6 beste infraroodpanelen Test van 2023

Laatste update: 02.10.23

 

Beste infraroodpanelen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor het J&J Infrarood verwarmingspaneel, kies je meteen voor een duurzaam en kwalitatief infraroodpaneel dat – eenmaal aangesloten op het stroomnet – een ruim vermogen tot 700 watt weet te leveren. Daartegenover staat het Degree-n W300; een energiezuinig verwarmingspaneel met geïntegreerde regelbare thermostaat. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. We hopen jou hiermee alvast op weg te helpen in de zoektocht naar het geschikte infraroodpaneel.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste infraroodpanelen (Reviews) van 2023

 

Het beste infraroodpaneel is niet noodzakelijkerwijs ook het duurste uit het rijtje. Zo zijn er heel wat goedkope en/ of laagst geprijsde artikelen te vinden die de moeite waard zijn. Of daarbij je voorkeur uitgaat naar een staand infraroodpaneel voor gebruik buitenshuis, een designvol schilderij infraroodpaneel dan wel een infraroodpaneel verwarming aanbieding; is een persoonlijke keuze. Bekijk de 6 toppers hieronder alvast even inclusief het advies uit de online reviews. Zo selecteerden wij onder meer een infraroodpaneel met thermostaat, een infraroodpaneel met verlichting en een verplaatsbaar infraroodpaneel.

 

Infraroodpaneel woonkamer

 

1. J&J Infrarood verwarmingspaneel – 1200×600 – 700 Watt – Paneel – Infrarood verwarming

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een functioneel infraroodpaneel? Dan is dit exemplaar van het bekende – en misschien ook wel meteen beste – merk J&J Products alvast een goede aanbeveling. De infrarood verwarming weet alvast heel wat klanten positief te overtuigen wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren. Kortom, de moeite waard om dit infraroodpaneel met thermostaat eens even onder de loep te nemen.

Zo kent het paneel met bijbehorend aluminiumframe  een ruime afmeting van 120 x 60 x 2,2 cm en is het bedoeld om aan de muur te installeren. Vanwege zijn vochtbestendige karakter kun je het paneel zelfs in de badkamer bevestigen indien gewenst wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Het infraroodpaneel is daarbij eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten – weliswaar rekening houdend met een netspanning van 230V – waarna een ruim vermogen van maar liefst 700 watt wordt gegenereerd, verdeeld over meerdere standen. Het totaalplaatje wordt verder aangevuld met een geïntegreerde omvalbeveiliging, een indicatielampje en een praktische aan/ uit schakelaar.

 

Voordelen: 

Voeding: met behulp van de 2 meter lange kabel inclusief stekker en wandbevestiging, kun je het paneel eenvoudig op het stroomnet aansluiten waarna een ruim vermogen tot 700 watt geleverd wordt.

Vochtbestendig: dankzij de IP54 beschermingsgraad tegen vocht, wordt meteen duidelijk dat dit infraroodpaneel ook in de badkamer kan en mag worden geïnstalleerd.

Formaat: het paneel kent een totale afmeting van 120 bij 60 cm en heeft een bijbehorende dikte van 2,2 cm.

Veelzijdigheid: ben je op zoek naar een infrarood verwarming om in de woonkamer te installeren of toch eerder naar een badkamer infrarood verwarming? Dan is dit paneel uitermate geschikt daar je het eender waar in de ruimte kunt monteren.

 

Nadelen: 

Prijzig: houd er wel rekening mee dat het prijskaartje toch wel wat boven het gemiddelde uitsteekt wat het paneel net iets minder toegankelijk maakt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel badkamer

 

2. Degree-n W300 – energiezuinige infrarood verwarmings paneel – verwarmt 20 tot 22 m2

 

Het Degree-n W300 infraroodpaneel kent een totale afmeting van 60 bij 90 cm en is dan ook behoorlijk compact te noemen, wat het dan weer handzamer maakt om ergens te installeren. Bovendien is het warmtepaneel bedoeld om aan de muur te bevestigen met behulp van het meegeleverde ophangsysteem. Bij aankoop wordt het geheel verder aangevuld met een opbouw schakelunit en een thermostaat accesspoint.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want eenmaal het paneel correct op het stroomnet werd aangesloten en ingeschakeld, kan een ruim vermogen tot 300 watt worden behaald, verdeeld over verschillende temperatuurstanden. Net zoals het voorgaande toppertje, kan ook dit infraroodpaneel eveneens in de badkamer worden geïnstalleerd.

Hoewel het paneel heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons natuurlijk een pak moeilijker om jou verder advies te geven over eventuele klantervaringen.

 

Voordelen: 

Vochtbestendig: dankzij het vochtbestendige karakter kan dit paneel evengoed in de badkamer worden gemonteerd.

Installatie: de infrarood verwarming wordt geleverd inclusief het nodige ophangsysteem en dan ook bedoeld om aan de wand te installeren.

Formaat: het paneel kent een relatief compacte vormgeving van 60 bij 90 cm.

 

Nadelen: 

Prijzig: we durven stellen dat het hogere prijskaartje misschien wel eens een struikelblok zou kunnen zijn voor sommigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel plafond

 

3. J&J Infrarood verwarmingsPaneel – 700×600 – 450 Watt – Paneel – Infrarood verwarming

 

In vergelijking met de voorgaande 2 toppertjes binnen dit segment, lijk je met dit infraroodpaneel wel gelijk voor een aanbieding te kiezen. Net zoals het eerste product, wordt ook deze infrarood verwarming aangeboden door het bekende merk J&J Products en meteen beloond door heel wat positieve online reviews en een mooie eindscore van 4,5 sterren.

Het paneel wordt gekenmerkt door een rechthoekige uitvoering van 70 bij 60 cm in combinatie met een dikte van 2,2 cm. Door het paneel – met behulp van de 2 meter lange kabel – op het stroomnet aan te sluiten, kan een ruim vermogen tot 450 watt geleverd worden inclusief de nodige warmtestanden. Dit maakt het paneel geschikt om ruimtes tot 7-9 m² te verwarmen.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles want verder is het paneel met kenmerkend aluminiumframe voorzien van een led-bedieningsindicator, een regelbare thermostaat, een omvalbeveiliging, een indicatielampje én de mogelijkheid om het geheel in de badkamer te installeren vanwege zijn vochtbestendige karakter.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: het budgetvriendelijke prijskaartje maakt dit infraroodpaneel alvast een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

Multifunctioneel: of je het infraroodpaneel in het toilet, de badkamer, de slaapkamer of het salon wilt installeren, maakt helemaal niet uit vanwege zijn vochtbestendige karakter.

Vermogen: eenmaal correct op het stroomnet aangesloten, kan een ruim vermogen tot 450 watt worden gegenereerd.

 

Nadelen: 

Geen timer: houd er rekening mee dat er geen geïntegreerde timerfunctie in het paneel verwerkt zit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel met thermostaat

 

4. Klarstein Wonderwall Air Art Smart elektrische kachel – infraroodverwarming

 

Het Klarstein Wonderwall infraroodpaneel wordt gekenmerkt door een uitgesproken rechthoekige uitvoering en een totale afmeting van 120 bij 30 cm. Net zoals de voorgaande toppertjes is ook dit exemplaar bedoeld om aan de wand te bevestigen waarbij de badkamer – dankzij het vochtbestendige karakter – tot de vele mogelijkheden behoort.

Door het paneel op het stroomnet aan te sluiten – weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 230V – kan een ruim vermogen tot 350 watt worden geleverd, verdeeld over verschillende temperatuurstanden. Dit resulteert in een temperatuurbereik van 0 tot 37ºC en een oppervlaktetemperatuur van het paneel van 85 tot ongeveer 95ºC. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld dankzij een geïntegreerde oververhittingsbeveiliging, een Smart Home bediening, een timer en een meegeleverde afstandsbediening.

Jammer genoeg werden tot op heden nog geen reacties geplaatst wat het voor ons net iets moeilijker maakt om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantervaringen.

 

Voordelen: 

Afstandsbediening: bij aankoop van dit paneel wordt gelijk een afstandsbediening aangeboden.

Vermogen: door het paneel correct aan te sluiten en in te schakelen, kan een ruim vermogen tot maximaal 350 watt worden gegenereerd.

Voeding: het paneel is voorzien van een snoerlengte van 150 cm waarmee het eenvoudig op het stroomnet kan worden aangesloten, weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 220 – 240V.

Verpakkingsinhoud: de infrarood verwarming wordt geleverd inclusief afstandsbediening, montagemateriaal en een meertalige instructieve handleiding.

 

Nadelen: 

Geen plafond: ben je op zoek naar een infraroodpaneel om aan het plafond te bevestigen, dan is dit  toppertje niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel met verlichting

 

5. Elektrisch verwarmd infraroodpaneel 270W 230V 32x100cm met smart switch (WIFI)

 

Min of meer binnen dezelfde prijscategorie zul je dit elektrisch verwarmd infraroodpaneel van Durensa kunnen spotten. Het paneel kent een ultraslanke rechthoekige uitvoering met een formaat van 100 x 32 cm en kan eenvoudig op het stroomnet worden aangesloten, eveneens rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Eenmaal vervolgens ingeschakeld, kan hij zonder problemen een ruim vermogen tot 270 watt leveren.

Bovendien blijkt het paneel vervaardigd uit gegalvaniseerd plaatstaal in combinatie met een korrelcoating aan de voorzijde. Aangevuld met een IP44 label, betekent dit dat het paneel 100% vochtbestendig is en bijgevolg geschikt voor gebruik in de badkamer. Zijn lijstje wordt verder aangevuld met een stevige steenwol isolatie, een betrouwbare oververhittingsbeveiliging en een unieke verwarmingstechniek die steunt op het principe van carbon.

Hoewel dit infraroodpaneel op het eerste gezicht alles in huis heeft om een heus toppertje te worden, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: het elektrisch verwarmd infraroodpaneel van Durensa springt in het oog vanwege zijn unieke smart switch (wifi) functie én de mogelijkheid tot het gebruik van ledverlichting.

Montage: het infraroodpaneel kan op eender welk systeemplafond worden geïnstalleerd en is daarnaast ook geschikt voor verdere plafondinstallatie en/ of wandmontage.

Vermogen: bij correct gebruik, weet dit paneel een ruim vermogen tot maximaal 270 watt te leveren.

 

Nadelen: 

Geen hoofdverwarming: dit verwarmingssysteem is uiteraard niet voldoende krachtig voor gebruik als hoofdverwarming.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infrarood verwarming

 

6. Infrarood paneel Serie K 32 x 100 cm – 270 watt // Ecosun infraroodpaneel

 

We sluiten het rijtje af met het bekende infraroodpaneel van Ecosun dat – net zoals de meeste andere panelen binnen dit segment – gekenmerkt wordt door een rechthoekige uitvoering en een bijbehorende afmeting van 32 bij 100 cm en een dikte van 3 cm. Door het apparaat op het stroomnet aan te sluiten, kan vervolgens een aanzienlijk vermogen tot 270 watt worden geleverd.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles om over naar huis te schrijven want verder blijkt dit apparaat eveneens gekenmerkt door een IP44 beschermingsgraad tegen vocht wat betekent dat het paneel zonder problemen in de badkamer kan worden geïnstalleerd. Houd er wel rekening mee dat het infraroodpaneel niet meteen over een regelbare thermostaat beschikt daar er ook maar 1 warmtestand voorhanden is.

Bekijken we de online reviews dan moeten we jammer genoeg vaststellen dat er tot op heden nog geen reacties zijn geplaatst. We durven stellen dat het beperkte vermogen alsook het gebrek aan een regelbare thermostaat misschien wel mogelijke struikelblokken zijn voor sommige klanten.

 

Voordelen: 

Voeding: je kunt het apparaat zonder problemen op het stroomnet aansluiten, rekening houdend met een invoerspanning van 230V.

Vermogen: eenmaal correct aangesloten en ingeschakeld, geniet je een vermogen tot maximaal 270 watt.

Badkamer: met een IP44 beschermingsgraad tegen vocht, is het mogelijk om het paneel in de badkamer te installeren.

 

Nadelen: 

Geen thermostaat: houd er rekening mee dat er jammer genoeg geen regelbare thermostaat aanwezig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpanelen Koopgids

 

Nu de energieprijzen in stijgende lijn verder gaan, is het aangewezen om op zoek te gaan naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Infraroodpanelen lijken daarbij voor velen een deur te openen aangezien ze inzetbaar zijn als bij- dan wel hoofdverwarming. Bovendien zijn ze tegenwoordig beschikbaar in allerlei formaten, designs en optiemogelijkheden waardoor hun toepassingsveld aanzienlijke proporties aanneemt. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even door te nemen alvorens de verschillende infraroodpanelen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Waarom kiezen voor infraroodverwarming?

Vandaag de dag bestaan er verschillende manieren om een woning te verwarmen. Echter zal het ene apparaat net iets milieu- én gebruiksvriendelijker te werk gaan dan het andere. Zo lijken steeds meer mensen de (vele) voordelen van infraroodverwarming op te merken, wat het de moeite waard maakt om er even dieper op in te gaan.

Eenvoudig gesteld, wordt eender welk infraroodpaneel aangestuurd door elektriciteit wat betekent dat je dergelijk type verwarming steevast op het stroomnet dient aan te sluiten. Deze opgenomen elektriciteit wordt echter vrijwel en geheel automatisch omgezet naar infraroodstraling die vervolgens weerkaatst op objecten, voorwerpen en personen. Deze vorm van werken garandeert niet alleen een directe maar tevens ook energiezuinige én bijgevolg milieuvriendelijke manier van verwarmen.

 

Het verschil met traditionele verwarmingssystemen

Zoals je al kunt verwachten, is er wel degelijk een verschil tussen het verwarmen via infrarood enerzijds en het verwarmen via gas of elektriciteit anderzijds. Zo steunen de traditionele verwarmingssystemen op het principe van convectie waarbij de lucht in de ruimte wordt opgewarmd en bijgevolg in beweging komt. Doordat de warme lucht vrijwel geheel automatisch opstijgt, wordt de koude lucht meteen naar beneden geduwd. De koude lucht wordt vervolgens door het betreffende verwarmingssysteem weer opgewarmd waarna deze verwarmde lucht opstijgt en de ondertussen afgekoelde koude lucht naar beneden duwt.

Infraroodverwarming daarentegen maakt niet langer gebruik van dit principe maar steunt op het uitvoeren van infraroodstralingen (type C). Dat betekent dat niet de lucht maar wel de voorwerpen, personen en/ of objecten die door de voornoemde stralingen worden geraakt, zullen opwarmen. Bovendien houden objecten en voorwerpen de warmte langer vast dan bijvoorbeeld lucht en zullen zij deze warmte op hun beurt ook weer doorgeven aan andere objecten/ personen. Dit zorgt voor een directe manier van verwarmen die niet alleen energiezuiniger maar bijgevolg ook een pak milieuvriendelijker is dan de vormen op convectie.

 

Hoofd of bijverwarming?

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je de aanschaf van 1 of meerdere infraroodpanelen te overwegen? Dan is het uiteraard belangrijk om rekening te houden met het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen. Wil je de infraroodpanelen gebruiken als bijverwarming in de badkamer of keuken naast de reeds aanwezige centrale verwarming? Of wil je echt de volledige woning onder handen pakken en voorzien van infraroodverwarming? In het laatste geval zal elke ruimte worden afgewerkt met 1 of meerdere panelen.

 

Plaatsing en installatie

Hoewel er heel wat mogelijkheden/ verschillen te noteren vallen op het gebied van vermogen, verwarmingscapaciteit en optiemogelijkheden zijn de opties qua installatie vrijwel beperkt. Zo zullen de meeste infraroodpanelen bedoeld zijn om tegen de wand of aan het plafond te bevestigen. Hoewel er hier en daar vrijstaande – al dan niet verrijdbare – infraroodpanelen te vinden zijn, is hun aantal aanzienlijk lager dan de modellen die moeten worden opgehangen.

De reden daarvoor is vrij eenvoudig en heeft vooral te maken met mogelijke obstakels zoals meubels. Door de infraroodpanelen aan de muur of het plafond te bevestigen, wordt hun warmte niet langer geblokkeerd door dergelijke obstakels waardoor ze efficiënter zijn dan vele gewone verwarmingssystemen.

Vermogen, verwarmingscapaciteit en optiemogelijkheden

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele – al dan niet belangrijke – aandachtspunten. Zo is het vermogen een bepalende factor in de keuze voor een infraroodpaneel. Het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in watt – bepaalt de kracht van het verwarmingspaneel en bijgevolg zijn uiteindelijke verwarmingscapaciteit. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de kracht en hoe hoger de verwarmingscapaciteit. 

In relatie tot het vermogen, geldt eveneens de wet van de stralingafgifte. Hoewel de meeste infraroodpanelen een straling afgeven binnen een bereik van 3 meter, zullen er altijd uitzonderingen te vinden zijn. Daarnaast kan het lijstje verder worden aangevuld met enkele bijkomstigheden zoals veranderende ledverlichting, het gebruik van een timer en diverse beveiligingsmethodes. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een infraroodpaneel?

De prijs van een duurzaam infraroodpaneel is uiteraard afhankelijk van bepaalde factoren zoals het formaat, het design, de functie en het vermogen. Zo zal een infraroodpaneel dat bedoeld is als bijverwarming en gekenmerkt wordt door een vermogensbereik van 600 tot 1200 watt, een gemiddeld prijskaartje kennen tussen de 275 en 500 euro. In dergelijke gevallen krijg je vaak een paneel aangeboden inclusief stekker die eenvoudig aan de wand of het plafond te installeren is.

Is de infraroodverwarming echter bedoeld als volwaardig alternatief op het gebruik van een radiator dan wel vloerverwarming, dan zal niet alleen het vermogensbereik groter moeten zijn maar zal ook het prijskaartje stijgen. In dergelijke gevallen kan de prijs zelfs oplopen tot 1000 euro en meer.

Q2: Hoe werkt een infraroodpaneel?

In tegenstelling tot de gewone standaard conventionele verwarmingssystemen, steunt een infraroodpaneel op het principe van stralingswarmte. Deze infrarode warmtestralen kun je dan ook het best vergelijken met een bundel warme zonnestralen, maar dan wel minder schadelijk. 

Net zoals zonnestralen, zullen ook de infrarode warmtestralen automatisch overal op weerkaatsten gaande van het meubilair tot de vloer en de muren. Op die manier wordt de volledige ruimte in een mum van tijd én op geheel natuurlijke wijze aangenaam verwarmd.

Het spreekt voor zich dat infraroodpanelen in eerste instantie op het lichtnet moeten worden aangesloten waarna ze geheel automatisch de elektrische energie weten om te zetten in onschadelijke infrarode stralen.

 

Q3: Hoe ver straalt een infraroodpaneel?

Bij de aanschaf van een degelijk infraroodpaneel is het uiteraard eveneens belangrijk om rekening te houden met het stralingsbereik, steevast uitgedrukt in meter en afhankelijk van de omgevingstemperatuur enerzijds én het vermogensbereik van het paneel anderzijds. Zo zullen de meeste infraroodpanelen een relatief ruim stralingsbereik van ongeveer 3 meter garanderen aangevuld met een bijkomende stralingshoek van ongeveer 60 graden.

Afhankelijk van het type infraroodpaneel en zijn kracht, moet je rekening houden met ongeveer 5 à 15 minuutjes alvorens het paneel ook effectief warmte weet af te geven.

 

Q4: Hoe warm wordt een infraroodpaneel?

De straling bij infraroodpanelen komt vooral tot stand ter hoogte van de voorkant van het paneel. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de achterkant werd afgewerkt met een speciaal isolatiemateriaal. Doordat de warmte zich dan ook specifiek op de voorzijde van het infraroodpaneel lijkt te concentreren, zal de achterkant nooit warmer dan 40 à 45ºC worden.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES