5 Beste Houtkachels Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Houtkachels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je bewust op zoek naar een milieuvriendelijke en effectieve manier om je atelier of werkplaats te verwarmen in de winter? Dan kan deze Werkplaatskachel W2 op Hout van het bekende merk Ackermann, misschien wel soelaas bieden. Daartegenover staat de Houtkachel Kappa 7,6 kW die – gekenmerkt door een uniek tijdloos design en een ruim vermogen tot 7,6 kW – dan weer uitermate geschikt is voor plaatsing binnenshuis. In de onderstaande tabel hebben we nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen zodoende de zoektocht voor jou net iets aangenamer te laten verlopen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Houtkachels (Reviews) van 2024

 

Hoewel er een belangrijke opmars is van gaskachels, is de gezelligheid van een houtkachel toch niet te betwisten. Daarom zijn er nog altijd mensen die dit type kachel verkiezen. Het zorgt voor een leuke sfeer en natuurlijk ook warmte in je huis. De volgende vijf producten kunnen een mooie aanwinst zijn voor je huis, neem een kijkje en kies er zelf de beste houtkachel uit voor jouw woonkamer.

 

1. Werkplaatskachel W2 op Hout – Ackermann Werkplaatskachel Houtkachel

 

Ben je op zoek naar een relatief kleine houtkachel om in de werkplaats of het atelier te installeren? Dan lijkt de Ackermann W2 werkplaatskachel alvast de moeite waard om even in overweging te nemen. De houtkachel met metalen behuizing kent een breedte van 30 cm en wordt aangevuld met een hoogte van 61 cm, een diepte van 33 cm – die inclusief rookgasafvoer zelfs 40 cm bedraagt – die resulteren in 2 deuren en een aparte bijkomende aslade.

De houtkachel werkt – hoe kan het ook anders – hoofdzakelijk op hout maar kan ook perfect functioneren in combinatie met kolen, houtskool briketten of briketten wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Eenmaal correct aangesloten en in gebruik genomen, ben je verzekerd van een ruim vermogen tot 5 kW wat resulteert in een al even aanzienlijke verwarmingscapaciteit van maar liefst 50 m². Kortom, ondanks zijn compacte uitvoering, best een vrij krachtige houtkachel.

Hoewel de kachel C2 gekeurd werd en geschikt is om in je werkplaats of atelier te installeren, is het niet echt een houtkachel voor binnen noch een houtkachel voor buiten te noemen. Toch reageren heel wat klanten bijzonder tevreden over de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat een mooie 4 sterren oplevert.

 

Voordelen:

Brandstof: wil je graag een houtkachel kopen die niet alleen op hout maar ook kolen en briketten weet te functioneren? Dan is dit model van Ackermann een goed en degelijk advies.

Budgetvriendelijk: hoewel het niet meteen een aanbieding betreft, behoort hij volgens heel wat kopers op vlak van prijs-kwaliteitverhouding tot de goedkope alternatieven.

Verwarmingscapaciteit: met een ruim vermogen tot 5 kW, weet hij een al even aanzienlijke verwarmingscapaciteit te genereren tot 50 m².

Rookgasafvoer: de rookgasafvoer bedraagt ongeveer 120 mm of 12 cm en kenmerkt zich door een aansluiting naar achteren, wat het makkelijk en veilig te installeren maakt. Bovendien is de rookgasafvoer ook regelbaar.

 

Nadelen:

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één koper is van mening dat de houtkachel allesbehalve gebruiksvriendelijk is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Houtkachel Kappa 7,6 kW – Fumio Houtkachel // Staal

 

Mag het best allemaal wat meer zijn en is budget daarbij van minder groot belang? Dan kunnen we jou deze unieke Kappa houtkachel van Fumio alvast “warm” aanbevelen. De kachel – die overigens perfect in het rijtje van de Jotul houtkachels past vanwege zijn hogere prijskaartje – kent een totale afmeting van 88 x 40 x 88 cm en wordt aangevuld met een bijkomend gewicht van 58 kg.

In tegenstelling tot het voorgaande toppertje, blijkt dit exemplaar uit duurzaam staal te zijn vervaardigd en gezegend met een bijzonder ruim vermogen tot 7,6 kW of 7600 watt waardoor hij in staat is om middelgrote tot grote ruimtes probleemloos te verwarmen. En – ondanks zijn vrij ruime vermogen – werkt hij bijzonder energiezuinig wat meteen het mooie energielabel A+ verklaart.

Hoewel deze houtkachel heel wat moois te bieden heeft, werden tot op heden nog geen online reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje mogelijks een domper op de feestvreugde betekent voor velen en dat is uiteraard jammer.

 

Voordelen:

Energielabel: de Kappa houtkachel van Fumio is gezegend met het kenmerkende energielabel A+ en werkt bijgevolg bijzonder energiezuinig in vergelijking met bijvoorbeeld je centrale verwarmingssysteem.

Vermogen: de kachel weet zonder problemen een aanzienlijk vermogen tot 7,6 kW te genereren wat hem geschikt maakt voor middelgrote en grote ruimtes.

Binnen: in tegenstelling tot sommige andere kachels, kan dit exemplaar wel degelijk perfect binnenshuis worden geïnstalleerd.

 

Nadelen:

Prijzig: houd wel rekening met het hogere prijskaartje dat misschien wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. GoBetter Houtkachel / Houtkachels – Camping Kachel – Houtkachel Buiten – Draagbaar

 

Net zoals de bekende Barbas houtkachel zou ook dit exemplaar van GoBetter tot de toppertjes kunnen gerekend worden. Hoewel er tot op heden nog geen reacties werden geplaatst – wat het voor ons moeilijker maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen – is hij wel degelijk een paradepaardje waarbij kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid én comfort moeiteloos met elkaar gecombineerd worden. De moeite waard dus om deze houtkachel voor buiten eens even onder de loep te nemen.

Zo zul je zien dat de GoBetter houtkachel gekenmerkt wordt door een relatief compacte uitvoering van 40,5 x 17,5 x 135 cm inclusief pijp met een lengte van 111 cm. Daardoor is de kachel draagbaar en makkelijk van punt A naar punt B te verplaatsen wat hem uiterst geschikt maakt om als camping houtkachel te dienen. Bovendien is er helemaal geen elektriciteit nodig bij deze kleine houtkachel wat het uiteindelijke gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

De kachel uit roestvrij staal biedt een aanzienlijke inhoud van 2 liter en wordt geleverd inclusief een paar stevige handschoenen, een draagtas en een universele instructieve handleiding. Kortom, alles wat je nodig hebt, zit in de prijs inbegrepen wanneer je deze houtkachel gaat kopen.

 

Voordelen:

Materiaal: de GoBetter houtkachel is voornamelijk uit duurzaam roestvrij staal vervaardigd.

Uitvoering: de kachel kent een totale afmeting van 40,5 x 17,5 x 135 cm en is voorzien van een geïntegreerde pijp met een lengte van 111 cm. Met een gewicht van amper 3,5 kg is hij eenvoudig van punt A naar punt B te verplaatsen.

Verpakkingsinhoud: deze opvouwbare kachel wordt geleverd inclusief een paar degelijke handschoenen, een stevige draagtas en een universele handleiding.

 

Nadelen:

Niet binnen: ben je op zoek naar een houtkachel voor binnen dan is de GoBetter kachel niet meteen de allerbeste aanbeveling uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. W14 Werkplaatskachel Op Hout – Theca Energielabel: A – CE gekeurd

 

Door te kiezen voor de W14 werkplaatskachel kies je meteen voor een functionele en uiterst kwalitatieve houtkachel voor binnenshuis. De kachel kent daarbij een hoogte van 77 cm, een diepte van 43 cm, een breedte van 43 en een aanvullend gewicht van zo’n 57 kg. In tegenstelling tot sommige andere toppertjes binnen dit segment, werd dit model voornamelijk uit duurzaam en hittebestendig gietijzer vervaardigd.

Hoewel deze veelzijdige werkplaatskachel voornamelijk op hout functioneert, kan hij ook perfect gedijen in combinatie met houtskool briketten, briketten of kolen wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Bij correct gebruik, is de kachel in staat om een ruim vermogen van 6,8 kW aan te bieden wat resulteert in een ruime verwarmingscapaciteit. Ondanks zijn ruime vermogen, werkt hij bijzonder energiezuinig wat neerkomt op een energielabel A.

Jammer genoeg werden er nog geen online reacties geplaatst waardoor het voor ons best wel moeilijk is om jou verdere informatie te verschaffen inzake mogelijke klantervaringen.

 

Voordelen:

Formaat: deze unieke werkplaatskachel kent een vrij standaard formaat van 43 x 43 x 77 cm.

Materiaal: de allesbrander is voornamelijk uit duurzaam gietijzer vervaardigd en is tevens voorzien van vuurvaste stenen en een bijbehorend raam aan de binnenkant.

Brandstof: hoewel deze kachel voornamelijk op hout werkt, kan hij ook perfect functioneren in combinatie met houtskool briketten, briketten en kolen.

 

Nadelen:

Prijzig: in vergelijking met diverse andere houtkachels, lijkt het prijskaartje hier wel wat hoger dan het gemiddelde te liggen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Invicta Fifty arche 10kW crème wit houtkachel – VentilatieParts

 

We sluiten het rijtje af met de ecologisch gebouwde Invicta houtkachel die jou wordt aangeboden door VentilatieParts en meteen in het oog springt vanwege zijn unieke – ietwat retro-achtige – design. Maar niet alleen zijn vintage design loopt in de kijker; ook zijn ecologische karakter dat bereikt wordt door de milieuvriendelijk verbranding die steunt op het principe van de naverbranding in combinatie met het geïntegreerde Airwash systeem.

De kachel is daarbij geschikt om te functioneren op basis van hout en/ of houtbriketten waarbij een lengte van 60 cm niet mag overschreden worden. Het geheel wordt afgewerkt met een stookgedeelte op 50cm hoogte, een effectiviteit van maar liefst 76% én een glazen deur met het eerder vernoemde Airwash systeem in geïntegreerd.

Hoewel deze houtkachel met stijl uit de jaren 50 duidelijk heel wat positieve kenmerken weet aan te reiken, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat het hogere prijskaartje mogelijks een domper op de feestvreugde betekent.

 

Voordelen:

Effectiviteit: de houtkachel is gezegend met een unieke effectiviteit van maar liefst 76%.

Design: zijn unieke afgeronde design katapulteert je meteen terug naar de jaren 50 waar vintage en retro troef waren.

Milieuvriendelijk: de kachel steunt op het principe van een milieuvriendelijk verbranding dankzij onder meer de naverbranding en de glazen deur met het geïntegreerde Airwash systeem.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Houtkachels koopgids

 

In de winter kan het vaak erg koud worden. Sommige mensen kunnen nu eenmaal minder goed tegen de koude. Een houtkachel kan dan een goede aanbeveling zijn als je denkt aan de werkwijze en de plaatsing . Als je de beste houtkachels wilt vergelijken dan kun je ook altijd aandacht besteden aan het rendement en de soort kachel. Zo zul jij beslist wel een houtkachel aanbieding spotten.

Werkwijze van een houtkachel

Als je een houtkachel wilt aankopen dan is het belangrijk dat je weet wat dit precies is. Dit zijn toestellen waarin hout de brandstof is. Bij elke houtkachel wordt het hout verbrand in de daarvoor voorziene verbrandingskamer. Die verbrandingskamer kan uit chamotte of speksteen gemaakt zijn afhankelijk van het toestel dat je aankoopt.

Het principe van een houtkachel is dus heel eenvoudig. Een houtkachel kan gemaakt zijn uit gietijzer, speksteen of plaatstaal. Om het even waaruit de kachel gemaakt is, elk toestel zal voorzien zijn van een verbrandingsoven. In die verbrandingsoven moet je dan het hout leggen en stoken. Om te kunnen stoken hebben we niet alleen hout maar uiteraard ook lucht nodig. De lucht zorgt ervoor dat het hout zal verbranden. Dit is dan ook meteen de reden waarom de meest kachels tegenwoordig beschikken over twee luchttoevoerkanalen.

De eerste luchttoevoer moet ervoor zorgen dat de temperatuur in de verbrandingskamer zo snel mogelijk op peil gebracht wordt. Eenmaal de verbrandingskamer op temperatuur is, wordt de eerste luchttoevoer afgesloten. De tweede luchttoevoer moet zorgen voor de naverbranding. Doordat alles nogmaals verbrandt wordt is er minder kans op schadelijke stoffen.

 

Type houtkachel

In je zoektocht naar de ideale houtkachel zul je heel wat modellen tegenkomen. De toestellen onderscheiden zich op basis van de warmte. In totaal kunnen we een onderscheid maken tussen drie verschillende warmtesoorten. Zo heb je de stralingskachel die het meeste voorkomt. Deze kachel straalt hoofdzakelijk van de ruit af maar er is voldoende warmte om ook de zijkanten op te warmen.

Als je echt op zoek bent naar een kachel om grotere ruimtes te verwarmen dan is een convectiekachel wel iets voor jou. Bij een convectiekachel heb je enerzijds de stralingswarmte en anderzijds de convectiewarmte. De dubbele wand waaruit dit toestel bestaat heeft als doel om de koude lucht door te laten. Die lucht wordt opgewarmd en kan zich dan in de volledige ruimte verdelen.

Als laatste is er ook nog de accumulerende kachel. Deze modellen zijn heel vaak uit keramiek of speksteen gemaakt en hebben een hoger rendement. Een accumulerende kachel die gaat eigenlijk alle warmte in de ombouw opslaan. De ombouw zal nadien de warmte beetje bij beetje aan de kamer of ruimte afstaan.

 

Plaatsing

Het is ook belangrijk dat je op voorhand al eens goed nadenkt over de ruimte waar je de kachel wilt plaatsen. Dit is namelijk afhankelijk van heel wat andere factoren. Zo moet je denken of je de kachel ergens kunt aansluiten op een of ander rookkanaal. Houd er rekening mee dat je niet teveel bochten mag maken want anders is er te weinig trek. En als er te weinig trek is dan zul je meer last krijgen van fijn stof. En dit is uiteraard niet zo goed voor het milieu.

Eenmaal je weet of je de kachel op een goede manier kunt aansluiten dan kun je rekening houden met de inrichting van het interieur. Een strakke kachel zal niet zo goed staan in een klassiek interieur. Uiteraard kun je dan verder ook nog kiezen tussen 2-zijdig of front vuur. Kortom er zijn heel wat mogelijkheden als je op zoek gaat naar een kachel. Je kunt altijd eens een kijkje nemen tussen de vele reviews die kopers plaatsen.

Rendement van de kachel

Dit lijkt misschien op het eerste zicht niet zo belangrijk, maar toch is het beter om ook hier even bij stil te staan. Want uiteindelijk wil jij wel dat de houtkachel de volledige ruimte gaat verwarmen. En dit kan alleen als het rendement hoog genoeg is. Dit is afhankelijk van het toestel dat je aankoopt. Zo zijn er kachels met een hoger rendement en aanbiedingen met een kleiner rendement.

De uiteindelijke hoeveelheid warmte die in de kamer terechtkomt, bepaalt het rendement. Een speksteenkachel kan een rendement halen van wel 90 procent en is daarmee één van de betere houtkachels. Houd er wel rekening mee dat dit niet meer tot de goedkope houtkachels zal behoren.

Verder is het ook goed dat de kachel werkelijk alles tot op het laatste stukje verbrandt. Enkel wanneer er een volledige verbranding plaatsvindt, kun je ook genieten van het maximale rendement van het toestel. Daarom is het bijvoorbeeld aan te raden om vooral droog hout te verbranden. Dit stookt namelijk veel beter dan vochtig of nat hout. Sluit de kacheldeur ook ten alle tijde goed af om een optimale verbranding te bekomen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES