7 beste Keukenkranen Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste keukenkranen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een degelijke keukenkraan is uiteraard allesbehalve een overbodige luxe. Toch is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste kraan aan te kopen indien je op zoek bent naar een nieuw exemplaar. Zo dien je best wel rekening te houden met bepaalde factoren zoals de plaatsing, het type en de uitloop. Om het voor jou net iets makkelijker te maken, zetten we graag enkele hedendaagse toppertjes op een rijtje. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Horeca Kraan RVS die voorzien is van een sproeikop. Daarnaast blijkt ook de Schütte Attica Keukenkraan een meer dan goede aanbeveling te zijn. Deze eenhendel mengkraan kent een lage draaibare uitloop en is makkelijk eigenhandig te installeren.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste keukenkranen (Reviews) van 2022

 

Ben je op zoek naar een functionele keukenkraan, dan hoeft het niet altijd een exemplaar van Grohe te zijn. Misschien ervaar jij de Franke keukenkraan, Hansgrohe keukenkraan of Venlo keukenkraan wel als dé beste keukenkraan aller tijden. Daarbij kun je opteren voor een sproeikop keukenkraan, een keukenkraan met handdouche, een 2 gats keukenkraan of gewoon het exemplaar met de laagste prijs. Wij zetten alvast 7 topproducten op een rijtje, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten. Bekijk de mogelijkheden even en kies er voor jou het beste merk en de beste kwaliteit uit en wie weet is het tevens wel een aanbieding.

 

1. Horeca Kraan RVS Sproeikop Geborsteld KK16HRBN

 

Tussen de populairste kranen zul je vast en zeker deze keukenkraan uit RVS kunnen spotten die jou wordt aangeboden en geleverd door Cendo. Bovendien valt hij, vanwege zijn betaalbare prijskaartje, onder de goedkope producten binnen ons lijstje van topproducten en dat kunnen heel wat klanten waarderen. Daarnaast prijzen velen ook de kwaliteit en het design wat uiteindelijk leidt tot een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Zo blijkt deze praktische 2-in-1 keukenkraan, inclusief switch sproeikop, voorzien van een draaibare én uitneembare uitloop wat bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak. Dit wordt aangevuld met een hoogte uitloop van ongeveer 11,4 cm en 1 handgreep die bijzonder eenvoudig te bedienen is. 

De keukenkraan wordt verder aangevuld met een handige EasyClean functie waardoor vlekken vanaf nu helemaal verleden tijd zijn. Bovendien blijkt de kraan uitgerust met keramische schijven wat alleen maar bijdraagt aan een langere levensduur. Kortom, deze prachtige horeca keukenkraan is zijn investering meer dan waard.

 

Voordelen:

Onderhoud: je hoeft je alvast geen zorgen meer te maken over het onderhoud van deze keukenkraan dankzij de EasyClean functie die vlekken probleemloos voorkomt.

Uitloop: de kraan wordt gekenmerkt door een C uitloop met een maximale hoogte van 11,4 cm en blijkt bovendien niet alleen draaibaar maar ook uitneembaar te zijn.

Duurzaamheid: de aanwezigheid van keramische schijven draagt alvast bij aan de uiteindelijke levensduur van de keukenkraan.

Budgetvriendelijk: je zult aangenaam verrast zijn bij het zien van het betaalbare prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen touch-bediening: in tegenstelling tot sommige andere keukenkranen is dit exemplaar jammer genoeg niet voorzien van een touch-bediening. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Schütte Attica Keukenkraan Mengkraan Lage, Draaibare Uitloop

 

Ben je veeleer op zoek naar een nostalgische keukenkraan zonder veer tierlantijntjes en luxe? Dan kunnen wij jou dit exemplaar Van Schütte, afkomstig uit de Schütte Attica serie, alvast warm aanbevelen. Bovendien doet zijn lage prijskaartje meteen vermoeden dat het hier wel eens om een leuke aanbieding zou kunnen gaan, wat product in één klap nog net iets aantrekkelijker lijkt te maken.

Deze prachtige eenhendel keukenkraan, die uit duurzaam en makkelijk te onderhouden chroom vervaardigd is, kan in eender welke keuken worden geïnstalleerd. Je moet er alleen rekening mee houden dat het om een wandmontage keukenkraan gaat met een hoogte uitloop van maximaal 5 cm. Bovendien maakt hij gebruik van een draaibare uitloop die eveneens bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren zien waarbij de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de kwaliteit, het design en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de keukenkraan wordt jou thuis geleverd inclusief 2 rozetten, 2 S-aansluitingen en een duidelijke meertalige montagehandleiding.

Uitloop: in tegenstelling tot het vorige product, betreft het hier een keukenkraan met een L-uitloop die op een hoogte van 5 cm moet worden geïnstalleerd.

Materiaal: het is een prachtige opbouw keukenkraan die voornamelijk uit klassiek en makkelijk te onderhouden chroom bestaat.

 

Nadelen:

Geen sproeikop: in vergelijking met de vorige keukenkraan blijkt dit exemplaar niet voorzien van een sproeikop.

Koop bij bol.com (€46.99)

 

 

 

 

3. Mizzo Sublito Keukenkraan Brons Klassieke Keukenkraan 1 Handvat

 

Net zoals het vorige product blijkt deze keukenkraan van Mizzo, afkomstig uit de Mizzo Sublito serie, eveneens gekenmerkt door een klassiek design. Echter, is dit design toch net een tikkeltje gewaagder vanwege het bronzen ontwerp, wat van hem meteen een echte blikvanger maakt. 

Het betreft overigens opnieuw een eenhendel keukenkraan die in opbouw moet worden geïnstalleerd, rekening houdend met een hoogte uitloop van maar liefst 21 cm. Deze hoge uitloop biedt uiteraard heel wat voordelen wanneer je bijvoorbeeld een diepe pan wilt afwassen of een emmer met water wilt vullen.

De kraan blijkt overigens vervaardigd uit duurzaam metaal en werd voorzien van het bekende ACS keurmerk dat aantoont dat de kraan veilig en goedgekeurd bevonden is. Ondanks het opvallende design, reageren klanten overwegend positief.

 

Voordelen:

Uitloop: de kraan kent een licht gebogen uitloop met een maximale hoogte van wel 21 cm.

Duurzaam: net zoals het eerste product, blijkt ook deze eenhendel keukenmengkraan voorzien van een stevig keramisch binnenwerk, wat bijdraagt aan de uiteindelijke levensduur.

Garantie: vele klanten zien het als een belangrijke meerwaarde dat Mizzo maar liefst 5 jaar garantie aanreikt.

 

Nadelen:

Geen sproeikop: jammer genoeg blijkt de keukenkraan niet voorzien van een sproeikop.

Installatie: tussen de vele positieve reacties door, maakt één koper toch wel melding van een ingewikkelde en lastige installatie.

Koop bij bol.com (€94.95)

 

 

 

 

4. GROHE Minta Keukenkraan L-uitloop uittrekbare handdouche 32168DC0

 

Keukenkranen met een hoge uitloop bieden uiteindelijk heel wat voordelen aan. Zo wordt het makkelijker om grote/ diepe pannen af te wassen en/ of emmers met water te vullen. Het bekende, en misschien ook wel meteen beste, merk GROHE heeft deze meerwaarde duidelijk goed opgevangen en meteen verwerkt in deze prachtige Grohe keukenkraan met hoge uitloop.

Deze prachtige eenhendel keukenmengkraan dient in opbouw te worden gemonteerd, rekening houdend met een L-uitloop van maar liefst 32,9 cm. Bovendien is de uitloop niet alleen uitneembaar maar ook nog eens 360℃ draaibaar wat meteen bijdraagt aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak.

Daarnaast blijkt deze RVS keukenkraan voorzien van een handig snelmontagesysteem waardoor je hem makkelijk eigenhandig kunt monteren. Klanten reageren overwegend positief alhoewel een enkeling zich toch wel wat vragen stelt bij de geleverde kwaliteit.

 

Voordelen:

Uitloop: deze eenhendel keukenmengkraan geniet een hoge uittrekbare uitloop die ook nog eens 360℃ graden draaibaar blijkt te zijn. Daarbij heb je de mogelijkheid om te schakelen tussen 3 verschillende draaihoeken waaronder 0℃, 150℃ of 360℃.

Gebruiksgemak: deze kraan met hoge uitloop blijkt voorzien van een keramisch binnenwerk wat bijdraagt aan de duurzaamheid. Verder is hij afgewerkt met een krasbestendige coating en is hij makkelijk te onderhouden.

Uitloop: je geniet een bijzonder hoge uitloop van maar liefst 32,9 cm.

 

Nadelen:

Geen vensterbank: ondanks het aanwezige snelmontagesysteem zou de installatie toch wel wat problemen kunnen opleveren indien je de keukenkraan in de buurt van een vensterbank wilt installeren.

Matige kwaliteit: jammer genoeg heeft de kwaliteit van deze keukenmengkraan één koper niet helemaal weten te overtuigen.

Koop bij bol.com (€204.94)

 

 

 

 

5. Schütte Cornwall Design Keukenkraan Mengkraan Draaibare Uitloop met Spiraalveer

 

Je zou natuurlijk ook altijd kunnen kiezen voor deze prachtige eenhendel keukenmengkraan van Schütte, afkomstig uit de bekende Schütte Cornwall serie. Zijn chroom design inclusief veerarm én omstelbare sproeier bieden alvast een meerwaarde in menig keuken. 

De keukenmengkraan met U-uitloop kent een maximale hoogte uitloop van 16,3 cm die overigens ook draaibaar blijkt en eveneens bijdraagt aan het gebruiksgemak. Je hoeft verder evenmin te vrezen voor de installatie die makkelijk en eenvoudig verloopt en waarbij de kraan op het aanrecht, keukenblad of gootsteen wordt gemonteerd. Je krijgt hiervoor alle nodige toebehoren, aansluitslangen en instructies gewoon meegeleverd.

Wanneer we de reacties op het product bekijken dan zien we gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren verschijnen waarbij klanten een positief advies geven over het design en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Slechts een kleine minderheid is minder tevreden over de kwaliteit.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de keukenmengkraan wordt geleverd inclusief alle nodige aansluitslangen, nodige montagemateriaal en een meertalige handleiding met instructies.

Comfort: de eenhendel keukenkraan wordt gekenmerkt door een draaibare uitloop en praktische sproeikop.

Installatie: of je de keukenmengkraan nu op het keukenblad dan wel aan de gootsteen monteert, blijft een persoonlijke keuze.

 

Nadelen:

Slecht materiaal: één koper vindt dat de materiaalkeuze beter had gekund en hierdoor de duurzaamheid beïnvloed wordt.

Koop bij bol.com (€71.99)

 

 

 

 

6. Blackline TS Premium keuken mengkraan 2-gats Opbouw Design Landelijk

 

Ben je bewust op zoek naar een zwarte keukenkraan, dan raden wij jou aan om dit exemplaar van Blackline Ts even van naderbij te bekijken. Zijn zwarte design zorgt meteen voor een moderne strakke look die perfect tot uiting zal komen in een dito interieur. 

Deze opbouw 2-gats keukenmengkraan wordt gekenmerkt door een draaibare uitloop die op een hoogte van maximaal 29 cm dient te worden geïnstalleerd. Extra handig om hoge pannen uit te wassen en/ of emmers met water te vullen. In tegenstelling tot sommige andere kranen blijkt deze eenhendel keukenkraan bovendien geschikt om te gebruiken met een lage waterdruk.

Ben je van plan om dit setje aan te kopen dan krijg je er uiteraard alle nodige aansluitmaterialen en slangen meegeleverd alsook een informatieve montagehandleiding. Jammer genoeg werden er nog geen online reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Waterdruk: deze prachtige eenhendel keukenkraan kan zonder problemen worden gebruikt in combinatie met een lage waterdruk. Zo kan er ongeveer 15 liter water per minuut geleverd worden bij een waterdruk van maximaal 1 bar.

Materiaal: de 2-gats thermostatische keukenkraan werd voornamelijk vervaardigd uit makkelijk te onderhouden RVS.

Uitloop: de kraan kent een handige L-uitloop die overigens draaibaar is en op een maximale hoogte van 29 cm dient te worden bevestigd.

 

Nadelen:

Geen sproeikop: ben je van plan om deze keukenkraan in het winkelmandje te plaatsen, houd er dan wel rekening mee dat hij geen sproeikop aanbiedt.

Koop bij bol.com (€184.95)

 

 

 

 

7. Venlo Medical Therm Keukenmengkraan 2 handvatten Draaibare uitloop

 

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze thermostatische keukenkraan van Venlo, afkomstig uit de Venlo Medical serie. In tegenstelling tot de vorige producten uit deze top 7 selectie, blijkt het hier om een keukenkraan te gaan die maar liefst 2 handvatten telt.

Verder blijkt de kraan voornamelijk uit messing te zijn vervaardigd en gekenmerkt door een prachtige chroom look die een moderne uitstraling creëert. De keukenkraan, inclusief draaibare uitloop, is overigens makkelijk te installeren rekening houdend met een hoogte uitloop van 24 cm. Dit maakt het extra handig om hoge pannen en/ of emmers schoon te spoelen of te vullen met water.

Ondanks de vele mogelijkheden en voordelen blijken er nog geen online beoordelingen te zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeiljik om jou verder advies te geven omtrent de klantervaringen.

 

Voordelen:

Uitloop: de kraan wordt gekenmerkt door een vrij hoge uitloop van maar liefst 24 cm, die overigens draaibaar is.

Bediening: deze 1-gats thermostatische keukenkraan kan makkelijk met de hand worden bediend door gebruik te maken van de 2 handgrepen.

Duurzaam: de keramische schijven aan de binnenkant van de kraan, dragen bij aan een langere levensduur.

 

Nadelen:

Geen lage waterdruk: mocht je interesse hebben in deze unieke keukenkraan, besef dan wel dat hij niet geschikt is voor gebruik met een lage waterdruk.

Prijzig: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden geuit dan kan dit te maken hebben met zijn hoge prijskaartje.

Koop bij bol.com (€466.46)

 

 

 

 

Keukenkranen Koopgids

 

Een keukenkraan moet niet alleen bij het interieur en de stijl van je keuken passen maar moet vooral praktisch zijn. Het zal dan ook niet verwonderen dat er verschillende vormen, formaten en designs bestaan elk met hun eigen prijskaartje. Bedenk daarom naar welk type keukenkraan je op zoek bent en hoe je hem gemonteerd wilt hebben. Met deze koopgids proberen wij een aantal van deze belangrijke inzichten verder uit te werken en we hopen hiermee de zoektocht iets aangenamer voor je te maken.

Aandachtspunten aan het begin van de zoektocht

Kranen vormen een echte noodzaak in vele keukens en je kunt het dan ook zo gek niet bedenken of het bestaat. Zo kun je kiezen tussen diverse modellen, installatiemogelijkheden, vormen, kleuren en designs. Sommigen liggen binnen handbereik van slechts enkele tientjes terwijl andere, vaak luxueuze designkranen, kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s. Kortom, er is duidelijk voor elk wat wils.

Maak echter niet zomaar een keuze maar neem de tijd om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Zo lijkt een hoge kraan inclusief draaibare uitloop vooral geschikt om (grote) pannen af te wassen en garandeert een keukenkraan mét uittrekbare uitloop dan weer net dat tikkeltje meer flexibiliteit en comfort. Wil je graag een keukenkraan die je met een simpele tik van de pols kunt inschakelen? Ga dan op zoek naar een exemplaar met touchbediening.

Het is eveneens een goede aanbeveling om stil te staan bij de waterdruk van je woning. Indien je woning gekenmerkt wordt door een lagedrukwatersysteem dan zal enkel en alleen een bijbehorende kraan die daarvoor ontworpen is, een constante waterstroom kunnen leveren.

 

Thermostaat of mengkraan

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 types keukenkranen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo kun je opteren voor de thermostaat keukenkraan waarbij het mogelijk wordt om de standaard temperatuur, meestal rond de 38°C, eigenhandig in te stellen. Thermostaat kranen zijn dan ook voorzien van 2 knoppen zodanig dat je de watertoevoer én de temperatuur kunt regelen. Verder zijn de meeste thermostaat keukenkranen uitgerust met een geïntegreerde beveiliging zodat de temperatuur nooit zomaar voorbij deze 38°C kan worden gedraaid.

Mengkranen daarentegen bestaan net iets langer en zijn ook eenvoudiger om te bedienen. Ze zijn voorzien van 2 aparte hendels waarbij de ene bedoeld is om de koude watertemperatuur te regelen en de andere gebruikt wordt om de warme temperaturen mee te bepalen. Door beide hendels gelijktijdig open te draaien, wordt het mogelijk om de gewenste watertemperatuur te bepalen. In vergelijking met de iets recentere thermostaat keukenkranen, zijn mengkranen vaak ook iets beter geprijsd. Alhoewel er ook altijd wel leuke aanbiedingen en/ of promoties te spotten zijn bij de thermostaatkranen.

 

Inbouw, opbouw of vrijstaand

In de meeste gevallen krijg je te maken met een opbouw keukenkraan die je, vanwege het gebrek aan inbouwdeel, snel en eenvoudig op de reeds bestaande koppelingen of wastafel kunt aansluiten. Toch, stellen we vast dat de inbouw keukenkraan steeds meer aan populariteit lijkt te winnen. Dergelijke kranen worden effectief in de wand of muur ingebouwd en hebben daardoor wél degelijk nood aan een, vaak afzonderlijk, inbouw- én afbouwdeel. 

Vrijstaande kranen staan, zoals de naam doet vermoeden, helemaal los en worden op de vloer bevestigd. Dat betekent dat er slechts heel weinig vrijstaande keukenkranen te spotten zijn, wat niet wegneemt dat ze wel degelijk bestaan. De meeste vrijstaande kranen worden voornamelijk gebruikt in de badkamer. 

 

Design, ontwerp en de gebruikte materialen

Het ruime assortiment aan keukenkranen zorgt ervoor dat we verschillen kunnen waarnemen op het gebied van design, ontwerp en materialen. Zo heb je keukenkranen met 1 of 2 handvatten en dito kraangaten. Waar je bij een keukenkraan met 1 enkele handgreep de hendel van links naar rechts dient te bewegen om te schakelen tussen koud en warm water, geniet je bij een kraan met 2 handgrepen een aparte toevoer van warm en koud water.

Daarbij komt ook nog eens het verschil in uitloop, waarbij het onderscheid zich voornamelijk manifesteert op vlak van hoogte en vorm. Zo kun je kiezen voor een C, L, U of licht gebogen uitloop, al dan niet uittrekbaar of draaibaar,  inclusief een hoogte variërend van minder dan 15 cm tot meer dan 30 cm. Hoe hoger de uitloop hoe makkelijker het wordt om diepe pannen af te spoelen. 

Al deze mogelijke design- en ontwerp opties zullen in de meeste gevallen afgewerkt zijn in chroom of RVS. Echter bestaan er ook heel wat keukenkranen waar men tijdens het productieproces gebruik gemaakt heeft van materialen zoals staal, messing, metaal en rubber.

Hoe onderhoud ik de keukenkraan?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het onderhoud aangezien dit bijdraagt aan de duurzaamheid van de keukenkraan. Zo wordt aangeraden om de keukenkraan, en alle andere kranen in huis, na gebruik steeds met een zachte doek schoon te wrijven. Op die manier kun je de vorming van kalkvlekken zoveel mogelijk vermijden. 

In het geval er toch kalk ontstaat kun je altijd gebruik maken van een specifiek reinigingsmiddel zoals bijvoorbeeld de GROHclean reiniger. Verder dient de kraan ook van binnenuit te worden schoongemaakt wat je eventueel zou kunnen doen door gebruik van kalkfilters of schoonmaakazijn.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe moet je een keukenkraan vervangen en welke kost brengt dit met zich mee?

Voor het vervangen van de keukenkraan kun je beroep doen op een erkend installateur. Echter zul je dan wel rekening moeten houden met een hogere eindkost aangezien de kosten voor de verplaatsing van de installateur én de eigenlijke installatie eveneens zullen moeten vereffend worden. Ben je niet onhandig dan kun je de oude keukenkraan makkelijk zelf vervangen.

Bereid de installatie echter goed voor door al het nodige gereedschap binnen handbereik klaar te leggen en de hoekstopkraantjes van het warme én koude water voor aanvang helemaal dicht te draaien. Verwijder daarna de oude keukenkraan door de kraanslang helemaal van de hoekstopkraantjes los te draaien. Je kunt hierbij eveneens de trekstang, reukafsluiter én de automatische lediging volledig losschroeven.

Eenmaal de oude kraan verwijderd is, kun je de nieuwe installeren. Zet hiervoor het kraanvoetje op het de plaats waar de kraan dient te komen en zorg ervoor dat de kraanslangen en trekstang door het kraangat verdwijnen. Sluit daarbij eveneens de automatische lediging terug aan alsook de reukafsluiter indien je nare geurtjes wenst te voorkomen.

Q2: Waar kan ik een keukenkraan kopen en wat kost het?

Tegenwoordig kun je op veel verschillende plaatsen een kwalitatieve keukenkraan aankopen. Voor wie houdt van fysieke winkelketens lijkt de Gamma-bouwmarkt eventueel wel een goede aanbeveling. Echter worden er ook steeds meer producten online aangeboden. Zo kun je voor een degelijke keukenkraan vandaag de dag ook terecht bij online winkelketens zoals bol.com, de sanitairwinkel.nl of de Hubo. 

Het ruime assortiment aan keukenkranen resulteert eveneens in een brede waaier van verschillende prijskaartjes. Zo kun je reeds een degelijke keukenkraan aankopen voor slechts enkele tientjes terwijl andere exemplaren, gericht op meer luxe en comfort, prijskaartjes kennen van 2000 tot 2500 euro of meer. De eerlijkheid gebiedt ons wel er meteen bij te vermelden dat dergelijke luxueuze kranen vaak geleverd worden met een apart reservoir en boiler.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES