7 beste Luchtontvochtigers Test van 2024

Laatste update: 15.07.24

 

Luchtontvochtigers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met behulp van een degelijke luchtontvochtiger wordt alle overtollige vocht uit de lucht verwijderd. Op die manier kunnen eventuele gezondheidsproblemen zoals allergieën voorkomen worden. Alvorens een luchtontvochtiger aan te kopen, is het misschien een goed idee om even de koopgids te raadplegen. Zo weet je met welke factoren en kenmerken je zoal rekening kunt houden. Je kunt natuurlijk ook meteen doorklikken naar onze top 3. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de LifeGoods Luchtontvochtiger die gekenmerkt wordt door een aanzienlijk vermogen van 185 watt. Daartegenover staat de Auronic 12L Luchtontvochtiger die met zijn handige indicatiesysteem te allen tijde een frisse binnenklimaat verzekert.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 Beste Luchtontvochtigers (Reviews) van 2024

 

Heb jij in jouw huis ook last van een te hoge luchtvochtigheid? Dan is het aangeraden om een luchtontvochtiger aan te schaffen. Met zo een luchtontvochtiger verwijder je al het extra vocht in de lucht en kun je diverse gezondheidsproblemen voorkomen. Een te hoge luchtvochtigheid kan je interieur op den duur aantasten. Bekijk de opties hieronder en kies de beste luchtontvochtiger voor een optimaal binnenhuisklimaat.

 

1. LifeGoods Luchtontvochtiger – Ontvochtigt 12L per Dag – Was-droog Functie – Wit

 

Net zoals de bekende Trotec luchtontvochtigers behoort ook dit exemplaar van LifeGoods tot de populaire apparaten, getuige onder meer de vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 4,7 sterren. Dat deze luchtontvochtiger volgens velen een meer dan goede aanbeveling is, mag dan wel duidelijk zijn maar wat maakt hem dan zo speciaal? Wij pluizen het graag even samen met jou uit!

Zo kenmerkt deze (beste) luchtontvochtiger zich in eerste instantie door een relatief compact en bijzonder handzaam ontwerp van 30,5 x 26,5 x 52 cm en een bijbehorend gewicht van ongeveer 11 kg. Met behulp van het 1,5 meter lange snoer kun je deze (Action) luchtontvochtiger zonder problemen op het stroomnet aansluiten – weliswaar rekening houdend met een invoerspanning van 220V – waarna een ruim vermogen tot 185 watt kan worden gegarandeerd.

Dit alles wordt aangevuld met een waterreservoir van 2 liter en een ruime luchtontvochtiging capaciteit van maar liefst 12 liter per dag. Daarbij weet het apparaat nauwkeurig te functioneren binnen een temperatuurbereik van 5 tot 35ºC. Zijn gebruiksgemak wordt verder aangesterkt met een relatief laag geluidsniveau van 36 dB, een geïntegreerde timer en ledindicator, een luchtfilter en een set geïntegreerde wieltjes.

 

Voordelen:

Capaciteit: bij correct gebruik, weet deze luchtontvochtiger een ruime capaciteit van maar liefst 12 liter per dag te behalen.

Handig in gebruik: de geïntegreerde luchtfilter wordt aangevuld met een 2 liter ruim reservoir, een timerfunctie, een ledindicator en een set handige wieltjes.

Vermogen: eenmaal correct aangesloten én ingeschakeld, kun je genieten van een maximaal vermogen tot 185 watt binnen een werktemperatuur van 5 tot 35ºC-

Voeding: de luchtontvochtiger is voorzien van een 1,5 meter lang snoer waarmee je het toestel eenvoudig op het stroomnet kunt aansluiten.

 

Nadelen:

Geen kelder: ben je op zoek naar een luchtontvochtiger om in de kelder te installeren, dan weten we niet of dit exemplaar voldoende krachtig is.

Prijs: de hoge prijs zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Auronic Luchtontvochtiger – Ontvochtigt 12L per Dag – Was-droog Functie – Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer & Badkamer – Wit

 

De Auronic 12L ontvochtiger kwam uit onze luchtontvochtiger test als tweede uit de bus. En voor goede reden. Ten eerste weet hij een vermogen van 185 watt te genereren. Hij is ontzettend krachtig en zuigt ongelooflijk veel vocht uit de lucht. Daarnaast is hij voorzien van een wasdroogfunctie om je was sneller te drogen.

Ten tweede is het apparaat uitgerust met een handig indicatiesysteem dat de vochtigheidsgraad aangeeft. Hierdoor kun je hem op tijd aanzetten en krijg je nooit te maken met een vochtige ruimte. 

En dan heb je nog het design. Het apparaat komt met een ruime reservoir van 2 liter. Handig, want je hoeft hem niet constant te legen. Hij wordt op wielen gesteund en is dus gemakkelijk te verplaatsen.

 

Voordelen:

Ontvochtigingscapaciteit: klanten laten weten dat de ontvochtiger ongelooflijk veel vocht uit de lucht zuigt. Hij kan zelfs de was drogen.

Gebruiksgemak: de luchtontvochtiger is eenvoudig te bedienen en is door de wielen makkelijk van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen.

Automatische schakelaar: hij gaat zelf uit wanneer het reservoir vol is, dus geen stress als het eens aanblijft.

 

Nadelen:

Reservoir: volgens een klant is het reservoir wat moeilijk eruit te halen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Luchtontvochtiger Aironex – Ontvochtigt 12 liter per dag – Extreem Stil Geschikt voor woonkamer, slaapkamer en badkamer – Vochtvreter – Luchtontvochtiger en Luchtreiniger – Luchtontvochtiger slaapkamer – Wit – Dehumidifier

 

Op zoek naar een luchtvochtiger voor slaapkamers? Dan is de Aironex een goede aanbeveling. Hij is ontzettend stil en kan dus gerust in de kamer. Met zijn vermogen van 200 watt zuigt hij heel wat vocht uit de lucht. Hierdoor kun je genieten van een prettige, frisse atmosfeer zonder allergieën, muffe geuren en schimmels.

Het apparaat is daarnaast geschikt voor het drogen van de was. Met zijn tankcapaciteit van 2 liter en de overloopbeveiliging hoef je hem niet steeds  te legen. Bovendien is hij voorzien van een kinderslot en kun je dus geen kostbare fout maken.

Door de handige weergave kun je ingrijpen voordat de vochtigheid verder toeneemt. Het elegante, high-tech design staat heel mooi in de ruimte. Tegelijkertijd is het apparaat heel eenvoudig in gebruik. En dan heb je nog de wielen en het verzonken handvat om het apparaat makkelijk te verplaatsen.

 

Voordelen:

Capaciteit: met zijn vermogen van 200 watt is de ontvochtiger in staat om heel vocht uit de lucht te zuigen.

Installatie: hij is eenvoudig te installeren—geen stress, geen gedoe.

Design: het strakke ontwerp wordt eveneens ondersteund door een digitaal display voor gemakkelijke controle.

Stil: het apparaat is op z’n max 36 dB, superstil dus. Daardoor is het ook geschikt om de bitterkoude dagen in je kamer wat aangenamer te maken.

 

Nadelen:

Weinig beoordelingen: door het beperkte aantal reviews kunnen we geen standvastige uitspraken doen over mogelijke tekortkomingen aan het apparaat.

 

 

 

 

4. Pingi Vida Luchtontvochtiger 1 Lt. 30M2

 

Met de Pingi luchtontvochtiger kies je niet alleen voor kwaliteit en gebruiksgemak maar duidelijk ook voor een betaalbaar prijskaartje. De lage prijs maakt dit toestel alvast een pak toegankelijker voor mensen die net iets minder budget te besteden hebben. Hij maakt gebruik van een bijzonder ruim waterreservoir met een inhoud van 1000 ml dat bovendien makkelijk te legen is. Zodra het reservoir voor 90% gevuld is, schakelt de ontvochtiger vrijwel automatisch uit.

De ontvochtiger wordt verder aangevuld met een vermogen van 30 Watt waardoor ruimtes tot maximaal 30 m2 probleemloos kunnen behandeld worden. Houd echter wel rekening met een geluidsniveau van maximaal 52 dB, waardoor hij niet meteen tot de stille apparaten uit het lijstje zal behoren. Daarnaast ben je verzekerd van een nachtmodus, een aan- én uitschakelaar, een kinderbeveiliging, een indicatielampje en een veiligheid bij het uitschakelen.

Ondanks de vele mogelijkheden en pluspunten lijken de meningen op het eerste zicht toch lichtjes verdeeld. Voor sommigen is dit duidelijk een topproduct gebleken terwijl andere klanten spreken van een matige kwaliteit en bijgevolg prijzig toestel.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de luchtontvochtiger van Pingi wordt geleverd inclusief een adapter, een wandbevestiging, een bevestigingsset, een 150 cm lange afvoerslang en een informatieve gebruiksaanwijzing.

Waterreservoir: het waterreservoir kent een totale inhoud van 1000 ml en zal ervoor zorgen dat de ontvochtiger automatisch uitschakelt zodra het tot 90% met vocht is gevuld.

Vermogen: eenmaal correct ingeschakeld en verbonden met het lichtnet kan hij makkelijk een ruim vermogen van 30 Watt genereren.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de kwaliteit te wensen overlaat en vindt bijgevolg het prijskaartje net iets te duur.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Qlima D 612 Luchtontvochtiger Ruimtes tot 66 m2

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn dan kun je ook altijd opteren om voor deze unieke ontvochtiger van Qlima te kiezen. Bovendien is het apparaat ook voorzien van een duurzame 3-laagse filter, een handige timerfunctie en zelfs een hygrometer. Zo kun je ten alle tijde het vochtigheidsniveau in de ruimte meten.

De kracht van het apparaat wordt gecombineerd met een ruime tankinhoud van maar liefst 1,8 liter. Bovendien kun je het waterreservoir er makkelijk afhalen om bij te vullen of even schoon te maken. Verder geniet je een maximale ontvochtigingscapaciteit van maar liefst 10 liter per 24 uur. Ideaal dus voor ruimtes met een maximale oppervlakte van 66 m2. Ondanks de enorme kracht, zul je versteld staan van het beperkte stroomverbruik. Bovendien is het ook nog eens zo goed als geluidloos.

De meeste klanten geven een positieve beoordeling op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit. Echter blijkt er toch een enkele koper te zijn die iets minder tevreden is. Zo zou het toestel alleen maar een aanbeveling zijn voor nieuwbouw woningen.

Tenslotte kunnen we het rijtje afsluiten met deze unieke ontvochtiger van het, al dan niet bekende merk Qlima. Het is een handig en krachtig apparaat dat zonder problemen ruimtes tot wel 66 m2 aankan. Hieronder hebben we de voor- en nadelen alvast voor jou op een rijtje geplaatst.

 

Voordelen:

Geluidsniveau: met een maximaal geluidsniveau van 39 dB gaat het hier om een behoorlijk stil, zo goed als geluidloos apparaat.

Capaciteit: het is een krachtig en duurzaam apparaat met een maximale luchtstroom van maar liefst 85 m3 per uur en een totale ontvochtigingscapaciteit van wel 12 liter per 24 uur.

Waterreservoir: het toestel wordt gekenmerkt door een stevig en groot waterreservoir met een totale tankinhoud van wel 1,8 liter.

 

Nadelen:

Enkel nieuwbouw: één enkele koper maakt melding van het feit dat het toestel alleen geschikt zou zijn voor nieuwbouw woningen. Dit wordt niet bevestigd door de meerderheid van de klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Trotec TTK 122 E luchtontvochtiger 49 dB heetgas-ontdooiautomaat

 

Mag het toch allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je bewust op zoek naar een luchtontvochtiger die een grote ruimte kan behandelen? Dan raden wij jou de TTK 122 E luchtontvochtiger aan die, net zoals het eerste product, afkomstig blijkt van Trotec. Trotec is dan ook een vaste waarde op dit gebied en wordt met rede beschouwd als veruit het beste merk.

Eenmaal ingeschakeld kan deze luchtontvochtiger makkelijk een ontvochtigheidscapaciteit bereiken van maar liefst 40 liter per 24 uren alsook een luchthoeveelheid produceren van 350 m3/ uur. Dit maakt hem uitermate geschikt voor oppervlakten tot maximaal 140 m2 groot. Verder geniet je een ruim werkbereik waarbij de temperatuur kan variëren van 9 tot 35 graden Celsius en de luchtvochtigheid van 40 tot 100%.

De combinatie van de robuuste RVS behuizing, de rubberen zwenkwieltjes en ergonomische beugels zorgen er overigens ook voor dat je hem werkelijk overal kunt plaatsen. Hij zou dus ook perfect de ideale luchtontvochtiger voor in de kelder kunnen zijn. Jammer genoeg blijken er nog geen reacties geplaatst waardoor wij jou geen verder advies kunnen geven over de gebruikerservaringen.

 

Voordelen:

Werkbereik: zowel op vlak van temperatuur als luchtvochtigheid wordt een ruim werkbereik berekend van respectievelijk 9 tot 35 graden Celsius en 40 tot 100% vochtigheid.

Voeding: de luchtontvochtiger kan makkelijk op de netstroom worden aangesloten waarbij een aansluitspanning geldt van 230 Volt.

Waterreservoir: hij wordt gekenmerkt door een 10 liter waterreservoir waarbij vervolgens ook een waarschuwingslampje zal branden op het moment dat het reservoir moet worden bijgevuld.

Materialen: de behuizing van deze luchtontvochtiger is voornamelijk gemaakt uit RVS terwijl de wieltjes uit rubber bestaan. Dit wordt aangevuld met een ergonomische handgreep.

 

Nadelen:

Prijskaartje: indien je mocht overwegen om deze luchtontvochtiger aan te kopen dan zul je jammer genoeg wel iets dieper in de buidel moeten tasten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Delonghi DNS80 Luchtontvochtiger 700W Grijs/Zilver

 

Dit apparaat van Delonghi heeft een vermogen van 700 watt wat hem een flinke ontvochtiger maakt. Hij zuigt heel snel een grote hoeveelheid vocht die wordt gedumpt in zijn ruime reservoir van 2,8 liter. Hierdoor hoef je hem niet steeds te legen.

Daarnaast is het apparaat voorzien van een wasdroogfunctie en een timer waarmee hij automatisch uit kan. Met het handige digitale display kun je hem heel eenvoudig bedienen. Hij is voorzien van 5 snelheden om de ruimte volgens jouw behoeften te ontvochtigen.

Dan heb je nog het strakke design dat heel luxe eruitziet en toch onopvallend is. Hij is ook voorzien van een handvat zodat je hem kunt dragen naar een andere ruimte. Hij is trouwens niet zo zwaar als andere modellen—slechts 6,5 kg.

 

Voordelen:

Capaciteit: zijn vermogen van 700 watt maakt hem een flinke ontvochtiger die veel lucht zuigt en in staat is een ruimte condensvrij te maken.

Gebruiksgemak: het apparaat is plug-and-play. Je hoeft niet te raden naar de functies.

Handige functies: de blaasrichting is in te stellen waardoor je een ruimte  gericht kunt ontvochtigen.

 

Nadelen:

Geluid: hoewel het apparaat in zijn minimale stand redelijk stil is, is hij wel hoorbaar op de hogere stand.

Prijzig: de prijs zou voor velen wellicht een domper op de feestvreugde kunnen zijn.

 

 

 

 

Luchtontvochtigers koopgids

 

Als je teveel luchtvochtigheid in je huis hebt dan kun je dit oplossen met een luchtontvochtiger. Wij sommen enkele belangrijke factoren op om op te letten bij de aankoop van zo’n toestel. Zo bestaan er verschillende luchtontvochtigers die verschillende voordelen bieden. Hoeveel energie gebruikt het en hoe groot moet het zijn voor je ruimte? Natuurlijk is de kostprijs van het apparaat ook van belang.

Soorten luchtontvochtigers en eigenschappen

Luchtontvochtigers worden meestal ingedeeld op basis van de maximale luchtontvochtiging in kubieke meters. De meeste worden in ingedeeld in twee groepen: modellen die ruimtes tot 100 kubieke meter kunnen ontvochtigen en apparaten die geschikt zijn voor ruimtes groter dan 100 kubieke meter. Je moet dus zelf weten welk soort apparaat je zult nodig hebben gebaseerd op de ruimte waar je het toestel het meeste nodig hebt.

De snelheid waarmee de machine de lucht ontvochtigt is ook belangrijk. Een luchtontvochtiger zal een bepaalde hoeveelheid vocht per uur uit de lucht halen. Als je dus teveel vocht hebt in een bepaalde ruimte kun je kiezen voor een toestel met een hoge snelheid van ontvochtiging.

Sommige modellen zijn uitgerust met een ingebouwde hygrometer, zo kun je de vochtigheidsgraad in de ruimte meten en zelf instellen hoe vochtig je een bepaalde ruimte wilt. Dit maakt het makkelijk om bepaalde ruimtes op de juiste vochtigheidsgraad te krijgen. Denk bijvoorbeeld maar aan een babykamer.

Tenslotte zijn er ook toestellen die over een luchtreiniger beschikken. Dit biedt extra voordelen want de lucht wordt niet alleen droger gemaakt maar ook nog eens schoner. Zo leef je in een gezondere omgeving en adem je minder stof en vuil in.

Een luchtontvochtiger kan schimmelvorming tegengaan en helpt er ook bij om je was sneller te laten drogen. Als je een bibliotheek in je huis hebt dan helpt dit apparaat om aantasting van het papier te voorkomen.

 

Waar ga je het apparaat voor gebruiken

Het is belangrijk om een luchtontvochtiger te kopen die geschikt is voor de ruimte waar je de lucht wilt drogen. Het aantal vierkante meters van de ruimte is dus belangrijk. Als je een toestel die geschikt is voor 25 vierkante meter plaatst in een ruimte van 40 vierkante meter zal het veel meer tijd en energie kosten om de lucht te ontvochtigen. Het zal ook geen optimale resultaten bereiken.

Een normale luchtbevochtiger onttrekt gemiddeld 10 liter vocht aan de lucht in 24 uur. Deze toestellen zijn doorgaans geschikt voor ruimtes zoals slaapkamers of keukens. Heb je een toestel nodig met een grotere capaciteit zoals bijvoorbeeld een vochtige kelder, dan kun je toestellen kopen die wel tot 30 liter vocht aan de lucht onttrekken in 24 uur.

Houd er ook rekening mee dat de apparaten zullen verschillen op basis van het gebruik in kleine, middelgrote of grote ruimtes. De prijs zal ook duurder worden als je een groter toestel wilt kopen.

 

Onderhoud en gebruiksgemak

Als je een luchtontvochtiger nodig hebt die bijna continu zal moeten aanstaan dan kun je beter kiezen voor een model met een permanente afvoer. De meeste apparaten gebruiken echter een waterreservoir die je kunt uitnemen om te legen. Dit reservoir moet ook af en toe schoongemaakt worden.

Sommige apparaten zijn voorzien van een waarschuwingslampje die aangeeft wanneer het waterreservoir vol is. Andere apparaten zijn uitgerust met een functie voor automatische inschakeling wanneer de watertank vol is.

Het is ook nuttig als je makkelijk bij de luchtfilter van het apparaat kunt, deze filter zul je ook af en toe moeten schoonmaken en in extreme gevallen zul je een nieuwe filter moeten plaatsen.

Sommige apparaten zijn zo gebruiksvriendelijk dat ze automatisch uitschakelen wanneer de gewenste vochtigheidsgraad bereikt is. Of ze blijven in standby mode om terug in te schakelen wanneer er terug te veel vocht gedetecteerd wordt. Dit allemaal dankzij het gebruik van hygrometers en hygrostaten. Als ze over een timer beschikken kun je ze ook laten inschakelen enkel wanneer jij dat wilt.

Verplaatsing en prijs

De meeste luchtontvochtigers beschikken over wielen aan de onderkant zodat je het apparaat makkelijk kunt verplaatsen. Deze apparaten zijn niet altijd even licht, vooral als het waterreservoir bijna vol is, dus het is makkelijker te verplaatsen met de wieltjes. Jammer genoeg beschikken niet alle apparaten over wieltjes. Dit is bij sommige modellen ook niet nodig, vooral de modellen met een permanente afvoer zul je niet kunnen verplaatsen voor deze reden.

Een luchtontvochtiger is niet één van de goedkoopste apparaten. Gelukkig kun je tegenwoordig online honderden apparaten vergelijken voordat je een keuze maakt. Er bestaan website die wekelijks of maandelijks aanbiedingen hebben dus het is aanbevolen om eerst wat onderzoek uit te voeren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een luchtontvochtiger en wat doet hij?

Een luchtontvochtiger is een elektrische, vaak compact, apparaatje waarmee je een (te) hoge luchtvochtigheid opnieuw naar een acceptabel én bovenal veilig peil kunt brengen. Op die manier wordt binnenin huis opnieuw een gezond leefklimaat gecreëerd met dank aan de ontvochtiger.

De werking van een dergelijk apparaatje kan behoorlijk eenvoudig worden verklaard, ondanks het feit dat er heel wat diversiteit onder de ontvochtigers te bespeuren valt. Algemeen zullen ontvochtigers alle overtollige waterdamp uit de lucht gaan onttrekken. De hoeveelheid, uitgedrukt in liters, is afhankelijk van het type ontvochtiger dat je in huis haalt.

De vochtige lucht die dus door het apparaat wordt aangezogen, wordt vervolgens naar een krachtige verdamper geleid waarna de lucht wordt afgekoeld. Eenmaal de lucht is afgekoeld kan deze, met behulp van de ontvochtiger, gaan condenseren. Het gecondenseerde water wordt vervolgens opgevangen door een reservoir of afgeleid door middel van een afvoeraansluiting. De overblijvende droge lucht wordt verwarmd en vervolgens opnieuw de ruimte ingestuurd.

Q2: Wat is een goede luchtontvochtiger en wanneer moet je hem gebruiken?

Een goede luchtontvochtiger is bijgevolg een apparaatje dat meteen in werking treed zodra een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte wordt geconstateerd en automatisch weer uitschakelt wanneer de ideale luchtvochtigheid wordt bereikt.

Je kunt een te hoge luchtvochtigheid ook min of meer proberen vermijden door ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd wordt. Indien dat niet het geval is, zal de vochtigheid worden opgeslagen in de muren, meubels en plafonds van het huis. Dit veroorzaakt niet alleen een muffe geur maar kan ook het antwoord zijn op bepaalde (ernstige) gezondheidsklachten. Kortom, allemaal signalen om een krachtige ontvochtiger in huis te halen.

 

Q3: Wat kost een luchtontvochtiger?

Het is moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te bieden aangezien het prijskaartje afhankelijk blijkt van verschillende externe factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan de capaciteit van de ontvochtiger. Een luchtontvochtiger die in staat is om een ruimte van 100 m2 aan te pakken zal duurder zijn dan een exemplaar die amper een ruimte van 10 m2 kan ontvochtigen.

Algemeen zul je dus moeten rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van ongeveer 245 euro. Wetende dat de prijs, afhankelijk van de verschillende factoren, makkelijk kan schommelen van 5 à 10 euro tot maar liefst 2850 à 3000 euro. 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES