5 beste close-in boilers Test van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Beste close-in boilers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Stiebel Eltron SHU 5 Sli, kies je gelijk voor een degelijke 5 liter close-in keukenboiler die in staat is om een ruim vermogen tot 2000 watt te garanderen. Daartegenover staat de Itho Daalderop Keukenboiler; een elektrische close-in boiler met een capaciteit van ongeveer 15 liter in combinatie met een aanvullend vermogen van maximaal 2200 Watt. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, uiteraard eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Bekijk de mogelijkheden even rustig en we hopen dat er toch iets tussen zit dat 100% aan het verwachtingspatroon zou kunnen voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste close-in boilers (Reviews) van 2024

 

Het uitgebreide assortiment close-in boilers maakt het niet altijd makkelijk een keuze te maken. Zo moet je beslissen of je voor een close-in boiler met of zonder inlaat combinatie kiest, dan wel een energiezuinige close-in boiler of een krachtig apparaat dat misschien iets meer verbruikt. Wij maakten alvast een selectie van 5 topproducten waarbij we niet alleen rekening hielden met de online reviews maar ook met het advies van experts. Bekijk de opties en kies vervolgens de voor jou beste close-in boiler en wie weet ga je wel met de aanbieding naar huis of kies je voor de populairste, én eventueel laagste geprijsde close-in boiler van Daalderop?

 

1. Stiebel Eltron SHU 5 Sli close-in boiler 5 liter

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke close in boiler van 5 liter, dan loont het alvast de moeite om dit apparaat van Stiebel Eltron eens even onder de loep te nemen. Of hij ook meteen tot de goedkope close in boilers kan gerekend worden, valt nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van hun aankoop wat resulteert in positieve reviews en een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Maar wat maakt deze elektrische boiler dan zo speciaal? Wij zoeken het graag even voor jou uit. Zo wordt de Stiebel Eltron SHU keukenboiler in eerste instantie gekenmerkt door een vrij compacte afmeting van 26,3 x 26 x 42,1 cm waardoor hij makkelijk en snel in het keukenkastje kan worden geïnstalleerd. Ondanks zijn relatief compacte formaat, weet hij een inhoud van maar liefst 5 liter te garanderen wat van hem de perfecte keukenboiler maakt.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo kun je deze elektrische boiler eenvoudig op het stroomnet aansluiten waarna – mede dankzij het elektrische verwarmingselement – een ruim vermogen tot 2000 watt kan worden beoogd. Daarbij kan de temperatuur naar wens worden ingesteld tot maximaal 82ºC waarbij een energiezuinig karakter steevast voorop staat.

 

Voordelen: 

Verwarming: het water in de boiler wordt op een eenvoudige manier verwarmd met behulp van een elektrisch verwarmingselement dat een ruim vermogen tot 2000 watt garandeert.

Materiaal: de boiler van Stiebel Eltron is vervaardigd uit duurzaam koper en zorgt voor een uitstekende warmtegeleiding.

Uitvoering: zijn compacte uitvoering levert een netto inhoud van 5 liter op waardoor je deze keukenboiler eenvoudig in het keukenkastje kunt installeren.

Temperatuur: na het aansluiten van de close in boiler, kan een maximale temperatuur worden ingesteld tot 82ºC.

 

Nadelen: 

Enkel keuken: houd er rekening mee dat het geen boiler van 80 liter betreft en hij dus enkel en alleen geschikt is om als close-in of keukenboiler te worden gebruikt.

Prijzig: we durven vermoeden dat het prijskaartje – hoewel gerechtvaardigd – voor sommige klanten alsnog een struikelblok kan zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Itho Daalderop Keukenboiler – Close-in – 10 liter – 2200 Watt

 

Je kunt natuurlijk ook altijd nog kiezen voor deze unieke close-in boiler van 10 liter die jou wordt aangeboden door het bekende, en misschien voor sommigen ook wel het beste, merk Daalderop. Zo blijkt het apparaat ongeveer 30 cm breed en 45,2 cm hoog wat wordt aangevuld met een maximaal gewicht van 8,6 kg.

Net zoals het vorige apparaat wordt ook deze elektrische close-in boiler in onderbouw gemonteerd rekening houdend met een aansluitspanning van maximaal 230 Volt. Een correcte installatie én inschakeling levert vervolgens een ruim vermogen van wel 2200 Watt op wat resulteert in heerlijk warm water zonder bijbehorende wachttijd. Doordat er op die manier geen koud water wordt verspild, zorgt dit eveneens voor een besparing op de waterkosten. Houd er wel rekening mee dat de keukenkraan wel degelijk vlak boven de Itho close-in boiler dient te worden geïnstalleerd.

Verder wordt dit apparaat gelabeld met een energieverbruik A, wat vrij goed is voor een close-in boiler, én voorzien van een CW2 warmwaterklasse. Klanten lijken bijzonder tevreden wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren.

 

Voordelen: 

Installatie: met behulp van de bijbehorende Itho Daalderop CombiSwitch wordt het mogelijk om de close-in boiler op hetzelfde stopcontact als de vaatwasser aan te sluiten.

Vermogen: een correcte aansluiting én dito inschakeling levert een ruim vermogen van maar liefst 2200 Watt op en bijgevolg geen wachttijd als je warm water wilt.

Inhoud: de Itho Daalderop elektrische close-in boiler kent een ruime inhoud van maar liefst 10 liter.

 

Nadelen: 

Installatie keukenkraan: je moet er echter wel rekening mee houden dat de keukenkraan vlak boven de Itho Daalderop close-in boiler wordt gemonteerd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Tesy keukenboiler 15 liter BiLight Compact IN met bovenuitloop

 

Mag de keukenboiler best wel wat groter zijn dan de standaard close in boilers van 10 liter? Dan lijkt dit model van Tesy – gekenmerkt door een netto inhoud van 15 liter – het bekijken alvast meer dan waard. De Tesy keukenboiler met bovenuitloop van BiLight Compact is daarbij eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V, waarna een ruim vermogen tot 1500 watt kan worden geleverd.

Dit alles gaat gepaard met een relatief korte opwarmtijd van ongeveer 20 minuten, een werkdruk van 0,8 MPa én een makkelijk regelbare thermostaat. Daarbij visualiseert het tweekleurige indicatielampje de modus “aan het verwarmen” of “klaar voor gebruik” met een respectievelijk rood en blauw licht. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld met een glaskeramische coating die het apparaat beschermt tegen corrosie én een eenvoudige en gebruiksvriendelijke installatie.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat eveneens resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen: 

Coating: de boiler is afgewerkt met een glas-keramische coating die het apparaat tegen corrosie beschermt.

Installatie: de Tesy keukenboiler is bedoeld om onder de wasbak te installeren en kan perfect in keukens, serviceruimten, badkamers en/ of openbare locaties worden geïnstalleerd.

Vermogen: eenmaal correct geïnstalleerd, weet hij een ruim vermogen tot 1500 watt te leveren, verdeeld over verschillende regelbare temperatuurstanden.

 

Nadelen: 

Prijzig: ook hier durven we vermoeden dat het prijskaartje misschien op het eerste gezicht wel eens zou durven afschrikken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Plieger Keukenboiler – Close-in – Koperen ketel – 10 liter – 2000 Watt

 

In vergelijking met de voorgaande close-in boilers, kies je met dit apparaat van Plieger alvast voor een budgetvriendelijke boiler. Net zoals de meeste andere keukenboilers blijkt ook dit apparaat voorzien van een stevige en duurzame koperen behuizing. Hij kent hierbij overigens een hoogte van 40 cm die wordt aangevuld met een diepte van 28 cm en een breedte van 26,5 cm wat resulteert in een maximale inhoud van 10 liter.

Deze close-in boiler van 10 liter kan gemakkelijk verticaal worden geïnstalleerd en is toepasbaar bij een normale en constante waterdruk. Daarbij dien je rekening te houden met een toelaatbare bedrijfsdruk van maximaal zo’n 8 Bar in combinatie met een trapsgewijs instelbare temperatuur tot 76ºC. Dit alles wordt aangevuld met een ruim vermogen van maximaal 2000 Watt.

Heel wat klanten reageren dan ook uitermate enthousiast en zijn tevreden over de korte opwarmtijd en de uitstekende kwaliteit. Slechts een kleine minderheid ondervindt problemen met de aansluiting en installatie en laat dit dan ook doorschemeren in de uiteindelijke beoordeling.

 

Voordelen: 

Energieverbruik: ondanks zijn hoge vermogen, geniet je een positief energielabel A dat kan verklaard worden door de extreem korte opwarmtijd.

Inhoud: de close-in boiler kent een maximale inhoud van zo’n 10 liter.

Handig in gebruik: deze unieke close-in boiler kan gebruikt worden bij een normale waterdruk en biedt een trapsgewijs regelbare temperatuur tot 76ºC.

 

Nadelen: 

Installatie: houd er rekening mee dat deze keukenboiler enkel verticaal kan worden geïnstalleerd.

Geen aansluitset: jammer genoeg wordt er geen aansluitset van 12 mm meegeleverd op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Inventum Q10 Keukenboiler – Close-in – 10 liter – 2000 Watt

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Q10 keukenboiler die jou wordt aangeboden en geleverd door het bekende merk Inventum. De designvolle keukenboiler met warmwaterklasse CW1 wordt gekenmerkt door een rechthoekige uitvoering en een netto inhoud van 10 liter waardoor hij uitermate geschikt is om in de keuken of badkamer te worden geïnstalleerd. Let wel; enkel een verticale plaatsing behoort tot de mogelijkheden wat misschien voor sommigen een struikelblok zou kunnen zijn.

De close in boiler – overigens vervaardigd uit een combinatie van koper en kunststof – is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten waarna een aanzienlijk vermogen van maximaal 2000 watt inclusief regelbare thermostaat wordt geleverd. Daarbij bedraagt de maximale temperatuur 76ºC in combinatie met een maximale bedrijfsdruk van maar liefst 8 bar. De 12 mm aansluitset wordt op het moment van aankoop jammer genoeg niet meegeleverd.

Met een mooie eindscore van 4,6 sterren wordt ook deze Inventum keukenboiler positief aangeprezen door heel wat klanten. Vooral de geleverde kwaliteit en zijn hoge mate aan gebruiksvriendelijkheid worden door velen geapprecieerd.

 

Voordelen: 

Vermogen: eenmaal correct op het stroomnet aangesloten, weet deze keukenboiler een ruim vermogen tot 2000 watt te genereren.

Temperatuur: de keukenboiler is uitgerust met een regelbare thermostaat waarbij een maximale temperatuur tot 76ºC mogelijk is inclusief bijbehorende maximale bedrijfsdruk van 8 bar.

Materiaal: het boilervat is voornamelijk vervaardigd uit duurzaam koper terwijl de mantel uit kunststof werd opgetrokken.

 

Nadelen: 

Niet horizontaal: houd er rekening mee dat je deze keukenboiler niet horizontaal kunt installeren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Close-in boilers Koopgids 

 

De aankoop van een degelijke en 100% kwalitatieve close-in boiler gaat gepaard met heel wat vragen en keuzestress. Door je echter te focussen op bepaalde aspecten, wordt de zoektocht net dat tikkeltje gerichter en misschien ook makkelijker en aangenamer. Zo kun je rekening houden met zijn vermogen, het formaat, de gebruikte materialen en de CW klasse. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens je de verschillende close-in boilers en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken.

Wat is een close-in boiler en de werking ervan

Een close-in boiler wordt omschreven als een elektrische boiler die ontwikkeld werd voor installatie in de keuken en gezegend is met een relatief compact formaat waarvan de inhoud kan variëren van zo’n 10 tot maximaal 20 liter. Wat betreft de werking van een close-in boiler dienen we min of meer in dezelfde richting te kijken als die van een combi-kokendwaterkraan, waarvan de inhoud geschat wordt op ongeveer 7 à 11 liter. Daarbij levert de kokendwaterkraan in een mum van tijd kokend water af terwijl het warme water wordt aangeboden via de, in de keuken gemonteerde, mengkraan.

Een close-in boiler en combi-kokendwaterkraan worden wel eens, weliswaar onterecht, beschouwd als een energiezuinige én milieuvriendelijke oplossing. Het is een feit dat een beiden in een mum van tijd warm tot kokend water kunnen leveren en de wachttijd daardoor gering tot veruit onbestaande is, wat een groot voordeel oplevert. Echter verbruiken ze, vanwege hun elektrische ontstekingsbron, meer energie dan een standaard combiketel op gas.

 

De gebruikte materialen en het formaat in functie van de inhoud

Zoals hierboven reeds min of meer duidelijk werd, zijn de meeste close-in boilers relatief compact, wat bijdraagt aan hun installatie en gebruiksgemak. Ze zijn dan ook voornamelijk bedoeld voor installatie in de keuken aangezien daar minder water verbruikt zal worden dan bijvoorbeeld in de badkamer of toiletruimte het geval zal zijn. 

Afhankelijk van het merk, het design en de uitvoering wordt inhoud, die overigens steevast in liter wordt uitgedrukt en weergegeven, geschat op zo’n 10 tot maximaal 20 liter. Uiteraard zullen er altijd uitzonderingen bestaan en kun je tegenwoordig ook kiezen voor een bijzonder compacte mini close-in boiler met een inhoud van ongeveer 7 à 7,5 liter.

Wees daarnaast eveneens aandachtig voor de gebruikte materialen. Zo blijkt een close-in boiler met koperen behuizing alvast één van de betere én meest voorkomende opties te zijn.

 

Vermogen en warmwaterklasse

Een ander belangrijk aspect in de aankoop en keuze voor een bepaald type close-in boiler heeft te maken met het vermogen, dat overigens steeds opnieuw wordt uitgedrukt in Watt. Daarbij kan het vermogen makkelijk variëren van ongeveer 50 Watt tot maar liefst 2500 Watt of misschien wel meer. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het apparaat uiteindelijk zal zijn. Zo resulteert een hoger vermogen in een bijzonder korte opwarmtijd en het sneller leveren van warm water. Apparaten met een hoog wattage kunnen dan ook makkelijk van 10 naar 65ºC gaan in amper 15 à 20 minuutjes.

In samenspraak met het vermogen, zal de close-in boiler ook informatie bevatten omtrent de CW klasse, ook wel bekend als de “Comfortklasse Warmwater”. Dergelijk getal kan variëren van 1 tot 6 en bepaalt de tapwater prestaties van het apparaat. Hierbij geldt dat een hogere CW klasse eveneens een grotere warmwatercapaciteit impliceert. Dat betekent dat een boiler met een CW5 meer liters warm water per minuut kan leveren ten opzichte van een close-in boiler met een CW3 klasse bijvoorbeeld.

Installatie, aansluiting en eventuele prijs

Tot slot willen we nog even de aandacht vestigen op enkele andere factoren die mogelijks van belang kunnen zijn bij de keuze van een bepaald type close-in boiler. Denk hierbij maar aan de installatie, de aansluiting en het eventuele prijskaartje. 

Wanneer je op zoek gaat naar een close-in boiler is het verstandig om op voorhand te weten waar je deze wilt installeren en hoeveel beschikbare ruimte je geniet. Bedenk of je kiest voor een vrijstaand exemplaar dan wel een inbouw of opbouw close-in boiler. Eenmaal gekozen, moet je deze uiteraard aansluiten, bij voorkeur op warmwaterleiding van een eventueel aanwezige cv-combiketel. Wanneer je de aansluiting eigenhandig uitvoert, dan is het wel zo verstandig om de waterleidingen eerst volledig af te sluiten. Je kunt natuurlijk ook een beroep doen op een ervaren installateur maar dan komt dit prijskaartje er natuurlijk nog eens bovenop.

Verder wordt de aankoopprijs van een degelijke close-in boiler eveneens bepaald door de mogelijkheden, het design en de inhoud waarbij de prijs makkelijk kan variëren van zo’n 70 euro tot maar liefst 450 euro of meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een close-in boiler en hoe werkt deze?

Een close-in boiler kan beschouwd worden als een compacte elektrische boiler, vaak met een inhoud van 10 tot maximaal 20 liter, die bedoeld is om in de keuken te worden geïnstalleerd. Dergelijk type boiler is bij deze niet ontwikkeld om milieuwinst op te leveren, integendeel, maar het zorgt er vooral voor dat je minder lang tot niet hoeft te wachten op enkel liters warm/ heet water. 

Je kunt het principe van een close-in boiler misschien nog het best vergelijken met dat van een combi-kokendwaterkraan, inhoud gaande van 7 tot 11 liter, waarbij kokend water wordt geleverd met behulp van de bijbehorende kokendwaterkraan en warm water door middel van de mengkraan die in de keuken geïnstalleerd werd.

Q2: Hoe lang gaat een close-in boiler mee?

Onderzoeken en diverse studies hebben aangetoond dat, onder normale huishoudelijke omstandigheden, een kwalitatieve close-in boiler gemiddeld makkelijk zo’n 10 jaar kan meegaan. Zelfs de befaamde wandboilers worden gezegend met een gemiddelde technische levensduur van ongeveer 10 jaar.

Uiteraard zal de werkelijke levensduur eveneens afhankelijk zijn van tal van andere factoren gaande van het onderhoud, de waterkwaliteit, het merk, het type en de mate van gebruik. Bij dit laatste doelen we vooral op het verschil tussen normaal huishoudelijk dan wel zakelijk gebruik.

 

Q3: Hoe sluit je een close-in boiler aan?

Aangezien een close-in boiler slechts in staat is om een beperkte hoeveelheid warm water aan te bieden, wordt aangeraden om hem op de warmwaterleiding van de aanwezige cv-combiketel aan te sluiten. Op die manier ben je er zeker van dat je altijd van warm water zult kunnen genieten. De aansluiting en installatie kan, aan de hand van de meegeleverde instructies, makkelijk zelf worden uitgevoerd als je iets of wat handig bent. Bij twijfel, wordt aangeraden om een beroep te doen op een erkend installateur.

In eerste instantie komt het erop aan om de waterleiding helemaal af te sluiten alvorens je de inlaatcombinatie gaat aansluiten. Daarna dien je het kruisstuk af te tekenen en de afvoerslang te plaatsen. Koppel vervolgens de verloopslang én de ⅜” slang waarna je het geheel met de koudwater aanvoer verbindt. Uiteindelijk dien je de keukenboiler op te vullen met water alvorens deze in gebruik te stellen.

 

Q4: Waarom dien je een close-in boiler te resetten?

Bij normaal huishoudelijk gebruik hoeft er in principe geen probleem op te treden met de close-in boiler maar het kan natuurlijk altijd voor vallen. In de meeste gevallen zul je dan de te maken krijgen met een storing waarna je de volledige close-in boiler even dient te resetten om vervolgens weer van begin af aan op te starten.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES