7 beste hordeuren Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Beste hordeuren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een kwalitatieve en degelijke hordeur kan er op een eenvoudige manier voor zorgen dat vervelende insecten – en dan vooral de vliegende beestjes – zoveel mogelijk worden buiten gehouden. Uiteraard is er vandaag de dag dan ook een ruim aanbod aan verschillende soorten hordeuren te spotten gaande van diverse uitvoeringen en formaten tot meerdere materiaalsoorten, designs en bijgevolg prijsklassen. Wij zijn daarom zo vrij geweest om alvast enkele toppertjes eens even in de kijker te zetten. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Horren fabriek type 96I die beschouwd wordt als een zogenaamde plissé hordeur van wel 217 cm lang. Daartegenover staat de Bruynzeel Plissé hordeur op maat die een totale afmeting van 206 x 96 x 209 cm kent aangevuld met een 5 mm hoge ondergeleiding.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste hordeuren (Reviews) van 2024

 

Tegenwoordig is het niet zo eenvoudig om de beste hordeur te kiezen uit het toch wel bijzonder ruime assortiment. Zo kun je kiezen uit diverse types, formaten, materialen en designs wat resulteert in verschillende prijsklassen. Wees daarom zeker aandachtig voor eventuele aanbiedingen of promoties aangezien het altijd leuk is om met het laagste geprijsde artikel huiswaarts te keren. Wij selecteerden alvast 7 toppertjes, rekening houdend met de online reviews en het bijbehorende klantenadvies. Bedenk of je de voorkeur geeft aan een dubbele hordeur, een hordeur met lamellen, een magnetische hordeur, een hordeur voor in de caravan dan wel een schuifhordeur of één van de bekende plissé hordeuren. 

 

1. Horren fabriek type 96I – Insectenwering – 96 x (218-221) cm – Plissé hordeur – Ral9010

 

Tussen goedkope hordeuren zul je dit exemplaar van de bekende Horrenfabriek jammer genoeg niet meteen hoeven te verwachten, toch lijken de meeste klanten zich daar niet meteen aan te storen. Zij zijn alvast overtuigd van de uitstekende kwaliteit en optimale gebruiksvriendelijkheid en beschouwen deze plissé hordeur als één van de populairste en beste merken aller tijden. 

De plissé hordeur kent een totale afmeting van 217 x 96 x 3,8 cm waarbij 217 cm de lengte aanduidt en 96 cm de maximale breedte. Dit alles wordt aangevuld met een relatief beperkt gewicht van 3 kg wat het alvast makkelijk maakt om de hordeur zonder slag of stoot te installeren. Bovendien blijkt het frame van de hordeur voornamelijk uit aluminium afgewerkt terwijl men voor de rest een beroep gedaan heeft op gevouwen gaas waardoor het zogenaamde plissé effect ontstaat.

Deze unieke plissé hordeur is dan ook een echte aanwinst aangezien hij in diverse situaties zijn diensten kan bewijzen. Zo kan hij niet alleen gebruikt worden als schuifpui hordeur maar ook in tuindeuren en/ of gewone deuren worden geïnstalleerd.

 

Voordelen: 

Materiaal: de plissé hordeur blijkt vervaardigd uit een combinatie van verschillende materialen gaande van aluminium tot gevouwen gaas zodat een plissé-effect ontstaat.

Gebruiksgemak: deze unieke hordeur kan niet alleen gebruikt worden in combinatie met gewone deuren maar evengoed met tuindeuren en schuifpuien.

Formaat: de plissé hordeur blijkt maar liefst 217 cm lang en 96 cm breed.

Verpakkingsinhoud: bij aankoop van deze hordeur krijg je er standaard een brede zelfklevende kunststof onderdorpel bij alsook een bovenprofiel, de nodige bevestigingsklemmen en een volledige montageset.

 

Nadelen: 

Niet budgetvriendelijk: jammer genoeg is het niet meteen één van de meest budgetvriendelijke opties uit de selectie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bruynzeel Plissé hordeur op maat 96×206-209 s900 – Bruynzeel

 

Door te kiezen voor de Bruynzeel hordeur kies je – althans volgens heel wat kopers – gelijk voor een optimale combinatie tussen kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Een blik op de online reviews lijkt dit ook meteen te bevestigen wat leidt tot een mooie gemiddelde eindscore van 5 op 5 sterren.

Net zoals het vorige exemplaar betreft het ook hier een unieke plissé hordeur die gekenmerkt wordt door een maximaal formaat van 206 x 96 x 209 cm inclusief een ondergeleiding van ongeveer 5 mm hoog. Hoewel de hordeur volledig voorgemonteerd geleverd wordt, is deze na de zomerperiode ook makkelijk weer uit elkaar te halen zodanig dat je hem tijdens de winterperiode moeiteloos kunt opbergen.

De plissé hordeur 900 serie is op vrijwel eender welk type deur – weliswaar in het kozijn – te monteren wat zijn gebruiksgemak alvast ten goede komt. Ook hier werd overigens gekozen voor een combinatie van verschillende materiaalsoorten zoals aluminium, kunststof en geplisseerd polyestergaas.

 

Voordelen: 

Materiaal: zowel de greeplijst alsook de cassette en het bovenprofiel werden uit aluminium gemaakt. Het onderprofiel blijkt dan weer uit kunststof vervaardigd en het geheel werd afgewerkt met zwart geplisseerd polyestergaas.

Formaat: de hordeur kent een breedte van 96 cm en wordt aangevuld met een variërende hoogte van 206 à 209 cm.

Gebruiksgemak: ben je op zoek naar een hordeur voor openslaande deuren dan is dit type plissé hordeur alvast geschikt. Echter dien je er dan wel 2 exemplaren van aan te schaffen. 

 

Nadelen: 

Prijskaartje: jammer genoeg zal de hoge prijs ook hier een mogelijks struikelblok kunnen zijn voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Hamstra Plissé hordeur op maat 96×197-200 – Hamstra

 

Met de Hamstra hordeur kies je opnieuw voor een plissé exemplaar gekenmerkt door een breedte van ongeveer 96 cm en een hoogte van ruim 197 m. Echter kun je dit type hordeur ook in grotere formaten aankopen of op maat bestellen indien gewenst, hoewel het prijskaartje dan navenant zal zijn.

Niet alleen qua type maar ook qua materiaalsoorten vertoont dit exemplaar van Hamstra heel wat gelijkenissen met de 2 eerste producten. Zo werd ook hier gekozen voor een combinatie van verschillende materialen gaande van aluminium tot kunststof en plissé gaas. Dit alles wordt aangevuld met een kindvriendelijke sluiting, een flexibele instelbare doorgang én onder- én boven geleiding.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren zien wat aantoont dat kopers duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop. Zo wordt onder meer een positief advies gegeven over de eenvoudige installatie, de mooie vormgeving en het uiteindelijke gebruiksgemak.

 

Voordelen: 

Formaat: de Hamstra plissé hordeur kent een totale breedte van 96 cm aangevuld met een variabele hoogte van 197 à 200 cm.

Materiaal: de aluminium uitvoering inclusief kunststof kettinggeleiding worden moeiteloos gecombineerd met stevige plissé gaas inclusief de aanwezige 20 mm diepe plooien.

Handig in gebruik: de plissé hordeur is eenvoudig te bevestigen en geschikt voor zowel buiten- als binnenmontage. Verder is er een flexibele instelbare doorgang en geniet je een kindvriendelijke sluiting.

 

Nadelen: 

Kostprijs: ook hier zou de uiteindelijke kostprijs wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Geen harmonica: ben je specifiek op zoek naar een harmonica hordeur dan is dit exemplaar jammer genoeg niet de allerbeste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Vliegengordijn Hulzen, 90×210 xm, Kant en Klaar 3 Punten Licht

 

Het Hulzen vliegengordijn kent dan weer een totale afmeting van 90 x 90 x 210 cm en blijkt voornamelijk uit duurzaam kunststof vervaardigd. Doordat het hier een kant en klaar vliegengordijn betreft, kun je het bij levering praktisch meteen gebruiken om de aankomende (vliegende) insecten zoveel mogelijk buiten te houden. Bovendien heb je de mogelijkheid om te kiezen uit 2 verschillende designs.

Net zoals de meeste andere vliegengordijnen, wordt ook dit exemplaar op het kozijn van de deur bevestigd, wat je bijgevolg makkelijk zelf kunt doen. En dankzij het maximale gewicht van 5 kg, zul je zien dat het gordijn behoorlijk goed op zijn plaats blijft hangen.

Hoewel de overgrote meerderheid van de klanten duidelijk tevreden is van dit unieke verstelbare vliegengordijn, lijkt één koper misschien lichtjes te twijfelen over de duurzaamheid ervan.

 

Voordelen: 

Installatie: het vliegengordijn wordt gebruiksklaar aangeboden en dient in het kozijn te worden gemonteerd. Zelfs klanten bevestigen dat de installatie een fluitje van een cent is.

Formaat: het vliegengordijn kent een totale afmeting van 90 x 90 x 210 cm.

Materiaal: bij de productie van dit unieke vliegengordijn heeft men er vooral voor gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van kunststof.

 

Nadelen: 

Geen schopplaat: indien je echter op zoek bent naar een hordeur met schopplaat dan ben je hier niet meteen aan het juiste adres.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. ForDig Luxe Deurhor Magnetisch – Horgordijn – Vliegengordijn – Hordeur – 210 x 100

 

Ben je niet alleen op zoek naar kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid maar vooral ook naar een betaalbare hordeur, dan lijkt dit unieke vliegengordijn van ForDig vast en zeker de moeite waard om even van naderbij te bekijken. Zo valt meteen het vrij grote – weliswaar behoorlijk standaard – formaat op van 210 x 100 x 120 cm.

Het betreft hier bovendien een magnetisch horgordijn vervaardigd uit duurzaam kunststof en geleverd inclusief een rok klittenband plakstrip, een setje punaises en een Nederlandstalige handleiding boordevol instructies en belangrijke informatie.

Uit onderzoek is gebleken dat je dit type horgordijn evenwel kunt gebruiken in de camper of caravan en makkelijk kunt inkorten indien je dit wenst. Klanten reageren dan ook over het algemeen bijzonder positief hoewel één koper niet helemaal overtuigd blijkt van de duurzaamheid en stevigheid.

 

Voordelen: 

Formaat: dit unieke horgordijn kent een totale afmeting van 210 x 100 x 210 cm.

Materiaal: men heeft ervoor gekozen om te werken met de positieve eigenschappen van kunststof. Het vliegengordijn werd nadien afgewerkt in een zwarte kleur.

Verpakkingsinhoud: het magnetische horgordijn wordt verder aangevuld met een setje punaises, een stevige rol klittenband plakstrip en een informatieve Nederlandstalige handleiding inclusief noodzakelijke instructies.

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van dit unieke prijskaartje.

 

Nadelen: 

Kwetsbaar: volgens één koper ga je maar beter niet te ruig om met dit vliegengordijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Kattenstaart Vliegengordijn – 90×220 cm – Sun Arts – Afmeting: 2,4 x 90 x 220 cm

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve en gebruiksvriendelijke hordeur voor gebruik in de caravan, camper of mobilhome dan lijkt dit exemplaar van Sun Arts misschien wel al een stap in de goede richting. Het betreft een degelijk vliegengordijn bestaande uit maar liefst 22 afzonderlijke “staarten” die elk een diameter kennen van 40 mm. Dit brengt het totale plaatje op een formaat van ,4 x 90 x 220 cm.

Doordat het vliegengordijn voornamelijk uit polypropyleen vervaardigd blijkt en bijgevolg niet statisch is, kun je het makkelijk inkorten indien je dat wenst. Bovendien wordt het hele setje bij jou thuis geleverd in een mooie en stevige draagtas. Handig ook indien je het vliegengordijn wilt meenemen en/ of wilt opbergen op het einde van de zomerperiode.

Hoewel het vliegengordijn heel wat pluspunten aanreikt en de overgrote meerderheid van de klantenreacties duidelijk positief zijn, is één gebruiker niet overtuigd van de kwaliteit en duurzaamheid.

 

Voordelen: 

Materiaal: het vliegengordijn telt maar liefst 22 staarten van elk 40 mm dikte, vervaardigd uit duurzaam polypropyleen.

Niet statisch: doordat het vliegengordijn alles behalve statisch is, kan het ook makkelijk worden ingekort indien gewenst.

Gebruiksgemak: het vliegengordijn wordt gebruiksklaar én in een stevige opbergtas geleverd en kan zowel thuis als in de caravan, camper of mobilhome zijn nut bewijzen.

 

Nadelen: 

Kwetsbaar: we stellen vast dat één koper vindt dat het vliegengordijn vrij snel stuk is en bijgevolg bijzonder kwetsbaar is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. O’daddy vliegengordijn deur- lamellenhor – 100×250 fiberglass

 

We sluiten het rijtje van de hordeuren af met dit unieke vliegengordijn/ deur- lamellenhor van het bekende merk O’Daddy. De hordeur – die overigens voornamelijk uit fiberglas vervaardigd blijkt – kent een maximale afmeting van 100 x 250 cm en werd in een neutrale zwarte kleur afgewerkt. Echter kun je daarnaast nog kiezen uit 2 andere kleuren en diverse formaten.

De O’Daddy hordeur wordt alvast – vanwege zijn unieke materiaalkeuze – beschouwd als stevig en kwaliteitsvol. Tegelijk bieden de lamellen ook voldoende licht- en ventilatie wat het geheel meteen een pak gebruiksvriendelijker maakt. 

Hoewel deze hordeur duidelijk heel wat positieve punten kan aanreiken, lijken de reacties redelijk verdeeld. Sommige kopers blijken heel tevreden met hun aankoop terwijl anderen toch niet helemaal overtuigd blijken van de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen: 

Onderkant: de verzwaarde onderkant maakt dat dit horgordijn bijzonder mooi aansluit.

Formaat: hoewel dit type vliegengordijn geleverd wordt in een 100 x 250 cm formaat, kan hij ook makkelijk op maat worden gemaakt.

Installatie: het horgordijn is relatief eenvoudig te installeren en kan gebruikt worden op houten of aluminium kozijnen.

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: we moeten jammer genoeg vaststellen dat een kleine minderheid van de klanten niet helemaal overtuigd blijkt van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Hordeuren Koopgids

 

Zodra de eerste zonnestralen de hemel opklaren en de temperatuur lichtjes begint te stijgen, is het altijd aangenaam om de deuren eventjes wagenwijd open te zetten zodanig dat er frisse buitenlucht naar binnen komt. Een hordeur is dan ook zijn investering meer dan waard. Echter, alvorens je de verschillende mogelijke opties gaat bekijken en met elkaar gaat vergelijken, is het misschien wel een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen. Zo kun je focussen op bepaalde factoren waaronder het formaat, het type en de gebruikte materiaalsoorten. Daar sommige hordeuren overig best wel prijzig kunnen zijn, is het eveneens aangewezen om aandachtig te zijn voor aanbiedingen en/ of promoties.

Wat is een hordeur en hoe zit het met het gebruiksgemak?

In de zomer is het altijd aangenaam om de deur even wagenwijd open te zetten en op die manier wat frisse buitenlucht naar binnen te laten waaien. Echter, heb je wel liever dat er geen vervelende insecten zoals vliegen, muggen en wespen naar binnen komen. De aanschaf van een kwalitatieve hordeur is dan ook een meer dan goede aanbeveling en voldoet alvast aan de beide verwachtingen. Met behulp van een degelijke hordeur kun je bijgevolg de deuren makkelijk open laten staan zonder dat vliegende insecten hun weg naar binnen vinden.

Vandaag de dag is er dan ook een uitgebreid assortiment van hordeuren te spotten gaande van verschillende types en uitvoeringen tot diverse designs, formaten en materialen. Het loont dan ook de moeite om de verschillende hordeuren met elkaar te vergelijken – tevens rekening houdend met aanbiedingen en/ of promoties – alvorens je een ultieme keuze maakt.

 

Het type hordeur in functie van de uitvoering

In de zoektocht naar de geschikte hordeur is het in eerste instantie belangrijk om een keuze te maken tussen de verschillende types die we – weliswaar op basis van de uitvoering – van elkaar kunnen onderscheiden. De meest voor de hand liggende – en tevens ook veruit populairste – hordeur is het klassieke gordijn en/ of kralengordijn gevolgd door de bekende plissé hordeuren en de vaste gordeuren. Het lijstje kan overigens verder aangevuld worden met de kenmerkende rolhordeuren, de magnetische hordeuren en de kattenstaarten. 

Kortom, mogelijkheden zat en bijgevolg ook heel wat knopen om door te hakken. Bij het bepalen van het type is het overigens niet alleen belangrijk om rekening te houden met je eigen verwachtingen en verlangens maar ook met de plaatsing en de installatie. Waar wil je de hordeur installeren en welke mogelijkheden biedt de beschikbare ruimte. Zo is een vaste hordeur of een plissé exemplaar niet overal even makkelijk te monteren.

 

Gebruikte materiaalsoorten en formaat

Naast het type en de uitvoering dien je eveneens op de hoogte te zijn van het formaat en de materialen waaruit de desbetreffende hordeur bestaat. Met betrekking tot het formaat, is het uiteraard belangrijk om op voorhand te bepalen waar je de hordeur precies hebben wilt en wat de maximaal beschikbare ruimte of afmeting is zodanig de geschikte hordeur te vinden. 

Op die manier zul je merken dat er een grote variëteit is op het gebied van de hoogte. Zo kun je alvast opteren voor één van de 2 extremen waaronder een compacte hordeur met een hoogte van maximaal 100 cm dan wel een extreem hoge hordeur van 350 à 400 cm hoog. Echter kennen de meeste standaard hordeuren een maximale hoogte van 210 à 220 cm of 230 à 250 cm. Echter, bestaat eveneens de mogelijkheid om een hordeur op maat te laten maken hoewel dit een hoger prijskaartje in de hand zal werken.

Naast het formaat zul je vaststellen dat er ook heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van de gebruikte materiaalsoorten. Zo lijken de meeste hordeuren vervaardigd uit ( een combinatie van ) duurzame en kwalitatief hoogstaande materialen zoals bijvoorbeeld kunststof, aluminium, polyester of PVC. 

Extra kenmerken in verhouding tot de prijs

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele aandachtspuntjes die misschien wel een meerwaarde kunnen betekenen. Zo lijkt een magnetische hordeur wel een praktische aanwinst waarmee je overigens 100% zeker bent dat vliegen en andere vervelende insecten zoveel mogelijk buiten blijven. Daarnaast kan ook de afwerking en het design voor heel wat klanten een belangrijke – zoniet bepalende – factor betekenen.

Besef wel dat een luxueus design en eventuele extra kenmerken het prijskaartje in meer of mindere mate kan beïnvloeden. Zo kan de prijs makkelijk variëren van zo’n 6 à 7 euro voor een eenvoudige basis insectenhor tot maar liefst 470 euro of meer voor een kwalitatief hoogstaande plissé hordeur met alles erop en eraan.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een hordeur op maat?

Ben je al enige tijd op zoek naar de geschikte hordeur en heb je er nog geen enkele gevonden die helemaal aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen? Dan kun je eventueel besluiten om een hordeur op maat te maken. Let wel dat het prijskaartje eveneens navenant zal zijn en bij deze iets hoger ligt dan de standaardmaten die je in de winkels kunt vinden.

Zo zal een kwalitatieve hordeur met standaardformaat – ongeacht of het de voor- of achterdeur betreft – een prijskaartje kennen van ongeveer 200 euro. Moet de hordeur echter nog groter zijn – we denken hierbij in de richting van 1,80 à 2 meter of misschien wel nog meer – dan kan de prijs al gauw oplopen tot 375 euro of meer. 

Q2: Wat is een plissé hordeur en hoe werkt deze?

In tegenstelling tot de meeste andere hordeuren, wordt de plissé hordeur gekenmerkt door zijn typische vouwsysteem van het horgaas en is dus bedoeld om te plisseren. Dat betekent dat de plissé hordeur in staat is om zichzelf helemaal op te vouwen en vervolgens ook weer te gaan ontvouwen. Echter, dien je er wel rekening mee te houden dat dit niet automatisch gebeurt en de plissé hordeur bijgevolg op de vooraf ingestelde gewenste stand zal blijven staan. 

Toch hoef je niet meteen te panikeren want een plissé hordeur is bijzonder eenvoudig te bedienen. Door de desbetreffende hordeur als een soort van schuifdeur te openen, zal het horgaas zich vervolgens vrijwel geheel automatisch naar links dan wel rechts gaan ontvouwen. In vergelijking met de klassieke hordeuren, neemt de plissé hordeur overigens aanzienlijk minder ruimte in beslag en wordt hij door velen als gebruiksvriendelijker beschouwd.

 

Q3: Hoe krijg ik mijn hordeur weer soepel?

Net zoals met eender welk ander voorwerp of object het geval is, is ook de hordeur onderhevig aan eventuele mankementjes. Om dergelijke kwetsbaarheden zoveel mogelijk te vermijden, is het uiteraard belangrijk om de hordeur zo goed mogelijk te gaan onderhouden zodanig dat deze soepel en flexibel blijft.

Zo raden heel wat experts en ervaringsdeskundigen aan om de onderketting van je hordeur regelmatig schoon te maken met en vochtig doekje of met behulp van de stofzuiger. Indien je een vochtig reinigingsdoekje gebruikt, moet je je er nadien wel van bewust zijn dat alle onderdelen goed droog aanvoelen. Is de hordeur niet alleen minder soepel maar maakt het exemplaar ook wat lawaai dan kun je besluiten om de ketting onder handen te nemen met behulp van een bijbehorende siliconenspray.

 

Q4: Hoe bevestig je een hordeur?

Je hoeft niet echt een heuse klusser te zijn om een hordeur netjes en correct te kunnen installeren. Meestal wordt het pakketje trouwens geleverd inclusief een praktisch stappenplan waarop alle nodige instructies in verband met de montage vermeld staan. 

Zo is het in eerste instantie belangrijk om de bescherming van de zelfklevende laag te verwijderen alvorens je de deur in de daarvoor voorziene boven- én ondergeleider gaat plaatsen. Duw zachtjes tegen het kozijn waarna je de deur er eventjes verwijdert zodat je de plaatjes kunt vastschroeven. Plaats de deur vervolgens weer in de beide geleiders en bevestig de nodige handvaten.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES