5 beste douchegoten Test van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Beste douchegoten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Wiesbaden Eco RVS Douchegoot kies je meteen voor een hoogst kwalitatief én gebruiksvriendelijk exemplaar inclusief flens, waterslot én kimband. Daartegenover staat de RVS Douchedrain met Flens die, zoals de titel reeds doet vermoeden, eveneens is uitgerust met bijbehorende flens en daardoor helemaal waterdicht kan worden gemaakt. In de onderstaande tabel voegen we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan de selectie toe, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. De moeite waard om even te bekijken en wie weet voldoet 1 van deze toppers wel aan jouw verwachtingspatroon?

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste douchegoten (Reviews) van 2024

 

De beste douchegoot hoeft niet altijd het duurste exemplaar uit de selectie te zijn. Zo zijn er ook heel wat goedkope douchegoten en/ of aanbiedingen te vinden die de moeite waard zijn. Om het voor jou makkelijker te maken, selecteerden we alvast 5 topproducten rekening houdend met de online reviews en het bijkomend advies. Bedenk of je op zoek bent naar een douchegoot met een lage inbouwdiepte dan wel een douchegoot die je snel kunt schoonmaken en/ of plaatsen. Wil je graag een zwarte douchegoot, een douchegoot met muurflens of een RVS douchegoot? Kortom, kies er voor jou de beste oplossing uit.

 

1. Wiesbaden Eco RVS Douchegoot – 70 cm – Incl. Flens , Wiesbaden Eco

 

Ben je op zoek naar een douchegoot van 70 cm inclusief flens dan lijkt dit exemplaar van Wiesbaden, afkomstig uit de Wiesbaden Eco serie, alvast een stap in de goede richting. In vergelijking met sommige andere douchegoten is dit exemplaar jammer genoeg niet voorzien van de laagste prijs maar daar lijken de meeste klanten zich niet aan te storen. Hun positieve advies en de mooie eindscore van 5 sterren,verraden dat deze douchegoot mogelijks tot de populairste uit de selectie behoort.

Zo is deze rechthoekige douchegoot inclusief rooster én afvoer maar liefst 70 cm lang aangevuld met een breedte van 7 cm én een diepte van wel 6,7 cm. Bovendien blijkt de douchegoot voorzien van een uitneembaar waterslot uit kunststof, een kimband én een flens waarmee het mogelijk wordt om het product 100% waterdicht te krijgen.

Wiesbaden kiest er trouwens voor om standaard te werken met RVS materiaal vanwege diens positieve eigenschappen. Zo zal RVS niet gaan roesten, is het 100% vocht- én waterbestendig en kan het nadien makkelijk worden schoongemaakt.

 

Voordelen: 

Formaat: de rechthoekige douchegoot is ongeveer 70 cm lang, 7 cm breed en maar liefst 6,7 cm diep.

Materiaal: de douchegoot inclusief flens en kimband blijken vervaardigd uit duurzaam en roestbestendig RVS materiaal terwijl het uitneembare waterslot uit kunststof bestaat.

Waterdicht: deze douchegoot met flens is eenvoudig waterdicht te maken met behulp van de aanwezige kimband.

 

Nadelen: 

Compact: ben je op zoek naar een grote douchegoot van 90 cm of meer dan is dit product uiteraard niet de beste aanbeveling uit de selectie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. RVS Douchedrain met Flens 80 cm – Douchegoot + Uitneembaar Sifon + Uitneembaar haarfilter

 

Net zoals het vorige exemplaar blijkt ook deze douchegoot van 80 cm voornamelijk uit duurzaam roestvrij én makkelijk te onderhouden RVS vervaardigd. Hij wordt jou bovendien aangeboden inclusief een uitneembaar sifon én bijbehorende uitneembare haarfilter wat van hem een echt paradepaardje maakt.

De douchegoot inclusief rooster, jou overigens aangeboden door Degoothandel, kent een rechthoekige vorm met een lengte van 80 cm, een breedte van 7 cm én een diepte van maximaal 6,7 cm. Hij werd daarbij voorzien van verstelbare poten, een uitneembaar waterslot, een verloopstuk van 40/40 mm en een flens waardoor het mogelijk is om het geheel 100% waterdicht te maken. Bovendien werd dit alles in een matzwart jasje gestoken wat resulteert in een modern en tijdloos design.

Ondanks zijn iets hogere prijskaartje lijken heel wat klanten duidelijk overtuigd van het trendy design en het sterke materiaal waaruit deze douchegoot werd vervaardigd wat opnieuw leidt tot een mooie score van 5 sterren.

 

Voordelen: 

Formaat: de rechthoekige douchegoot inclusief open rooster wordt gekenmerkt door een lengte van 80 cm aangevuld met een breedte van 7 cm en een diepte van 6,7 cm.

Afvoeraansluiting: de douchegoot blijkt voorzien van een afvoer waarbij de afvoeraansluiting zich ter hoogte van de zijkant bevindt.

Materiaal: bij de productie van deze douchegoot werd voornamelijk gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van geborsteld RVS materiaal. 

Handig in gebruik: de douchegoot met open rooster en flens wordt geleverd inclusief een uitneembaar waterslot, een uitneembare sifon én een gratis uitneembare haarfilter.

 

Nadelen: 

Design: het matzwarte design zou, apart van de prijs, door sommigen als een struikelblok kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Creavit Aloni RVS douchegoot flens met uitneembaar sifon 60cm

 

Ben je op zoek naar een compacte rechthoekige douchegoot met flens dan lijkt dit product van Aloni misschien wel aan de wensen te voldoen. Zo blijkt deze douchegoot amper 60 cm lang aangevuld met een breedte van 7 cm én een aanvullende inbouwhoogte van 6,7 cm wat resulteert in een afvoercapaciteit van gemiddeld 30 liter water per minuut.

De rechthoekige douchegoot met bijbehorende vloerflens wordt gekenmerkt door een waterdicht membraan, een set verstelbare poten en een uitneembare sifon en blijkt 100% vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS. Wil je deze douchegoot van Creavit in een groter formaat aankopen, dan bestaat deze mogelijkheid tot een lengte van maximaal 100 cm.

Ook hier leren de positieve online reacties en de unanieme topscore van 5 sterren ons dat klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop en deze douchegoot met open rooster duidelijk aanbevelen.

 

Voordelen: 

Formaat: de douchegoot wordt gekenmerkt door een standaard rechthoekige vorm met een lengte van 60 cm, een breedte van 7 cm en een inbouwhoogte van 6,7 cm.

Materiaal: net zoals de vorige exemplaren blijkt ook deze douchegoot, die overigens volgens velen door het beste merk geleverd wordt, vervaardigd uit roestvrij en makkelijk te onderhouden RVS materiaal.

Afvoercapaciteit: deze unieke douchegoot met verstelbare poten, waterdicht membraan en uitneembaar sifon levert moeiteloos een afvoercapaciteit van 30 liter water per minuut.

 

Nadelen: 

Te compact: we durven vermoeden dat deze douchegoot misschien te compact is om in eender welk douchesysteem te aarden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. CityLine TopDesign RVS zijuitloop douchegoot 90 cm flens – Standaard rooster

 

Deze rechthoekige douchegoot van CityLine TopDesign wordt gekenmerkt door een lengte van 90 cm, een breedte van 7 cm en een aanvullende inbouwhoogte van 6,7 cm wat resulteert in een vrij standaard douchegoot met open rooster en flens. De flens zorgt er niet alleen voor dat de goot makkelijk waterdicht kan worden gemaakt maar biedt eveneens de mogelijkheid om dit product in zowel watervaste (beton)vloeren als niet watervaste vloeren te installeren.

Net zoals de flens werd afgewerkt met een degelijke RVS rand, blijkt ook het open rooster vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS materiaal terwijl men voor de aansluitmof van 40 naar 50 mm gekozen heeft voor PVC. De douchegoot wordt verder gekenmerkt door een waterkerend membraan én een uitneembare sifon en biedt hierbij een gemiddelde capaciteit van 30 liter water per minuut aan.

Wanneer we de reacties van klanten bekijken dan zien we ook hier alleen maar positieve adviezen gaande van het prachtige design tot de uitstekende kwaliteit en de sterke materialen.

 

Voordelen: 

Formaat: de rechthoekige douchegoot blijkt maar liefst 90 cm lang, 7 cm breed en 6,7 cm diep en biedt een gemiddelde capaciteit aan van 30 liter per minuut. Hij kent hierbij een zij-uitloop van 40 mm.

Flens: verder blijkt de douchegoot met open rooster eveneens voorzien van een flens waardoor het mogelijk wordt om het geheel waterdicht te maken. Hij kan hierdoor eveneens in (niet) waterdichte vloeren worden geïnstalleerd of gebruikt worden als douchegoot in onderuitloop.

Membraan: het waterkerend membraan zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om het geheel waterdicht te monteren.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: we durven vermoeden dat het prijskaartje misschien door sommigen als een struikelblok zal worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Badplaats – Douchegoot 130×7 cm BP02 RVS drain – Met pootjes en rooster

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke douchegoot van Badplaats B.V. die, in vergelijking met de vorige producten, meteen opvalt vanwege zijn lengte. Zo blijkt de rechthoekige douchegoot, inclusief pootjes en dicht rooster, maar liefst 130 cm lang, 7 cm breed en ruim 8 cm diep. Vind je deze douchegoot echter te groot dan kun je hetzelfde exemplaar nog in tal van andere kleinere afmetingen aankopen.

De douchegoot inclusief drain blijkt voornamelijk vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS en wordt overigens geleverd inclusief een RVS filter. Net zoals zijn voorgangers is hij eveneens uitgerust met flens waardoor het mogelijk wordt om het geheel 100% waterdicht te monteren.

Met een gemiddelde eindscore van 4,9 sterren en diverse positieve reacties van klanten durven we dan ook besluiten dat deze douchegoot van Badplaats B.V. een echt toppertje is gebleken en bijgevolg de moeite waard.

 

Voordelen: 

Set: deze rechthoekige douchegoot met pootjes én dicht rooster wordt verder aangevuld met een RVS filter en flens.

Formaat: de goot blijkt maar liefst 130 cm lang en wordt aangevuld met een breedte van 7 cm en een totale inbouwdiepte van 8 cm. De diepte van het rooster wordt geschat op 1,5 cm wat overeenkomt met de standaard tegeldikte.

Afvoeraansluiting: de afvoeraansluiting bevindt zich aan de zijkant en kent een formaat van 40 mm.

Afvoercapaciteit: hij kent een gemiddelde afvoercapaciteit van 35 liter water per minuut.

 

Nadelen: 

Te groot: het grote formaat maakt dat deze douchegoot niet in eender welk douchesysteem kan worden geïnstalleerd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Douchegoten Koopgids 

 

Ben je op zoek naar een douchegoot of wens je het oude exemplaar door een nieuw te vervangen, dan zul je al gauw merken dat er heel wat keuze op de markt is. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om, tijdens het vergelijken van de verschillende douchegoten en eventuele aanbiedingen of promoties, te focussen op bepaalde kenmerken. Denk bijvoorbeeld maar aan de vorm, het formaat, de aanwezigheid van het rooster en het uiteindelijke prijskaartje.

Wat is een douchegoot en het gebruiksgemak

Een douchegoot, in de volksmond ook wel omschreven als een drain of douchedrain, is bedoeld om het overtollige water op een veilige en snelle manier te laten afvloeien in de richting van de afvoer. Hij wordt beschouwd als een onmisbaar onderdeel van een moderne inloopdouche die, in tegenstelling tot de standaard douchecabines, vaak nog niet is uitgerust met een afvoersysteem. Met behulp van een douchegoot of drain wordt het dus mogelijk om, zelfs in inloopdouches, een handig afvoerpunt te realiseren in het aanwezige tegelwerk. 

De meeste douchegoten worden gekenmerkt door een langwerpig en rechthoekig design en zijn bedoeld om ter hoogte van de ingang van de inloopdouche of in 1 van de douchewanden te installeren. Echter vandaag de dag bestaan er ook heel wat exemplaren met een rond of driehoekig ontwerp die eveneens de moeite waard zijn om rekening mee te houden. Kies bij voorkeur voor een douchegoot inclusief rooster, open of dicht, en bijbehorende flens zodat je het geheel 100% waterdicht kunt afwerken.

 

Formaat en vorm van douchegoten

Zoals hierboven reeds aangegeven, worden de meeste douchegoten of drains gekenmerkt door een rechthoekig en langwerpig ontwerp dat in diverse formaten en materialen te verkrijgen is. In de meeste gevallen biedt hij een standaardlengte variërend van 60 tot 90 cm lang waarbij eveneens de mogelijkheid bestaat om voor een groter dan wel kleiner exemplaar te kiezen. Bij twijfel kan het helpen om, naast de persoonlijke voorkeuren, vooral ook rekening te gaan houden met de grootte van de doucheruimte.

En ondanks het feit dat het merendeel van de douchegoten rechthoekig van vorm blijkt te zijn, bestaan er tegenwoordig ook ronde exemplaren of goten in de vorm van halve cirkels en trapeziums. Dergelijke douchegoten functioneren op identieke wijze maar zien er net iets gedurfder uit dan hun standaard rechthoekige broertje.

 

Het type douchegoot in verhouding tot de flens

De zoektocht naar de perfecte douchegoot toont gelijk aan dat er heel wat mogelijkheden te vinden zijn. Algemeen kunnen we dan ook een groot onderscheid maken op basis van de aan- of afwezigheid van een flens. Kies je voor een douchegoot zonder flens dan kies je voor een exemplaar zonder omheinende rand die het meest geschikt is in combinatie met een beton- of gietvloer.

Een douchegoot met flens daarentegen, dus bijkomende rand, is echter wel een aanbeveling aangezien het dan iets makkelijker wordt om de drain 100% waterdicht te krijgen. Kies je voor een douchegoot met flens dan dien je nog een keuze te maken tussen een vloerflens, wanneer de drain ter hoogte van de ingang van de inloopdouche wordt geïnstalleerd, of een muurflens, wanneer je de douchegoot in de douchewand wilt monteren.

 

Het rooster als onderdeel van de afwerking

Nu je eenmaal het type en het formaat van de douchegoot bepaald hebt, is het zaak je te beraden over de afwerking ervan. Zo kunnen we verschillende afwerkingen onderscheiden gaande van een sleufrooster tot een tegelrooster of een gesloten rooster, elk met hun eigen voor- én nadelen. De meeste douchedrains blijken afgewerkt met een standaard sleufrooster waarbij het water probleemloos wordt afgevoerd door de verschillende gaten waaruit het rooster bestaat.

Kies je voor een douchegoot met een gesloten rooster dan kies je voor een drain waarvan de bovenkant helemaal vlak en strak getrokken is. Dat betekent dus dat het water via de zijkanten van het rooster moet worden afgevoerd. Hecht je ook belang aan het esthetische aspect en wil je dat de douchegoot helemaal opgaat in het design van de inloopdouche dan dien je de voorkeur te geven aan een tegelrooster.

Bijkomende aandachtspunten en de prijs

Tot slot willen we nog enkele punten van aandacht benoemen die mogelijks handig kunnen zijn tijdens de zoektocht. Zorg ervoor dat, op het moment van aankoop, werkelijk alle benodigdheden worden meegeleverd. Denk hierbij dus ook aan het nodige bevestigingsmateriaal en een 100% waterdichte siliconenkit. Bedenk dat de douchegoot in verhouding staat tot de grootte van je inloopdouche en dat je bijgevolg over een aannemelijke afvoercapaciteit beschikt. Een te kleine afvoercapaciteit zou kunnen leiden tot wateroverlast.

Uiteraard zal dit alles een bepaald prijskaartje met zich meedragen dat, in meer of mindere mate, zal bepaald worden door verschillende externe factoren. Denk onder meer maar aan het design, het merk, de mogelijkheden en de materialen waaruit de douchegoot vervaardigd is. Algemeen kan het prijskaartje dan ook makkelijk variëren van zo’n 25 euro voor een compacte standaard drain tot maar liefst 1600 euro of meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar kun je de douchegoot plaatsen?

Een douchegoot, door sommigen ook wel omschreven als douchedrain of eenvoudigweg drain, kan wel degelijk op verschillende plaatsen in de doucheruimte worden geïnstalleerd. Zo kun je de douchegoot probleemloos ter hoogte van de ingang van je douchesysteem of inloopdouche plaatsen alhoewel heel wat gebruikers er ook voor lijken te kiezen om de douchedrain tegen de douchewand aan te installeren. 

Houd rekening met je eigen persoonlijke voorkeur en de mogelijkheden die de badkamer en het douchesysteem aanreiken.

Q2: Hoe werkt een douchegoot?

Een douchegoot is een handig onderdeel van een kwalitatief douchesysteem dat bedoeld is om het overtollige water, tijdens het douchen, makkelijk en snel te laten wegstromen richting de afvoer. De meeste douchegoten worden gekenmerkt door een rechthoekig formaat en kennen een standaard lengte van ongeveer 90 cm. Echter bestaan er ook ronde douchegoten net zoals de mogelijkheid bestaat om een kleiner dan wel groter formaat aan te schaffen gaande van amper 40 cm tot maar liefst 130 cm.

De meeste douchegoten worden ter hoogte van de douchebak geplaatst, meer specifiek aan de ingang van de douche/ inloopdouche of ter hoogte van de douchewand. Echter blijkt de effectieve installatie nog altijd afhankelijk van het type douchesysteem waarover je beschikt.

 

Q3: Hoe dien je de douchegoot te aarden?

Aangezien beton beschouwd wordt als een sterk geleidend materiaal, is het uiteraard belangrijk om de douchedrain of goot te gaan aarden. Om een douchegoot perfect te kunnen aarden wordt in de meeste gevallen gekozen voor een soort van verankeringsclip, die bij aankoop van een douchegoot meestal wordt meegeleverd.

Vervolgens kun je de aanwezige aardedraad op de meegeleverde verankeringsclip gaan aansluiten zodanig de douchegoot 100% veilig te aarden.

 

Q4: Welke maat douchegoot moet je aankopen?

Wanneer je op zoek gaat naar de geschikte douchegoot voor jouw badkamer, dan dien je uiteraard rekening te houden met het douchesysteem en het formaat van de douche, tenzij je uiteraard het complete pakket aankoopt omdat je de badkamer volledig wenst te vernieuwen.

De meeste douchegoten kennen daarbij een rechthoekig formaat met een standaardlengte van 80 tot 90 cm hoewel er ook kleinere en grote afmetingen te vinden zijn gaande van 40 tot wel 130 cm. Daarbij bestaat eveneens de optie om te kiezen voor een gebogen of ronde douchegoot afhankelijk van het douchesysteem waarmee de badkamer werd uitgerust.

 

Q5: Welke kit is geschikt bij het plaatsen van de douchegoot?

De meeste douchegoten zijn, net zoals de meeste douchesystemen, vrij eenvoudig zelf te monteren als je iets of wat handig bent. Daarbij is het belangrijk om over de juiste bevestigingsmaterialen te beschikken. In de meeste gevallen wordt alles standaard meegeleverd op het moment van aankoop maar indien dat niet het geval is, dan dien je uiteraard op zoek te gaan naar een 100% waterdichte, bij voorkeur uit siliconen vervaardigde, douchekit. En bij verdere twijfel kun je altijd nog beroep doen op een erkend installateur.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES