5 beste Petroleumkachels Test van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Beste petroleumkachels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Petroleumkachels zijn een goede oplossing als noodverwarming indien je bijvoorbeeld met renovatie- of bouwwerken bezig bent. Daarnaast blijken ze eveneens een goede aanbeveling om als bijverwarming te gebruiken. Op die manier hoef je geen beroep te doen op de centrale verwarming waardoor je ook nog eens energiezuinig te werk kunt gaan. Benieuwd naar meer? Wij zetten alvast 3 toppers in de kijker. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de Petroleumkachel 2600 watt met 4,6 liter tank die gekenmerkt wordt door een ruim maximaal vermogen van 2,6 kW.  Wil je echter geen gedoe met afvoer, stopcontacten en/ of gasaansluitingen dan lijkt de Qlima petroleumkachel R 4224 S TC-2 alvast een betere optie te zijn.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste petroleumkachels (Reviews) van 2024

 

Het uitgebreide petroleumkachel gamma zorgt vaak voor heel wat keuzestress bij de consument. Zo kun je opteren voor een grote dan wel kleine petroleumkachel; eentje zonder dan wel een petroleumkachel mét afvoer. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos alsook het prijskaartje waardoor het altijd aangewezen is om aanbiedingen en promoties in de gaten te houden. Bekijk alvast de volgende 5 toppertjes even rustig. Het bijkomende advies van klanten en experts, vaak vermeld in de talrijke online reviews, kunnen jou helpen om er de beste petroleumkachel uit te kiezen.

 

1. Petroleumkachel 2600 watt met 4,6 liter tank inhoud – Perel petroleumkachel

 

De petroleumkachel van het bekende merk Perel wordt beschouwd als een zogenaamde wiekkachel en is – mede dankzij zijn compacte en lichtgewicht uitvoering – makkelijk te verplaatsen. Hij wordt daarbij gekenmerkt door een stevige vultank met een royale inhoud van ongeveer 4 liter waardoor hij toch wel enkele branduurtjes kan garanderen.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo geniet je met deze kachel een ruim vermogen van 2,6 kW of 2600 watt, verdeeld over maar liefst 2 verschillende warmtestanden. Dit maakt deze relatief compacte petroleumkachel uitermate geschikt om een verwarmingscapaciteit tot 12 m³ te garanderen. Houd er wel rekening mee dat deze kachel een minder goede aanbeveling is indien je op zoek bent naar een petroleumkachel (aanbieding) voor gebruik in de badkamer.

Een blik op de online reviews toont aan dat heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding en de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Niet verwonderlijk dus dat deze unieke kachel beloond werd met een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren!

 

Voordelen:

Tankinhoud: hij garandeert een aanzienlijke tankinhoud van maar liefst 4 liter waardoor hij best wel wat branduren kan garanderen.

Handig in gebruik: naast de regelbare thermostaat, is deze kachel eveneens uitgerust met een oververhittingsbeveiliging.

Vermogen: bij correct gebruik weet hij een ruim vermogen tot 2,6 kW of 2600 watt te garanderen verdeeld over 2 verschillende warmtestanden.

Uitvoering: de elektrische kachel van Perel kent een vrij compacte uitvoering met een hoogte van 44 cm en een bijbehorend gewicht van maximaal 3 kg.

 

Nadelen:

Geen infrarood: ben je op zoek naar een infrarood kachel dan is dit exemplaar uiteraard niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Qlima petroleumkachel R 4224 S TC-2 // Compact en licht van gewicht

 

Met de R 4224 S TC-2 van het bekende merk Qlima kies je dan weer voor een compacte lichtgewicht petroleumkachel met een relatief eenvoudig bedieningssysteem wat hem meteen overal inzetbaar maakt. Kortom, het gebrek aan een stopcontact, afvoer en/ of gasaansluiting maakt dat de Qlima petroleumkachel niet alleen geschikt is voor thuis maar ook perfect in eender welk vakantieverblijf een dienst kan bewijzen.

Zo is het apparaat uitgerust met een enkelvoudig verbrandingssysteem tot wel 750ºC wat resulteert in een bijzonder aangename stralingswarmte. Maar dat is natuurlijk nog niet alles want naast het eenvoudige bedieningssysteem – slechts 1 druk op de knop is voldoende om het apparaat in/ uit te schakelen – is er ook heel wat aandacht besteed aan de veiligheid. Zo is de kachel voorzien van een veiligheidsstop, een safe top en een omvalbeveiliging.

En daar lijken klanten het duidelijk mee eens te zijn gezien de mooie beoordeling  inclusief prachtige gemiddelde eindscore van 5 op 5 sterren. Let wel; deze kachel is niet geschikt voor gebruik in de badkamer.

 

Voordelen:

Formaat: deze kachel kent een compacte lichtgewicht uitvoering en is daardoor makkelijk inzetbaar. Zo kun je hem perfect bij je thuis gebruiken alsook meenemen op de camping of eender welk ander vakantieverblijf.

Veiligheid: de omvalbeveiliging en oververhittingsbeveiliging worden aangevuld met een safe top en een veiligheidsstop.

Vermogen: het apparaat functioneert op basis van een enkelvoudig verbrandingssysteem waarbij een behoorlijk vermogen van maar liefst 2400 watt kan worden behaald.

 

Nadelen:

Geen badkamer: houd er wel rekening mee dat deze petroleumkachel niet geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Zibro RS-2222 CE Petroleumkachel Kouskachel Enkelbrander 80 m?

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke en kwalitatieve petroleumkachel? Dan kunnen wij jou – op basis van de vele positieve reviews en de mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren – alvast het advies geven om de Zibro petroleum kachel eens even onder de loep te nemen.

Zo zul je zien dat de Zibro RC-2222 in eerste instantie gekenmerkt wordt door een vrij compacte uitvoering van 44 x 42 x 28 cm waardoor hij makkelijk van de ene naar de andere ruimte kan worden verplaatst. Maar vergis je niet want ondanks zijn compacte formaat, weet hij wel degelijk een ruim vermogen tot 2200 watt te genereren verdeeld over meerdere warmtestanden, wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want verder blijkt de Zibro petroleum kachel voorzien van een vochtbestendige behuizing wat betekent dat je hem evengoed in de badkamer kunt installeren. Het plaatje is helemaal compleet dankzij de geïntegreerde aan/ uit schakelaar, de eWaste functie en de mogelijkheid om hem bijvoorbeeld mee te nemen naar de camping.

 

Voordelen:

Vermogen: bij correct gebruik, weet hij een ruim maximaal vermogen tot 2200 watt te genereren, verdeeld over meerdere warmtestanden waardoor hij perfect aan het lijstje van onder meer de Qlima petroleumkachel kan worden toegevoegd.

Badkamer: dankzij zijn vochtbestendige behuizing, kan deze petroleumkachel evengoed in de badkamer worden geïnstalleerd.

Formaat: de Zibro RS-2222 petroleumkachel wordt gekenmerkt door een breedte van 44 cm, een hoogte van 42 cm en een lengte van maximaal 28 cm waardoor hij goed verplaatsbaar is.

 

Nadelen:

Prijskaartje: dat je met de Zibro RS-2222 niet meteen voor een petroleumkachel aanbieding kiest, mag onderhand wel duidelijk zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Nature Paraffine verwarmer dubbel Coldframe 4.5 L 6020426 // Nature

 

Deze dubbelbrander petroleumkachel van Nature kent een totale afmeting van 30 bij 41 cm wat resulteert in een ruime brandstofinhoud van maar liefst 4,5 liter. De warmte die door dit apparaat geproduceerd wordt, kan bijgevolg vergeleken worden met die van een 600 watt elektrisch aangestuurde kachel. Bovendien kan deze Coldframe paraffine kachel makkelijk tot zo’n 4 dagen branden zonder bij te vullen. Let wel; de dubbele brander is geschikt voor oppervlaktes van maximaal 5 m² waardoor hij hoofdzakelijk in kassen of serres wordt gebruikt.

Naast het ruime vermogen dat makkelijk 1200 watt kan bereiken, kunnen we stellen dat deze dubbele verwarmer vervaardigd werd uit duurzaam verzinkt metaal wat meteen het neutraal grijze design verklaart. 

Nemen we even een kijkje tussen de online beoordelingen dan stellen we vast dat klanten tot op heden tevreden lijken met hun aankoop. Zo wordt de kwaliteit alsook de gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel gedragen wat opnieuw resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de Nature petroleumkachel kent een relatief compact formaat van 12 x 31,7 x 45 cm.

Vermogen: hij kan in het beste geval een ruim vermogen van maximaal 1200 watt bereiken waardoor hij de warmte van een 600 watt elektrische kachel weet te evenaren.

Inhoud: de dubbele brander blijkt alvast uitgerust met een brandstofinhoud van maar liefst 4,5 liter.

 

Nadelen:

Gebruiksgemak: houd er rekening mee dat de Coldframe paraffine kachel vooral bedoeld is voor gebruik in de serre of kas.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Corona RX 2485 – Petroleumkachel – Kouskachel – 2.4 kW 95 m? – Made in Japan – Kwaliteit

 

We sluiten het rijtje af met de Corona RX 2485 petroleumkachel die gekenmerkt wordt door een compacte uitvoering van 48 x 45 x 33 cm in combinatie met een gewicht van ongeveer 7,3 kg. Dit maakt het mogelijk om de petroleum kachel met regelbare kous relatief eenvoudig van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen. 

De Corona RX 2485 werkt – hoe kan het ook anders – op basis van petroleum en weet daarbij een ruim maximaal vermogen tot 2400 watt te genereren. Dit wordt aangevuld met een tankinhoud van 4 liter wat dan weer resulteert in een ruime brandtijd tot 15 uur en een verbruik van ongeveer 0,25 liter per uur. Het gebruiksgemak wordt verder aangesterkt doordat deze kachel geen stroom nodig heeft en voorzien is van een geïntegreerde omvalbeveiliging en brandstofniveau aanduiding.

Of je dit type petroleumkachel in de Gamma kunt vinden, laten we nog even in het midden. Toch lijken de meeste klanten duidelijk tevreden met hun aankoop, getuige de mooie eindscore van 4,5 sterren.

 

Voordelen:

Formaat: de petroleumkachel wordt gekenmerkt door een vrij compacte uitvoering van 48 x 45 x 33 cm en een gewicht van 7,3 kg.

Tankinhoud: je geniet daarbij een tankinhoud van maar liefst 4 liter netto inhoud.

Vermogen: bij correct gebruik – rekening houdend met een handmatige ontsteking – kan een ruim vermogen tot 2400 watt worden geleverd wat resulteert in een maximale brandtijd van 15 uren.

 

Nadelen:

Ontsteking: voor de ontsteking heb je 2x type D batterijen nodig die jammer genoeg niet worden aangeboden op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Petroleumkachels Koopgids

 

Als bijverwarming of noodverwarming kan een petroleumkachel alvast goed dienst doen. Toch zijn er ook enkele factoren waarmee je rekening zult moeten houden zoals het vermogen, het type, de uitvoering en de eventuele mogelijkheden. Daarnaast blijkt ook de veiligheid niet onbelangrijk te zijn. Het kan daarom een goede aanbeveling zijn om de koopgids hieronder even grondig door te nemen alvorens je de verschillende petroleumkachels en eventuele aanbiedingen met elkaar gaat vergelijken. Veel succes!

Wat is een petroleumkachel en welke voordelen biedt hij

De aanschaf van een petroleumkachel mag dan wel heel wat pluspunten met zich meebrengen, toch is het belangrijk om dit weloverwogen te doen. Doordat petroleumkachels gebruik maken van petroleum als verbrandingsbron, is het stroomverbruik een heel pak lager dan bijvoorbeeld een elektrische kachel. Bovendien kan het binnenin de kachel wel eens oplopen tot maar liefst 800 graden Celsius waardoor de volledige ruimte in amper 15 minuutjes kan worden verwarmd. Daarnaast heb je helemaal geen last van afvoer en/ of leidingen en blijkt de kachel verplaatsbaar.

Al deze pluspunten zorgen ervoor dat een petroleumkachel alvast een goede aanbeveling is indien je de ruimte snel en goed wilt verwarmen zonder daarbij gebruik te maken van de centrale verwarming. In de meeste gevallen zal een petroleumkachel echter worden gebruikt als bijverwarming of noodverwarming. Denk maar aan het uitvallen van de elektriciteit vanwege een (algemene) stroompanne bijvoorbeeld.

In elk geval is het belangrijk om rekening te houden met de plaatsing en installatie van de kachel alsook de maximale oppervlakte van de te verwarmen ruimte. Is hij bedoeld ter vervanging van de centrale verwarming of louter als bijverwarming? En aan welke extra opties en kenmerken hecht je zelf heel wat belang?

 

Het type en de uitvoering

Ondanks het feit dat alle petroleumkachels functioneren op basis van gezuiverd petroleum, is het mogelijk om een onderscheid te maken tussen 2 categorieën op basis van hun specifieke werking. Zo kun je in eerste instantie opteren voor een wiek- of kouskachel die gebruik maakt van een stel krachtige batterijen. Doordat je bijgevolg geen nood hebt aan een stopcontact, kun je de kachel plaatsen waar je maar wilt.

Daarnaast is er nog een tweede optie; de zogenaamde laserkachel. Dergelijk type petroleumkachel dien je, met behulp van het snoer, aan te sluiten op de netstroom. In tegenstelling tot de kouskachel, is hij wel degelijk uitgerust met een thermostaat én timerfunctie die je handmatig kunt instellen. Houd er wel rekening mee dat dit exemplaar minder verplaatsbaar is aangezien hij altijd in de buurt van een stopcontact moet staan.

Eenmaal je besloten hebt welk type je wilt aankopen, kun je kiezen tussen de verschillende uitvoeringen. Zo heb je petroleumkachels in de vorm van een kanon, straler, box of radiator.

 

Het vermogen in functie van de ruimte

Zoals reeds vermeld kan de temperatuur binnenin de kachel wel behoorlijk oplopen. De mate waarin de temperatuur oploopt, is afhankelijk van het type kachel, de mogelijkheden en het vermogen. Het vermogen wordt steevast in Watt uitgedrukt en kan nogal verschillen naargelang het type petroleumkachels. Zo heb je exemplaren met een maximaal vermogen van 500 Watt maar er bestaan ook heel wat petroleumkachels die een vermogen van 4000 Watt of meer aanbieden.

Om het correcte vermogen te kunnen bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met de plaatsing, de isolatie en het doel. Is de kachel bedoeld om als bijverwarming/ noodverwarming te worden gebruikt of wil je hem echt als centrale verwarming plaatsen? En waar wil je hem vervolgens plaatsen? Wat is de maximale oppervlakte van de te verwarmen ruimte? Hoe groter de ruimte hoe groter het vermogen dient te zijn. Is de ruimte correct geïsoleerd of niet? Zo zal een slecht geïsoleerde ruimte zoals bijvoorbeeld een garage of een schuur een hoger vermogen nodig hebben om de ruimte toch te kunnen verwarmen.

Veiligheid, functiemogelijkheden en extra opties

Sommige kachels zullen over iets meer mogelijkheden beschikken die misschien wel een meerwaarde kunnen zijn. Zo kunnen een regelbare thermostaat, meerdere warmtestanden en een timerfunctie alvast tot de praktische pluspunten gerekend worden. En mag het net dat tikkeltje meer zijn kies dan voor een petroleumkachel met een duidelijk leesbaar display, wieltjes, een eco-stand, een ventilatorfunctie, een turbostand en een automatische uitschakelingsfunctie.

Tot slot willen we nog even kort wijzen op de veiligheid. Daar petroleumkachels gebruik maken van een vlam, is de kans op een CO of CO2 vergiftiging aanzienlijk. Daarom wordt aangeraden om in dezelfde ruimte waar je de kachel gebruikt eveneens een koolmonoxidemelder te plaatsen. De meeste petroleumkachels zijn niet geschikt om in de badkamer te plaatsen, houd daar dus rekening mee. En leg nooit kleding of handdoeken op de kachel vanwege het mogelijke risico op brandgevaar!

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Is een petroleumkachel slecht voor de gezondheid?

Het gebruik van een petroleumkachel is natuurlijk aan enkele regeltjes verbonden. Zo blijken in eerste instantie niet alle petroleumkachels vochtbestendig en bijgevolg geschikt om in de badkamer te plaatsen. In de meeste gevallen hebben we hier te maken met een petroleumkachel die op elektriciteit werkt.

Daarnaast is het belangrijk om in elke ruimte waar je de petroleumkachel wilt gebruiken, eveneens een goede koolmonoxidemelder te installeren. Doordat petroleumkachels gekenmerkt worden door een open vlam, kan dit mogelijks wel eens tot CO2- of CO vergiftiging leiden. Met behulp van een koolmonoxidemelder kun je op tijd verwittigd worden en de hulpdiensten bellen indien dat nodig mocht zijn.

Q2: Hoe werkt een petroleumkachel?

Eenvoudig uitgelegd zal een petroleumkachel de ruimte gaan verwarmen door de verbranding van kerosine of petroleum. Het principe steunt dan ook op de aanwezigheid van een vlam die deel uitmaakt van een cilindervormige lont of kous. De onderzijde van deze lont zit ondergedompeld in een bad van petroleum.

In de meeste gevallen is de petroleumkachel uitgerust met een ingebouwd brandstofreservoir waardoor de verbrandingsproducten vrijwel meteen en geheel automatisch in de te verwarmen ruimte worden geloosd. Daarom wordt een petroleumkachel vaak gebruikt als bijverwarming of noodverwarming. In bepaalde landen zoals bijvoorbeeld Japan waar er geen sprake is van een aardgasnet, kan een petroleumkachel ook als hoofdverwarming worden ingezet.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES