10 beste Keukenkranen Test van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Beste keukenkranen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een degelijke keukenkraan is uiteraard allesbehalve een overbodige luxe. Toch is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste kraan aan te kopen indien je op zoek bent naar een nieuw exemplaar. Zo dien je best wel rekening te houden met bepaalde factoren zoals de plaatsing, het type en de uitloop. Om het voor jou net iets makkelijker te maken, zetten we graag enkele hedendaagse toppertjes op een rijtje. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Horeca Kraan RVS die voorzien is van een sproeikop. Daarnaast blijkt ook de Schütte Attica Keukenkraan een meer dan goede aanbeveling te zijn. Deze eenhendel mengkraan kent een lage draaibare uitloop en is makkelijk eigenhandig te installeren.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

10 beste keukenkranen (Reviews) van 2024

 

Ben je op zoek naar een functionele keukenkraan, dan hoeft het niet altijd een exemplaar van Grohe te zijn. Misschien ervaar jij de Franke keukenkraan, Hansgrohe keukenkraan of Venlo keukenkraan wel als dé beste keukenkraan aller tijden. Daarbij kun je opteren voor een sproeikop keukenkraan, een keukenkraan met handdouche, een 2 gats keukenkraan of gewoon het exemplaar met de laagste prijs. Wij zetten alvast 7 topproducten op een rijtje, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten. Bekijk de mogelijkheden even en kies er voor jou het beste merk en de beste kwaliteit uit en wie weet is het tevens wel een aanbieding.

 

1. Horeca Kraan RVS Sproeikop Geborsteld KK16HRBN

 

Tussen de populairste kranen zul je vast en zeker deze keukenkraan uit RVS kunnen spotten die jou wordt aangeboden en geleverd door Cendo. Bovendien valt hij, vanwege zijn betaalbare prijskaartje, onder de goedkope producten binnen ons lijstje van topproducten en dat kunnen heel wat klanten waarderen. Daarnaast prijzen velen ook de kwaliteit en het design wat uiteindelijk leidt tot een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Zo blijkt deze praktische 2-in-1 keukenkraan, inclusief switch sproeikop, voorzien van een draaibare én uitneembare uitloop wat bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak. Dit wordt aangevuld met een hoogte uitloop van ongeveer 11,4 cm en 1 handgreep die bijzonder eenvoudig te bedienen is. 

De keukenkraan wordt verder aangevuld met een handige EasyClean functie waardoor vlekken vanaf nu helemaal verleden tijd zijn. Bovendien blijkt de kraan uitgerust met keramische schijven wat alleen maar bijdraagt aan een langere levensduur. Kortom, deze prachtige horeca keukenkraan is zijn investering meer dan waard.

 

Voordelen:

Onderhoud: je hoeft je alvast geen zorgen meer te maken over het onderhoud van deze keukenkraan dankzij de EasyClean functie die vlekken probleemloos voorkomt.

Uitloop: de kraan wordt gekenmerkt door een C uitloop met een maximale hoogte van 11,4 cm en blijkt bovendien niet alleen draaibaar maar ook uitneembaar te zijn.

Duurzaamheid: de aanwezigheid van keramische schijven draagt alvast bij aan de uiteindelijke levensduur van de keukenkraan.

Budgetvriendelijk: je zult aangenaam verrast zijn bij het zien van het betaalbare prijskaartje.

 

Nadelen:

Geen touch-bediening: in tegenstelling tot sommige andere keukenkranen is dit exemplaar jammer genoeg niet voorzien van een touch-bediening. 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Schütte Attica Keukenkraan Mengkraan Lage, Draaibare Uitloop

 

Ben je veeleer op zoek naar een nostalgische keukenkraan zonder veer tierlantijntjes en luxe? Dan kunnen wij jou dit exemplaar Van Schütte, afkomstig uit de Schütte Attica serie, alvast warm aanbevelen. Bovendien doet zijn lage prijskaartje meteen vermoeden dat het hier wel eens om een leuke aanbieding zou kunnen gaan, wat product in één klap nog net iets aantrekkelijker lijkt te maken.

Deze prachtige eenhendel keukenkraan, die uit duurzaam en makkelijk te onderhouden chroom vervaardigd is, kan in eender welke keuken worden geïnstalleerd. Je moet er alleen rekening mee houden dat het om een wandmontage keukenkraan gaat met een hoogte uitloop van maximaal 5 cm. Bovendien maakt hij gebruik van een draaibare uitloop die eveneens bijdraagt aan het comfort en gebruiksgemak.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren zien waarbij de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de kwaliteit, het design en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de keukenkraan wordt jou thuis geleverd inclusief 2 rozetten, 2 S-aansluitingen en een duidelijke meertalige montagehandleiding.

Uitloop: in tegenstelling tot het vorige product, betreft het hier een keukenkraan met een L-uitloop die op een hoogte van 5 cm moet worden geïnstalleerd.

Materiaal: het is een prachtige opbouw keukenkraan die voornamelijk uit klassiek en makkelijk te onderhouden chroom bestaat.

 

Nadelen:

Geen sproeikop: in vergelijking met de vorige keukenkraan blijkt dit exemplaar niet voorzien van een sproeikop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Quooker Fusion Round Black Kokendwaterkraan met Combi Reservoir 22FRBLK, zwart

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een geschikte keukenkraan of wil je de oude keukenkraan vervangen? Dan is dit model van het bekende merk Quooker de moeite waard om even onder de aandacht te brengen. Net zoals de Hansgrohe én Grohe keukenkranen, behoort ook dit merk tot de absolute top binnen het segment van kranen en dit lijkt te worden bevestigd door de positieve reviews en de mooie eindscore van 5 sterren.

Zo wordt de zwarte keukenkraan met bijbehorend reservoir gekenmerkt door een hoge draaibare uitloop van 21,40 cm en de aanwezigheid van 2 afzonderlijk bedienbare handvatten. In tegenstelling tot de meeste andere modellen binnen deze selectie, zorgt de Quooker kokendwaterkraan ervoor dat je meteen over kokend water beschikt waardoor het gebruik van een waterkoker zelfs gewoon overbodig kan worden. Daarnaast kun je uiteraard ook moeiteloos schakelen tussen warm dan wel koud water.

De designvolle kokendwaterkraan van Quooker met bijbehorende C-uitloop dient daarbij in opbouw te worden geïnstalleerd en kan eenvoudig op een 7 liter boiler worden aangesloten. De kraan is daarbij vervaardigd uit duurzaam RVS materiaal en afgewerkt in een tijdloze klassevolle zwarte kleur. Of je dit model tussen de betaalbare en goedkope Ikea keukenkranen zult spotten, is nog maar de vraag.

 

Voordelen:

Materiaal: de keukenkraan van Quooker blijkt vervaardigd uit duurzaam RVS materiaal en afgewerkt in een zwarte kleur.

Installatie: de keukenkraan dient in opbouw te worden geïnstalleerd en kan aan een 7 liter boiler worden bevestigd.

Kokendwaterkraan: het grote voordeel van deze thermostatische kokenwaterkraan is dat je in een mum van tijd over kokend water kunt beschikken waardoor het gebruik van een waterkoker vrijwel overbodig is.

 

Nadelen:

Prijzig: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. GROHE Minta Keukenkraan L-uitloop uittrekbare handdouche 32168DC0

 

Keukenkranen met een hoge uitloop bieden uiteindelijk heel wat voordelen aan. Zo wordt het makkelijker om grote/ diepe pannen af te wassen en/ of emmers met water te vullen. Het bekende, en misschien ook wel meteen beste, merk GROHE heeft deze meerwaarde duidelijk goed opgevangen en meteen verwerkt in deze prachtige Grohe keukenkraan met hoge uitloop.

Deze prachtige eenhendel keukenmengkraan dient in opbouw te worden gemonteerd, rekening houdend met een L-uitloop van maar liefst 32,9 cm. Bovendien is de uitloop niet alleen uitneembaar maar ook nog eens 360℃ draaibaar wat meteen bijdraagt aan het uiteindelijke comfort en gebruiksgemak.

Daarnaast blijkt deze RVS keukenkraan voorzien van een handig snelmontagesysteem waardoor je hem makkelijk eigenhandig kunt monteren. Klanten reageren overwegend positief alhoewel een enkeling zich toch wel wat vragen stelt bij de geleverde kwaliteit.

 

Voordelen:

Uitloop: deze eenhendel keukenmengkraan geniet een hoge uittrekbare uitloop die ook nog eens 360℃ graden draaibaar blijkt te zijn. Daarbij heb je de mogelijkheid om te schakelen tussen 3 verschillende draaihoeken waaronder 0℃, 150℃ of 360℃.

Gebruiksgemak: deze kraan met hoge uitloop blijkt voorzien van een keramisch binnenwerk wat bijdraagt aan de duurzaamheid. Verder is hij afgewerkt met een krasbestendige coating en is hij makkelijk te onderhouden.

Uitloop: je geniet een bijzonder hoge uitloop van maar liefst 32,9 cm.

 

Nadelen:

Geen vensterbank: ondanks het aanwezige snelmontagesysteem zou de installatie toch wel wat problemen kunnen opleveren indien je de keukenkraan in de buurt van een vensterbank wilt installeren.

Matige kwaliteit: jammer genoeg heeft de kwaliteit van deze keukenmengkraan één koper niet helemaal weten te overtuigen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Schütte Cornwall Design Keukenkraan Mengkraan Draaibare Uitloop met Spiraalveer

 

Je zou natuurlijk ook altijd kunnen kiezen voor deze prachtige eenhendel keukenmengkraan van Schütte, afkomstig uit de bekende Schütte Cornwall serie. Zijn chroom design inclusief veerarm én omstelbare sproeier bieden alvast een meerwaarde in menig keuken. 

De keukenmengkraan met U-uitloop kent een maximale hoogte uitloop van 16,3 cm die overigens ook draaibaar blijkt en eveneens bijdraagt aan het gebruiksgemak. Je hoeft verder evenmin te vrezen voor de installatie die makkelijk en eenvoudig verloopt en waarbij de kraan op het aanrecht, keukenblad of gootsteen wordt gemonteerd. Je krijgt hiervoor alle nodige toebehoren, aansluitslangen en instructies gewoon meegeleverd.

Wanneer we de reacties op het product bekijken dan zien we gelijk een mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren verschijnen waarbij klanten een positief advies geven over het design en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Slechts een kleine minderheid is minder tevreden over de kwaliteit.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de keukenmengkraan wordt geleverd inclusief alle nodige aansluitslangen, nodige montagemateriaal en een meertalige handleiding met instructies.

Comfort: de eenhendel keukenkraan wordt gekenmerkt door een draaibare uitloop en praktische sproeikop.

Installatie: of je de keukenmengkraan nu op het keukenblad dan wel aan de gootsteen monteert, blijft een persoonlijke keuze.

 

Nadelen:

Slecht materiaal: één koper vindt dat de materiaalkeuze beter had gekund en hierdoor de duurzaamheid beïnvloed wordt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Blackline TS Premium keuken mengkraan 2-gats Opbouw Design Landelijk

 

Ben je bewust op zoek naar een zwarte keukenkraan, dan raden wij jou aan om dit exemplaar van Blackline Ts even van naderbij te bekijken. Zijn zwarte design zorgt meteen voor een moderne strakke look die perfect tot uiting zal komen in een dito interieur. 

Deze opbouw 2-gats keukenmengkraan wordt gekenmerkt door een draaibare uitloop die op een hoogte van maximaal 29 cm dient te worden geïnstalleerd. Extra handig om hoge pannen uit te wassen en/ of emmers met water te vullen. In tegenstelling tot sommige andere kranen blijkt deze eenhendel keukenkraan bovendien geschikt om te gebruiken met een lage waterdruk.

Ben je van plan om dit setje aan te kopen dan krijg je er uiteraard alle nodige aansluitmaterialen en slangen meegeleverd alsook een informatieve montagehandleiding. Jammer genoeg werden er nog geen online reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Waterdruk: deze prachtige eenhendel keukenkraan kan zonder problemen worden gebruikt in combinatie met een lage waterdruk. Zo kan er ongeveer 15 liter water per minuut geleverd worden bij een waterdruk van maximaal 1 bar.

Materiaal: de 2-gats thermostatische keukenkraan werd voornamelijk vervaardigd uit makkelijk te onderhouden RVS.

Uitloop: de kraan kent een handige L-uitloop die overigens draaibaar is en op een maximale hoogte van 29 cm dient te worden bevestigd.

 

Nadelen:

Geen sproeikop: ben je van plan om deze keukenkraan in het winkelmandje te plaatsen, houd er dan wel rekening mee dat hij geen sproeikop aanbiedt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Venlo Medical Therm Keukenmengkraan 2 handvatten Draaibare uitloop

 

Tenslotte is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze thermostatische keukenkraan van Venlo, afkomstig uit de Venlo Medical serie. In tegenstelling tot de vorige producten uit deze top 7 selectie, blijkt het hier om een keukenkraan te gaan die maar liefst 2 handvatten telt.

Verder blijkt de kraan voornamelijk uit messing te zijn vervaardigd en gekenmerkt door een prachtige chroom look die een moderne uitstraling creëert. De keukenkraan, inclusief draaibare uitloop, is overigens makkelijk te installeren rekening houdend met een hoogte uitloop van 24 cm. Dit maakt het extra handig om hoge pannen en/ of emmers schoon te spoelen of te vullen met water.

Ondanks de vele mogelijkheden en voordelen blijken er nog geen online beoordelingen te zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeiljik om jou verder advies te geven omtrent de klantervaringen.

 

Voordelen:

Uitloop: de kraan wordt gekenmerkt door een vrij hoge uitloop van maar liefst 24 cm, die overigens draaibaar is.

Bediening: deze 1-gats thermostatische keukenkraan kan makkelijk met de hand worden bediend door gebruik te maken van de 2 handgrepen.

Duurzaam: de keramische schijven aan de binnenkant van de kraan, dragen bij aan een langere levensduur.

 

Nadelen:

Geen lage waterdruk: mocht je interesse hebben in deze unieke keukenkraan, besef dan wel dat hij niet geschikt is voor gebruik met een lage waterdruk.

Prijzig: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden geuit dan kan dit te maken hebben met zijn hoge prijskaartje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Grohe Red Duo

 

Deze moderne keukenkraan komt met een combi boiler van 8 liter om ruimte uit te sparen in je keuken. De boiler levert 5,5 liter kokend water meteen van de kraan, je moet wel eerst de kinderbeveiliging deactiveren. De greep voor kokend heet water beschikt over ChildLock, een beveiliging voor kinderen, die je kunt bedienen via de touch-knoppen.

Dankzij de CoolTouch technologie wordt de kraan nooit te warm om vast te nemen, zelfs met kokend heet water. Het product is eenvoudig te bedienen, heeft een draaibereik van 150 graden en een hoge uitloop van water. Hij is wel duur omdat hij met een boiler erbij komt. De boiler is gemaakt van titanium waardoor het goed bestand is tegen corrosie.

De online reviews geven een positief advies voor dit product. De kraan geeft een mooie straal kokend water die niet spettert waardoor de kans op verbranding minimaal is. Het design valt in de smaak en de kraan werkt naar behoren. De handleiding om de kraan te installeren is niet echt duidelijk en bij één van de kopers blijft de kraan druppelen.

Deze keukenkraan van Grohe behoort tot de dure apparaten. Als je de voordelen en mogelijkheden van dit toestel bekijkt dan wordt meteen duidelijk waarom. Het is niet meteen het populairste merk maar voor sommige kopers kan het wel beschouwd worden als het beste merk.

 

Voordelen:

Boiler: de combi boiler is gemaakt van titanium en kan daardoor corrosie vermijden.

CoolTouch: dankzij de CoolTouch technologie waarover deze keukenkraan beschikt, kun je de kraan altijd vastnemen. Het toestel zal namelijk nooit veel te warm aanvoelen.

ChildLock: het apparaat is extra beveiligd om kinderen te beschermen tegen brandwonden. Dankzij de ChildLock kun jij het kokend hete water gaan vergrendelen.

Gebruiksgemak: dankzij de combi boiler van 8 liter is het mogelijk om tot wel 5,5 liter aan kokend water te leveren. Het toestel is heel eenvoudig en beschikt ook over een 150 graden draaibereik.

 

Nadelen:

Aankoopprijs: de prijs van dit toestel is wel heel hoog. Dit komt doordat de keukenkraan geleverd wordt met een boiler. Voor sommige personen kan de prijs wel een struikelblok zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Mizzo Mauro RVS Keukenkraan – Uittrekbare Handdouche – Mengkraan

 

Ben je op zoek naar een nieuwe keukenkraan en mag het best wel wat moderner en gedurfder zijn? Dan is deze zwarte keukenkraan van Mizzo design misschien wel wat voor jou. Met de Mizzo Mauro kies je dan ook gelijk voor een uiterst functionele – uit roestvrij staal vervaardigde – uittrekbare keukenkraan die perfect in eender welke keuken en/ of spoelruimte kan worden geïnstalleerd.

De uittrekbare handdouche wordt daarbij gekenmerkt door een draaibare uitloop met een hoogte van maximaal 28,5 cm. Qua installatie dien je rekening te houden met een maximale bladdikte van 48 mm, een kraangat van 35 mm en een fitting met een maximale dikte van 2,5 mm. Maar niet getreurd, want de montage valt beter mee dan je misschien op het eerste gezicht denkt. Zo worden de nodige flexibele aansluitingen en het bijkomende bevestigingsmateriaal gebruiksklaar meegeleverd.

In tegenstelling tot heel wat andere keukenkranen, kent dit model van Mizzo design een waterbesparende perlator waarmee je makkelijk tot maar liefst 30% op je verbruik kunt besparen. Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk tevreden zijn met deze keukenkraan aanbieding wat de mooie gemiddelde eindscore van 4,9 sterren verklaart.

 

Voordelen:

Uitloop: de keukenkraan wordt getypeerd door een draaibare uittrekbare L-uitloop die een hoogte kent van maximaal 28,5 cm.

Sproeikop: in tegenstelling tot heel wat andere keukenkranen, kent dit exemplaar een ingebouwde sproeikop.

Energiezuinig: de ingebouwde waterbesparende perlator zorgt ervoor dat er minder water uit de keukenkraan komt zonder daarbij aan kwaliteit of sterkte te moeten inboeten. Op die manier kun je makkelijk 30% op verbruik besparen.

Budgetvriendelijk: op basis van de prijs-kwaliteitverhouding kunnen we stellen dat deze Mizzo Mauro vast en zeker tot de goedkope keukenkranen behoort.

 

Nadelen:

Geen touch: hoewel deze thermostatische kraan heel wat extra’s aanbiedt, is hij niet voorzien van een touch bediening.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

10. Grohe Minta Keukenkraan – uittrekbare handdouche – draaibare L uitloop – chroom – 32168000

 

Of je met de Grohe Minta meteen voor een klassieke keukenkraan kiest, valt misschien nog te betwisten. Wat we wel met zekerheid kunnen stellen is de mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren én de vele positieve klantreacties waardoor deze – toch wel – keukenkraan aanbieding de moeite waard wordt om even van naderbij te bekijken.

Zo kies je met de Grohe Minta keukenkraan alvast voor een degelijke keukenkraan met kenmerkende hoge draaibare L-uitloop waardoor het vullen en/ of schoonmaken van emmers en hoge pannen een fluitje van een cent wordt. Dit gebruiksgemak wordt nog een tikkeltje aangedikt door de mogelijkheid om de handdouche eruit te trekken wat het wassen en/ of spoelen aanzienlijk makkelijker maakt.

Verder ben je verzekerd van een zachte en lichte bediening dankzij SilkMove en geniet je 3 eenvoudig in te stellen draaihoeken gaande van 0 tot 150 en 360º. Dankzij de krasbestendige beschermlaag is de kraan ook vrij duurzaam en makkelijk te onderhouden wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: prijs-kwaliteit behoort dit apparaat vast en zeker tot de goedkope keukenkranen uit het lijstje.

Uitloop: de keukenkraan van Grohe wordt gekenmerkt door een hoge L-uitloop die niet alleen uittrekbaar maar ook 360º draaibaar blijkt.

Draaihoeken: het is mogelijk om te schakelen tussen de 3 beschikbare draaihoeken waaronder 0, 150 en 360º.

Materiaal: deze unieke kraan werd vervaardigd uit een combinatie van duurzame en degelijke materialen zoals metaal en messing. Vervolgens werd deze afgewerkt met een krasbestendige beschermlaag.

 

Nadelen:

Hoge uitloop: houd er wel rekening mee dat deze kraan gekenmerkt wordt door een bijzonder hoge uitloop van maar liefst 32,9 cm.

Zie de prijs op bol.com

 

 

Keukenkranen
 Koopgids

 

Een keukenkraan moet niet alleen bij het interieur en de stijl van je keuken passen maar moet vooral praktisch zijn. Het zal dan ook niet verwonderen dat er verschillende vormen, formaten en designs bestaan elk met hun eigen prijskaartje. Bedenk daarom naar welk type keukenkraan je op zoek bent en hoe je hem gemonteerd wilt hebben. Met deze koopgids proberen wij een aantal van deze belangrijke inzichten verder uit te werken en we hopen hiermee de zoektocht iets aangenamer voor je te maken.

Aandachtspunten aan het begin van de zoektocht

Kranen vormen een echte noodzaak in vele keukens en je kunt het dan ook zo gek niet bedenken of het bestaat. Zo kun je kiezen tussen diverse modellen, installatiemogelijkheden, vormen, kleuren en designs. Sommigen liggen binnen handbereik van slechts enkele tientjes terwijl andere, vaak luxueuze designkranen, kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s. Kortom, er is duidelijk voor elk wat wils.

Maak echter niet zomaar een keuze maar neem de tijd om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Zo lijkt een hoge kraan inclusief draaibare uitloop vooral geschikt om (grote) pannen af te wassen en garandeert een keukenkraan mét uittrekbare uitloop dan weer net dat tikkeltje meer flexibiliteit en comfort. Wil je graag een keukenkraan die je met een simpele tik van de pols kunt inschakelen? Ga dan op zoek naar een exemplaar met touchbediening.

Het is eveneens een goede aanbeveling om stil te staan bij de waterdruk van je woning. Indien je woning gekenmerkt wordt door een lagedrukwatersysteem dan zal enkel en alleen een bijbehorende kraan die daarvoor ontworpen is, een constante waterstroom kunnen leveren.

 

Thermostaat of mengkraan

Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 types keukenkranen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo kun je opteren voor de thermostaat keukenkraan waarbij het mogelijk wordt om de standaard temperatuur, meestal rond de 38°C, eigenhandig in te stellen. Thermostaat kranen zijn dan ook voorzien van 2 knoppen zodanig dat je de watertoevoer én de temperatuur kunt regelen. Verder zijn de meeste thermostaat keukenkranen uitgerust met een geïntegreerde beveiliging zodat de temperatuur nooit zomaar voorbij deze 38°C kan worden gedraaid.

Mengkranen daarentegen bestaan net iets langer en zijn ook eenvoudiger om te bedienen. Ze zijn voorzien van 2 aparte hendels waarbij de ene bedoeld is om de koude watertemperatuur te regelen en de andere gebruikt wordt om de warme temperaturen mee te bepalen. Door beide hendels gelijktijdig open te draaien, wordt het mogelijk om de gewenste watertemperatuur te bepalen. In vergelijking met de iets recentere thermostaat keukenkranen, zijn mengkranen vaak ook iets beter geprijsd. Alhoewel er ook altijd wel leuke aanbiedingen en/ of promoties te spotten zijn bij de thermostaatkranen.

 

Inbouw, opbouw of vrijstaand

In de meeste gevallen krijg je te maken met een opbouw keukenkraan die je, vanwege het gebrek aan inbouwdeel, snel en eenvoudig op de reeds bestaande koppelingen of wastafel kunt aansluiten. Toch, stellen we vast dat de inbouw keukenkraan steeds meer aan populariteit lijkt te winnen. Dergelijke kranen worden effectief in de wand of muur ingebouwd en hebben daardoor wél degelijk nood aan een, vaak afzonderlijk, inbouw- én afbouwdeel. 

Vrijstaande kranen staan, zoals de naam doet vermoeden, helemaal los en worden op de vloer bevestigd. Dat betekent dat er slechts heel weinig vrijstaande keukenkranen te spotten zijn, wat niet wegneemt dat ze wel degelijk bestaan. De meeste vrijstaande kranen worden voornamelijk gebruikt in de badkamer. 

 

Design, ontwerp en de gebruikte materialen

Het ruime assortiment aan keukenkranen zorgt ervoor dat we verschillen kunnen waarnemen op het gebied van design, ontwerp en materialen. Zo heb je keukenkranen met 1 of 2 handvatten en dito kraangaten. Waar je bij een keukenkraan met 1 enkele handgreep de hendel van links naar rechts dient te bewegen om te schakelen tussen koud en warm water, geniet je bij een kraan met 2 handgrepen een aparte toevoer van warm en koud water.

Daarbij komt ook nog eens het verschil in uitloop, waarbij het onderscheid zich voornamelijk manifesteert op vlak van hoogte en vorm. Zo kun je kiezen voor een C, L, U of licht gebogen uitloop, al dan niet uittrekbaar of draaibaar,  inclusief een hoogte variërend van minder dan 15 cm tot meer dan 30 cm. Hoe hoger de uitloop hoe makkelijker het wordt om diepe pannen af te spoelen. 

Al deze mogelijke design- en ontwerp opties zullen in de meeste gevallen afgewerkt zijn in chroom of RVS. Echter bestaan er ook heel wat keukenkranen waar men tijdens het productieproces gebruik gemaakt heeft van materialen zoals staal, messing, metaal en rubber.

Hoe onderhoud ik de keukenkraan?

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het onderhoud aangezien dit bijdraagt aan de duurzaamheid van de keukenkraan. Zo wordt aangeraden om de keukenkraan, en alle andere kranen in huis, na gebruik steeds met een zachte doek schoon te wrijven. Op die manier kun je de vorming van kalkvlekken zoveel mogelijk vermijden. 

In het geval er toch kalk ontstaat kun je altijd gebruik maken van een specifiek reinigingsmiddel zoals bijvoorbeeld de GROHclean reiniger. Verder dient de kraan ook van binnenuit te worden schoongemaakt wat je eventueel zou kunnen doen door gebruik van kalkfilters of schoonmaakazijn.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Hoe moet je een keukenkraan vervangen en welke kost brengt dit met zich mee?

Voor het vervangen van de keukenkraan kun je beroep doen op een erkend installateur. Echter zul je dan wel rekening moeten houden met een hogere eindkost aangezien de kosten voor de verplaatsing van de installateur én de eigenlijke installatie eveneens zullen moeten vereffend worden. Ben je niet onhandig dan kun je de oude keukenkraan makkelijk zelf vervangen.

Bereid de installatie echter goed voor door al het nodige gereedschap binnen handbereik klaar te leggen en de hoekstopkraantjes van het warme én koude water voor aanvang helemaal dicht te draaien. Verwijder daarna de oude keukenkraan door de kraanslang helemaal van de hoekstopkraantjes los te draaien. Je kunt hierbij eveneens de trekstang, reukafsluiter én de automatische lediging volledig losschroeven.

Eenmaal de oude kraan verwijderd is, kun je de nieuwe installeren. Zet hiervoor het kraanvoetje op het de plaats waar de kraan dient te komen en zorg ervoor dat de kraanslangen en trekstang door het kraangat verdwijnen. Sluit daarbij eveneens de automatische lediging terug aan alsook de reukafsluiter indien je nare geurtjes wenst te voorkomen.

Q2: Waar kan ik een keukenkraan kopen en wat kost het?

Tegenwoordig kun je op veel verschillende plaatsen een kwalitatieve keukenkraan aankopen. Voor wie houdt van fysieke winkelketens lijkt de Gamma-bouwmarkt eventueel wel een goede aanbeveling. Echter worden er ook steeds meer producten online aangeboden. Zo kun je voor een degelijke keukenkraan vandaag de dag ook terecht bij online winkelketens zoals bol.com, de sanitairwinkel.nl of de Hubo. 

Het ruime assortiment aan keukenkranen resulteert eveneens in een brede waaier van verschillende prijskaartjes. Zo kun je reeds een degelijke keukenkraan aankopen voor slechts enkele tientjes terwijl andere exemplaren, gericht op meer luxe en comfort, prijskaartjes kennen van 2000 tot 2500 euro of meer. De eerlijkheid gebiedt ons wel er meteen bij te vermelden dat dergelijke luxueuze kranen vaak geleverd worden met een apart reservoir en boiler.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES