5 beste Douchekoppen Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste douchekoppen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een heerlijke douche ‘s morgens zorgt ervoor dat je vol energie de dag tegemoet gaat. Hiervoor heb je natuurlijk een degelijke douchekop nodig die op een zuinige manier werkt en je bovendien toch een verkwikkende waterstraal biedt om goed wakker te worden. We hebben voor jou alvast 3 exemplaren uitgezocht om eens met elkaar te vergelijken. Zo is er de Hansgrohe Raindance Select E met 3 verschillende waterstralen die in de online reviews heel goed scoort. Echter, je zou ook kunnen kiezen voor de Grohe Rainshower Smartactive 150 douchekop met zijn EcoJoy-systeem dat ervoor zorgt dat je aanzienlijk wat water bespaart.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste douchekoppen (Reviews) van 2022

 

Als je douchekop aan vervanging toe is of je installeert een nieuwe badkamer, kunnen we het advies geven om te kiezen voor een zuinige douchekop waarmee je niet alleen aandacht schenkt aan je waterfactuur maar ook aan het milieu. Ga je voor een dubbele douchekop om samen met de kinderen te kunnen douchen? Of gaat je voorkeur eerder uit naar een douchekop met slang waarmee je gemakkelijk de shampoo uit je haren kunt spoelen. Neem je tijd om alle producten even te bekijken om er vervolgens de beste douchekop uit te kiezen.

 

1. Hansgrohe Raindance Select E handdouche 120 3jet

 

De handdouchekop van Hansgrohe is een trendy exemplaar dat in 3 verschillende uitvoeringen kan worden aangekocht die allen bij een tijdloos design passen. Daarnaast is deze douchekop gemakkelijk te bedienen en bijzonder functioneel waardoor hij tot de populairste aankopen behoort.

De 120 mm grote straalschijf van de douchekop zorgt voor een aangename waterstroom zodat je als het ware door een waterdeken wordt omhuld. De zwarte douchekop beschikt over 3 straalsoorten waardoor je kunt kiezen voor een verwennende regendouche, een fluweelzachte RainAir straal of een verkwikkende waterstraal om goed wakker te worden. Bovendien kan hij op elke standaard doucheslang met maat G ½ of DN15 worden aangesloten.

De maximale waterdoorstroom is trouwens 15 l/min zodat hij tot de gewone douchekoppen zonder waterbesparende functie behoort. Hij heeft overigens een QuickClean-systeem waarmee je heel eenvoudig en in een handomdraai de kalkaanslag en het vuil kunt verwijderen. In de reviews merken we dat de klanten heel tevreden zijn over hun aankoop en de prijs-kwaliteitverhouding ervan.

 

Voordelen:

Design: deze rechthoekige handdouchekop is te verkrijgen in matzwart, chroom en wit/chroom uitvoering waardoor hij een tijdloze uitstraling heeft.

Ruime doucheplaat: de douchekop heeft een diameter van 120 mm zodat hij voor een aangename waterstroom met 15 l/min waterdoorstroom zorgt.

Onderhoud: deze douchekop is heel gemakkelijk en snel te reinigen met het QuickClean-systeem waardoor je in een mum van tijd kalkaanslag en vuil kunt verwijderen.

Waterstraal: hij heeft 3 straalsoorten namelijk een zachte verwennende regenstraal, een krachtige regenstraal en een verkwikkende massagestraal die eenvoudig met een selectknop kunnen worden ingesteld.

 

Nadelen: 

Vormgeving: deze douchekop blijkt door zijn rechte handgreep iets minder gemakkelijk op te hangen. De waterstralen spuiten vooruit in plaats van naar beneden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Grohe Rainshower Smartactive 150 Handdouche 3 straalsoorten 26590000

 

Grohe wordt door velen als het beste merk beschouwd voor innovatieve en functionele producten die je sanitair dat tikkeltje meer luxe kunnen geven. De Grohe douchekop is daar met zijn 3 straalsoorten en eenvoudige vingerknopbediening een mooi voorbeeld van.

Deze losse douchekop geeft je de mogelijkheid om te douchen met een Jet Spray om fris en monter aan je dag te beginnen. De Rain Spray geeft met zijn zachte en fijne stralen een rustgevende werking terwijl de ActiveMassage Spray voor een intensieve massagedouche zorgt. Bovendien is hij voorzien van het Grohe EcoJoy-systeem met een doorstroombegrenzer van 9,5 l/min waardoor je flink op je waterverbruik bespaart wat je al meteen in je portemonnee zult merken.

Hij is trouwens ook voorzien van de Grohe DropStop-technologie zodat een nadruppelende douche niet aan de orde is. Daarnaast beschikt deze handdouchekop over een universeel bevestigingssysteem waardoor hij op elke standaard doucheslang kan worden aangesloten. In de reviews merken we dat alle klanten heel tevreden zijn en dit product dan ook een score van 4,5 sterren gaven.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de handdouchekop kan eenvoudig met een vingerknopbediening worden ingesteld zodat je niet aan de doucheplaat moet gaan draaien.

Waterstralen: je kunt kiezen uit 3 waterstralen waaronder een Jet Spray, Rain Spray en een ActiveMassage Spray om maximaal van je douche te kunnen genieten.

Zuinig: dankzij het EcoJoy-systeem dat met een doorstroombegrenzer werkt, verbruik je maar 9,5 l/m wat je dan ook snel op de waterfactuur zult merken.

Bevestigingssysteem: het universele bevestigingssysteem zorgt ervoor dat hij op de meeste doucheslangen met een standaarddiameter kan worden aangesloten.

 

Nadelen: 

Bediening: enkele klanten melden dat de bedieningsknop na verloop van tijd steeds moeilijker in te drukken is. We vermoeden dat dit met kalkafzetting te maken heeft wat kan verholpen worden door de douchekop te ontkalken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Schütte Napoli Badset inclusief Handdouche en Slang 3 standen

 

De doucheset van Schütte Napoli is ideaal wanneer je van plan bent om je huidige douchekop te vervangen. Hij wordt geleverd met een bijpassende flexibele doucheslang van 150 cm lang die op alle ½” aansluitingen kan worden vastgemaakt. 

Bovendien kan de douchekop met zijn doorsnede van 6,5 cm gemakkelijk in 3 verschillende standen worden geplaatst door gewoon de doucheplaat te verdraaien tot je de gewenste waterstraal hebt. Je kunt kiezen voor een verkwikkende regenstand, een zachte misty spray die je als het ware met fijne mistige waterdruppels omhult of een combinatie van beide waterstromen.

Daarnaast is de handdouchekop voorzien van antikalk sproeigaatjes waardoor deze veel minder snel door kalkaanslag worden geblokkeerd. Er wordt trouwens door de producent aangeraden om een mild schoonmaakmiddel te gebruiken zodat de mooie chroomkleur niet wordt aangetast. In de reviews merken we tevreden klanten die zeker te spreken zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen: 

Aansluiting: deze handdouchekop wordt geleverd in een set met een flexibele metalen doucheslang die geschikt is om op douchekranen met een ½” bevestigingspunt te installeren.

Formaat: de douchekop heeft een doorsnede van 6,5 cm en een soepele doucheslang met een lengte van 150 cm.

Waterstralen: hij kan in 3 verschillende standen worden gezet door de doucheplaat te verdraaien.

Antikalk: de kop is voorzien van antikalk sproeigaatjes die ervoor zorgen dat de openingen niet zo snel door kalkaanslag worden verstopt.

 

Nadelen: 

Doucheslang: enkele klanten zijn minder tevreden over de kwaliteit van de doucheslang die heel snel stuk zou gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Rvs-regendouche douchekop rond Ø 30 cm 401602

 

De rvs-douchekop van Tectake is een tijdelijke aanbieding waardoor hij in de laagste prijsklasse valt van onze lijst met toppers. Hierdoor is hij meteen ook een stuk toegankelijker zodat ook klanten met een kleiner budget dit product kunnen aankopen.

Deze gepolijste roestvrij stalen douchekop met zijn ultra platte doucheplaat heeft een ruime diameter van 30 cm waardoor je echt het genot van een regendouche ervaart. Bovendien is hij geschikt om op een douchestang te plaatsen met een standaard DIN-aansluiting van ½” zodat hij onmiddellijk in gebruik kan worden genomen.

Daarnaast zorgt een scharnier onder het bevestigingspunt ervoor dat je de sproeihoek naar je eigen wensen kunt aanpassen om van een heerlijke douche te genieten. De sproeigaatjes zijn trouwens vervaardigd uit kalkafstotende silicone waardoor hij bijzonder gemakkelijk kan worden gereinigd. In de reviews merken we dat de klanten deze douchekop een uitstekende score van 4,7 van de 5 sterren gaven. 

 

Voordelen:

Formaat: de super platte douchekop heeft een diameter van 30 cm en een standaard DIN-aansluiting van ½” waardoor je hem op de meeste douchestangen kunt monteren.

Antikalk: de sproeigaatjes zijn gemaakt uit silicone dat ervoor zorgt dat kalkaanslag geen kans heeft.

Sproeihoek: doordat er onder het bevestigingspunt een scharnier is voorzien is het mogelijk om de douchekop zo te plaatsen dat de sproeihoek recht naar beneden staat of iets meer schuin is gericht.

Budget: deze regendouche douchekop heeft een aantrekkelijke en goedkope prijs waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen: 

Vaste installatie: het enige dat we kunnen opmerken is, dat deze regendouche enkel geschikt is voor montage op een vaste douchestang.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. vidaXL Douchekoppenset dubbel met handdouche roestvrij staal

 

De dubbele douchekoppenset van vidaXL is de ideale oplossing wanneer je heel graag een regendouche wilt installeren maar niet over een muurbevestigingspunt beschikt. Hij wordt geleverd met een vaste douchestang die je rechtstreeks op je kraan kunt aansluiten en een aparte handdouchekop met een flexibele doucheslang.

Bovendien is de mooie douchekop met een afmeting van 20 x 20 cm gemaakt uit roestvrijstaal dat heel eenvoudig te reinigen is. Hij is voorzien van 81 sproeigaten zodat je een gelijkmatige waterstroom krijgt die je volledig zal omhullen zodat je optimaal van je douche kunt genieten. De handdouche heeft dan weer een formaat van 6,4 x 8,6 cm en 48 sproeiers waardoor hij heel handig is om de shampoo goed uit je haren te spoelen.

Daarnaast heeft de douchestang met inbegrip van de regendouchekop een totale lengte van 95 cm zodat je hem perfect boven de thermostaatkraan kunt installeren. Het bevestigingspunt van de doucheslang is trouwens G ½” waardoor hij op de meeste kranen past. We merken dat er voor dit product nog geen reviews werden geplaatst.

 

Voordelen:

Dubbele douchekop: deze installatie heeft een vaste stang met regendouchekop en een flexibele doucheslang met een handdouchekop waarmee je gemakkelijk de shampoo uit je haar kunt spoelen.

Montage: dit volledige systeem kan perfect worden geïnstalleerd op een thermostaatkraan met een bevestigingspunt van G ½” waardoor je geen vaste wateraansluiting boven de kraan nodig hebt.

Formaat: de totale hoogte van de douchestang met regendouchekop is 95 cm. De regendouche meet trouwens 20 x 20 cm en de handdouche heeft een afmeting van 6,4 x 8,6 cm.

Materiaal: de handdouchekop is vervaardigd uit ABS-kunststof terwijl de vaste douchestang met de regendouche gemaakt is uit roestvrijstaal zodat beide heel gemakkelijk zijn schoon te maken.

 

Nadelen: 

Niet instelbaar: we merken op dat beide douchekoppen niet over de mogelijkheid beschikken om een andere sproeistand te kiezen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Douchekoppen Koopgids

 

Wanneer je plannen maakt om de badkamer te vernieuwen of als je huidige douchekop aan vervanging toe is, dan zul je gauw merken dat er een ruim assortiment met allerlei soorten douchekoppen wordt aangeboden. Wanneer je gezin meerdere personen telt is het dan ook een goede aanbeveling om te kiezen voor een douchekop die je in diverse standen kunt instellen. Neem even rustig de tijd om de geselecteerde producten te vergelijken. In de outlet-store kun je trouwens vaak aanbiedingen terugvinden die voor jouw budget interessant kunnen zijn.

Wat is het nut van een degelijke douchekop en de antikalk sproeigaatjes

Als je optimaal van een heerlijk douchemoment wilt genieten, is het belangrijk om te investeren in degelijk materiaal. Het gemak en het genot dat je ervaart wanneer je onder de douche staat, is vaak het hoogtepunt na een vermoeiende werkdag waar je telkens weer naar uitkijkt. Bovendien zorgt een goede douchekop ervoor dat je waterverbruik niet pijlsnel de hoogte inschiet.

Zoals je trouwens wel al zult hebben opgemerkt is het grootste probleem bij een douchekop de kalkaanslag. Doordat de sproeigaten na verloop van tijd verstopt raken is de douche quasi niet meer bruikbaar is omdat het water alle kanten op spuit. Daarom zijn de meeste nieuwe douchekoppen tegenwoordig voorzien van siliconen sproeigaatjes waar kalkaanslag weinig tot geen vat op heeft. Het kleine beetje verharde kalk dat toch achterblijft kun je bovendien gemakkelijk met je vingers verwijderen door gewoon over het silicone te wrijven.

 

De verschillende types

We kunnen de douchekoppen in 2 verschillende soorten onderverdelen. Zo is er de handdouchekop die je uit de douchestang kunt haken om je lichaam grondig af te spoelen of om de shampoo uit je haren te wassen. Deze gewone douchekop kun je eenvoudig op een thermostaatkraan aansluiten door middel van een doucheslang waardoor de montage heel vlot verloopt. Dit type douchekop is dan ook ideaal om te gebruiken in badkamers waar je over minder ruimte beschikt. Doordat hij meestal in de goedkopere prijsklasse valt is hij voor de meeste huishoudens een voor de hand liggende keuze.

Daarnaast vinden we de regendouche die vast op de muur of aan het plafond moet worden bevestigd. Deze is meestal een heel stuk groter dan de gewone douche en vraagt dan ook meer ruimte om er optimaal van te kunnen genieten. Je moet namelijk recht onder het sproeioppervlak staan zodat het water als het ware over je heen stroomt en je met een waterdeken omhult. Een regendouche is trouwens vaak ook een pak duurder en verbruikt meer water dan een normale handdouche.

 

De sproeistanden en de waterbesparende functie

Doordat de meeste douchekoppen over meerdere sproeistanden beschikken kun je zelf de kracht van de waterstraal bepalen. Zo kun je kiezen voor een heel lichte sproeistand waarbij het water bijna wordt verneveld alsof je door een wolk van mist zou lopen. Je hebt ook de mogelijkheid om de straal in de regenstand te zetten waardoor het aanvoelt alsof er regendruppels op je lichaam vallen. Een massagestraal zorgt er dan weer voor dat de druk van de waterstralen iets harder is waardoor je spieren worden gemasseerd. Sommige exemplaren hebben nog andere mogelijkheden waarbij je verschillende stralen met elkaar kunt combineren.

Wanneer je bewust met het milieu begaan bent en/of je denkt aan je waterverbruik zodat de waterrekening niet de hoogte in schiet, kun je kiezen voor een douchekop met een waterbesparende functie. Deze douchekoppen zijn voorzien van een doorstroombegrenzer waardoor de verhouding tussen lucht en water wordt aangepast. Doordat er meer lucht aan de waterstraal wordt toegevoegd en omdat de druk niet verloren gaat, zul je minder water verbruiken terwijl je weinig tot geen verschil zult aanvoelen. Deze waterbesparende functie kun je trouwens zowel bij een handdouchekop als bij een regendouchekop terugvinden. 

Het onderhoud

De sproeigaten vormen een cruciaal onderdeel van de douchekop die regelmatig moeten worden gecontroleerd om hem zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze sproeigaten zijn heel gevoelig voor kalkaanslag waardoor er zelfs enkele openingen kunnen geblokkeerd raken. Een douchekop met siliconen sproeiers is daar minder gevoelig voor, maar toch wordt er aangeraden om de doucheplaat regelmatig te behandelen met een milde antikalk vloeistof. 

Het perfecte huis-, tuin- en keukenmiddeltje blijkt echter nog altijd gewone azijn of schoonmaakazijn te zijn. Bij een handdouche kun je de douchekop gemakkelijk losschroeven om hem in een bakje met azijn te leggen en hem een nachtje te laten weken. Voor vaste regendouches giet je azijn in een plastic zak en wikkel je deze gedurende de ganse nacht rond de douchekop. Even naspoelen met warm water en je kunt terug maximaal van een heerlijke douche genieten.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je een douchekop ontkalken?

Een bruin/witte kleur tussen de openingen van de douchekop en een minder krachtige waterstraal duiden op kalkvorming waardoor het tijd wordt om actie te ondernemen. Een douchekop kun je heel gemakkelijk ontkalken met gewone azijn. Je kunt de douchekop losschroeven en in een kom leggen die je met azijn hebt gevuld of je vult een zakje met azijn en wikkelt deze om de douchekop. 

Vervolgens laat je het product een nachtje zijn werk doen om reeds de volgende ochtend te kunnen genieten van een heerlijke douche met een krachtige waterstraal. Voor een regendouche, die veel groter is van formaat, ga je op dezelfde manier te werkt. Je vult een plastic zak met azijn en je maakt hem met duct tape over de douchekop vast. Laat alles een nachtje intrekken om hem daarna met warm water goed te laten doorstromen.

Q2: Hoe hoog moet een douchekop worden geïnstalleerd?

Wanneer je zelf een opbouw doucheset wilt plaatsen of een regendouche wil installeren is het nodig om enkele afstanden en hoogtes te respecteren. Het is belangrijk om de douchekop altijd minimum op 20 cm afstand van het plafond te hangen om hem goed te kunnen bevestigen en schoonmaken. Qua installatiehoogte zorg je ervoor dat iedereen comfortabel onder de douche kan staan.

Een opbouw doucheset of een regendouche plaats je 90 tot 120 cm boven de thermostaatkraan. Als je de hoogte rekent vanaf de bodem van de douchebak of het bad mag je op 200 tot 230 cm rekenen. Hoewel dit geen harde richtlijnen zijn, is dit de ideale hoogte om zonder problemen onder de douche te kunnen staan en voldoende ruimte te hebben. Een regendouche wordt trouwens het best zo hoog mogelijk geplaatst ten opzichte van de douchekraan zodat je optimaal kunt genieten.

 

Q3: Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Er zijn diverse soorten waterbesparende douchekoppen die allemaal op een ander manier werken. Het principe is echter bijna overal gelijkaardig. Een waterbesparende douchekop werkt met een doorstroombegrenzer die ervoor zorgt dat er minder water door de douchekop stroomt. Er wordt vervolgens lucht aan het water toegevoegd zodat je dezelfde krachtige waterstraal van een normale douche krijgt waardoor je bijna geen verschil voelt.

Een waterbesparende douchekop heeft trouwens een grotere weerstand dan een normale douchekop waardoor je ook een hogere druk in de doucheslang krijgt. Deze moet dan ook geschikt zijn voor een waterdruk tussen 300 en 500 kPa om het hele systeem efficiënt te laten werken.

 

Q4: Waarom heeft een douchekop 11 gaten?

Een douchekop heeft een variërend aantal wateropeningen. Er zijn exemplaren die bijvoorbeeld 11 gaten hebben om een krachtige waterstroom te hebben wat heel handig is om shampoo uit het haar te spoelen. Andere douchekoppen kunnen tot wel 180 gaatjes hebben om het effect van een zachte regenbui te evenaren. Er zijn ook douchekoppen die je kunt verstellen zodat je een combinatie hebt van wel 5 tot 6 soorten waterstralen. Dan denken we hierbij onder andere aan een waterbesparende straal, een pulserende massagestraal of één harde straal.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES