5 beste Luchtreinigers Test van 2021

Laatste update: 26.07.21

 

Beste luchtreinigers – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Tegenwoordig is het aanbod aan luchtreinigers behoorlijk groot waardoor het niet altijd meer duidelijk is wat nu precies de beste reiniger blijkt te zijn. In onze bijbehorende koopgids bespreken we enkele factoren en kenmerken die de zoektocht net iets makkelijker kunnen maken. Ben je echt dringend op zoek naar een krachtige luchtreiniger dan kun je altijd nog de top 3 bekijken. Daarin stellen we jou de 3 best beoordeelde hedendaagse luchtreinigers aan jou voor. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor de Philips Series 5000i AC5659/10. Deze krachtige luchtreiniger is, zoals je kunt vermoeden, geschikt om middelgrote tot grote ruimtes en oppervlaktes aan te pakken. Ben je op zoek naar een luchtreiniger om iets kleinere ruimtes met een maximale oppervlakte van 70 m2 aan te pakken. Dan blijkt de Clean Air Optima CA-509D alvast een schot in de roos te zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Luchtreinigers Koopgids

 

Overweeg je om een degelijke luchtreiniger aan te kopen? Houd dan zeker rekening met bepaalde factoren zoals het type, de voordelen, de plaatsing en natuurlijk ook de kenmerken ervan. Het blijkt alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk luchtreinigers met elkaar te vergelijken alvorens een keuze te maken. Daar niet alle luchtreinigers beschikken over een vriendelijk prijskaartje, zijn aanbiedingen en promoties altijd welkom. Veel succes!

Wat is een luchtreiniger

Een luchtreiniger is een handig apparaatje waarmee je zonder problemen de lucht in een bepaalde ruimte kunt reinigen. Dat wil zeggen dat niet alleen stofdeeltjes maar ook smog, ozon en fijn stof zonder problemen worden aangepakt en verwijderd. Evenals tal van andere vormen van luchtvervuiling, en dat is uiteraard best wel handig.

Het gebruik van een luchtreiniger wordt trouwens hard aangeraden en dan zeker op warme zomerdagen. Zodra het wat warmer wordt, gaat de luchtkwaliteit er binnenshuis bijzonder snel op achteruit. Dat heeft vooral te maken met het feit dat droogte gelijk ook meer fijn stof creëert.

Daarnaast is een degelijk functionerende luchtreiniger ook een goed idee om eventuele bacteriën en/ of virusdeeltje aan te pakken en te verwijderen. Hoeveel mensen zijn er niet die last hebben van astma of die te kampen hebben met één of andere stofallergie? Een luchtreiniger kan dan ook de oplossing of alvast een hulpmiddel zijn bij heel wat problemen.

 

De voordelen en het gebruiksgemak

We hebben het al min of meer doen uitschijnen maar het gebruik van een degelijke luchtreiniger biedt heel wat voordelen. Afhankelijk van het type luchtreiniger die je besluit aan te kopen, is het apparaat in staat om fijn stof te verwijderen, net zoals eventuele pollen afkomstig van planten en/ of bomen die in bloei staan.

Vervelende rookgeuren en andere nare geurtjes kunnen ook makkelijk door een luchtreiniger worden aangepakt. Net zoals het verwijderen van eventuele bacteriën of zelfs virusdeeltje die mogelijks in de lucht hangen. Zelfs het verwijderen van schimmels of eventuele sporen van vochtschimmel kunnen worden aangepakt met behulp van een krachtige luchtreiniger.

 

De reinigingsmethode

Er bestaan dus wel degelijk heel wat verschillende luchtreinigers. En het onderscheid wordt voornamelijk gemaakt op basis van de reinigingsmethode die door de luchtreiniger wordt gebruikt. Zo kunnen er verschillende technieken gebruikt worden om de lucht in de woning of een bepaalde ruimte te zuiveren. Zo kun je kiezen voor een luchtreiniger op basis van filters, ionisatie of UV-licht.

Een reiniger die is uitgerust met 1 of meerdere filters is momenteel het meest populair. De lucht in de woning of de ruimte wordt door de filters aangezogen en vervolgens met behulp van de filter gezuiverd. Het kan hierbij gaan om een koolstoffilter, Hepa-filter of een combinatie van beide. Kies je voor de UV-filter dan zul je kunnen vaststellen dat dergelijke reinigers voorzien zijn van een krachtige UV-lamp. Het licht van dergelijke lamp kan makkelijk en snel bacteriën en virussen doden.

Tot slot is er nog de mogelijkheid om een reiniger met ionisatie aan te kopen. Deze apparaten zijn momenteel nog iets duurder in de aanschaf maar wel bijzonder veelbelovend. Dergelijke reinigers worden gekenmerkt door de productie van positief en negatief geladen ionen die de zogenaamde “slechte” stoffen zullen aanpakken.

 

De oppervlakte van de ruimte en de plaatsing

Bij het kiezen van de luchtreiniger is het ook aangewezen om stil te staan bij de kracht ervan. Met de kracht wordt het vermogen bedoeld, dat steevast in Watt wordt uitgedrukt. Hoe meer vermogen, hoe krachtiger de luchtreiniger en hoe groter de aan te pakken ruimte mag zijn. Zo kun je kiezen voor een luchtreiniger die ruimtes van maximaal 25 m2 kan aanpakken. Terwijl er ook heel wat reinigers zijn, ontworpen voor grotere ruimtes vanaf 100 m2 of meer. In het laatste geval zul je meer vermogen nodig hebben.

Daarnaast is het ook belangrijk om aandachtig te zijn wat betreft de plaatsing. Het is niet de bedoeling om de reiniger zomaar in het wilde weg even een plekje te geven. Algemeen geldt de regelen dat een reiniger best op een centrale plek in de ruimte staat. Wil je vooral grote stofdeeltjes en pollen kunnen verwijderen, plaats de reiniger dan bij voorkeur ook laag. Het verwijderen van fijn stof, vuildeeltjes en dergelijke gaat dan weer beter bij een hoge plaatsing.

Geluidsniveau

Tot slot, sommige reinigers zullen net iets meer geluid produceren ten opzichte van andere reinigers. Als je bijvoorbeeld een luchtreiniger aankoopt met een vrij krachtig vermogen en verschillende schakelstanden, dan lijkt het logisch dat een hogere stand ook meer geluid produceert. Het geluidsniveau wordt steevast weergegeven in decibels en afgekort met “dB”.

Een luchtreiniger met een geluidsniveau van slechts 32 dB is bijvoorbeeld zo goed als geluidloos. Wat een voordeel kan zijn indien je de reiniger ook ’s nachts wenst te gebruiken. Een reiniger met een geluidsniveau van 50 dB behoort nog altijd tot de stille apparaten maar zal ’s nachts uiteraard als iets meer hoorbaar zijn. Houd daar dus zeker rekening mee.

 

5 beste luchtreinigers (Reviews) van 2021

 

Steeds meer mensen gaan op zoek naar een duurzame luchtreiniger. Dat kan een aanbieding zijn of evengoed een apparaatje dat je wat duurder moet betalen. Kies je voor één van de bekende merken zoals Dyson en Philips of kies je toch voor een luchtreiniger van Medisana, Heba of Honeywell? Aan jou de keuze! Wij selecteerden alvast 5 topproducten rekening houdend met de online reviews en het advies van andere kopers. Bekijk het even en kies er de voor jou beste luchtreiniger uit.

 

 

1. Philips Series 5000i AC5659/10 Luchtreiniger voor ruimtes tot 130 m2

 

Ben je op zoek naar een luchtreiniger om grote ruimtes met een oppervlakte van maximaal 130 m2 aan te pakken? Dan lijkt dit apparaat van Philips best een stap in de goede richting. Houd er wel rekening mee dat het niet meteen één van de goedkope luchtreinigers is en er dus wel wat budget voor nodig zal zijn.

Het apparaat beschikt over een krachtig vermogen dat moeiteloos 230 Watt kan bereiken en de mogelijkheid aanbiedt om te schakelen tussen 4 verschillende standen. Verder geniet je een handige ventilatiefunctie en een krachtig reinigingssysteem waarbij een koolstoffilter en Hepa-filter worden gecombineerd. Indien gewenst, kun je de luchtreiniger makkelijk verplaatsen dankzij de wieltjes waarover het beschikt en is er ook een mogelijkheid om de nachtmodus in te schakelen.

Het is een compact maar krachtig apparaat dat voorzien is van een praktische aan- en uitschakelaar. Bovendien bedraagt het geluidsniveau amper 32 dB waardoor het apparaat vrijwel geluidloos blijkt te zijn. Ondanks de hoge prijs stellen we vast dat klanten overtuigd zijn van de kwaliteit en het product aanraden.

Deze unieke luchtreiniger wordt jou aangeboden door het bekende, en misschien gelijk wel het beste merk; Philips. Voor heel wat gebruikers staat Philips gelijk aan een uitstekende kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Wij zetten de populairste kenmerken alvast even voor jou op een rijtje.

 

Voordelen

Vermogen: het vermogen van deze luchtreiniger wordt geschat op maar liefst 230 Watt, wat behoorlijk hoog is. Bovendien kun je kiezen tussen meerdere standen.

Reinigingssysteem: het reinigingssysteem is behoorlijk krachtig te noemen doordat een kwalitatieve Hepa-filter gecombineerd werd met een koolstoffilter.

Verrijdbaar: de wieltjes zorgen ervoor dat je de luchtreiniger makkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen.

Geluidsniveau: met een geluidsniveau van slechts 32 dB, is dit apparaat amper hoorbaar.

 

Nadelen

Prijskaartje: jammer genoeg is het niet meteen de luchtreiniger met de laagste prijs.

Koop bij bol.com (€599)

 

 

 

 

2. Clean Air Optima CA-509D Luchtreiniger met ionisator

 

Ben je op zoek naar een luchtreiniger inclusief ionisator? Dan lijkt dit product, jou aangeboden door Clean Air Optima alvast een goede aanbeveling te zijn. Het is een compact maar krachtig apparaat met een ruim vermogen geschikt voor ruimtes tot 70 m2.  Bovendien heb je hierbij de mogelijkheid om te schakelen tussen de 3 beschikbare standen waarover de luchtreiniger beschikt.

De luchtreiniger is voorzien van een praktische nachtmodus functie, een indicatielampje, een aan- en uitschakelaar en een betrouwbare kindervergrendeling. Verder zul je merken dat de luchtreiniger is uitgerust met een ingebouwde luchtkwaliteitsmeter en een geurfilter. Met een geluidsniveau van amper 25 dB zul je het apparaat nauwelijks horen.

Een blik op de online reviews toont voorlopig alleen maar positieve reacties van klanten aan. Zo reageren kopers niet alleen positief op het fraaie design maar ook op de kwaliteit en het ruime filteroppervlak. Slechts één klant vindt het product behoorlijk prijzig ondanks alle voordelen.

Indien je graag een luchtreiniger met ionisator wenst aan te kopen dan raden wij jou aan om dit apparaat van Clean Air Optima even grondig te bekijken. Om te weten te komen of dit product al dan niet iets voor jou is, hebben we een overzicht gemaakt van de kenmerkende eigenschappen.

 

Voordelen

Handig in gebruik: het mag dan misschien wel een vrij compacte luchtreiniger zijn, toch geniet je een vrij hoog vermogen inclusief 3 verschillende schakelstanden. Ideaal voor ruimtes met een maximale oppervlakte van 70 m2.

Geluidsniveau: dankzij het lage geluidsniveau van 25 dB, kun je deze luchtreiniger ook zonder problemen ’s nachts gaan gebruiken.

Extra functies: het is een krachtige en duurzame luchtreiniger die is uitgerust met tal van handige functies. Zo werd er niet alleen een geurfilter ingebouwd maar ook een luchtkwaliteitsmeter.

 

Nadelen

Prijskaartje: één klant had het prijskaartje toch wel liever iets goedkoper gezien.

Koop bij bol.com (€359)

 

 

 

 

3. Airfree P40 luchtreiniger tot 16m2 100% stil filterloos

 

Wil je niet gelijk heel wat geld spenderen aan een degelijke en duurzame luchtreiniger? Misschien kan dit apparaat van Airfree dan wel iets voor jou betekenen. Het is een bijzonder compacte luchtreiniger met een maximaal formaat van 21,5 x 16 x 15,5 cm die je makkelijk kunt optillen en verplaatsen.

Ondanks het compacte formaat en lichte gewicht mag je toch zeker zijn van een totaal vermogen van maar liefst 40 Watt. Dit maakt deze luchtreiniger vooral geschikt voor kleine ruimtes tot maximaal 16 m2. Je geniet een indicatielampje, een praktische aan- en uitschakelaar en de zekerheid dat het uitschakelen volledig veilig verloopt. Dit maakt de luchtreiniger perfect kindvriendelijk en veilig.

Het beperkte geluidsniveau zorgt ervoor dat je deze luchtreiniger helemaal niet zult horen waardoor je het apparaat perfect ook ’s nachts kunt inschakelen. Ondanks de vele positieve reacties van klanten stellen we vast dat een kleine minderheid van de kopers toch wel wat twijfels blijkt te hebben over de aangeboden kwaliteit.

Indien je liever niet metene zoveel budget opzij zet voor een degelijke luchtreiniger dan zou je dit exemplaar van Airfree zeker even moeten bekijken. Handzaam, makkelijk te bedienen en voorzien van een vriendelijk betaalbaar prijskaartje. Kortom, wat wens je nog meer?

 

Voordelen

Formaat: het is een vrij compacte luchtreiniger met een formaat van 21,5 x 16 x 15,5 cm, die je makkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen.

Vermogen: het maximale vermogen van dit toestel wordt geschat op ruim 40 Watt.

Handig in gebruik: de luchtreiniger is niet alleen voorzien van een aan- en uitschakelaar maar maakt ook gebruik van en indicatielampje en is volledig kindvriendelijk.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts enkele klanten zijn van mening dat de kwaliteit van de luchtreiniger toch wel wat beter had gekund.

Koop bij bol.com (€136.91)

 

 

 

 

4. Philips AC2887/10 Luchtreiniger met HEPA- en koolstoffilter

 

Net zoals het eerste toestel zul je merken dat ook deze luchtreiniger jou wordt aangeboden door Philips. Bovendien valt het prijskaartje hartstikke goed mee waardoor het product gelijk toegankelijker wordt voor mensen met een beperkter budget.

Het is een krachtige luchtreiniger met een totaal vermogen van maar liefst 60 Watt en de mogelijkheid om te schakelen tussen 3 beschikbare standen. Dit maakt het apparaat bijzonder geschikt voor middelgrote tot grote ruimtes met een maximale oppervlakte van 79 m2. De combinatie tussen een koolstoffilter en een Hepa-filter zorgt voor een krachtige en betrouwbaar reinigingssysteem.

Verder geniet je een krachtige ventilatiefunctie, de mogelijkheid om gebruik te maken van de nachtmodus functie, een indicatielampje en een betrouwbare aan- en uitschakelaar. Het lage geluidsniveau van amper 20,5 dB zorgt voor een geluidloos toestel. Klanten reageren dan ook overwegend positief hoewel het design voor een enkeling wat ouderwets lijkt.

Opnieuw hebben we te maken met een luchtreiniger afkomstig van het alom bekende en sterk gewaardeerde merk Philips. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Aarzel dan niet en lees vooral verder. En misschien is dit wel de luchtreiniger waar jij al zo lang naar op zoek bent.

 

Voordelen

Prijskaartje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het vriendelijke prijskaartje.

Vermogen: de luchtreiniger kan moeiteloos een maximaal vermogen bereiken van wel 60 Watt. Bovendien heb je hierbij de optie om gebruik te maken van de 3 verschillende schakelstanden.

Reinigingssysteem: je geniet een krachtig en betrouwbaar reinigingssysteem bestaande uit een koolstoffilter en Hepa-filter.

 

Nadelen

Design: een kleine minderheid van de klanten is niet meteen enthousiast bij het zien van het design.

Koop bij bol.com (€239)

 

 

 

 

5. Dyson Pure Hot+Cool 2018 Luchtreiniger Luchtverwarmer Ventilator

 

Mag het allemaal net een tikkeltje meer zijn en heb je niet meteen een budget vooropgesteld? Bekijk dan even deze unieke luchtreiniger van het bekende en sterk gewaardeerde merk Dyson. Het gaat hier bovendien om een multifunctioneel apparaat daar het even goed dienst doet als luchtverwarmer én ventilator. Kortom, 3 toestellen voor de prijs van 1!

Dit unieke 3-in-1 apparaat reinigt, verwarmt en verkoelt probleemloos ruimtes met een oppervlakte van maximaal 26 m2. Dit dankzij het krachtige vermogen van ruim 40 Watt en de mogelijkheid om te schakelen tussen maar liefst 10 standen. Het is daarnaast mogelijk om de luchtuitlaat in te stellen en het toestel van de ene naar de andere ruimte te verrijden. De torenventilator blijkt bovendien kantelbaar en draait geheel automatisch.

Je beschikt verder over een handige aan- en uitschakelaar, een veiligheidsuitschakeling en een betrouwbaar indicatielampje. Het blijkt een krachtig en duurzaam apparaat maar je zult er dus wel wat voor moeten over hebben. Houd er ook rekening mee dat het toestel een geluidsniveau van 62 dB heeft en dus niet altijd even geluidloos zal zijn.

Tot slot is er altijd nog deze unieke luchtreiniger afkomstig van Dyson. Dyson is een gevestigde waarde op het gebied van elektronische huishoudtoestellen. Het loont dan ook de moeite om de kenmerkende eigenschappen even tegenover elkaar af te wegen.

 

Voordelen

Multifunctioneel: het is een bijzonder krachtige én veelzijdige luchtreiniger waarbij je niet alleen de mogelijkheid hebt om de lucht te reinigen maar eventueel ook te verwarmen en ventileren.

Vermogen: het maximale vermogen van deze luchtreiniger wordt geschat op maar liefst 40 Watt. Bovendien zijn er maar liefst 10 schakelstanden ter beschikking.

Handig in gebruik: je kunt de torenventilator makkelijk en snel van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Verder is het toestel kantelbaar en draait de reiniger automatisch.

 

Nadelen

Prijzig: ben je van plan om deze luchtreiniger aan te kopen dan zul je jammer genoeg wel wat meer budget moeten voorzien.

Koop bij bol.com (€795.61)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Waar kun je de luchtreiniger plaatsen?

De plaatsing van een luchtreiniger is bijzonder belangrijk. Zo wordt best gekozen voor een centraal plekje ergens in de ruimte, zodanig dat de lucht goed en probleemloos kan worden aangezogen. Wil je de luchtreiniger ook gebruiken om kleine stof- en vuildeeltjes en/ of rook te verwijderen? Dan is niet alleen een centraal plekje belangrijk maar ook een hoger plekje een must.

Denk bijvoorbeeld maar aan een tafel of een kast die ergens centraal in de ruimte staat. Voor het verwijderen en aanpakken van grotere stofdeeltjes zoals bijvoorbeeld de bekende pollen, is het de bedoeling om de luchtreiniger juist centraal én laag te plaatsen.

Q2: Hoe lang moet een luchtreiniger ingeschakeld staan?

Je hebt de knoop doorgehakt en bent van plan om een luchtreiniger aan te kopen. Indien je er maximaal effect wilt van hebben, dan wordt aangeraden om de luchtreiniger 24 uur per dag in te schakelen. Dat lijkt en is behoorlijk veel, maar enkel en alleen op die manier zul je er ook maximaal resultaat van hebben.

Eigenlijk is het ook vrij logisch te noemen. Op een normale dag, wordt de lucht in je woning of in een bepaalde ruimte verschillende malen verontreinigd. Denk maar aan de momenten waarop er een deur opengaat, of iemand meerdere malen in de woning passeert. Op die manier komen er pollen, fijne stofdeeltjes en vuil de woning of ruimte binnen.

 

Q3: Wat doet een luchtreiniger?

Zoals de naam doet vermoeden, zal een luchtreiniger de lucht in de ruimte gaan reinigen. Hierbij worden pollen uit de lucht verwijderd net zoals fijne stofdeeltjes, vuildeeltjes en eventueel zelfs sigarettenrook. Een luchtreiniger zal er verder ook voor zorgen dat eventuele bacteriën net zoals virussen in de lucht onschadelijk worden gemaakt.

Een krachtige en degelijke luchtreiniger kan eventuele nare geurtjes ook helpen verwijderen of op zijn minst neutraliseren. Ook geschikt voor mensen die 1 of meerdere huisdieren hebben. Een luchtreiniger zal het rondzwervende haar opvangen en verwijderen. Kortom, het lijkt alleen maar voordelen met zich mee te brengen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES