5 beste rookhouten Test van 2024

Laatste update: 21.06.24

 

Beste Rookhouten – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor het Appel Chunks 3 .kg / BBQ / Rookhout, kies je meteen voor een heuse verpakking met een royale inhoud van maar liefst 3 kilogram. Daartegenover staat het Kersen Chunks 1,5kg / BBQ / Rookhout dat perfect samengaat met tal van gerechten gaande van rund en varken tot gevogelte en wild. In de onderstaande tabel hebben we voor alle volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van de nodige voor- én/ of nadelen. Zeker de moeite om even te bekijken en we hopen jou hiermee verder op weg te kunnen helpen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste rookhouten (Reviews) van 2024

 

Op zoek naar het beste rookhout? Dan is niet enkel het prijskaartje en de kwaliteit belangrijk maar ook je persoonlijke smaak en voorkeur. Bepaal of je voorkeur uitgaat naar eiken dan wel beuken rookhout en of je eerder kiest voor Hickory rookhout dan wel rookhout met kersensmaak. Wij selecteerden alvast 5 toppertjes binnen dit segment weliswaar rekening houdend met de online reviews en het bijbehorende advies. Bekijk de opties even en wie weet ga jij straks wel met het populairste en/ of laagst geprijsde product naar huis.

 

Rookhout appel

 

1. Appel Chunks 3 .kg / BBQ / Rookhout – Meisterhome rookhout 

 

Nu het geleidelijk aan weer mooier weer wordt, is het tijd om de barbecue weer van stal te halen. Een heerlijk dineetje met 2 of een gezellig lang tafelen met vrienden en familie; het kan en mag allemaal. Bovendien kun je met dit Chunks appel rookhout meteen een extra touch toevoegen aan je gerechten waardoor het geheel net dat tikkeltje feestelijker en specialer wordt.

Het roken met appelhout zorgt namelijk voor een unieke ietwat mildzoete rooksmaak die perfect samen gaat met diverse vleesgerechten zoals ham, spareribs, pulled pork, rund, gevogelte en/ wild. Bovendien zijn enkele blokjes van dit rookhout reeds voldoende om een fijne appelzoete rooksmaak aan het geheel toe te voegen.

Het Chunks rookhout wordt jou overigens aangeboden in een stevige verpakking met een inhoud van 3 kilogram en is geschikt voor gebruik in eender welke barbecue met bijbehorend deksel. Een blik op de online reviews lijkt alleen maar te bevestigen dat klanten duidelijk overtuigd zijn van de kwaliteit wat een mooie 5 sterren oplevert.

 

Voordelen: 

Inhoud: het appel rookhout wordt jou aangeboden in een stevige verpakking die een royale inhoud van 3 kg kent.

Smaak: het rookhout garandeert een milde ietwat zoete appelsmaak die perfect tot uiting komt in combinatie met diverse vleesgerechten.

Gebruiksvriendelijk: hoewel appel met tal van varkensgerechten perfect tot uiting komt, kan het ook gebruikt worden in combinatie met wild, rund en/ of gevogelte.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: hoewel klanten overtuigd zijn van de prijs-kwaliteitverhouding, stellen we vast dat de prijs per kilo – in vergelijking met andere gelijkaardige soorten rookhout – toch wel wat duurder is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Kersen rookhout

 

2. Kersen Chunks 1,5kg / BBQ / Rookhout – Roken met kersenhout

 

Ben je op zoek naar een veelzijdige houtsoort voor gebruik in combinatie met eender welk barbecuetoestel mét deksel? Dan is de keuze voor kersen rookhout sneller gemaakt dan je misschien op het eerste gezicht zou denken.

Net zoals het voorgaande product wordt ook dit Chunks rookhout geleverd in een stevige verpakking die een relatief royale inhoud van 1,5 kg garandeert. Bovendien volstaan slechts enkele houtblokjes reeds voor een mooie volle rooksmaak waardoor je best wel een tijdje verder kunt.

Verder zorgt het roken met kersenhout voor een behoorlijk subtiele ietwat zoete fruitige smaak die perfect past in combinatie met verschillende gerechten. Denk daarbij niet alleen aan varken, rund of wild maar breid gerust uit naar tal van gerechten waar groenten, fruit en/ of gevogelte aan de basis liggen. 

Nemen we even een kijkje tussen de online reviews dan zien we ook hier momenteel alleen maar positieve klantreacties de revue passeren. Zo wordt onder meer positief gereageerd op de kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid én de unieke rooksmaak die het gerecht naar een hoger niveau tilt.

 

Voordelen: 

Smaak: roken met kersenhout garandeert voor een fruitige ietwat zoete smaak die een meerwaarde geeft aan tal van gerechten.

Uitvoering: je kunt het kersen rookhout perfect combineren met heel wat uiteenlopende gerechten gaande van wild tot rund, varken, gevogelte, groenten en/ of fruit.

Verpakking: de stevige verpakking telt een royale inhoud van 1,5 kg waar je toch wel eventjes mee verder kunt.

 

Nadelen: 

Barbecue met deksel: let wel dat je opteert voor een barbecue met deksel zodat de unieke rooksmaak op het gerecht wordt overgebracht.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Rookhout bbq

 

3. Jay Hill Rookhoutblokken Appel 2.5 Kg – BBQ met deksel + rookoven

 

Kies je voor de rookhoutblokken van, misschien wel het beste merk, Jay Hill dan kies je – net zoals bij het eerste product – voor een unieke alleszeggende appelsmaak. Deze komt perfect tot uiting bij tal van vleesgerechten zoals varken, gevogelte, rund of wild. Kortom, de ideale manier om een gerecht naar een hoger culinair niveau te tillen.

De Jay Hill rookhoutblokken met appelsmaak worden geleverd in een stevige verpakking die een inhoud van 2,5 kilogram kent. Daar enkele blokjes reeds voldoende zijn om een milde zoete – ietwat fruitige smaak aan het gerecht toe te voegen, betekent dit dus dat je best wel enkele weken/ maanden verder kunt.

Bovendien kan dit BBQ rookhout eveneens zijn dienst bewijzen in combinatie met rookovens wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

Ook hier stellen we vast dat klanten tot op heden overtuigd zijn van de aangeboden prijs-kwaliteitverhouding wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen: 

Verpakking: de Jay Hill rookhoutblokken worden geleverd in een duurzame verpakking met een inhoud van 2,5 kg.

Rooksmaak: de rookhoutblokken met appel kennen een vrij milde ietwat zoete dan wel fruitige rooksmaak.

Toepassingsveld: het rookhout met appelsmaak komt perfect tot uiting in tal van vleesgerechten gaande van wild tot varken, rund en zelfs gevogelte.

Gebruiksgemak: het rookhout is niet alleen geschikt voor gebruik in combinatie met barbecues inclusief deksel maar kan daarnaast ook in menig rookoven perfect zijn dienst bewijzen.

 

Nadelen: 

Geen fruit: deze aanwezige appelsmaak is minder geschikt in combinatie met groenten en/ of fruit.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Eiken rookhout 

 

4. Eiken Chunks 1,5kg / BBQ / Rookhout – Zeer veelzijdig rookhout

 

Hoewel je met het eiken rookhout van Rookplankje.nl niet meteen voor een aanbieding of één van de goedkope opties per kilo lijkt te kiezen, zijn heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Zo kan één koper het duidelijk appreciëren dat de Chunks rookhoutblokjes niet al te groot zijn waardoor ze perfect in de Weber Smoker box passen. Dit alles resulteert dan ook in een mooie gemiddelde eindscore van 4,5 sterren wat het product de moeite waard maakt om even van naderbij te bekijken.

De Chunks van eikenhout worden jou aangeboden in een stevige verpakking die een royale inhoud van 1,5 kg kent. Doordat enkele blokjes reeds volstaan om een unieke en intense rooksmaak te bekomen, kun je dus wel een hele poos verder met 1 enkele verpakking.

Bovendien staan de Chunks van eikenhout vooral bekend vanwege hun veelzijdige karakter die perfect tot uiting komt bij rood vlees maar daarnaast evengoed dienst weet te doen in combinatie met wild, varken en/ of vis. Let wel; de milde tot ietwat stevige/ intense rooksmaak blijft jammer genoeg niet lang hangen.

 

Voordelen: 

Inhoud: het rookhout met de intense smaak van eiken wordt geleverd in een stevige verpakking en kent een inhoud van 1,5 kg.

Eikenhout: het Chunks eikenhout garandeert een unieke milde ietwat intense rooksmaak.

Veelzijdig: eikenhout staat bekend vanwege zijn veelzijdige karakter en brede toepassingsveld. Zo past het niet alleen perfect bij rood vlees maar tevens ook bij tal van wild-, varken- én/ of visgerechten.

 

Nadelen: 

Met deksel: de Chunks van eikenhout zijn voornamelijk bedoeld voor gebruik op barbecues met bijbehorend deksel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Hickory rookhout 

 

5. BBQ Flavour / Rookhout Hickory / Smoke wood Hickory / Hickoryhout 

 

We sluiten het rijtje af met dit unieke Hickory rookhout dat jou wordt aangeboden door het bekende merk BBQ Flavour. Net zoals de vorige producten, wordt ook dit rookhout geleverd in een stevige verpakking met een inhoud van ongeveer 500 gram per zak. 

Het Hickory rookhout staat bekend vanwege zijn unieke doch behoorlijk zware smaak waardoor het aangewezen is om slechts een kleine hoeveelheid per gerecht toe te voegen. Een geringe hoeveelheid van het Hickory hout zorgt al snel voor een intense smaak van bacon die perfect tot uiting komt in tal van gerechten met kaas, rund, ham en/ of spareribs. Voor gerechten waar vis, fruit en/ of groenten aan de basis liggen, is dit rookhout net iets te zwaar van smaak.

Hoewel het rookhout heel wat positieve kenmerken naar voren weet te brengen, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. We durven stellen dat de intense smaak misschien wel wat klanten doet twijfelen. Daarnaast ligt ook de prijs per kg duidelijk een pak hoger in vergelijking met tal van andere gelijkaardige rookhout producten.

 

Voordelen: 

Gebruiksgemak: ben je op zoek naar duurzaam en kwaliteitsvol rookhout voor de Kamado, tafelgrill en/ of (gas) barbecue? Dan is dit product van BBQ Flavour een echte aanbeveling.

Verpakking: het Hickory hout wordt geleverd in een stevige verpakking met een inhoud van 500 gram per zak.

Gebruiksgemak: het rookhout van Hickory zorgt voor een intense zware bacon smaak en komt perfect tot uiting in gerechten met kaas, ham, spareribs en/ of rund.

 

Nadelen: 

Geen Weber: ben je specifiek op zoek naar Weber rookhout, dan is dit product van Hickory niet de beste aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Rookhouten Koopgids

 

Nu het lenteweer zijn intrede heeft gedaan en de zomer steeds weer een stapje dichterbij komt, komt de geur van barbecue ons alweer tegemoet. Naast het toevoegen van traditionele kruiden en/ of specerijen, kun je je gerechten nog net dat tikkeltje extra geven door het gebruik van rookhout. Ben je benieuwd naar meer? Dan is het misschien wel een goede aanbeveling om de onderstaande koopgids even rustig door te nemen alvorens de verschillende soorten rookhout alsook aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Wat is rookhout en waarvoor wordt het gebruikt?

Rookhout is – zoals de naam reeds doet vermoeden – beschikbaar onder de vorm van relatief kleine rookhoutblokjes of houtsnippers en bedoeld om extra smaak aan een barbecue gerecht toe te voegen. Naast het gebruik van de traditionele barbecuekruiden en/ of specerijen kun je het gerecht nog net dat tikkeltje extra bezorgen door het gebruik van rookhout op basis van bijvoorbeeld eiken, beuken, kersen of appel.

De keuze voor een bepaald type rookhout is niet alleen afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur en wensen maar hangt daarnaast ook in grote mate af van de gebruikte ingrediënten. Zo is rookhout met eiken bijzonder veelzijdig en geschikt voor gebruik in combinatie met wild, varken, rund en/ of gevogelte. Appel rookhout kenmerkt zich dan weer door een mildzoete smaak en komt bijgevolg perfect tot zijn recht bij allerlei varkensgerechten gaande van spareribs tot pulled pork. Mag het best wel wat zwaarder en intenser qua smaak dan kun je altijd nog kiezen voor het Hickory rookhout dat gekenmerkt wordt door een ietwat bacon-achtige smaak.

 

Soort hout en de bijbehorende smaken

Vraag je je af welke houtsoort perfect als rookhout gebruikt zou kunnen worden, dan kunnen wij jou gelukkig geruststellen. In principe is het mogelijk om eender welke harde houtsoort te gebruiken van bomen die ofwel noten dan wel vruchten bieden. Kun je de vruchten/ noten van de betreffende boom niet eten, dan is het hout vaak niet geschikt voor gebruik als rookhout. 

Algemeen kunnen we dan ook verschillende rookhout smaken van elkaar onderscheiden gaande van onder meer abrikoos en acacia tot amandel, appel, beuk, eik, berk of kersen. Het grootste verschil tussen de beide alternatieven, uit zich vooral op het gebied van de uiteindelijke rooksmaak. Zo zullen fruitbomen van nature een lichtere minder intense rooksmaak garanderen terwijl het hout afkomstig van notenbomen vaak een intense rooksmaak op het eten afgeven. 

Welke houtsoort jij ook kiest, is uiteraard afhankelijk van je voorkeur en het gerecht. Zo zal varkensvlees perfect samengaan met rookhout op basis van appel of kers terwijl zalmgerechten dan weer naar een hoger niveau worden getild met behulp van cederhout.

Mogelijke verschijningsvormen

Ben je overtuigd en besluit je op zoek te gaan naar rookhout, dan zul je in eerste instantie versteld staan van het ruime assortiment en de verschillende verschijningsvormen. Zo kun je rookhout onder diverse vormen tegenkomen gaande van houtmot – ook wel rookmot genaamd – tot snippers, Chunks, pellets en rookplankjes. 

Hout- of rookmot kun je qua uitvoering het best vergelijken met zaagsel en is vooral aangewezen tijdens het koud roken van gerechten zoals het palingroken. Deze verschijningsvorm is minder geschikt voor gebruik in de barbecue vanwege het hoge en felle brandvermogen. In het verlengde daarvan liggen de snippers die – vanwege hun kleine uitvoering – bij voorkeur eerst in een vloeistof zoals vruchtensap of water worden geweken.

Ben je op zoek naar rookhout voor gebruik in combinatie met je barbecuetoestel (met bijbehorend deksel) dan is de keuze voor Chunks (blokjes) of pellets – respectievelijk grote stukken hout en kleine cilinders geperst zaagsel – een goede aanbeveling. Rookplankjes tot slot worden op een volledig andere manier gebruikt en dienen – in combinatie met het gerecht – in hun geheel boven het vuur te worden geplaatst.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe moet je rookhout gebruiken?

Heb je nog geen ervaring met rookhout, dan kan het gebruik ervan in het begin misschien wel voor verwarring zorgen. Zo durf je online wel eens te lezen dat bepaalde houtsoorten moeten weken. Hoewel het antwoord daar in het midden ligt en bijgevolg vooral afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur en wensen; is het op voorhand weken van rookhout allesbehalve verplicht. Je doet er dus eigenlijk een beetje mee wat je zelf wilt.

Daarnaast is er tegenwoordig ook heel wat keuze uit verschillende types rookhout waarbij de smaak vooral afhankelijk is van een bepaald gerecht. Zo gaat rookhout met appel of kersensmaak perfect samen met varkensgerechtjes zoals spareribs, pulled pork of ham. Cederhout is dan weer een goede aanwinst in combinatie met diverse zalmgerechten. Kortom, voor elk gerecht is wel degelijk een geschikte smaak rookhout te vinden.

Hoeveel rookhout je eraan toevoegt is dan weer afhankelijk van allerhande factoren zoals je persoonlijke voorkeur, het type rookhout en de verschijningsvorm. Kies je voor Chunks dan zijn 2 tot 3 Chunks vaak voldoende om een volwaardige maaltijd met spare ribs of vis tot een goed einde te brengen. Snippers verlangen vaak een grotere hoeveelheid. Let daarnaast ook op de smaak. Zo kenmerkt het Hickory rookhout zich door een bijzonder intense ietwat zware smaak waardoor een kleine hoeveelheid reeds voldoende is om het gerecht naar een hoger niveau te tillen.

Q2: Wanneer moet je het rookhout toevoegen?

Ben je overstag gegaan en heb je een verpakking rookhout in het winkelmandje geplaatst, dan is het uiteraard ook handig om te weten wanneer je het hout precies moet toevoegen. Zo melden heel wat experts en klantervaringen dat het aangewezen is om het rookhout toe te voegen vlak voordat het vlees, de vis, groenten of fruit op de barbecue worden geplaatst. Voeg je meerdere chunks of rookhoutblokjes toe, verspreid deze dan een beetje zodoende de smaak overal goed aan bod te laten komen.

 

Q3: Welk rookhout is geschikt om spareribs en kip klaar te maken?

Zoals in het antwoord op vraag 1 reeds min of meer duidelijk werd, bestaan er vandaag de dag heel wat verschillende soorten rookhout. Daardoor kunnen we per gerecht een bepaald type of smaak de voorkeur geven. Ben je bijvoorbeeld dol op spareribs, kies dan voor fruitsoorten en in het bijzonder rookhout met kers of appelsmaak. Gerechten waarbij kip aan de basis ligt, gaan dan weer goed samen met fruitsoorten, Hickory of pecan rookhout. Let wel; als je voor het Hickory rookhout kiest, is een kleine hoeveelheid reeds voldoende om een intense smaak te bekomen.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES