5 beste Plafondventilators Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste plafondventilators – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke plafondventilator en zie je door het bos de bomen niet meer? Dan willen wij jou verder op weg helpen. In onze koopgids bespreken we een aantal factoren die best wel belangrijk kunnen zijn tijdens de zoektocht naar de ideale plafondventilator. Indien je echter dringend op zoek bent naar een degelijk toestel dan kun je ook gelijk onze top 3 raadplegen. Daaruit is gebleken dat je met de Bestron DT48C alvast voor een topproduct kiest. Zoals de naam doet vermoeden, is deze unieke plafondventilator gemaakt op basis van stevig geborsteld RVS. Echter moet de Bestron Plafondventilator alvast niet onder doen. Dergelijke plafondventilator is voorzien van een maximale diameter van maar liefst 102 cm.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste plafondventilators (Reviews) van 2022

 

Het is vaak een heel karwei om op zoek te gaan naar de beste plafondventilator. Kies je voor een exemplaar met lamp en met afstandsbediening? Ben je van plan om de plafondventilator in de woonkamer of de slaapkamer te plaatsen? In het laatste geval kun je opteren voor één van de stille plafondventilators die tegenwoordig beschikbaar zijn. Kies je een model uit hout of toch liever metaal en glas? Bekijk de 5 topproducten hieronder alvast even en houd hierbij rekening met de online reviews en het advies, positief of negatief, door klanten gegeven.

 

 

1. Bestron DT48C Plafondventilator Geborsteld RVS

 

Met deze unieke plafondventilator van Bestron haal je zomaar even een leuke aanbieding in huis. De vriendelijke prijs maakt dit toestel meteen een pak toegankelijker voor mensen met een beperkt budget. En dat kunnen heel wat klanten duidelijk waarderen als we de online reviews bekijken.

Deze unieke plafondventilator heeft een maximale doorsnede van 120 cm en is vervaardigd uit duurzaam geborsteld RVS. Met een vermogen van maar liefst 60 Watt is het een vrij krachtige plafondventilator. Het apparaat biedt niet alleen de mogelijkheid om te schakelen tussen de 3 verschillende snelheidsstanden maar is ook voorzien van een praktische aan- en uitschakelaar.

De plafondventilator is vrij licht van gewicht en bijgevolg makkelijk te installeren. Bovendien is het één van de stille plafondventilators met een maximaal geluidsniveau van amper 46,9 dB. We stellen dan ook vast dat de overgrote meerderheid van de klanten duidelijk tevreden is over deze plafondventilator zonder lamp. Echter één koper vindt de ventilator vrij kwetsbaar.

Indien je niet alleen op zoek bent naar een degelijke plafondventilator maar eveneens naar een betaalbaar exemplaar? Dan lijkt dit product, misschien wel voorzien van de laagste prijs, alvast een schot in de roos te zijn. De moeite waard om de populairste kenmerken even op een rijtje te plaatsen.

 

Voordelen

Formaat: het is een vrij grote plafondventilator die gekenmerkt wordt door een totale diameter van maar liefst 120 cm.

Materiaal: bij de productie van deze unieke plafondventilator heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van geborsteld RVS en vandaar ook de typische kleur.

Handig in gebruik: de ventilator is voorzien van tal van functies zoals het gebruik van een aan- en uitschakelaar.

Geluidsniveau: met een geluidsniveau dat amper 46,9 dB bereikt, is dit een bijzonder stille plafondventilator.

 

Nadelen

Kwetsbaar: volgens één klant zouden bepaalde onderdelen aan de ventilator toch wel behoorlijk kwetsbaar blijken te zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Bestron Plafondventilator met lamp Incl. 3 GU10 Led-spotjes

 

Net zoals het vorige product, zul je merken dat ook deze unieke plafondventilator jou wordt aangeboden door Bestron. In tegenstelling met het vorige apparaat is deze ventilator echter wel voorzien van een lamp, vandaar misschien wel de lichte stijging in prijs.

Deze prachtige plafondventilator met verlichting wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van ongeveer 102 cm en een totaal vermogen van maar liefst 50 Watt. Het apparaat is voornamelijk uit duurzaam metaal vervaardigd en kan bijgevolg best wel tegen een stootje. Ondanks het hoge vermogen, blijft het een behoorlijk energiezuinig product. Dit wordt aangeduid door het energielabel A+.

Op het moment van levering zul je merken dat de verpakking niet alleen een motorhuis telt maar tevens ook de ventilatorbladen, het bevestigingsmateriaal en zelfs de 3 lampjes. De meeste klanten reageren positief op de kwaliteit, het trendy design en de unieke kwaliteit. Alhoewel één enkele koper het design toch wel wat ouderwets blijkt te vinden.

Wanneer we deze plafondventilator bekijken dan zien we meteen dat het opnieuw om een product van Bestron gaat. Dit doet vermoeden dat Bestron misschien wel eens het beste merk zou kunnen zijn op het gebied van plafondventilators. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen.

 

Voordelen

Vermogen: deze unieke plafondventilator wordt gekenmerkt door een maximaal vermogen van wel 50 Watt.

Materiaal: op het moment van productie heeft men vooral beroep gedaan op de positieve eigenschappen van metaal.

Energiezuinig: ondanks het feit dat het hier om een vrij krachtige plafondventilator gaat, mag je zeker zijn van een beperkt stroomverbruik. Vandaar ook het energielabel A+.

Verpakking: bij de levering wordt niet alleen het motorhuis geleverd maar ook het bevestigingsmateriaal en de ventilatorbladen. Aangezien het om een ventilator met lamp gaat worden tevens ook 3 lampjes geleverd

 

Nadelen

Design: volgens één klant had het design wel iets aantrekkelijker mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. LT Luce RVS Plafondventilator 132 cm Met afstandsbediening

 

Naast bekende merken zoals Westinghouse staat ook dit sterk gewaardeerde merk LT-Luce met een prachtige plafondventilator op de markt. Deze unieke plafondventilator wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van 132 cm en is bijgevolg dan ook vrij groot. Het krachtige apparaat is volledig vervaardigd uit een combinatie van enerzijds hout en anderzijds metaal. Het is dus niet alleen stevig maar ziet er ook gewoonweg prachtig uit.

Deze unieke plafondventilator behoort tot de energiezuinige toestellen en wordt bijgevolg aangeduid met het energielabel A+. Doordat je de mogelijkheid hebt om te schakelen tussen de 6 beschikbare snelheidsstanden kun je zelf opteren voor een fris briesje of een koel windje. Naast een verkoelingsfunctie beschikt deze plafondventilator ook over een handige verwarmingsfunctie.

Een blik op de verschillende online reviews toont aan dat de plafondventilator tot op heden unaniem beoordeeld is met de maximumscore van maar liefst 5 sterren. Een waar topproduct dus! De hoge prijs zou mogelijks een minpunt kunnen zijn voor anderen.

Ben je op zoek naar een vrij grote plafondventilator dan kun je dit toestel alvast even onder de loep nemen. De ventilator maakt deel uit van de collectie van het bekende merk LT-Luce en heeft een totale doorsnede van ruim 132 cm.

 

Voordelen

Energiezuinig: je zult het misschien niet meteen verwachten maar toch verbruikt deze ventilator bijzonder weinig stroom. Vandaar dus ook het energielabel A+.

Snelheidsstand: deze krachtige plafondventilator beschikt over maar liefst 6 verschillende snelheidsstanden. Een fris briesje of toch eerder een koele wind?

Handig in gebruik: de krachtige verkoelingsfunctie wordt verder aangevuld met een duurzame en betrouwbare verwarmingsfunctie.

 

Nadelen

Prijskaartje: ondanks het feit dat er momenteel alleen maar positieve reacties zijn geplaatst, zou de hoge prijs eventueel als een struikelblok kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Beacon Airfusion Quest II plafondventilator 122 cm

 

Tussen de goedkope plafondventilators zul je dit exemplaar van Beacon niet meteen hoeven te verwachten. De hoge prijs zorgt er meteen voor dat de ventilator minder toegankelijk is voor mensen met een beperkt budget. Echter krijg je meteen heel wat waar voor je geld. Zo is de plafondventilator afgewerkt in een prachtige neutrale witte kleur die heel elegant en modern oogt.

Het apparaat is vrij compact en heeft een totale afmeting van 33 x 33 x 33 cm. Het is voornamelijk vervaardigd uit een duurzame combinatie van enerzijds metaal en anderzijds hout. Dat zorgt er niet alleen voor dat de plafondventilator best wel tegen een stootje kan maar maakt het geheel ook heel landelijk ogen. De plafondventilator werkt op netstroom en is voorzien van een E27 fitting. Je kunt er dus makkelijk een lichtbron indraaien met een maximaal vermogen van 60 Watt.

Ondanks het feit dat de prijs boven het gemiddelde ligt en er helemaal geen lichtbron wordt meegeleverd, merken we toch heel wat positieve reacties van klanten op. De moeite waard dus om het product eens even te bekijken.

Ben je niet alleen op zoek naar kwaliteit maar ook naar design? Dan zou je eventueel voor deze unieke plafondventilator van Beacon kunnen kiezen. De maagdelijk witte kleur oogt bijzonder elegant en klassevol en komt optimaal tot z’n recht in een strak en modern interieur.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van deze unieke plafondventilator heeft men vooral beroep gedaan op de positieve eigenschappen van hout en metaal.

Fitting: de fitting die gebruikt wordt om een lamp van 60 Watt in te draaien, is een E27 fitting.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg zul je toch wel rekening moeten houden met een hoger prijskaartje. En dat is jammer.

Geen lichtbron: indien je besluit om deze plafondventilator aan te kopen dan is het natuurlijk wel handig om te beseffen dat je de lichtbron zelf nog zult moeten aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Relco Plafondventilator voor 2x E27 lamp incl. Afstandsbediening 132cm

 

Tenslotte is er nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke plafondventilator met lamp die jou wordt aangeboden door RELCO. In vergelijking met het vorige product, zul je voor dit apparaat best wel wat minder betalen. En dat is alvast een meerwaarde.

De plafondventilator wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 41 x 132 x 41 waarbij de doorsnede dus ongeveer 132 cm bedraagt. Het is een vrij grote en krachtige plafondventilator die je de mogelijkheid biedt om probleemloos tussen de 3 beschikbare snelheidsstanden te schakelen. Doordat de ventilator voornamelijk uit duurzaam metaal vervaardigd is, kan dit product best wel wat verdragen.

Net zoals de vorige plafondventilator met lamp, maakt ook dit apparaat gebruik van een E27 fitting. Jammer genoeg wordt geen lichtbron meegeleverd en zul je deze zelf nog moeten aankopen. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties en beoordelingen door klanten.

Tenslotte kunnen we het rijtje topproducten afsluiten met deze plafondventilator van RELCO. Ben je benieuwd of dit apparaat al dan niet aan jouw wensen kan voldoen? Dan lijkt het ons aan te raden om de voor- en nadelen van de plafondventilator even grondig te bekijken.

 

Voordelen

Formaat: deze unieke plafondventilator kun je vast en zeker tot de grote ventilators rekenen met een maximale diameter van ruim 132 cm.

Materiaal: het is een stevige en krachtige plafondventilator die voor het grootste gedeelte uit duurzaam metaal is vervaardigd.

Handig in gebruik: de plafondventilator is voorzien van een lamp en kan dus ook als volwaardige verlichtingsbron dienst doen. Je zult hierbij beroep moeten doen op een E27 fitting.

 

Nadelen

Geen lichtbron: heb je interesse in deze plafondventilator dan zul je merken dat de lichtbron niet wordt meegegeven bij de aankoop van het product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Plafondventilatos Koopgids

 

Hoe werkt een degelijke plafondventilator en op hoeveel vermogen kun je maximaal rekenen? Wat met het formaat en de capaciteit van de plafondventilator? Zijn er plafondventilators die best wel wat duurder zijn in de aankoop of valt het prijskaartje doorgaans wel mee? Met deze koopgids trachten we jou een antwoord te bieden op tal van belangrijke vragen. Echter is het ook wel een goede aanbeveling om zoveel mogelijke plafondventilators met elkaar te vergelijken alvorens over te gaan tot aankoop. En wie weet duiken er wel aantrekkelijke aanbiedingen op.

De werking en het gebruiksgemak

Door te kiezen voor een degelijke plafondventilator kies je voor een handig apparaat waarbij een krachtig motortje gecombineerd wordt met ventilatorbladen. De motor zal de ventilatorbladen in werking zetten waardoor lucht in de ruimte wordt verplaatst. Op die manier geniet je toch heel wat verfrissing op warme zomerdagen. Het grote voordeel van een duurzame plafondventilator is dat de lucht op een gelijkmatige manier over de ruimte wordt verspreid.

Daarnaast werkt een plafondventilator ook behoorlijk stil in vergelijking met andere soorten ventilators. Dit maakt dergelijk type ventilator bijzonder geschikt om in de slaapkamer te plaatsen. Echter raden wij jou aan om niet meteen de eerste de beste plafondventilator aan te kopen. Houd rekening met de ruimte die je wilt verfrissen, de capaciteit van de ventilator en natuurlijk ook het geluids- en energieniveau.

 

Het vermogen en de beschikbare snelheden

Het maximale vermogen van een plafondventilator kan grondig verschillen afhankelijk van het apparaat dat je besluit aan te kopen. Indien je van plan bent om de plafondventilator in een vrij grote ruimte te bevestigen, dan is het een aanrader om uit te kijken naar een apparaat met een vrij hoog maximaal vermogen. Is de ruimte eerder behoorlijk klein, denk maar aan een slaapkamer, dan kan een basis plafondventilator best wel al wonderen verrichten.

Het vermogen van de ventilator wordt uitgedrukt in Watt. En hoe meer vermogen een plafondventilator aanbiedt, hoe krachtiger het apparaat zal zijn. Naast het vermogen, is het ook handig rekening te houden met de beschikbare snelheidsstanden. Zo bestaan er heel wat plafondventilators waarbij je tussen maar liefst 8 snelheidsstanden kunt schakelen. Andere plafondventilators beschikken dan weer slechts over 3 standen. Afhankelijk van de stand kun je kiezen voor een zacht briesje of een felle wind.

 

Het formaat van de ventilator en de capaciteit

Ook het formaat van de plafondventilator is iets om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan. Vandaag de dag zul je namelijk merken dat er wel degelijk heel wat plafondventilators bestaan waarbij de diameter verschillend is. In de meeste gevallen mag je rekenen op een minimale diameter van 100 cm en een maximale diameter van ongeveer 150 cm.

Kies je voor een grote diameter en bijgevolg grote plafondventilator, dan weet je dat dit apparaat in staat is om een grote ruimte af te koelen. Als je het formaat van de plafondventilator bepaalt, dan is het dus handig om rekening te houden met de capaciteit, de zogenaamde oppervlakte van de ruimte die moet worden gekoeld.

 

Geluidsniveau en energiezuinig of niet

We hebben het al min of meer vermeld maar de meeste plafondventilators werken behoorlijk stil in vergelijking met tal van andere ventilators. Uiteraard zul je merken dat sommige apparaten net iets meer decibels produceren ten opzichte van andere plafondventilators. Bedenk daarom op voorhand waar je de plafondventilator wenst te hangen.

Stel dat je de plafondventilator in de slaapkamer wenst te hangen, dan kun je maar beter voor een geheel geluidloos apparaat kiezen. In de woonkamer kan het geluid van de plafondventilator bijvoorbeeld teniet gedaan worden door de aanwezigheid van andere omgevingsgeluiden.

Ook het energieniveau kan door sommige klanten als een belangrijke hinderpaal worden beschouwd. Ben je van plan om de ventilator regelmatig te gebruiken, kies dan voor een energiezuinige plafondventilator. De meeste ventilators zijn tegenwoordig voorzien van de “Direct Current” technologie waarmee energie wordt bespaard of zijn voorzien van een energielabel.

Extra opties en eventuele kenmerken

Bij de zoektocht naar de voor jou beste plafondventilator zul je merken dat bepaalde exemplaren over net iets meer mogelijkheden beschikken dan andere. Sommige extra functies en/ of kenmerken kunnen best wel een meerwaarde vormen. Zo kun je tegenwoordig kiezen voor een plafondventilator die voorzien is van verlichting. Op die manier is het apparaat niet alleen in staat om de ruimte te verkoelen maar ook te verlichten.

Verder kan ook de bediening best wel variëren. Zo zijn er apparaten die gebruik maken van een schakelaar terwijl andere plafondventilators dan weer steunen op het principe van de trekschakelaar. Echter is een, al dan niet meegeleverde, afstandsbediening nog altijd veruit het meest praktische. Er zijn zelfs plafondventilators die je tegenwoordig verticaal kunt afstellen. Kortom, heel wat mogelijkheden en dus ook heel wat knopen om door te hakken.

 

Mogelijke prijskaartje

Tenslotte raden wij jou aan om ook even stil te staan bij het prijskaartje. Een degelijke plafondventilator hoeft helemaal niet zo duur te zijn in de aankoop. Echter kan het prijskaartje wel beïnvloed worden door een aantal factoren. Denk maar aan het design, het bedieningssysteem, het feit of de plafondventilator al dan niet voorzien is van een lamp. Bedenk daarom op voorhand hoeveel budget je maximaal wilt maar vooral ook kunt vrijmaken hiervoor. Het kan helpen om de online reviews van klanten ook even grondig te analyseren.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke kant moet een plafondventilator draaien?

Er bestaat wel degelijk zoiets als een zomer- en winterstand wanneer je voor een degelijke plafondventilator kiest. Dat wil zeggen dat de richting waarin de ventilator draait dan ook automatisch zal veranderen. Tijdens de winterperiode is het namelijk zo dat de plafondventilator de lucht omhoog moet zuigen. Dit kun je bereiken door de plafondventilator in te stellen op de zuigende stand, de zogenaamde winterstand dus.

Dit maakt dat koude zwaardere lucht vrijwel meteen zal worden aangezogen en warme lichte lucht naar beneden in de kamer wordt gedrukt. Op die manier zul je merken dat de ruimte sneller warm zal aanvoelen en dat is best handig in de winterperiode. In de zomerperiode werkt het volledig omgekeerd en wordt koude lucht de ruimte in geblazen.

Q2: Hoe hang je een plafondventilator op?

Ben je van plan de plafondventilator eigenhandig te installeren? Zorg er dan zeker voor dat je een schroefboormachine, een klopboormachine, enkele pluggen en lange schroeven voorziet. De installatie is vrij eenvoudig en hoeft niet noodzakelijkerwijs door een professioneel installateur te gebeuren. Het is belangrijk om eerst en vooral de stroom te gaan uitschakelen alvorens je de plafondventilator installeert. Vervolgens is het aan te raden om de ventilatorbladen aan de ventilator te bevestigen door middel van schroeven.

Daarnaast wordt aangeraden om de elektriciteitsdraden van de plafondventilator meteen te gaan verbinden met de ventilatorkap. Vervolgens schroef je de kap terug stevig vast waarna je de elektriciteitsdraden door het verbindingspijpje stuurt. Het verbindingspijpje is de verbinding tussen enerzijds de ventilator en anderzijds de plafondkap. Schroef de plafondventilator stevig vast op de kap. Indien de ventilator voorzien is van een lamp, kun je deze er op het einde probleemloos indraaien.

 

Q3: Hoe groot is een plafondventilator?

Er zijn wel degelijke plafondventilators te vinden in diverse formaten. Zo kun je kiezen voor een kleine plafondventilator of heb je misschien toch liever een groter exemplaar? Algemeen kunnen we stellen dat het formaat, dus de diameter van de ventilator, varieert van minimaal 100 tot maximaal 150 cm. Hoe groter de diameter, hoe groter de plafondventilator dus blijkt te zijn en bijgevolg hoe groter de ruimte die hij kan verkoelen.

Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte van de te verkoelen ruimte. Ben je van plan om de plafondventilator in de slaapkamer te plaatsen of toch liever in de keuken of het salon? Een kleine ruimte heeft genoeg aan een compacte plafondventilator. Een grotere ruimte vraagt dan weer om een grote plafondventilator die in staat is dergelijke ruimte te gaan afkoelen.

 

Q4: Hoe werkt een plafondventilator?

Een plafondventilator werkt op dezelfde manier zoals andere ventilators en maakt hierbij niet alleen gebruik van een motortje maar ook van ventilatorbladen. Dergelijke apparaten zullen via de achterkant lucht, die in de ruimte beschikbaar zit, aanzuigen. Vervolgens wordt diezelfde lucht weer uitgeblazen aan de voorkant van het apparaat. Dit gebeurt bovendien aan een enorme snelheid waardoor een soort van wind wordt gecreëerd.

Het motortje van de plafondventilator doet de ventilatorbladen in werking treden waardoor de lucht op een mooie gelijkmatige manier in de ruimte wordt verspreid. Het kan hierbij gaan om een zacht briesje of een felle wind, afhankelijk van de snelheidsstand die je op het apparaat hebt geselecteerd. Handig en aangenaam zeker tijdens warme zomerdagen.

Q5: Waarom een plafondventilator?

Maar waarom moet je nu voor een plafondventilator kiezen? In de eerste plaats omdat het voor heel wat afkoeling kan zorgen op warme zomerdagen. Bovendien werken de meeste plafondventilators ook behoorlijk stil zoniet volledig geluidloos en zijn bijgevolg geschikt om ook in de slaapkamer te plaatsen. Verder is de aanschaf van een degelijke plafondventilator vaak een klein kunstje. Zo hoef je niet gelijk een groot budget te voorzien om een degelijk apparaat in huis te halen.

Daarnaast kan een degelijke plafondventilator niet alleen functioneel maar ook esthetisch zijn. Ben je van plan om de plafondventilator op dezelfde plaats van de lamp te installeren? Kies dan voor een plafondventilator die voorzien is van verlichting. Zo hoef je maar in 1 toestel aan te kopen om zowel van verkoeling alsook verlichting te genieten. En de bediening kan makkelijk vanuit je luie zetel gebeuren. Je hoeft er dus niet voor op te staan.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES