5 beste Luchtontvochtigers Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste luchtontvochtigers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de Trotec Luchtontvochtiger TTK 70 E kies je niet alleen voor een makkelijk te bedienen apparaat maar ook een krachtig exemplaar. Zo kun je zonder problemen ruimtes met een maximale oppervlakte van zo’n 43 m2 behandelen. Daarnaast zou je eventueel ook kunnen opteren voor de Clean Air Optima CA-704 luchtontvochtiger. Een handig én veelzijdig apparaatje dat ook perfect dienst doet als luchtreiniger. Om de keuze voor jou iets overzichtelijker te maken, hebben we per product de voor- en nadelen in de tabel hieronder vermeld. Bovendien zul je zien dat we er ook nog een derde topproduct aan toegevoegd hebben. Neem dus even rustig een kijkje alvorens je een keuze maakt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste luchtontvochtigers (Reviews) van 2022

 

Het luchtontvochtigers gamma werd de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid, wat de keuze er niet makkelijker op maakt. Zo kun je niet alleen kiezen voor de apparaten van Trotec en Qlima maar bestaat er eveneens de optie om met een Pingi luchtontvochtiger of DeLonghi luchtontvochtiger huiswaarts te keren. Wij willen jou het advies geven de 5 toppers hieronder even te bekijken alvorens je op zoek gaat naar de beste luchtontvochtiger. Zo zul je zien dat er luchtontvochtiger én luchtreinigers apparaten bestaan, alsook elektrische luchtontvochtigers en zoveel meer.

 

1. Trotec Luchtontvochtiger TTK 70 E – 48 dB / Ruimtes tot 43,651 m2

 

Met de TTK 70 E Trotec luchtontvochtiger kies je misschien niet meteen voor een aanbieding, toch zou hij enigszins tot de goedkope apparaten uit dit lijstje kunnen gerekend worden. Ondanks z’n relatief compacte formaat van 22 x 36,5 x 49 cm, is hij in staat om een ruim vermogen van maar liefst 420 Watt te leveren. Toch hoef je niet te vrezen voor een immens lawaai aangezien het maximale geluidsniveau amper 48 dB bedraagt.

Verder blijkt de luchtontvochtiger van Trotec ook voorzien van een aan- en uitschakelaar, een stel stevige handgrepen, een digitaal display, een instelbare uitblaasrichting en een afneembaar waterreservoir van maar liefst 2300 ml inhoud. De combinatie van het ruime waterreservoir en het hoge vermogen, maakt het mogelijk om ruimtes tot maximaal 43 m2 te behandelen met deze luchtontvochtiger.

Een blik op de vele online reviews toont aan dat deze luchtontvochtiger goed in de markt ligt en beoordeeld wordt met een mooie eindscore van 4,8 sterren. Ondanks het feit dat hij dus niet over de laagste prijs beschikt, reageren klanten tevreden over de kwaliteit en de duurzaamheid.

 

Voordelen:

Waterreservoir: de luchtontvochtiger maakt gebruik van een afneembaar en makkelijk bij te vullen waterreservoir met een inhoud van ruim 2300 ml.

Display: hij is eveneens voorzien van een helder en duidelijk leesbaar digitaal display waarop je onder andere de luchtvochtigheidsgraad alsook de uitblaasrichting kunt gaan instellen.

Handig in gebruik: doordat deze luchtontvochtiger gebruik maakt van een hygrostaat geregelde automatische ontvochtiging kan een hoge luchtcapaciteit worden aangeboden.

 

Nadelen:

Geen afstandsbediening: doordat er geen afstandsbediening wordt meegeleverd, is het dus niet mogelijk om de luchtontvochtiger vanop de bank te bedienen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Clean Air Optima Luchtontvochtiger en luchtreiniger CA-704

 

Net zoals Trotec, kan ook Clean Air Optima tot de populairste merken, op het gebied van luchtontvochtigers, beschouwd worden. Bovendien haal je met de CA-704 luchtontvochtiger een multifunctioneel apparaat in huis dat de lucht niet alleen zal ontvochtigen maar ook zal reinigen.

Ondanks het compacte formaat, wat hem dan weer handzaam maakt, kan een ruim vermogen geleverd worden. Op die manier kun je deze luchtontvochtiger/luchtreiniger zonder problemen gebruiken om ruimtes met een maximale oppervlakte van 40 m2 te behandelen. Ondanks het ruime vermogen, blijft het geluidsniveau met 39 dB bijzonder laag wat hem ook ’s nachts het ideale apparaat maakt.

Hij wordt aangevuld met een 4-voudige filtertechnologie én kent een groot temperatuur inzetbereik variërend van 5 tot maximaal 35 graden Celsius. Dit maakt hem geschikt om op te treden tegen muffe geurtjes, schimmelvorming, roest en schade. Klanten reageren overwegend positief alhoewel een kleine minderheid de prijs-kwaliteitverhouding niet optimaal vindt.

 

Voordelen:

Bediening: de combinatie van de ingebouwde hygrostaat en de tiptoetsen in het display, zorgen voor een eenvoudige en aangename bediening van het apparaat.

Handig in gebruik: met dit 2-in-1 apparaat dat zowel als luchtreiniger alsook als luchtontvochtiger dienst doet, kies je voor een krachtig doch geluidsarm product. Bovendien is er een timerfunctie aanwezig alsook een ontdooifunctie en de mogelijkheid om de ventilator te regelen.

Veiligheid: indien er een stroomonderbreking mocht geweest zijn of nadat het apparaat wordt ontdooid, zal deze luchtontvochtiger automatisch weer opstarten.

 

Nadelen:

Prijzig: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat het prijskaartje, in verhouding tot de kwaliteit, toch net iets te duur is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Trotec TTK 122 E luchtontvochtiger 49 dB heetgas-ontdooiautomaat

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je bewust op zoek naar een luchtontvochtiger die een grote ruimte kan behandelen? Dan raden wij jou de TTK 122 E luchtontvochtiger aan die, net zoals het eerste product, afkomstig blijkt van Trotec. Trotec is dan ook een vaste waarde op dit gebied en wordt met rede beschouwd als veruit het beste merk.

Eenmaal ingeschakeld kan deze luchtontvochtiger makkelijk een ontvochtigheidscapaciteit bereiken van maar liefst 40 liter per 24 uren alsook een luchthoeveelheid produceren van 350 m3/ uur. Dit maakt hem uitermate geschikt voor oppervlakten tot maximaal 140 m2 groot. Verder geniet je een ruim werkbereik waarbij de temperatuur kan variëren van 9 tot 35 graden Celsius en de luchtvochtigheid van 40 tot 100%.

De combinatie van de robuuste RVS behuizing, de rubberen zwenkwieltjes en ergonomische beugels zorgen er overigens ook voor dat je hem werkelijk overal kunt plaatsen. Hij zou dus ook perfect de ideale luchtontvochtiger voor in de kelder kunnen zijn. Jammer genoeg blijken er nog geen reacties geplaatst waardoor wij jou geen verder advies kunnen geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Werkbereik: zowel op vlak van temperatuur als luchtvochtigheid wordt een ruim werkbereik berekend van respectievelijk 9 tot 35 graden Celsius en 40 tot 100% vochtigheid.

Voeding: de luchtontvochtiger kan makkelijk op de netstroom worden aangesloten waarbij een aansluitspanning geldt van 230 Volt.

Waterreservoir: hij wordt gekenmerkt door een 10 liter waterreservoir waarbij vervolgens ook een waarschuwingslampje zal branden op het moment dat het reservoir moet worden bijgevuld.

Materialen: de behuizing van deze luchtontvochtiger is voornamelijk gemaakt uit RVS terwijl de wieltjes uit rubber bestaan. Dit wordt aangevuld met een ergonomische handgreep.

 

Nadelen:

Prijskaartje: indien je mocht overwegen om deze luchtontvochtiger aan te kopen dan zul je jammer genoeg wel iets dieper in de buidel moeten tasten.

Koop bij bol.com (€679.95)

 

 

 

 

4. Qlima D620 Luchtontvochtiger 44 dB Ruimtes tot 66 m2

 

Met de Qlima luchtontvochtiger kies je voor een compact apparaat van 24,2 x 34,6 x 59 cm dat makkelijk te verplaatsen, mede dankzij de aanwezigheid van de zwenkwieltjes. Hij is bedoeld voor vrijstaand gebruik en levert, ondanks z’n compacte formaat, een ruim vermogen van maar liefst 300 Watt. Dit wordt aangevuld met een waterreservoir van 4000 ml dat overigens makkelijk bij te vullen is. Op die manier is de ontvochtiger in staat om ruimtes tot 66 m2 probleemloos te behandelen.

Daarnaast blijkt de luchtontvochtiger tevens voorzien van heel wat handige functies en kenmerken. Denk bijvoorbeeld maar aan een nachtmodus, een afneembaar waterreservoir, een instelbare vochtigheidsgraad, een hygrometer, een aan- en uitschakelaar en een indicatielampje. Verder is het apparaat ook 100% kindveilig en ben je met een geluidsniveau van amper 44 dB verzekerd van een stille ontvochtiger.

WE zien dat klanten duidelijk tevreden zijn over het lage energieverbruik en de stille modus van de ontvochtiger. Dit resulteert dan ook in een mooie score van 4,4 sterren. Echter blijkt één koper wel van mening te zijn dat het toestel nog steeds teveel lawaai produceert.

 

Voordelen:

Formaat: het compacte formaat van deze luchtontvochtiger maakt het mogelijk om hem makkelijk ergens uit het zicht te plaatsen.

Handig in gebruik: het is een bijzonder handig en makkelijk te bedienen toestel dat onder andere voorzien is van een timer, een nachtmodus en een ingebouwde hygrometer.

Vermogen: eenmaal correct ingeschakeld, is hij in staat om een ruim vermogen van wel 300 Watt te behalen.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: ondanks het feit dat het maximale geluidsniveau amper 44 dB bedraagt, blijkt dit voor 1 koper toch nog steeds te luid.

Koop bij bol.com (€231)

 

 

 

 

5. WDH-520 Luchtontvochtiger testwinnaar in Duitsland Ruimtes tot 50 m2

 

Op basis van de luchtontvochtiger ervaringen van klanten, zien we meteen een mooie score van 5 sterren verschijnen. Klanten zijn duidelijk tevreden over de aangeboden kwaliteit, het design en de gebruiksvriendelijkheid ook al betekent dit dat ze er iets meer voor moeten betalen.

Zo blijkt de ontvochtiger gekenmerkt door een compact formaat van 26,1 x 34,5 x 62,1 cm dat makkelijk in te schakelen en te bedienen is. Zo wordt hij aangevuld met een waterreservoir, dat overigens afneembaar en makkelijk bij te vullen is, van maar liefst 4000 ml en een capaciteit die reikt tot 50 m2 oppervlakte. Ondanks de enorme kracht blijft het geluidsniveau met amper 45 dB, behoorlijk laag.

Daarnaast blijkt de luchtontvochtiger ook nog eens in hoogte verstelbaar en voorzien van een veiligheidsuitschakeling. Hij is eveneens uitgerust met een krachtige filter en maakt gebruik van een automatische uitschakeling. Houd er wel rekening mee dat er geen afstandsbediening wordt meegeleverd noch een timerfunctie aanwezig is.

 

Voordelen:

Comfort: naast het compacte formaat is deze ontvochtiger ook voorzien van een draagbeugel en rolwieltjes, wat het makkelijker maakt om hem te verplaatsen.

Bediening: de bediening van deze ontvochtiger gebeurt op basis van de hygrostaat draaischijf die zich aan de bovenzijde van het toestel bevindt.

Handig in gebruik: je kunt zonder problemen het drogingsbereik activeren alsook de luchtvochtigheid gaan instellen. Verder is het apparaat afgewerkt met een automatische uitschakelingsfunctie.

 

Nadelen:

Geen timer: jammer genoeg blijkt deze luchtontvochtiger niet voorzien van een timerfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Luchtontvochtigers Koopgids

 

De zoektocht naar de beste luchtontvochtiger toont aan dat er wel degelijk verschillende soorten bestaan, wat de keuze alleen maar moeilijker maakt. Daarom kan het handig zijn om andere, minstens even belangrijke factoren, mee in rekening te nemen. Denk bijvoorbeeld maar aan de grootte en het type ruimte waar je de ontvochtiger wilt plaatsen maar ook de capaciteit, het energieverbruik en het geluid kunnen doorslaggevend zijn. Vraag alvast raad aan professionelen en houd eventueel rekening met de aanbevelingen van andere klanten alvorens je de verschillende luchtontvochtigers gaat vergelijken.

Het gebruiksgemak en de verschillende types

Een luchtontvochtiger, ook wel vaak vochtvreter genaamd, is een handig apparaatje waarmee je de luchtvochtigheid in de kamer kunt verlagen of op peil kunt houden. Algemeen kunnen we dan ook een onderscheid maken tussen 2 soorten ontvochtigers; de chemische en de elektrische.

Kies je voor een chemische ontvochtiger dan kies je voor een apparaat bestaande uit een reservoir gevuld met kristalkorrels. In de meeste gevallen zijn de kristalkorrels gemaakt uit calciumchloride en bedoeld om vocht, condens en eventuele muffe geurtjes uit de lucht te onttrekken. Ze zijn voornamelijk geschikt om in kleine vochtige ruimtes te plaatsen zoals een kelder of garage maar kunnen ook perfect in de auto, kampeerwagen of boot worden gebruikt. Bovendien valt hun prijskaartje bijzonder goed mee wat ze meteen een pak toegankelijker maakt.

Bij een elektrische luchtontvochtiger daarentegen, wordt de lucht uit de ruimte in eerste instantie aangezogen om vervolgens te worden gefilterd. Op die manier kunnen niet alleen stofdeeltjes maar ook bacteriën, pollen en vuiltjes makkelijk uit de lucht verwijderd worden. Dergelijk type ontvochtigers is eenvoudig te bedienen en zul je tegenwoordig in menig huiskamer kunnen spotten.

Tegenwoordig bestaan er ook heel wat elektrische ontvochtigers waarbij je de vochtigheidsgraad kunt instellen en die na verloop automatisch zullen uitschakelen. Echter moet je het hoge prijskaartje er wel bijnemen alhoewel er altijd wel aanbiedingen te spotten zijn.

 

De grootte en het type ruimte in functie van de capaciteit

Bij de aanschaf van een luchtontvochtiger is het minstens even belangrijk om stil te staan bij de grootte en het type ruimte. Kortom, waar wil je de ontvochtiger precies plaatsen, hoe ziet de ruimte er uit én vooral; wat is de oppervlakte in vierkante meter? Zo heb je heel wat ontvochtigers die bijvoorbeeld alleen maar geschikt zijn om ruimtes van maximaal 10 vierkante meter te behandelen terwijl andere luchtontvochtigers dan weer de optie aanbieden om ruimtes tot wel 100 vierkante meter te ontvochtigen.

Naast de totale oppervlakte van te behandelen ruimte, is het type ruimte minstens even belangrijk. Bedenk dus op voorhand waar je de luchtontvochtiger wilt installeren. Zo bestaan er heel wat apparaten die speciaal ontwikkeld zijn om in vochtige ruimtes zoals de badkamer te plaatsen, terwijl andere ontvochtigers dan weer minder geschikt zijn om in een koude ruimte te plaatsen. Ontvochtigers met een nachtmodus functie zijn dan weer vooral bedoeld voor gebruik ’s nachts en bijgevolg ideaal om in de slaapkamer te bevestigen.

Kortom, het is belangrijk om een luchtontvochtiger in huis te halen die geschikt is voor de ruimte waarin je hem hebben wilt. Zo zal een ontvochtiger met een maximale capaciteit van 25 vierkante meter, heel wat moeite moeten doen om een ruimte van 40 vierkante meter te behandelen. En zal een apparaat dat niet bestand is tegen vochtigheid het niet goed doen in de badkamer.

 

Reservoir of toch liever een afvoerslang

Bij de meeste luchtontvochtigers wordt het water vrijwel meteen en geheel automatisch opgevangen door middel van een reservoir. Echter, bestaan er ook heel wat ontvochtigers die zowel voorzien zijn van een reservoir alsook afvoerslang. Indien er een afvoer in de kamer, waar je de ontvochtiger wilt plaatsen, aanwezig is én je het reservoir niet continu wilt moeten legen; dan is het gebruik van een afvoerslang een goede aanbeveling. Is er geen afvoer in de ruimte en wil je het reservoir niet om de haverklap hoeven te legen, kies dan bij voorkeur voor een ontvochtiger met een ruim waterreservoir.

Energieverbruik, geluid en luchtreiniger

Wat betreft het energieverbruik, zien we een grote variëteit tussen de verschillende luchtontvochtigers. Zo zullen sommige apparaten een vermogen van 30 Watt aanwenden terwijl andere ontvochtigers ruim 500 Watt aan energie zullen gebruik. Om het energieverbruikt te bepalen, houd je bij voorkeur rekening met het formaat enerzijds en de capaciteit anderzijds. Besef wel dat er ook heel wat ontvochtigers zijn met een capaciteit van amper 10 liter per dag die minder verbruiken dan eentje met 20 liter per dag.

Naast het energieverbruik kan ook het geluid, uitgedrukt in decibels, door sommige klanten als bepalend worden beschouwd. Houd er rekening mee dat je zelfs de stilste luchtontvochtiger, of het toestel dat voorzien is van een nachtmodus, altijd wel een beetje zult horen.

Tot slot willen we er nog even kort op wijzen dat elke luchtontvochtiger voorzien is van een kwalitatieve filter waarmee stof- en vuildeeltjes uit de lucht kunnen worden verwijderd. Echter bestaan er apparaten waarbij meerdere filtertechnieken met elkaar worden gecombineerd zodanig dat de luchtontvochtiger ook in staat is om de lucht te reinigen. Bij een dergelijk veelzijdig apparaat wordt dan vaak gebruik gemaakt van een HEPA filter, een koolstoffilter, een uv-filter of ionisator.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een luchtontvochtiger en wat doet hij?

Een luchtontvochtiger is een elektrische, vaak compact, apparaatje waarmee je een (te) hoge luchtvochtigheid opnieuw naar een acceptabel én bovenal veilig peil kunt brengen. Op die manier wordt binnenin huis opnieuw een gezond leefklimaat gecreëerd met dank aan de ontvochtiger.

De werking van een dergelijk apparaatje kan behoorlijk eenvoudig worden verklaard, ondanks het feit dat er heel wat diversiteit onder de ontvochtigers te bespeuren valt. Algemeen zullen ontvochtigers alle overtollige waterdamp uit de lucht gaan onttrekken. De hoeveelheid, uitgedrukt in liters, is afhankelijk van het type ontvochtiger dat je in huis haalt.

De vochtige lucht die dus door het apparaat wordt aangezogen, wordt vervolgens naar een krachtige verdamper geleid waarna de lucht wordt afgekoeld. Eenmaal de lucht is afgekoeld kan deze, met behulp van de ontvochtiger, gaan condenseren. Het gecondenseerde water wordt vervolgens opgevangen door een reservoir of afgeleid door middel van een afvoeraansluiting. De overblijvende droge lucht wordt verwarmd en vervolgens opnieuw de ruimte ingestuurd.

Q2: Wat is een goede luchtontvochtiger en wanneer moet je hem gebruiken?

Een goede luchtontvochtiger is bijgevolg een apparaatje dat meteen in werking treed zodra een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte wordt geconstateerd en automatisch weer uitschakelt wanneer de ideale luchtvochtigheid wordt bereikt.

Je kunt een te hoge luchtvochtigheid ook min of meer proberen vermijden door ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd wordt. Indien dat niet het geval is, zal de vochtigheid worden opgeslagen in de muren, meubels en plafonds van het huis. Dit veroorzaakt niet alleen een muffe geur maar kan ook het antwoord zijn op bepaalde (ernstige) gezondheidsklachten. Kortom, allemaal signalen om een krachtige ontvochtiger in huis te halen.

 

Q3: Wat kost een luchtontvochtiger?

Het is moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te bieden aangezien het prijskaartje afhankelijk blijkt van verschillende externe factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de capaciteit van de ontvochtiger. Een luchtontvochtiger die in staat is om een ruimte van 100 m2 aan te pakken zal duurder zijn dan een exemplaar die amper een ruimte van 10 m2 kan ontvochtigen.

Algemeen zul je dus moeten rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 245 euro. Wetende dat de prijs, afhankelijk van de verschillende factoren, makkelijk kan schommelen van 5 à 10 euro tot maar liefst 2850 à 3000 euro. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES