Beste rookdetector

Laatste update: 21.06.24

 

Rookdetectors test van 2024

 

Met een krachtige rookdetector is het mogelijk om je huis of je bedrijfje op een makkelijke manier te beschermen tegen de gevaren van een eventuele brand. Toch is het niet altijd makkelijk om er de beste rookdetector uit te zoeken. Er bestaan namelijk heel wat verschillende toestellen. Daarom zijn wij voor jou al even op zoek gegaan naar de 3 best beoordeelde rookdetectors. Zo blijkt onder andere dat je met de Nest Protect rookdetector werkelijk een topproduct in huis haalt. Met dit apparaat kun je niet alleen rook gaan detecteren maar ook CO. Met de Smartwares RM218 haal je een meer dan waardig alternatief in huis dat over een ingebouwde batterij beschikt en bijzonder krachtig is.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Rookdetector reviews – top 5

 

 

Bescherm je huis met een rookdetector om je veiliger te voelen. Zo weet je meteen of er brand is. Je kunt deze apparaten ook gebruiken in je hotel of pension om te vermijden dat mensen roken in de kamers. De volgende vijf producten zijn vergeleken op basis van de reviews van kopers zodat jij de beste rookdetector kunt kopen. Lees gerust verder om meer informatie in te winnen.

 

 

Aanbevolen producten

 

 

1. Nest Protect

 

Deze rook- en CO-detector werkt op de meegeleverde batterij en waarschuwt je met een heldere stem over potentieel gevaar. Je kunt dit toestel bedienen vanaf je smartphone en berichten ontvangen als je niet thuis bent. Het apparaat controleert zichzelf automatisch en je kunt verschillende rookmelder met elkaar verbinden.

Ze werken ook samen met andere Nest producten zoals de Thermostaat of de Cam zodat je bijvoorbeeld een video kunt opnemen bij een noodgeval. Deze detector gebruikt een split-spectrumsensor om rook te detecteren door gebruik van twee verschillende golflengten van licht. Het apparaat laat je weten wat het probleem is en waar.

Het merendeel van de kopers geeft een goed advies over deze rookdetector aanbieding. Voor enkele kopers is het product te duur maar je krijgt er wel topkwaliteit voor terug. Het artikel is eenvoudig om te installeren en werkt perfect.

Met de Nest Protect rookdetector haal je niet meteen het toestel met de laagste prijs in huis. Toch kunnen we heel wat positieve online beoordelingen waarnemen waardoor we vermoeden dat het misschien wel eens één van de populairste apparaten is. Laten we alvast even op zoek gaan naar de voor- en nadelen ervan.

 

Voordelen:

Voeding: het toestel werkt op basis van een krachtige batterij die je er bij de aankoop gewoon bij krijgt. Op het moment dat er rookgevaar dreigt dan zal een heldere stem je daarover meteen waarschuwen.

Gebruiksgemak: het is mogelijk om dit apparaat door middel van je smartphone of je tablet te gaan bedienen. Daarnaast is het ook mogelijk om meerdere rookmelders aan elkaar te koppelen.

Split-spectrumsensor: dankzij de split-spectrumsensor wordt er niet alleen rook gedetecteerd er wordt bovendien ook meegedeeld waar het probleem zich bevindt.

 

Nadelen:

Prijzig: een kleine minderheid van de klanten is echter van mening dat het toestel toch wel iets te duur is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Smartwares RM218

 

De Smartwares RM218 heeft een ingebouwde batterij die 10 jaar meegaat en werkt met een alarm van 85 dB. Het toestel maakt gebruikt van een optische sensor die reageert op smeulbranden. Het is ook milieuvriendelijker en geeft minder vaak valse alarmen. De rookmelder is voorzien van een pauze- en slaapstand.

Met de slaapstand kun je de rookmelder tijdelijk uitschakelen en de pauzeknop kun je gebruiken bij vals alarm. Rookmelders bevestig je het best aan het plafond. De Smartware is draadloos en kun je dus hangen waar je maar wilt. Het toestel is uitgerust met een beveiligingspin waardoor je de melder enkel maar kunt installeren als er een batterij in zit.

Dit apparaat krijgt goede reviews van de gebruikers omdat het behoort tot de goedkope rookdetectors en de goede kwaliteit van het toestel. Het is eenvoudig om te installeren maar de handleiding is wel te beknopt voor sommige kopers.

Je kunt natuurlijk ook altijd opteren voor de Smartwares RM218 rookdetector. Het toestel werkt op basis van een bijzonder krachtige batterij die ingebouwd is in de rookdetector. Bovendien hoef je deze batterij niet al te vaak te vervangen want het gaat zonder problemen maar liefst 10 jaar lang mee.

 

Voordelen:

Alarm: op het moment dat er rook waargenomen wordt dan zal er een luid en krachtig alarm afgaan van maar liefst 85 dB.

Handig in gebruik: het toestel beschikt niet alleen over een pauze- en slaapstand maar is ook voorzien van een krachtige optische sensor. Deze optische sensor reageert bovendien ook meteen op eventuele smeulbranden.

Installatie: doordat de Smartware helemaal draadloos functioneert, kun je zelf beslissen waar je het apparaat wilt bevestigen.

Budget: je zult deze rookdetector zeker en vast tussen de goedkope apparaten kunnen spotten vanwege het betaalbare prijskaartje.

 

Nadelen:

Beknopte handleiding: volgens een kleine minderheid van de kopers had de handleiding toch iets duidelijker mogen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Fibaro Smoke Sensor II

 

De Fibaro Smoke Sensor II gebruikt een optische sensor die een brand al in de begin stage detecteert, zelfs voordat er vlammen zijn. De ingebouwde temperatuursensor waarschuwt wanneer de temperatuur van een kamer gevaarlijke hoogtes bereikt. Dit toestel is geschikt om te bevestigen op de muur of het plafond.

Deze Z-Wave rookdetector waarschuwt via een LED indicator en een alarmsignaal wanneer er brand gedetecteerd wordt. De sensor werkt perfect in afgesloten ruimtes.

De meeste kopers geven een positief advies over deze rookmelder. Het apparaat is eenvoudig om te monteren en heeft een gunstige verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het is een compacte melder en je kunt ook meldingen ontvangen op je smartphone. Daarvoor hoef je het apparaat wel correct in te stellen en volgens sommigen is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Met de Fibaro Smoke Sensor II haal je niet alleen een degelijk maar tegelijk ook een duurzaam apparaat in huis. Bovendien beschouwen heel wat kopers het meteen ook als het beste merk. Het lijkt ons dan ook een goed idee om even op zoek te gaan naar de positieve en negatieve eigenschappen van dit apparaat.

 

Voordelen:

Optische sensor: door gebruik te maken van een optische sensor wordt de brand vrijwel meteen waargenomen. Er hoeven zelfs nog geen vlammen te zien zijn.

Temperatuursensor: het toestel is voorzien van een krachtige interne temperatuursensor. Op het moment dat de temperatuur in een bepaalde ruimte iets te hoog wordt dan treedt er een alarm in werking.

Montage: je kunt dit apparaat zonder problemen aan de wand of aan het plafond gaan bevestigen.

Waarschuwing: dit toestel maakt niet alleen gebruik van een krachtig alarmsignaal maar ook van een degelijke LED indicator op het moment er brand wordt waargenomen.

 

Nadelen:

Prijskaartje: een enkele koper is echter van mening dat het prijskaartje van dit toestel toch net een tikkeltje te hoog is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Smanos SMK500

 

De Smanos SMK500 rookdetector is geschikt om te installeren in gangen, slaapkamers en vele andere ruimtes in je huis.

Het apparaat werkt op batterijen en detecteert rook van een ontwikkelende brand zodat het je kan waarschuwen met het ingebouwde alarm.

Het toestel controleert een oppervlakte van 20m2 en het alarmsignaal heeft een geluidssterkte van 85 dB. Het is vervaardigd uit ABS kunststof.

Slechts twee reviews zijn geplaatst voor dit product maar de kopers zijn heel positief. Deze rookdetector aanbieding is handig in gebruik en heeft een mooi design.

De kwaliteit is goed en zeker voor de prijs die je ervoor betaalt. Het beschikt over een testknop en de LED verlichting toont de werking van de batterij.

Verder heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om de kiezen voor de Smanos SMK500 rookdetector. Je kunt dit apparaat zonder problemen en in een mum van tijd bevestigen in de gang of de slaapkamer. Je kunt dit toestel natuurlijk ook in andere ruimtes gaan plaatsen indien je dit mocht wensen.

 

Voordelen:

Werkwijze: met dit toestel haal je een rookdetector in huis die meteen een alarmsignaal zal uitsturen op het moment dat er een ontwikkelende brand waargenomen wordt.

Materiaal: het toestel is gemaakt uit bijzonder stevig en duurzaam ABS kunststof en kan zonder problemen een oppervlakte van wel 20m2 gaan controleren.

Alarmsignaal: deze rookdetector is voorzien van een vrij krachtig alarmsignaal dat over een geluidssterkte van maar liefst 85 dB beschikt.

Budget: vanwege de aantrekkelijke prijs zul je dit toestel zeker en vast tussen de goedkope rookmelders kunnen spotten.

 

Nadelen:

We merken dat werkelijk alle kopers helemaal overtuigd zijn van deze rookdetector. Daardoor is het voor ons niet zo eenvoudig om eventuele minpunten aan het apparaat te ontdekken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. e-Domotica voordeelpakket

 

Deze set bestaat uit 3 Z-Wave rookmelders om je huis te beveiligen tegen brand. Ze werken wel als uitbreiding dus je hebt wel een controller nodig om deze detectoren te kunnen gebruiken. De melders waarschuwen vroegtijdig bij rookontwikkeling en voldoen aan de EU norm EN14604.

Het maakt draadloze verbinding via Z-Wave en beschikt over een testknop. Het toestel waarschuwt wanneer de batterij laag is en elke rookmelder is uitgerust met een alarm van 85 dB.

De enige koper van deze rookdetector is er niet tevreden over en dat merk je ook aan zijn review. De handleiding was niet duidelijk genoeg en er is veel gepruts nodig om de batterijen in de melders te krijgen. Het product is veel te onhandig in gebruik en de meegeleverde batterijen bevatten maar weinig stroom.

Tot slot is er dan ook nog de optie om te kiezen voor het e-Domotica voordeelpakket. Het heeft misschien een iets hoger prijskaartje in vergelijking met het voorgaande toestel maar je krijgt er dan ook wel meteen 3 Z-Wave rookmelders voor in de plaats.

 

Voordelen:

Set: de set bestaat uit 3 afzonderlijke doch bijzonder krachtige Z-Wave rookmelders. Op die manier kun jij ervoor zorgen dat je huis en je omgeving helemaal tegen brand beveiligd is.

Handig in gebruik: je zult merken dat deze rookmelders reeds in een vroeg stadium een alarm zullen afgeven. Daarnaast krijg je ook een melding op het moment dat je de batterij dient op te laden.

Z-Wave: de rookmelders kunnen een draadloze verbinding aangaan door middel van Z-Wave.

 

Nadelen:

Controller: houd er wel rekening mee dat je een controller zult moeten gebruiken indien je wilt dat de rookmelders degelijk functioneren.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Rookdetectors koopgids

 

Een rookdetector is in bepaalde gevallen verplicht maar wordt ten allen tijde aangeraden door de brandweer. Het kan je leven redden bij een brand, zeker als je ‘s nachts aan het slapen bent. Een brand kan zo ontstaan en om dit vlug te detecteren kun je een rookdetector aanbieding kopen die je waarschuwt bij rook. Om de beste rookdetector te kopen kun je rekening houden met belangrijke factoren zoals de soort rookdetector, de stroomvoorziening, de plaatsing en de prijs. Je kunt deze kenmerken vergelijken wanneer je op zoek gaat naar aanbiedingen.

Soorten rookdetectors

Een optische rookmelder maakt gebruik van een lichtbundel en een lichtgevoelige cel. Deze cel vangt het licht op die wordt uitgezonden door de detector. Wanneer er rook in de lichtbundel zweeft kan niet al het licht door de cel worden opgevangen. Dit is het moment waarop het alarm zal afgaan. Deze rookmelders detecteren de rook al bij een smeulende brand.

Een thermische rookdetector detecteert een brand gebaseerd op de verandering van temperatuur. Wanneer het opeens heel heet wordt in een ruimte dan zal deze detector alarm slaan. Dit type heeft minder last van storingen of vals alarm maar het duurt ook langer voordat een thermische melder een brand detecteert.

Een slimme rookdetector is via een app en het internet verbonden met je telefoon. Dit zorgt ervoor dat je een bericht ontvangt wanneer het alarm afgaat. Dit is heel handig voor mensen die veel van huis weg zijn. Als je ook nog over een bewakingscamera beschikt dan kun je meteen controleren of er brand is.

Een combimelder kun je gebruiken om zowel rook als gas te detecteren. Deze toestellen beschikken over twee verschillende alarmsignalen maar zijn moeilijker te plaatsen. Dit komt omdat rook stijgt maar gas blijft meestal op dezelfde hoogte hangen. Je moet dus een goede locatie zoeken om je combidetector te hangen of plaatsen.

 

Stroomvoorziening

De detector moet natuurlijk van stroom voorzien worden om te kunnen werken. Je kunt dit op twee manieren tot stand brengen: via een batterij of via het lichtnet. Het voordeel van een draadloze rookdetector is dat je het op gelijk welke plaats kunt monteren. Je hoeft geen kabels langs de muur te trekken en geen rekening te houden met de aanwezigheid van een stopcontact. Het nadeel is natuurlijk dat je de batterijen af en toe zult moeten vervangen. Je kunt kiezen voor een draadloos model dat voorzien is van een waarschuwing wanneer de batterijen bijna leeg zijn. Zo weet je van op voorhand dat je nieuwe batterijen moet kopen.

Een bedrade rookdetector zal nooit zonder stroom zitten, je hoeft dus ook nooit geen batterijen te vervangen. Omdat je de draad moet plaatsen zul je bij de installatie wel veel meer werk hebben. Omwille van de draad kun je deze rookdetector ook moeilijk verplaatsen naar een andere ruimte. Deze kunnen natuurlijk uitvallen wanneer er een stroompanne is, om dit op te lossen kun je een model kopen dat beschikt over een noodstroomvoorziening door middel van een batterij.

 

Plaatsing van de detector

De beste plaats om een rookdetector te hangen is aan het plafond. Bevestig het apparaat niet te dicht bij de wanden en zorg ervoor dat het min of meer in het midden van de ruimte hangt. Als je de mogelijkheid niet hebt om de rookdetector aan het plafond te bevestigen dan kun je het eventueel aan de muur hangen op een goede vijftien centimeter van het plafond.

De keuken en de badkamer zijn geen aanbeveling omdat de rookdetector kan reageren op de waterdamp. Hang de detector ook niet dicht bij een sterke luchtstroom. Deze toestellen kunnen geregeld ook wat stof verzamelen dus het is beter om er jaarlijks eens met de stofzuiger over te gaan.

Voor personen die in een appartement wonen is één rookmelder meestal genoeg, kies dan voor een plaatsing in de gang waar de meeste kamers samenkomen. Bij mensen die in een huis wonen met meerdere verdiepingen is het aanbevolen om tenminste één rookmelder op elke verdieping te hebben.

Prijs van het apparaat

De meeste rookdetectors zijn niet ongelooflijk duur om aan te schaffen. Je zult dus makkelijk goedkope rookdetectors kunnen vinden die van goede kwaliteit zijn. Let er wel op dat je de batterijen op tijd vervangt, bij sommige modellen is dit al na een jaar maar andere toestellen houden het veel langer vol.

Je kunt ervoor kiezen om de detector online te kopen zodat je niet op verplaatsing moet om een goed product te zoeken. Je kunt eenvoudig verschillende modellen vergelijken en rekening houden met de commentaren van andere kopers door hun reviews te lezen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES