5 beste Pelletkachels Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste pelletkachels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

We stellen vast dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een degelijke pelletkachel. Het zal dan ook niet verwonderen dat het aanbod tegenwoordig ruim is. Zo bestaan er pelletkachels in allerlei uitvoeringen, formaten en designs. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we op zoek gegaan naar 3 hedendaagse topproducten. Indien je op zoek bent naar een compacte pelletkachel dan lijkt de Carinci misschien wel iets voor jou te zijn. Daarnaast blijkt ook de Julia Next Italfuoco pelletkachel alvast een schot in de roos te zijn. Bovendien krijg je bij de keuze voor dit apparaat, gelijk een subsidie van 500 euro aangeboden.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste pelletkachels (Reviews) van 2022

 

Op zoek naar een goedkope pelletkachel of vind je de kwaliteit toch wel primeren? Tot voor kort was het zo dat je een subsidie kreeg voor de aanschaf van een pelletkachel. Ook al is dat vandaag de dag niet altijd meer het geval, toch is de aankoop van een pelletkachel het overwegen waard. Kies je voor een inbouw of een vrijstaand exemplaar? En ben je op zoek naar een kachel van Qlima, Julia of Mcz? Dat zijn allemaal persoonlijke keuzes. Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even en kies er voor jezelf de beste pelletkachel uit.

 

1. Carinci Kleine Pelletkachel Air 60 Temperatuursensor en Vlak LCD display

 

Ben je op zoek naar een kwalitatieve pelletkachel tegen een min of meer betaalbaar prijskaartje? Dan lijkt de Carinci misschien wel een stap in de goede richting te zijn. In vergelijking met de andere pelletkachels uit ons lijstje, zou het bovendien zelfs het product met de laagste prijs kunnen zijn.

De pelletkachel wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 43 x 43 cm in combinatie met een totale hoogte van 76,5 cm. Dankzij de unieke grote ruit is het mogelijk om de vlam ten allen tijde goed te kunnen zien. Het apparaat is niet alleen voorzien van een helder en duidelijk leesbaar LCD display maar biedt ook een temperatuursensor en automatische in- en uitschakelingsfunctie aan. Bovendien heb je de mogelijkheid om de pelletkachel dagelijks of wekelijks eigenhandig te programmeren.

Een blik op de online reviews toont dat deze aanbieding best wel in trek is bij de klanten. Zo wordt niet alleen positief advies gegeven omtrent het design maar ook de extra hulp bij de subsidieaanvraag was mooi meegenomen. Kortom, een echte aanrader om toch even in overweging te nemen.

 

Voordelen:

Prijskaartje: wil je niet gelijk heel wat budget voorzien maar toch zeker zijn van een degelijke pelletkachel? Dan lijk dit product een goede aanbeveling.

Formaat: de pelletkachel meet 43 x 43 cm en wordt verder aangevuld met een hoogte van maar liefst 76,5 cm.

Handig in gebruik: de pelletkachel is uitgerust met een automatische in- en uitschakelingsfunctie, is daarnaast voorzien van een temperatuursensor en een handig LCD display.

 

Nadelen:

Design: het is mogelijk dat het design niet meteen in de smaak valt bij sommige klanten en dat is best wel jammer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Pelletkachel Julia Next Italfuoco Duurzaam gietijzer €500 ISDE subsidie

 

Deze Julia Next pelletkachel van Italfuoco is misschien een tikkeltje duurder in vergelijking met het vorige product. Toch zien we alleen maar positieve reacties van tevreden klanten verschijnen. De brander wordt gekenmerkt door een compact design van 44 x 50 cm, aangevuld met een hoogte van wel 74 cm. Bovendien is de kachel vervaardigd uit duurzame materialen zoals gietijzer, en kan hij dus zeker wel wat verdragen.

De compactheid van de kachel zorgt ervoor dat hij makkelijk te plaatsen is in eender welke ruimte. Verder zul je merken dat de pelletmotor vrijwel continu draait en behoorlijk stil te werk gaat. Kortom, een degelijke kachel die heel wat mogelijkheden met zich meebrengt.

Zo is het mogelijk om, indien gewenst, de pelletkachel vanop een afstand de besturen door gebruik te maken van de wifi en een speciale app. Daarnaast kunnen we stellen dat dit één van de weinige pelletkachels is, die wel degelijk in aanmerking komt om een ISDE subsidie aan te vragen van €500.

 

Voordelen:

Materiaal: bij de productie van deze pelletkachel heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van gietijzer; een stevige en duurzame materiaalsoort.

Geluidloos: het betreft een bijzonder stille pelletkachel ondanks het feit dat de motor continu op volle toeren draait.

Handig in gebruik: indien gewenst, is het mogelijk om de pelletkachel vanop een bepaalde afstand in te stellen. Maak hiervoor gebruik van de bijbehorende applicatie en wifi functie.

Formaat: deze unieke pelletkachel biedt een totaal formaat van maar liefst 44 bij 50 cm inclusief een hoogte van ruim 74 cm.

 

Nadelen:

Kostenplaatje: jammer genoeg zul je toch wel wat meer budget hoeven te voorzien indien je deze pelletkachel wenst aan te kopen.

Koop bij bol.com (€1375)

 

 

 

 

3. Mondena Pelletkachels Inserto D10 Inbouw pelletkachel Italiaans design

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en heb je niet echt een bepaald budget voor ogen? Dan lijkt het de moeite waard om deze unieke pelletkachel van Mondena even grondig te bestuderen. Mondena behoort wel degelijk tot de bekende en populairste merken.

Zo wordt de kachel gekenmerkt door een maximaal formaat van maar liefst 55 x 67 cm aangevuld met een hoogte van zo’n 56 cm. Deze unieke inbouw pelletkachel biedt een maximale inhoud van ruim 15 kg en is voornamelijk uit staal vervaardigd. De kachel met handgemaakt Italiaans design biedt een minimaal vermogen van 3 kW en een maximaal vermogen van ruim 10 kW. Ondanks dit hoge vermogen, geniet je een energiezuinig product met energielabel A+.

Deze pelletkachel is uitgerust met tal van handige functies en optiemogelijkheden. Denk bijvoorbeeld maar aan verschillende veiligheidssystemen maar ook een afstandsbediening, een uitneembare aslade die het onderhoud makkelijker maakt, 30 instelbare programma’s, een uniek zelfreinigend systeem en een elektronische ontsteking. Jammer genoeg zijn er tot op heden nog geen online reviews bij het product geplaatst.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de pelletkachel beschikt over diverse veiligheidssystemen, een uitneembare makkelijk te onderhouden aslade, 30 instelbare programma’s, een afstandsbediening en zelfs een zelfreinigend systeem.

Vermogen: je geniet een ruim vermogen met een bereik van minimaal 3 kW en maximaal 10 kW.

Energiezuinig: ondanks het feit dat de pelletkachel in staat is om heel wat vermogen te voorzien, wordt het toch nog steeds gelabeld met het energiemerk A+.

Formaat: de pelletkachel biedt een totale afmeting aan van 55 bij 6 cm in combinatie met een maximale hoogte van ongeveer 56 cm.

 

Nadelen:

Prijzig: ook hier zul je jammer genoeg wel rekening moeten houden met een prijskaartje dat iets boven het gemiddelde uitsteekt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Norrlands Power Pellletkachel PS-50 Gemiddeld Vermogen 8 kW

 

In vergelijking met het vorige product, lijkt het hier wel meteen om een pelletkachel aanbieding te gaan. De kachel wordt jou aangeboden en thuis geleverd door het bekende, en misschien door sommigen ook wel als beste merk beschouwd, Norrlands Power.

De kachel wordt gekenmerkt door een vrij compact formaat van 48 x 47 cm, aangevuld met een totale hoogte van ongeveer 91 cm. Dit maakt de kachel bijzonder handzaam om te installeren in eender welke ruimte. Het gemiddelde vermogen van de kachel wordt geschat op 8 kW terwijl het piekvermogen ruim 10,9 kW bedraagt. Kortom, de geschikte pelletkachel om een woonkamer, zomerhuis of eventueel zelfs werkplaats snel en gelijkmatig te verwarmen.

Ondanks het ruime vermogen mag je ze zeker zijn van een energiezuinig product met een behoorlijk hoog rendement. In vergelijking met bijvoorbeeld het energieverbruik van een standaard gasverwarming mag je rekenen op 40 tot 60% energiezuiniger. Bovendien kan een subsidie worden toegekend van maximaal €545. Ook hier zijn er jammer genoeg nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Formaat: de pelletkachel biedt een totaal formaat van 48 bij 47 cm aan inclusief een hoogte van maar liefst 91 cm.

Vermogen: het betreft een duurzame pelletkachel met een ruim vermogen dat makkelijk een piek kan bereiken van 10,9 kW. Het gemiddeld vermogen van dit product bedraagt dan weer 8 kW.

Budget: wil je niet meteen heel wat budget voorzien dan kunnen we jou alvast deze unieke pelletkachel aanraden.

 

Nadelen:

Design: de kachel wordt gekenmerkt door een uitgesproken design dat misschien niet bij iedereen even hard in de smaak zal vallen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Qlima Pelletkachel Eleonara 74S Line GR 24-uurs timer

 

Het unieke eenvoudige design in combinatie met de hoogwaardige functionaliteit, maken van deze pelletkachel alvast een topproduct. Deze prachtige kachel wordt gekenmerkt door een maximaal formaat van 47 x 47 cm, aangevuld met een hoogte van ruim 90 cm en jou aangeboden door het bekende merk Qlima.

De kachel wordt geleverd inclusief een praktische afstandsbediening en Nederlandstalige handleiding. Dankzij het CE keurmerk weet je bovendien dat het een getest en veilig bevonden product betreft. Je kunt zeker zijn van een minimale verwarmingscapaciteit van maar liefst 7,45 kW waardoor ruimtes tot maximaal 200 m3 alvast geen probleem vormen.

De pelletkachel is uitgerust met een totale tankinhoud van 13 kg. Verder geniet je tevens ook een minimale brandduur van 8 uur en een maximale brandduur van maar liefst 22 uur. Kortom, een degelijk en handig product. Echter moeten we vaststellen dat er tot op heden nog geen online reviews door kopers zijn geplaatst. Laat je hier echter niet gelijk door afschrikken maar bekijk het even.

 

Voordelen:

Formaat: deze unieke pelletkachel biedt een totaal formaat aan van maar liefst 47 x 47 cm in combinatie met een maximale hoogte van zo’n 90 cm.

Verpakking: op het moment van aankoop worden eveneens een duidelijke Nederlandstalige handleiding en afstandsbediening meegeleverd.

CE keurmerk: dankzij het bekende CE keurmerk ben je er helemaal zeker van dat het product voldoet aan alle normen en eisen en bijgevolg compleet veilig is.

Brandduur: de brandduur van dit apparaat kan variëren van minimaal 8 uur lang tot maximaal zo’n 22 uur lang.

 

Nadelen:

Design: ook hier zou het design door sommige klanten eventueel wel eens als een afknapper kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Pelletkachels Koopgids

 

De zoektocht naar de geschikte pelletkachel kan meteen een pak makkelijker verlopen door rekening te houden met bepaalde factoren. Denk bijvoorbeeld maar aan het vermogen, de ruimte waar je hem wilt plaatsen, het type maar natuurlijk ook het design en het prijskaartje. Het lijkt ons daarom alvast een goede aanbeveling om zoveel mogelijk pelletkachels met elkaar te vergelijken en hierbij eventuele aanbiedingen alvast niet uit de weg te gaan.

Wat is een pelletkachel en hoe werkt het

Een pelletkachel behoort tot de categorie van de houtkachels, alhoewel ze toch wel wat verschillen tonen. Zo werkt een pelletkachel met behulp van houtkorrels of houtpellets als vorm van brandstof. Daarnaast zul je een pelletkachel ook altijd nog van stroom moeten voorzien en dus bij voorkeur in de buurt van een stopcontact moeten plaatsen.

Naast houtpellets kunnen natuurlijk nog tal van andere verbrandingsmethoden worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld maar aan maïs, kersenpitten, olijfpitten en stro. Dergelijke brandstoffen hebben echter wel minder goede verbrandingseigenschappen in vergelijking met de aanbevolen houtpellets.

De werking van dergelijk apparaat is dan ook behoorlijk eenvoudig. Zo zul je het reservoir van de pelletkachel eerst en vooral moeten voorzien van houtkorrels of pellets. Vervolgens zullen de pellets verder richting de verbrandingsruimte worden afgevoerd met behulp van het zogenaamde wormwiel. Het verwarmingselement in deze ruimte moet er dan voor zorgen dat de pellets gaan ontbranden. Een goede ventilatie is ook zeker nodig vandaar het gebruik van een ingebouwde elektronische ventilator.

 

Het nut van een pelletkachel

Maar waarom zou je dan een pelletkachel moeten aankopen? Niets moet natuurlijk maar het is en blijft wel handig. Zo wordt een pelletkachel door de meeste klanten gebruikt als krachtige bijverwarming. Dit kan best wel van pas komen zodra de koude wintermaanden voor de deur staan. Een pelletkachel is niet alleen handig in gebruik maar zal de ruimte ook makkelijk en mooi gelijkmatig verwarmen. Kortom, je hoeft niet langer koude te lijden.

Toch is het belangrijk om niet zomaar het eerste het beste toestel aan te kopen. Vandaag de dag is het assortiment behoorlijk uitgebreid en kun je dan ook kiezen uit tal van formaten, types, kleuren en designs. Bedenk waar je naar op zoek bent en wat zoal je verwachtingen zijn.

 

Welke types pelletkachel bestaan er

Eerst en vooral zul je moeten beslissen met welk type pelletkachel je huiswaarts wilt keren. In het ruime assortiment kunnen we een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten pelletkachels: de ingebouwde exemplaren en de vrijstaande kachels. Het spreekt voor zich dat elk type voor- en nadelen met zich zal meebrengen.

Zo is een vrijstaande kachel bijzonder handig om te verplaatsen. Dergelijke kachels kun je makkelijk van de ene ruimte naar de andere verplaatsen zolang er maar een stopcontact in de buurt is. Bovendien zijn ze vaak een pak goedkoper in vergelijking met de ingebouwde variant. De ingebouwde pelletkachel oogt dan weer stijlvoller en zorgt meteen ook voor plaatsbesparing. Doordat dergelijke kachel in een voorziene ruimte wordt ingebouwd, zal hij nergens echt in de weg staan. Echter is het prijskaartje vaak duurder.

Het vermogen in verhouding tot de ruimte

Uiteraard is het ook belangrijk om even stil te staan bij het vermogen van de kachel. Het vermogen van de pelletkachel bepaalt natuurlijk zijn kracht en wordt steevast uitgedrukt in Watt. Hoe hoger het wattage van de pelletkachel is, hoe meer kracht dergelijk apparaat biedt en hoe sneller hij een ruimte kan verwarmen.

Als je dus het vermogen van de pelletkachel moet bepalen, dan is het aan te raden om rekening te houden met de beschikbare ruimte. Waar wil je de pelletkachel plaatsen en wat is de oppervlakte van de ruimte die moet worden verwarmd. Het spreekt voor zich dat een kamer met een groter oppervlak een pelletkachel vereist met een ruimer vermogen. Houd hier dan ook zoveel mogelijk rekening mee.

 

Design, merk en prijskaartje

Tot slot willen we het nog even kort hebben over het mogelijke prijskaartje. De gemiddelde prijs van een degelijke pelletkachel wordt op ongeveer 1400 euro geschat. Uiteraard zijn er altijd kachels te vinden die een pak goedkoper zijn, net zoals sommige kachels juist ook duurder zullen zijn.

De prijs kan beïnvloed worden door verschillende externe factoren. Zo is er het design van de kachel evenals het type en het vermogen. Een pelletkachel die je in de muur of een meubel gaat inbouwen kost vaak iets meer dan een vrijstaand exemplaar. Net zoals een kachel met een ruimer vermogen ook vaak duurder zal zijn dan een pelletkachel met beperkte wattage.

Probeer daarom voor jezelf uit te maken waar je naar op zoek bent en hoeveel budget je maximaal kunt en wilt spenderen hieraan. De online reviews kunnen als een handig hulpmiddel worden beschouwd bij eventuele twijfel.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel kun je vergelijken met een soort van houtkachel en is bedoeld om houtpellets in te verbranden. Houtpellets kun je vergelijk met een type houtkorrel dat uitstekende verbrandingseigenschappen bezit. Dergelijke kachel is voorzien van een handige raampje waarin de vlam duidelijk zichtbaar wordt.

Naast houtpellets kunnen ook tal van andere cellulose-houdende materialen worden gebruikt als brandstof. Denk bijvoorbeeld maar aan stro, olijfpitten, miscanthus, mais, kersenpitten en artisjok restjes. Echter blijven houtpellets echt wel de beste aanbeveling aangezien ze ook de beste verbrandingseigenschappen aantonen.

 

Q2: Hoe werkt een pelletkachel?

De pelletkachel is uitgerust met een groot of klein reservoir waarin je de houtpellets, de zogenaamde brandstof, moet plaatsen. Vervolgens zorgt het wormwiel ervoor dat de pellets automatisch naar de verbrandingsruimte worden geleid. Doordat de verbrandingsruimte over een elektrisch verwarmingselement beschikt, kunnen de pellets makkelijk ontbranden.

Uiteraard is er ook een bepaalde hoeveel lucht nodig om van een optimale verbranding te kunnen spreken. Deze lucht wordt aangevoerd uit de ruimte of buitenlucht door middel van een interne elektronische ventilator. Op die manier krijg je een uitstekende verbranding en tevens ook een mooie vlam te zien.

Q3: Hoe kun je een pelletkachel afstellen?

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om de pelletkachel zo goed mogelijk af te stellen. Enkel en alleen op die manier kan een optimaal warmterendement worden gegarandeerd. Om de pelletkachel te kunnen afstellen, moet je uiteraard een aantal stappen uitvoeren. Zo is het in eerste instantie belangrijk om het reservoir van de kachel van een bepaalde hoeveelheid houtpellets of houtkorrels te voorzien.

Daarna is het de bedoeling dat je de pelletkachel gaat programmeren. Dat verloopt bijzonder eenvoudig daar dergelijke kachels vaak al in verbinding staan met het elektriciteitsnet en uitgerust zijn met een interne thermostaat. Met behulp van een sensor kan bovendien een mooie constante temperatuur worden behouden. Controleer ook zeker de luchttoevoer naar je pelletkachel en neem de tijd om de assen regelmatig te verwijderen.

 

Q4: Wat kost een pelletkachel geplaatst?

Net zoals je bij de aankoop van een pelletkachel verschillende prijskaarten kunt spotten, kan ook de prijs van de installatiekosten behoorlijk verschillen. Stel dat het rookgaskanaal behouden blijft en je bijgevolg enkel de kachel wenst te vernieuwen, dan moet je rekenen op een prijskaartje van minimaal 150 tot maximaal 500 euro.

Stel dat er bij de plaatsing van de pelletkachel ook een dubbelwandige inox in de reeds aanwezige schouw moet worden geïnstalleerd dan kan het prijskaartje verschillen van 600 tot maximaal 900 euro. Indien echt alles nog moet geplaatst worden zoals het rookgaskanaal en de luchttoevoer dan lopen de kosten natuurlijk iets meer op. Bij dergelijke werken mag je rekenen op minimaal 900 euro aan installatiekosten.

 

Q5: Hoe pelletkachel aansluiten?

Tot slot is het ook belangrijk om even stil te staan bij de aansluitingsmogelijkheden van de pelletkachel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de bekende openhaard of houtkachel, heb je bij een pelletkachel helemaal niet zo een groot rookkanaal nodig. Een compacte afvoerbuis van amper 80 mm, die horizontaal wordt geïnstalleerd, kan vast en zeker volstaan. Het enige dat je dus nodig hebt om een pelletkachel aan te sluiten is een buitenmuur of eventueel een rookkanaal en een stevige boor.

Daarnaast heeft een pelletkachel ook stroom nodig om te kunnen functioneren, wat bijvoorbeeld niet het geval is met een houtkachel. Dat wil dus zeggen dat je de pelletkachel steeds in de buurt van een stopcontact moet plaatsen.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES