5 beste elektrische open haarden Test van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Beste elektrische open haarden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een unieke kwaliteitsvolle sfeerhaard? Dan zul je alvast versteld staan van het uitgebreide gamma dat tegenwoordig voorhanden is. Zo kun je onder meer kiezen uit een sfeervolle nep open haard dan wel een exemplaar waar ook enige vorm van verwarming aan te pas komt. Wij zetten graag enkele toppertjes binnen dit segment op een rijtje teneinde de zoektocht voor jou net iets makkelijker te maken. Zo zou je kunnen kiezen voor de SuperFlames Colorado Inbouw Sfeerhaard die eenvoudig in een wandmeubel of cinewall kan worden ingebouwd. Daartegenover staat de Classic Fire Sfeerhaard Chicago die meteen opvalt vanwege zijn aanzienlijke vermogen van maar liefst 1800 watt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste elektrische open haarden (Reviews) van 2024

 

Gaat je voorkeur uit naar een goedkope vrijstaande open haard dan wel één van de populairste elektrische inbouw open haarden of toch liever een elektrische open haard met schouw aanbieding? Wij selecteerden alvast 5 toppertjes rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. Bekijk de opties even en maak je keuze uit onder meer een goedkope elektrische open haard kachel dan wel een elektrische sfeer open haard van het beste merk en tal van andere leuke aanbiedingen en/ of designvolle elektrische nep open haarden.

 

Elektrische sfeer openhaard

 

1. SuperFlames Colorado Inbouw Sfeerhaard 152cm – SuperFlames

 

Hoewel de SuperFlames Colorado sfeerhaard niet meteen tot de aanbiedingen behoort, lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Wat meteen verklaart waarom hij tot de beste elektrische open haarden uit het rijtje mag gerekend worden én beloond werd met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om de eigenschappen ervan eens even onder de loep te nemen.

Met de SuperFlames Colorado kies je dan ook geheid voor een elektrische inbouw sfeerhaard die zonder problemen in een wandmeubel of cinewall kan worden ingebouwd. Je dient daarbij rekening te houden met een maximale lengte van 152 cm in combinatie met een hoogte van 32 cm en een diepte van 15 cm. 

De haard dient bij installatie aangesloten te worden op het lichtnet rekening houdend met een invoerspanning van 220 tot 240 Volt waarna een – relatief laag – vermogen van ongeveer 28 watt wordt geleverd. Let wel; het betreft een elektrische sfeerhaard zonder verwarming. Bij aankoop wordt eveneens een afstandsbediening meegeleverd waarmee je de sfeerhaard kunt in/ uitschakelen, de vlamhoogte kunt bepalen én de kleurinstellingen kunt regelen.

 

Voordelen: 

Installatie: het betreft een inbouwhaard die op het lichtnet dient te worden aangesloten rekening houdend met een aanvoerspanning van 220-240 Volt.

Afstandsbediening: met de meegeleverde afstandsbediening wordt het mogelijk om de vlamhoogte én de kleurinstellingen te bepalen alsook het apparaat in/ uit te schakelen.

Vermogen: hij levert een relatief laag vermogen van 28 watt waardoor hij tot de energiezuinige sfeerhaarden kan gerekend worden.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: ben je op zoek naar de elektrische sfeerhaard met de laagste prijs, dan is dit model van SuperFlames niet meteen de beste aanbeveling.

Geen verwarming: houd er rekening mee dat de sfeerhaard niet in staat is om ook daadwerkelijk voor verwarming te zorgen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische openhaard inbouw

 

2. Classic Fire Sfeerhaard Chicago – Elektrisch – Inbouw – 1800 Watt 

 

Met de Classic Fire Chicago lijk je eveneens voor een elektrische inbouw sfeerhaard te kiezen die relatief eenvoudig in een wandmeubel te installeren is. Hij kent hierbij een maximale breedte van 66,5 cm in combinatie met een hoogte van 61,8 cm en een lengte van 23 cm inclusief wat hem enigszins compact en gebruiksvriendelijk maakt.

De haard is – net zoals het vorige product – op het lichtnet aan te sluiten rekening houdend met een invoerspanning van 220-240V. Eenmaal correct geïnstalleerd, kan hij een ruim vermogen leveren gaande van 900 watt op stand 1 tot maar liefst 1800 watt in stand 2, wat betekent dat hij ook effectief verwarming levert. Kortom, deze sfeerhaard is in staat om een inwendige temperatuur te creëren van maar liefst 50ºC.

Dit alles wordt aangevuld met het gebruik van 2 krachtige energiebesparende ledlampen, een temperatuurveiligheid, een aan/ uitschakelaar en 2 eenvoudig in te stellen warmtestanden. Klanten reageren bijzonder tevreden op de aangeboden kwaliteit in verhouding tot de prijs.

 

Voordelen: 

Vermogen: de sfeerhaard kan zonder problemen een ruim vermogen leveren gaande van 900 tot maximaal 1800 watt afhankelijk van de gebruikte warmtestand.

Warmtestand: de elektrische inbouw sfeerhaard biedt 2 afzonderlijke warmtestanden aan waartussen probleemloos kan worden geschakeld.

Veiligheid: het apparaat is niet alleen voorzien van een temperatuur veiligheid én praktische aan/ uitschakelaar maar blijkt verder ook CE, TÜV en GS goedgekeurd.

Budgetvriendelijk: zijn lage prijskaartje maakt hem meteen een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

 

Nadelen: 

Compact: voor grote ruimtes zou deze sfeerhaard misschien net iets te compact en beperkt kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische openhaard kachel

 

3. Classic Fire Sfeerhaard Elektrisch Modena – Vrijstaande Elektrische Kachel met Haardeffect

 

Net zoals het vorige product, wordt ook de Modena AJ-311 jou aangeboden door het bekende merk Classic Fire. Het betreft hier een volledig vrijstaande elektrische open haard die gekenmerkt wordt door een relatief en handzaam formaat van 26 x 41 x 59 cm. Door hem op het lichtnet aan te sluiten – weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 220 – 240 Volt – kan een ruim vermogen van 1800 tot 2000 watt worden geleverd. 

De vrijstaande kachel met haardeffect is alvast uitgerust met een handige instelbare thermostaat waarmee je makkelijk en snel de gewenste temperatuur kunt instellen. Dit wordt verder aangevuld met 2 ingebouwde handvatten, maar liefst 5 krachtige doch energiezuinige ledlampen, een aan/ uitschakelaar én een betrouwbare oververhittingsbeveiliging.

Hoewel enkele klanten van mening zijn dat het product vrij kwetsbaar is, lijkt de overgrote meerderheid wel degelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid wat alsnog 4,6 sterren oplevert.

 

Voordelen: 

Formaat: het betreft een vrijstaande elektrische open sfeerhaard die een formaat kent van 26 x 41 x 59 cm.

Vermogen: na aansluiting op het lichtnet – rekening houdend met de gewenste invoerspanning – kan een ruim vermogen van 1800 tot maximaal 2000 watt worden geleverd.

Energiezuinig: de kachel telt 5 krachtige doch energiezuinige ledlampen die bijdragen aan het creëren van een gezellige en warme sfeer.

Handig in gebruik: de kachel kent meerdere standen en biedt bijgevolg de mogelijkheid om de verwarmingsfunctie en sfeervolle haardvuur samen of apart te gebruiken.

 

Nadelen: 

Geen afstandsbediening: in tegenstelling tot sommige andere sfeerhaarden uit het rijtje, wordt dit apparaat geleverd zonder afstandsbediening.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische openhaard met schouw

 

4. Classic Fire Elektrische sfeerhaard Lugano met schouw 

 

Ben je specifiek op zoek naar een witte elektrische open sfeerhaard? Dan lijkt de keuze voor dit model – eveneens aangeboden en geleverd door Classic Fire – alvast de moeite waard om even onder de loep te nemen. Zo wordt de AJ56-LED Lugano beschouwd als een vrijstaande sfeerhaard met een breedte van 70 cm, een hoogte van 71 cm en een diepte van 22 cm.

Net zoals heel wat andere open sfeerhaarden levert dit apparaat – naast de sfeervolle realistische vlammen – ook effectief verwarming. Je dient hem hiervoor op het lichtnet aan te sluiten, rekening houdend met een aansluitspanning van 220 – 240 Volt, waarna een ruim vermogen van maar liefst 1800 watt kan worden geleverd.

De vrijstaande open haard inclusief schouw wordt verder aangevuld met een handige regelbare thermostaat, een temperatuur veiligheid én een praktische aan/ uitschakelaar. De correcte combinatie van de prijs en kwaliteit laat heel wat klanten alvast even wegdromen.

 

Voordelen: 

Certificaat: de elektrische open haard werd niet alleen CE maar ook TÜV en GS goedgekeurd.

Design: het betreft een vrijstaande elektrische open haard omgeven door een witte schoorsteenmantel vervaardigd uit MDF en bedoeld om op het lichtnet aan te sluiten.

Vermogen: hij levert een ruim vermogen van maximaal 1800 watt afhankelijk van de temperatuurinstelling en wordt verder aangevuld met een setje energiebesparende ledlampen.

 

Nadelen: 

Geen timer: ben je van plan om deze elektrische open haard aan te schaffen, besef dan wel dat er geen sprake is van een timerfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische openhaard met warmte

 

5. MOA Elektrische Haard – Sfeerhaard Hangend – Ambilight – EF201FB

 

We sluiten het rijtje af met de elektrische open sfeerhaard van het merk MOA die – in tegenstelling tot heel wat andere modellen – geleverd wordt inclusief een bijbehorende afstandsbediening. Zo kun je vanaf de bank de temperatuurinstellingen aanpassen alsook de vlamhoogte en kleurinstellingen gaan regelen.

De EF201FB wordt beschouwd als een luxueuze elektrische wandhaard die eenvoudig op het stroomnet kan worden aangesloten waarna een ruim vermogen van 1000 tot 2000 watt kan worden geleverd. Het vermogen is daarbij afhankelijk van de ingestelde warmtestand en kan makkelijk – via de eerder vernoemde afstandsbediening – worden bepaald.

Verder wordt de elektrische open haard met warmte eveneens gekenmerkt door de aanwezigheid van maar liefst 7 verschillende – tevens instelbare – ambilight kleurtjes die stuk voor stuk bijdragen aan sfeer en gezelligheid. De meegeleverde montagekit en bijbehorende handleiding maken de installatie overigens een fluitje van een cent. Met een mooie score van 4,5 sterren is deze haard een meer dan goede optie.

 

Voordelen:

Vermogen: de haard levert zonder problemen een ruim vermogen gaande van 1000 tot 2000 watt verdeeld over 3 verschillende warmtestanden.

Handig in gebruik: de haard telt maar liefst 7 verschillende ambilight kleuren waartussen probleemloos kan geschakeld worden en wordt verder aangevuld met een timerfunctie, een aan/ uitschakelaar en een temperatuur veiligheid.

Afstandsbediening: met de meegeleverde afstandsbediening kun je de warmtestand bepalen alsook de vlamhoogte en de kleurinstellingen regelen. 

Formaat: de haard kent een ruime breedte van 91 cm, een diepte van 11 cm en een hoogte van maar liefst 56 cm. Dit resulteert in een vlammenscherm van 50 cm breed en ongeveer 30 cm hoog.

 

Nadelen: 

Te luid: volgens één koper zou deze elektrische open haard behoorlijk wat lawaai maken en bijgevolg een storende factor zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische open haarden Koopgids 

 

Vanwege het ruime assortiment is de keuze voor een elektrische open haard vandaag de dag niet langer vanzelfsprekend te noemen. Zo kun je kiezen uit een brede waaier aan formaten, uitvoeringen, designs en prijskaartjes. Om de zoektocht voor jou enigszins aangenamer te maken, bieden wij jou graag onderstaande koopgids aan. Neem rustig de tijd om de gids te lezen alvorens de verschillende open haarden met elkaar te vergelijken. Het lijkt daarbij eveneens een goede aanbeveling om aandachtig te zijn voor promoties en aanbiedingen.

Waarom kiezen voor een open haard? 

Een open haard kan beschouwd worden als een krachtige (open) vuurplaats in de woning die – weliswaar in eerste instantie – bedoeld is om ruimteverwarming te creëren. Echter zijn de meeste open haarden tot veel meer in staat. Afhankelijk van het model, de uitvoering en het type bestaan er bijgevolg ook heel wat open haarden die kunnen gebruikt worden om voedsel te koken, heet water klaar te maken, voedingsmiddelen te roken/ garen, de ventilatie te bevorderen en/ of te zorgen voor verlichting en sfeer. 

Kortom, een kwalitatieve hedendaagse open haard garandeert een ruime waaier aan mogelijkheden wat een eventuele aankoop/ investering alleen maar interessanter lijkt te maken. Toch willen wij er even op wijzen dat het niet meteen de bedoeling is om de eerste de beste open haard in het winkelkarretje te plaatsen. Neem je tijd om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken daarbij rekening houdend met het formaat, de kenmerkende eigenschappen, het vermogen en het eventuele prijskaartje.

 

Type in relatie tot de aandrijving

De traditionele open haard zoals we die vandaag de dag nog steeds kennen, fungeert op basis van blokken hout al dan niet in combinatie met speciale aanmaakblokjes. Toch is er door de jaren heen een opmerkelijke evolutie waar te nemen binnen het segment van de zogenaamde traditionele open haarden. Zo kunnen we vandaag de dag eveneens kiezen voor exemplaren op gas, infrarood of elektriciteit.

 

De uitvoering en het formaat in functie van de plaatsing

Ben je voor het idee gewonnen en heb je besloten om op zoek te gaan naar een duurzame open haard dan zul je versteld staan van de uitgebreide mogelijkheden die vandaag de dag voorhanden zijn. Zo kunnen we in eerste instantie een onderscheid maken op basis van de verschillende types in functie van de installatiemogelijkheden waarbij je kunt opteren voor inbouw, vrijstaand of wandmontage. 

Daarbij zal elke uitvoering voor- én nadelen met zich meebrengen. Zo blijkt een vrijstaande open haard goedkoper en makkelijker te verplaatsen dan een inbouw exemplaar. Anderzijds tilt een inbouw exemplaar de desbetreffende ruimte esthetisch naar een hoger niveau en blijkt hij in staat om een krachtiger vermogen te leveren.

Daarnaast is het aangewezen om bij de keuze van een bepaalde uitvoering eveneens aandachtig te blijven voor het formaat aangezien dit een bepalende invloed zal hebben bij de plaatsing en installatie. Bedenk daarom op voorhand waar je de open haard wilt installeren en welke ruimte er voorhanden is. Vervolgens kun je op zoek gaan naar een geschikt apparaat dat binnen de meetresultaten van de beschikbare ruimte kan worden ingekaderd.

 

Het vermogen in verhouding tot de ruimte

Heb je een geschikt plekje gevonden voor de open haard, dan wordt het mogelijk om te focussen op het uiteindelijke vermogen. Het vermogen – overigens steevast weergegeven in watt – bepaalt de kracht van het desbetreffende apparaat en bijgevolg de mate waarin de open haard in staat is om de ruimte in kwestie te verwarmen en het tijdsinterval waarmee dit gebeurt.

Afhankelijk van de uitvoering en het type kan het vermogen van de open haard makkelijk variëren van zo’n 0 tot maar liefst 2500 watt. Enquêtes en studies hebben echter aangetoond dat de meeste klanten lijken te opteren voor een standaard open haard met een aanzienlijk vermogen van zo’n 1500 à 2000 watt, weliswaar verdeeld over meerdere warmtestanden. 

Algemeen komt het er dus op neer dat het vermogen moet worden afgestemd op de maximaal te verwarmen oppervlakte. Zo zal een kamer met een kleine oppervlakte reeds voldoende hebben aan een open haard met een beperkter vermogen.

Met welk budget hoef je rekening te houden?

Tot slot willen we het toch nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje waar je tegenaan moet kijken. Zo kan de prijs van het apparaat makkelijk variëren van zo’n 15 à 20 euro tot maar liefst 700 à 750 euro. Het spreekt voor zich dat de prijs beïnvloed wordt door een aantal (externe) factoren gaande van het formaat tot de gebruikte materialen, de uitvoering, het design en de eventuele bijkomende kenmerken zoals bepaalde veiligheidsmechanismen, een timerfunctie, meerdere warmtestanden en/ of een automatische uitschakelingsfunctie.

Daarnaast moet je eveneens rekening houden met een meerkost ten gevolge van professionele installatie. Uiteraard zal dit laatste minder het geval zijn wanneer je opteert voor een vrijstaande elektrische open haard.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES