9 beste Douchekoppen Test van 2024

Laatste update: 15.07.24

 

Douchekoppen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een nieuwe douchekop maar kun je maar geen keuze maken, dan willen wij jou graag uit de nood helpen. Zo zijn wij alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment waarvan we de voor- én nadelen graag even op een rijtje zetten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Vitasense Waterbesparende Douchekop die steunt op een combinatie van verschillende moderne technologieën waardoor op jaarbasis tot maar liefst 40% aan water kan worden bespaard. Daartegenover staat de Hansgrohe Raindance Select Air Ecosmart die eveneens bijzonder hoog in ons lijstje scoort vanwege zijn unieke én bovenal makkelijk te onderhouden design, wat het gebruiksgemak ten goede komt!

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 Beste Douchekoppen (Reviews) van 2024

 

Is je douchekop kapot na enkele jaren gebruik en zoek je een nieuwe douchekop? Wij helpen je bij je keuze. We hebben vijf verschillende producten opgezocht gebaseerd op de reviews van kopers. Kies een waterbesparende douchekop of ga voor een douchekop met LED verlichting voor meer sfeer tijdens het douchen. Neem een kijkje in ons artikel om je beter te informeren en kies er zelf de beste douchekop uit.

 

1. Vitasense Waterbesparende Douchekop met Waterfilter – Luxe Regendouche met Douchefilter

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve – relatief goedkope – nieuwe douchekop mét waterfilter? Bekijk dan zeker even dit toppertje, jou aangeboden en geleverd door Vitasense. Afgaande op de verschillende positieve online reviews en de bijbehorende gemiddelde eindscore van maar liefst 4,6 sterren, durven we stellen dat je met de Vitasense alvast voor één van de beste douchekoppen uit het rijtje kiest.

De ronde Vitasense douchekop kent een doorsnede van 120 mm (12 cm) en is vervaardigd uit duurzaam, makkelijk te onderhouden ABS materiaal; wat meteen ook het chromen design van deze handdouche verklaart. De douchekop laat zich daarbij eenvoudig installeren en is voorzien van een geïntegreerde knop om snel tussen de 3 verschillende straalsoorten te schakelen. Rekening houdend met een waterdruk van 1 bar kan daarbij een aanzienlijk debiet van maar liefst 6,7 liter water per minuut worden geleverd. 

Maar vergis je niet want deze handdouche is wel degelijk energiezuinig. De combinatie van moderne waterbesparende technologieën zorgt ervoor dat je tot wel 40% aan water op jaarbasis kunt besparen. Bovendien wordt deze set tijdelijk aangevuld met een gratis Vitasense waterfilter die de schadelijke stoffen – zoals onder meer chloor – neutraliseert en zorgt voor een positief effect op haar én huid. In tegenstelling tot andere filtersystemen, worden deze waterfilters aangeboden met verschillende geurtjes zodat je van een ontspannen Home Spa ervaring kunt genieten.

 

Voordelen:

Waterbesparend: de douchekop is uitgerust met een waterbesparende modus waardoor je – gerekend op jaarbasis voor een gezin van 4 personen – tot wel 40% aan water kunt besparen.

Douchefilter: momenteel wordt deze douchekop aangeboden inclusief gratis Vitasense waterfilter die alle schadelijke stoffen neutraliseert en zorgt voor een positief effect op haar én huid.

Uitvoering: de ronde douchekop kent een vrij groot formaat met een diameter van 12 cm en is vervaardigd uit duurzaam ABS materiaal.

Gebruiksgemak: verder is de douchekop vrij makkelijk te installeren en biedt hij de mogelijkheid om – via de geïntegreerde knop – tussen 3 beschikbare douchestralen te schakelen. Dit alles overigens tegen een betaalbaar prijskaartje.

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: volgens een enkele koper is de kwaliteit van deze douchekop niet wat men ervan verwacht had.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Hansgrohe Raindance Select Air Ecosmart Handdouche

 

Deze waterbesparende douchekop verbruikt 60% minder water dankzij de EcoSmart technologie. Je kunt het gebruiken als een losse handdouche en dankzij de grote douchekop van 120 mm krijg je veel water over je heen.

Het product heeft verschillende straalsoorten: een krachtige regenstraal, een zachte regenstraal en een intensieve massagestraal. Je kunt eenvoudig tussen hen wisselen met de select-knop. Hij is beschikbaar in chroom of in chroom en wit.

De vele online reviews van gebruikers geven een positief advies weer voor dit product. De kopers zijn tevreden over het mooie design en het sterke materiaal. De douchekop is ook makkelijk te installeren en ligt lekker in de hand.

Hij is wel wat zwaar dus je koopt er best een stevige douchestang bij en de straal mag voor sommige kopers toch nog iets krachtiger.

De Ecosmart verbruikt tot wel 60% minder water tijdens het douchen en is daarom goed voor het milieu en voor je portemonnee. Je kunt eenvoudigen veranderen tussen de verschillende soorten stralen met de select-knop. Aan de reviews te zien kunnen we Hansgrohe tot de beste merken rekenen op het vlak van douchekoppen.

 

Voordelen:

Verbruik: de douchekop verbruikt veel minder water maar tijdens het douchen merk je dit niet. De kosten voor water zullen maandelijks veel lager liggen.

Standen: de douchekop beschikt over drie verschillende standen met elk een andere druk. Je kunt makkelijk wisselen tussen deze standen door middel van een knop.

Kleuren: je kunt kiezen tussen een witte of een volledige chromen douchekop. De witte douchekop zal niet snel kalkvlekken tonen.

 

Nadelen: 

Gewicht: de douchekop is nogal zwaar, je kunt dus beter zorgen voor een stevige douchestang om deze te ondersteunen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Schütte Tropic Handdouche 13,8 cm 5 standen

 

De Schütte Tropic handdouche past in iedere badkamer en beschikt over wel 5 verschillende standen. Je kunt kiezen tussen rain, bubbling, massage, combinatie rain/massage en combinatie rain/bubbling. De sproeigaatjes zijn antikalk dus je hoeft ze niet altijd te reinigen en de doorsnede van de douchekop is 13,8 cm.

De douchekop wordt geleverd in chroomkleur en komt inclusief het aansluitmateriaal. Dankzij de lage prijs behoort dit product tot de categorie van goedkope douchekoppen.

De kopers zijn tevreden over de prijs/kwaliteitverhouding van deze douchekop aanbieding en ze vinden het product handig in gebruik. Het heeft een mooi design en is gemaakt van sterk materiaal dus is duurzaam. Eén koper vindt dat het teveel lawaai maakt en dat de waterstraal ook wat sterker mocht.

De douchekop met de laagste prijs is zonder twijfel de Tropic van Schütte. Dit product beschikt over vijf verschillende standen en past op elke doucheslang. De kop heeft een chromen kleur en beschikt over een antikalklaag zodat de gaatjes niet verstopt raken.

 

Voordelen:

Prijs-kwaliteitverhouding: deze douchekop is betaalbaar dankzij de lage prijs en past op elke doucheslang. Het is het perfecte product voor mensen met een beperkt budget.

Standen: je kunt kiezen tussen vijf verschillende waterstanden wanneer je aan het douchen bent, er zit zeker voor elk wat wils tussen.

Gewicht: ondanks het redelijk grote formaat, valt het gewicht van de douchekop goed mee. Het product zal niet vlug naar beneden vallen.

 

Nadelen: 

Straal: het water moet onder hoge druk naar de douche geleid worden want anders is de waterstraal te zacht.

Geluid: volgens een koper maakt de douchekop te veel lawaai wanneer het water erdoor aan het stromen is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Grohe Euphoria Cosmopolitan Douchekop – 9,5 l/min – Chroom // Handdouche

 

Met de Grohe Euphoria Cosmopolitan – afkomstig uit de gelijknamige serie “Grohe Euphoria” – kies je gelijk voor een kwalitatieve handdouche met een lengte van 21,6 cm. Dankzij zijn universele bevestiging past deze stick handdouche overigens op eender welke standaard doucheslang wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Verder blijkt deze universele Grohe douchekop voornamelijk vervaardigd uit duurzaam chroom en werd hij vervolgens voorzien van een glanzende krasbestendige beschermlaag. Een droog doekje is dus voldoende om de douchekop grondig schoon te vegen. Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder is de douchekop uitgerust met het bekende SpeedClean antikalksysteem, de Inner WaterGuide technologie en de befaamde EcoJoy doorstroombegrenzer waarmee je tot wel 40% op je verbruik kunt gaan besparen. En dit alles geleverd tegen een mooi prijskaartje!

Een blik op de online reviews toont meteen aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie globale score van 4,8 sterren. 

 

Voordelen:

SpeedClean: het SpeedClean antikalksysteem zorgt er alvast voor dat kalk niet de minste kans krijgt tot ontwikkelen.

Inner WaterGuide: de Inner WaterGuide technologie draagt bij aan een langere levensduur van deze Grohe douchekop.

EcoJoy doorstroombegrenzer: dankzij de EcoJoy doorstroombegrenzer wordt het verbruik op maximaal 9,5 liter per minuut gehouden waardoor je tot wel 40% aan verbruik kunt besparen.

Budgetvriendelijk: klanten zijn duidelijk overtuigd van het prijskaartje waardoor hij wel eens tot de goedkope douchekoppen zou kunnen behoren.

 

Nadelen: 

Straalsoort: houd er wel rekening mee dat de stick handdouche slechts over 1 enkele straalsoort beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Milton Accessories Regendouchekop XL Deluxe – ø28 cm – Met Slang En Houder

 

Je kunt natuurlijk ook nog altijd kiezen voor deze unieke douchekop met slang én houder die jou wordt aangeboden en geleverd door het bekende merk Milton Accessories. Zo valt deze unieke regendouchekop alvast op vanwege zijn vierkante – weliswaar met afgeronde hoeken – uitvoering en fantastische chromen design wat hem geschikt maakt om in eender welk badkamerinterieur te installeren.

De vierkante handdouche kent een diameter van zo’n 28 cm en biedt slechts 1 enkele straalsoort aan, wat eventueel een minpunt kan betekenen ten opzichte van heel wat andere producten binnen deze selectie. Echter wordt deze uit stevig RVS en ABS vervaardigde handdouche geleverd tegen een betaalbaar prijskaartje wat hem meteen een pak aantrekkelijker maakt bij menig gebruiker.

Klanten reageren dan ook bijzonder positief en lijken unaniem een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 op 5 sterren toe te kennen. Kortom, een echt plaatje.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de douchekop wordt verder aangevuld met 2 verlengstukken, een bijbehorende doucheslang, een douchekophouder, een bijbehorende set schroeven én pluggen én de nodige instructieve handleiding.

Waterbesparend: ook deze regendouchekop is uitgerust met een degelijke waterbesparende functie wat hem portemonnee- én milieuvriendelijk maakt.

Straalsoort: met behulp van de knop op de kraan kun je makkelijk de straalsoort inschakelen.

 

Nadelen: 

Geen dubbele douchekop: ben je op zoek naar een dubbele douchekop dan is dit product niet meteen een goede aanbeveling gebleken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Hansgrohe Raindance Select E handdouche 120 3jet – 3 Straalsoorten

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Raindance Select E zwarte douchekop van het bekende en populaire merk Hansgrohe. De douchekop – overigens vervaardigd uit duurzaam duroplast materiaal en afgewerkt in een prachtige mat zwarte kleur – wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van 12 cm en fungeert daardoor ideaal als degelijke handdouche.

Verder springt de Hansgrohe Raindance Select E eveneens in het oog vanwege zijn ietwat rechthoekige vorm inclusief afgebogen hoeken en de mogelijkheid om te schakelen tussen maar liefst 3 krachtige straalsoorten. Zo kun je onder meer genieten van een aangename rain straal – indien je het gevoel van een regenbui wilt evenaren – een masserende jet straal of de bekende typische pure straal.

Nemen we even een kijkje naar de online reviews dan valt ons meteen een mooie score van 4,7 sterren op waarbij heel wat klanten uitermate tevreden zijn over de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Slechts één koper is minder te spreken over de verschillende straalsoorten.

 

Voordelen:

Formaat: het betreft een handdouche met een maximale doorsnede van 12 cm of 120 mm.

Straalsoorten: de Raindance Select E handdouche van Hansgrohe biedt je de mogelijkheid om te schakelen tussen maar liefst 3 verschillende straalsoorten.

Water: de douchekop levert maximaal 13 liter water per minuut rekening houdend met een druk van 1 bar.

Uitvoering: de ietwat rechthoekig gevormde douchekop werd vervaardigd uit Duroplast materiaal en afgewerkt in een mat zwart design.

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: een enkele koper is niet helemaal overtuigd van de aangeboden kwaliteit en de geleverde straalsoorten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Grohe Rainshower Smartactive 150 Handdouche 3 straalsoorten 26590000

 

Grohe wordt door velen als het beste merk beschouwd voor innovatieve en functionele producten die je sanitair dat tikkeltje meer luxe kunnen geven. De Grohe douchekop is daar met zijn 3 straalsoorten en eenvoudige vingerknopbediening een mooi voorbeeld van.

Deze losse douchekop geeft je de mogelijkheid om te douchen met een Jet Spray om fris en monter aan je dag te beginnen. De Rain Spray geeft met zijn zachte en fijne stralen een rustgevende werking terwijl de ActiveMassage Spray voor een intensieve massagedouche zorgt. Bovendien is hij voorzien van het Grohe EcoJoy-systeem met een doorstroombegrenzer van 9,5 l/min waardoor je flink op je waterverbruik bespaart wat je al meteen in je portemonnee zult merken.

Hij is trouwens ook voorzien van de Grohe DropStop-technologie zodat een nadruppelende douche niet aan de orde is. Daarnaast beschikt deze handdouchekop over een universeel bevestigingssysteem waardoor hij op elke standaard doucheslang kan worden aangesloten. In de reviews merken we dat alle klanten heel tevreden zijn en dit product dan ook een score van 4,5 sterren gaven.

 

Voordelen:

Gebruiksgemak: de handdouchekop kan eenvoudig met een vingerknopbediening worden ingesteld zodat je niet aan de doucheplaat moet gaan draaien.

Waterstralen: je kunt kiezen uit 3 waterstralen waaronder een Jet Spray, Rain Spray en een ActiveMassage Spray om maximaal van je douche te kunnen genieten.

Zuinig: dankzij het EcoJoy-systeem dat met een doorstroombegrenzer werkt, verbruik je maar 9,5 l/m wat je dan ook snel op de waterfactuur zult merken.

Bevestigingssysteem: het universele bevestigingssysteem zorgt ervoor dat hij op de meeste doucheslangen met een standaarddiameter kan worden aangesloten.

 

Nadelen: 

Bediening: enkele klanten melden dat de bedieningsknop na verloop van tijd steeds moeilijker in te drukken is. We vermoeden dat dit met kalkafzetting te maken heeft wat kan verholpen worden door de douchekop te ontkalken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Schütte Napoli Badset inclusief Handdouche en Slang 3 standen

 

De doucheset van Schütte Napoli is ideaal wanneer je van plan bent om je huidige douchekop te vervangen. Hij wordt geleverd met een bijpassende flexibele doucheslang van 150 cm lang die op alle ½” aansluitingen kan worden vastgemaakt. 

Bovendien kan de douchekop met zijn doorsnede van 6,5 cm gemakkelijk in 3 verschillende standen worden geplaatst door gewoon de doucheplaat te verdraaien tot je de gewenste waterstraal hebt. Je kunt kiezen voor een verkwikkende regenstand, een zachte misty spray die je als het ware met fijne mistige waterdruppels omhult of een combinatie van beide waterstromen.

Daarnaast is de handdouchekop voorzien van antikalk sproeigaatjes waardoor deze veel minder snel door kalkaanslag worden geblokkeerd. Er wordt trouwens door de producent aangeraden om een mild schoonmaakmiddel te gebruiken zodat de mooie chroomkleur niet wordt aangetast. In de reviews merken we tevreden klanten die zeker te spreken zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen: 

Aansluiting: deze handdouchekop wordt geleverd in een set met een flexibele metalen doucheslang die geschikt is om op douchekranen met een ½” bevestigingspunt te installeren.

Formaat: de douchekop heeft een doorsnede van 6,5 cm en een soepele doucheslang met een lengte van 150 cm.

Waterstralen: hij kan in 3 verschillende standen worden gezet door de doucheplaat te verdraaien.

Antikalk: de kop is voorzien van antikalk sproeigaatjes die ervoor zorgen dat de openingen niet zo snel door kalkaanslag worden verstopt.

 

Nadelen: 

Doucheslang: enkele klanten zijn minder tevreden over de kwaliteit van de doucheslang die heel snel stuk zou gaan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Rvs-regendouche douchekop rond Ø 30 cm 401602

 

De rvs-douchekop van Tectake is een tijdelijke aanbieding waardoor hij in de laagste prijsklasse valt van onze lijst met toppers. Hierdoor is hij meteen ook een stuk toegankelijker zodat ook klanten met een kleiner budget dit product kunnen aankopen.

Deze gepolijste roestvrij stalen douchekop met zijn ultra platte doucheplaat heeft een ruime diameter van 30 cm waardoor je echt het genot van een regendouche ervaart. Bovendien is hij geschikt om op een douchestang te plaatsen met een standaard DIN-aansluiting van ½” zodat hij onmiddellijk in gebruik kan worden genomen.

Daarnaast zorgt een scharnier onder het bevestigingspunt ervoor dat je de sproeihoek naar je eigen wensen kunt aanpassen om van een heerlijke douche te genieten. De sproeigaatjes zijn trouwens vervaardigd uit kalkafstotende silicone waardoor hij bijzonder gemakkelijk kan worden gereinigd. In de reviews merken we dat de klanten deze douchekop een uitstekende score van 4,7 van de 5 sterren gaven. 

 

Voordelen:

Formaat: de super platte douchekop heeft een diameter van 30 cm en een standaard DIN-aansluiting van ½” waardoor je hem op de meeste douchestangen kunt monteren.

Antikalk: de sproeigaatjes zijn gemaakt uit silicone dat ervoor zorgt dat kalkaanslag geen kans heeft.

Sproeihoek: doordat er onder het bevestigingspunt een scharnier is voorzien is het mogelijk om de douchekop zo te plaatsen dat de sproeihoek recht naar beneden staat of iets meer schuin is gericht.

Budget: deze regendouche douchekop heeft een aantrekkelijke en goedkope prijs waardoor hij voor iedereen goed toegankelijk is.

 

Nadelen: 

Vaste installatie: het enige dat we kunnen opmerken is, dat deze regendouche enkel geschikt is voor montage op een vaste douchestang.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Douchekoppen koopgids

 

Een douchekop is een product die niet voor iedereen even belangrijk is. Toch kan een goede douchekop zorgen voor meer ontspanning tijdens het douchen. Je kunt de douchekop meestal op verschillende standen instellen en er zijn nog andere belangrijke factoren zoals het type douchekop, het design, extra functies en prijs. We besteden meer aandacht aan deze punten in dit artikel om je te helpen bij het kiezen van een goede douchekop.

Type douchekop

Een gewone douchekop kun je makkelijk monteren en is het standaardproduct die op iedere douche past. Dit type douchekop is goedkoop en is makkelijk om te installeren maar het heeft ook enkele nadelen. Zo is het maar een eenvoudig product en is het zelfs mogelijk dat je de straal niet kunt instellen. Meestal is dit product ook niet echt stevig en is het gemaakt van goedkoop plastic.

De stortdouche of regendouche is heel populair tegenwoordig. Je staat recht onder de brede douchekop waardoor je het gevoel hebt dat je onder een waterval staat. Deze douchekoppen gebruiken natuurlijk meer water en zijn ook duurder. Je kunt ze verkrijgen in verschillende designs maar je moet wel controleren of je boiler genoeg capaciteit heeft om een regendouche van water te voorzien.

Als je geld wilt besparen en ook iets voor het milieu wilt doen, dan kun je een waterbesparende douchekop kopen. Deze koppen gebruiken tot wel 50% minder water per minuut en je merkt er niets van tijdens het douchen.

 

Verschillende standen

De meeste douchekoppen beschikken over de mogelijkheid om 3 verschillende waterstralen te kiezen namelijk een krachtige straal, een zachte straal en een massagestraal. Er zijn echter ook goedkope modellen die enkel maar een krachtige straal kunnen geven, let er zeker op tijdens de aankoop.

Bij een regendouche zal de gewone straal veranderen in een regenstraal maar hetzelfde principe blijft geldig. Er zijn ook douchekoppen die extra mogelijkheden hebben zoals bijvoorbeeld een combinatie van regen en massage. Zo voel je nog altijd genoeg water op je vallen terwijl er ook delen van je lichaam gemasseerd worden.

De nood aan verschillende stralen hangt af van de voorkeur van de koper, maar het kan toch handig zijn om meer dan één mogelijkheid te hebben zodat je af en toe eens kunt wisselen. Vooral voor sporters is het nuttig om een massagestraal te kunnen gebruiken zodat ze na een intensieve training hun spieren kunnen laten masseren op een natuurlijke manier.

 

Design van de douchekop

Een douchekop is beschikbaar in verschillende vormen en kleuren. Er zijn mensen die liever een ronde douchekop hebben in de badkamer maar anderen die zullen kiezen voor een vierkante douchekop. De regendouche heeft meestal een vierkante kop omdat het zo een breder oppervlak heeft om meer water door te pompen.

Verder kun je ook nog kiezen uit verschillende kleuren, afhankelijk van het materiaal die gebruikt is om de douchekop te maken. Een douchekop die gemaakt is van kunststof kun je in alle soorten kleuren vinden. Andere douchekoppen zijn gemaakt van chroom of een ander soort metaal. Kies voor een kleur en design die bij het ontwerp van je badkamer past en zorg er vooral voor dat je tevreden bent met de functionaliteit van de douchekop. Je kunt makkelijk verschillende modellen online vergelijken.

 

Extra functies

De meeste douchekoppen moet je regelmatig onderhouden en schoonmaken vanwege de kalk die op het product achter blijft. Om dit te vermijden hebben de producenten van douchekoppen meer aandacht besteed aan het plaatsen van anti kalk douche gaatjes of het ontwikkelen van functies zoals speedclean waardoor je de kalk gewoon met je vinger kunt afvegen.

Een andere extra functies van een douchekop is LED verlichting. Je kunt een douchekop kopen die beschikt over verlichting die verandert van kleur volgens de temperatuur van het water. Dit geeft een extra dimensie aan je douche ervaring en je kunt zo makkelijk weten wanneer je gerust onder het water kan.

Prijs van een douchekop

Hoe meer functies de douchekop heeft, hoe duurder het product zal zijn. Om interessante aanbiedingen te vinden kun je verschillende producten met elkaar vergelijken. Het is ook een aanbeveling om online de reviews van andere kopers te lezen want deze bevatten vele nuttige informatie en kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze.

Als je een waterbesparende douchekop koopt dan zal de maandelijkse waterrekening lager liggen en bespaar je op die manier ook nog eens geld. Houd daar rekening mee zodat je de beste beslissing kunt nemen. Als je online koopt is het mogelijk dat het product goedkoper verkocht wordt, maar je mag niet vergeten om de verzendkosten erbij op te tellen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe kun je een douchekop ontkalken?

Een bruin/witte kleur tussen de openingen van de douchekop en een minder krachtige waterstraal duiden op kalkvorming waardoor het tijd wordt om actie te ondernemen. Een douchekop kun je heel gemakkelijk ontkalken met gewone azijn. Je kunt de douchekop losschroeven en in een kom leggen die je met azijn hebt gevuld of je vult een zakje met azijn en wikkelt deze om de douchekop. 

Vervolgens laat je het product een nachtje zijn werk doen om reeds de volgende ochtend te kunnen genieten van een heerlijke douche met een krachtige waterstraal. Voor een regendouche, die veel groter is van formaat, ga je op dezelfde manier te werkt. Je vult een plastic zak met azijn en je maakt hem met duct tape over de douchekop vast. Laat alles een nachtje intrekken om hem daarna met warm water goed te laten doorstromen.

Q2: Hoe hoog moet een douchekop worden geïnstalleerd?

Wanneer je zelf een opbouw doucheset wilt plaatsen of een regendouche wil installeren is het nodig om enkele afstanden en hoogtes te respecteren. Het is belangrijk om de douchekop altijd minimum op 20 cm afstand van het plafond te hangen om hem goed te kunnen bevestigen en schoonmaken. Qua installatiehoogte zorg je ervoor dat iedereen comfortabel onder de douche kan staan.

Een opbouw doucheset of een regendouche plaats je 90 tot 120 cm boven de thermostaatkraan. Als je de hoogte rekent vanaf de bodem van de douchebak of het bad mag je op 200 tot 230 cm rekenen. Hoewel dit geen harde richtlijnen zijn, is dit de ideale hoogte om zonder problemen onder de douche te kunnen staan en voldoende ruimte te hebben. Een regendouche wordt trouwens het best zo hoog mogelijk geplaatst ten opzichte van de douchekraan zodat je optimaal kunt genieten.

 

Q3: Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Er zijn diverse soorten waterbesparende douchekoppen die allemaal op een ander manier werken. Het principe is echter bijna overal gelijkaardig. Een waterbesparende douchekop werkt met een doorstroombegrenzer die ervoor zorgt dat er minder water door de douchekop stroomt. Er wordt vervolgens lucht aan het water toegevoegd zodat je dezelfde krachtige waterstraal van een normale douche krijgt waardoor je bijna geen verschil voelt.

Een waterbesparende douchekop heeft trouwens een grotere weerstand dan een normale douchekop waardoor je ook een hogere druk in de doucheslang krijgt. Deze moet dan ook geschikt zijn voor een waterdruk tussen 300 en 500 kPa om het hele systeem efficiënt te laten werken.

 

Q4: Waarom heeft een douchekop 11 gaten?

Een douchekop heeft een variërend aantal wateropeningen. Er zijn exemplaren die bijvoorbeeld 11 gaten hebben om een krachtige waterstroom te hebben wat heel handig is om shampoo uit het haar te spoelen. Andere douchekoppen kunnen tot wel 180 gaatjes hebben om het effect van een zachte regenbui te evenaren. Er zijn ook douchekoppen die je kunt verstellen zodat je een combinatie hebt van wel 5 tot 6 soorten waterstralen. Dan denken we hierbij onder andere aan een waterbesparende straal, een pulserende massagestraal of één harde straal.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES