5 beste bewegingsmelders Test Van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Beste bewegingsmelders – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een bewegingsmelder is niet alleen praktisch om het domein en de woning van eventuele inbraakpogingen te vrijwaren maar kan ook handig zijn om een lichtbron in te schakelen zodra iemand de ruimte binnenkomt. Tegenwoordig is er dan ook een uitgebreid gamma aan bewegingsmelders te spotten waardoor het niet altijd makkelijk is om een keuze te maken. Daarom willen wij jou graag enkele toppertjes voordragen. Zo blijkt de Smartwares ES90 Wand Bewegingsmelder alvast een goede aanbeveling. Bovendien wordt hij geleverd inclusief een duidelijke handleiding met instructies op het gebied van installatie. Daarnaast kun je altijd nog kiezen voor de Groenovatie Led PIR Bewegingsmelder die bedoeld is om hem in de wand te gaan inbouwen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste bewegingsmelders (Reviews) van 2024

 

De beste bewegingsmelder is diegene die helemaal aan jouw wensen kan voldoen. Voor sommigen zal dat dus een inbouw bewegingsmelder zijn terwijl anderen op zoek gaan naar een exemplaar voor opbouw of een bewegingsmelder voor buiten. Wij zetten alvast 5 toppertjes op een rij, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en professionele installateurs. Bedenk dus of je kiest voor een draadloze bewegingsmelder, een bewegingsmelder met lamp, een bewegingsmelder met alarm of een combinatie van allemaal. Let hierbij op eventuele aanbiedingen en/ of goedkope melders daar het altijd leuk is om met een koopje huiswaarts te keren.

 

1. Smartwares ES90 Wand Bewegingsmelder 180 ̊  Detectiehoek Relais IP 44

 

Tussen de goedkope bewegingsmelders zul je vast en zeker dit apparaatje van Smartwares kunnen spotten. Smartwares is een bekend, zoniet het beste merk op het gebied van bewegingsmelders en sensoren en krijgt dan ook door heel wat klanten een positieve eindscore van maar liefst 4,6 sterren. Daardoor zou hij wel eens één van de populairste melders uit ons lijstje kunnen worden.

De smartwares ES90 is een bewegingsmelder die je heel eenvoudig met de netstroom dient te verbinden en op de wand kunt installeren. Bovendien wordt voor het aansluiten van de bewegingsmelder een duidelijke handleiding met instructies meegeleverd alhoewel je ook altijd nog beroep kunt doen op een erkend installateur. De melder zorgt ervoor dat de verlichting meteen aanspringt zodra je de ruimte betreedt, gebruik makend van een detectiehoek van 180 graden binnen een bereik van 12 meter. Bovendien geniet je een verlichtingsbereik van minimaal 10 seconden tot maximaal 7 minuten.

De melder, waarvan de behuizing overigens uit kunststof is vervaardigd, kan zowel buiten alsook binnenshuis worden geïnstalleerd. En aangezien hij een IP waarde van 44 kent, kun je hem evengoed in de kelder of hal monteren. Kortom, een topproduct aan een betaalbaar prijskaartje.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het voordelige prijskaartje.

Handig in gebruik: de bewegingsmelder kan eenvoudig buiten- of binnenshuis worden geïnstalleerd en zorgt ervoor dat er een lamp aanspringt zodra je de ruimte gaat betreden.

Detectiehoek: je geniet hierbij een detectiehoek van maar liefst 180 graden en dit over een bereik van wel 12 meter.

CE keurmerk:de bewegingsmelder is voorzien van het CE keurmerk wat bewijst dat hij niet alleen getest werd maar ook is goedgekeurd én veilig bevonden.

 

Nadelen:

Geen app: ben je op zoek naar een bewegingsmelder die je vanop een afstand met een bijbehorende applicatie kunt bedienen, dan is dit product jammer genoeg geen aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Groenovatie Led PIR Bewegingsmelder Sensor Tweedraads Inbouw Wand

 

Tussen de bewegingsmelders met het laagste prijskaartje zul je ook vast en zeker dit apparaat van Groenovatie kunnen spotten. In tegenstelling tot het vorige toestelletje, betreft het hier een inbouw melder waardoor de aansluiting toch wel wat meer voeten in de aarde heeft. Daarom willen wij jou aanraden om, indien mogelijk, beroep te doen op een erkend installateur die bovendien al het nodige gereedschap zomaar bij zich heeft.

Het is de bedoeling om de bewegingsmelder aan te sluiten op een verlichtingsbron zodanig dat het licht aanspringt wanneer je de ruimte betreedt. Hierbij geniet je een maximale detectiehoek van 140 graden inclusief een totale afstand van 10 meter. Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om te kiezen voor een buitenlamp met bewegingsmelder daar dit kunststof exemplaar louter bedoeld is voor gebruik binnenshuis.

Zodra er vervolgens geen bewegingen meer worden genoteerd, zal de verlichting automatisch uitschakelen. Echter kun je die tijd, indien gewenst, zelf instellen variërend van 5 seconden tot maximaal 7 minuten. Naast de tijd blijkt ook de lichtgevoeligheid instelbaar te zijn van minimaal 3 tot maximaal 1000 lux. Kortom, een handig apparaatje dat je heel eenvoudig op het lichtnet kunt aansluiten met een aansluitspanning van 230/240 Volt.

 

Voordelen:

Formaat: de bewegingsmelder kent een maximale lengte van 8 cm en wordt aangevuld met een breedte van 8 cm en een hoogte van 4,4 cm. Dit maakt deze inbouw wandbewegingsmelder behoorlijk compact en handig om ergens een plekje voor te vinden.

Gebruiksgemak: de bewegingsmelder biedt een ruime detectiehoek aan van wel 140 graden inclusief een bereik van 10 meter. Zodra je de ruimte vervolgens binnenkomt, springt er automatisch een lichtbron aan.

Voeding: je dient de melder aan te sluiten op het lichtnet rekening houdend met een aansluitspanning van zo’n 230 Volt.

Inschakelduur: je kunt de verlichting inschakelen vanaf minimaal 5 seconden tot maximaal 7 minuten. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid van “altijd aan” of “altijd uit”.

 

Nadelen:

Installatie: jammer genoeg vindt niet iedereen het even duidelijk hoe je de bewegingsmelder nou precies dient te installeren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Steinel IS 1 LED PIR Bewegingsschakelaar Opbouw Waterdicht IP54

 

Met de Steinel bewegingsmelder kies je gelijk voor een echte krachtpatser op het gebied van bewegingssensoren. Het betreft hier dan ook een PIR infrarood melder die zowel buiten alsook binnenshuis kan worden geplaatst en waarbij je het tijd- én inschakelniveau probleemloos kunt regelen. Bovendien is de aanwezige sensor niet alleen horizontaal maar ook verticaal draaibaar waardoor je een behoorlijk grote detectiehoek geniet van 120 graden over een bereik van 10 meter.

De behuizing van de melder is vervaardigd uit duurzaam kunststof en kreeg een IP waarde van 54 mee. Hieruit blijkt dat hij niet alleen beschermd is tegen stof maar ook perfect spatwater kan weerstaan. Kortom, een degelijke bewegingsmelder die een uitstekende registratiekwaliteit garandeert en eenvoudig op het lichtnet kan worden aangesloten.

We zien dan ook gelijk een mooie score van 4,3 sterren verschijnen waaruit blijkt dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn met hun aankoop. Een kwalitatief en gebruiksvriendelijk product dat makkelijk te installeren valt. Slechts een kleine minderheid had toch liever een ruimer afstandsbereik gehad.

 

Voordelen:

Materiaal: deze unieke bewegingsmelder blijkt voornamelijk uit kunststof vervaardigd wat hem niet alleen beschermd tegen spatwater maar ook tegen stof en bijgevolg geschikt maakt voor binnen en buiten.

Draaibaar: de sensor blijkt horizontaal 30 graden draaibaar en verticaal maar liefst 180 graden.

Handig in gebruik: het is mogelijk om de tijd eigenhandig in te stellen binnen een bereik van 8 seconden tot en met 35 minuten. Daarnaast blijkt het ook mogelijk om de schemerinstellingen aan te passen van 2 tot 2000 lux.

Voeding: de melder is eenvoudig aan te sluiten op een adapter of het lichtnet.

 

Nadelen:

Klein afstandsbereik: enkele klanten zijn van mening dat het afstandsbereik toch wel wat ruimer dan 10 meter had mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Elro Connects SF400A Alarm Kit Complete Set met K1 Connector, 2 Bewegingsmelders

 

Net zoals het vorige product blijkt ook dit type bewegingsmelder van Elro, uit de bekende Elro Connects serie, een schot in de roos. Toch zul je er het hogere prijskaartje moeten bijnemen alhoewel we meteen kunnen vaststellen dat de meeste klanten zich daar uiteindelijk niet aan storen. Zo wordt dit apparaatje beloond met een mooie eindscore van maar liefst 4,5 sterren.

Het betreft hier dan ook een complete set bestaande uit een K1 connector, maar liefst 2 bewegingsmelders, een paniekknop en een raam/ deur contact. Dit maakt hem dan ook ideaal om je woning te beveiligingen bij een eventuele inbraakpoging. De set is eenvoudig op het lichtnet of met een adapter aan te sluiten op het storingsvrije 868Mhz signaal dat overigens een bereik kent van 100 meter.

Dit wordt aangevuld met een 2 krachtige melders die een detectiehoek kennen van wel 90 graden binnen een bereik van 8 meter. Bovendien kun je de melder eenvoudig bedienen/ instellen door middel van de bijbehorende applicatie, die eveneens ook werkt op het moment dat de paniekknop wordt ingeduwd.

 

Voordelen:

Plug & Play installatie: het apparaat is eenvoudig te installeren en biedt je zelfs de mogelijkheid om het systeem in de toekomst verder uit te breiden. Denk bijvoorbeeld maar aan een plug-in schakelaar of een rook en/ of CO-melder.

Handig in gebruik: de connector is niet alleen voorzien van een bijzonder krachtige geïntegreerde sirene maar biedt ook instelbare ledverlichting aan.

Bewegingsmelders: de beide melders worden gekenmerkt door een ruime detectiehoek van 90 graden over een maximaal bereik van wel 8 meter.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ben je op zoek naar een echte aanbieding? Dan is deze Elro bewegingsmelder niet meteen een goede aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Deko-Light Premium Solar led buitenverlichting sensor Schemerschakelaar en Bewegingsmelder

 

Ben je op zoek naar een buitenlamp met schemerschakelaar én bewegingsmelder? Dan lijkt dit product van Deko-Light misschien wel wat voor jou. Zo kies je met de Premium Solar led buitenverlichting voor een oerdegelijke buitenlamp die je perfect op het terras, op de oprit of in de tuin kunt plaatsen. Hij kent een maximale afmeting van 20 x 15,1 x 100 cm en blijkt voornamelijk uit aluminium te zijn vervaardigd.

De tuinlamp maakt gebruik van een krachtige accu die wordt opgeladen via het bijbehorende zonnepaneel aan de bovenkant van de lamp. Dit maakt dat het een draadloos apparaat betreft, wat het makkelijker maakt om te installeren en plaatsen. Bovendien is dit product evenzeer voorzien van een schemerschakelaar én een bewegingsmelder. Dit maakt dat de lamp op volle kracht zal inschakelen zodra er beweging wordt waargenomen.

De tijd waarbij de lamp ingeschakeld blijft kan variëren van 8 seconden tot maximaal 8 minuten. Kortom, een handig apparaatje dat vast en zeker de moeite waard is om te bekijken. Echter durven we vermoeden dat het hogere prijskaartje sommige klanten misschien wel wat kan afschrikken.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: je zult zien dat het product geleverd wordt inclusief een led lichtbron die wordt aangevuld met een dimfunctie. De lampenkap blijkt dan weer kantelbaar te zijn.

Energiezuinig: doordat men gekozen heeft voor een led lichtbron mag je zeker zijn van een energiezuinig product dat wordt aangeduid en bevestigd met het energielabel A++.

Installatie: je kunt de Premium Solar tuinlamp makkelijk installeren door hem aan de grond of oppervlakte vast te schroeven. Verder hoef je je geen zorgen te maken over kabels aangezien de accu opgeladen wordt door middel van zonne-energie.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg zou het prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bewegingsmelders Koopgids

 

Steeds meer mensen gaan op zoek naar een kwalitatieve bewegingsmelder maar wat is dat nu precies? En bestaat er een wezenlijk verschil met een aanwezigheidsmelder? En hoe verloopt de plaatsing en installatie van het apparaat? In de koopgids hieronder zoeken wij het graag even voor jou uit. Op die manier hopen we dat het makkelijk wordt om de verschillende melders en aanbiedingen met elkaar te vergelijken alvorens er wordt overgegaan tot het nemen van een uiteindelijke aankoopbeslissing. Veel succes!


Wat is een bewegingsmelder en het nut ervan

Zoals de naam reeds doet vermoeden, kun je met behulp van een bewegingsmelder bewegingen detecteren en melden. Het logische gevolg hiervan zou bijvoorbeeld een alarmsysteem kunnen zijn dat afgaat, het ontvangen van een notificatie op je smartphone of het aanspringen van een lamp.

Afhankelijk van het type melder, door sommigen ook wel als een bewegingsdetector omschreven, dat je besluit aan te kopen, worden de bewegingen gedetecteerd door middel van infrarood of microgolven. In de meeste gevallen zal het echter wel degelijk om infraroodstralingen gaan die worden gemeten en waargenomen.

Het gebruik van een bewegingsmelder kan dan ook handig van pas komen in diverse situaties. Zo wordt het door heel wat gebruikers aangeschaft ter voorkomen van diefstal en het beveiligen van het domein. Zodra er iemand je domein betreedt, zal dit automatisch door het apparaatje worden gedetecteerd. Daarnaast kan het ook bedoeld zijn om het energieverbruik te verminderen. Zo zullen lampen enkel aanspringen op het moment dat er bewegingen worden waargenomen. In het andere geval blijven de lampen ten alle tijde uitgeschakeld wat het stroomverbruik aanzienlijk beperkt.

 

De verschillende type melders in functie van hun werking

Toch is het niet zo eenvoudig om een kwalitatieve bewegingsmelder aan te kopen. Dat heeft vooral te maken met het ruime assortiment waaruit je tegenwoordig een keuze moet maken. Zo kun je opteren voor een bewegingsmelder die je moet aansluiten aan één of andere buitenlamp. Op het moment dat het dan ’s avonds helemaal donker wordt of wanneer er in de nabijheid bewegingen worden genoteerd, zal de lamp probleemloos aanspringen.

Mag het toch net dat tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een bewegingsmelder die iets breder blijkt uitgerust? Dan willen wij jou het advies geven om de bekende melders met ingebouwde PIR sensor even van naderbij te bekijken. Dankzij de PIR sensor, afkorting voor “Passive Infr Red”, zal de melder vrijwel meteen reageren zodra er warmtebronnen in het detectieveld worden waargenomen.

Naast de bekende melders die werken op basis van infrarood, blijken ook de exemplaren met ingebouwde microgolven een meer dan goede aanbeveling te zijn. Dergelijke bewegingsmelders zijn namelijk in staat om bewegingen door deuren en muren heen moeiteloos te detecteren. Kies je voor de bewegingsmelders met ultrasone sensoren dan kies je voor een unieke melder die probleemloos geluiden kan registreren die we niet meteen met het blote oor kunnen detecteren.

Tot slot zul je dan ook nog een keuze moeten maken tussen de melders op basis van hun installatie en plaatsing. Zo zijn bepaalde melders alleen geschikt om binnen dan wel buiten te plaatsen alsook voor inbouw dan wel voor opbouw.

 

Wat is het verschil met een aanwezigheidsmelder

Maar wat is dan uiteindelijk het onderscheid met de bekende aanwezigheidsmelders, door velen ook wel omschreven als aanwezigheidsdetectoren? Eigenlijk is er bijzonder weinig verschil en vertonen beide apparaten op het eerste zicht vooral gelijkenissen. Zo zal een aanwezigheidsmelder evenzeer reageren op beweging. Echter is een dergelijk apparaatje ook in staat om de lichtsterkte in een bepaalde ruimte te gaan bepalen en weer te geven. Zo is een aanwezigheidsmelder bijvoorbeeld in staat om daglicht van kunstlicht te onderscheiden.


Hoe gebeurt de aansluiting/ installatie van de melder

Eenmaal je een degelijke bewegingsmelder hebt aangekocht, is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te installeren. Bedenk op voorhand waar je de melder hebben wilt en welk gebied je als het detectieveld wilt omschreven. Houd hierbij rekening met het type melder dat je in huis hebt gehaald. Zo zal een basis bewegingsmelder niet meteen de verschillende soorten warmte kunnen onderscheiden waardoor je een dergelijk apparaat maar beter niet naast de verwarming of de kachel gaat plaatsen.

Vervolgens zul je de melder moeten aansluiten met behulp van een elektrische kabel en schroefjes. Hierbij wordt echter aangeraden om dit door een professioneel iemand te laten uitvoeren. Zij beschikken namelijk over al het nodige gereedschap en kunnen de klus in enkele minuutjes klaren.

 

Wat verbruikt een bewegingsmelder zoal

Tot slot willen we er nog even kort op wijzen dat het gebruik van een kwalitatieve bewegingsmelder heel voordelig kan zijn voor het energieverbruik. Wil je dus graag wat energie gaan besparen, dan is een dergelijk apparaatje mooi meegenomen. Zo zal een bewegingsmelder de lichten slechts inschakelen op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd. Indien er dus geen bewegingen worden waargenomen blijven de lichten uitgeschakeld wat tot wel 30% minder energiekosten kan opleveren.

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een bewegingsmelder en hoe werkt het?

Een bewegingsmelder, in sommige gevallen ook wel eens omschreven als bewegingsdetector, is een bijzonder handig apparaatje dat wordt gebruikt om bewegingen te detecteren en deze vervolgens te melden. Dit kan resulteren in het afgaan van een luid alarmsysteem, het versturen en ontvangen van een notificatie of het inschakelen van een lichtbron.

Dit maakt dat een kwalitatieve bewegingsmelder in heel wat situaties best wel een meerwaarde kan betekenen. Zo kan het een goede aanbeveling zijn om het domein van je woning te beveiligen tegen bijvoorbeeld diefstal. Zodra er een ongenode gast de oprijlaan opkomt, wordt dit door de melder waargenomen. Daarnaast kan het ook handig zijn indien je op energiekosten wilt besparen. Door de melder aan te sluiten op een lichtbron, zal deze enkel inschakelen zodra er bewegingen worden genoteerd.


Q2: Hoe sluit ik een bewegingsmelder aan op een lamp?

Om een bewegingsmelder aan te sluiten op een lamp of andere lichtbron heb je hiervoor niet alleen een goede handleiding en instructies nodig maar ook het nodige gereedschap. Denk bijvoorbeeld maar aan een elektrische kabel, schroefjes en schroevendraaiers. Bedenk op voorhand waar je de melder wilt plaatsen en houd hierbij rekening met het detectieveld en het type melder. Zo plaats je een melder die warmte niet van elkaar kan onderscheiden, maar beter niet in de buurt van een kachel of verwarmingsapparaat.

Bij voorkeur laat je de installatie uitvoeren door een erkend installateur die over het nodige gereedschap beschikt en de klus in een mum van tijd klaart!

 

Q3: Wat is een PIR bewegingsmelder?

Heel wat recente bewegingsmelders zijn tegenwoordig uitgerust met een zogenaamde PIR-detector/sensor. Dergelijke sensoren zijn in staat om, naast bewegingen, ook warmte te gaan registreren en beide elementen grondig van elkaar te gaan onderscheiden. Dat wil dus zeggen dat een bewegingsmelder met PIR-detector niet zal afgaan op het moment dat er enkel warmte en geen beweging wordt geregistreerd of omgekeerd.

Met andere woorden, je kunt de kachel zonder problemen laten aanstaan zonder dat hierbij de bewegingsmelder met PIR-detector zal afgaan. (Zolang er natuurlijk geen beweging naast deze warmte wordt geregistreerd.)

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES