsbediening meegeleverd.

Geen slaapfunctie: doordat er geen slaapfunctie voorhanden is, zal het apparaat evenmin vanzelf uitschakelen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tristar aircooler

 

3. Tristar AT-5468 Luchtkoeler – Instelbare timer – Inclusief afstandsbediening – Aircooler

 

De AT-5468 aircooler van Tristar – geleverd inclusief een bijbehorende afstandsbediening en instructieve handleiding – dient net zoals de voorgaande apparaten op het stroomnet te worden aangesloten, rekening houdend met een invoerspanning van 220 – 240V. Alvorens het apparaat ook effectief te activeren, is het aangewezen om de 8 liter ruime watertank met (ijs)koud water op te vullen. Schakel de aircooler vervolgens in en selecteer één van de 3 luchtstroomstanden: normaal, natuurlijk of slaapstand.

Bovendien is de Tristar AT-5468 luchtkoeler uitgerust met een handige timerfunctie gaande van 1 tot maximaal 7,5 uur waardoor je hem perfect automatisch kunt laten uitschakelen indien je dat wenst. Dit maakt hem niet alleen gebruiksvriendelijk maar meteen ook een pak energiezuiniger ten opzichte van een standaard ventilator of airco-systeem.

Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de ingebouwde zwenkwieltjes, de instelbare thermostaat, de veiligheidsuitschakeling en het indicatielampje. Hoewel de meeste klanten overtuigd zijn, vindt een kleine minderheid dat het apparaat net iets te veel lawaai maakt.

 

Voordelen: 

Afstandsbediening: dankzij de meegeleverde afstandsbediening kun je deze aircooler tevens ook vanop de bank in/ uitschakelen.

Waterreservoir: het afneembare en makkelijk bij te vullen waterreservoir kent een inhoud van 8 liter en is voorzien van een handige waterindicator.

Timerfunctie: dankzij de ingebouwde timerfunctie met een bereik van 1 tot 7,5 uur, kun je zuinig omspringen met het energieverbruik.

Handig in gebruik: met behulp van de zwenkwieltjes kun je het apparaat makkelijk verplaatsen om vervolgens aan te sluiten op het stroomnet.

 

Nadelen: 

Te luid: met een maximaal geluidsniveau van 61,46 dB is dit jammer genoeg niet meteen een stille aircooler te noemen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Inventum aircooler

 

4. Inventum – VLK401WA – luchtkoeler/ventilator – timer – afstandsbediening 

 

Met de Inventum VL401WA kies je meteen voor een kwalitatieve 3-in-1 aircooler, ventilator én bevochtiger wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Hij kent daarbij een ruim waterreservoir met een inhoud van maar liefst 4 liter en wordt aangevuld met 2 extra koelelementen die bijdragen aan dat tikkeltje extra verkoeling. 

Net zoals de voorgaande apparaten, wordt ook deze Inventum aircooler op het stroomnet aangesloten, rekening houdend met een invoerspanning van 220-240 Volt. Eenmaal ingeschakeld, kan een ruim vermogen tot 75 watt worden gegarandeerd verdeeld over maar liefst 3 snelheden. Dankzij de aanwezige horizontale swingfunctie kan overigens een optimale en gelijkmatige luchtverplaatsing worden beoogd waardoor de ruimte meteen een pak frisser aanvoelt.

Zijn mogelijkheden worden verder aangedikt dankzij de ingebouwde zwenkwieltjes, het indicatielampje, de meegeleverde afstandsbediening inclusief batterijen én de instructieve handleiding. Jammer genoeg werden er nog geen online reacties geplaatst.

 

Voordelen: 

Verpakkingsinhoud: de mobiele luchtkoeler wordt geleverd inclusief 2 extra koelelementen, een afstandsbediening met de nodige batterijen én een informatieve handleiding.

Vermogen: eenmaal ingeschakeld levert hij een ruim vermogen tot 75 watt verdeeld over 3 standen.

Waterreservoir: hij biedt een stevig afneembaar waterreservoir met een inhoud van 4 liter dat met (ijs)koud water kan worden opgevuld.

Veelzijdig: met de Inventum VLK401WA kies je voor een veelzijdig apparaat dat niet alleen functioneert als luchtkoeler maar tevens ook dienst doet als ventilator en bevochtiger.

 

Nadelen: 

Geluidsniveau: ook hier moeten we wijzen op een vrij hoog geluidsniveau van maximaal 65dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Watshome aircooler

 

5. Watshome Mobiele Aircooler Luchtkoeler 3.5L – 60W // Inclusief ijspakking

 

Ben je op zoek naar wat verkoeling zodoende het studeren/ werken net iets aangenamer te maken? Dan kan deze Watshome mobiele aircooler vast en zeker soelaas bieden. Ondanks zijn relatief compacte formaat garandeert deze aircooler wel degelijk een stevig afneembaar waterreservoir met een inhoud van 3,5 liter en een bijbehorend vermogen van 60 watt verdeeld over 3 snelheden.

Doordat hij overigens makkelijk van links naar rechts beweegt, wordt de gekoelde lucht optimaal en gelijkmatig over de ruimte verspreid. Verder zorgen de meegeleverde ice packs voor net dat tikkeltje meer verkoeling. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt met een instelbare luchtuitlaat én thermostaat, stevige zwenkwieltjes, een aan/ uitschakelaar, een veiligheidsuitschakeling en een indicatielampje.

Hoewel deze aircooler op het eerste gezicht alles heeft om tot de absolute top te behoren, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. De hoge prijs alsook het gemis van een meegeleverde afstandsbediening zouden hiervoor een mogelijke verklaring kunnen bieden.

 

Voordelen: 

Voeding: door de aircooler met het stroomnet te verbinden, kan een ruim vermogen van 60 watt worden bereikt verdeeld over maar liefst 3 verschillende standen.

Waterreservoir: het afneembare waterreservoir kent een inhoud van 3,5 liter en dient met (ijs)koud water te worden opgevuld. Met behulp van de meegeleverde ice packs wordt de uitgeblazen lucht nog net iets meer afgekoeld.

Handig in gebruik: de aircooler is voorzien van alle nodige comfort. Zo geniet je een instelbare thermostaat en luchtuitlaat, een praktische aan/ uitschakelaar, stevige zwenkwieltjes, een veiligheidsuitschakeling en een handig indicatielampje.

 

Nadelen: 

Geen afstandsbediening: jammer genoeg wordt er geen afstandsbediening meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Honeywell aircooler

 

6. Honeywell TC10PE Aircooler // Watertank capaciteit: 10 liter – LED control panel

 

De Honeywell TC10PE aircooler kent een totale afmeting van 29,4 x 27,9 x 75,2 cm in combinatie met een netto- én brutogewicht van respectievelijk 4,9 en 6,2 kg. Echter, dankzij de ingebouwde zwenkwieltjes kun je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatsen wat alvast bijdraagt aan zijn gebruiksgemak.

Vul de watertank met zo’n 10 liter (ijs) koud water alvorens het apparaat op het stroomnet aan te sluiten. Vervolgens geniet je een vermogen van 40 watt en de mogelijkheid om te schakelen tussen 3 standen; hoog, medium of laag. Dankzij de krachtige luchtstroom die wordt geproduceerd – meer specifiek aan een totale snelheid van maar liefst 330 m³/h – wordt de ruimte in een mum van tijd grondig gekoeld. Het geheel wordt verder aangevuld met een helder en duidelijk leesbaar led display en een meegeleverde afstandsbediening.

Jammer genoeg werden ook hier nog geen online reacties geplaatst. We durven vermoeden dat het hogere prijskaartje – in vergelijking met de andere apparaten binnen deze selectie – daar een mogelijke verklaring voor zou kunnen bieden.

 

Voordelen: 

Watertank: de Honeywell luchtkoeler is uitgerust met een stevig afneembaar waterreservoir dat een inhoud van maar liefst 10 liter kent.

Standen: het ruime vermogen van 40 watt wordt verdeeld over 3 verschillende standen die je eigenhandig kunt instellen. (Laag, medium of hoog)

Afstandsbediening: met behulp van de meegeleverde afstandsbediening wordt het mogelijk om de functies van de luchtkoeler vanop een afstand in te stellen.

 

Nadelen: 

Prijs: jammer genoeg is deze Honeywell TC10PE aircooler niet meteen voorzien van het laagste prijskaartje. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Aircoolers Koopgids

 

Wat is een aircooler en is er enig verschil te bespeuren met een ventilator of (mobiele) airco? Hoe werkt de aircooler precies en welke kenmerkende eigenschappen kunnen van hem een absolute must have maken? Wij zoeken het graag voor jou uit in de onderstaande koopgids. Het lijkt ons daarom alvast een goede aanbeveling om de gids even rustig door te nemen alvorens de verschillende aircoolers met elkaar te vergelijken. Wees daarbij eveneens alert voor eventuele aanbiedingen en/ of leuke promoties.

Wat is een aircooler?

Een aircooler – in de volksmond ook wel omschreven als “luchtkoeler” – is een doeltreffend luchtkoelsysteem waarmee op een efficiënte en energiezuinige manier koude lucht de ruimte in kan worden geblazen. Je dient daarvoor de desbetreffende watertank eerst en vooral met (ijs)koud water op te vullen alvorens het apparaat in te schakelen. Vervolgens zal de aircooler lucht aan de ruimte onttrekken, deze langs de koude watertank en bijbehorende koelelementen laten passeren waardoor deze dusdanig afkoelt alvorens opnieuw de ruimte te worden ingestuurd.

Deze specifieke werking garandeert overigens niet alleen een optimale luchtkoeling maar beoogt tevens ook een uitstekende luchtbevochtiging wat meteen verschilt met de werking van een ventilator en/ of standaard (mobiele) airco. Kortom, de aircooler staat garant voor heel wat pluspunten die vandaag de dag niemand onbewogen laat. Tegenwoordig bestaan er dus ook heel wat toestellen in allerlei vormen en formaten, met meer of minder kenmerken en bijgevolg verschillende prijskaartjes.

 

Werking in relatie tot de pluspunten

Zoals in het voorgaande stukje reeds min of meer duidelijk werd, steunt het principe van de aircooler op de aanwezigheid van een stevige watertank en bijbehorende koelelementen. De watertank dient daarbij te worden opgevuld met koud tot ijskoud water dat vervolgens nog eens extra wordt afgekoeld door de aanwezige koelelementen. Eenmaal de aircooler vervolgens wordt ingeschakeld, zal deze automatisch lucht aan de ruimte onttrekken, deze sterk laten verkoelen dankzij de gevulde watertank en koelelementen alvorens opnieuw de ruimte in te blazen.

Deze specifieke manier van werken, biedt natuurlijk op verschillende vlakken heel wat pluspunten aan waardoor het juist zo interessant wordt voor wie op zoek is naar dat tikkeltje extra afkoeling. Zo worden de meeste luchtkoelers gekenmerkt door een relatief tot matig geluidsniveau waardoor ze – in tegenstelling tot een ventilator of airco – vaak stiller kunnen functioneren. Daarnaast werken aircoolers efficiënt, zijn ze 100% rendabel en blijken ze een pak energiezuiniger te zijn dan hun grotere broertjes; de ventilatoren en de mobiele airco systemen.

Verder hoef je je bij de installatie geen zorgen te maken over het plaatsen van een afvoer/ slang naar buiten aangezien dat bij een aircooler helemaal niet nodig is. Tot slot zal de aircooler niet alleen voor afkoeling zorgen maar tegelijk de lucht ook gaan bevochtigen wat het allicht één van de meest veelzijdige apparaten maakt.

 

Is er een verschil met een ventilator of airco?

Hoewel de luchtkoeler op het eerste gezicht heel wat gelijkenissen lijkt te vertonen met een ventilator of mobiele airco, is niets minder waar. Zo zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de 3 apparaten te noteren. 

Waar de aircooler steunt op het principe van de watertank en bijbehorende koelelementen, ligt de basis bij een (mobiele) airco hoofdzakelijk op het gebruik van een koelvloeistof. Dat betekent dus dat de temperatuur bij het gebruik van een aircooler weinig tot misschien zelfs niet zal zakken terwijl een airco wel degelijk in staat is om de temperatuur met maar liefst 10 graden te doen dalen. De aircooler zorgt bij deze voor verkoeling en luchtvochtigheid zonder daarbij hoge temperatuurschommelingen te veroorzaken.

Een ventilator steunt – net zoals de aircooler – op het principe van aangevoerde lucht en zal evenmin de temperatuur echt doen dalen. Daarnaast is de ventilator niet eens in staat om de lucht te bevochtigen zoals de luchtkoeler wel weet te doen.

Extra kenmerken en bijkomende opties in verhouding tot de prijs

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op bijkomende kenmerken en eventuele opties die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen voor het desbetreffende apparaat. Zo kan de grootte van het waterreservoir aanzienlijk verschillen naargelang de aircoolers. Laat het formaat van de watertank daarom afhangen van de grootste ruimte waarin je deze voornamelijk wilt gebruiken. Zo kun je opteren voor een luchtkoeler met een compacte watertank van amper 3 liter tot apparaten met een inhoud van wel 10 liter of meer.

Daarnaast is het eveneens aangewezen indien op het moment van aankoop extra koelelementen worden meegeleverd. Extra koelelementen betekent dat je van dat tikkeltje extra verkoeling kunt genieten, wat best wel handig is op warme zomerdagen. Het lijstje kan verder worden aangevuld met bijkomende functies inzake veiligheid zoals een omvalbeveiliging, een automatische uitschakelingsfunctie en een betrouwbare aan/ uitschakelaar. Bedenk eveneens op de aircooler voorzien is van een timerfunctie en/ of meerdere vermogensstanden.

Let wel; al deze extra’s zullen uiteraard een invloed hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Zo kan de prijs makkelijk variëren van zo’n 8 à 10 euro voor een basis tafelmodel tot maar liefst 2400 à 2500 euro voor een aircooler van 100 liter met alles erop en eraan. Aan jou de keuze dus!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een aircooler?

Een aircooler – of luchtkoeler – wordt beschouwd als een doeltreffend luchtkoelsysteem waarmee koude lucht de ruimte wordt in geblazen. Uiteraard dien je hiervoor de aircooler met koud water op te vullen waarna het apparaat de – uit de ruimte aangevoerde – lucht langsheen het koude water voert. Op die manier wordt de lucht grondig afgekoeld alvorens opnieuw de ruimte in te worden gestuurd. 

Bovendien zal een aircooler de lucht niet alleen verkoelen maar tegelijk ook vochtiger maken waardoor je op termijn veel minder last zult ondervinden van droge lucht. Let wel; na gebruik van de aircooler is het aangewezen om het raam eventjes open te zetten zodanig dat de vochtige lucht de ruimte ook weer kan verlaten.

Q2: Hoe werkt en gebruik je een aircooler? 

Een aircooler is voorzien van een stevig koelelement dat – voor ieder gebruik – met koud water dient te worden opgevuld. Eenmaal het apparaat vervolgens wordt ingeschakeld, zal de aanwezige lucht in de ruimte worden aangevoerd waarna deze langs het koelelement passeert en daarbij grondig wordt afgekoeld. De sterk afgekoelde én vochtige lucht wordt vervolgens opnieuw de ruimte ingeblazen en zorgt voor een aangenaam verkoelend gevoel.

In vergelijking met een standaard ventilator, zal de uitgeblazen lucht van de aircooler niet alleen koeler maar ook vochtiger aanvoelen. Bovendien werken de meeste aircoolers vrij efficiënt – er is namelijk geen slang/ afvoer naar buiten nodig – én zo goed als geluidloos. Daarnaast betreft het vaak relatief compacte en lichtgewicht toestellen die makkelijk van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen zijn.

 

Q3: Wat is het verschil tussen een aircooler en een airco?

Op het eerste gezicht lijkt een aircooler – ook wel luchtkoeler genaamd – heel wat weg te hebben van een airco, maar niets is minder waar natuurlijk. Zo werkt een aircooler op basis van een koelelement dat gevuld werd met koud water terwijl de airco functioneert met behulp van koelvloeistof. Dat betekent dat bij een aircooler de temperatuur in de desbetreffende ruimte (bijna) niet zal zakken, wat bij een airco wel degelijk het geval is. De aircooler zorgt enkel voor een verkoelend én bevochtigend effect zonder daarbij de temperatuur ook daadwerkelijk aan te passen.

Ben je dus op zoek naar een apparaat dat net iets meer verkoeling biedt dan een ventilator; de ruimte ook effectief gaat bevochtigen én verkoelend werkt zonder daarbij de temperatuur met 10 graden te verlagen? Dan is een aircooler precies waar jij naar op zoek moet. In alle andere gevallen, kies je maar beter voor een standaard (mobiele) aircosysteem.

 

Q4: Wat is beter; een ventilator of een aircooler?

Misschien stel je jezelf nu wel de vraag; kies ik beter voor een ventilator of geef ik de voorkeur aan een aircooler? Zowel de ventilator als de aircooler steunen op het principe van aangevoerde lucht die vervolgens verkoeld opnieuw de ruimte wordt ingestuurd. Echter, kan een ventilator de temperatuur in de ruimte niet doen zakken noch bevochtigend optreden. 

Een aircooler daarentegen kan de temperatuur met 1 tot maximaal 3 graden doen dalen en zal de uitgeblazen lucht daarnaast ook bevochtigen waardoor het geheel net iets verkoelender werkt dan een ventilator. Met andere woorden, een aircooler is net iets krachtiger dan een ventilator maar minder krachtig dan de vooropgestelde airco.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES