5 beste Luchtbevochtigers Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste luchtbevochtigers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Op het moment dat je besluit op zoek te gaan naar een degelijke luchtbevochtiger zul je merken dat er heel wat keuze is. Kies je voor een neutrale luchtbevochtiger of vind je het ook belangrijk dat de lucht gereinigd wordt? Wij helpen jou alvast verder op weg en zijn zo vrij geweest om op zoek te gaan naar de 3 best beoordeelde hedendaagse luchtbevochtigers. Zo hebben we gemerkt dat de Luchtbevochtiger met ionisator Clean Air 605 alvast een goede aankoop blijkt te zijn. Het is een multifunctioneel toestel dat voorzien is van een 5000 ml ruim waterreservoir. Ook de Alecto Baby BC-21 luchtbevochtiger met sterrenhemel projector blijkt alvast een schot in de roos te zijn. Uitgerust met een totaal vermogen dat moeiteloos de 9 Watt bereikt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste luchtbevochtigers (Reviews) van 2022

 

Het ruime assortiment maakt het niet altijd makkelijk om de beste luchtbevochtiger er zomaar uit te pikken. Kies je voor een aanbieding of lijkt een duurder exemplaar toch veiliger? Wij hebben alvast de online reviews van diverse apparaten bekeken en rekening gehouden met het advies en de ervaring van tal van kopers. Daardoor hebben wij voor jou 5 topproducten kunnen selecteren. Een toestel van Dyson hebben we niet in de selectie kunnen opnemen maar je hebt dan weer wel keuze tussen Philips, Medisana en Boneco.

 

 

1. Luchtbevochtiger met ionisator CA-605 voor ruimtes tot 65m2

 

Ben je op zoek naar een luchtbevochtiger met ionisator dan zou dit product misschien wel iets voor jou kunnen zijn. Houd er wel rekening mee dat het niet meteen één van de goedkope producten uit het lijstje is, alhoewel de meeste klanten zich daar niet lijken aan te storen. De luchtbevochtiger wordt jou bovendien aangeboden door het bekende merk Clean Air Optima.

Het gaat hier om een handige 2-in-1 toestel dat de lucht niet alleen zal bevochtigen maar deze ook zal reinigen. Deze ultrasone luchtbevochtiger wordt gekenmerkt door een krachtig vermogen en een waterreservoir met een maximale inhoud van ongeveer 5000 ml. Doordat het om een vrijstaande luchtbevochtiger gaat, kun je deze makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatsen.

De luchtbevochtiger kan makkelijk ruimtes met een totale oppervlakte van 65 m2 aan maar blijft wel bijzonder energiezuinig. Dit wordt aangeduid met het energielabel A++++. Daarnaast valt ook het geluidsniveau van amper 25 dB bijzonder goed mee. Ondanks de hoge prijs merken we dan ook veel positieve reacties van klanten die het product zonder twijfel aanbevelen.

Niet elke luchtbevochtiger is ook uitgerust met een krachtige ionisator, echter dit apparaat wél. Het toestel is bovendien afkomstig van het bekende, en misschien meteen ook wel het beste merk, Clean Air Optima. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden ervan? Aarzel dan niet en lees vooral even verder.

 

Voordelen

2-in-1 toestel: je zult meteen kunnen vaststellen dat het hier om een veelzijdig product gaat dat de lucht in de ruimte gaat bevochtigen én zelfs zal gaan reinigen.

Waterreservoir: deze unieke luchtbevochtiger is uitgerust met een behoorlijk groot waterreservoir waarvan de capaciteit op 5000 ml wordt geschat.

Vrijstaand: deze unieke vrijstaand ultrasone luchtbevochtiger kun je makkelijk optillen en meenemen.

Handig in gebruik: je zult kunnen vaststellen dat het om een vrij krachtige bevochtiger gaat waardoor ruimtes tot 65 m2 alvast geen probleem vormen. Toch verbruikt het apparaat weinig energie en vandaar het A++++ energielabel.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg is deze luchtbevochtiger niet meteen voorzien van de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Alecto Baby BC-21 luchtbevochtiger met sterrenhemel projector

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke luchtbevochtiger, dan lijkt dit product van Alecto alvast een stap in de goede richting. De vriendelijke prijs maakt dit apparaat bijzonder toegankelijk voor mensen met een beperkt budget.

Deze prachtige BC-21 koudwaterverdamper wordt gekenmerkt door een maximaal vermogen van maar liefst 9 Watt en een waterreservoir met een inhoud van 120 ml. Daarnaast zul je zien dat het energieverbruik bijzonder goed meevalt, net zoals ook het geluidsniveau dat amper 40 dB bedraagt. Het is dus niet alleen een krachtig apparaat maar tevens ook energiezuinig en zo goed als geluidloos.

Oppervlaktes tot maximaal 20 m2 vormen dan ook geen enkel probleem voor deze unieke luchtbevochtiger. Het grote pluspunt blijkt echter de sterrenhemel projector te zijn. Het ideale object om in de kinderkamer te plaatsen. Een enkele koper vindt dan weer dat de kwaliteit toch net iets beter had gekund.

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor deze unieke luchtbevochtiger van Alecto. Deze unieke BC-21 luchtbevochtiger is bijzonder krachtig en haalt moeiteloos een piek vermogen van ruim 9 Watt. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we de populairste kenmerken alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Waterreservoir: de capaciteit van het waterreservoir bedraagt maar liefst 120 ml, en is bovendien makkelijk bij te vullen.

Geluidsniveau: deze unieke bevochtiger heeft een maximaal geluidsniveau van ongeveer 40 dB en dat is bijzonder weinig. Handig dus indien het toestel ook ’s nachts wens te gebruiken.

Kostenplaatje: je zult meteen versteld staan bij het zien van het mooie betaalbare prijskaartje.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts één enkele gebruiker blijkt jammer genoeg toch niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Luchtbevochtiger Aquair Omega Hygrometer + Ionisator Incl. Extra filterset

 

Mag het toch allemaal net een tikkeltje meer zijn, dan lijkt deze luchtbevochtiger misschien wel iets voor jou? Het apparaat is trouwens niet alleen uitgerust met een ionisator maar tevens ook met een hygrometer en is  te bekomen in een zwarte of witte kleur.

Deze Aquair Omega luchtbevochtiger wordt gekenmerkt door een krachtig vermogen dat moeiteloos een bereik van 25 Watt kan behalen. Dit maakt de verdamper geschikt voor ruimtes met een maximale oppervlakte van maar liefst 55 m2. Verder is de ultrasoonbevochtiger voorzien van een vrij groot  uitneembaar waterreservoir met een inhoud van 6500 ml.

Het apparaat zal de lucht niet alleen bevochtigen maar ook gaan reinigen. Het is een krachtig doch bijzonder duurzaam en energiezuinig product met een maximaal geluidsniveau van 35 dB. Tot op heden kunnen we dan ook alleen maar positieve reacties van klanten op dit product waarnemen. Kortom, het blijkt hier alvast om een waar topproduct te gaan.

Net zoals het eerste toestel is ook deze unieke bevochtiger van Aquair Omega voorzien van een krachtige ionisator. Daarnaast is er ook nog eens een hygrometer voorzien. Echter voor je besluit om het apparaat aan te kopen, kan het handig zijn om de voor- en nadelen even tegenover elkaar te zien staan.

 

Voordelen

Vermogen: het is een bijzonder krachtige luchtbevochtiger waarbij het maximale vermogen ruim 25 Watt bedraagt. Ruimtes tot 55 m2 vormen dan ook geen enkel probleem voor deze verdamper.

Waterreservoir: naast een krachtig vermogen geniet je ook een ruim waterreservoir met een maximale capaciteit van maar liefst 6500 ml.

Handig in gebruik: naast het feit dat de bevochtiger is uitgerust met een hygrometer en ionisator, zal het apparaat de lucht enerzijds gaan bevochtigen en anderzijds ook gaan reinigen.

 

Nadelen

Een blik op de online beoordelingen toont aan dat er alleen maar positieve reacties werden geplaatst. Het gaat hier dan ook wel degelijk om een topproduct.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Babymoov Hygro+ – Luchtbevochtiger Luchtbevochtiger Ruimtes tot 20 m2

 

Met de Babymoov luchtbevochtiger kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor gebruiksvriendelijkheid en design. Ook hier gaat het om een degelijke ultrasoonbevochtiger die gebruik maakt van ionisatie om de lucht te reinigen.

Het is een bijzonder krachtig apparaat dat moeiteloos een totaal vermogen van 25 Watt kan bereiken en daarmee ruimtes tot 20 m probleemloos kan aanpakken. Verder beschik je over een handig waterreservoir van 2500 ml dat je makkelijk en snel kunt bijvullen. Met een geluidsniveau van amper 25 dB behoort deze luchtbevochtiger tot de stille toestellen.

Verder geniet dit toestel een hygrometer, een nachtmodus functie en is het mogelijk om de luchtuitlaat en vochtigheidsgraad eigenhandig in te stellen. Ondanks het hoge prijskaartje merken we ook hier alleen maar positieve reacties van klanten op. Tot op heden werd het product met een maximumscore van 5 sterren beloond.

Uiteraard heb je ook nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor de luchtbevochtiger van Babymoov. Een krachtige ultrasone luchtbevochtiger die bovendien is uitgerust met een ionisator. Indien je te weten wilt komen of dit product aan jouw wensen kan voldoen, kun je het overzicht hieronder raadplegen.

 

Voordelen

Geluidsniveau: het geluidsniveau van deze luchtbevochtiger wordt geschat op slechts 25 dB en dat is zo goed als geluidloos.

Waterreservoir: de bevochtiger is daarnaast uitgerust met een handig en makkelijk bij te vullen waterreservoir met een inhoud van maar liefst 2500 ml.

Handig in gebruik: het apparaatje leent zich ertoe ook de luchtuitlaat en vochtigheidsgraad naar eigenbelang te gaan regelen en aanpassen.

 

Nadelen

Prijzig: ben je van plan om deze luchtbevochtiger aan te kopen dan zul je wel rekening moeten houden met een prijskaartje dat boven het gemiddelde ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Philips AC4080/10 Luchtbevochtiger & Luchtreiniger Combi

 

Het rijtje van de 5 topproducten kan makkelijk en zonder problemen worden afgesloten met deze luchtbevochtiger van Philips. Het is een bijzonder krachtig en duurzaam toestel tot wel 99,97% van de allergenen uit de lucht kan filteren en daarmee meer doet dan wat je misschien verwacht. Echter staat daar wel een hoger prijskaartje tegenover waarmee je rekening zult moeten houden.

Deze unieke koudwaterverdamper beschikt over een maximaal vermogen van maar liefst 60 Watt en is daarmee in staat om ruimtes tot wel 43 m2 aan te pakken. Ondanks het krachtige vermogen verbruikt de bevochtiger amper 65 Volt. Het is een degelijk apparaat voorzien van een 1800 ml waterreservoir dat je makkelijk kunt verwijderen en bijvullen.

De combinatie tussen de Hepa-filter en koolstoffilter zorgt voor een optimaal functionerend reinigingssysteem en maakt van dit apparaat een topproduct. Met een geluidsniveau van slechts 36 dB zul je deze luchtbevochtiger bovendien amper horen. Het is een degelijk en duurzaam product dat positief beoordeeld wordt door heel wat klanten.

Tot slot kun je ook altijd nog opteren voor deze krachtige bevochtiger die jou wordt aangeboden en geleverd door Philips. Philips is een heel bekend merk en wordt door velen geprezen omwille van z’n kwaliteit, degelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Laten we even kijken of dit hier ook effectief het geval is.

 

Voordelen

Geluidsniveau: ondanks de enorme kracht, werkt het apparaatje behoorlijk stil met een geluidsniveau van nog geen 36 dB.

Reinigingssysteem: de bevochtiger wordt gekenmerkt door een uiterst krachtig reinigingssysteem waarbij een duurzame Hepa-filter met een koolstoffilter wordt gecombineerd.

Vermogen: het totale vermogen van deze unieke bevochtiger wordt geschat op makkelijk 60 Watt. Daarom is het apparaat geschikt voor ruimtes tot maximaal 43 m2.

Waterreservoir: het waterreservoir met een totale capaciteit van 1800 ml is makkelijk bij te vullen.

 

Nadelen

Prijzig: het zal je misschien niet meteen verwonderen maar je zult toch maar beter net iets meer budget voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Luchtbevochtigers Koopgids

 

We begrijpen dat het soms best wel een heel karwei kan zijn om een keuze te maken tussen de vele mogelijke luchtbevochtigers. Het is daarom alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk apparaten met elkaar te vergelijken en hierbij eventuele aanbiedingen niet uit de weg te gaan. Houd daarom rekening met factoren zoals het onderhoud, het waterreservoir, het type en de plaatsing van de luchtbevochtiger.

Het nut van een luchtbevochtiger

We stellen vast dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een luchtbevochtiger, maar waarom? Door de jaren heen zijn mensen hun huizen steeds meer én beter gaan isoleren. Het dak werd geïsoleerd, de muren en er werd zelfs gedacht aan vloerisolatie, vloerverwarming en/ of een gezellig haardvuur. Al deze factoren hebben er samen voor gezorgd dat de lucht in huis veel droger werd. Een droge lucht zorgt vaak voor een nog drogere huid, vermoeidheid, concentratieverlies en hoofdpijn. En het tast ook de meubelen aan.

Om goed te zijn moet de lucht minimaal 40 en maximaal 60 procent vocht bevatten. En dat is duidelijk niet langer het geval. Ten einde raad heeft men dan gekozen voor het gebruik van een luchtbevochtiger die ervoor moet zorgen dat de lucht opnieuw vochtiger wordt. In sommige gevallen zal de lucht ook gereinigd worden maar dat is afhankelijk van het type luchtbevochtiger die je besluit aan te kopen. Verder zul je merken dat er ook heel wat mogelijkheden zijn op het gebied van vermogen, waterreservoir en bijgevolg de kracht van het apparaat.

 

Het type luchtbevochtiger

Er bestaan dan ook verschillende soorten luchtbevochtigers. Zo zou je kunnen kiezen voor de ultrasone luchtbevochtiger die gebruik maakt van trillingen om vervolgens het water om te vormen naar een zeer dunne nevelachtige vorm. Dergelijke luchtbevochtigers werken zo goed als geluidloos en verbruiken bijzonder weinig energie. Echter, als je huisdieren hebt dan is dit apparaat minder geschikt daar voor hen de uitgezonden trillingen wel hoorbaar zijn.

Kies je voor de koudwaterverdamper dan kies je voor een apparaat dat niet alleen geluidloos functioneert maar ook energiezuinig blijkt te zijn. In tegenstelling tot de ultrasone luchtbevochtigers, zal de koudwaterverdamper wel degelijk kalkvorming in de lucht gaan voorkomen. De zogenaamde luchtreinigers zijn niet alleen stil en energiezuinig maar bieden ook voldoende bescherming tegen een eventuele verkoudheid of infectie. Ideaal voor mensen die last hebben van bepaalde allergieën zoals pollen dankzij het optimale filtersysteem. Echter ligt het prijskaartje hoger.

Tenslotte is er nog altijd de stoombevochtiger die de luchtvochtigheid in de ruimte bijzonder snel zal aanpakken en bovendien de ruimte ook lichtjes zal verwarmen. Het is een stil en energiezuinig apparaat dat niet langer gebruik maakt van filters en bovendien ook betaalbaar blijkt te zijn. Het schoentje knelt op vlak van beperkt vermogen waardoor de stoombevochtiger alleen geschikt is voor kleine ruimtes.

 

Onderhoud van de luchtbevochtiger

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het onderhoud van de luchtbevochtiger. Dit kan mogelijks verschillen naargelang het type luchtbevochtiger dat je besluit aan te kopen. Zorg er alvast voor dat het mogelijk is om het waterreservoir makkelijk en zonder problemen te verwijderen. Dit maakt niet alleen het bijvullen makkelijker maar ook het reinigen. Zorg ervoor dat je, indien de luchtbevochtiger gebruik maakt van filters, de filters regelmatig gaat vervangen. Bij sommige bevochtigers zelfs om het kwartaal.

 

Plaatsing van een luchtbevochtiger

Zodra je een luchtbevochtiger hebt aangekocht, is het belangrijk om deze op een zo goed mogelijk plekje te installeren. Het is de bedoeling om het apparaat steeds op een centrale plek te plaatsen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de bevochtiger bijvoorbeeld in het centrum van de keuken of woonkamer gaat plaatsen. Met centraal bedoelen we, dat het beter is de bevochtiger niet in een hoekje of achter een meubel te installeren. En daarnaast ook steevast op een afstand van 20 cm met de wand of het meubel.

Het vermogen, waterreservoir en geluidsniveau

Het vermogen van het apparaat wordt steevast uitgedrukt in Watt en bepaalt de kracht van de bevochtiger. Dat is belangrijk om rekening mee te houden daar een apparaat met een beperkt vermogen bijvoorbeeld niet geschikt zal zijn om een grote ruimte te bevochtigen. Naast het vermogen kan ook het waterreservoir verschillen naargelang het type bevochtiger.

Zo kun je kiezen voor een compact reservoir van amper 0,5 liter, geschikt voor kleine ruimtes. Of een reservoir van ruim 2 liter of misschien wel meer voor grote ruimtes. Bedenk daarnaast of het apparaat geluidloos werkt of niet? Zeker als je de bevochtiger ook ’s nachts wenst te gebruiken, is het handig indien het om een stil functionerend apparaat gaat. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibels, dB, en kan heel stil zijn tot maximaal 25 dB, normaal tot 45 dB of luid vanaf 45 dB en meer.

 

Handig extra’s en mogelijke prijskaartje

Sommige bevochtigers beschikken over net iets meer mogelijkheden die best wel handig kunnen zijn. Denk aan een afneembaar en/ of verwijderbaar waterreservoir, een timer functie, een ingebouwde hygrometer en diverse luchtreinigingsfuncties. Ook de mogelijkheid om de bevochtiger met je smartphone te bediene, is een pluspunt.

Houd er wel rekening mee dat al deze extra’s een invloed kunnen hebben op het mogelijke prijskaartje. Echter zul je toch steeds moeten rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 75 euro. Sommige apparaten zullen dan misschien iets goedkoper zijn en anderen net een tikkeltje duurder.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waarom gebruik je een luchtbevochtiger?

De reden waarom mensen een luchtbevochtiger gaan gebruiken is eigenlijk bijzonder eenvoudig. Doorheen de jaren werden de huizen steeds beter geïsoleerd en kwamen ook vloerisolatie en vloerverwarming op de markt. In de winter schakelen we dan de verwarming nog eens in of maken we gebruik van een knetterend haardvuur. Kortom, de lucht binnenshuis wordt steeds droger.

Het feit dat de lucht droger wordt, wil dus zeggen dat er slechts een beperkte hoeveelheid vocht in de lucht aanwezig is. Echter hebben we wel een bepaalde hoeveelheid luchtvochtigheid nodig anders kan het gebeuren dat je last krijgt van een droge huid, droge ogen, hoofdpijn … . Met behulp van een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid op peil gehouden worden.

Q2: Wat doet een luchtbevochtiger?

Zoals reeds min of meer vermeld in het puntje hierboven, kies je met een luchtbevochtiger voor een apparaat dat zorgt voor een hogere concentratie vocht in de lucht. Door het waterreservoir eenvoudigweg op te vullen en vervolgens het apparaat in te schakelen, kun je de luchtvochtigheid in de ruimte aanzienlijk verbeteren.

Bovendien is een degelijke luchtbevochtiger in staat om de waarde van de lucht in de ruimte te meten. Het apparaat kan dus berekenen hoeveel vocht er nodig is om de ruimte gezond te maken. In ideale omstandigheden moet je rekenen op een luchtvochtigheid die varieert van 40 tot maximaal 60%.

 

Q3: Waar kun je een luchtbevochtiger het beste neerzetten?

Algemeen geldt de regel om de luchtbevochtiger op een zo centraal mogelijk plek te plaatsen. Uiteraard moet je dat niet te letterlijk opvatten en de luchtbevochtiger in het midden van de kamer gaan installeren. Het komt er gewoon op neer dat je de bevochtiger maar beter niet in één of andere hoekje plaatst of achter of onder een bepaald meubelstuk.

Plaats de bevochtiger bovendien in een ruimte waar je zelf regelmatig aanwezig bent. Ben je bijvoorbeeld amper te vinden in de woonkamer, dan heeft het weinig nut daar de luchtbevochtiger te plaatsen. Tenslotte plaats je de bevochtiger maar beter niet te dicht tegen de muur, meubelstukken of objecten. Houd minimaal een afstand van ongeveer 20 cm.

Q4: Hoe lang moet een luchtbevochtiger aan staan?

Het antwoord op deze vraag hebben we in één van de bovenstaande vragen al even aan bod laten komen. De luchtvochtigheid in gelijk welke ruimte moet gesitueerd worden tussen minimaal 40% en maximaal 60%. In dergelijke gevallen spreken we van een gezonde luchtvochtigheid en heb je geen nood aan het gebruik van een bevochtiger.

Echter zul je merken dat in de meeste huiskamers de vochtigheidsgraad veel lager ligt en het gebruik van een bevochtiger bijgevolg een aanbeveling. De luchtbevochtiger zal bovendien eigenhandig uitschakelen op het moment dat er een gezonde vochtigheidsgraad in de ruimte kan worden geconstateerd. Dit kun je nog eens extra controleren met behulp van een hygrometer.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES