6 beste bewegingssensoren Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Beste bewegingssensoren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Smartwares Bewegingssensor Es34 kies je voor een compact lichtgewicht apparaatje dat, bij correct gebruik, makkelijk een totaal vermogen van maar liefst 1200 Watt kan leveren. Daartegenover staat de LED Strip – verlichting die op vlak van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid alvast niet moet onderdoen. Bovendien zijn de ledstrips makkelijk oplaadbaar door middel van een meegeleverde USB-kabel. In de onderstaande tabel voegen we voor de volledigheid nog een derde toppertje toe eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen. Neem zeker even een kijkje alvorens je er de voor jou beste bewegingsmelder uit kiest.

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste bewegingssensoren (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een inbouw bewegingssensor voor buiten of geef je de voorkeur aan een bewegingssensor voor binnen? Wil je de plafondlamp van een bewegingssensor voorzien of wil je de kinderkamer afwerken met een nachtlampje met bewegingssensor? Kies je voor een ledstrip met bewegingssensor of toch liever een ledlamp met bewegingssensor? Om het voor jou wat makkelijker te maken, zetten we alvast 6 toppertjes op een rij rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet ga je wel naar huis met 1 van de populairste of laagst geprijsde en beste bewegingssensoren?

 

1. Smartwares Bewegingsensor Es34 1200w 13,5 X 21,5 Cm – Smartwares

 

Tussen de kwalitatieve én goedkope bewegingssensoren zul je vast en zeker dit exemplaar van het bekende, en misschien door sommigen ook wel beschouwd als beste, merk Smartwares. Zo kent de Smartwares ES34 een vrij compact formaat van 5,51 x 13,5 x 21,5 aangevuld met een gewicht van 164 gram. Dit maakt het alvast een pak makkelijker om de bewegingssensor correct aan te sluiten. 

De bewegingssensor, waarvan de behuizing voornamelijk uit duurzaam en stootvast kunststof bestaat, biedt een ruim detectiebereik aan van maar liefst 180° x 12 meter en is geschikt om zowel binnen- als buitenshuis te gebruiken. Aangezien hij 100% weerbestendig is, hoef je alvast niet te panikeren indien het mocht regenen.

Bij correct gebruik biedt de sensor een ruim vermogen van maar liefst 1200 Watt aan in combinatie met een verlichtingsduur van 10 seconden tot maximaal 7 minuten. Bij levering worden eveneens het nodige montagemateriaal én een duidelijke handleiding aangeboden. Klanten zijn duidelijk overtuigd en belonen het toestel met 4,8 sterren.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: zijn lage prijskaartje doet vermoeden dat het mogelijks wel eens om een aanbieding zou kunnen gaan.

Verpakkingsinhoud: de bewegingssensor wordt jou aangeboden inclusief het nodige montagemateriaal en een duidelijke Nederlandstalige handleiding.

Weerbestendig: het apparaatje, dat hoofdzakelijk uit kunststof werd gemaakt, is 100% weerbestendig en kan daardoor zowel buiten- als binnen worden geïnstalleerd. Kortom, je kunt de bewegingssensor op de lamp in het WC installeren, op één van de buitenlampen of als lamp met bewegingssensor binnenshuis.

Detectiebereik: hij biedt een ruim detectiebereik aan van maar liefst 180 graden over een maximale afstand van maar wel 12 meter ver.

 

Nadelen: 

Geen afstandsbediening: houd er wel rekening mee dat er geen afstandsbediening wordt meegeleverd en de sensor dus niet vanop een afstand te bedienen is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. LED Strip – verlichting – met bewegingssensor – licht – light- strips – usb oplaadbaar

 

Mag het toch wel net dat tikkeltje meer zijn dan kun je uiteraard ook nog altijd kiezen voor deze unieke ledstrip verlichting inclusief bewegingssensor die jou wordt geleverd en aangeboden door Handy Century Home Products. De mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren en de vele positieve reacties van klanten doen vermoeden dat het hier echt om een toppertje binnen de wereld van de bewegingssensoren gaat.

Deze unieke en praktische ledstrips worden gekenmerkt door een vrij compact en lichtgewicht formaat van 21 x 10 x 10 cm en blijken vervaardigd uit een combinatie van aluminium en plastic. De rechthoekige strips werden vervolgens afgewerkt in een neutrale zilvergrijze met witte kleur waardoor ze relatief snel en makkelijk in de ruimte zullen worden opgenomen.

De ledstrips zijn vrij makkelijk te installeren en uitgerust met een oplaadbare geïntegreerde batterij. Aangezien ze gebruik maken van een led lichtbron is hun energieverbruik aanzienlijk laag wat het mooie energielabel A++ verklaart. Net zoals het vorige product zullen ook deze ledstrips ingeschakeld worden zodra er beweging wordt gedetecteerd.

 

Voordelen: 

Voedingstype: deze ledstrips maken gebruik van een led lichtbron en zijn voorzien van een oplaadbare geïntegreerde batterij.

Energielabel: het betreft een energiezuinige lichtbron die wordt aangeduid met het energielabel A++.

Stralingshoek: de ledstrips worden automatisch ingeschakeld zodra er enige vorm van beweging wordt genoteerd binnen een stralingshoek van 90 graden.

 

Nadelen: 

Niet verstelbaar: houd er wel rekening mee dat deze ledstrips allesbehalve verstelbaar zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Renkforce 4016139070186 PIR-bewegingsmelder Inbouw (in muur) 160 ° Relais IP20

 

Min of meer binnen hetzelfde prijskaartje zul je ook deze bewegingsmelder van Renkforce kunnen spotten. Het compacte vierkante apparaatje van 8 x 8 cm en voornamelijk vervaardigd uit duurzaam kunststof, is bedoeld voor gebruik binnenshuis. In tegenstelling tot heel wat andere bewegingsmelders uit deze selectie, betreft het een inbouw exemplaar die je in de muur of wand van de woning kunt installeren.

De bewegingsmelder met CE keurmerk dient op het lichtnet te worden aangesloten waarna hij een instelbare verticale én horizontale detectiehoek levert van maximaal respectievelijk 120 en 160 graden. Daarnaast maakt hij gebruik van een PIR-sensor waardoor hij niet alleen op beweging maar ook op eventuele temperatuurschommelingen zal reageren en bijgevolg nog nauwkeuriger te werk gaat.

Deze inbouw-bewegingsmelder met PIR bewegingssensor kan eender welke beweging detecteren binnen een maximale straal van zo’n 9 meter waarop hij reageert met verlichting in combinatie met een bepaalde, vooraf ingestelde tijdsperiode. Heel wat klanten zijn duidelijk overtuigd en raden dit product steevast aan!

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: de melder is in staat om bewegingen in een straal van maximaal 9 meter waar te nemen waarop hij reageert door middel van verlichting. Hij wordt bij voorkeur op een hoogte tussen 1,0 en 1,8 meter geïnstalleerd.

PIR-sensor: de melder is tevens ook uitgerust met een PIR-bewegingssensor waardoor hij ook reageert op temperatuurschommelingen binnen het afgebakende detectiegebied.

Detectiegebied: je geniet een horizontale detectiehoek van maximaal 160 graden aangevuld met een verticale hoek van maximaal 120 graden.

Tijdsperiode: het is mogelijk om de tijdsperiode naar wens in te stellen gaande van amper 10 seconden tot maar liefst 7 minuten.

 

Nadelen: 

Geen afstandsbediening: ook hier moeten we jammer genoeg melden dat er geen afstandsbediening wordt meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Smartwares Mondi – Opbouw bewegingsmelder – Niet dimbaar 

 

Net zoals één van de vorige bewegingsmelders wordt ook dit apparaatje jou aangeboden door het bekende merk Smartwares. De mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren en de vele positieve reacties tonen aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en het gebruiksgemak van deze bewegingsmelder.

In tegenstelling tot het vorige product betreft het hier een bewegingsmelder die bedoeld is om in opbouw te installeren en geschikt is voor gebruik binnen- en buitenshuis. Je kunt hem dus perfect in de kelder installeren, in de inkomhal, op de gang, aan de buitenmuur, op het terras of ter hoogte van het prieeltje. 

Door hem correct aan te sluiten op het lichtnet en de bijbehorende lamp zal hij, op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd, automatisch een signaal doorgeven aan de lamp waardoor deze op zijn beurt inschakelt. Op die manier is er altijd voldoende licht bij eventuele vormen van beweging.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: deze unieke bewegingsmelder van Smartwares is geschikt voor gebruik binnen- én buitenshuis.

Handig in gebruik: zijn compacte en lichtgewicht formaat maken hem alvast eenvoudig en praktisch om te installeren. Zo dien je hem aan één of andere lamp/ verlichting te koppelen en bijgevolg ook aan het lichtnet.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere bewegingsmelders lijkt het hier echt wel om een aanbieding te gaan.

 

Nadelen: 

Niet dimbaar: ben je van plan om deze bewegingsmelder aan te kopen, houd er dan wel rekening mee dat hij niet dimbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. KlikAanKlikUit Draadloze Bewegingsmelder voor Binnen – AWST-6000

 

Je zou natuurlijk ook altijd nog kunnen kiezen voor deze draadloze bewegingsmelder van KlikAanKlikUit. In tegenstelling tot heel wat andere apparaten uit deze selectie, is deze bewegingsmelder enkel en alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Hij wordt daarbij gekenmerkt door een compact en lichtgewicht design wat hem bijzonder handzaam maakt voor installatie.

De bewegingsmelder maakt gebruik van 2 krachtige 1,5V AAA batterijen die, bij correct gebruik, een draadloos bereik bieden van maar liefst 30 meter in combinatie met een ruime detectiehoek gaande van 20 tot 80 graden. Daarbij verstuurt hij automatisch radiosignalen op 433,92 MHz en is hij 100% compatibel gebleken met eender welke KlikAanKlikUit zender en/ of ontvanger.

Dit leidt dan ook tot een algemene tevredenheid bij de meerderheid van de klanten én een mooie score van 4,5 sterren. Houd er wel rekening mee dat de batterijen niet worden meegeleverd op het moment van aankoop.

 

Voordelen: 

Installatie: de bewegingsmelder wordt gekenmerkt door een eenvoudig plug & play systeem wat resulteert in een eenvoudige installatie.

Voeding: hij maakt gebruik van maar liefst 2 aparte 1,5V AAA batterijen.

Handig in gebruik: bij correct gebruik kan hij zonder problemen een ruim draadloos bereik van wel 30 meter ver garanderen en dit zelfs door muren heen. Dit wordt aangevuld met een detectiehoek van 20° tot 80° en het versturen van radiosignalen op 433,92 MHz.

 

Nadelen: 

Geen batterijen: indien je interesse mocht hebben in deze bewegingsmelder, besef dan wel dat er geen batterijen worden meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Steinel 180-2 LED PIR Bewegingsmelder/Sensor – Opbouw – Waterdicht IP54

 

Net zoals de bekende Philips Hue bewegingssensoren worden ook de Steinel bewegingsmelders als één van de vele populaire apparaten binnen dit segment beschouwd. De Steinel 180-2 led bewegingsmelder, tevens ook voorzien van een PIR-bewegingssensor, is bedoeld om in opbouw te installeren en geschikt voor zowel buiten- als binnenshuis. Het apparaatje is dan ook vervaardigd uit UV-bestendig kunststof dat eveneens 100% waterdicht blijkt en werd afgewerkt in een robuuste zwarte kleur alhoewel je hem nog in 3 andere designs kunt bekomen.

De bewegingsmelder kent een maximaal formaat van 12 x 7,6 x 5,6 cm en is bedoeld om op het lichtnet aan te sluiten. Bij correct gebruik biedt hij een ruime detectiehoek tot 180 graden aan, aangevuld met een instelbare reikwijdte tot 5 of 12 meter wat uiteindelijk resulteert in een registreerbare oppervlakte tot maximaal 200 m².

Je geniet eveneens een tijdsinstelling gaande van 10 seconden tot maar liefst 15 minuten in combinatie met een schemerinstelling tussen 2 en 2000 lux. Ondanks het feit dat velen positief reageren, is 1 koper niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen: 

Formaat: het is een compact en lichtgewicht apparaatje van 12 x 7,6 x 5,6 cm dat bedoeld is om in opbouw te installeren en zowel binnen- als buitenshuis gebruikt kan worden.

Tijdsinstelling: je geniet een ruime tijdsinstelling van minimaal 10 seconden tot maximaal 15 minuten.

Reikwijdte: afhankelijk van je wensen kun je de reikwijdte instellen tot 12 of tot maximaal 5 meter.

Handig in gebruik: je geniet een ruime detectiehoek tot maximaal 180 graden. Dit in combinatie met de bovenvermelde reikwijdte, zorgt voor een maximaal te registreren oppervlakte van 200m². 

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: jammer genoeg heeft de kwaliteit van deze bewegingsmelder niet alle kopers kunnen bekoren.

Prijzig: in vergelijking met de andere melders uit deze selectie, ligt het prijskaartje hier toch wel wat hoger dan gemiddeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bewegingssensoren Koopgids

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve bewegingssensor dan kan het misschien wel een aanbeveling zijn om je te laten leiden door bepaalde kenmerken. Dat kan gaan van het verbruik tot het type, de aansluitingsmogelijkheden en de installatie. Aangezien sommige apparaten bovendien allesbehalve goedkoop zijn, kan het helpen om, tijdens het vergelijken van de diverse optiemogelijkheden, ook rekening te houden met eventuele aanbiedingen en promoties.

Wat is een bewegingssensor en hoe werkt deze?

Uit diverse enquêtes is gebleken dat steeds meer mensen de weg naar een degelijke bewegingssensor lijken te vinden. Het is dan ook een bijzonder handig, vaak compact en lichtgewicht apparaatje, dat een grote meerwaarde kan betekenen op het gebied van bijvoorbeeld inbraakpreventie en straatverlichting.

Zoals de naam reeds doet uitschijnen, reageren dergelijke toestelletjes op diverse vormen van beweging gaande van personen tot dieren en objecten zoals wagens. Zodra de bewegingssensor enige vorm van beweging detecteert, zal hij automatisch een elektrisch signaal afgeven. Het resultaat van dit elektrische signaal uit zich dan onder de vorm van een luid en krachtig alarm, een lamp of flitser die meteen worden ingeschakeld of een combinatie van beiden.

Maar hoe werkt een dergelijke apparaatje dan? Hoe komt het dat ze in staat zijn om een bewegingsvorm te detecteren en vervolgens een signaal door te geven? Uiteindelijk is het principe vrij eenvoudig én afhankelijk van het type bewegingssensor die je besluit in huis te halen. Zo heb je bepaalde apparaten die zullen reageren op ultrageluid terwijl anderen functioneren door middel van elektromagnetische straling. Denk in dit laatste geval maar aan de bekende infrarode straling of microgolven die vervolgens gekatalogiseerd worden onder de groep van de, overigens meest frequent voorkomende, PIR bewegingssensoren.

 

Het type in combinatie met hun functie

Zoals hiervoor reeds kon worden verondersteld, bestaan er wel degelijk verschillende soorten bewegingsmelders die kunnen worden onderverdeeld op basis van hun functie en gebruiksgemak. Zo bestaan er heel wat apparaten die bedoeld zijn om op een buiten en/of binnenlamp aan te sluiten waarbij de lamp automatisch inschakelt wanneer er beweging wordt waargenomen.

Daartegenover staan de bekende PIR (Passive Infr Red) bewegingssensoren die zullen reageren op basis van warmtebronnen die gedetecteerd worden binnen een bepaald detectieveld. Ze zijn iets nauwkeuriger en bijgevolg ook iets duurder in de aankoop maar wel degelijk meer dan de moeite waard.

En tot slot worden de melders die reageren op infrarood verder aangevuld met bewegingssensoren die voorzien zijn van ingebouwde microgolven of de apparaten met geïntegreerde ultrasone sensoren. Kortom, mogelijkheden zar en bijgevolg voor elk wat wils!

 

Aansluiting en installatie van de sensor

Bij de aankoop van de geschikte bewegingsmelder dien je uiteraard ook al even stil te staan bij de installatie en aansluiting ervan. Waar wil je de bewegingsmelder installeren en welke reactie wil je uitlokken? Wil je een krachtig alarm veroorzaken of toch liever een lamp die aanspringt? In het laatste geval dien je de melder op 1 of andere buitenlamp aan te sluiten.

Kies je voor een melder die reageert op warmtebronnen? Plaats deze dan bij voorkeur niet in de buurt van één of andere verwarmingsbron! En bij twijfel luidt het advies om een erkend installateur te raadplegen. Zij brengen bovendien het nodige gereedschap mee en zullen de klus in een wip geklaard hebben!

 

Wat met het verbruik en de energiezuinigheid?

Uiteraard is de aanschaf van een kwalitatieve bewegingsmelder eveneens een goed idee op het gebied van energieverbruik én energiezuinigheid. Want doordat een alarm en/ of lamp enkel en alleen wordt ingeschakeld op momenten dat het effectief nodig is, kan heel wat energie bespaard worden wat logischerwijze ook een positieve invloed zal hebben op het uiteindelijke kostenplaatje van je bijbehorende energiefactuur! Uit onderzoek is gebleken dat het investeren in een uitstekende bewegingssensor tot wel 30% minder energiekosten zou kunnen garanderen.

Met welk budget hoef je rekening te houden?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. Het ruime assortiment en de verschillende types bewegingssensoren deed misschien al langer dan vandaag veronderstellen dat er verschillende prijskaartjes mogelijk zijn.

Zo kan de prijs makkelijke variëren van slechts enkele tientjes tot maar liefst 500 euro of misschien nog wel meer. Daarbij zal de prijs onderhevig zijn aan het type, de aangeboden set en de bijkomende mogelijkheden en/ of functies. 

Stel jezelf de vraag waar je naar op zoek bent en welke verwachtingen je zoal hebt van het apparaat. Daarnaast willen we jou graag de aanbeveling meegeven om reeds op voorhand een bepaald budget uit te stippelen zodanig dat de zoektocht misschien iets gerichter wordt. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een bewegingssensor en hoe werkt deze? 

Een bewegingssensor is een compact vaak lichtgewicht apparaat dat, zoals de naam doet vermoeden, reageert op een vorm van beweging. Zodra er enige vorm van beweging wordt genoteerd, zal de bewegingssensor een elektrisch signaal afgeven waardoor er bijvoorbeeld meteen een alarm in werking treedt of een lamp of flitser worden ingeschakeld.

Afhankelijk van het type bewegingssensor die je besluit aan te kopen, zullen de apparaten reageren op basis van ultrageluid of elektromagnetische straling zoals in het geval van infrarode straling of microgolven. In het laatste geval hebben we het dan voornamelijk over de zogenaamde PIR bewegingssensoren die het meest frequent lijken voor te komen.

Bewegingssensoren worden dan ook ingezet in tal van domeinen en toepassingsvelden gaande van microgolven tot inbraakpreventiesystemen en bij de aansturing van verlichtingsbronnen in- én rondom gebouwen, kantoren en bedrijven.

Q2: Wat kost een bewegingssensor?

Het uitgebreide aanbod aan bewegingssensoren laat alvast diverse prijskaartjes optekenen. Zo kan de prijs makkelijk variëren van slechts 5 tot 10 euro tot maar liefst 550 euro of misschien wel meer. In het eerste geval gaat het meestal over een bewegingssensor die gebruikt wordt in microgolven terwijl het in het laatste geval eerder een supersonisch apparaat betreft dat wordt toegepast bij inbraakdetectiesystemen of bij de aansturing van verlichting in- én rondom bepaalde belangrijke gebouwen en netwerken.

 

Q3: Hoe installeer ik een bewegingssensor?

Ben je overtuigd en heb je beslist om te investeren in een bewegingssensor, dan kun je ervoor kiezen om deze eigenhandig te installeren of de montage te laten uitvoeren door een erkend installateur. Ben je van nature geen echte doe-het-zelver dan wordt uiteraard aangeraden om te kiezen voor de laatste optie.

Ben je echter een creatieve duizendpoot dan kun je best zelf wel aan de slag. Op het internet en op YouTube of met behulp van de meegeleverde handleiding, kun je alvast diverse handige stappenplannen raadplegen. Daarbij wordt steevast aangeraden om eerst alle vormen van stroom volledig uit te schakelen en de schakelaar te demonteren. 

Vervolgens kun je de inbouwbewegingssensor makkelijk én 100% veilig aansluiten waarbij de bruine draad op de L aansluiting gekoppeld moet worden en de zwarte draad op de L1. Maak het gebied dat binnen het bereik van de sensor ligt, helemaal vrij van mogelijke obstakels alvorens je een aanvoerende buitenkabel aanlegt. 

Eenmaal de buitenkabel correct werd geïnstalleerd, kun je verder gaan met het aansluiten van de buitenlamp. Sluit vervolgens de aanvoerende kabel verder op de bijbehorende sensor aan alsook de kabel van de buitenlamp. Voor je de bewegingssensor uiteindelijk gaat instellen, dien je de sensor wel eerst even te testen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES