5 beste Convectorkachels Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste convectorkachels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Jammer genoeg zorgen de koude winterdagen bij velen ook voor een hogere energiefactuur. Om de kosten enigszins te drukken, zou je kunnen kiezen voor een convectorkachel waarmee je, in tegenstelling tot een centrale verwarming,  slechts 1 of 2 ruimtes gaat verwarmen. Daar de keuze aan convectorkachels behoorlijk groot is, hebben we voor jou enkele toppertjes geselecteerd. Zo lijkt de Elektrische Verwarming een goede aanbeveling te zijn om ruimtes met een maximale oppervlakte van 22 m² te verwarmen. Echter blijkt ook de Rowenta Convector Vectissimo CO3035 een goed alternatief en bovendien uitgerust met een handige antivriesmodus.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste convectorkachels (Reviews) van 2022

 

De beste convectorkachel hoeft niet altijd het duurste exemplaar uit het rijtje te zijn. Zo zijn er heel wat goedkope apparaten en/ of leuke aanbiedingen die de moeite waard zijn. Tegenwoordig bieden verschillende merken en bedrijven dan ook hun diensten aan waardoor je kunt opteren voor een Eurom convectorkachel, eentje van De’Longhi, Rowenta of zelfs MaxxHome. Wij selecteerden alvast 5 topproducten waarvan we denken dat ze een goede weergave zijn van het huidige convectorkachels gamma. Bekijk ze even en houd rekening met het advies van klanten en experts, vermeld in de online reviews.

 

1. Elektrische Verwarming met 3 warmteinstellingen 2000W

 

Een degelijke convectorkachel verbruikt gemiddeld minder energie dan een centrale verwarming doordat je ervoor kunt kiezen om slechts 1 bepaalde ruimte om te warmen. Dat is bovendien ook één van de hoofdredenen gebleken waarom velen kiezen voor een degelijke elektrische convectorkachel. Zijn neutrale witte kleur maakt van hem een modern en uniek meubelstuk dat in eender welke kamer perfect tot zijn recht zal komen.

Door het 1,5 meter lange snoer in het stopcontact te pluggen, rekening houdend met een aansluitspanning van 220-240  Volt, kun je deze convectorkachel trouwens makkelijk inschakelen. Vervolgens kan hij probleemloos een piekvermogen bereiken van 2000 Watt, verdeeld over maar liefst 3 warmtestanden. Naast een aan- en uitschakelaar blijkt deze convectorkachel met regelbare thermostaat eveneens voorzien van een oververhittingsbeveiliging en een veiligheid bij het uitschakelen.

Klanten reageren dan ook voornamelijk positief en prijzen de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat resulteert in een mooie gemiddelde score van 4,8 sterren.

 

Voordelen:

Veiligheid: deze convectorkachel is niet alleen uitgerust met een betrouwbare oververhittingsbeveiliging maar beschikt eveneens over een veiligheid bij het uitschakelen.

Vermogen: eenmaal correct ingeschakeld, biedt het apparaat een maximaal nominaal vermogen van 2000 Watt verdeeld over 3 warmte-instellingen.

Materiaal: je zult zien dat de kachel voornamelijk vervaardigd blijkt uit een combinatie van duurzaam metaal en plastic.

Handig in gebruik: qua comfort ben je voorzien van een regelbare thermostaat en een handige aan- en uitschakelaar.

 

Nadelen:

Geen timer: ben je van plan om deze convectorkachel aan te kopen, besef dan wel dat er geen timerfunctie op aanwezig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Rowenta Convector Vectissimo CO3035 Kachel 2 Warmtestanden

 

Met de Rowenta Vectissimo CO3035F1 kies je voor een krachtige vrijstaande convectorkachel die, dankzij het grote rooster, de warmte optimaal over de volledige ruimte verspreidt. Dankzij het 1,2 meter lange snoer kun je hem eenvoudig op het stroomnet aansluiten, rekening houdend met een maximale aansluitspanning van 220-240 Volt. Vervolgens kun je, dankzij de mechanische thermostaat, zelf de warmtestand kiezen waarbij 1200 Watt een lang gebruik garandeert en 2400 Watt kan beschouwd worden als een turbostand.

Verder is de kachel voorzien van een aan- en uitschakelaar, een antivriesmodus, een indicatielampje, een oververhittingsbeveiliging en een veiligheid bij het uitschakelen. De geïntegreerde ergonomische handgreep draagt bij aan het comfort net zoals de wieltjes die het toestel makkelijk verrijdbaar maken.

Ondanks zijn hogere prijskaartje blijkt hij toch nog steeds tot de populairste apparaten uit het rijtje te behoren met een mooie score van 4,7 sterren. Slechts één enkele koper vindt de kwaliteit eerder matig en de convectorkachel niet voldoende opwarmen.

 

Voordelen:

Voeding: de convectorkachel is voorzien van een 1,2 meter lang snoer dat je eenvoudigweg in het stopcontact kunt pluggen.

Comfort: niet alleen de wieltjes dragen bij aan het comfort maar ook de geïntegreerde ergonomisch gevormde handgreep doet zijn duit in het zakje.

Vermogen: het vermogen wordt verdeeld over 2 aanwezige warmtestanden waarbij 1200 Watt bedoeld is voor langdurig gebruik en 2400 Watt geschikt is om de ruimte snel op te warmen.

Handig in gebruik: de combinatie van het maximale vermogen van 2400 Watt en het brede rooster garandeert een optimale en gelijkmatige luchtverspreiding.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: jammer genoeg heeft de kwaliteit van dit apparaat één koper niet weten te overtuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. De’Longhi HCX 3120FS Slim Style Convectorkachel Kachel

 

Ben je bewust op zoek naar een compacte convectorkachel met een aanzienlijk vermogen die makkelijk ruimtes met een oppervlakte van 22 m² kan verwarmen? Dan is de HCX 3120FS Slim Style kachel van De’Longhi misschien wel wat voor jou. Hij biedt maar liefst 3 vermogensstanden aan van 800, 1200 en 2000 Watt, aangevuld met de bekende Hi-Fi technologie die een dubbele ventilatie garandeert.

Verder blijkt deze vrijstaande convectorkachel uitgerust met een makkelijk te bedienen regelbare thermostaat, een antivriesmodus en een aan- en uitschakelaar. Op het gebied van veiligheid ben je dan weer verzekerd van een omvalbeveiliging, een oververhittingsbeveiliging én een indicatielampje en dit allemaal voor een aanzienlijk prijskaartje.

Uit de online reviews kunnen we opmaken dat heel wat klanten uitermate tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit. Slechts één koper meldt dat de convectorkachel niet voldoende warmte zou afgeven.

 

Voordelen:

Vermogen: deze unieke convectorkachel is in staat om een ruim piekvermogen van maar liefst 2000 Watt te genereren, verdeeld over 3 vermogensstanden.

Formaat: het apparaat valt op vanwege zijn unieke doch compacte design met een diepte van amper 7,5 cm. Dit maakt het dan weer makkelijk om hem ergens in de ruimte te plaatsen.

Veiligheid: je bent niet alleen voorzien van een omvalbeveiliging maar geniet daarnaast ook een veiligheid bij eventuele oververhitting.

 

Nadelen:

Niet warm: een blik op de online reviews toont aan dat 1 koper toch wel wat twijfelen heeft. Zo zou de convectorkachel niet voldoende opwarmen en tevens van weinig nut zijn in de garage.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Mill IB600Dn Paneelverwarming stalen front 600 Watt

 

Met deze IB600Dn convectorkachel van Mill kies je dan weer niet meteen voor het laagste prijskaartje. Toch reageren klanten bijzonder positief op de aangeboden kwaliteit, het design en het gebruiksgemak wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 4,7 sterren.

In tegenstelling tot de vorige convectorkachels, betreft het hier een compacte moderne paneelverwarming die bedoeld is om in de badkamer te plaatsen. Eenmaal correct ingeschakeld kan hij makkelijk een ruim vermogen van 600 Watt leveren wat hem geschikt maakt voor ruimtes tot 7 m².

Hij wordt aangevuld met een oververhittingsbeveiliging, een omvalbeveiliging, een veiligheid bij het uitschakelen en een handig indicatielampje. Daarnaast geniet je een helder en duidelijk leesbaar display en is er ook sprake van een timerfunctie. Kortom, alles is aanwezig om van een ontspannend bad te kunnen genieten.

 

Voordelen:

Formaat: de convectorkachel wordt gekenmerkt door een vrij compact formaat van 7,8 x 71 x 12 cm en is daardoor geschikt om aan de muur of wand te installeren.

Veiligheid: de paneelverwarming is niet alleen voorzien van een omvalbeveiliging maar biedt verder ook een veiligheid bij het uitschakelen aan alsook een oververhittingsbeveiliging.

Handig in gebruik: zijn gunstige IP waarde maakt deze kachel vochtbestendig en bijgevolg geschikt voor gebruik in de badkamer. Daarnaast is hij voorzien van een aan- en uitschakelaar alsook een regelbare thermostaat.

 

Nadelen:

Geen afstandsbediening: bij aankoop wordt er jammer genoeg geen afstandsbediening meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Maxx 38005 Convector kachel 2000 Watt 3 Warmtestanden

 

Tot slot is er nog de mogelijkheid om te opteren voor deze convectorkachel van MaxxHome die jou wordt aangeboden tegen mogelijks het laagste prijskaartje. Bovendien staat MaxxHome bekend om zijn kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat hem toevoegt aan het lijstje van beste merken. Ook klanten lijken overigens overtuigd van hun aankoop alhoewel één koper wat problemen ondervond met de levering.

Zijn compacte formaat van 13 x 50 x 40 cm maakt van deze vrijstaande convectorkachel een makkelijk te verplaatsen en installeren apparaat. Eenmaal correct ingeschakeld levert hij dan ook een ruim vermogen van 2000 Watt, verdeeld over 3 verschillende vermogensstanden. Verder wordt hij aangevuld met een regelbare thermostaat en een praktische aan- en uitschakelaar.

Overigens blijkt hij ook volkomen veilig en betrouwbaar dankzij de aanwezige oververhittingsbeveiliging, het indicatielampje en de veiligheid bij het uitschakelen. Houd er wel rekening mee dat deze convectorkachel een ongunstige IP factor kent en daardoor niet in de badkamer kan worden geplaatst.

 

Voordelen:

Veiligheid: naast een beveiliging bij oververhitting geniet je eveneens een indicatielampje en een veiligheid bij het uitschakelen.

Comfort: de kachel is compact wat het makkelijk maakt om ergens een geschikt plekje te vinden. Verder wordt hij aangevuld met een regelbare thermostaat en een aan- en uitschakelaar.

Vermogen: je bent verzekerd van een bijzonder ruim vermogen dat zonder problemen 2000 Watt kan genereren en verdeeld wordt over 3 warmtestanden.

 

Nadelen:

Geen omvalbeveiliging: ben je van plan om deze convectorkachel aan te kopen, houd er dan rekening mee dat hij geen omvalbeveiliging kent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Convectorkachels Koopgids

 

Wat is een convectorkachel en hoe werkt een dergelijk apparaat? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van vermogen en waar kun je een convectorkachel zoal plaatsen? Met deze koopgids trachten wij op deze, en tal van andere prangende vragen, een antwoord te bieden. Zo bespreken we eveneens enkele veiligheidsnormen en extra kenmerken die misschien wel een meerwaarde kunnen aanbieden. Daar het prijskaartje soms wel eens oplopen, lijkt het een goede aanbeveling om tijdens het vergelijken ook even stil te staan bij leuke aanbiedingen en/ of promoties.

De convectorkachel en zijn werking

Op koude winterdagen kan een beetje extra warmte best welkom zijn. Aangezien een centrale verwarming vaak heel wat (nutteloze) warmte verbruikt, lijkt het een goede aanbeveling om te investeren in een kwalitatieve convectorkachel. Simplistisch uitgelegd zal de warmte uit de convectorkachel wordt geduwd waarna de ruimte mooi en gelijkmatig kan worden verwarmd. Houd er wel rekening mee dat hun warmtebereik vaak iets lager ligt dan bijvoorbeeld bij een ventilatorkachel het geval is.

Uiteraard is het in werkelijkheid allemaal net iets omslachtiger. Zo is een convectorkachel uitgerust met een krachtig verwarmingselement waarmee koude lucht uit de ruimte wordt onttrokken en vervolgens wordt opgewarmd. De verwarmde lucht wordt tenslotte opnieuw de ruimte ingeduwd waarna hij richting het plafond stijgt, opnieuw afkoelt en terug naar beneden zakt. Op die manier kan het proces zich weer gaan herhalen. Daarom spreekt men vaak van een indirecte vorm van verwarming wanneer men het heeft over de convectorkachels.

 

Warmtebereik in verhouding tot de ruimte

De aankoop van een kwalitatieve convectorkachel verplicht je eveneens rekening te houden met het totale warmtebereik. Wat is de capaciteit van de kachel en welke oppervlakte kan hij maximaal verwarmen. Zo zullen sommigen convectorkachels geschikt zijn om kleine ruimtes tot 10 m2 te verwarmen terwijl andere apparaten probleemloos ruimtes tot 20 m2 of misschien wel meer dan 30 m2 aankunnen.

Het warmtebereik zal uiteindelijk mee bepaald worden door het maximale vermogen, steevast uitgedrukt in Watt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de convectorkachel zal zijn en bijgevolg ook het warmtebereik. Zo zal een convectorkachel met een maximaal vermogen van 500 Watt een beperkter warmtebereik aanbieden dan een convector die een piekvermogen van wel 2500 Watt bereikt. Afhankelijk van het type convectorkachel kan het vermogen variëren van 0 tot maar liefst 4000 Watt.

Kortom, om een goede keuze te maken op het gebied van het warmtebereik en het vermogen, dien je rekening te houden met de ruimte waar je de kachel wenst te plaatsen. Zo zal een badkamer helemaal andere eisen stellen dan bijvoorbeeld een woonkamer of keuken.

 

Plaatsing en model

De ruimte blijkt niet alleen belangrijk te zijn om het vermogen en het warmtebereik te bepalen maar ook voor het design en de plaatsing. Zo bestaan er heel wat convectorkachels onder de vorm van paneelverwarmingen en radiators. Echter bestaan er ook stralers en boxen. Sommige exemplaren werken vrijstaand en kun je makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatsen terwijl anderen aan de wand moeten worden geïnstalleerd en beperkter zijn qua bewegingsvrijheid.

Veiligheid en andere extra kenmerken en optiemogelijkheden

Tot slot willen we het nog even kort hebben over de veiligheid en de eventuele extra functiemogelijkheden. Bedenk dat een convectorkachel niet alleen handig moet zijn om te bedienen maar bovenal ook veilig in gebruik. De aanwezigheid van een oververhittingsbeveiliging, een omvalbeveiliging, een kinderbeveiliging en een vorstvrijstand zijn dan ook een echte meerwaarde.

Daarnaast vinden sommige klanten het belangrijk wanneer de convectorkachel is uitgerust met een timerfunctie, een regelbare thermostaat en de mogelijkheid om te schakelen tussen meerdere warmtestanden. Een helder en duidelijk leesbaar display, handige zwenkwieltjes en een eventuele bediening via een bijbehorende applicatie dragens overigens voornamelijk bij aan het comfort en het gebruiksgemak.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een convectorkachel?

Een convectorkachel is één van de vele verwarmingsapparaten die tegenwoordig op de markt worden aangeboden. Het ruime assortiment omvat grote en kleine convectorkachels alsook apparaten die vrijstaand kunnen gebruikt worden dan wel als wandmontage moeten worden geïnstalleerd.

Ze bieden de mogelijkheid om een ruimte snel en gelijkmatig op te warmen waardoor die typische koude winterdagen uiteindelijk toch wel lekker gezellig worden. Bovendien staan de convectorkachels er ook om bekend behoorlijk stil te werk te gaan. Enige minpuntje zou echter hun warmtebereik kunnen zijn dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het warmtebereik van een ventilatorkachel, een pak beperkter is.

Q2: Hoe werkt een elektrische convectorkachel?

Een convectorkachel is uitgerust met een krachtig verwarmingselement dat in staat is om de koude lucht uit de ruimte aan te zuigen en die vervolgens te gaan opwarmen. Vervolgens wordt die warmte door middel van een convector, een soort van warmtewisselaar, opnieuw afgegeven aan de omgeving/ ruimte waarin de kachel werd geplaatst.

De warme lucht stijgt op die manier op tot aan het plafond waar deze opnieuw afkoelt en naar beneden zakt. Vervolgens herhaalt zich het volledige proces. Dit maakt dat een convectorkachel in staat is om een omgeving/ kamer of ruimte snel en gelijkmatig te gaan opwarmen. Wat bijvoorbeeld minder het geval is bij stralingswarmte.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES