6 beste infraroodpanelen Test van 2024

Laatste update: 20.04.24

 

Beste infraroodpanelen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

De gasprijzen blijven maar stijgen. En op die manier wordt het natuurlijk moeilijk om die bitterkoude nachten aangenamer te maken. Maar het is niet onmogelijk. De oplossing: bijverwarming middels infraroodpanelen. Naast een lagere gasrekening geniet je van eenvoudige installatie, gerichte verwarming en een lage investering. Maar wat zijn de beste infrarood panelen? De resultaten van onze infrarood verwarming test geven het antwoord. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het Cleanheating® Infrarood Verwarmingspaneel die een ruim vermogen van 700 weet te leveren. Goed voor al jouw temperatuursbehoeften. Of misschien heb je meer aan het Ecosun P-serie Infraroodpaneel—een luxe, ultradun paneel dat geschikt is voor middelgrote kamers. In de onderstaande tabel hebben we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- en nadelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste infraroodpanelen (Reviews) van 2024

 

Het beste infraroodpaneel is niet noodzakelijkerwijs ook het duurste uit het rijtje. Zo zijn er heel wat goedkope en/ of laagst geprijsde artikelen te vinden die de moeite waard zijn. Of daarbij je voorkeur uitgaat naar een staand infraroodpaneel voor gebruik buitenshuis, een designvol schilderij infraroodpaneel dan wel een infraroodpaneel verwarming aanbieding; is een persoonlijke keuze. Bekijk de 6 toppers hieronder alvast even inclusief het advies uit de online reviews. Zo selecteerden wij onder meer een infraroodpaneel met thermostaat, een infraroodpaneel met verlichting en een verplaatsbaar infraroodpaneel.

 

Infraroodpaneel woonkamer

 

1. Cleanheating® Infrarood Verwarmingspaneel – 700 Watt – Kachels- Elektrische kachel – verwarmingsplaat

 

Dit verwarmingspaneel van Cleanheating kwam uit onze test van infraroodpanelen als de winnaar uit de bus. En voor goede reden. Ten eerste is het in staat een vermogen van 700 watt te genereren. Dat maakt hem goed voor middelgrote ruimten met een oppervlak van 8 m². Het kan zelfs in de badkamer, want het is IP54 waterbestendig.

Ten tweede heb je de eenvoudige installatie. Het is een kwestie van gaten boren, de pluggen indoen en het apparaat ophangen. Heel simpel. Natuurlijk kun je het ook aan de thermostaat verbinden om automatisch aan- en uit te schakelen.

Als laatste is er nog het design. Dit strakke verwarmingspaneel wordt gekenmerkt door zijn afmetingen van 121,5 cm x 76,5 cm x 2,2 cm. In andere woorden: het functioneert als een luxe aanwinst voor de ruimte. En ondanks de luxe look is het heel eenvoudig te bedienen.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: dit infraroodpaneel is eenvoudig te bedienen. Doe de stekker in, druk op het aan/uit knopje en geniet van de behaaglijke warmte.

Vermogen: zijn vermogen van 700 watt zorgt in een mum van tijd voor een lekkere warmte.

Installatie: het apparaat is gemakkelijk te monteren, zowel aan het plafond als aan de wand. 

Badkamer: het paneel is IP54 waterbestendig en daarom ook geschikt voor de badkamer.

 

Nadelen: 

Prijzig: het hoog prijskaartje maakt het product wellicht wat minder toegankelijk voor mensen met een beperkt budget.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpaneel badkamer

 

2. Ecosun P-Serie infraroodpaneel 59 x 119 cm – 700Watt – exclusive slim – glad

 

De Ecosun Slim is een ultradun infraroodpaneel dat geschikt is voor ophangen aan het plafond alsook wandmontage. De geringe dikte geeft een luxe uitstraling die eveneens wordt ondersteund door een hoog vermogen—700 watt. Daardoor is het goed in te zetten voor verwarming van middelgrote kamers. 

Maar laat je niet misleiden door zijn ultradun karakter. Het apparaat heeft dezelfde isolatiewaarde als dikkere modellen—het houdt warmte net zo goed vast. Het is trouwens IP44 waterbestendig en kan dan ook in de badkamer geplaatst worden.

Het apparaat kan bovendien aan de thermostaat gekoppeld worden. Het gaat dan zelf aan of uit, afhankelijk van de temperatuur die in de ruimte heerst. Zo heb je nooit een bitterkoude ruimte.

 

Voordelen: 

Vermogen: dit apparaat heeft een vermogen van 700 watt en zorgt in combinatie met de thermostaat te allen tijde voor een heerlijke warmte binnenshuis.

Montagemogelijkheden: het paneel kan zowel aan de muur als aan het plafond opgehangen worden. 

Vochtbestendig: de verwarming is door zijn IP44 vochtbestendigheid ook in vochtige ruimten zoals de badkamer te gebruiken. 

Design: de geringe dikte van 18 mm maakt het een mooi slank, ultradun apparaat en geeft een luxe en chique uitstraling.

 

Nadelen: 

Instructies: volgens een klant is de handleiding best summier en was het echt even puzzelen om het paneel te installeren.

 

 

 

 

Infraroodpaneel plafond

 

3. Quality Heating – HL Serie infrarood paneel met LED verlichting – infrarood verwarming 

 

Heb je een wat kleinere ruimte te verwarmen? Dan kan het Quality Heating HT paneel een uitkomst bieden. De verwarming weet een vermogen van 700 watt te leveren, wat hem goed maakt voor kleinere ruimten zoals de keuken of studeerkamer. Het paneel is voorzien van ingebouwde ledverlichting dat dimbaar is—functioneel met wat meer kick.

Het apparaat wordt daarnaast geleverd met een remote control thermostaat die je vanuit je luie stoel kunt bedienen. Bovendien is het paneel voorzien van IP52 klasse, waardoor hij ook in de badkamer gemonteerd kan worden. En dan heb je nog de beveiliging.

Het verwarmingspaneel is uitgerust met een thermische beveiliging en wordt nooit warmer dan 130 graden. Hou er wel rekening mee dat dit paneel alleen geschikt is voor het plafond. Het wordt geleverd met montageschroeven en pluggen voor eenvoudige installatie.

 

Voordelen: 

Ledverlichting: het paneel komt met mooi wit ledverlichting waarbij je tussen 3 kleuren kunt schakelen en het licht ook kunt dimmen.

Installatie: het apparaat komt met een handige handleiding en is daardoor heel gemakkelijk op te hangen.

Warmte: uit de reviews blijkt het apparaat voldoende warmte uit te stralen voor kleine ruimtes van 4 tot 5 m². Ook plaatselijk verwarmen is een optie.

 

Nadelen: 

Gebruiksgemak: uit de beoordeling kunnen we duidelijk wat teleurstelling merken m.b.t. het niet beschikken over een app of wifi bediening. 

 

 

 

 

Infraroodpaneel met thermostaat

 

4. VH Infrarood paneel Superia – 60 x 120 cm – 720W – Wifi functie – Thermostaat – Incl. afstandsbediening – Wandmontage & Vrijstaand

 

Dit product is een hele speciale in dit infrarood paneel review. Ten eerste is het zeer toegankelijk voor hen met een beperkter budget. Daarnaast is het apparaat in staat een vermogen van 720 watt te genereren. Goed om snel middelgrote ruimten vanaf 8 m² te verwarmen. Dan heb je nog het gebruiksgemak.

In tegenstelling tot de voorgaande producten, bedien je deze verwarming met een app via wifi. Deze luxe functionaliteit wordt ook in de uitstraling gereflecteerd—het apparaat ziet er erg fraai uit. Het is afgewerkt in wit met een vlakke voorzijde en duurzame aluminium randen en kan zelfs vrijstaand gebruikt worden. Maar wacht, hij is ook plug-and-heat.

Het paneel is voorzien van een geïntegreerde thermostaat en kan gelijk ingestoken worden om een heerlijke warmte te realiseren. Daarnaast is het IPX4 waterbestendig waardoor het ook geschikt is voor de badkamer. Let er wel op dat het niet aan het plafond kan.

 

Voordelen: 

Gebruikgemak: het paneel wordt bediend met een app via wifi. Je kunt hem vooraf aanzetten en thuiskomen in een behaaglijke warmte.

Design: het apparaat ziet er erg modern en minimalistisch uit. Het display is heel keurig in het voorvlak geïntegreerd.

Vermogen: met zijn vermogen van 720 watt krijg je een heerlijke warmte in huis.

 

Nadelen: 

Licht gewicht: het apparaat is licht en kan in de vrijstaande positie op pootjes heel makkelijk omvallen. Het vereist dan ook wat extra voorzichtigheid.

 

 

 

 

Infraroodpaneel met verlichting

 

5. Elektrisch verwarmd infraroodpaneel 270W 230V 32x100cm met smart switch (WIFI)

 

Min of meer binnen dezelfde prijscategorie zul je dit elektrisch verwarmd infraroodpaneel van Durensa kunnen spotten. Het paneel kent een ultraslanke rechthoekige uitvoering met een formaat van 100 x 32 cm en kan eenvoudig op het stroomnet worden aangesloten, eveneens rekening houdend met een invoerspanning van 230V. Eenmaal vervolgens ingeschakeld, kan hij zonder problemen een ruim vermogen tot 270 watt leveren.

Bovendien blijkt het paneel vervaardigd uit gegalvaniseerd plaatstaal in combinatie met een korrelcoating aan de voorzijde. Aangevuld met een IP44 label, betekent dit dat het paneel 100% vochtbestendig is en bijgevolg geschikt voor gebruik in de badkamer. Zijn lijstje wordt verder aangevuld met een stevige steenwol isolatie, een betrouwbare oververhittingsbeveiliging en een unieke verwarmingstechniek die steunt op het principe van carbon.

Hoewel dit infraroodpaneel op het eerste gezicht alles in huis heeft om een heus toppertje te worden, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: het elektrisch verwarmd infraroodpaneel van Durensa springt in het oog vanwege zijn unieke smart switch (wifi) functie én de mogelijkheid tot het gebruik van ledverlichting.

Montage: het infraroodpaneel kan op eender welk systeemplafond worden geïnstalleerd en is daarnaast ook geschikt voor verdere plafondinstallatie en/ of wandmontage.

Vermogen: bij correct gebruik, weet dit paneel een ruim vermogen tot maximaal 270 watt te leveren.

 

Nadelen: 

Geen hoofdverwarming: dit verwarmingssysteem is uiteraard niet voldoende krachtig voor gebruik als hoofdverwarming.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infrarood verwarming

 

6. Infrarood paneel Serie K 32 x 100 cm – 270 watt // Ecosun infraroodpaneel

 

We sluiten het rijtje af met het bekende infraroodpaneel van Ecosun dat – net zoals de meeste andere panelen binnen dit segment – gekenmerkt wordt door een rechthoekige uitvoering en een bijbehorende afmeting van 32 bij 100 cm en een dikte van 3 cm. Door het apparaat op het stroomnet aan te sluiten, kan vervolgens een aanzienlijk vermogen tot 270 watt worden geleverd.

Maar dat is natuurlijk nog lang niet alles om over naar huis te schrijven want verder blijkt dit apparaat eveneens gekenmerkt door een IP44 beschermingsgraad tegen vocht wat betekent dat het paneel zonder problemen in de badkamer kan worden geïnstalleerd. Houd er wel rekening mee dat het infraroodpaneel niet meteen over een regelbare thermostaat beschikt daar er ook maar 1 warmtestand voorhanden is.

Bekijken we de online reviews dan moeten we jammer genoeg vaststellen dat er tot op heden nog geen reacties zijn geplaatst. We durven stellen dat het beperkte vermogen alsook het gebrek aan een regelbare thermostaat misschien wel mogelijke struikelblokken zijn voor sommige klanten.

 

Voordelen: 

Voeding: je kunt het apparaat zonder problemen op het stroomnet aansluiten, rekening houdend met een invoerspanning van 230V.

Vermogen: eenmaal correct aangesloten en ingeschakeld, geniet je een vermogen tot maximaal 270 watt.

Badkamer: met een IP44 beschermingsgraad tegen vocht, is het mogelijk om het paneel in de badkamer te installeren.

 

Nadelen: 

Geen thermostaat: houd er rekening mee dat er jammer genoeg geen regelbare thermostaat aanwezig is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Infraroodpanelen Koopgids

 

Nu de energieprijzen in stijgende lijn verder gaan, is het aangewezen om op zoek te gaan naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Infraroodpanelen lijken daarbij voor velen een deur te openen aangezien ze inzetbaar zijn als bij- dan wel hoofdverwarming. Bovendien zijn ze tegenwoordig beschikbaar in allerlei formaten, designs en optiemogelijkheden waardoor hun toepassingsveld aanzienlijke proporties aanneemt. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even door te nemen alvorens de verschillende infraroodpanelen en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Waarom kiezen voor infraroodverwarming?

Vandaag de dag bestaan er verschillende manieren om een woning te verwarmen. Echter zal het ene apparaat net iets milieu- én gebruiksvriendelijker te werk gaan dan het andere. Zo lijken steeds meer mensen de (vele) voordelen van infraroodverwarming op te merken, wat het de moeite waard maakt om er even dieper op in te gaan.

Eenvoudig gesteld, wordt eender welk infraroodpaneel aangestuurd door elektriciteit wat betekent dat je dergelijk type verwarming steevast op het stroomnet dient aan te sluiten. Deze opgenomen elektriciteit wordt echter vrijwel en geheel automatisch omgezet naar infraroodstraling die vervolgens weerkaatst op objecten, voorwerpen en personen. Deze vorm van werken garandeert niet alleen een directe maar tevens ook energiezuinige én bijgevolg milieuvriendelijke manier van verwarmen.

 

Het verschil met traditionele verwarmingssystemen

Zoals je al kunt verwachten, is er wel degelijk een verschil tussen het verwarmen via infrarood enerzijds en het verwarmen via gas of elektriciteit anderzijds. Zo steunen de traditionele verwarmingssystemen op het principe van convectie waarbij de lucht in de ruimte wordt opgewarmd en bijgevolg in beweging komt. Doordat de warme lucht vrijwel geheel automatisch opstijgt, wordt de koude lucht meteen naar beneden geduwd. De koude lucht wordt vervolgens door het betreffende verwarmingssysteem weer opgewarmd waarna deze verwarmde lucht opstijgt en de ondertussen afgekoelde koude lucht naar beneden duwt.

Infraroodverwarming daarentegen maakt niet langer gebruik van dit principe maar steunt op het uitvoeren van infraroodstralingen (type C). Dat betekent dat niet de lucht maar wel de voorwerpen, personen en/ of objecten die door de voornoemde stralingen worden geraakt, zullen opwarmen. Bovendien houden objecten en voorwerpen de warmte langer vast dan bijvoorbeeld lucht en zullen zij deze warmte op hun beurt ook weer doorgeven aan andere objecten/ personen. Dit zorgt voor een directe manier van verwarmen die niet alleen energiezuiniger maar bijgevolg ook een pak milieuvriendelijker is dan de vormen op convectie.

 

Hoofd of bijverwarming?

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je de aanschaf van 1 of meerdere infraroodpanelen te overwegen? Dan is het uiteraard belangrijk om rekening te houden met het gebruiksgemak dat je eraan wilt toekennen. Wil je de infraroodpanelen gebruiken als bijverwarming in de badkamer of keuken naast de reeds aanwezige centrale verwarming? Of wil je echt de volledige woning onder handen pakken en voorzien van infraroodverwarming? In het laatste geval zal elke ruimte worden afgewerkt met 1 of meerdere panelen.

 

Plaatsing en installatie

Hoewel er heel wat mogelijkheden/ verschillen te noteren vallen op het gebied van vermogen, verwarmingscapaciteit en optiemogelijkheden zijn de opties qua installatie vrijwel beperkt. Zo zullen de meeste infraroodpanelen bedoeld zijn om tegen de wand of aan het plafond te bevestigen. Hoewel er hier en daar vrijstaande – al dan niet verrijdbare – infraroodpanelen te vinden zijn, is hun aantal aanzienlijk lager dan de modellen die moeten worden opgehangen.

De reden daarvoor is vrij eenvoudig en heeft vooral te maken met mogelijke obstakels zoals meubels. Door de infraroodpanelen aan de muur of het plafond te bevestigen, wordt hun warmte niet langer geblokkeerd door dergelijke obstakels waardoor ze efficiënter zijn dan vele gewone verwarmingssystemen.

Vermogen, verwarmingscapaciteit en optiemogelijkheden

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele – al dan niet belangrijke – aandachtspunten. Zo is het vermogen een bepalende factor in de keuze voor een infraroodpaneel. Het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in watt – bepaalt de kracht van het verwarmingspaneel en bijgevolg zijn uiteindelijke verwarmingscapaciteit. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de kracht en hoe hoger de verwarmingscapaciteit. 

In relatie tot het vermogen, geldt eveneens de wet van de stralingafgifte. Hoewel de meeste infraroodpanelen een straling afgeven binnen een bereik van 3 meter, zullen er altijd uitzonderingen te vinden zijn. Daarnaast kan het lijstje verder worden aangevuld met enkele bijkomstigheden zoals veranderende ledverlichting, het gebruik van een timer en diverse beveiligingsmethodes. 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een infraroodpaneel?

De prijs van een duurzaam infraroodpaneel is uiteraard afhankelijk van bepaalde factoren zoals het formaat, het design, de functie en het vermogen. Zo zal een infraroodpaneel dat bedoeld is als bijverwarming en gekenmerkt wordt door een vermogensbereik van 600 tot 1200 watt, een gemiddeld prijskaartje kennen tussen de 275 en 500 euro. In dergelijke gevallen krijg je vaak een paneel aangeboden inclusief stekker die eenvoudig aan de wand of het plafond te installeren is.

Is de infraroodverwarming echter bedoeld als volwaardig alternatief op het gebruik van een radiator dan wel vloerverwarming, dan zal niet alleen het vermogensbereik groter moeten zijn maar zal ook het prijskaartje stijgen. In dergelijke gevallen kan de prijs zelfs oplopen tot 1000 euro en meer.

Q2: Hoe werkt een infraroodpaneel?

In tegenstelling tot de gewone standaard conventionele verwarmingssystemen, steunt een infraroodpaneel op het principe van stralingswarmte. Deze infrarode warmtestralen kun je dan ook het best vergelijken met een bundel warme zonnestralen, maar dan wel minder schadelijk. 

Net zoals zonnestralen, zullen ook de infrarode warmtestralen automatisch overal op weerkaatsten gaande van het meubilair tot de vloer en de muren. Op die manier wordt de volledige ruimte in een mum van tijd én op geheel natuurlijke wijze aangenaam verwarmd.

Het spreekt voor zich dat infraroodpanelen in eerste instantie op het lichtnet moeten worden aangesloten waarna ze geheel automatisch de elektrische energie weten om te zetten in onschadelijke infrarode stralen.

 

Q3: Hoe ver straalt een infraroodpaneel?

Bij de aanschaf van een degelijk infraroodpaneel is het uiteraard eveneens belangrijk om rekening te houden met het stralingsbereik, steevast uitgedrukt in meter en afhankelijk van de omgevingstemperatuur enerzijds én het vermogensbereik van het paneel anderzijds. Zo zullen de meeste infraroodpanelen een relatief ruim stralingsbereik van ongeveer 3 meter garanderen aangevuld met een bijkomende stralingshoek van ongeveer 60 graden.

Afhankelijk van het type infraroodpaneel en zijn kracht, moet je rekening houden met ongeveer 5 à 15 minuutjes alvorens het paneel ook effectief warmte weet af te geven.

 

Q4: Hoe warm wordt een infraroodpaneel?

De straling bij infraroodpanelen komt vooral tot stand ter hoogte van de voorkant van het paneel. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de achterkant werd afgewerkt met een speciaal isolatiemateriaal. Doordat de warmte zich dan ook specifiek op de voorzijde van het infraroodpaneel lijkt te concentreren, zal de achterkant nooit warmer dan 40 à 45ºC worden.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES