7 beste open haarden Test van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Beste open haarden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Met de koude winterperiode in aantocht, is een knapperend haardvuur meer dan ooit welkom. Niet onlogisch dus waarom meer mensen tijdens de wintermaanden lijken te investeren in open haarden, kachels en verwarmingstoestellen. Om de zoektocht voor jou wat makkelijker te maken, zijn we zo vrij geweest om reeds een selectie te maken van enkele toppertjes binnen het segment van de open haarden. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Smeg (P23CL) luxe afvoerloze gashaard die – zoals de producttitel reeds doet vermoeden – geen nood heeft aan een schoorsteen noch apart rookkanaal. Heb je reeds 1 of meerdere open haarden staan, dan lijkt de Openhaard set, uitgebreid, 21028192 misschien wel wat voor jou.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

7 beste open haarden (Reviews) van 2024

 

Hoewel een open haard in eerste instantie de ruimte dient te verwarmen, wordt hij in vele gevallen eveneens beschouwd als een uniek decoratiestuk. Of je daarbij nu kiest voor een vrijstaande open haard, een hangende open haard, een nep open haard dan wel een open haard om in te bouwen; blijft een persoonlijke keuze. Op basis van het advies uit de online reviews, selecteerden wij alvast 7 toppertjes. Neem even een kijkje en bepaal of jij naar huis gaat met de populairste gas open haard, een volwaardige open haard set dan wel een led open haard aanbieding of een open haard om in de woonkamer te installeren.

 

Open haard modern

 

1. Smeg (P23CL) luxe afvoerloze gashaard – RVS // Smeg Zonder rookkanaal

 

Of de P23CL luxe gashaard van Smeg tussen de goedkope open haarden te vinden zal zijn, valt nog even af te wachten. Toch lijken heel wat klanten duidelijk overtuigd met de aankoop van deze moderne open haard wat niet alleen heel wat positieve reacties oplevert maar tegelijk ook een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren garandeert. Kortom, de moeite waard om deze – misschien wel beste – open haard eens even onder de loep te nemen.

Het betreft een afvoerloze gashaard inclusief RVS behuizing, die gekenmerkt wordt door een totale afmeting van 590 x 526 x 149 mm. Doordat er helemaal geen schoorsteen noch rookkanaal nodig is, verloopt de uiteindelijke installatie vrij snel en moeiteloos.

Eenmaal correct aangesloten en ingeschakeld, is hij in staat om waakvlam te genereren met een netto vermogen van 150 Watt aan een maximale gasstroom van zo’n 0,20 m³/u. Dit maakt hem geschikt voor plaatsing in ruimtes tot 23 m³. Het geheel wordt verder aangevuld met een piëzo-vonkontstekning, een sensor voor mogelijk zuurstoftekort en een vlam- én temperatuurbeveiliging.

 

Voordelen: 

Installatie: doordat het een afvoerloze gashaard betreft, is er helemaal geen schoorsteen of rookkanaal nodig om de installatie tot een goed einde te brengen.

Formaat: deze prachtige luxueuze gashaard met RVS behuizing kent een totaal formaat van 590 x 526 x 149 mm.

Vermogen: eenmaal correct ingeschakeld, garandeert de waakvlam een ruim nettovermogen van maar liefst 150 Watt. 

 

Nadelen: 

Prijskaartje: hij mag dan misschien wel afkomstig zijn van één van de beste merken, toch is hij niet meteen voorzien van de laagste prijs.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Open haard set

 

2. Openhaard set, uitgebreid, 21028192 – LB // Open haard of houtkachel

 

Ben je reeds in het bezit van een duurzame open haard dan wel een houtkachel, dan mag deze uitgebreide set alvast niet in het rijtje ontbreken. Het betreft een vierdelig haardstel – jou aangeboden en geleverd door LB – van 20 x 20 cm bestaande uit een pook, tang, schep én veger ter vervollediging van de reeds aanwezige open haard.

Indien je uiteindelijk tot een aankoop overgaat, wordt het pakketje nog eens extra aangedikt met verschillende lange lucifers, een stevige grijze haardhouttas, een setje praktische veiligheidshandschoenen en verschillende ecologische aanmaakbolletjes waardoor de prijs enigszins gerechtvaardigd blijkt.

Een blik op de online reviews toont aan dat de koper – die tot op heden heeft gereageerd – duidelijk tevreden blijkt met de aangeboden kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en het fraaie design van de open haard set.

 

Voordelen: 

Budgetvriendelijk: prijs-kwaliteit is deze open haard set een schot in de roos én de ideale manier om je open haard of houtkachel te vervolledigen.

Haardstel: het vierdelige haardstel telt een pook, tang, veger én praktische schep die elk op hun beurt vervaardigd zijn uit duurzame materialen.

Toebehoren: het pakketje wordt extra aangevuld met stevige grijze haardhouttas, ecologische aanmaakblokjes, lange lucifers en een paar degelijke veiligheidshandschoenen.

 

Nadelen: 

Geen open haard: houd er rekening mee dat het hier enkel een open haard set betreft en je bijgevolg zelf reeds in het bezit dient te zijn van een open haard of houtkachel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Open haard inbouwen

 

3. Dela Unieke Bio Ethanol Brander 120 CM, Roestvrij gelakt staal + Keramiek

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en ben je op zoek naar een uitstekende combinatie van kwaliteit, design en luxe? Dan raden wij jou aan om deze prachtige designvolle Dela biologische haard eens even van naderbij te bekijken. 

Zo blijkt deze biologische open haard voornamelijk vervaardigd uit duurzaam roestvrij gelakt staal met een kenmerkende dikte van maar liefst 1,5 mm. Dit wordt aangevuld met een krachtige brander van minstens 80 cm lang waardoor een unieke en 100% rechte vuurlijn kan worden gecreëerd met een inhoud van wel 2 liter. Het setje werd vervolgens in een matzwart jasje gegoten die bijdraagt aan het stijlvolle en luxueuze design.

Dankzij het absorberend keramiek ter hoogte van de binnenkant, is het lekken van biobrandstof overigens volledig verleden tijd. Dit alles wordt verder aangedikt met een totale brandduur van zo’n 3 uren en een stevige brandersleuf waarmee je het vuur nadien kunt blussen. Er werden jammer genoeg nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen: 

Formaat: deze biologische haard kent een totale afmeting van 1200 x 190 x 172 mm wat resulteert in een brander van 80 cm lang én een unieke vuurlijn met een inhoud van 2 liter.

Veiligheid: het absorberende keramiek aan de binnenkant voorkomt lekken. Verder kun je de vlam eenvoudig blussen met behulp van het aanwezige deksel en de bijbehorende handvatten.

Brandduur: bij correct gebruik, ben je verzekerd van een gemiddelde brandduur van zo’n 3 uren.

 

Nadelen: 

Niet budgetvriendelijk: de hoge prijs maakt deze luxueuze open haard minder toegankelijk bij het grote publiek.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Open haard

 

4. Trenda24 – Tafelhaard – Openhaard – Decoratiehaard – Tafeldecoratie – RVS 

 

Ben je eerder op zoek naar een compacte open haard, dan zou deze unieke tafelhaard misschien wel eens aan de verwachtingen kunnen voldoen. Zo kent deze compacte decoratiehaard een totale afmeting van 20,7 x 20,7 x 29,5 cm en blijkt hij voorhanden in een zwart dan wel transparant/ zwart design. Voor elk wat wils dus!

Op het moment van productie heeft men ervoor gekozen om te werken met duurzame gepoedercoat roestvrij én koudgewalst staal welke bijdragen aan de veiligheid, de duurzaamheid en het gebruiksgemak. Het setje wordt bij aankoop verder aangevuld met een bijbehorende roestvrijstalen brander, het nodige blusgereedschap en een praktische haardbehuizing.

Jammer genoeg werden er nog geen reacties geplaatst waardoor het voor ons bijzonder moeilijk is om jou verder advies te verschaffen omtrent de mogelijke klantervaringen.

 

Voordelen: 

Formaat: met zijn compacte formaat van 20,7 x 20,7 x 29,5 cm blijkt deze open haard geschikt om als tafeldecoratie te fungeren.

Materiaal: de behuizing van deze unieke tafelhaard blijkt voornamelijk vervaardigd uit gepoedercoat roestvrij én koudgewalst staal.

Toebehoren: ben je van plan om deze open haard aan te schaffen dan krijg je er meteen heel wat praktische toebehoren bij. Denk maar aan een stevige haardbehuizing, een roestvrijstalen brander, het nodige blusgereedschap, een zaklamphouder, 4 schroeven en een meertalige handleiding.

Budgetvriendelijk: de mooie prijs maakt deze decoratiehaard een pak toegankelijker bij het grote publiek.

 

Nadelen: 

Niet automatisch uitschakelen: houd er rekening mee dat er geen sprake is van een automatische uitschakelingsfunctie.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Open haard woonkamer

 

5. Trend24 Tafelhaard – Openhaard – Glazen haard – Tafeldecoratie – Roestvrij staal

 

In het rijtje van originele tafeldecoratie binnen het segment van de open haarden, zul je vast en zeker ook dit leuke setje van Trend24 mogen verwachten. Zo valt deze compacte open haard meteen op vanwege zijn neutrale kleurenpallet én luxueuze uitstraling waardoor hij vast en zeker in menig interieur perfect tot uiting komt.

Deze bio-ethanol tafelhaard kent een totale afmeting van 35 x 18,2 x 14,6 cm en blijkt – net zoals zijn voorganger – vervaardigd uit gepoedercoat roestvast én koudgewalst staal. Hij wordt daarbij gecombineerd met hittebestendig glas en geleverd inclusief roestvrijstalen brander, blusgereedschap en haardbehuizing.

Ondanks de vele positieve kenmerkende eigenschappen werden er nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons moeilijk om jou verder advies te geven omtrent de mogelijke gebruikerservaringen.

 

Voordelen: 

Formaat: de luxueuze tafelhaard kent een afmeting van maximaal 35 x 18,2 x 14,6 cm en kan bijgevolg makkelijk worden verplaatst.

Materiaal: terwijl de behuizing voornamelijk uit gepoedercoat roestvrij én koudgewalst staal bestaat, werd voor de platen een beroep gedaan op hittebestendig glas.

Handig in gebruik: doordat deze bio-ethanol haard helemaal geen installatie noch ventilatie of gasaansluiting vereist, is het gebruik ervan een fluitje van een cent.

 

Nadelen: 

Te klein: wil je graag een grote ruimte verwarmen, dan is deze open haard van Trend24 uiteraard niet krachtig genoeg.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Ronde open haard

 

6. Vuurtafel mozaïek 68 cm keramiek terracottakleurig – vidaXL, Ronde open haard

 

Mag het allemaal wat gedurfder en origineler zijn dan zou deze prachtige vuurtafel van vidaXL misschien wel eens iets voor jou kunnen zijn. Deze ronde open sfeerhaard, ook wel vuurkorf genaamd, wordt ondersteund door een vierpoots standaard en blijkt voornamelijk uit hoogwaardig staal vervaardigd. Dit maakt hem geschikt voor gebruik met houtblokken, droog hout en/ of houtskool. 

Bij aankoop zul je zien dat er enkele praktische toebehoren worden aangeboden zoals veiligheidsgaas en een poker die respectievelijk instaan om de veiligheid en het gebruiksgemak aanzienlijk te vergroten. Dit alles wordt nog een tikkeltje aangedikt door middel van het keramische oppervlak waar je drankjes en/ of braadbenodigdheden op kunt uitstallen én de mogelijkheid om de vuurkorf ook als barbecue te gebruiken.

Hoewel dit geen typische hoek open haard blijkt te zijn, biedt hij toch aanzienlijk wat mogelijkheden. Desondanks werden er nog geen reacties geplaatst waardoor het voor ons moeilijk is om jou verder advies te geven.

 

Voordelen: 

Formaat: deze prachtige mozaïek vuurtafel kent een totaal formaat van 68 x 68 x 60.

Materiaal: bij de productie van deze unieke sfeerhaard werd gekozen om te werken met duurzame materialen zoals metaal en keramiek.

Toebehoren: de levering omvat een stevig tafelblad, een afzonderlijke bak, een gegalvaniseerd rooster, een haak, een gaasdeksel, een rond mozaïeken blad en een zwart vuurisolatierooster.

 

Nadelen: 

Kostenplaatje: de hoge prijs, die enigszins te rechtvaardigen valt vanwege het unieke design en het brede toepassingsveld, zou alsnog een struikelblok kunnen betekenen voor sommige klanten.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Nep open haard

 

7. Carrera Stella Plus 1800 Watt decoratieve open haard en elektrische kachel 

 

We sluiten het rijtje van deze 7 topproducten af met de Carrera Stella Plus open haard én bijbehorende elektrische kachel, die jou aangeboden en geleverd wordt door Anders. De haard is bedoeld om in de ruimte te worden ingebouwd waarna hij voor een goede portie warmte, sfeer en gezelligheid zorgt.

Eenmaal correct aangesloten, is hij in staat om een maximaal vermogen van maar liefst 1800 Watt te bereiken, weliswaar verdeeld over meerdere temperatuurstanden. Het typische kiezelontwerp en de unieke gebogen voorzijde dragen alvast bij aan een stijlvolle en luxueuze uitvoering.

Nemen we even een kijkje naar de online reacties, dan moeten we tot onze grote spijt vaststellen dat er nog geen reacties werden geplaatst. We durven stellen dat het prijskaartje alsook de recente uitgave hier mogelijks een verklaring voor kunnen bieden.

 

Voordelen: 

Vermogen: deze prachtige decoratieve open haard en bijbehorende elektrische kachel, biedt een maximaal vermogen van 1800 Watt aan waarbij je kunt schakelen tussen meerdere standen.

Handig in gebruik: hoewel het in de eerste plaats een decoratieve open haard betreft, is hij ook in staat om de ruimte effectief te verwarmen.

Design: de gebogen voorzijde en de aanwezige kiezelontwerpen dragen alvast bij aan een luxueuze en moderne uitstraling.

 

Nadelen: 

Inbouw: houd er rekening mee dat dit type decoratieve open haard in de muur of wand dient te worden ingebouwd en de installatie bijgevolg wat meer voeten in de aarde kent.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Open haarden Koopgids 

 

De zoektocht naar een degelijke open haard kan best wel wat voeten in de aarde hebben. Zo is er heel wat keuze op het gebied van type, formaat, uitvoering, design en prijsklasse. Het lijkt ons daarom een goede aanbeveling om te focussen op bepaalde kenmerkende eigenschappen zodra je verschillende open haarden met elkaar gaat vergelijken. Op die manier verloopt de zoektocht net iets makkelijker. Wees daarbij aandachtig voor eventuele aanbiedingen en/ of leuke promoties. Het is nu eenmaal altijd leuk om met een koopje huiswaarts te keren.

Het nut van een open haard

Hoewel de meeste huizen steevast zijn uitgerust met de best mogelijke verwarmingssystemen, is de keuze voor een duurzame open haard nooit echt veraf. De belangrijkste reden om een open haard in huis te halen, is uiteraard de warmte die een dergelijk apparaat tot uiting brengt. Echter, genereert het voor menig gebruik ook een zekere vorm van figuurlijke warmte, sfeer en gezelligheid.

Zeker wanneer de koude wintermaanden aanvangen en de kerstperiode voor de deur lijkt te staan, is een portie familiegeluk en gezelligheid bij velen de hoogste troef. Een kwalitatieve open haard weet daar alvast perfect op in te spelen.

 

Het type in functie van de installatie

Ben je voor het idee gewonnen en heb je besloten om een open haard in huis te halen, dan is het in eerste instantie aangewezen om rekening te houden met de verschillende types die er vandaag de dag voorhanden zijn. Afhankelijk van het type wordt ook een bepaalde installatie en/ of aansluiting beoogd die evenmin uit het oog mag verloren worden.

Zo kun je onder meer opteren voor een volledig vrijstaande én 100% afvoerloze open haard waarbij er geen sprake is van een schoorsteen of apart rookkanaal. Dergelijke open haarden zijn bijgevolg vrij eenvoudig te installeren en kunnen zonder meer ergens in de ruimte worden geplaatst. 

Daartegenover staan natuurlijk de opbouw of inbouw open haarden die – zoals de naam doet vermoeden – in een muur of wand moeten worden ingebouwd en bijgevolg de aanwezigheid van een rookkanaal of schoorsteen verlangen. 

Uiteraard kan een onderscheid inzake type eveneens gemaakt worden op basis van de gebruikte brandstof. Waar de traditionele open haarden steevast gebruik maken van houtblokken, aanmaakblokjes en/ of houtskool, kent de hedendaagse open haard een brede waaier aan verschillende mogelijke brandstof vormen. Denk onder meer aan bio ethanol, gas of infrarood als veruit de populairste binnen het segment van de open haarden.

 

Vermogen in functie van de ruimte

Naast het type is het uiteraard minstens even belangrijk om op de hoogte te zijn van het daadwerkelijke vermogen van het apparaat. Het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in watt – bepaalt de kracht van de open haard en bijgevolg ook de mate waarin een ruimte kan worden opgewarmd. 

Om bijgevolg een weldoordachte keuze te kunnen maken op het gebied van vermogen, is het zaaks rekening te houden met de maximale oppervlakte van de ruimte die je wilt kunnen verwarmen. Zo zal een open haard met een vermogen variërend van 2000 à 2500 watt moeiteloos in staat zijn om een ruimte van 21 tot 30 m2 aan te pakken. Kies je voor een soortgelijke oppervlakte een open haard met een vermogen van amper 500 watt, dan zul je meteen merken dat hij aan kracht tekort schiet.

Algemeen kan een duurzame open haard – afhankelijk van het type, de mogelijkheden en de functies – een vermogen garanderen van zo’n 500 tot maar liefst 2500 watt.

Handige opties, eventuele bijkomende kenmerken en de prijs

Wanneer je de verschillende open haarden met elkaar gaat vergelijken, dan zul je al gauw vaststellen dat bepaalde exemplaren net iets meer mogelijkheden lijken aan te bieden. Sommige van deze opties kunnen best wel handig zijn en een belangrijke meerwaarde betekenen. Denk bijvoorbeeld maar aan de aanwezigheid van een timerfunctie of de optie om probleemloos tussen meerdere warmtestanden te schakelen.

Daarnaast is het eveneens handig indien de open haard over 1 of meerdere veiligheidsmechanismen beschikt, al dan niet in combinatie met een automatische uitschakelingsfunctie. Zeker in een huishouden met (kleine) kinderen zou dit wel eens een verschil kunnen maken. Tot slot willen wij van de gelegenheid gebruik maken om ook nog even te wijzen op het onderhoud. Niet elke open haard is namelijk onderhoudsvrij te noemen. Kies je bijgevolg voor een exemplaar waar best wel wat onderhoud aan te pas komt, wees je dan bewust van wat extra minuutjes van je tijd om de haard na ieder gebruik te reinigen.

Houd er echter wel rekening mee dat al deze bijkomstigheden eveneens een invloed zullen kennen op het uiteindelijke prijskaartje. Zo kan de prijs makkelijk evolueren van ongeveer 35 à 40 euro voor een compacte basis open haard tot maar liefst 750 euro voor een toppertje met alles erop en eraan.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een open haard?

De kosten van een degelijke open haard zijn afhankelijk van verschillende kenmerkende factoren gaande van de aanschaf van de haard tot de materiaalkosten en eventuele installatiekosten. 

Daarnaast blijkt ook de kost op het moment van aankoop onderhevig te zijn aan verschillende – al dan niet externe – factoren zoals het type, het design, het formaat en de uitvoering. Zo zal een designvolle ingebouwde open haard voorzien van de allerlaatste technologische snufjes al gauw een pak duurder in de aanschaf zijn dan wanneer je opteert voor een standaard vrijstaand exemplaar. 

Algemeen moet je toch wel rekening houden met een variërend prijskaartje gaande van 1500 à 3000 euro voor een vrijstaande open haard tot ongeveer 2500 à 4000 euro voor een inzethaard of maar liefst 3000 à 7000 euro voor een kwalitatieve inbouwhaard.

Q2: Welk hout is geschikt voor gebruik in de open haard?

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je te investeren in een traditionele open haard dan is het minstens even belangrijk om op de hoogte te zijn van de nodige brandstof. Zo gebruik je in een kwalitatieve open haard maar beter geen hout dat te veel hars bevat. Dit zou namelijk vonken kunnen veroorzaken die dan op hun beurt kunnen leiden tot de vorming van eventuele brandplekken.

Investeer je in een open haard, kies dan steevast voor loofhout aangezien dergelijk hout weinig tot geen hars bevat en bijgevolg beschouwd wordt als een harde houtsoort.  

 

Q3: Hoe werkt een open haard en hoe steek je hem aan?

De “echte” traditionele open haarden branden uiteraard door middel van hout en/ of haardblokken; een mengsel van samengeperste paraffine én zaagsel. Daarbij is het niet onbelangrijk om weten dat haardblokken niet alleen langer branden dan de standaard houtblokken maar daarnaast ook veel meer warmte afgeven.

Tegenwoordig kun je echter ook kiezen voor de luxueuzere open haarden op gas of elektriciteit; al dan niet in combinatie met een meegeleverde afstandsbediening. Dergelijke open haarden zijn vaak uitgerust met levensechte nagemaakte boomstronken die – zodra de haard wordt ingeschakeld – lijken te branden.

De manier waarop je een open haard dus dient aan te steken en/ of in te schakelen is sterk afhankelijk van het type haard waarvoor je uiteindelijk kiest. Zo zul je bij een open haard een beroep moeten doen op hout en/ of haardblokken terwijl een elektrische open haard dan weer functioneert door middel van het lichtnet.

 

Q4: Wat kost de aanleg van een open haard?

Zoals in vraag 1 reeds duidelijk werd, betekent de aanschaf van een kwalitatieve open haard in de meeste gevallen een grote hap uit het budget. Uiteraard dien je hier wel rekening te houden met het type, het formaat, het vermogen, het vuurzicht en de uiteindelijke bekleding. Op basis daarvan kan de prijs makkelijk variëren van ongeveer 1500 tot maar liefst 7000 euro.

Indien je voor de aanleg ervan een beroep doet op een erkend installatiebedrijf dan dien je uiteraard ook rekening te houden met de zogenaamde aanlegkosten. De omvang van deze kosten wordt in eerste instantie bepaald door de aan/ afwezigheid van een rookkanaal. Is er reeds een rookkanaal in de woning aanwezig, dan betreft het enkel nog de uiteindelijke installatie van de open haard waardoor de bijkomende extra kosten miniem tot vrijwel onbestaande zullen zijn. (Afhankelijk van het bedrijf.)

Is er echter nog geen rookkanaal in de woning aanwezig en moet deze bijgevolg nog worden aangelegd, dan mag je rekening houden met een extra kost van ongeveer 5000 à 6000 euro afhankelijk opnieuw van het type open haard. Stel dat je kiest voor een inzethaard van zo’n 3000 euro inclusief installatie van het rookkanaal, de voorrijkosten en de installatiekosten; kan het uiteindelijke prijskaartje makkelijk oplopen tot 10.000 euro.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES