9 beste Plafondventilators Test van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Plafondventilatoren – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Indien je besluit om op zoek te gaan naar een nieuwe plafondventilator dan zul je versteld staan van het ruime gamma dat er tegenwoordig op de markt gebracht is. Toch heb je heel wat onderscheid tussen de verschillende toestellen. Het is daarom zeker en vast aan te raden om te kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid, ook al heeft dit soms een iets hoger prijskaartje. De Bestron DT48C is één van de grotere plafondventilatoren die over een goede prijs-kwaliteitverhouding beschikt. Ook de QAZQA Cool 52 zou een waardig alternatief kunnen zijn. Bovendien zul je merken dat het apparaat ook is uitgerust met een handige lamp. Zo heb je meteen ook verlichting.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

9 Beste Plafondventilatoren (Reviews) van 2024

 

Is het net iets te warm bij u in de zomer, maar u wilt geen geld uitgaven aan een dure airconditioning? Wat dacht u dan van een goedkope plafondventilator? Zo hebt u de perfectie dosis verfrissing bij warmer weer en hoeft u niet te veel geld uit te geven. Wilt u nog iets extra, koop dan een plafondventilator met een lamp voor extra verlichting of met een afstandsbediening om hem vanuit de sofa te activeren. Wij zetten enkele plafondventilator aanbiedingen voor u op een rijtje zodat u voor uzelf kunt uitmaken welke de beste plafondventilator is!

 

1. Bestron DT48C Plafondventilator Geborsteld RVS

 

De Bestron is handig voor elk jaargetijde, je kunt eenvoudig overschakelen tussen zomer en winter. Met zijn breedte van 120 centimeter heeft hij een groot bereik en zorgt dus voor een goede circulatie.

Hij bestaat uit 3 bladen en een motorbehuizing in chroom en is daarbovenop nog eens geruisloos. Let wel dat er een minimum van 2.30 meter afstand tussen de vloer en de bladen moet zitten.

De online reviews geven een positief advies over dit product. Het is een goede ventilator voor weinig geld. Inderdaad, met zijn gemiddelde prijs van 50€ behoort hij tot de goedkope plafondventilators.

Kopers zijn tevreden over de kwaliteit, de prijs en vinden dat hij gemakkelijk te installeren is. Wel vinden ze dat het touwtje net iets langer mocht. Als u op zoek bent naar een simpele ventilator voor een goede luchtcirculatie dan is dit topproduct voor u misschien wel de beste plafondventilator.

Bestron is misschien niet één van de gekende en dus niet één van de populairste merken toch blijken heel wat kopers er tevreden over te zijn. Dit komt door de vele voordelen die we hieronder even kort op een rijtje zetten gevolgd door de nadelen ervan.

 

Voordelen

Goede prijs-kwaliteitverhouding: ondanks de goedkope prijs van dit product in vergelijking met sommige andere plafondventilatoren voldoet het product aan de verwachtingen van heel wat kopers.

Formaat: het toestel heeft een volledige breedte van 120 centimeter en behoort dus niet tot de kleinste ventilatoren. Het product heeft een groot bereik en zorgt hierdoor ook voor een goede luchtcirculatie.

 

Nadelen

Het touwtje: aan de plafondventilator is een touwtje bevestigd dat voor enkele gebruikers net iets langer had mogen zijn. Daarnaast zijn de meeste kopers van mening dat het er niet zo goed uitziet en zij storen zich hier dan ook aan.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Qazqa Cool 52 Plafond ventilator met lamp 2 lichts

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een degelijke plafond ventilator? Dan kun je misschien alvast even dit apparaat van het bekende merk QAZQA bekijken. Het toestel heeft heel wat positieve reacties mogen ontvangen van verschillende klanten.

De originele en unieke plafond ventilator is gemaakt uit een combinatie van verschillende materiaalsoorten zoals glas, hout en metaal. Verder heb je de mogelijkheid om uit 5 verschillende kleurtjes te kiezen. Je kunt de plafond ventilator gebruiken in combinatie met een LED lamp, een spaarlamp of een gloeilamp maar ook een halogeenlamp is een mogelijkheid.

Je zult merken dat het toestel over een E14 fitting beschikt en helemaal stofdicht is. Verder is er een aansluitspanning van ongeveer 220 Volt tot maximum 230 Volt. Het is ook mogelijk om de lichten te dimmen. Het enige minpuntje is dat je de dimmer er dan nog zelf zult hoeven bij te kopen.

Het is niet altijd makkelijk om een goede keuze te maken tussen de verschillende plafond ventilators. Daarom willen wij jou natuurlijk heel graag proberen helpen. We zijn dan ook meteen op zoek gegaan naar wat nu precies de voordelen en de nadelen van dit toestel zijn.

 

Voordelen

Compatibel: het toestel beschikt over een E14 fitting. Je kunt er dus een spaarlamp, een gloeilamp, een halogeenlamp of zelfs gewoon een LED lampje indraaien.

Aansluitspannning: deze plafond ventilator beschikt over een maximale aansluitspanning van ongeveer 220 tot 230 Volt.

Gebruiksgemak: je zult merken dat het toestel bijzonder eenvoudig te gebruiken is. Daarnaast is het ook heel erg veilig want het is namelijk volledig stofdicht.

Materiaal en design: het apparaat bestaat uit een combinatie van enerzijds glas en anderzijds hout en metaal. Verder is de plafond ventilator in 5 verschillende kleuren te verkrijgen.

 

Nadelen

Geen dimmer: indien je het licht wenst te dimmen dan is het belangrijk om er meteen ook nog een dimmer bij te kopen. Deze is jammer genoeg niet bij de aankoop van het toestel inbegrepen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Westinghouse Bendan Plafondventilator met lamp

 

Ben je niet alleen op zoek naar kwaliteit maar ook naar een uniek en prachtig design? Dan lijkt deze plafondventilator van Westinghouse wel aan de verwachtingen te voldoen. Bovendien valt ook het prijskaartje nog hartstikke goed mee.

De plafondventilator heeft een totale afmeting van 132 x 132 x 38 cm en is vervaardigd uit een combinatie van verschillende materiaalsoorten. Zo heeft men gewerkt met metaal, hout en glas. Vandaar ook de aparte uitstraling die mooi tot uiting zal komen in een landelijke of strakke woning. De ventilator heeft een maximaal vermogen van 60 Watt en je kunt er dus met gemak een halogeen lichtbron in plaatsen. De 5 ventilatorbladen zorgen voor een aangenaam briesje of een koele wind, naargelang de 3 standen waaruit je kunt kiezen.

Een blik op de verschillende online reviews leert ons dat de kopers tot op heden alleen maar positieve reacties hebben geplaatst. Zo wordt de kwaliteit door de meerderheid met een maximum score beloond, net zoals ook de gebruiksvriendelijkheid en het aparte design. Kortom, een topproduct.

Westinghouse is een bekend merk op het gebied van ventilatoren. Het loont dan ook de moeite om de voor- en nadelen van dit product even grondig op een rijtje te plaatsen. Op die manier krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en kun je te weten komen of het al dan niet iets voor jou is.

 

Voordelen

Materiaal: het is een duurzame plafondventilator die vervaardigd is uit metaal, glas en hout.

Lichtbron: de plafondventilator kan aangevuld worden met een halogeen lichtbron met een maximaal vermogen van ongeveer zo’n 60 Watt.

Handig in gebruik: de plafondventilato is makkelijk en zonder al teveel problemen te installeren. Bovendien heb je de mogelijkheid om te kiezen uit maar liefst 3 verschillende ventilatorstanden. Je krijgt zelfs een afstandbediening meegeleverd.

Design: de plafondventilator wordt gekenmerkt door een opvallend design dat bestaat uit 5 ventilatorbladen. De maximale diameter bedraagt ruim 132 cm.

 

Nadelen

Geen lichtbron: jammer genoeg wordt de lichtbron niet meegeleverd op het moment van de aankoop.

Geen dimfunctie: je moet er echter wel rekening mee houden dat de plafondventilator niet over een dimfunctie beschikt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. LT-Luce Fanaway EVO 2 Staal met afstandsbediening & lamp

 

Je zou natuurlijk ook kunnen opteren voor deze prachtige plafondventilator van LT-Luce. Dit exemplaar maakt deel uit van de Lt-Luce Fanaway serie en wordt geleverd inclusief lamp en afstandsbediening. Verder heb je de keuze om te kiezen uit 2 lichte neutrale kleuren die heel mooi zullen staan in een modern of landelijk interieur.

De ventilator heeft een totale afmeting van maar liefst 122 x 122 x 40 cm en is hoofdzakelijk vervaardigd uit duurzaam metaal. De ventilatorbladen daarentegen bestaat uit acryl. Je mag er dus zeker van zijn dat het product best wel tegen een stootje kan. De bediening van het product gebeurt geheel elektrisch en je hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen de 3 standen die beschikbaar zijn. De motor heeft een maximaal vermogen van 60 Watt en de lampen hebben een E27 fitting. Je kunt er dus makkelijk 3 lichtbronnen van elk 20 Watt in plaatsen.

We moeten jammer genoeg vaststellen dat er nog geen online beoordelingen bij dit product geplaatst staan. Dat kan te maken hebben met het hoge prijskaartje maar het kan ook zijn dat het om een vrij recent product gaat. Laat je hierdoor dus zeker niet afschrikken.

Indien het toch allemaal net een tikkeltje meer mag zijn dan zou je natuurlijk ook altijd voor deze unieke plafondventilator kunnen kiezen. De plafondventilator wordt jou aangeboden door het al dan niet bekende merk LT-Luce en wordt jou toebezorgd met bijbehorende lamp en zelfs een praktische afstandsbediening.

 

Voordelen

Materiaal: het is een degelijke en duurzame plafondventilator die best wel tegen een stootje kan. De gebruikte materialen, zoals acryl en metaal, zijn stevig en kwalitatief heel erg sterk.

Vermogen: de plafondventilator wordt op een geheel elektrische manier bediend. Het maximale vermogen van de motor bedraagt hierbij ongeveer 60 Watt.

Formaat: de plafondventilator heeft een vrij goed formaat om middelgrote tot grote ruimtes te verkoelen. Zo mag je rekenen op een maximaal formaat van 122 x 122 x 40 cm.

 

Nadelen

Geen dimfunctie: houd er wel rekening mee dat de plafondventilator niet over een dimfunctie beschikt.

Geen lichtbron: jammer genoeg zul je de lichtbron zelf nog apart hoeven aan te kopen en dat kan voor sommige kopers als een vervelende meerkost worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Creative Windstylance DC Nikkel – Plafondventilator – Plafondventilator met Afstandsbediening – 6 snelheden

Net zoals het vorige toppertje kies je ook met deze Create Windstylance DC voor een duurzame plafondventilator met lamp én afstandsbediening, wat zijn hogere prijskaartje enigszins zou kunnen verklaren. De plafondventilator kent daarbij een totale doorsnede van 132 cm en typeert zich door de aanwezigheid van 3 stevige ventilator wieken wat leidt tot een constante luchtstroom in ruimtes met een oppervlakte tot maximaal 20 m2.

Eenmaal correct aangesloten, weet deze plafond ventilator een aanzienlijk vermogen van 40 watt te genereren verdeeld over maar liefst 6 verschillende snelheden waarbij naast een verkoelende functie eveneens een ontvochtigingsfunctie geldt. Dit wordt aangevuld met een ingebouwde verlichting waarbij je kunt schakelen tussen 3 lichtstanden gaande van warm en koud tot neutraal dimbaar licht. 

Zijn gebruiksgemak wordt verder aangedikt dankzij de ingebouwde timer die programmeerbaar is van 1 tot maximaal 8 uren en makkelijk met behulp van de afstandsbediening kan worden aangepast. Heel wat klanten zijn duidelijk tevreden met hun aankoop en geven dan ook positief advies in de bijbehorende onderstaande reviews.

 

Voordelen

Doorsnede: de plafondventilator kent een ruime doorsnede van 132 cm verdeeld over 3 wieken en is geschikt voor een constante luchtstroom in ruimtes tot maximaal 20 m2.

Uitvoering: de prachtige licht houten ventilator wordt gekenmerkt door een ingebouwde verlichting en een bijbehorende afstandsbediening.

Licht: je hebt de optie om te schakelen tussen 3 lichtstanden gaande van warm en koud tot neutraal dimbaar licht.

Snelheden: met een ruim vermogen van 40 watt kun je moeiteloos schakelen tussen 1 van de 6 beschikbare snelheden.

 

Nadelen

Prijzig: de hogere prijs doet vermoeden dat hij niet meteen tussen de goedkope plafondventilators te vinden is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Bestron Plafondventilator met lamp Incl. 3 GU10 Led-spotjes

 

Net zoals het vorige product, zul je merken dat ook deze unieke plafondventilator jou wordt aangeboden door Bestron. In tegenstelling met het vorige apparaat is deze ventilator echter wel voorzien van een lamp, vandaar misschien wel de lichte stijging in prijs.

Deze prachtige plafondventilator met verlichting wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van ongeveer 102 cm en een totaal vermogen van maar liefst 50 Watt. Het apparaat is voornamelijk uit duurzaam metaal vervaardigd en kan bijgevolg best wel tegen een stootje. Ondanks het hoge vermogen, blijft het een behoorlijk energiezuinig product. Dit wordt aangeduid door het energielabel A+.

Op het moment van levering zul je merken dat de verpakking niet alleen een motorhuis telt maar tevens ook de ventilatorbladen, het bevestigingsmateriaal en zelfs de 3 lampjes. De meeste klanten reageren positief op de kwaliteit, het trendy design en de unieke kwaliteit. Alhoewel één enkele koper het design toch wel wat ouderwets blijkt te vinden.

Wanneer we deze plafondventilator bekijken dan zien we meteen dat het opnieuw om een product van Bestron gaat. Dit doet vermoeden dat Bestron misschien wel eens het beste merk zou kunnen zijn op het gebied van plafondventilators. Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen.

 

Voordelen

Vermogen: deze unieke plafondventilator wordt gekenmerkt door een maximaal vermogen van wel 50 Watt.

Materiaal: op het moment van productie heeft men vooral beroep gedaan op de positieve eigenschappen van metaal.

Energiezuinig: ondanks het feit dat het hier om een vrij krachtige plafondventilator gaat, mag je zeker zijn van een beperkt stroomverbruik. Vandaar ook het energielabel A+.

Verpakking: bij de levering wordt niet alleen het motorhuis geleverd maar ook het bevestigingsmateriaal en de ventilatorbladen. Aangezien het om een ventilator met lamp gaat worden tevens ook 3 lampjes geleverd

 

Nadelen

Design: volgens één klant had het design wel iets aantrekkelijker mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

7. LT Luce RVS Plafondventilator 132 cm Met afstandsbediening

 

Naast bekende merken zoals Westinghouse staat ook dit sterk gewaardeerde merk LT-Luce met een prachtige plafondventilator op de markt. Deze unieke plafondventilator wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van 132 cm en is bijgevolg dan ook vrij groot. Het krachtige apparaat is volledig vervaardigd uit een combinatie van enerzijds hout en anderzijds metaal. Het is dus niet alleen stevig maar ziet er ook gewoonweg prachtig uit.

Deze unieke plafondventilator behoort tot de energiezuinige toestellen en wordt bijgevolg aangeduid met het energielabel A+. Doordat je de mogelijkheid hebt om te schakelen tussen de 6 beschikbare snelheidsstanden kun je zelf opteren voor een fris briesje of een koel windje. Naast een verkoelingsfunctie beschikt deze plafondventilator ook over een handige verwarmingsfunctie.

Een blik op de verschillende online reviews toont aan dat de plafondventilator tot op heden unaniem beoordeeld is met de maximumscore van maar liefst 5 sterren. Een waar topproduct dus! De hoge prijs zou mogelijks een minpunt kunnen zijn voor anderen.

Ben je op zoek naar een vrij grote plafondventilator dan kun je dit toestel alvast even onder de loep nemen. De ventilator maakt deel uit van de collectie van het bekende merk LT-Luce en heeft een totale doorsnede van ruim 132 cm.

 

Voordelen

Energiezuinig: je zult het misschien niet meteen verwachten maar toch verbruikt deze ventilator bijzonder weinig stroom. Vandaar dus ook het energielabel A+.

Snelheidsstand: deze krachtige plafondventilator beschikt over maar liefst 6 verschillende snelheidsstanden. Een fris briesje of toch eerder een koele wind?

Handig in gebruik: de krachtige verkoelingsfunctie wordt verder aangevuld met een duurzame en betrouwbare verwarmingsfunctie.

 

Nadelen

Prijskaartje: ondanks het feit dat er momenteel alleen maar positieve reacties zijn geplaatst, zou de hoge prijs eventueel als een struikelblok kunnen worden beschouwd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

8. Beacon Airfusion Quest II plafondventilator 122 cm

 

Tussen de goedkope plafondventilators zul je dit exemplaar van Beacon niet meteen hoeven te verwachten. De hoge prijs zorgt er meteen voor dat de ventilator minder toegankelijk is voor mensen met een beperkt budget. Echter krijg je meteen heel wat waar voor je geld. Zo is de plafondventilator afgewerkt in een prachtige neutrale witte kleur die heel elegant en modern oogt.

Het apparaat is vrij compact en heeft een totale afmeting van 33 x 33 x 33 cm. Het is voornamelijk vervaardigd uit een duurzame combinatie van enerzijds metaal en anderzijds hout. Dat zorgt er niet alleen voor dat de plafondventilator best wel tegen een stootje kan maar maakt het geheel ook heel landelijk ogen. De plafondventilator werkt op netstroom en is voorzien van een E27 fitting. Je kunt er dus makkelijk een lichtbron indraaien met een maximaal vermogen van 60 Watt.

Ondanks het feit dat de prijs boven het gemiddelde ligt en er helemaal geen lichtbron wordt meegeleverd, merken we toch heel wat positieve reacties van klanten op. De moeite waard dus om het product eens even te bekijken.

Ben je niet alleen op zoek naar kwaliteit maar ook naar design? Dan zou je eventueel voor deze unieke plafondventilator van Beacon kunnen kiezen. De maagdelijk witte kleur oogt bijzonder elegant en klassevol en komt optimaal tot z’n recht in een strak en modern interieur.

 

Voordelen

Materiaal: bij de productie van deze unieke plafondventilator heeft men vooral beroep gedaan op de positieve eigenschappen van hout en metaal.

Fitting: de fitting die gebruikt wordt om een lamp van 60 Watt in te draaien, is een E27 fitting.

 

Nadelen

Prijzig: jammer genoeg zul je toch wel rekening moeten houden met een hoger prijskaartje. En dat is jammer.

Geen lichtbron: indien je besluit om deze plafondventilator aan te kopen dan is het natuurlijk wel handig om te beseffen dat je de lichtbron zelf nog zult moeten aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

9. Relco Plafondventilator voor 2x E27 lamp incl. Afstandsbediening 132cm

 

Tenslotte is er nog altijd de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke plafondventilator met lamp die jou wordt aangeboden door RELCO. In vergelijking met het vorige product, zul je voor dit apparaat best wel wat minder betalen. En dat is alvast een meerwaarde.

De plafondventilator wordt gekenmerkt door een totale afmeting van 41 x 132 x 41 waarbij de doorsnede dus ongeveer 132 cm bedraagt. Het is een vrij grote en krachtige plafondventilator die je de mogelijkheid biedt om probleemloos tussen de 3 beschikbare snelheidsstanden te schakelen. Doordat de ventilator voornamelijk uit duurzaam metaal vervaardigd is, kan dit product best wel wat verdragen.

Net zoals de vorige plafondventilator met lamp, maakt ook dit apparaat gebruik van een E27 fitting. Jammer genoeg wordt geen lichtbron meegeleverd en zul je deze zelf nog moeten aankopen. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van online reacties en beoordelingen door klanten.

Tenslotte kunnen we het rijtje topproducten afsluiten met deze plafondventilator van RELCO. Ben je benieuwd of dit apparaat al dan niet aan jouw wensen kan voldoen? Dan lijkt het ons aan te raden om de voor- en nadelen van de plafondventilator even grondig te bekijken.

 

Voordelen

Formaat: deze unieke plafondventilator kun je vast en zeker tot de grote ventilators rekenen met een maximale diameter van ruim 132 cm.

Materiaal: het is een stevige en krachtige plafondventilator die voor het grootste gedeelte uit duurzaam metaal is vervaardigd.

Handig in gebruik: de plafondventilator is voorzien van een lamp en kan dus ook als volwaardige verlichtingsbron dienst doen. Je zult hierbij beroep moeten doen op een E27 fitting.

 

Nadelen

Geen lichtbron: heb je interesse in deze plafondventilator dan zul je merken dat de lichtbron niet wordt meegegeven bij de aankoop van het product.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Plafondventilatoren koopgids

 

Een plafondventilator kan voor een aangename verfrissing zorgen tijdens warme dagen, als je er nog een lamp kunt aan bevestigen kun je het zelfs gebruiken om een ruimte mee te verlichten. Enkele belangrijke kenmerken van een plafondventilator zijn: aantal bladen en snelheden, met of zonder licht en afstandsbediening, prijs, materiaal waarvan de ventilator vervaardigd is.

Aantal ventilatorbladen en snelheden

Eerst en vooral moet een plafondventilator groot of klein genoeg zijn voor de ruimte waar je het wilt plaatsen. Afhankelijk van de grootte van je ventilator zullen de bladen ook groter of kleiner zijn. Een ventilator wordt vooral gebruikt om de lucht in de ruimte te laten circuleren, dus je kunt het zowel gebruiken voor warme als koude lucht.

Je plafond moet ook genoeg hoogte hebben voor een plafondventilator, de ideale hoogte tussen de vloer en de ventilator is ongeveer 2,5 meter dus je moet al over een hoog genoeg plafond bij jou thuis beschikken. Als je plafond te hoog is kun je een verlengstuk plaatsen zodat je ventilator lager hangt.

Het aantal bladen van een ventilator is meer een kwestie van stijl. Kies de bladen die er voor jou het mooist uitzien, er bestaan ventilatoren met omkeerbare bladen zodat je het ontwerp kunt veranderen. Je kunt ventilatoren kopen met tot 9 bladen maar de meest voorkomende soort heeft 5 bladen.

De meeste ventilatoren hebben verschillende snelheden waarop je het toestel kunt instellen. Dit hangt ervan af hoe sterk je de lucht wilt circuleren in de ruimte en hoeveel luchtverplaatsing je wilt voelen. De grootte van de ruimte kan ook een rol spelen daarbij, in een kleine ruimte zul je een ventilator niet op de hoogste stand moeten zetten.

 

Mogelijkheden voor verlichting en bediening

Vele ventilatoren komen met de mogelijkheid om er een lamp aan te bevestigen en zo te zorgen voor licht. Andere ventilatoren zijn zo ontworpen dat ze al over verschillende ingebouwde lampen beschikken. Er bestaan ook ventilatoren die je kunt uitrusten met een verlichtingsset indien je later een lamp wilt bevestigen.

Als je net op zoek bent naar een plafondventilator met verlichting, dan heb je keuze uit verschillende soorten die werken met LED lampen, spaarlampen of halogeenlampen.

De klassieke ventilatoren worden bediend via een schakelaar en als je over verschillende snelheden beschikt dan kun je deze meestal aanpassen via een trekkoord. Er bestaan tegenwoordig ook modellen die je kunt bedienen met een afstandsbediening. Dit geeft verschillende voordelen want je kunt de snelheid instellen maar je kunt er ook het licht mee uitschakelen. Heel geavanceerde modellen beschikken over opties om het licht op een willekeurige manier in en uit te schakelen wanneer je op reis bent om eventuele inbrekers af te schrikken.

 

Stijl en materiaal

Plafondventilatoren zijn in verschillende stijlen en designs beschikbaar. Je kunt kiezen voor een antieke afwerking zodat ze goed in huizen passen met een vintage design. Deze ventilatoren zijn meestal afgewerkt met koper en geven een warm licht af. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een moderne stijl in metaal met rechtlijnige afwerking. Deze stijl is mooi in eenvoud dus heeft weinig versieringen en past in bijna alle interieurs.

Rustieke plafondventilatoren passen perfect bij mensen die houden van een country en western stijl en er bestaan zelfs ventilatoren met een tropisch design voor mensen die aan het strand wonen. Je kunt de kleur van de ventilator kiezen maar wees er zeker van dat het verlengstuk dezelfde kleur heeft indien je dit nodig hebt.

Een plafondventilator kan vervaardigd zijn uit verschillende materialen. De basis is meestal van metaal maar kan ook van hout gemaakt zijn en hetzelfde geldt voor de bladen. De verlichting heeft meestal een glazen kap om het licht iets te dimmen over beter te verspreiden over de ruimte.

Kostprijs van een plafondventilator

Een plafondventilator is beschikbaar in verschillende prijsklassen afhankelijk van de kwaliteit van het product. Ventilatoren met een hogere kostprijs zijn beter in het verplaatsen van de lucht zonder veel geluidsoverlast te produceren. Ze zijn meestal ook gemaakt van onderdelen van betere kwaliteit en gaan langer mee.

Vele goedkope ventilatoren bevatten motoren die vlug kapot gaat en zelfs op de laagste stand nog geluid maken. De kwaliteit van de constructie en het design is meestal ook ondermaats. Toch kun je mooie aanbiedingen vinden op het internet door verschillende producten te vergelijken. Lees de reviews van kopers voor goede aanbevelingen, meestal vind je online duurdere producten voor een goedkopere prijs.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Welke kant moet een plafondventilator draaien?

Er bestaat wel degelijk zoiets als een zomer- en winterstand wanneer je voor een degelijke plafondventilator kiest. Dat wil zeggen dat de richting waarin de ventilator draait dan ook automatisch zal veranderen. Tijdens de winterperiode is het namelijk zo dat de plafondventilator de lucht omhoog moet zuigen. Dit kun je bereiken door de plafondventilator in te stellen op de zuigende stand, de zogenaamde winterstand dus.

Dit maakt dat koude zwaardere lucht vrijwel meteen zal worden aangezogen en warme lichte lucht naar beneden in de kamer wordt gedrukt. Op die manier zul je merken dat de ruimte sneller warm zal aanvoelen en dat is best handig in de winterperiode. In de zomerperiode werkt het volledig omgekeerd en wordt koude lucht de ruimte in geblazen.

Q2: Hoe hang je een plafondventilator op?

Ben je van plan de plafondventilator eigenhandig te installeren? Zorg er dan zeker voor dat je een schroefboormachine, een klopboormachine, enkele pluggen en lange schroeven voorziet. De installatie is vrij eenvoudig en hoeft niet noodzakelijkerwijs door een professioneel installateur te gebeuren. Het is belangrijk om eerst en vooral de stroom te gaan uitschakelen alvorens je de plafondventilator installeert. Vervolgens is het aan te raden om de ventilatorbladen aan de ventilator te bevestigen door middel van schroeven.

Daarnaast wordt aangeraden om de elektriciteitsdraden van de plafondventilator meteen te gaan verbinden met de ventilatorkap. Vervolgens schroef je de kap terug stevig vast waarna je de elektriciteitsdraden door het verbindingspijpje stuurt. Het verbindingspijpje is de verbinding tussen enerzijds de ventilator en anderzijds de plafondkap. Schroef de plafondventilator stevig vast op de kap. Indien de ventilator voorzien is van een lamp, kun je deze er op het einde probleemloos indraaien.

 

Q3: Hoe groot is een plafondventilator?

Er zijn wel degelijke plafondventilators te vinden in diverse formaten. Zo kun je kiezen voor een kleine plafondventilator of heb je misschien toch liever een groter exemplaar? Algemeen kunnen we stellen dat het formaat, dus de diameter van de ventilator, varieert van minimaal 100 tot maximaal 150 cm. Hoe groter de diameter, hoe groter de plafondventilator dus blijkt te zijn en bijgevolg hoe groter de ruimte die hij kan verkoelen.

Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de oppervlakte van de te verkoelen ruimte. Ben je van plan om de plafondventilator in de slaapkamer te plaatsen of toch liever in de keuken of het salon? Een kleine ruimte heeft genoeg aan een compacte plafondventilator. Een grotere ruimte vraagt dan weer om een grote plafondventilator die in staat is dergelijke ruimte te gaan afkoelen.

 

Q4: Hoe werkt een plafondventilator?

Een plafondventilator werkt op dezelfde manier zoals andere ventilators en maakt hierbij niet alleen gebruik van een motortje maar ook van ventilatorbladen. Dergelijke apparaten zullen via de achterkant lucht, die in de ruimte beschikbaar zit, aanzuigen. Vervolgens wordt diezelfde lucht weer uitgeblazen aan de voorkant van het apparaat. Dit gebeurt bovendien aan een enorme snelheid waardoor een soort van wind wordt gecreëerd.

Het motortje van de plafondventilator doet de ventilatorbladen in werking treden waardoor de lucht op een mooie gelijkmatige manier in de ruimte wordt verspreid. Het kan hierbij gaan om een zacht briesje of een felle wind, afhankelijk van de snelheidsstand die je op het apparaat hebt geselecteerd. Handig en aangenaam zeker tijdens warme zomerdagen.

Q5: Waarom een plafondventilator?

Maar waarom moet je nu voor een plafondventilator kiezen? In de eerste plaats omdat het voor heel wat afkoeling kan zorgen op warme zomerdagen. Bovendien werken de meeste plafondventilators ook behoorlijk stil zoniet volledig geluidloos en zijn bijgevolg geschikt om ook in de slaapkamer te plaatsen. Verder is de aanschaf van een degelijke plafondventilator vaak een klein kunstje. Zo hoef je niet gelijk een groot budget te voorzien om een degelijk apparaat in huis te halen.

Daarnaast kan een degelijke plafondventilator niet alleen functioneel maar ook esthetisch zijn. Ben je van plan om de plafondventilator op dezelfde plaats van de lamp te installeren? Kies dan voor een plafondventilator die voorzien is van verlichting. Zo hoef je maar in 1 toestel aan te kopen om zowel van verkoeling alsook verlichting te genieten. En de bediening kan makkelijk vanuit je luie zetel gebeuren. Je hoeft er dus niet voor op te staan.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES