8 beste Luchtbevochtigers Test van 2024

Laatste update: 29.03.24

 

Luchtbevochtigers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een luchtbevochtiger is een handig, vaak compact apparaatje, dat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in een bepaalde kamer of ruimte op peil blijft. Op die manier wordt het mogelijk om bepaalde klachten zoals een droge huid en hoofdpijn te verhelpen en/ of vermijden. Uit onderzoek is onder andere gebleken dat je met de Medisana AH 665 luchtvochtiger vast en zeker voor één van de betere apparaten uit het rijtje kiest. Hij wordt gekenmerkt door een ruim, overigens makkelijk bij te vullen waterreservoir van 4,5 liter. Daarnaast blijkt ook de Philips HU4803/01 luchtbevochtiger een schot in de roos te zijn. Hij maakt namelijk gebruik van de slimme NanoCloud technologie waardoor heel wat minder bacteriën in de kamer zullen worden verspreid.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

8 Beste Luchtbevochtigers (Reviews) van 2024

 

In bepaalde seizoenen zoals de winter kan de vochtigheid van de lucht in je omgeving afnemen. Hierdoor kun je last hebben van droge huid of je kunt zelfs aandoeningen oplopen die te maken hebben met je luchtwegen. Aangeraden is om een luchtbevochtiger te kopen. Dit product kun je gebruiken om de luchtvochtigheid in jouw huis te normaliseren. Kies bewust voor de beste luchtbevochtiger uit de opties hieronder.

 

1. Medisana AH 665 Luchtbevochtiger 4,5 liter inhoud

 

Met de AH 665 Medisana luchtbevochtiger kies je voor een krachtig apparaat dat overigens in staat is om de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte automatisch op peil te houden. Naast een krachtige waterfilter blijkt hij eveneens voorzien van een ionisatiefunctie waardoor de zogenaamde gebruikte lucht probleemloos kan gereinigd worden. Kortom, met deze luchtbevochtiger met ionisator kies je automatisch voor een gezonde leefomgeving.

De combinatie tussen het ruime vermogen van 30 Watt en het vrij grote, overigens makkelijk navulbare waterreservoir van 4500 ml zorgt ervoor dat deze ultrasoonbevochtiger makkelijk ruimtes met een oppervlakte van 30 m2 kan behandelen. Houd er wel rekening mee dat het maximale geluidsniveau van amper 15 dB, wel gevoelig kan zijn voor huisdieren zoals honden en katten.

Verder blijkt het apparaat voorzien van een hygrometer, een nachtmodus functie, een indicatielampje, een aan- en uitschakelaar en de mogelijkheid om de luchtuitlaat én vochtigheidsgraad eigenhandig in te stellen. We stellen vast dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn alhoewel enkelen niet tevreden zijn met de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen

Veiligheid: naast de aan- en uitschakelaar is deze luchtbevochtiger eveneens voorzien van een kinderbeveiliging en een veiligheid uitschakelen.

Indicatiefuncties: hij blijkt niet alleen voorzien van een indicatielampje maar biedt verder ook een hygrometer en een nachtmodus functie aan.

Waterreservoir: het waterreservoir kent een maximale inhoud van maar liefst 4500 ml en blijkt makkelijk afneembaar en continu navulbaar.

Handig in gebruik: deze unieke 30 Watt ultrasoonbevochtiger kan zonder problemen een ruimte van 30 m2 behandelen. Daarbij is het mogelijk om zowel de vochtigheidsgraad als de luchtuitlaat eigenhandig te regelen.

 

Nadelen

Geen waterfilter: volgens één koper zou dit bepaalde type waterfilter niet langer verkocht worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Philips HU4803/01 Luchtbevochtiger

 

Dankzij deze unieke luchtbevochtiger van Philips kun je droge lucht in eender welke kamer voorkomen. Het apparaatje wordt gekenmerkt door een compact formaat van 24,9 x 24,9 x 33,9 cm maar biedt tegelijk toch een ruim reservoir met een inhoud van 2 liter aan. Met een vermogen van maar liefst 14 Watt levert hij een bijzonder hoge bevochtigingsgraad van 220 ml/u in een werkingsgebied van maximaal 25 m2.

Verder blijkt de luchtbevochtiger gebruik te maken van de bekende NanoCloud technologie waardoor er maar liefst 99% minder bacteriën in de ruimte worden verspreid. Hij is evenzeer uitgerust met een timerfunctie alsook een automatische vochtigingsmodus zodanig dat het apparaat in staat is om de situatie in een bepaalde kamer te bepalen. Dankzij de aanwezigheid van de slaapmodus, en bijgevolg een lager geluidsniveau van amper 26 dB, blijkt hij ook ’s nachts ideaal voor gebruik.

Hij blijkt eveneens voorzien van een geïntegreerde hygrometer zodanig dat het mogelijk wordt om de luchtvochtigheidsgraad meteen af te lezen. Een handig en kwalitatief product dat jammer genoeg niet voorzien is van een luchtreinigingsfunctie. Desondanks blijken de meeste klanten duidelijk tevreden alhoewel een kleine minderheid het prijskaartje best wel duur vindt.

 

Voordelen

Vermogen: de luchtbevochtiger is in staat om gedurende 8 uur lang een vermogen van wel 14 Watt te leveren. Op die manier kan zonder problemen een bevochtigingsgraad van 220 ml/u aangeboden worden op een maximale oppervlakte van 25 m2.

Geluidsniveau: het apparaat wordt gekenmerkt door een bijzonder laag geluidsniveau waardoor de bevochtiger amper hoorbaar is en bijgevolg ook geschikt om ’s nachts te gebruiken.

Automatische vochtigingsmodus: dankzij de automatische vochtigingsmodus is deze luchtbevochtiger in staat om op geheel automatische wijze het vochtniveau in de ruimte te bepalen.

 

Nadelen

Prijzig: volgens een beperkt aantal klanten zou het prijskaartje van deze luchtbevochtiger toch net iets te duur zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Boneco U200 – Luchtbevochtiger – Ultrasoonbevochtiger  3,5 liter inhoud

 

Met de Boneco luchtbevochtiger kies je niet alleen voor kwaliteit en kracht maar tevens ook voor een energiezuinig design. Zo verbruikt de Boneco AiroSwiss U200 amper 20 Watt, wat behoorlijk weinig is waardoor hij als één van de weinige energiezuinige bevochtigers beschouwd wordt.

Zo blijkt deze compacte bevochtiger eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten rekening houdend met een aansluitspanning van 220 tot 240 Volt over een frequentie van maximaal 50 Hz. Dit wordt aangevuld met een stevig reservoir van 3,5 liter inhoud wat hem uitermate geschikt maakt voor ruimtes met een maximale oppervlakte tot 125 m³.

De U200 ultrasoonbevochtiger maakt tevens gebruik van en ionisator die bijdraagt aan een optimale reiniging. En of dit alles nog niet genoeg is, kent hij op de hoogste stand een geluidsniveau van amper 25 dB wat hem ook nog eens tot de meest geluidstille bevochtiger bombardeert. Klanten reageren dan ook vrij positief en belonen hem met 4,5 sterren.

 

Voordelen

Voeding: je kunt deze ultrasoonbevochtiger makkelijk en snel op het stroomnet aansluiten rekening houdend met een maximale aansluitspanning van 220 tot 240 Volt.

Formaat: zijn compacte en lichtgewicht formaat resulteren in een reservoir met een inhoud van 3,5 liter. Dit maakt hem, in combinatie met een vermogen van 20 Watt, geschikt voor ruimtes tot 125 m³.

Geluidsniveau: hij kent een geluidsniveau van slechts 25 dB wat bijzonder stil én aangenaam is.

 

Nadelen

Niet gebruiksvriendelijk: slechts één koper is van mening dat het reservoir van de luchtbevochtiger vrij moeilijk te vullen is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Stadler Form Oskar Big

 

Met de Stadler Form Oskar Big luchtbevochtiger kun je ruimtes tot een grootte van ongeveer 100 m2 bevochtigen. Dit apparaat heeft een inhoud van 6 liter en is ook te gebruiken in de slaapkamer. Doordat dit apparaat vrijwel geruisloos is, kun je het ook in de slaapkamer gebruiken.

Het heeft een handige led verlichting die je in de avond kunt dimmen of uitschakelen. Hierdoor

krijg je geen last van het licht. Daarnaast kun je dit product ook gewoon in de woonkamer plaatsen. Het heeft een apart en modern design, waardoor het ook mooi staat in elke ruimte.

Tot nu toe is er voor dit product maar 1 beoordeling geplaatst. De koper is tevreden met dit product en raadt het aan iedereen aan. Dit apparaat is vrijwel geruisloos en is ideaal. Voor deze koper is dit een top product.

Deze luchtbevochtiger zul je niet meteen tussen de goedkope exemplaren hoeven te zoeken als je de prijs bekijkt. Toch blijken heel wat gebruikers enkel voordelen te zien in dit product. Het moderne design in combinatie met de zwarte kleur stralen heel wat rust en elegantie uit. Hierdoor past het vrijwel in elk strak interieur.

 

Voordelen

Inhoud: deze luchtbevochtiger is voorzien van een waterreservoir met een inhoud van maar liefst 6 liter. Daardoor is het meteen heel erg geschikt om in grotere ruimtes te plaatsen.

Verlichting: dit apparaat beschikt over een eenvoudige led verlichting. Het is mogelijk om deze te dimmen of zelfs volledig uit te schakelen. Zo kun je de luchtbevochtiger ook s’ nachts gebruiken.

Gebruiksvriendelijk: het toestel is bovendien zo goed als geruisloos waardoor je geen schrik hoeft te hebben dat je er ’s nachts zult van wakker worden.

 

Nadelen

Prijskaartje: ondanks de vele voordelen vinden sommige gebruikers de iets hogere prijs toch echt wel een struikelblok.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. AirAqua Luchtbevochtiger Alpha II 

 

Ben je op zoek naar een luchtbevochtiger aanbieding of het apparaat met het laagste prijskaartje? Dan is dit exemplaar van AirAqua misschien niet de beste aanbeveling. Toch lijken de meeste klanten zich daar niet meteen aan te storen wat gelijk resulteert in een mooie eindscore van 4,7 sterren. Slechts één koper maakt de melding van toch wel heel gevoelige elektronica.

Deze krachtige ultrasoonbevochtiger maakt gebruikt van een krachtig reinigingssysteem gebaseerd op een elektrostatische filter, een waterfilter en een ionisator. In combinatie met een ruim vermogen van 25 Watt en een waterreservoir van 4600 ml, kan hij makkelijk ruimtes tot 144 m2 aan. Verder wordt hij aangevuld door tal van functies zoals een nachtmodus functie, een hygrometer en een instelbare luchtuitlaat en vochtigheidsgraad.

Daarnaast blijkt deze luchtbevochtiger ook volkomen veilig en comfortabel. Zo ben je verzekerd van een veiligheid automatisch uitschakelen en een kinderbeveiliging alsook een meegeleverde afstandsbediening en handige zwenkwieltjes om het apparaat mee te verplaatsen.

 

Voordelen

Waterreservoir: het waterreservoir kent een ruime capaciteit van ongeveer 4,6 liter en blijkt afneembaar en continu navulbaar.

Gebruiksgemak: naast het feit dat je de vochtigheidsgraad manueel kunt instellen, kun je ook de luchtuitlaat 100% regelen.

Indicatiefuncties: de luchtbevochtiger wordt aangevuld met een indicatielampje en een praktische aan- én uitschakelaar.

 

Nadelen

Prijzig: hij is niet meteen voorzien van een voordelig prijskaartje wat door sommigen als een mogelijk minpunt kan worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Luchtbevochtiger met ionisator CA-605 voor ruimtes tot 65m2

 

Ben je op zoek naar een luchtbevochtiger met ionisator dan zou dit product misschien wel iets voor jou kunnen zijn. Houd er wel rekening mee dat het niet meteen één van de goedkope producten uit het lijstje is, alhoewel de meeste klanten zich daar niet lijken aan te storen. De luchtbevochtiger wordt jou bovendien aangeboden door het bekende merk Clean Air Optima.

Het gaat hier om een handige 2-in-1 toestel dat de lucht niet alleen zal bevochtigen maar deze ook zal reinigen. Deze ultrasone luchtbevochtiger wordt gekenmerkt door een krachtig vermogen en een waterreservoir met een maximale inhoud van ongeveer 5000 ml. Doordat het om een vrijstaande luchtbevochtiger gaat, kun je deze makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatsen.

De luchtbevochtiger kan makkelijk ruimtes met een totale oppervlakte van 65 m2 aan maar blijft wel bijzonder energiezuinig. Dit wordt aangeduid met het energielabel A++++. Daarnaast valt ook het geluidsniveau van amper 25 dB bijzonder goed mee. Ondanks de hoge prijs merken we dan ook veel positieve reacties van klanten die het product zonder twijfel aanbevelen.

Niet elke luchtbevochtiger is ook uitgerust met een krachtige ionisator, echter dit apparaat wél. Het toestel is bovendien afkomstig van het bekende, en misschien meteen ook wel het beste merk, Clean Air Optima. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden ervan? Aarzel dan niet en lees vooral even verder.

 

Voordelen

2-in-1 toestel: je zult meteen kunnen vaststellen dat het hier om een veelzijdig product gaat dat de lucht in de ruimte gaat bevochtigen én zelfs zal gaan reinigen.

Waterreservoir: deze unieke luchtbevochtiger is uitgerust met een behoorlijk groot waterreservoir waarvan de capaciteit op 5000 ml wordt geschat.

Vrijstaand: deze unieke vrijstaand ultrasone luchtbevochtiger kun je makkelijk optillen en meenemen.

Handig in gebruik: je zult kunnen vaststellen dat het om een vrij krachtige bevochtiger gaat waardoor ruimtes tot 65 m2 alvast geen probleem vormen. Toch verbruikt het apparaat weinig energie en vandaar het A++++ energielabel.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg is deze luchtbevochtiger niet meteen voorzien van de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Alecto Baby BC-21 luchtbevochtiger met sterrenhemel projector

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke luchtbevochtiger, dan lijkt dit product van Alecto alvast een stap in de goede richting. De vriendelijke prijs maakt dit apparaat bijzonder toegankelijk voor mensen met een beperkt budget.

Deze prachtige BC-21 koudwaterverdamper wordt gekenmerkt door een maximaal vermogen van maar liefst 9 Watt en een waterreservoir met een inhoud van 120 ml. Daarnaast zul je zien dat het energieverbruik bijzonder goed meevalt, net zoals ook het geluidsniveau dat amper 40 dB bedraagt. Het is dus niet alleen een krachtig apparaat maar tevens ook energiezuinig en zo goed als geluidloos.

Oppervlaktes tot maximaal 20 m2 vormen dan ook geen enkel probleem voor deze unieke luchtbevochtiger. Het grote pluspunt blijkt echter de sterrenhemel projector te zijn. Het ideale object om in de kinderkamer te plaatsen. Een enkele koper vindt dan weer dat de kwaliteit toch net iets beter had gekund.

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor deze unieke luchtbevochtiger van Alecto. Deze unieke BC-21 luchtbevochtiger is bijzonder krachtig en haalt moeiteloos een piek vermogen van ruim 9 Watt. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zetten we de populairste kenmerken alvast even op een rijtje.

 

Voordelen

Waterreservoir: de capaciteit van het waterreservoir bedraagt maar liefst 120 ml, en is bovendien makkelijk bij te vullen.

Geluidsniveau: deze unieke bevochtiger heeft een maximaal geluidsniveau van ongeveer 40 dB en dat is bijzonder weinig. Handig dus indien het toestel ook ’s nachts wens te gebruiken.

Kostenplaatje: je zult meteen versteld staan bij het zien van het mooie betaalbare prijskaartje.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts één enkele gebruiker blijkt jammer genoeg toch niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Babymoov Hygro+ – Luchtbevochtiger Luchtbevochtiger Ruimtes tot 20 m2

 

Met de Babymoov luchtbevochtiger kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor gebruiksvriendelijkheid en design. Ook hier gaat het om een degelijke ultrasoonbevochtiger die gebruik maakt van ionisatie om de lucht te reinigen.

Het is een bijzonder krachtig apparaat dat moeiteloos een totaal vermogen van 25 Watt kan bereiken en daarmee ruimtes tot 20 m probleemloos kan aanpakken. Verder beschik je over een handig waterreservoir van 2500 ml dat je makkelijk en snel kunt bijvullen. Met een geluidsniveau van amper 25 dB behoort deze luchtbevochtiger tot de stille toestellen.

Verder geniet dit toestel een hygrometer, een nachtmodus functie en is het mogelijk om de luchtuitlaat en vochtigheidsgraad eigenhandig in te stellen. Ondanks het hoge prijskaartje merken we ook hier alleen maar positieve reacties van klanten op. Tot op heden werd het product met een maximumscore van 5 sterren beloond.

Uiteraard heb je ook nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor de luchtbevochtiger van Babymoov. Een krachtige ultrasone luchtbevochtiger die bovendien is uitgerust met een ionisator. Indien je te weten wilt komen of dit product aan jouw wensen kan voldoen, kun je het overzicht hieronder raadplegen.

 

Voordelen

Geluidsniveau: het geluidsniveau van deze luchtbevochtiger wordt geschat op slechts 25 dB en dat is zo goed als geluidloos.

Waterreservoir: de bevochtiger is daarnaast uitgerust met een handig en makkelijk bij te vullen waterreservoir met een inhoud van maar liefst 2500 ml.

Handig in gebruik: het apparaatje leent zich ertoe ook de luchtuitlaat en vochtigheidsgraad naar eigenbelang te gaan regelen en aanpassen.

 

Nadelen

Prijzig: ben je van plan om deze luchtbevochtiger aan te kopen dan zul je wel rekening moeten houden met een prijskaartje dat boven het gemiddelde ligt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Luchtbevochtigers koopgids

 

Het kan gebeuren dat de lucht in je huis te droog is en dat je daar last van ondervindt. Om dit probleem op te lossen kun je een luchtbevochtiger kopen. Maar waar moet je nu op letten bij de aankoop van zo’n apparaat? Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de capaciteit van het toestel, de mogelijke functies, de soort luchtbevochtiger, het geluidsniveau en de prijs. Er zijn natuurlijk nog meer factoren maar we bespreken deze even die we aangehaald hebben.

Soorten luchtbevochtigers

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers zoals een stoombevochtiger, een ultrasoonbevochtiger, een koudwaterverdamper en een luchtwasser. Ze hebben elk hun voor- en nadelen en werken op verschillende manieren.

Een stoombevochtiger kookt het water in het reservoir en blaast de waterdamp de lucht in. Zo wordt de lucht bevochtigd maar stijgt de temperatuur ook een beetje. Stoombevochtigers gebruiken geen filters maar moeten regelmatig ontkalkt worden. Het grote nadeel aan dit model is dat het veel energie gebruikt. Ook de hete stoom die uit het apparaat geblazen wordt kan gevaarlijk zijn voor kinderen of huisdieren.

De ultrasoonbevochtiger gebruikt hoogfrequente trillingen onder water om het in microvezels te transformeren. Deze nevel wordt dan via een ventilator de kamer in geblazen en dankzij de voorverwarming daalt de temperatuur niet. Dankzij deze techniek komen er geen bacteriën in het water en verbruikt dit model weinig stroom. Deze luchtbevochtigers zijn stil en bevochtigen de lucht snel. Ze zijn ook goedkoper dan andere modellen maar kunnen wel kalkaanslag veroorzaken en de de lucht teveel bevochtigen die zelfs kan leiden tot schimmelvorming.

Met een koudwaterverdamper wordt droge lucht door een ventilator onttrokken aan de ruimte en langs natte elementen geleid om daarna terug in de ruimte geblazen te worden. Deze modellen verbruiken weinig energie maar het duurt ook langer om een ruimte te bevochtigen. Met een koudwaterverdamper kan er geen witte neerslag achterblijven en is het niet mogelijk om teveel te bevochtigen. Deze werken wel met een filter die je elke drie maanden moet vervangen.

Je kunt ook een luchtwasser kopen die tegelijk de lucht bevochtigt en reinigt. Deze zijn duurder en meestal ook groter.

 

Capaciteit en geluidsniveau

Je moet rekening houden met de grootte van de ruimte die je wilt bevochtigen. Op de luchtbevochtiger is namelijk aangegeven tot welke grootte het geschikt is, als je bijvoorbeeld een ruimte van 60 vierkante meter wilt bevochtigen zul je geen apparaat kopen die enkel geschikt is voor ruimtes tot 30 m2. De hoogte van het plafond komt daar ook nog eens bij, het is dus nog beter om naar het aantal kubieke meter te kijken.

Kijk ook naar de hoeveelheid vocht per uur dat het toestel kan afgeven zodat je weet of het apparaat krachtig genoeg is voor de ruimte die je wilt bevochtigen. Je kunt merken dat de lucht te droog is aan verschillende symptomen: droge ogen, droge lippen, droge huid, hoofdpijn, enzovoort. Hoe groter de capaciteit van het apparaat, hoe meer stroom het zal verbruiken dus je energierekening zal ook hoger zijn.

Gelukkig maken de meeste luchtbevochtigers niet te veel geluid maar let er toch op wanneer je naar de kenmerken van een product kijkt. Vooral als je van plan bent om de luchtbevochtiger voor de slaapkamer te gebruiken is het best om een stil toestel te kopen. Als het geluidsniveau onder de 20 dB ligt dan zul je geen last ervaren.

Extra functies en prijs

Nuttige functies en extra’s op een luchtbevochtiger kunnen het makkelijker maken om de ideale luchtvochtigheid in de ruimte te verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een hygrometer hebben die de luchtvochtigheid meet.

Met een hygrostaat ben je nog beter af want dit toestel meet niet alleen de luchtvochtigheid, het kan de luchtbevochtiger ook uitschakelen wanneer de gewenste vochtigheid bereikt is. Of omgekeerd, het kan de luchtbevochtiger automatisch inschakelen wanneer de lucht te droog is. De ideale vochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.

Als je kiest voor een luchtbevochtiger met ingebouwde filters dan blijven de meeste kleine deeltjes in het apparaat en worden ze dus uit de lucht verwijderd. Maar je kunt nog een stap verder gaan door te kiezen voor een luchtbevochtiger met een ionisator. De ionisator blaast negatieve ionen in de ruimte die zich aan stof en ziektekiemen hechten waardoor ze zwaarder worden en op de grond vallen. Zo geniet je van gezondere lucht.

Als je al deze factoren in acht neemt dan kun je op zoek gaan naar aanbiedingen. Vooral online kun je mooie koopjes vinden die meestal goedkoper zijn dan in de winkel. Houd echter wel rekening met de verzendkosten die nog bovenop de koopprijs komen. Je kunt sowieso verschillende modellen vergelijken en je baseren op de aanbevelingen van andere kopers.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waarom gebruik je een luchtbevochtiger?

De reden waarom mensen een luchtbevochtiger gaan gebruiken is eigenlijk bijzonder eenvoudig. Doorheen de jaren werden de huizen steeds beter geïsoleerd en kwamen ook vloerisolatie en vloerverwarming op de markt. In de winter schakelen we dan de verwarming nog eens in of maken we gebruik van een knetterend haardvuur. Kortom, de lucht binnenshuis wordt steeds droger.

Het feit dat de lucht droger wordt, wil dus zeggen dat er slechts een beperkte hoeveelheid vocht in de lucht aanwezig is. Echter hebben we wel een bepaalde hoeveelheid luchtvochtigheid nodig anders kan het gebeuren dat je last krijgt van een droge huid, droge ogen, hoofdpijn … . Met behulp van een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid op peil gehouden worden.

Q2: Wat doet een luchtbevochtiger?

Zoals reeds min of meer vermeld in het puntje hierboven, kies je met een luchtbevochtiger voor een apparaat dat zorgt voor een hogere concentratie vocht in de lucht. Door het waterreservoir eenvoudigweg op te vullen en vervolgens het apparaat in te schakelen, kun je de luchtvochtigheid in de ruimte aanzienlijk verbeteren.

Bovendien is een degelijke luchtbevochtiger in staat om de waarde van de lucht in de ruimte te meten. Het apparaat kan dus berekenen hoeveel vocht er nodig is om de ruimte gezond te maken. In ideale omstandigheden moet je rekenen op een luchtvochtigheid die varieert van 40 tot maximaal 60%.

 

Q3: Waar kun je een luchtbevochtiger het beste neerzetten?

Algemeen geldt de regel om de luchtbevochtiger op een zo centraal mogelijk plek te plaatsen. Uiteraard moet je dat niet te letterlijk opvatten en de luchtbevochtiger in het midden van de kamer gaan installeren. Het komt er gewoon op neer dat je de bevochtiger maar beter niet in één of andere hoekje plaatst of achter of onder een bepaald meubelstuk.

Plaats de bevochtiger bovendien in een ruimte waar je zelf regelmatig aanwezig bent. Ben je bijvoorbeeld amper te vinden in de woonkamer, dan heeft het weinig nut daar de luchtbevochtiger te plaatsen. Tenslotte plaats je de bevochtiger maar beter niet te dicht tegen de muur, meubelstukken of objecten. Houd minimaal een afstand van ongeveer 20 cm.

Q4: Hoe lang moet een luchtbevochtiger aan staan?

Het antwoord op deze vraag hebben we in één van de bovenstaande vragen al even aan bod laten komen. De luchtvochtigheid in gelijk welke ruimte moet gesitueerd worden tussen minimaal 40% en maximaal 60%. In dergelijke gevallen spreken we van een gezonde luchtvochtigheid en heb je geen nood aan het gebruik van een bevochtiger.

Echter zul je merken dat in de meeste huiskamers de vochtigheidsgraad veel lager ligt en het gebruik van een bevochtiger bijgevolg een aanbeveling. De luchtbevochtiger zal bovendien eigenhandig uitschakelen op het moment dat er een gezonde vochtigheidsgraad in de ruimte kan worden geconstateerd. Dit kun je nog eens extra controleren met behulp van een hygrometer.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES