5 beste Haardhout Test van 2024

Laatste update: 22.02.24

 

Beste haardhout – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Vele gezinnen hebben in de woonkamer een haardvuur of een houtkachel. Door de stijgende energiekosten wordt er meer en meer met hout gestookt voor de gezelligheid maar ook voor de warmte en de goedkopere aankoopprijs. We hebben voor jou 3 soorten haardhout uitgezocht om hun voor- en nadelen eens te vergelijken. Zo merk je dat Fire-Up ovengedroogd haardhout verpakt is in een zak per 8kg en een mix is van eik, berk en essenhout. Vervolgens is er het haardhout 15 blokken dat bovendien op een natuurlijke manier is gedroogd en dat wordt geleverd met gratis aanmaakhoutjes en blokjes.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste haardhout (Reviews) van 2024

 

Wanneer je bijvoorbeeld bij de Gamma haardhout aankoopt zal dit vaak in een netje of een zak worden verkocht. Je kunt ook kiezen voor grotere volumes maar dan moet je een opslag binnen hebben voor haardhout of tenminste het hout droog kunnen bewaren. We hebben met de hulp en het advies van klanten 5 verschillende types uitgekozen voor onze selectie met topproducten. Kies er het beste haardhout uit waarmee jij het meest gebaat zult zijn. Vergeet ook niet om de folders te bekijken voor een interessante aanbieding.

 

1. Fire-Up ovengedroogd haardhout 8 kg hoog rendement eik, es, berk

 

Fire-Up is het beste merk wanneer je op zoek gaat naar verschillende mogelijkheden om je haardvuur of houtkachel te laten branden. Ze hebben een groot aanbod aan kwaliteitsmaterialen zoals hout, briketten, aanmaakblokjes, houtkrullen, ecologische haardblokken en nog zoveel meer.

Het ovengedroogd haardhout is FSC-gekeurd. Dit wil zeggen dat het afkomstig is van bomen die zijn gekapt in bossen met een verantwoord bosbeheer. Hierdoor wordt het leefgebied van planten en dieren beschermd en wordt er gekapt met respect voor de rechten van de lokale bevolking en de houtkappers.

Het ovengedroogde haardhout is heel gemakkelijk aan te steken en blijft zeer lang branden waardoor dit hout een hoog rendement heeft. Het wordt bovendien geleverd in een waterdichte verpakking met een inhoud van 8 kg.

Deze mengeling haardhout is een selectie van eikenhout, essenhout en berk waardoor je zowel hard- als zachthout hebt. Het is trouwens ideaal voor gebruik in de kachel, het haardvuur of voor een kampvuur. We konden voor dit product nog geen reviews terugvinden.

 

Voordelen:

Ovengedroogd: het haardhout is ovengedroogd waardoor er geen ongedierte meer in zit en het bovendien mooier en langer zal branden zonder overmatige rookontwikkeling.

Gebruiksvriendelijk: de verpakking van 8 kg is waterdicht waardoor je de zak gewoon buiten kunt laten staan zonder dat het hout vochtig wordt.

Houtmengeling: het pakket bestaat uit een mengeling van berkenhout dat snel brandt en vlug zijn warmte afgeeft en daarbij de hardere houtsoorten es en eik die langzamer branden en een hoger rendement hebben.

 

Nadelen:

Het prijskaartje: de goedkope prijs van dit product is wel een beetje misleidend wanneer je hem gaat vergelijken met de aankoopprijs van eenzelfde houtmengeling per kuub.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Haardhout 15 blokken + gratis aanmaakhoutjes en blokjes natuurlijk gedroogd

 

Het natuurlijk gedroogd haardhout van Pasper wordt verkocht in een recycleerbare kartonnen doos met ongeveer 15 houtblokken die 13 kg weegt. Hiermee kun je toch enkele avonden van een gezellig haardvuur genieten. Je krijgt er bovendien gratis aanmaakhout en -blokjes gratis bijgeleverd.

Het brandhout heeft trouwens een lengte tussen 25 en 35 cm waardoor het ideaal is om een haardvuur, een kachel en/of ook vuurkorven gedurende een hele periode gezellig te laten branden. Het hout wordt bovendien in Nederlandse bossen gekapt onder toezicht van bosbeheer dat waakt over de natuurlijke habitat van dieren en planten.

Dit haardhout bestaat uit een mengeling van diverse houtsoorten waaronder eik, els en populier. Er wordt trouwens voor haardhout geen naaldbomen gebruikt omdat dit teveel spat. Door de combinatie van de verschillende houtsoorten heb je een mengeling van zacht- en hardhout waardoor je een hoog rendement bereikt. Er is  voor dit brandhout nog geen review geplaatst.

 

Voordelen:

Comfort: dankzij de bijgeleverde aanmaakhoutjes die afkomstig zijn van oude pallets en de bruine aanmaakblokjes die gemaakt zijn van geperste houtsplinters, kun je gemakkelijk het haardvuur aanmaken.

Verpakking: de verpakking is gemaakt uit FSC-gekeurd karton en kan na gebruik worden gerecycleerd.

Houtmengeling: het brandhout bestaat uit een mengeling van onder andere eik, els en populierenhout waardoor je een hoog rendement krijgt bij het verbranden.

Formaat: de haardblokken zijn gezaagd op een lengte tussen 25 en 35 cm zodat ze geschikt zijn voor een kleine kachel, haardvuur en/of een vuurkorf.

 

Nadelen:

Ongedierte: doordat het hout een natuurlijk droogproces heeft ondergaan kan er wel nog ongedierte in zitten. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Haardhout essen-eik-beuk 1,6 kuub gestapeld 700 houtblokken

 

De aangeboden mengeling van es, eik en beuken haardhout is de populairste combinatie bij mensen die het maximum aan warmte uit hun haardvuur of kachel willen halen. Het beukenhout is een harde houtsoort dat lang zal branden en veel warmte afgeeft. Het is trouwens één van de mooiste houtsoorten om te branden.

Het essenhout en het eikenhout zijn de harde houtsoorten die zorgen voor een hoog rendement omdat ze trager branden en veel warmte afgeven zodat de kamer lekker lang warm blijft. De combinatie van de verschillende soorten heeft bovendien een uitzonderlijk mooi en schoon vlammenspel.

Het hout is afkomstig uit Nederland en is op een natuurlijke wijze gedroogd. De houten pallet waarop het wordt geleverd bevat 1,6 kuub houtblokken wat overeenkomt met ongeveer 700 stukken hout of 875 kg. Bovendien hebben ze allemaal ongeveer dezelfde afmeting zodat het hout perfect kan worden gestapeld. We konden voor deze haardblokken nog geen reviews terugvinden.

 

Voordelen:

Verpakking: de haardblokken worden geleverd op een houten pallet met een inhoud van 1,6 kuub of 875 kg.

Rendement: door de houtmengeling van es, beuk en eik verkrijg je bij verbranding het hoogste rendement waardoor je lange tijd van een aangenaam verwarmde ruimte kunt genieten.

Gebruiksgemak: het hout heeft allemaal ongeveer dezelfde lengte zodat je het netjes kunt stapelen.

Milieuvriendelijk: het natuurlijk gedroogd hout is afkomstig uit Nederland waar het ook is behandeld waardoor het een kleine ecologische voetafdruk heeft.

 

Nadelen:

Bewaring: voor een groot volume houtblokken heb je een degelijke bewaarplaats nodig die kan worden afgeschermd van de regen maar waar toch wind bij kan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Netzak haardhout brandhout 40 l droog eikenhout hoog rendement

 

Deze grote zak haardhout bevat 40 l of 12 kg droog eikenhout. Eik is een harde houtsoort dat vaak wordt gebruikt door mensen die een houtvuur nodig hebben voor professionele doeleinden. Hierbij denken we dan bijvoorbeeld aan een oven in een pizzeria of op plaatsen waar droogovens worden gebruikt om vlees of vis te drogen en te roken.

Eikenhout zal op een trage manier branden en heeft bovendien veel warmte af waardoor je de kamer langer kunt warm houden. Je hebt bovendien gegarandeerd een langere brandduur omdat deze verpakking geen mengeling bevat. Eiken haardhout is dan ook uiterst geschikt voor kachels en openhaarden. 

De houtblokken hebben een gemiddelde afmeting van 25 x 60 x 30 cm zodat je alles netjes kunt bewaren. Deze haardblokken kunnen trouwens ook worden aangekocht in een kleinere verpakking van 22 l of 7 kg. We merken dat er ook voor dit haardhout geen reviews werden geplaatst. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat mensen dit product minder snel online aankopen.

 

Voordelen:

Hoog rendement: doordat deze verpakking enkel eikenhout bevat ben je zeker dat je een hoger rendement haalt in vergelijking met verpakkingen waarin een houtmengeling zit.

Gebruik: deze haardblokken zijn heel geschikt voor gebruik in kachels en openhaarden. Daarnaast wordt eikenhout door zijn lange brandduur ook vaak gebruikt voor professionele pizzaovens of droogovens.

Afmetingen: de stukken hout hebben allemaal een afmeting van ongeveer 25 x 60 x 30 cm zodat het gemakkelijk kan worden gestapeld.

Comfort: door de lange brandduur van eikenhout en de hoeveelheid warmte dat het afgeeft zul je tijdens de avond minder snel hout moeten bijleggen.

 

Nadelen:

De prijs: de aankoopprijs van eiken brandhout is wel een stukje hoger dan wanneer je een mengeling zou aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Haardhout heel pallet berkenhout (2 kuub)

 

Berken haardhout heeft de laagste prijs van alle soorten brandhout. Berkenhout is een zachte houtsoort dat een zeer schone verbranding heeft. Daarnaast heeft dit hout heel veel warmte af op een korte tijdspanne waardoor het wel sneller is opgebrand.

Door de schors van het berkenhout krijg je niet alleen een hele lekkere geur maar heb je ook een heel mooi vlammenspel. De houtblokken zijn dan uiterst geschikt voor de openhaard waarbij je optimaal zal kunnen genieten van de sfeer en de gezelligheid. 

Het ovengedroogd haardhout wordt trouwens geleverd op een houten pallet en bevat 2 kuub of 900 kg houtblokken. Deze hebben bovendien allemaal ongeveer dezelfde afmeting waardoor je ze netjes kunt bewaren. Ook hier werden er geen opmerkingen geplaatst in de reviews.

 

Voordelen:

Verpakking: dit brandhout wordt geleverd op een houten pallet met 2 kuub of 900 kg brandhout zodat je meteen voor een hele tijd bent voorzien.

Sfeer: berkenhout heeft de eigenschap om een heel lekkere geur af te geven en je krijgt er ook nog een heel mooi vlammenspel bovenop.

Gebruiksvriendelijk: het berkenhout is over het algemeen gemakkelijker aan te steken en bovendien zal het je woonruimte heel snel opwarmen.

Stapelbaar: de houtblokken hebben ongeveer dezelfde afmeting waardoor je ze makkelijk kunt stapelen.

 

Nadelen:

Brandduur: berkenhout is een zachte houtsoort dat veel warmte afgeeft op een korte periode. Hierdoor zullen de blokken ook sneller opgebrand zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Haardhout Koopgids

 

Wanneer je haardhout wilt aankopen om je leefruimte tijdens de koude wintermaanden extra te verwarmen zul je merken dat er verschillende soorten brandhout zijn. Elk hebben ze zo hun eigen kwaliteiten en geven ze op een andere manier hun warmte af. Kies je voor natuurlijk gedroogd hout of ben je ervan overtuigd dat ovengedroogd hout beter is? Neem de tijd om de verschillende aspecten eens te vergelijken voor je een keuze maakt. Vraag naar de aanbeveling van de verkoper of van vrienden en bekijk zeker ook de aanbiedingen voor een eventuele groepsaankoop.

De verschillende soorten brandhout

We zien dat er enkele soorten hout worden aangeboden die geschikt zijn om te verbranden en waaruit je ook het maximale aan warmte zal krijgen. De hardheid van de houtsoort spreekt hierbij een belangrijke rol. Zo is er het berkenhout dat een middelharde houtsoort is waardoor het matig snel zal verbranden. Dit hout is geschikt voor kleinere houtkachels en haarden en geeft naast de mooie verbranding ook een aangename geur af. Beukenhout is een traag brandende houtsoort dat meer geschikt is voor middelgrote kachels en haardvuren. Het beukenhout geeft trouwens veel warmte af en ruikt zeer lekker.

Eikenhout is een harde en traag brandende soort dat weinig rookontwikkeling geeft. Het hoge rendement van deze soort brandhout maakt het tot de populairste soort om je woonruimte lekker warm te krijgen en bovendien ook warm te houden. Daarnaast kan eikenhout  goed worden gebruikt in grote kachels en openhaarden. Vervolgens is er elzenhout dat snel zijn warmte afgeeft maar ook een snelle verbranding geeft. Essenhout brandt dan weer traag en geeft een mooi vlammenspel waar je lang van kunt genieten. Tenslotte is er haaghout dat een hardere houtsoort is dan eik en dat door zijn zeer hoge rendement steeds meer aan populariteit wint.

 

Waarom is ovengedroogd haardhout het beste keuze

Ovengedroogd hout geniet bij velen de voorkeur omdat de kans op verontreinigd hout veel kleiner is. De houtovens waarin het hout wordt gedroogd worden tegenwoordig op een duurzame manier verwarmd waarbij er geen enkele fossiele brandstof wordt gebruikt. Ovengedroogd hout is een schoon product omdat door de hitte in de ovens het ongedierte in het hout wordt vernietigd. Brandhout kan houtworm of de larven van de boktor bevatten die grote schade kunnen aanrichten aan de meubels in je woning of op de plaats waar je het hout gaat bewaren.

Ovengedroogd hout heeft daarnaast het voordeel dat de natuurlijke en karakteristieke houtgeur is gebleven. Daarnaast heeft dit hout een betere verbranding waardoor er minder asresten overblijven en bovendien krijgt het door deze droogmethode ook een hoger rendement. Er zal ook weinig tot geen rook ontwikkeling zijn doordat het meeste vocht uit het hout is verdwenen zodat het meteen ook een stuk beter is voor het milieu.

Hoe kun je het best haardhout bewaren

Een fout die veel mensen maken is om brandhout binnen te bewaren omdat ze denken dat dit het hout ten goede komt. Niets is minder waar omdat hout vaak nog te veel vocht bevat waardoor het binnen in een afgesloten ruimte niet verder zal kunnen drogen. Tenzij je zeker bent dat je haardhout al een vochtigheid heeft tussen 20 en 15% kun je het binnen bewaren. Zoniet, dan is het hout beter om het buiten op te slaan waar het door de wind wordt geventileerd en op die manier verder kan drogen. Je kunt het trouwens het best bewaren op een plaats waar het niet in contact komt met de grond zoals bijvoorbeeld op een houten pallet.

Bovendien is het beter om geen zand of stenen er onder te leggen want het is toch de bedoeling dat het hout geen vocht uit de grond opneemt. Je stapelt het bij voorkeur onder een afkapping of een afdakje maar je kunt het ook afdekken met een zeil. Houd er wel rekening mee dat je de regeninslag zoveel mogelijk moet beperken. Tenslotte stapel je best het hout niet dieper dan 2 blokken omdat de wind er voldoende moet bij kunnen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een kuub haardhout?

De kostprijs van een kuub haardhout is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is de soort haardhout die je kiest bepalend voor de aankoopprijs. Eiken haardhout zal langzaam branden net zoals essenhout. Deze hebben trouwens de eigenschap dat ze vrijwel niet spatten en bovendien ook geurloos zijn. Berkenhout is een zachte houtsoort die veel warmte afgeeft maar ook veel sneller zal opbranden. De voordeligste soort is het berkenhout met daarnaast eikenhout dat in de middelste prijsklasse valt en tenslotte is er het duurder essenhout. 

Bovendien speelt de verpakking ook een belangrijke factor. Zo is een kuub dat wordt geleverd op een pallet een pak duurder dan wanneer je een kuub haardhout aankoopt in een big bag. Je kunt ook gewoon hout aankopen zonder verpakking want je kunt het immers ook laten leveren of zelf ophalen met een aanhangwagen. Voor een kuub haardhout betaal je dus een variabele prijs tussen 110 en 210 euro.

Q2: Wat is goed haardhout?

Goed haardhout is vooral droog en bevat voor minder dan 20% aan vocht. Daarnaast moet het ook schoon zijn, hiermee willen we zeggen dat er geen verfresten of ander residu aan het hout mag kleven dat giftige stoffen zou kunnen afgeven. Ook wordt er aangeraden om haardhout te gebruiken dat niet verontreinigd is. Wanneer je kiest voor hout dat ovengedroogd is zal dit vrijwel geen ongedierte bevatten.

Zachte houtsoorten zoals berk en elzenhout geven snel warmte af en zijn ideaal om een ruimte snel op te warmen. De harde houtsoorten zoals es, beuk en eik houden de ruimte tijdens een langere periode warm omdat ze ook hun warmte trager afgeven en bovendien ook langer branden. Bij deze harde houtsoorten is het wel nodig om aanmaakhout of aanmaakblokjes te gebruiken omdat het iets moeizamer aan te steken is. Kortom, je kiest best voor een houtmengeling met een hoog rendement dat bovendien ovengedroogd is.

 

Q3: Hoe lang moet haardhout drogen?

De droogtijd van hout wordt bepaald door de houtsoort en de manier waarop het hout wordt gedroogd. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van rond de 50%. Je kunt het hout op een natuurlijke wijze laten drogen of je kunt het ook drogen in een speciale droogoven. Haardhout is gebruiksklaar als de vochtigheid gedaald is tot 15 à 20%. Hardhout heeft in een droogoven gemiddeld 3 tot 4 weken nodig om naar 15% houtvocht te gaan. Zachthout zal sneller drogen en heeft slechts 2 weken nodig.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES