5 beste Petroleumkachels Test van 2021

Laatste update: 24.10.21

 

Beste petroleumkachels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Petroleumkachels zijn een goede oplossing als noodverwarming indien je bijvoorbeeld aan renovatie- of bouwwerken bezig bent. Echter kunnen blijken ze eveneens een goede oplossing als bijverwarming zodat je niet meteen beroep moet doen op de centrale verwarming en zo heel wat verbruik kunt besparen. Wij zetten daarom alvast 3 topproducten even op een rijtje. Zo kun je kiezen voor de Petroleumkachel 2600 watt die gekenmerkt wordt door een ruime tankinhoud die makkelijk kan worden bijgevuld. Daarnaast blijkt echter ook de Zibro Laserkachel LC-DX 32 een schot in de roos te zijn. In tegenstelling tot de vorige kachel kan dit exemplaar probleemloos ruimtes tot 120 m3 verwarmen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Petroleumkachels Koopgids

 

Als bijverwarming of noodverwarming kan een petroleumkachel alvast goed dienst doen. Toch zijn er ook enkele factoren waarmee je rekening zult moeten houden zoals het vermogen, het type, de uitvoering en de eventuele mogelijkheden. Daarnaast blijkt ook de veiligheid niet onbelangrijk te zijn. Het kan daarom een goede aanbeveling zijn om de koopgids hieronder even grondig door te nemen alvorens je de verschillende petroleumkachels en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. Veel succes!

Wat is een petroleumkachel en welke voordelen biedt hij

De aanschaf van een petroleumkachel mag dan wel heel wat pluspunten met zich meebrengen, toch is het belangrijk om dit weloverwogen te doen. Doordat petroleumkachels gebruik maken van petroleum als verbrandingsbron, is het stroomverbruik een heel pak lager dan bijvoorbeeld een elektrische kachel. Bovendien kan het binnenin de kachel wel eens oplopen tot maar liefst 800 graden Celsius waardoor de volledige ruimte in amper 15 minuutjes kan worden verwarmd. Daarnaast heb je helemaal geen last van afvoer en/ of leidingen en blijkt de kachel verplaatsbaar.

Al deze pluspunten zorgen ervoor dat een petroleumkachel alvast een goede aanbeveling is indien je de ruimte snel en goed wilt verwarmen zonder daarbij gebruik te maken van de centrale verwarming. In de meeste gevallen zal een petroleumkachel echter worden gebruikt als bijverwarming of noodverwarming. Denk maar aan het uitvallen van de elektriciteit vanwege een (algemene) stroompanne bijvoorbeeld.

In elk geval is het belangrijk om rekening te houden met de plaatsing en installatie van de kachel alsook de maximale oppervlakte van de te verwarmen ruimte. Is hij bedoeld ter vervanging van de centrale verwarming of louter als bijverwarming? En aan welke extra opties en kenmerken hecht je zelf heel wat belang?

 

Het type en de uitvoering

Ondanks het feit dat alle petroleumkachels functioneren op basis van gezuiverd petroleum, is het mogelijk om een onderscheid te maken tussen 2 categorieën op basis van hun specifieke werking. Zo kun je in eerste instantie opteren voor een wiek- of kouskachel die gebruik maakt van een stel krachtige batterijen. Doordat je bijgevolg geen nood hebt aan een stopcontact, kun je de kachel plaatsen waar je maar wilt.

Daarnaast is er nog een tweede optie; de zogenaamde laserkachel. Dergelijk type petroleumkachel dien je, met behulp van het snoer, aan te sluiten op de netstroom. In tegenstelling tot de kouskachel, is hij wel degelijk uitgerust met een thermostaat én timerfunctie die je handmatig kunt instellen. Houd er wel rekening mee dat dit exemplaar minder verplaatsbaar is aangezien hij altijd in de buurt van een stopcontact moet staan.

Eenmaal je besloten hebt welk type je wilt aankopen, kun je kiezen tussen de verschillende uitvoeringen. Zo heb je petroleumkachels in de vorm van een kanon, straler, box of radiator.

 

Het vermogen in functie van de ruimte

Zoals reeds vermeld kan de temperatuur binnenin de kachel wel behoorlijk oplopen. De mate waarin de temperatuur oploopt, is afhankelijk van het type kachel, de mogelijkheden en het vermogen. Het vermogen wordt steevast in Watt uitgedrukt en kan nogal verschillen naargelang het type petroleumkachels. Zo heb je exemplaren met een maximaal vermogen van 500 Watt maar er bestaan ook heel wat petroleumkachels die een vermogen van 4000 Watt of meer aanbieden.

Om het correcte vermogen te kunnen bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met de plaatsing, de isolatie en het doel. Is de kachel bedoeld om als bijverwarming/ noodverwarming te worden gebruikt of wil je hem echt als centrale verwarming plaatsen? En waar wil je hem vervolgens plaatsen? Wat is de maximale oppervlakte van de te verwarmen ruimte? Hoe groter de ruimte hoe groter het vermogen dient te zijn. Is de ruimte correct geïsoleerd of niet? Zo zal een slecht geïsoleerde ruimte zoals bijvoorbeeld een garage of een schuur een hoger vermogen nodig hebben om de ruimte toch te kunnen verwarmen.

Veiligheid, functiemogelijkheden en extra opties

Sommige kachels zullen over iets meer mogelijkheden beschikken die misschien wel een meerwaarde kunnen zijn. Zo kunnen een regelbare thermostaat, meerdere warmtestanden en een timerfunctie alvast tot de praktische pluspunten gerekend worden. En mag het net dat tikkeltje meer zijn kies dan voor een petroleumkachel met een duidelijk leesbaar display, wieltjes, een eco-stand, een ventilatorfunctie, een turbostand en een automatische uitschakelingsfunctie.

Tot slot willen we nog even kort wijzen op de veiligheid. Daar petroleumkachels gebruik maken van een vlam, is de kans op een CO of CO2 vergiftiging aanzienlijk. Daarom wordt aangeraden om in dezelfde ruimte waar je de kachel gebruikt eveneens een koolmonoxidemelder te plaatsen. De meeste petroleumkachels zijn niet geschikt om in de badkamer te plaatsen, houd daar dus rekening mee. En leg nooit kleding of handdoeken op de kachel vanwege het mogelijke risico op brandgevaar!

 

5 beste petroleumkachels (Reviews) van 2021

 

Het uitgebreide petroleumkachel gamma zorgt vaak voor heel wat keuzestress bij de consument. Zo kun je opteren voor een grote dan wel kleine petroleumkachel; eentje zonder dan wel een petroleumkachel mét afvoer. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos alsook het prijskaartje waardoor het altijd aangewezen is om aanbiedingen en promoties in de gaten te houden. Bekijk alvast de volgende 5 toppertjes even rustig. Het bijkomende advies van klanten en experts, vaak vermeld in de talrijke online reviews, kunnen jou helpen om er de beste petroleumkachel uit te kiezen.

 

1. Petroleumkachel 2600 watt met 4,6 liter tank inhoud Perel

 

Deze unieke petroleumkachel afkomstig van het bekende merk Perel, kent een compact formaat van 46,8 x 33,5 x 33,1 cm en is bijgevolg makkelijk te verplaatsen. Ondanks zijn compacte formaat en relatief beperkte gewicht, is hij in staat om moeiteloos een totaal vermogen van 2,6 kW of 2600 Watt te leveren. Kortom, dit maakt hem geschikt om ruimtes met een oppervlakte van maximaal 29 m2 te verwarmen.

Binnen het segment van de petroleumkachels kunnen we hem groeperen tussen de wiekkachels inclusief regelbare thermostaat. Verder wordt hij aangevuld met een vultank van wel 4 liter alsook de mogelijkheid om te schakelen tussen 2 verschillende warmtestanden. Deze petroleumkachel die eveneens opvalt vanwege zijn goedkope prijskaartje, is uitermate geschikt om als bijverwarming en/ of noodverwarming te gebruiken.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop wat meteen resulteert in een mooie eindscore van 4,8 sterren. Het feit dat hij mogelijks ook nog eens over het laagste prijskaartje beschikt, maakt hem alvast tot één van de populairste kachels uit dit rijtje.

 

Voordelen:

Installatie: het betreft een vrijstaande petroleumkachel die je bijgevolg eender waar kunt plaatsen.

Formaat: hij wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 46,8 x 33,5 x 33,1 cm en kan bijgevolg als relatief compact worden beschouwd.

Vermogen: toch mag je rekenen op een ruim vermogen van maar liefst 2600 Watt verdeeld over 2 verschillende warmtestanden.

Handig in gebruik: naast een thermostaat is deze petroleumkachel eveneens voorzien van een makkelijk bij te vullen vultank van maar liefst 4 liter.

 

Nadelen:

Geen indicatielampje: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden geuit dan kan dit te maken hebben met het gebrek aan een indicatielampje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Zibro Laserkachel LC-DX 32 (tot 120 m3) Type: Petroleumkachel, 28 warmtestanden

 

Met de Zibro petroleumkachel kies je niet meteen voor het apparaat met de laagste prijs. Toch lijken klanten zich daar niet meteen zorgen over te maken en geven ze een positief advies over de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheden. Wat meteen resulteert in een unieke maximumscore van maar liefst 5 van de 5 sterren.

Met z’n formaat van 29,6 x 37,6 x 43 cm is deze petroleumkachel behoorlijk compact. Toch is hij in staat om een maximaal vermogen van maar liefst 3100 watt te garanderen, verdeeld over 28 warmtestanden. Dit maakt het uitermate geschikt voor ruimtes met een oppervlakte tot 34 m2. Bovendien kun je hem, vanwege zijn positieve IP waarde probleemloos in de badkamer plaatsen. Verder blijkt hij aangevuld met een aan- en uitschakelaar en een antivries modus.

Ook qua veiligheid voldoet het apparaat helemaal aan de vooropgestelde normen en regels. Zo is hij niet alleen voorzien van een indicatielampje maar is hij verder ook uitgerust met een omvalbeveiliging, een veiligheid uitschakelen en een oververhittingsbeveiliging. Kortom, een topproduct maar wel eentje met een prijskaartje.

 

Voordelen:

Veiligheid: daar niet elke petroleumkachel goed is voor de gezondheid, is het een meerwaarde dat dit exemplaar beveiligd is tegen oververhitting en omvallen en verder ook voorzien is van een indicatielampje en een veiligheid uitschakelen.

Vermogen: hij kan zonder problemen een piekvermogen verzekeren van wel 3100 watt alsook de mogelijkheid om te schakelen tussen 28 verschillende warmtestanden.

Handig in gebruik: de kachel is, vanwege zijn compacte formaat en beperkte gewicht, makkelijk te verplaatsen. Bovendien kan hij ook in de badkamer worden geïnstalleerd aangezien hij een gunstige IP-waarde voor vocht kent.

 

Nadelen:

Prijzig: hij mag dan wel afkomstig zijn van één van de beste merken, toch brengt dit ook een hoger prijskaartje met zich mee.

Geen afstandsbediening: houd er rekening mee dat de petroleumkachel niet vanop een afstand te bedienen is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Biogreen Petroleumkachel 2 m Enkele brander Robuuste plaatstaalconstructie

 

De TA-3380 petroleumkachel wordt gekenmerkt door een relatief compact formaat van 23 x 23 x 13 cm en aangevuld met een beperkt gewicht. Dit maakt hem bijzonder handzaam en makkelijk om van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen.

Hij wordt verder aangevuld met een makkelijk op te vullen tank van 1,7 liter, een relatief laag vermogen alsook een laag en gunstig energieverbruik. Dit maakt dat deze enkele brander met een volle tank een totale brandduur van maar liefst 10 dagen kan garanderen in combinatie met een maximaal verwarmingsoppervlak van 2 m2. Dit maakt deze petroleumkachel, met robuuste plaatstaal constructie, uitermate geschikt voor gebruik in de serre of het tuinhuisje.

Ondanks het beperkte vermogen en de beperkte verwarmingscapaciteit, zien we voorlopig alleen maar positieve reacties op het apparaat verschijnen. Zo zijn klanten overtuigd van de unieke kwaliteit in verhouding tot het correcte prijskaartje wat resulteert in een mooie eindscore van 4,5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de petroleumkachel blijkt amper 23 x 23 x 13 cm groot en kan dan ook als relatief compact worden beschouwd.

Tankinhoud: hij is uitgerust met een stevige vultank die een maximale capaciteit van maar liefst 1,7 liter kent.

Brandduur: een volle tankinhoud aangevuld met het maximale vermogen, levert een brandduur van ongeveer 10 dagen op.

 

Nadelen:

Te beperkt: vanwege het lage vermogen is deze petroleumkachel niet geschikt om een woonkamer of slaapkamer te verwarmen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Qlima SRE 1330 TC-2 Oil electric space heater Binnen 3000 W

 

Net zoals het apparaat van Zibro, wordt ook deze Qlima petroleumkachel gekenmerkt door een, op het eerste zicht, hoger prijskaartje. Zijn compacte en lichtgewicht design alsook de eenvoudige bediening en het feit dat hij is uitgerust met een hoog technisch elektronisch gestuurde brander, maken van hem al meteen een topproduct.

Eenmaal correct opgestart, kan hij zonder problemen een vermogen van 3000 Watt garanderen en bijgevolg ruimtes tot 33 m2 verwarmen. Houd er wel rekening mee dat hij niet vochtbestendig is en je hem dus maar beter niet in de badkamer gaat plaatsen. Verder blijkt hij eveneens uitgerust met een antivries modus, een aan- en uitschakelaar, een veiligheid uitschakelen, een oververhittingsbeveiliging en een omvalbeveiliging.

Deze unieke kachel wordt correct bij jou thuis geleverd en telt meteen ook een transportdop, een zeefje, een handhevelpompje en een duidelijke informatieve gebruiksaanwijzing. Ondanks het feit dat deze petroleumkachel mét display heel wat mogelijkheden aanbiedt, zijn niet alle kopers overtuigd van de kwaliteit.

 

Voordelen:

Formaat: de petroleumkachel met display is amper 29,9 x 37,1 x 42,9 cm groot en bijgevolg makkelijk om te verplaatsen.

Verpakking: naast de kachel worden ook een zeefje, een transportdopje, een instructieve handleiding en een handhevelpompje zomaar meegeleverd.

Vermogen: hij bereikt moeiteloos een piekvermogen van maar liefst 3000 watt en kan daarmee middelgrote ruimtes verwarmen.

Veiligheid: naast een omvalbeveiliging en een beveiliging tegen oververhitting is hij ook voorzien van een veiligheid uitschakelen.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: we moeten jammer genoeg vaststellen dat een kleine minderheid van de klanten niet tevreden is over de kwaliteit.

Veel geluid: ondanks wat in de beschrijving wordt vermeld, wordt de kachel door één koper als te luid bevonden.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. MaxxHome Heteluchtkanon Petroleum Diesel 50Kw met Thermostaat

 

Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke petroleumkachel afkomstig van het bekende merk MaxxHome. Het betreft hier een heteluchtkanon dat perfect functioneert op basis van petroleum of diesel en een ruim vermogen van maar liefst 55 kW, dan wel 55000 watt bereikt, verdeeld over meerdere warmtestanden. Dit maakt hem geschikt voor gebruik als bijverwarming in relatief grote ruimtes tot 549 m2. Denk maar aan verbouwingen en/ of renovaties.

De kachel is behoorlijk groot in vergelijking tot de vorige producten maar wel voorzien van transportwieltjes en een stevige handgreep. Op die manier kun je hem moeiteloos verplaatsen. Daarnaast is hij eveneens verzekerd van een aan- en uitschakelaar, een veiligheid uitschakelen, een oververhittingsbeveiliging, een indicatielampje en een omvalbeveiliging.

Jammer genoeg kunnen wij jou geen verder advies geven omtrent de gebruikerservaringen aangezien er nog geen online reviews werden geplaatst. Het is mogelijk dat sommige klanten het prijskaartje toch wel als een figuurlijk addertje onder het gras beschouwen.

 

Voordelen:

Comfort: de combinatie van de stevige handgreep en de transportwielen maken het mogelijk om deze petroleumkachel probleemloos te verplaatsen.

Vermogen: correct ingeschakeld kan hij moeiteloos een totaal vermogen van maar liefst 55000 watt bereiken en grote ruimtes zonder problemen verwarmen.

Veiligheid: hij is niet alleen beveiligd tegen oververhitting en omvallen maar beschikt daarnaast ook over een veiligheid uitschakelen én een indicatielampje.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: jammer genoeg zul je voor de aankoop van dit apparaat toch net iets meer budget moeten voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Is een petroleumkachel slecht voor de gezondheid?

Het gebruik van een petroleumkachel is natuurlijk aan enkele regeltjes verbonden. Zo blijken in eerste instantie niet alle petroleumkachels vochtbestendig en bijgevolg geschikt om in de badkamer te plaatsen. In de meeste gevallen hebben we hier te maken met een petroleumkachel die op elektriciteit werkt.

Daarnaast is het belangrijk om in elke ruimte waar je de petroleumkachel wilt gebruiken, eveneens een goede koolmonoxidemelder te installeren. Doordat petroleumkachels gekenmerkt worden door een open vlam, kan dit mogelijks wel eens tot CO2- of CO vergiftiging leiden. Met behulp van een koolmonoxidemelder kun je op tijd verwittigd worden en de hulpdiensten bellen indien dat nodig mocht zijn.

Q2: Hoe werkt een petroleumkachel?

Eenvoudig uitgelegd zal een petroleumkachel de ruimte gaan verwarmen door de verbranding van kerosine of petroleum. Het principe steunt dan ook op de aanwezigheid van een vlam die deel uitmaakt van een cilindervormige lont of kous. De onderzijde van deze lont zit ondergedompeld in een bad van petroleum.

In de meeste gevallen is de petroleumkachel uitgerust met een ingebouwd brandstofreservoir waardoor de verbrandingsproducten vrijwel meteen en geheel automatisch in de te verwarmen ruimte worden geloosd. Daarom wordt een petroleumkachel vaak gebruikt als bijverwarming of noodverwarming. In bepaalde landen zoals bijvoorbeeld Japan waar er geen sprake is van een aardgasnet, kan een petroleumkachel ook als hoofdverwarming worden ingezet.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES