5 Beste koolmonoxidemelders Test Van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Koolmonoxidemelders – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een koolmonoxidemelder is het mogelijk om een gevaarlijke dosis koolmonoxide, in een vroege fase te ontdekken. Om er zeker van te zijn dat je met één van de topproducten naar huis gaat, zijn we alvast op zoek gegaan naar 3 hedendaagse aanbevelingen. Zo zou je kunnen kiezen voor de Alecto COA-26 koolmonoxidemelder die gekenmerkt wordt door een helder en duidelijk leesbaar scherm. Echter blijkt ook de FireAngel CO-9X-10 BNLT koolmonoxidemelder een schot in de roos te zijn. Een handig en stevig toestelletje dat voornamelijk uit kunststof is vervaardigd en bijgevolg best wel tegen een stootje kan.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste koolmonoxidemelders (Reviews) van 2024

 

Er zijn heel wat mogelijkheden zodra je besluit op zoek te gaan naar de beste koolmonoxidemelder. Zo bieden heel wat merken zoals Alecto, Kidde, Honeywell en First alert, een degelijk toestel aan. Echter kunnen wij begrijpen dat een dergelijk ruim assortiment vaak ook voor heel wat keuzestress kan zorgen. Om het voor jou dan ook allemaal wat makkelijker te maken, hebben we alvast een top 5 samengesteld. We hebben hierbij niet alleen rekening gehouden met de verschillende online reviews maar ook met het advies en de ervaringen van klanten.

 

 

1. Alecto COA-26 Koolmonoxide melder Met display 

 

Ben je op zoek naar een koolmonoxidemelder aanbieding? Dan loont het alvast de moeite om dit apparaat van het bekende merk Alecto even te bekijken. Bovendien hoef je niet te vrezen voor de kwaliteit. Deze koolmonoxidemelder werd in 2016 namelijk door de Consumentenbond verkozen als echte uitblinker en topproduct.

De behuizing van het apparaat is vervaardigd uit duurzaam kunststof en afgewerkt in een neutrale witte kleur. De koolmonoxidemelder wordt bovendien geleverd inclusief montagemateriaal. Je zult merken dat het apparaat voorzien is van een duidelijk en helder display en ook over verschillende knoppen beschikt. Dit maakt de bediening van het apparaat eenvoudiger. Op het moment dat er koolmonoxide wordt gedetecteerd, dan zul je een duidelijk alarm horen van maximaal 85 decibels.

Het is een degelijk apparaat met een maximaal meetbereik tot maar liefst 360 graden Celsius. Je zult merken dat je ook een testknop geniet; wat altijd handig is. De meeste klanten reageren dan ook vooral positief alhoewel het best wel jammer kan zijn dat de handleiding niet in het Nederlands wordt opgestuurd.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. FireAngel Koolmonoxidemelder CO-9X-10 BNLT 10 jaar lithium accu

 

Tussen de goedkope koolmonoxidemelders zul je vast en zeker ook dit apparaat van FireAngel kunnen spotten. Deze unieke koolmonoxidemelder is voorzien van een bijzonder krachtige en duurzaam lithium batterij. Het is een degelijk apparaat dat hoofdzakelijk functioneert op basis van de elektrochemische sensortechnologie.

Ook hier zul je merken dat de behuizing van het toestel hoofdzakelijk uit kunststof bestaat en bijzonder degelijk is. De verpakking telt overigens niet alleen de koolmonoxidemelder maar tegelijk ook het montagemateriaal en een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Het apparaat is makkelijk te bedienen en wordt gekenmerkt door enkele knoppen inclusief een testknop.

Zodra er de koolmonoxidemelder iets detecteert dan zal er meteen een luid alarm van maximaal 85 dB afgaan. Kopers reageren vooral bijzonder positief over de kwaliteit en de duurzaamheid van het toestel. Alhoewel er één enkele koper is die toch wel wat twijfels blijkt te hebben.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Honeywell XC-100D Koolmonoxidemelder LCD Display

 

In vergelijking met de vorige toestellen zul je merken dat je hier net een tikkeltje meer budget zult moeten voorzien, echter loont het echt wel de moeite om dit apparaat even grondig te bekijken. De koolmonoxidemelder werkt op basis van een duurzame en krachtige accu en wordt gekenmerkt door een duidelijk leesbaar LCD display. Het apparaat wordt jou aangeboden door het bekende merk Honeywell.

Het apparaat is bijzonder stevig en is voorzien van een kunststof behuizing. Bij de aankoop zul je merken dat er ook montagemateriaal en een Nederlandstalige handleiding worden meegeleverd. Het is een duurzaam toestel dat voorzien is van enkele belangrijke knoppen waarmee je de melder kunt bedienen. Bovendien is er ook sprake van een zogenaamde testknop.

Wanneer we de verschillende online beoordelingen bekijken dan merken we vooral heel wat positieve reacties van klanten op. Zo reageren de meesten positief op de kwaliteit en de duurzaamheid. Ook de compactheid van het toestel wordt door velen als een pluspunt beschouwd. Echter blijkt één enkele koper toch niet helemaal overtuigd te zijn.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. First Alert SCO5CE Combimelder Rookmelder en koolmonoxidemelder 

 

Je zou uiteraard nog altijd kunnen kiezen voor dit unieke apparaat dat jou aangeboden wordt door First Alert. Je zult merken dat het prijskaartje misschien iets hoger is in vergelijking met de vorige apparaten, maar het gaat hier dan ook om een multifunctioneel product. Dit product fungeert namelijk niet alleen als koolmonoxidemelder maar is tegelijk ook een degelijke rookmelder.

Het apparaat wordt jou toegestuurd inclusief een krachtige en duurzame 9 Volt blokbatterij, montagemateriaal en een duidelijke informatieve handleiding. Op het moment dat koolmonoxide of rook worden gesignaleerd, dan zul je dit merken aan de hand van een duidelijk en luid alarmsignaal van maar liefst 85 dB. Er is verder ook een alarmpauze/ testknop voorzien waarvan je gebruik kunt maken indien nodig.

Een blik op de reactie leert ons dat de meeste klanten echt wel overtuigd zijn van de mogelijkheden en de voordelen van dit apparaat. Al zijn er ook wel wat klanten die hun twijfels hebben; want rook en monoxide kan volgens sommigen toch echt wel niet samen?

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Kidde Koolmonoxide melder Compact 85 Decibel

 

We kunnen het rijtje van de 5 topproducten tenslotte afsluiten met deze unieke koolmonoxidemelder, jou aanbevolen en geleverd door Kidde. Je zult vrijwel meteen kunnen vaststellen dat het om een behoorlijk compact toestel gaat. Ideaal dus om te installeren.

De bediening van de koolmonoxidemelder verloopt bijzonder eenvoudig en is bovendien voorzien van een handige test- en resetknop. Zodra er aanwezigheid van koolmonoxide wordt gedetecteerd dan zal er vrijwel meteen een luid alarmsignaal afgaan van maar liefst 85 decibel. Het apparaat maakt gebruik van maar liefst 3 AA batterijen die bovendien ook worden meegeleverd.

Het feit dat het toestel voorzien is van het officiële CE keurmerk wijst erop dat de koolmonoxidemelder niet alleen getest is maar ook is goedgekeurd. Tot op heden heeft er nog maar één klant een reactie geplaatst maar deze is echter helemaal positief. Kortom, een echt topproduct.

 

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Koolmonoxidemelders koopgids

 

Wat is een koolmonoxidemelder en waarvoor wordt dergelijk apparaatje dan weer gebruikt? Hoe werkt het en hoe kun je dergelijke apparaat het best onderhouden? En wat dan met de plaatsing van de koolmonoxidemelder? Het lijkt alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk melders met elkaar te vergelijken alvorens een keuze te maken. Daar de beste koolmonoxidemelders niet altijd even goedkoop blijken te zijn, kun je maar beter openstaan voor aanbiedingen en promoties. En wie weet spot je zo nog wel een koolmonoxidemelder aanbieding.


Het nut van een koolmonoxidemelder

De vraag is niet of een koolmonoxidemelder nuttig is om aan te schaffen, de vraag is of je er al eentje in huis gehaald hebt? Een koolmonoxidemelder, door sommigen ook wel omschreven als een co-melder, is in staat om koolmonoxide in een vroeg stadium op te sporen. Koolmonoxide is een bijzonder gevaarlijk gas dat niet alleen kleurloos en smaakloos blijkt maar ook volledig reukloos is. Dit maakt het bijzonder moeilijk op te merken waardoor mensen er vaak door worden verrast.

Koolmonoxide kan vrijkomen bij het verbranden van bronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan het gebruik van een open haard, boiler toestellen en diverse kooktoestellen. Het belang van een degelijke koolmonoxidemelder in huis mag dus ondertussen wel al duidelijk blijken.

Toch is het niet de bedoeling om zomaar de eerste de beste koolmonoxidemelder aan te schaffen. Sommige apparaten zijn namelijk voorzien van extra kenmerken en mogelijkheden die best wel als een meerwaarde kunnen worden beschouwd. Denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van een pauzeknop om een eventueel ongewenst alarm te kunnen vermijden. Net zoals een melding via een bepaalde app op je tablet of smartphone.

 

Werking van een koolmonoxidemelder en de duurzaamheid

Zoals reeds vermeld, zal een koolmonoxidemelder CO opsporen en detecteren. Dergelijk apparaat is uitgerust met verschillende sensoren die, op het moment dat ze een bepaalde concentratie CO noteren, een alarm in werking zullen zetten. In de meeste gevallen werkt de koolmonoxidemelder op basis van een lithiumbatterij alhoewel er ook apparaten zijn die zijn uitgerust met een duurzame alkalinebatterij of 230 Volt

Een koolmonoxidemelder is tevens ook bijzonder duurzaam en kan in de meeste gevallen toch wel enkele jaartjes meegaan; minimaal 7 en maximaal 10 jaar. Bovendien kun je de duurzaamheid van het apparaat bevorderen door de koolmonoxidemelder in een stofvrije ruimte te plaatsen en voldoende goed te onderhouden.

 

Wanneer gaat een koolmonoxidemelder alarm geven

De concentratie van koolmonoxide wordt steeds weergegeven in PPM; meer bepaalde “parts per million”. Op het moment dat de concentratie ongeveer 50PPM bedraagt, dan slaat een gemiddelde koolmonoxidemelder alarm na ongeveer een uurtje tot anderhalf uur. Indien de concentratie verder de hoogte wordt ingejaagd en een gevaarlijke waarde van 300 PPM of meer bereikt, dan is het slechts een kwestie van minuten alvorens de koolmonoxidemelder alarm slaat.

Vandaag de dag bevatten vele van deze apparaten een timer en bepaalde pauze functie om ervoor te zorgen dat de melder niet nodeloos alarm slaat. Houd er wel rekening mee dat, zodra de melder duidelijk alarm slaat, je onmiddellijk actie moet ondernemen. Zorg voor een uitstekende ventilatie en verlaat eventueel tijdelijk de ruimte of je woning.


Plaatsing van de koolmonoxidemelder

Zodra je een koolmonoxidemelder in huis haalt, is het ook belangrijk om even na te denken over de plaatsing ervan. De plaatsing van het apparaat is afhankelijk van de omstandigheden en situatie. Indien het een ruimte met verbrandingstoestel betreft, dan is het aangewezen om de melder aan het plafond te bevestigen. Zorg er hierbij voor dat de melder ergens centraal in de ruimte kan worden gehangen met een afstand van minstens 30 cm ten opzichte van omliggende wanden en muren. Plaats de melder niet naast één of ander object zoals een luchtinlaat- of uitlaat.

Indien het een plek betreft zonder verbrandingstoestel dan is het belangrijk om de melder op ademhoogte te hangen. Stel dat je de melder in je slaapkamer beslist te installeren, dan komt de ademhoogte overeen met de hoogte waarop je ongeveer slaapt. In andere ruimtes zoals het salon, is de ademhoogte meestal gelijk aan de hoogte waarop je zit of recht staat. Bij voorkeur ook hier de melder niet vlak naast objecten of achter gordijnen te plaatsen.

 

Onderhoud van een koolmonoxidemelder

Door de koolmonoxidemelder zo goed mogelijk te onderhouden, zorg je ervoor dat hij enkele jaartjes kan meegaan. De meeste koolmonoxidemelders zijn zo goed als onderhoudsvrij. Toch is het belangrijk om bepaalde aandachtspunten te respecteren. Zo is het belangrijk om de melder, met behulp van de testknop, regelmatig even te testen.

Probeer de alkalinebatterij regelmatig, bij voorkeur elke 2 jaar, te vervangen. Gebruik bij het schoonmaken van de koolmonoxidemelder een vochtig doekje. Gebruik onder geen beding schoonmaakproducten of reinigingsmiddelen! Een degelijke melder mag dan wel wat duurder zijn en niet altijd tot de goedkope koolmonoxidemelders behoren; het kan wel je leven redden.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES