6 beste luchtkoelers Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Beste luchtkoelers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

In vergelijking met een gewone ventilator, biedt een luchtkoeler – ook wel omschreven als zogenaamde aircooler – alvast iets meer verkoeling. Bovendien is het tevens ook één van de meest energiezuinige apparaten in tegenstelling tot de (mobiele) aircosystemen. Kortom, de moeite waard om een investering ervan ten minste in overweging te nemen. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Honeywell CS10XE luchtkoeler die bij aanschaf geleverd wordt inclusief bijbehorende afstandsbediening. Daartegenover staat de Mini Airco – Mobiele Airco luchtkoeler die, vanwege zijn compacte formaat en lichte gewicht, eenvoudig te verplaatsen en overal mee naartoe te nemen is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste luchtkoelers (Reviews) van 2024

 

De beste luchtkoeler is degene die zoveel mogelijk aan de verwachtingen kan voldoen. Of je daarbij kiest voor een mini luchtkoeler van Nor-Tec, een luchtkoeler van Honeywell, een watshome luchtkoeler, een Kinzo luchtkoeler dan wel een luchtkoeler van Inventum; blijft een vrij persoonlijke beslissing. Bekijk alvast de 6 beste luchtkoelers hieronder even, rekening houdend met het advies vermeld in de online reviews. En wie weet kies je wel voor één van de populairste optiemogelijkheden of ga je met het laagste geprijsde topproduct huiswaarts.

 

Honeywell luchtkoeler

 

1. Honeywell CS10XE – Luchtkoeler/ventilator // Met afstandsbediening

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve luchtkoeler met water om in de slaapkamer of bureauruimte te plaatsen, dan is de CS10XE van Honeywell vast en zeker het bekijken waard. Zijn compacte formaat van 40 x 34 x 80 cm inclusief lichte gewicht en de aanwezigheid van ingebouwde wieltjes, maken dat je hem makkelijk en snel van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen.

Eenmaal de Honeywell CS10XE correct werd aangesloten, kan hij een ruim vermogen van wel 102 Watt genereren verdeeld over 4 standen gaande van laag tot medium, hoog en slaapmodus. Bovendien kun je alle noodzakelijke gegevens aflezen en/ of instellen met behulp van het helder digitaal led display. Bij aankoop wordt echter ook een afstandsbediening meegeleverd zodanig dat de bediening eveneens vanop de bank kan worden voltooid.

Het geheel wordt verder aangevuld met een aan/ uitschakelaar, een indicatielampje en een veiligheidsuitschakeling. Hoewel deze luchtkoeler zonder twijfel een koel briesje garandeert, vinden sommigen het prijskaartje toch wel wat teveel van het goede.

 

Voordelen: 

Bediening: je kunt het apparaat eenvoudig bedienen met behulp van het digitaal led display of door middel van de meegeleverde afstandsbediening.

Vermogen: eenmaal correct aangesloten, kan deze luchtkoeler zonder problemen een ruim vermogen van maar liefst 102 Watt leveren verdeeld over meerdere standen.

Luchtstroom: de Honeywell Aircooler CS10XE garandeert een optimale luchtstroom van 300 CFM wat hem geschikt maakt voor ruimtes met een oppervlakte van maximaal 16 m².

 

Nadelen: 

Prijskaartje: hoewel hij deel uitmaakt van het rijtje “beste luchtkoelers”, kan hij niet meteen als een aanbieding noch één van de goedkope apparaten beschouwd worden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mini luchtkoeler

 

2. Mini Airco | Mobiele Airco| Luchtkoeler | Airconditioning | Ventilator | Aircooler | Tafelventilator

 

De lijn tussen luchtkoeler en/ of airco mag dan wel behoorlijk dun zijn, toch is er een duidelijk verschil op het gebied van werking en energiezuinigheid. Zo functioneren aircoolers op basis van waterdamp, wat ze niet alleen krachtiger maakt dan standaard ventilatoren maar ook energiezuiniger ten opzichte van (mobiele) airco’s.

Met deze mini airco van het bekende – en misschien door sommigen ook wel beschouwd als veruit beste – merk BossL kies je meteen voor een veelzijdig apparaat dat in staat is om de ruimte te verkoelen, bevochtigen en te zuiveren. Het compacte formaat inclusief dito lichte gewicht maken deze mini airco – ook wel omschreven als tafelventilator – uitermate geschikt om overal mee naartoe te nemen.

Hij kan – via het meegeleverde USB-aansluitsnoer – eenvoudig worden aangesloten waarna een vermogen van ongeveer 10 Watt kan worden geleverd. Dit wordt aangevuld met een aan/ uitschakelaar, een indicatielampje, een veiligheidsuitschakeling, een afneembaar waterreservoir en een instelbare luchtuitlaat. Desondanks blijkt een kleine minderheid niet helemaal tevreden over de aangeboden kwaliteit.

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: deze mobiele airco van BossL is eenvoudig te verplaatsen vanwege het lichte gewicht en compacte formaat. Hij garandeert het gebruik van verschillende opties gaande van een indicatielampje, tot een veiligheidsuitschakeling, een aan/ uitschakelaar en een instelbare luchtuitlaat.

Waterreservoir: je geniet een waterreservoir met een inhoud van 0,3 liter dat makkelijk afneembaar en bijgevolg vulbaar is.

Vermogen: met behulp van het USB-aansluitsnoer is het mogelijk om deze ventilator eenvoudig aan te sluiten waarna een vermogen van 10 Watt wordt bereikt.

Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het betaalbare prijskaartje.

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat bepaalde onderdelen vrij kwetsbaar zijn en de kwaliteit hier dus aan inboet.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Nor-Tec luchtkoeler

 

3. Nor-Tec AirCooler met Led-verlichting (6 kleuren) – Portable Luchtkoeler – Luchtbevochtiger

 

Ben je op zoek naar een degelijk apparaat waarmee je de ruimte op een efficiënte én energiezuinige manier kunt afkoelen? Dan lijkt de keuze voor een kwalitatieve luchtkoeler voor de hand liggend. Neem nu bijvoorbeeld dit exemplaar van Nortec dat gekenmerkt wordt door een vrij compact formaat van 18 x 15 x 18 cm en functioneert op basis van een 5 Volt USB-aansluiting. Dat betekent dat je hem eenvoudig met je laptop of wandlader kunt verbinden.

Eenmaal correct aangesloten is deze Nortec luchtkoeler – die eveneens dienst doet als diffuser en luchtbevochtiger –  in staat om een vermogen van 5 Watt te leveren, verdeeld over meerdere standen. Dit maakt de luchtkoeler – weliswaar in combinatie met het 675 ml grote waterreservoir – geschikt voor ruimtes tot maximaal 35 m².

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten bijzonder tevreden zijn met hun aankoop wat gelijk de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren lijkt te verklaren.

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: deze compacte en lichtgewicht aircooler is voorzien van 3 verschillende standen, een indicatielampje en een aan- én uitschakelaar. Bovendien is het product 100% kindveilig.

Multifunctioneel: het betreft een 3-in-1 apparaat dat niet alleen functioneert als luchtkoeler maar ook als luchtbevochtiger en diffuser.

Ledverlichting: het display biedt de mogelijkheid om te schakelen tussen 6 verschillende ledverlichtingskleuren gaande van blauw tot rood, paars, geel, groen of aqua.

Aansluiting: het apparaat functioneert door middel van een 5 Volt USB-aansluiting.

 

Nadelen: 

Geen nachtmodus: in tegenstelling tot sommige andere luchtkoelers, blijkt dit apparaat niet voorzien van een nachtmodus.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kinzo luchtkoeler

 

4. Kinzo – Luchtkoeler // Met afstandsbediening – Vrijstaand – 80 Watt

 

De Kinzo luchtkoeler kent een maximale hoogte van 62 cm in combinatie met een lengte van 47 cm wat hem behoorlijk compact en eenvoudig in de ruimte te plaatsen maakt. Bovendien kun je hem – dankzij de aanwezige wieltjes – snel van de ene naar de andere kamer rijden, indien gewenst, wat eveneens bijdraagt aan het uiteindelijke gebruiksgemak.

Dankzij het 1,5 meter lange snoer kun je deze Kinzo luchtkoeler eenvoudig op het stroomnet aansluiten waarna hij zonder problemen een ruim vermogen van 80 Watt, verdeeld over 3 standen, kan garanderen. Dit wordt aangevuld met een optimale luchtstroom van 270 CFM én een ruim waterreservoir van van 4,5 liter inhoud wat hem geschikt maakt voor ruimte tot 40 m².

Hoewel de bevindingen op het eerste gezicht veelbelovend zijn, stellen we een algemene verdeeldheid onder de klantreacties vast. Zo zijn sommigen duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit terwijl anderen het apparaat als kwetsbaar en nutteloos beschouwen.

 

Voordelen: 

Aansluiting: hij is voorzien van een 1,5 meter lang snoer waarmee je hem eenvoudig op het stroomnet kunt aansluiten.

Handig in gebruik: het ruime vermogen van 80 Watt wordt verdeeld over meerdere standen en wordt verder aangevuld met een timer, een veiligheidsuitschakeling, een indicatielampje en een aan/ uitschakelaar.

Afstandsbediening: bij aankoop van deze luchtkoeler wordt meteen een praktische afstandsbediening meegeleverd.

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: een beperkt aantal klanten is van mening dat de kwaliteit van deze luchtkoeler toch wel wat beter had gekund.

Prijs: in verhouding tot de geleverde kwaliteit, is de prijs volgens sommigen net iets te duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Watshome luchtkoeler

 

5. Watshome Mobiele Aircooler Luchtkoeler 3.5L – 60W // Whatshome

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij van weinig tot geen belang, dan loont het alvast de moeite om deze mobiele luchtkoeler van Whatshome eens even onder de loep te nemen. De rechthoekige langwerpige luchtkoeler – afgewerkt in neutrale witte en zwarte kleuren – kent een relatief compact formaat en dito gewicht waardoor hij makkelijk en snel verplaatsbaar is.

Bij correct gebruik kan hij een ruim vermogen van maar liefst 60 Watt leveren verdeeld over meerdere snelheden waardoor de ruimte in een mum van tijd koeler aanvoelt. Bovendien beweegt hij tijdens het koelproces van links naar rechts waardoor meteen de volledige kamer wordt aangepakt. Dit alles wordt aangevuld met een afneembaar 3,5 liter groot waterreservoir, een instelbare luchtuitlaat én thermostaat, een aan/ uitschakelaar, een veiligheidsuitschakeling en een indicatielampje.

In tegenstelling tot heel wat andere luchtkoelers wordt bij aankoop van dit exemplaar jammer genoeg geen afstandsbediening meegeleverd. Dat had misschien wel leuk geweest als je zijn hoge prijskaartje opmerkt. We vermoeden dat deze combinatie een verklaring kan bieden voor het uitblijven van online reviews.

 

Voordelen: 

Handig in gebruik: deze unieke mobiele luchtkoeler van Whatshome biedt heel wat extra’s gaande van een indicatielampje tot een instelbare luchtuitlaat én thermostaat, een aan/ uitschakelaar en een veiligheidsuitschakeling.

Verrijdbaar: zijn compacte formaat en relatief lichte gewicht worden aangevuld met 4 zwenkbare wieltjes waardoor je de luchtkoeler makkelijk kunt verplaatsen.

Vermogen: hij is in staat om een ruim vermogen van wel 60 Watt te leveren, weliswaar verdeeld over 3 verschillende snelheidsstanden.

 

Nadelen: 

Niet budgetvriendelijk: de hoge prijs zou voor sommigen wel eens een domper op de feestvreugde kunnen betekenen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Inventum luchtkoeler

 

6. Inventum – VLK401WA – luchtkoeler/ventilator – timer – afstandsbediening

 

We sluiten het rijtje af met de VLK401WA luchtkoeler, jou aangeboden en geleverd door Inventum. Het betreft een veelzijdig apparaat dat niet alleen dienst doet als luchtkoeler maar tevens ook als ventilator én bevochtiger en dit alles tegen een schappelijk prijskaartje. Bij aankoop krijg je er trouwens een praktische afstandsbediening bij waarmee je hem vanop afstand snel en makkelijk kunt bedienen.

De Inventum VLK401WA luchtkoeler levert een behoorlijk ruim vermogen van 75 Watt verdeeld over meerdere snelheden en wordt aangevuld met een afneembaar 4 liter groot waterreservoir. Hoewel er aandacht besteed werd aan het nut van een timerfunctie, een indicatielampje en een aan/ uitschakelaar werd deze luchtkoeler jammer genoeg niet voorzien van een veiligheidsuitschakeling.

Ondanks de positieve kenmerkende eigenschappen werden er nog geen online reviews geplaatst waardoor het voor ons bijzonder moeilijk is om jou verder advies te geven over eventuele gebruikerservaringen.

 

Voordelen: 

Verpakkingsinhoud: deze mobiele luchtkoeler wordt geleverd inclusief een praktische afstandsbediening mét batterijen, 2 ice packs en een informatieve handleiding.

Waterreservoir: je bent verzekerd van een makkelijk afneembaar waterreservoir dat een royale inhoud van 4 liter kent.

Vermogen: bij correct gebruik kan deze luchtkoeler een aanzienlijk vermogen van 75 Watt genereren verdeeld over meerdere snelheidsstanden.

 

Nadelen: 

Geen thermostaat: houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om de thermostaat zelfstandig te gaan instellen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Luchtkoelers Koopgids

 

Dat het in de zomer soms wel eens behoorlijk heet kan worden, hoeft alvast niet langer te worden vermeld. Hoewel in de meeste gevallen een ventilator soelaas biedt, moet in sommige situaties overgeschakeld worden op het “zwaardere” werk. Tegenwoordig is er dan ook een uitgebreid aanbod aan aircoolers of luchtkoelers te spotten wat het niet altijd even makkelijk maakt om een keuze te maken. Alvorens je de verschillende apparaten met elkaar gaat vergelijken, lijkt het ons een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen. We hebben het hierin vooral over het gebruiksgemak, de installatie, het verschil met de gewone airco’s en de prijs.

Wat is een luchtkoeler en waarop steunt zijn werking?

Een luchtkoeler – in sommige gevallen ook wel eens omschreven als “aircooler” – is een handig apparaat dat in staat is om een bepaalde graad van verkoeling te bieden. Let wel; het betreft hier vooral een lagere gevoelstemperatuur aangezien de eigenlijke temperatuur in de kamer weinig tot niet zal dalen. 

Toch is de aanschaf van een luchtkoeler vaak een grote aanwinst gebleken. Zo biedt hij – in tegenstelling tot de gewone standaard ventilatoren – alvast een grotere mate van verkoeling aan, wat extra mooi meegenomen is op warme zomerdagen. En in vergelijking met de krachtige (mobiele) aircosystemen kunnen we zelfs stellen dat het gebruik van een luchtkoeler niet alleen eenvoudiger – wegens het gebrek aan een aparte afvoerslang – maar vooral ook energiezuiniger is. 

Wat meteen het duidelijke verschil aantoont met een zogenaamde (mobiele) airco. Waar de werking van een airco steunt op het gebruik van koelmiddelen, steunt het principe van de luchtkoeler op de zogenaamde koude lucht. Dat betekent dat luchtkoelers in staat zijn om de warme lucht in de ruimte aan te zuigen, deze vervolgens door te sturen in de richting van een ingebouwd koelelement alvorens opnieuw in de ruimte te blazen. Dat betekent dat je voor de installatie van een luchtkoeler geen aparte afvoerslang nodig hebt en bovendien veel energiezuiniger te werk kunt gaan.

 

De voordelen van een luchtkoeler

Twijfel je nog over de aankoop van een luchtkoeler, dan loont het de moeite om even verder te lezen. Want geloof het of niet maar een luchtkoeler garandeert wel degelijk een resem belangrijke voordelen. Zo is hij alvast een pak krachtiger dan de gewone authentieke ventilator en in staat om de – weliswaar gevoelstemperatuur in de ruimte tot maar liefst 3 graden te doen dalen.

Daarnaast betreft het – in vergelijking met de (mobiele) airco – een bijzonder energiezuinig apparaat te zijn. Dat betekent dat je bij de installatie van een luchtkoeler geen rekening moet houden met het gebruik van een externe afvoerslang naar buiten. Eenmaal geïnstalleerd bieden de meeste luchtkoelers je eveneens de mogelijkheid om de ruimte – naast de aanwezige verkoelingsfunctie – ook te bevochtigen, wat van hem een veelzijdig 2-in-1 apparaat maakt. En bovendien wordt dit alles je aangeboden tegen een schappelijk prijskaartje wat het toegankelijk maakt voor een bijzonder breed publiek.

Formaat, vermogen en extra kenmerkende eigenschappen

Tot slot willen we van de gelegenheid profiteren om nog enkele bijkomende eigenschappen even kort te vermelden. Zo zullen de meeste luchtkoelers gekenmerkt worden door een relatief compact design met bijbehorende wieltjes waardoor het meteen een pak makkelijker wordt om het apparaat van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen. Echter, ondanks hun relatief compacte uitvoering, kunnen de meeste luchtkoelers wel een behoorlijk vermogen behalen – al dan niet verdeeld over meerdere snelheidsstanden. Kies een vermogen op basis van de grootste ruimte die je mogelijks wilt verkoelen.

Bedenk eveneens of de luchtkoeler voorzien is van enkele – al dan niet bijkomende – functies die mogelijks een meerwaarde kunnen betekenen. We denken onder meer aan een timerfunctie, een regelbare thermostaat en/ of luchtuitlaat, een beveiligingsfunctie en een handig display waarop alle gegevens worden vermeld. Besef wel dat dit alles een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Het is daarom altijd aan te raden om rekening te houden met eventuele promoties en/ of – al dan niet tijdelijke – aanbiedingen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een luchtkoeler en hoe werkt deze?

Op extreem warme dagen kan het soms zodanig heet worden dat een ventilator niet langer voor voldoende verkoeling lijkt te zorgen. In dergelijke gevallen is het aangewezen om over te schakelen op het “zwaardere” werk met name luchtkoelers of (mobiele) aircosystemen. 

Hoewel luchtkoelers en airco’s op het eerste gezicht heel wat gelijkenissen met elkaar lijken te vertonen, functioneren ze wel degelijk op een totaal andere manier. Zo werken luchtkoelers op basis van koud water en maken ze dus geen gebruik van enige vorm van koelmiddelen. 

Algemeen betekent dit dus dat een luchtkoeler de warme kamerlucht aanzuigt om deze langs een ingebouwd koelelement te sturen alvorens deze opnieuw de kamer in te blazen. Met behulp van een luchtkoeler wordt het dus mogelijk om – op een eenvoudige en energiezuinige manier – de gevoelstemperatuur te doen dalen. Echter, zal de eigenlijke kamertemperatuur weinig tot niet gedaald zijn. 

Q2: Waar kun je een luchtkoeler kopen?

Ben je overtuigd en van plan om een kwalitatieve en functionele luchtkoeler aan te schaffen, dan bestaan er vandaag de dag gelukkig heel wat mogelijkheden om er eentje te spotten. Zo kun je misschien even een kijkje nemen in grote supermarktketens zoals Carrefour maar lijken ook tal van bekende webpagina’s heel wat opties en keuzemogelijkheden aan te bieden. Denk hierbij maar aan Beslist.nl, Bol.com of Marktplaats. Op die manier hoef je zelfs het huis niet uit en wordt het apparaat – meestal de dag nadien – bij jou thuis geleverd.

 

Q3: Wat is beter: een airco of een luchtkoeler?

Dit leidt dan ook tot de hamvraag of je nu beter kiest voor een airco dan wel een luchtkoeler. Zoals in vraag 1 reeds duidelijk werd, verschillen beide apparaten op het gebied van hun werking. Zo zal een luchtkoeler – in tegenstelling tot een volwaardig airco apparaat – geen gebruik maken van koelvloeistof of andere koelmiddelen. Dat betekent dat een luchtkoeler geen afvoerslang nodig heeft én minder stroom zal verbruiken ten opzichte van een airco. Hoewel hij meer verkoeling biedt dan een standaard ventilator, werkt hij niet zo verkoelend als een aircosysteem.

Ben je dus op zoek naar een apparaat dat niet alleen krachtiger is dan een luchtkoeler maar tegelijk in staat is om de temperatuur in de ruimte ook effectief te doen dalen, dan is de keuze voor een airco snel gemaakt. Bij aircosystemen – hoewel duurder en het gebruik van een afvoerslang noodzakelijk is – is het mogelijk om de temperatuur tot wel 10 graden te doen dalen en daarbij zelf de gewenste temperatuur te gaan instellen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES