7 beste Mobiele Airco’s Test van 2024

Laatste update: 20.05.24

 

 

Mobiele Airco’s – Vergelijkingstest & Koopgids

 

In de zomer kan het soms wel eens enorm warm worden en dan is het niet altijd eenvoudig om een goede nachtrust tegemoet te gaan. Met een mobiele airco kun je dit probleem heel eenvoudig oplossen. Heb je momenteel niet echt de tijd om onze koopgids eens grondig door te nemen dan kun je ook gewoon een kijkje nemen naar deze top 3 producten die wij voor jou uitgezocht hebben. We hebben ons hierbij niet alleen laten leiden door het vermogen maar ook door de kwaliteit en de prijs ervan. Daardoor kunnen we besluiten dat de AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro mobiele airco vast en zeker een degelijk product is. Bovendien is het enorm krachtig maar werkt het toch energiezuinig. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de Aspen Xtra Mobiele Airco 12000 BTU met afstandsbediening 62 dB die, zoals je zult vermoeden, geleverd wordt inclusief een praktische afstandsbediening. Zo kun je de airco vanop de bank of je bed probleemloos bedienen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 Beste Mobiele Airco’s (Reviews) van 2024

 

Heb jij het ook vaak te warm in de zomer maar wil je toch geen geld uitgeven aan een dure airco installatie voor het ganse huis? De oplossing is eenvoudig, koop gewoon een mobiele airco om de kamer van jouw keuze af te koelen. Neem een kijkje in onze lijst met vijf verschillende apparaten en misschien vind je er wel de beste mobiele airco tussen.

 

 

1. Aeg AXP34U338HW ChillFlex Pro Mobiele Airco

 

Wanneer je op zoek bent naar een mobiele airco dan zul je merken dat er heel wat verschillende toestellen beschikbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dit model van het bekende merk AEG. Het toestel heeft een mooie neutrale witte kleur en beschikt over het energielabel A. Dit wil dus zeggen dat het toestel energiezuinig te werk gaat.

Het apparaat werkt op basis van een afvoerslang die naar buiten geleid wordt. Het is een krachtig apparaat dat zonder al teveel problemen een ruimte met een oppervlakte van 40 m2 kan verkoelen. Verder kun je zowel de temperatuur alsook de tijd helemaal zelf gaan instellen en regelen. Het toestel beschikt ook nog eens over een duidelijk afleesbaar LCD scherm en wordt geleverd met een degelijke afstandsbediening.

De meeste kopers zijn duidelijk tevreden over de uitstekende kwaliteit van het toestel en de duurzaamheid ervan. Slechts één enkele gebruiker vindt het toch wel wat lastig dat de afvoerslang naar buiten geleid moet worden.

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke mobiele airco? En zie je gewoon door de bomen het bos niet meer? Dan kunnen wij jou alvast helpen. Wij hebben even de voordelen en de nadelen van dit product opgesomd. Zo krijg jij een beter beeld van wat nu precies de eigenschappen zijn van het apparaat.

 

Voordelen

Vermogen: je zult merken dat het om een krachtig toestel gaat dat over een maximaal vermogen van maar liefst 3500 Watt beschikt.

Gebruiksgemak: het is niet alleen mogelijk om de tijd en de temperatuur te regelen. Verder kun je ook de luchtuitlaat gaan instellen en dus gaan regelen. Het toestel is ook vorozien van een handige aan- en uitschakelaar. Je kunt de mobiele airco ook verrijden dankzij de wieltjes.

Snoer: het toestel is voorzien van een snoer met een lengte van ruim 1,8 meter.

Energiezuinig: ondanks de kracht van het apparaat behoort het toestel tot de energieklasse A. Dit wil dus zeggen dat het bijzonder weinig stroom verbruikt en dus zuinig te werk gaat.

 

Nadelen

Afvoerslang: volgens een enkele koper is het wel jammer dat dit toestel gebruik maakt van een afvoerslang die je naar buiten moet leiden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Aspen Xtra Mobiele Airco 12000 BTU met afstandsbediening 62 dB

 

Met deze unieke mobiele airco van Aspen kies je meteen voor een bijzonder krachtig apparaat daar de motor makkelijk een totaal vermogen van 1600 Watt kan bereiken. Dit maakt de mobiele airco geschikt om een ruimte met een maximale oppervlakte van 40 m2 aan te pakken.

Het apparaat werkt op basis van een afvoerslang die naar buiten moet worden geleid en is eenvoudig te installeren. Naast het krachtige vermogen, wordt de mobiele airco ook gekenmerkt door een vrij hoog BTU gehalte van maar liefst 12000. Je geniet een helder en duidelijk leesbaar kleurendisplay, de mogelijkheid om gebruik te maken van een timer functie en een slaap- en eco modus. Daarnaast kun je de luchtstroom probleemloos regelen en wordt een praktische afstandsbediening meegeleverd.

Een blik op de online reviews toont aan dat kopers tot op heden duidelijk bijzonder tevreden zijn over het product en de airco gemiddeld belonen met 4,8 sterren. Indien er toch een klein puntje van kritiek mag zijn dan zou dit te maken kunnen hebben met het geluidsniveau van 62 dB.

Ben je op zoek naar een krachtige mobiele airco die makkelijk een totale ruimte van 40 m2 kan verkoelen? Dan raden wij jou aan om de kenmerkende eigenschappen van dit apparaat even grondig onder de loep te nemen. De mobiele airco wordt jou bovendien aangeboden door Aspen.

 

Voordelen

Vermogen: de mobiele airco is voorzien van een bijzonder krachtige motor die over een maximaal vermogen van 1600 Watt beschikt.

Koelvermogen: naast het standaard vermogen, is het maximale koelvermogen van deze mobiele airco ook bijzonder hoog en wordt dit geschat op 12000 BTU.

Functies: de mobiele airco is uitgerust met tal van handige functies. Denk maar aan een slaap- en eco modus maar ook de mogelijkheid om de timerfunctie te gaan gebruiken. Verder kun je de luchtstroom en de thermostaat zelf regelen.

Toebehoren: op het moment van aankoop, zul je merken dat je er meteen een afstandsbediening bij krijgt.

 

Nadelen

Te luid: met een totaal geluidsniveau van ongeveer 62 dB is het niet meteen één van de stille mobiele airco apparaten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Trotec PAC 2100 X Mobiele Airco

 

In de zomermaanden kan het soms wel eens bijzonder warm worden. Als je dan hele dagen op kantoor moet zitten dan is dat vast en zeker geen pretje. Deze mobiele airco van Trotec kan alvast voor wat verkoeling zoeken. Houd er echter wel rekening mee dat je toch maar beter wat meer budget voorziet.

Het is een compact apparaat dat je makkelijk van de ene ruimte naar de andere kunt verplaatsen. Ondanks de compactheid mag je zeker zijn van een enorme kracht van zo’n 2 kW vermogen. Deze mobiele airco beschikt bovendien niet alleen over een handige koelautomaat maar is bovenal ook voorzien van een ventilatiefunctie en een ontvochtigingsfunctie.

Het is een praktisch toestel waarvan je de temperatuur zelf kunt regelen en traploos kunt instellen. Je kunt hierbij kiezen voor een minimale temperatuur van 17 graden Celsius en een maximale temperatuur van 35 graden Celsius. Ondanks de kracht behoort het apparaat toch tot de energiezuinige toestellen en dat is een groot pluspunt.

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende mobiele airco toestellen op de markt gebracht. Daardoor is het niet altijd eenvoudig om te weten te komen wat nu precies één van de betere apparaten is. Toch blijkt deze Trotec mobiele airco alvast een schot in de roos te zijn. Laten we even kijken naar de voor- en nadelen ervan.

 

Voordelen

Temperatuur: het is een handig apparaat dat je zowel voor verkoeling alsook voor warmte kan zorgen. Zo kun je de temperatuur zelf traploos gaan instellen. Hierbij bedraagt de minimale temperatuur zo’n 17 graden en de maximale temperatuur zo’n 35 graden Celsius.

Vermogen: het is een krachtig apparaat met een maximaal vermogen van maar liefst 2 kW. Zo kun je zonder problemen een ruimte met een oppervlakte van wel 23 m2 gaan verkoelen of verwarmen.

Handig in gebruik: deze mobiele airco is ook voorzien van een krachtige ventilatiefunctie en een degelijke ontvochtigingsfunctie. Dankzij het compacte formaat is het toestel handig om te verplaatsen.

Energiezuinig: het apparaat behoort niet alleen tot de energieklasse A maar is zelfs voorzien van een bijzonder intelligent stroombesparing systeem.

 

Nadelen

Prijskaartje: jammer genoeg zul je deze mobiele airco niet meteen tussen de goedkope toestellen hoeven te verwachten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Carrier 51QPD012N7S Mobiele airco Wit Werkt met afvoerslang naar buiten

 

Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor de mobiele airco van Carrier die gekenmerkt wordt door een compact formaat en een prachtige neutrale witte kleur. Deze mobiele airco is uitgerust met een krachtige motor die makkelijk een totaal vermogen van 3500 Watt kan bereiken. Het koelvermogen is ook bijzonder hoog en bedraagt maar liefst 12000 BTU. Dit maakt de airco geschikt om ruimtes tot 35 m2 probleemloos op temperatuur te houden.

De airco is voorzien van een behoorlijk lang snoer van maar liefst 1,5 meter. Verder geniet je nog tal van extra opties en functies. Zo is het mogelijk om de luchtuitlaat en de thermostaat eigenhandig in te stellen, is er ook een indicatielampje voorzien en kun je gebruik maken van de praktische aan- en uitschakelaar. Dat het toestel verrijdbaar is, is natuurlijk een bijkomend pluspunt.

Ben je op zoek naar een mobiele airco die niet alleen over een verkoelingsfunctie maar ook over een verwarmingsfunctie én ontvochtigingsfunctie beschikt? Dan is dit apparaat dé oplossing voor jou. Bij de aankoop wordt een afstandsbediening meegeleverd. Ondanks het zware gewicht, zijn de meeste klanten tevreden met hun aankoop.

Door te kiezen voor de mobiele airco van Carrier kies je niet alleen voor kwaliteit maar ook voor duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Zo is het niet alleen mogelijk om de thermostaat naar eigen wensen te gaan instellen, maar kun je ook hetzelfde doen met de luchtuitlaat.

 

Voordelen

Vermogen: in vergelijking met sommige andere mobiele airco apparaten zul je merken dat dit toestel bijzonder krachtig is. Zo haalt de motor probleemloos een vermogen van wel 3500 Watt.

Koelvermogen: het standaard vermogen wordt verder aangevuld met een krachtig koelvermogen van wel 12000 BTU.

Handig in gebruik: deze mobiele airco is niet alleen voorzien van een bijzonder krachtige verkoelingsfunctie maar biedt je ook de mogelijkheid om een ruimte te gaan verwarmen en/ of ontvochtigen.

 

Nadelen

Te zwaar: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat het toestel toch wel behoorlijk zwaar weegt indien je het wilt verplaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Mundo Clima MUPO-09-H6 Mobiele airco 8800 BTU en 62 dB

 

Is budget voor jou geen enkel probleem dan kun je misschien deze mobiele airco van Mundo Clima even grondig bekijken. Deze mobiele airco is niet alleen in staat om een ruimte van maximaal 29 m2 te verkoelen maar ook verwarmen behoort tot de mogelijkheid.

Met een totaal vermogen van maar liefst 2600 Watt in combinatie met een koelvermogen van ruim 8800 BTU, is dit een vrij krachtige mobiele airco. Ondanks de enorme kracht, zul je merken dat het apparaat bijzonder energiezuinig te werk gaat. Dit wordt aangeduid door het energielabel A+. De airco is voorzien van een 1,5 meter lang snoer en werkt op basis van een afvoerslang die naar buiten wordt geleid.

Het is mogelijk zowel de luchtuitlaat als de thermostaat in te stellen en gebruik te maken van de aan- en uitschakelaar. Verder is het toestel verrijdbaar en voorzien van een handig indicatielampje. De hoge prijs zou mogelijks een verklaring kunnen geven voor het feit dat er tot op heden nog geen kopers online hebben gereageerd. Laat je hier niet meteen door afschrikken.

Tot slot heb je ook altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor de mobiele airco die jou aangeboden wordt door Mundo Clima. Om te weten of dit apparaat al dan niet iets voor jou is, is het handig om de voor- en nadelen ervan eens even grondig onder de loep te nemen.

 

Voordelen

Vermogen: het apparaat wordt gekenmerkt door een maximaal vermogen van ongeveer 2600 Watt en wordt verder aangevuld met een 8800 BTU koelvermogen.

Handig in gebruik: het is een degelijke en duurzame mobiele airco waarbij je zowel de thermostaat alsook de luchtuitlaat probleemloos en geheel naar eigen wens kunt instellen.

Comfort: het is een compacte en duurzame mobiele airco die bovendien ook nog eens verrijdbaar is. Dit maakt het makkelijker om de airco van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen.

 

Nadelen

Prijskaartje: heb je interesse in deze unieke mobiele airco? Dan zul je toch wel net iets meer budget hoeven te voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. De’Longhi Pinguino PAC N82 ECO Mobiele airco

 

In tegenstelling tot de vorige 3 mobiele airco apparaten die we besproken hebben, lijkt dit De’Longhi apparaat wel een aanbieding te zijn. De prijs is duidelijk een pak lager waardoor het toestel meteen heel wat toegankelijker wordt voor het grote publiek.

Deze compacte mobiele airco wordt gekenmerkt door een totaal koelvermogen van maar liefst 9400 BTU. Dit maakt het apparaat in staat om ruimtes met een maximale oppervlakte van 31 m2 af te koelen. Bovendien verloopt de bediening eenvoudig en kun je gebruik maken van de meegeleverde afstandsbediening. Dankzij de transportwieltjes is het mogelijk om deze mobiele airco makkelijk en snel te verplaatsen.

Verder zul je merken dat de airco niet alleen voorzien is van een indicatielampje maar verder ook de mogelijkheid biedt om de luchtuitlaat en thermostaat aan te passen. De meeste klanten reageren dan ook bijzonder positief alhoewel enkele klanten zich toch wel wat vragen stellen bij de geleverde kwaliteit en prijs.

Wil je niet gelijk heel wat budget spenderen aan een degelijke mobiele airco dan kun je altijd nog dit apparaat van De’Longhi even bekijken. De moeite waard ook voor mensen met een beperkter budget. Wij zetten de voor- en nadelen hieronder alvast even op een rijtje voor jou.

 

Voordelen

Koelvermogen: het maximale koelvermogen van dit apparaat bedraagt ruim 9400 BTU. Ideaal om ruimtes tot en met 31 m2 probleemloos te gaan afkoelen.

Afstandsbediening: bij de aankoop van het product wordt meteen een degelijke afstandsbediening meegeleverd.

Comfort: doordat het toestel verrijdbaar is, is het makkelijker om het van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen.

 

Nadelen

Matige kwaliteit: slechts één enkele koper is niet helemaal overtuigd van de kwaliteit die wordt aangeboden en dat is uiteraard jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. Tristar AC-5531 3-in-1 Mobiele airco met afvoerslang naar buiten

 

Wil je echt heel wat geld kunnen besparen en ga je bijgevolg op zoek naar één van de goedkope mobiele airco toestellen? Dan raden wij jou aan om dit apparaat van Tristar alvast even wat grondiger te bekijken. De lage prijs maakt dit toestel meteen een pak toegankelijker voor mensen met een beperkt budget.

Het apparaat wordt gekenmerkt door een totaal vermogen van maar liefst 3000 Watt in combinatie met een maximaal koelvermogen dat probleemloos 10500 BTU kan bereiken. Deze combinatie maakt het mogelijk om een totale ruimte van 35 m2 probleemloos te gaan afkoelen. Echter zul je wel rekening moeten houden met een beetje lawaai aangezien het geluidsniveau 65 dB bedraagt.

Toch kies je voor duidelijke kwaliteit tegen een betaalbaar prijskaartje. Zo kun je kiezen tussen 2 verschillende standen en is het mogelijk om de luchtuitlaat eigenhandig te regelen. Verder is het toestel niet alleen verrijdbaar maar kun je de hoogte ervan ook aan verstellen en gebruik maken van de aan- en uitschakelaar. Een afstandsbediening wordt trouwens zomaar meegeleverd bij de aankoop.

Tenslotte lijkt het een goed idee om ook deze mobiele airco van Tristar even van naderbij te bekijken. Ben je benieuwd en wil je te weten komen of dit apparaat aan jouw verwachtingspatroon kan voldoen? Aarzel niet en neem de tijd om de voor- en nadelen even op een rijtje te plaatsen.

 

Voordelen

Kostenplaatje: je zult werkelijk meteen versteld staan bij het zien van het mooie prijskaartje.

Vermogen: de airco wordt niet alleen gekenmerkt door een koelvermogen van 10500 BTU maar wordt verder aangevuld met een totaal vermogen dat makkelijk 3000 Watt bereikt.

Handig in gebruik: het is niet alleen mogelijk om de luchtuitlaat te verstellen maar verder blijkt het toestel ook verrijdbaar en voorzien van een degelijke aan- en uitschakelaar.

 

Nadelen

Geluidsniveau: jammer genoeg is het niet meteen één van de stille mobiele airco toestellen omwille van het geluidsniveau van 65 dB.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Mobiele airco’s koopgids

 

Een mobiele airco is de perfecte oplossing voor mensen die slechts af en toe verkoeling nodig hebben in een bepaalde ruimte. Het zou zonde zijn om een volledig airconditioning systeem te installeren als je het slechts enkele weken per jaar nodig hebt. Smijt geen geld weg en opteer dan voor een mobiele airco die je makkelijk kunt verplaatsen naar de ruimte waar je wilt. Bij de aankoop van dit product moet je letten op de voor- en nadelen van een mobiele airco, de grootte van de ruimte die je wilt verkoelen, de geluidsopbrengst van het apparaat, welke extra functies heeft het en de prijs.

 

 

Voor- en nadelen van een mobiele airco

Een mobiele airco heeft vele voordelen ten opzichte van een vaste unit. Zo kun je een mobiele airco veel makkelijker verplaatsen zodat je de ruimte van je keuze kunt koelen. Overdag kun je bijvoorbeeld je werkruimte verkoelen en ‘s avonds verplaats je het apparaat naar je slaapkamer om te kunnen slapen in een frisse kamer.

De prijs van een mobiele airco is stukken goedkoper dan de prijs van een vaste unit. Je moet ook geen extra kosten berekenen voor de plaatsing van de airco want je hoeft een mobiele airco gewoon in het stopcontact te steken.

Tenslotte is het makkelijk om een mobiele airco schoon te maken. De filter van dit toestel kun je stofzuigen of zelfs met water spoelen als het te vuil is. Daarna laat je de filter drogen en kun je het terug plaatsen.

Natuurlijk heeft zo’n toestel ook nadelen. Mobiele airco’s maken meer geluid en het koelvermogen is ook beperkt in vergelijking met een vaste unit. Meestal zijn deze apparaten ook redelijk groot en nemen ze veel plaats in. Tenslotte verbruiken ze ook veel energie dus je elektriciteitsfactuur op het einde van de maand zal een stuk duurder zijn.

 

Grootte van de ruimte die je wilt afkoelen

Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Unit), dit is een eenheid van energie die gebruikt wordt in de VS. De volgende regel is geldig: voor 1 kubieke meter heb je ongeveer een koelvermogen nodig van 136 BTU. Als je een apparaat koopt die niet genoeg koelvermogen heeft dan zal het toestel niet efficiënt genoeg werken en blijven koelen.

Het gevolg daarvan is een te groot energieverbruik zonder het gewenste resultaat te behalen. Je zult dus niet alleen een hoge elektriciteitsfactuur ontvangen maar de ruimte zal niet eens genoeg gekoeld zijn. We kunnen meestal een onderscheid maken tussen airco’s die geschikt zijn voor ruimtes tot 65, 90 of 125 kubieke meter.

Bereken de grootte van de ruimte of ruimtes waar je het apparaat wilt gebruiken zodat je kunt op zoek gaan naar het ideale toestel voor jouw situatie.

 

Functies van de mobiele airco

Naast het koelen van lucht bestaan er ook mobiele airco’s die de lucht kunnen verwarmen of zelfs zuiveren. De meeste modellen beschikken over de mogelijkheid om de temperatuur zelf in te stellen tussen 16ºC en 30ºC. Meestal zal de airco echter niet koelen als de temperatuur in de ruimte lager ligt dan de door jou gekozen temperatuur.

Als je het apparaat ook wilt gebruiken om te verwarmen dan kun je kiezen voor een model met deze mogelijkheid. Dit kan handig zijn in noodgevallen zoals wanneer je centrale verwarming niet werkt tijdens de winter. Het nadeel aan een toestel die verkoelt en verwarmt is dat het veel meer energie zal verbruiken.

Je kunt ook een model met een ionisator kopen. Een ionisator zuivert de lucht van stof, pollen en bacteriën zodat je zuivere lucht kunt inademenen.

Zoals we voorheen besproken hebben kan een mobiele airco nogal veel geluid maken. Als je dit apparaat in de slaapkamer gebruikt kan dit zeer storend zijn dus let op het aangegeven aantal decibel op de verpakking van een mobiele airco. Een toestel met een geluidscapaciteit van 55 dB of minder is zeer stil en dus geschikt voor gebruik in elke ruimte.

 

 

Prijs van een mobiele airco

Een mobiele airco kun je al kopen voor 200 euro, maar dan hebben we het wel over de goedkoopste modellen. Als je een beter model wilt kopen dan kan de prijs al oplopen tot wel 1000 euro. Het voordeel van een mobiele airco is dat je geen extra plaatsingskosten meer moet betalen dus de prijs die je ziet is de totale kost van je aankoop.

Je kunt ook online verschillende modellen met elkaar vergelijken en op vele websites kun je geregeld interessante aanbiedingen vinden aan een scherpe prijs. Je houdt dan best nog rekening met eventuele verzendkosten die bovenop de aankoopkost kunnen komen.

Een mobiele airco zal duurder zijn afhankelijk van de verschillende factoren die we besproken hebben in deze koopgids. Hoe groter de ruimte het kan koelen en hoe meer functies, hoe duurder het toestel zal zijn. Een goede aanbeveling is om extra informatie op te zoeken voordat je een beslissing neemt.

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een mobiele airco?

De werkwijze van een degelijke mobiele airco is eigenlijk bijzonder eenvoudig. Net zoals heel wat andere airco toestellen, zal een mobiele airco warmte aan de lucht aan onttrekken. De onttrokken warmte komt vervolgens in contact met een kenmerkende koelvloeistof. Deze vloeistof zorgt er vervolgens voor dat de warme deeltjes makkelijk en snel worden afgekoeld waardoor koude lucht ontstaat. Het is die koude lucht die vervolgens opnieuw de ruimte zal worden ingeblazen.

Op het moment dat er warmte aan de lucht wordt onttrokken wordt er vaak ook vocht onttrokken. Dat wil dus zeggen dat een mobiele airco de ruimte niet alleen zal verkoelen maar verder ook dienst doen als betrouwbare en veilige luchtontvochtiger.

Q2: Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Het is niet zo eenvoudig om te stellen hoeveel een mobiele airco nu precies aan stroom kost. En dat komt doordat het stroomverbruik niet alleen afhankelijk is van het maximale koelvermogen van het apparaat maar ook van de energiemaatschappij. Daarnaast is het ook afhankelijk van de snelheidsstand waarop de mobiele airco werkt. Algemeen kunnen we uitgaan van een gemiddeld opgenomen vermogen dat ongeveer 1,0 kW bedraagt. Uiteraard afhankelijk van de stand waarop de airco functioneert.

Indien je de mobiele airco enkel en alleen in het zomerseizoen gebruikt gedurende bijvoorbeeld 40 dagen en dit telkens 8 uur per dag. Dat wil dus zeggen dat je op maximaal 320 uur komt; 8 x 40. Vermenigvuldig het aantal uren vervolgens met het gemiddeld vermogen van 1,0 kW, dit brengt het totaal op 320 kW. Dit totale vermogen moet je dan vermenigvuldigen met de kost die de energiemaatschappij jou aanrekent. Stel dat dit in de zomer ongeveer 0,22 eurocent bedraagt dan komt het totaalplaatje op ongeveer 70 euro uit.

 

Q3: Hoe werkt een mobiele airco zonder slang?

Ben je op zoek naar een mobiele airco zonder slang, de zogenaamde monoblock apparaten zonder afvoerbuis? Dan zul je jammer genoeg toch wel heel lang kunnen zoeken. Er bestaat namelijk niet zoiets als een mobiele airco zonder afvoerslang. En dat kan makkelijk en snel worden verklaard door het feit dat een mobiele airco apparaat op een bepaald moment toch het condensvocht moet kunnen kwijtspelen. De afvoerslang wordt dus gebruikt om het vocht makkelijk en snel naar buiten te leiden.

Er bestaat dus niet meteen een mobiele airco zonder afvoerslang, alhoewel je tegenwoordig wel zou kunnen kiezen voor een zogenaamde “light” versie; de zogenaamde aircooler. Door te kiezen voor een aircooler kies je voor een apparaat dat niet langer gebruik maakt van een afvoerslang. Echter zul je merken dat de temperatuur in de ruimte dan ook niet meteen zal gaan dalen. Een aircooler is een apparaat dat enkel voor verfrissing zal zorgen maar een ruimte niet echt zal doen afkoelen.

 

Q4: Hoe werkt een mobiele airco met slang?

Zoals je ondertussen kunt besluiten, werken de meeste mobiele airco apparaten met behulp van een afvoerslang. De werking loopt dus vrijwel overeen met wat we hierboven reeds hebben vermeld. Dergelijke apparaten onttrekken op een eenvoudige manier warmte aan de beschikbare lucht, en die warmte zal worden afgekoeld.

De warmte wordt afgekoeld met behulp van een koelvloeistof. Eenmaal de warmte volledig is afgekoeld, wordt de koele lucht de ruimte opnieuw ingestuurd. Uiteraard wordt niet alleen warmte aan de lucht onttrokken maar ook vocht. Daardoor is een mobiele airco niet alleen geschikt om de ruimte te doen afkoelen maar doet dergelijk apparaat ook dienst als uitstekende luchtontvochtiger.


Q5: Hoe snel koelt een mobiele airco?

Het is niet eenvoudig om hier meteen een getal op te plakken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat heel wat factoren dit gegeven zullen beïnvloeden. Zo kan de grootte van de ruimte een invloed uitoefenen op hoe snel een mobiele airco voor verkoeling zorgt. Ook de luchtdichtheid van de kamer net zoals het type muur van de ruimte, de luchtvochtigheid en de capaciteit van de mobiele airco kunnen een belangrijke rol spelen hierin.

Echter is het wel zo dat je met eender welke mobiele airco al vrij snel resultaat zult boeken. Je zult al vrij snel verkoeling opmerken. Houd er wel rekening mee dat, eenmaal je de mobiele airco uitschakelt, de ruimte ook weer snel zal opwarmen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een mobiele airco de lucht zal afkoelen maar niet de materialen en de muren van de ruimte. Die behouden namelijk hun bepaalde warme temperatuur.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES