6 beste infraroodpanelen Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste infraroodpanelen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor het Ecosun K270 Infrarood Verwarmingspaneel ben je alvast verzekerd van een duurzaam verwarmingssysteem met een krachtig uitgaand vermogen van maximaal 270 watt. Daartegenover staat het Design glazen badkamer infraroodpaneel; gekenmerkt door de aanwezigheid van een regelbare thermostaat en ingebouwde wifi functie. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen jou hiermee alvast op weg te helpen in de zoektocht naar het geschikte infraroodpaneel.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste infraroodpanelen (Reviews) van 2022

 

Het beste infraroodpaneel is niet noodzakelijkerwijs ook het duurste uit het rijtje. Zo zijn er heel wat goedkope en/ of laagst geprijsde artikelen te vinden die de moeite waard zijn. Of daarbij je voorkeur uitgaat naar een staand infraroodpaneel voor gebruik buitenshuis, een designvol schilderij infraroodpaneel dan wel een infraroodpaneel verwarming aanbieding; is een persoonlijke keuze. Bekijk de 6 toppers hieronder alvast even inclusief het advies uit de online reviews. Zo selecteerden wij onder meer een infraroodpaneel met thermostaat, een infraroodpaneel met verlichting en een verplaatsbaar infraroodpaneel.

 

Ecosun infraroodpaneel

 

1. Ecosun K270 Infrarood Verwarmingspaneel – Infrarood Verwarming / Infraroodpaneel – 270 watt

 

Heb je nog geen ervaring met infraroodpanelen maar heb je wel interesse in een eventuele aankoop? Dan lijkt dit prachtplaatje van het bekende – en misschien voor velen ook veruit beste – merk Ecosun alvast een stap in de goede richting. Dat lijkt alvast bevestigd door de vele positieve klantreacties en de mooie maximale score van 5 sterren waarmee het K270 Ecosun infraroodpaneel wordt beloond.

Het Ecosun K270 infrarood verwarmingspaneel kent een totaal formaat van 100 x 32 x 3 cm en wordt aangevuld met een relatief beperkt gewicht van ongeveer 4 kg. Dit maakt het paneel uitermate geschikt om aan de muur of het plafond te bevestigen. Doordat het paneel – overigens voorzien van een unieke aluminium behuizing en bijbehorende ruwe kristalcoating – gekenmerkt wordt door IP44 label, mag je ervan op aan dat het 100% spatwaterdicht is. Kortom, het paneel kan evengoed in vochtige ruimtes worden geïnstalleerd.

Zijn gebruiksgemak wordt nog net dat tikkeltje aangedikt door de aanwezigheid van afstandhouders aan de achterzijde. Deze zorgt niet alleen voor een stabiele bevestiging maar biedt tevens ook een optimale warmteregulering. Let wel; bij aankoop van dit paneel wordt jammer genoeg geen stekker meegeleverd waardoor hij niet direct op het stopcontact aan te sluiten is.

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: het infraroodpaneel is voorzien van de nodige afstandhouders aan de achterzijde die bijdragen aan een optimale warmteregulering en dito installatie. Het geheel wordt verder aangevuld met een uitstekende isolatie.

Budgetvriendelijk: zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding maakt dat dit infraroodpaneel vast en zeker tot de populairste modellen behoort.

Installatie: het paneel kan zonder problemen aan de wand of het plafond bevestigd worden en dit zelfs in vochtige ruimtes dankzij de IP44 klasse.

Vermogen: eenmaal correct aangesloten, is het Ecosun K270 infraroodpaneel in staat om een ruim vermogen tot 270 watt te genereren.

 

Nadelen: 

Geen stekker: doordat er geen stekker wordt meegeleverd, kun je het apparaat niet direct op het stopcontact aansluiten. Een directe aansluiting op een bestaand lichtpunt is dan weer wel mogelijk.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel badkamer

 

2. Design glazen badkamer infraroodpaneel 700Watt met ingebouwde Wifi thermostaat

 

Op zoek naar een duurzaam infraroodpaneel om in de badkamer te plaatsen? Dan kan dit designvolle glazen exemplaar misschien wel wat voor jou betekenen. Het Quality Heating infrarood verwarmingspaneel springt meteen in het oog door zijn langwerpige ultraslanke uitvoering met een formaat van 60 x 120 cm, waardoor hij zich leent voor wandmontage. 

Het paneel dient – net zoals de meeste andere infraroodpanelen – op het stroomnet te worden aangesloten, rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Eenmaal ingeschakeld, kan hij zonder problemen een maximaal vermogen van 700 watt leveren wat overeenkomt met ruimtes tot maximaal 10 m². Dankzij zijn gelabelde IP54 klasse, is hij tevens ook geschikt voor gebruik in de badkamer.

Maar dat is nog niet alles, want zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt met de aanwezigheid van een ingebouwde wifi thermostaat. Kortom, een toppertje voor wie uit is op een staaltje betaalbare luxe. Klanten zijn alvast enthousiast en kennen het maximaal aantal sterren toe.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: de Quality Heating QH41 is voorzien van een ingebouwde wifi thermostaatregeling waarbij een temperatuur tussen 5 en 40ºC kan worden ingesteld. Dit wordt aangevuld met een weektimer én programmafunctie.

Stroomvoorziening: je dient het paneel op het lichtnet aan te sluiten rekening houdend met een stroomvoorziening van 230V.

Vermogen: eenmaal correct geïnstalleerd en ingeschakeld, kan hij zonder problemen een ruim vermogen tot 700 watt leveren. Bovendien is er geen sprake van een opwarmfase waardoor je direct van de warmte kunt genieten.

Handdoekbeugel: bij aankoop wordt meteen een handdoekbeugel meegeleverd waardoor het paneel evengoed als handdoekverwarming kan dienen.

 

Nadelen: 

Geen grote ruimtes: voor ruimtes groter dan 10 m² is dit verwarmingspaneel net niet krachtig genoeg.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel plafond

 

3. Ecosun E300 Infrarood Verwarmingspaneel met WiFi – Infrarood Verwarming / Infrarood – 300 watt

 

Met de Ecosun E300 kies je meteen voor een kwalitatief én duurzaam infraroodpaneel voor plafondmontage dat gekenmerkt wordt door een relatief compact formaat van 60 x 60 x 3 cm. Bij aankoop wordt de set verder uitgebreid met een wifi module, een stevige ophangbeugel en een informatieve handleiding waarin het gebruik én de installatie uitvoerig uit de doeken worden gedaan.

Het infraroodpaneel is voorzien van een hittebestendige metalen behuizing en kan eenvoudig op de netstroom worden aangesloten, rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Eenmaal correct ingeschakeld, weet hij moeiteloos een ruim vermogen tot 300 watt te genereren verdeeld over 1 enkele warmtestand. Gebruik in de badkamer is overigens geen enkel probleem voor deze Ecosun E300 dankzij het gecertificeerde IP44 label.

En alsof dat nog niet voldoende is, wordt het lijstje verder aangevuld met een eenvoudige bediening en een compatibiliteit met verschillende besturingssystemen gaande van iOS tot Android en Windows. Klanten reageren alvast positief en geven het maximaal aantal van 5 sterren.

 

Voordelen: 

Plafondmontage: de Ecosun E300 is het geschikte infrarood verwarmingspaneel voor montage aan het plafond en wordt geleverd met een bijbehorende ophangbeugel. Hij is overigens ook direct te installeren in een systeemplafond.

Kristalcoating: de witte kristalcoating draagt bij aan een optimale warmte-doorlaat. 

Isolatie: dankzij de uitstekende inwendige isolatie, blijft de achterzijde van het infraroodpaneel relatief koel waardoor er geen gevaar voor oververhitting dreigt. 

 

Nadelen: 

Zonder stekker: ook dit infraroodpaneel wordt jammer genoeg geleverd zonder stekker.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel met thermostaat

 

4. Complete Thuiswerkset – verwarming – VH infraroodpaneel 700 watt + Echo thermostaat

 

Nu telewerken steeds vaker de norm wordt en de energieprijzen overal de pan lijken uit te swingen, is het misschien verstandig om te investeren in een relatief energiezuinig én duurzaam verwarmingssysteem zoals infrarood. Zo wordt dit unieke VH infraroodpaneel inclusief echo thermostaat door heel wat klanten alvast positief onthaald wat hem de moeite waard maakt om even verder te bekijken.

Het VH infraroodpaneel wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 59,2 x 119,2 x 3 cm en is geschikt voor montage aan de wand of het plafond. Vandaar dat bij aankoop meteen een praktische ophangbeugel wordt meegeleverd. Wat de installatie betreft, dien je het paneel op het stroomnet aan te sluiten rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Vervolgens kan het apparaat een ruim vermogen tot maximaal 700 watt garanderen verdeeld over meerdere warmtestanden.

Maar dat is natuurlijk niet alles. Zo wordt zijn gebruiksgemak verder aangedikt met een bijbehorende draadloze thermostaat op batterijen die je – indien gewenst – met meerdere ontvangers kunt verbinden. Kortom, niet langer twijfelen indien je op zoek bent naar een geschikt infraroodpaneel om in je bureau te installeren.

 

Voordelen: 

Echo RF thermostaat: het infraroodpaneel wordt aangeboden inclusief een draadloze Echo RF thermostaat op batterijen die 100% programmeerbaar blijkt en tevens geschikt om ook andere elektrische verwarmingssystemen aan te sturen.

Spatwaterdicht: zijn IP44 label toont aan dat het apparaat spatwaterdicht is, en bijgevolg geschikt voor gebruik in de badkamer.

Installatie: je kunt dit apparaat makkelijk aan de wand of het plafond bevestigen dankzij de meegeleverde ophangbeugel. Past tevens ook in een systeemplafond.

 

Nadelen: 

Stekker: ben je van plan om dit infraroodpaneel aan te schaffen, besef dan wel dat de stekker apart wordt meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel met verlichting

 

5. Elektrisch verwarmd infraroodpaneel 270W 230V 32x100cm met smart switch (WIFI)

 

Min of meer binnen dezelfde prijscategorie zul je dit elektrisch verwarmd infraroodpaneel van Durensa kunnen spotten. Het paneel kent een ultraslanke rechthoekige uitvoering met een formaat van 100 x 32 cm en kan eenvoudig op het stroomnet worden aangesloten, eveneens rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Eenmaal vervolgens ingeschakeld, kan hij zonder problemen een ruim vermogen tot 270 watt leveren.

Bovendien blijkt het paneel vervaardigd uit gegalvaniseerd plaatstaal in combinatie met een korrelcoating aan de voorzijde. Aangevuld met een IP44 label, betekent dit dat het paneel 100% vochtbestendig is en bijgevolg geschikt voor gebruik in de badkamer. Zijn lijstje wordt verder aangevuld met een stevige steenwol isolatie, een betrouwbare oververhittingsbeveiliging en een unieke verwarmingstechniek die steunt op het principe van carbon.

Hoewel dit infraroodpaneel op het eerste gezicht alles in huis heeft om een heus toppertje te worden, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: het elektrisch verwarmd infraroodpaneel van Durensa springt in het oog vanwege zijn unieke smart switch (wifi) functie én de mogelijkheid tot het gebruik van ledverlichting.

Montage: het infraroodpaneel kan op eender welk systeemplafond worden geïnstalleerd en is daarnaast ook geschikt voor verdere plafondinstallatie en/ of wandmontage.

Vermogen: bij correct gebruik, weet dit paneel een ruim vermogen tot maximaal 270 watt te leveren.

 

Nadelen: 

Geen hoofdverwarming: dit verwarmingssysteem is uiteraard niet voldoende krachtig voor gebruik als hoofdverwarming.

Koop bij bol.com (€309)

 

 

 

 

Verplaatsbaar infraroodpaneel

 

6. Byecold verplaatsbare infrarood verwarming – 350 watt – Verplaatsbaar infrarood paneel 

 

We sluiten het rijtje af met het verplaatsbare infrarood verwarmingspaneel van Byecold dat gekenmerkt wordt door een relatief compact formaat van 60 x 60 x 3 cm en dankzij zijn IP54 waarde evengoed geschikt is voor gebruik in de badkamer. Hoewel het een verplaatsbaar paneel betreft uitgerust met de nodige wieltjes, kan hij – indien gewenst – ook aan de muur worden geïnstalleerd wat zijn gebruiksgemak aanzienlijk doet toenemen.

Het paneel blijkt overigens voorzien van een kunststof behuizing in combinatie met een witte stalen rand en biedt – zodra aangesloten op het stroomnet – een ruim vermogen tot 350 watt. Dit maakt hem dan ook uitermate geschikt voor gebruik in kleine tot middelgrote ruimtes.

Hoewel zijn prijs-kwaliteitverhouding niets aan het toeval overlaat, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst, wat het voor ons bijzonder moeilijk maakt om jou verder advies te geven omtrent de mogelijke klantreacties.

 

Voordelen: 

Vermogen: eenmaal correct aangesloten en vervolgens ingeschakeld, weet het infraroodpaneel een ruim vermogen van 350 watt te genereren.

IP54: dankzij zijn IP54 klasse is de behuizing 100% spatwaterdicht en kan het paneel eveneens in de badkamer gebruikt worden.

Handig in gebruik: met het Byecold verplaatsbare infraroodpaneel kies je voor een duurzaam apparaat geschikt voor kleine tot middelgrote ruimtes en voorzien van een  thermische zekering én goedgekeurde waterdichte stekker.

 

Nadelen: 

Douchepaneel: ben je specifiek op zoek naar een infraroodpaneel voor in de douche, dan is dit misschien niet de allerbeste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpanelen Koopgids

 

Nu de energieprijzen in stijgende lijn verder gaan, is het aangewezen om op zoek te gaan naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Infraroodpanelen lijken daarbij voor velen een deur te openen aangezien ze inzetbaar zijn als bij- dan wel hoofdverwarming. Bovendien zijn ze tegenwoordig beschikbaar in allerlei formaten, designs en optiemogelijkheden waardoor hun toepassingsveld aanzienlijke proporties aanneemt. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even door te nemen alvorens de verschillende infraroodpanelen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Waarom kiezen voor infraroodverwarming?

Vandaag de dag bestaan er verschillende manieren om een woning te verwarmen. Echter zal het ene apparaat net iets milieu- én gebruiksvriendelijker te werk gaan dan het andere. Zo lijken steeds meer mensen de (vele) voordelen van infraroodverwarming op te merken, wat het de moeite waard maakt om er even dieper op in te gaan.

Eenvoudig gesteld, wordt eender welk infraroodpaneel aangestuurd door elektriciteit wat betekent dat je dergelijk type verwarming steevast op het stroomnet dient aan te sluiten. Deze opgenomen elektriciteit wordt echter vrijwel en geheel automatisch omgezet naar infraroodstraling die vervolgens weerkaatst op objecten, voorwerpen en personen. Deze vorm van werken garandeert niet alleen een directe maar tevens ook energiezuinige én bijgevolg milieuvriendelijke manier van verwarmen.

 

Het verschil met traditionele verwarmingssystemen

Zoals je al kunt verwachten, is er wel degelijk een verschil tussen het verwarmen via infrarood enerzijds en het verwarmen via gas of elektriciteit anderzijds. Zo steunen de traditionele verwarmingssystemen op het principe van convectie waarbij de lucht in de ruimte wordt opgewarmd en bijgevolg in beweging komt. Doordat de warme lucht vrijwel geheel automatisch opstijgt, wordt de koude lucht meteen naar beneden geduwd. De koude lucht wordt vervolgens door het betreffende verwarmingssysteem weer opgewarmd waarna deze verwarmde lucht opstijgt en de ondertussen afgekoelde koude lucht naar beneden duwt.

Infraroodverwarming daarentegen maakt niet langer gebruik van dit principe maar steunt op het uitvoeren van infraroodstralingen (type C). Dat betekent dat niet de lucht maar wel de voorwerpen, personen en/ of objecten die door de voornoemde stralingen worden geraakt, zullen opwarmen. Bovendien houden objecten en voorwerpen de warmte langer vast dan bijvoorbeeld lucht en zullen zij deze warmte op hun beurt ook weer doorgeven aan andere objecten/ personen. Dit zorgt voor een directe manier van verwarmen die niet alleen energiezuiniger maar bijgevolg ook een pak milieuvriendelijker is dan de vormen op convectie.

 

Hoofd of bijverwarming?

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je de aanschaf van 1 of meerdere infraroodpanelen te overwegen? Dan is het uiteraard belangrijk om rekening te houden met het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen. Wil je de infraroodpanelen gebruiken als bijverwarming in de badkamer of keuken naast de reeds aanwezige centrale verwarming? Of wil je echt de volledige woning onder handen pakken en voorzien van infraroodverwarming? In het laatste geval zal elke ruimte worden afgewerkt met 1 of meerdere panelen.

 

Plaatsing en installatie

Hoewel er heel wat mogelijkheden/ verschillen te noteren vallen op het gebied van vermogen, verwarmingscapaciteit en optiemogelijkheden zijn de opties qua installatie vrijwel beperkt. Zo zullen de meeste infraroodpanelen bedoeld zijn om tegen de wand of aan het plafond te bevestigen. Hoewel er hier en daar vrijstaande – al dan niet verrijdbare – infraroodpanelen te vinden zijn, is hun aantal aanzienlijk lager dan de modellen die moeten worden opgehangen.

De reden daarvoor is vrij eenvoudig en heeft vooral te maken met mogelijke obstakels zoals meubels. Door de infraroodpanelen aan de muur of het plafond te bevestigen, wordt hun warmte niet langer geblokkeerd door dergelijke obstakels waardoor ze efficiënter zijn dan vele gewone verwarmingssystemen.

Vermogen, verwarmingscapaciteit en optiemogelijkheden

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele – al dan niet belangrijke – aandachtspunten. Zo is het vermogen een bepalende factor in de keuze voor een infraroodpaneel. Het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in watt – bepaalt de kracht van het verwarmingspaneel en bijgevolg zijn uiteindelijke verwarmingscapaciteit. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de kracht en hoe hoger de verwarmingscapaciteit. 

In relatie tot het vermogen, geldt eveneens de wet van de stralingafgifte. Hoewel de meeste infraroodpanelen een straling afgeven binnen een bereik van 3 meter, zullen er altijd uitzonderingen te vinden zijn. Daarnaast kan het lijstje verder worden aangevuld met enkele bijkomstigheden zoals veranderende ledverlichting, het gebruik van een timer en diverse beveiligingsmethodes. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een infraroodpaneel?

De prijs van een duurzaam infraroodpaneel is uiteraard afhankelijk van bepaalde factoren zoals het formaat, het design, de functie en het vermogen. Zo zal een infraroodpaneel dat bedoeld is als bijverwarming en gekenmerkt wordt door een vermogensbereik van 600 tot 1200 watt, een gemiddeld prijskaartje kennen tussen de 275 en 500 euro. In dergelijke gevallen krijg je vaak een paneel aangeboden inclusief stekker die eenvoudig aan de wand of het plafond te installeren is.

Is de infraroodverwarming echter bedoeld als volwaardig alternatief op het gebruik van een radiator dan wel vloerverwarming, dan zal niet alleen het vermogensbereik groter moeten zijn maar zal ook het prijskaartje stijgen. In dergelijke gevallen kan de prijs zelfs oplopen tot 1000 euro en meer.

Q2: Hoe werkt een infraroodpaneel?

In tegenstelling tot de gewone standaard conventionele verwarmingssystemen, steunt een infraroodpaneel op het principe van stralingswarmte. Deze infrarode warmtestralen kun je dan ook het best vergelijken met een bundel warme zonnestralen, maar dan wel minder schadelijk. 

Net zoals zonnestralen, zullen ook de infrarode warmtestralen automatisch overal op weerkaatsten gaande van het meubilair tot de vloer en de muren. Op die manier wordt de volledige ruimte in een mum van tijd én op geheel natuurlijke wijze aangenaam verwarmd.

Het spreekt voor zich dat infraroodpanelen in eerste instantie op het lichtnet moeten worden aangesloten waarna ze geheel automatisch de elektrische energie weten om te zetten in onschadelijke infrarode stralen.

 

Q3: Hoe ver straalt een infraroodpaneel?

Bij de aanschaf van een degelijk infraroodpaneel is het uiteraard eveneens belangrijk om rekening te houden met het stralingsbereik, steevast uitgedrukt in meter en afhankelijk van de omgevingstemperatuur enerzijds én het vermogensbereik van het paneel anderzijds. Zo zullen de meeste infraroodpanelen een relatief ruim stralingsbereik van ongeveer 3 meter garanderen aangevuld met een bijkomende stralingshoek van ongeveer 60 graden.

Afhankelijk van het type infraroodpaneel en zijn kracht, moet je rekening houden met ongeveer 5 à 15 minuutjes alvorens het paneel ook effectief warmte weet af te geven.

 

Q4: Hoe warm wordt een infraroodpaneel?

De straling bij infraroodpanelen komt vooral tot stand ter hoogte van de voorkant van het paneel. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de achterkant werd afgewerkt met een speciaal isolatiemateriaal. Doordat de warmte zich dan ook specifiek op de voorzijde van het infraroodpaneel lijkt te concentreren, zal de achterkant nooit warmer dan 40 à 45ºC worden.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES