Beste rookmelders – Vergelijkingstest & Koopgids
Door te kiezen voor de Google Nest Protect rookmelder kies je alvast voor een unieke en slimme melder die niet alleen alarm slaat bij de eerste tekenen van rook maar verder ook een ongezonde dosis koolmonoxide herkent. Daarnaast blijkt echter ook de Alecto SA-110 Rookmelder een meer dan goede oplossing en bovendien uitgerust met een handige time-out knop. In de tabel hieronder hebben we ook nog een derde topper aan het rijtje toegevoegd, eveneens voorzien van voor- en nadelen en een algemene conclusie. We hopen hiermee de zoektocht voor jou net iets makkelijk te maken. Veel succes!
Vergelijkingstabel
Onze eerste keuze
De melders werken volledig draadloos doordat ze gebruik maken van krachtige en duurzame AA Penlite batterijen. Deze garanderen niet alleen een behoorlijk lange levensduur maar zijn op het einde van de rit ook eenvoudig om te vervangen.
We moeten jammer genoeg wel vaststellen dat een beperkt aantal klanten niet helemaal tevreden blijkt over de kwaliteit en installatie. Zo zou het niet zo eenvoudig zijn om dit type rookmelder aan te sluiten op een, al dan niet reeds bestaand, uitgebreid netwerk.
De set melders kan makkelijk worden bediend door gebruik te maken van het Google Assistant domotica platform. Hierbij zijn ze niet alleen in staat om Android apparaten te ondersteunen maar kunnen ook iOS systemen aan het rijtje worden toegevoegd.
De tweede keuze
Wil je naast een kwalitatieve rookmelder voornamelijk ook eentje met een betaalbaar prijskaartje? Dan lijkt dit product van Alecto een goede aanbeveling te zijn vanwege zijn vriendelijke prijskaartje.
Indien je besluit om dit type rookmelder in het winkelmandje te plaatsen dan zul je er echter wel even rekening mee moeten houden dat je hem niet kunt verbinden met andere melders. Dat zou eventueel als een mogelijk struikelblok kunnen worden beschouwd.
Je kunt de melder makkelijk aan de wand schroeven door middel van het unieke ontworpen bodemplaatje. Bovendien wordt al het nodige montagemateriaal zomaar meegeleverd op het moment van aankoop. Verder blijkt hij voorzien van een Lithium batterij.
Overweeg ook
De First Alert rookmelder wordt gekenmerkt door een krachtige en duurzame 9v batterij die zonder problemen 12 maanden lang kan meegaan en nadien eenvoudig kan vervangen worden. Op die manier geniet je een draadloze melder.
We moeten er echter wel even kort op wijzen dat dit type rookmelder niet koppelbaar blijkt en bijgevolg niet verder kan worden uitgebreid. We vermoeden dat sommige klanten dit wel eens als een mogelijk minpuntje zullen erkennen en dat is jammer.
Toch mag je zeker zijn van een topproduct dat in staat is om rookontwikkeling in een vrij vroeg stadium te ontdekken. Vervolgens zal er niet alleen een alarm ingeschakeld worden maar verschijnt er eveneens ook een krachtige lichtbundel.
6 beste rookmelders (Reviews) van 2024
Het uitgebreide gamma rookmelders maakt dat er een ruime keuze is tussen de verschillende types en exemplaren. Kies je voor een optische rookmelder of liever eentje met een oorverdovend luid signaal? Wil je graag een rookmelder op batterijen of kies je voor een bedraad exemplaar? Wij selecteerden alvast 6 topproducten van verschillende bekende merken zoals First Alert, Fibaro en Firex. Neem de tijd om de apparaten even rustig te bekijken alvorens je er de voor jou beste rookmelder uitkiest. Verder geven wij jou graag het advies om noch de online reviews noch de mening van experten, naast je neer te leggen. En wie weet is jouw favoriet net diegene met het laagste prijskaartje.
1. Google Nest Protect Slimme rook- en koolmonoxidemelder Met batterij 2 stuks
Ondanks het feit dat de Google Nest rookmelder niet meteen een aanbieding blijkt te zijn, lijkt hij toch tot de populairste apparaten uit dit lijstje te behoren. Deze slimme rookmelder werd namelijk beloond met een gemiddelde score van maar liefst 4,7 van de 5 sterren, wat van hem een echt topproduct maakt. Slechts één koper vindt het jammer dat dit apparaat niet aan een uitgebreid netwerk te koppelen valt en daardoor behoorlijk onhandig overkomt.
De Google Nest rookmelder wordt geleverd per 2 stuks inclusief het nodige bevestigingsmateriaal. Aangezien het om een eenvoudige schroefbevestiging gaat, kun je dit makkelijk zelf uitvoeren. De melders zijn voorzien van een handige testknop en werken door middel van wifi en/ of de bijbehorende bedieningsknoppen. Bij detectie van rook en/ of koolmonoxide zal het apparaat feilloos in werking treden en een alarm uitgeven onder de vorm van een stem, een geluidssignaal of een app.
Je zult zien dat dit type rookmelders gebruik maakt van het Google Assistant platform en hierbij zowel het Android als iOS besturingssysteem probleemloos ondersteunt. Kortom, een degelijke set melders die werkzaam zijn op AA Penlite batterijen en die je makkelijk kunt uitbreiden tot 18 stuks.
Voordelen:
Voeding: de melders zijn voorzien van krachtige AA Penlite batterijen die een lange levensduur kennen en makkelijk kunnen worden vervangen.
Bediening: deze unieke set melders werd door middel van het bekende Google Assistant domotica platform en is in staat om niet alleen Android maar ook iOS besturingssystemen te ondersteunen.
Koppelbaar: volgens de beschrijving is dit setje rookmelders probleemloos te koppelen en bijgevolg uitbreidbaar tot maximaal 18 melders.
Handig in gebruik: je zult zien dat deze melders probleemloos via wifi werken maar evenzeer door middel van een speciale app kunnen worden bediend. De alarmering gebeurt overigens via een stem, de app of een krachtig geluidssignaal van 85 dB.
Nadelen:
Onhandig in gebruik: volgens een bijzonder kleine minderheid van de klanten zou deze set rookmelders niet makkelijk aan te sluiten zijn op een volledig bestaand netwerk.
2. Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar 4 stuks Ingebouwde 10 jaars lithium batterij + time-out knop
Tussen de kwalitatieve én betaalbare rookmelders zul je vast en zeker deze unieke set van Alecto kunnen spotten. De goedkope rookmelder set bestaat uit maar liefst 4 stuks die makkelijk en snel via een schroefbevestiging, te installeren zijn. Bovendien wordt al het nodige montagemateriaal alsook een duidelijke informatieve handleiding meegeleverd.
De set bestaat uit 4 compacte witte kunststof rookmelders die in staat zijn om in een vroeg stadium rook te detecteren en vervolgens een alarmsignaal af te geven. Hierbij geniet je een totaal geluidsniveau van maar liefst 85 dB en een temperatuurbereik van 4 tot 45 graden Celsius. Houd er echter wel rekening mee dat de melders jammer genoeg niet koppelbaar blijken te zijn.
Een blik op de online beoordelingen door klanten, toont meteen een mooie eindscore van 4,6 sterren aan. We zien onder andere heel wat goede reviews omtrent de gebruiksvriendelijkheid en de eenvoudige installatie. Slechts enkele klanten vinden de rookmelder best onhandig in gebruik en matig in kwaliteit.
Voordelen:
Budgetvriendelijk: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien verschijnen van het betaalbare prijskaartje.
Installatie: de rookmelders zijn elk voorzien van een bodemplaat met schroeven waardoor het om een eenvoudige schroefbevestiging gaat die makkelijk door jezelf kan worden uitgevoerd.
Voeding: de melders zijn voorzien van een krachtige Lithium accu die makkelijk 10 jaar lang kan meegaan.
Handig in gebruik: de melders kennen een maximaal meetbereik van 4 tot 45 graden Celsius en een geluidsniveau van maar liefst 85 dB.
Nadelen:
Niet koppelbaar: besef wel dat het niet mogelijk is om dit type rookmelder met nog andere melders te verbinden.
3. First Alert SA720CE Rookmelder Optisch Ontsnaplicht Werkt op batterij
Deze First Alert rookmelder onderscheidt zich door middel van het ontsnappingslicht dat verschijnt zodra er rookdeeltjes worden gedetecteerd. Dit maakt dat je hem maar beter ter hoogte van overlopen installeert of in trappenhuizen en andere donkere ruimtes. Bovendien werkt deze optische rookmelder met behulp van een krachtige 9V batterij die behoorlijk duurzaam is en makkelijk om te vervangen.
Daarnaast is de melder vervaardigd uit duurzaam kunststof en voorzien van een handige testknop én pauzeknop. Eenmaal er rook wordt gedetecteerd verschijnt er niet alleen een krachtige lichtbundel maar kun je ook rekenen op een krachtig alarmsignaal van maar liefst 85 dB. Verder blijkt hij voorzien van een ruim meetbereik tot maximaal 130 graden Celsius.
Ook hier moeten we vaststellen dat heel wat klanten overtuigd zijn van hun aankoop. Zo wordt er een positief advies gegeven over de verhouding tussen de prijs en kwaliteit alsook de gebruiksvriendelijkheid. Slechts één klant blijkt niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit.
Voordelen:
Voeding: de rookmelder maakt gebruik van een bijzonder krachtige 9V batterij die makkelijk 1 jaar lang kan meegaan en vervolgens eenvoudig te vervangen is.
Alarmering: op het moment dat een lichte rookontwikkeling wordt waargenomen, zorgt de rookmelder niet alleen voor een luid alarmsignaal maar tevens ook voor een krachtige lichtbundel die de vluchtroute moet aanduiden.
Installatie: de rookmelder is eenvoudig te installeren via een schroefbevestiging. Het nodige montagemateriaal wordt overigens meegeleverd op het moment van aankoop.
Nadelen:
Niet koppelbaar: jammer genoeg blijkt het niet mogelijk om meerdere melders met dit apparaat te verbinden.
4. Firex Rookmelder KF20R 230v Lichtnet Lithium backup accu 10 jaar NEN2555
Tussen het ruime assortiment rookmelders zul je ook heel wat apparaten zien opduiken van het bekende, en misschien door sommigen wel beschouwd als het beste merk, Firex. Deze Firex rookmelder werd dan ook positief beoordeeld door de klanten en wordt overigens aangeboden tegen een mooi en betaalbaar prijskaartje. De moeite waard dus om hem even van dichtbij te bekijken.
In tegenstelling tot de vorige exemplaren uit dit rijtje, zul je zien dat het hier om een bedrade rookmelder gaat die je op het stroomnet dient aan te sluiten. Houd er rekening mee dat de maximale aansluitspanning hierbij 230 Volt bedraagt. Echter is de Firex KF20R melder eveneens voorzien van een oplaadbare Lithium back-up batterij die een levensduur van maximaal 10 jaar garandeert en gebruik maakt van een meegeleverde 4-polige stekker.
De Firex rookmelder is eenvoudig door middel van een schroefbevestiging te installeren en wordt geleverd met het nodige montagemateriaal. Zodra rook wordt gedetecteerd, treedt een luid alarmsignaal van 85 dB in werking. Verder blijkt het apparaat voorzien van een testknop, een pauzeknop en een ruim meetbereik van maximaal 100 graden Celsius.
Voordelen:
Handig in gebruik: het is een degelijke rookmelder die is uitgerust met een test- én pauzeknop, koppelbaar blijkt en verder een ruim meetbereik tot 100 graden Celsius garandeert.
Voeding: je kunt hem eenvoudig op het stroomnet met een aansluitspanning van 230 Volt koppelen. Daarnaast blijkt de melder eveneens uitgerust met een krachtige Lithium back-up batterij die makkelijk op te laden is en voorzien is van een 4-polige stekker.
Verpakkingsinhoud: naast de melder worden tevens ook een duidelijk handleiding, de 4-polige stekker, het montagemateriaal en de batterij meegeleverd.
Nadelen:
Geen display: de rookmelder blijkt jammer genoeg niet voorzien van een duidelijk leesbaar display.
5. Fibaro Smoke Sensor 2 Slimme rookmelder Werkt met Toon, Fibaro Home Centers
Ben je op zoek naar een compacte, betaalbare én stijlvolle rookmelder dan is dit exemplaar van Fibaro vast en zeker iets voor jou. Zo blijkt de Fibaro rookmelder op batterijen te werken en in staat om een eventueel alarm door te sturen naar je smartphone en of tablet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Z-Wave controller zoals bijvoorbeeld Homey, HC2 en HCL.
Deze slimme rookmelder, die overigens vervaardigd blijkt uit duurzaam plastic, is makkelijk te installeren door middel van een schroefbevestiging. Bovendien wordt het nodige montagemateriaal alsook een informatieve handleiding meegeleverd op het moment van aankoop. Ondanks het feit dat de melder is uitgerust met een testknop, blijkt er geen pauzeknop aanwezig noch blijkt hij koppelbaar te zijn met andere melders.
Desondanks reageren de meeste klanten duidelijk positief waardoor het apparaat toch nog een mooie eindscore van 4,1 sterren weet te behalen. Slechts enkele klanten blijken niet overtuigd van de aangeboden kwaliteit en beschouwen de rookmelder als gebruiksonvriendelijk.
Voordelen:
Voeding: de Fibaro rookmelder maakt gebruik van een bijzonder krachtige batterij die makkelijk 2 jaar lang meegaat.
Alarmering: naast het feit dat de alarmering aangeduid wordt op de bijbehorende app, wordt er ook een luid alarmsignaal van 85 dB de ruimte ingestuurd.
Besturingssysteem: de rookmelder is te bedienen door middel van een app waarbij zowel het Android als het iOS besturingssysteem worden ondersteund.
Nadelen:
Geen pauzeknop: houd er rekening mee dat de rookmelder geen pauzeknop kent.
Niet koppelbaar: ben je van plan om deze rookmelder in huis te halen, dan is het vast zo handig om te beseffen dat hij niet koppelbaar blijkt.
6. Hager TG501A Rookmelder Bedraad koppelbaar Met noodverlichting
Tot slot is er altijd nog de mogelijkheid om te kiezen voor deze unieke Hager rookmelder die jou wordt aangeboden tegen een vriendelijk prijskaartje. Net zoals één van de vorige apparaten werkt deze melder door hem aan te sluiten op het stroomnet of door gebruik te maken van de meegeleverde back-up batterij. Indien je hem bedraad gebruikt, kun je hem probleemloos met 40 andere melders koppelen.
De melder, die overigens makkelijk kan geïnstalleerd worden door middel van de ondertussen bekende schroefbevestiging, treedt in werking op het moment dat er rookontwikkeling gedetecteerd wordt. Op die manier gaat een luid alarmsignaal af dat hoorbaar blijkt tot in de volledige woning.
Ondanks de vele mogelijkheden moeten we vaststellen dat de meningen eerder verdeeld zijn. Voor sommigen is dit duidelijk een topproduct terwijl anderen toch hun twijfels hebben over de bediening, de onbetrouwbaarheid en de kwaliteit ervan.
Voordelen:
Voeding: de rookmelder blijkt voorzien van een bijzonder krachtige 9V batterij die dient als een vorm van back-up. Daarnaast kun je de melder eveneens op het lichtnet aansluiten.
Installatie: net zoals de andere apparaten uit dit lijstje, blijkt ook deze rookmelder eenvoudig te bevestigen door middel van een schroefbevestiging.
Alarmering: de alarmering gebeurt hier door middel van een luid en krachtig alarmsignaal dat in werking treedt op het moment dat er rook wordt waargenomen.
Nadelen:
Matige bediening: een kleine minderheid van de klanten blijkt jammer genoeg niet overtuigd van de bediening.
Rookmelders Koopgids
Veel brandweerlui hameren al jaren op het gebruik van rookmelders in gebouwen, woningen en kantoren. Maar waarom is het zo belangrijk en wat doet een dergelijk apparaat dan precies? Bestaan er verschillende soorten rookmelders en waar dien je deze dan te installeren? Met de koopgids hieronder trachten wij een antwoord te bieden op deze, en tal van andere prangende vragen. We hopen hiermee meer bewustwording te creëren en een eventuele zoektocht naar de geschikte melder makkelijker te maken. Negeer eventuele aanbevelingen van de brandweer en andere experten zeker niet wanneer je toestellen en aanbiedingen gaat vergelijken.
Waarom een rookmelder en waar reageert hij op?
Wanneer er een brand woedt en er sprake is van slachtoffers dan heeft dit vaak te maken met de rook die wordt ingeademd. Rook is een gevaarlijk gegeven aangezien je het helemaal niet ruikt als je aan het slapen bent. En doordat rook een heleboel giftige gassen bevat, raak je al snel in een uiterst diepe bewusteloze toestand waardoor de kans dat je nog wakker wordt miniem is. Kortom, de aanschaf van een degelijke rookmelder is alvast het overwegen waard.
Een rookmelder is namelijk een, vaak compact, apparaatje dat draadloos of bedraad kan worden aangesloten en in staat is om rook te detecteren. Zelfs bij een kleine hoeveelheid rook zullen de meest recente rookmelders in werking treden door het afgeven van een luid alarmsignaal. Daardoor wordt je als bewoner gealarmeerd en krijg je de kans om nog snel de woning te verlaten.
Daarnaast zijn er ook heel wat rookmelders die een vluchtroute zullen aanduiden door een lichtbundel in te schakelen. Uiteraard werkt dit enkel indien je de rookmelder ter hoogte van eventuele vluchtroutes plaatst zoals de trap, de overloop en de hal.
De verschillende soorten rookmelders
Algemeen kunnen we een onderscheid maken tussen 2 degelijke rookmelders namelijk de optische en de thermische. Zo functioneert een optische rookmelder door middel van infrarood en zal een thermische melder voornamelijk werken op basis van de gemeten temperatuur.
Kies je dus voor een optische rookmelder dan opteer je voor een apparaat dat is uitgerust met een lichtgevoelige cel. Die lichtgevoelige cel is in staat om de infrarode lichtbundels op te vangen. Indien de lichtbundel echter verstoord wordt dan zal dit resulteren in een luide pieptoon. Houd er wel rekening mee dat de lichtbundel niet alleen kan verstoord worden door rook maar ook door stof. Het is dus aangewezen om de rookmelder regelmatig even van alle stof te ontdoen.
Een thermische rookmelder daarentegen zal een luid alarmsignaal afgeven zodra een hoge temperatuur of snelle temperatuurstijging wordt waargenomen. Doordat dit type melder niet reageert op rook of rookverschijnselen, wordt hij door heel wat brandweerlui als minder effectief en betrouwbaar beschouwd. Vroeger was er ook nog sprake van een ionisatie rookmelder maar het gebruik daarvan is in vele landen sinds 2005 verboden of niet langer aanbevolen.
De beste plek voor rookmelders
Naast het type blijkt ook de plaatsing van levensbelang om een goede werking van het apparaat te garanderen. Zo wordt aangeraden om de melder in de hal, aan de trap of ter hoogte van de overloop te plaatsen. Indien je meerdere rookmelders aankoopt, wat ten stelligste wordt aanbevolen, dan is het mogelijk om er eentje in enkele slaapkamer te plaatsen. Ook ruimtes waar elektrische apparaten staan of worden opgeladen, wasruimtes en andere verblijfsruimtes zoals de woonkamer en de logeerkamer staan hoog op het lijstje van de rookmelders.
Houd er dus rekening mee dat je de melder niet in de badkamer plaatst, waar regelmatig sprake zal zijn van een hoge damp- en vochtconcentratie, noch boven kachels of ter hoogte van dampkappen.
Onderhoud en duurzaamheid
Rookmelders zijn krachtige en duurzame apparaten die makkelijk een levensduur van 10 jaar kunnen garanderen. Na 10 jaar wordt sowieso aangeraden om de melder te vervangen aangezien hij dan minder effectief en bijgevolg minder betrouwbaar wordt. Indien de melder defect is, dan spreekt het voor zich dat je hem eerder zult moeten vervangen.
Toch bestaan er enkele “tips and tricks” om ervoor te zorgen dat de rookmelder zo lang mogelijk meegaat. Zo wordt aangeraden om de melders elke drie maanden even grondig af te stoffen en maandelijks even kort uit te testen.
Veelgestelde vragen
Q1: Waar plaats je een rookmelder best?
Wanneer je één of meerdere rookmelders in huis haalt, is het belangrijk om deze niet zomaar willekeurig te installeren. De plaatsing ervan is belangrijk om eventuele ongemakken te kunnen vermijden. Zo wordt een rookmelder maar beter niet boven een kachel, in de badkamer of andere vochtige ruimtes geplaatst.
Geef liever de voorkeur aan de hal en/ of de overloop aangezien deze kunnen beschouwd worden als goede vluchtroutes. Indien je meerdere rookmelders hebt aangekocht, dan raden wij jou aan om er ook eentje in elke slaapkamer en op elke verdieping tegen het plafond te plaatsen. Ook andere verblijfsruimtes, het washokje en kamers waar heel wat elektrische apparaten worden opgeladen, zijn maar beter voorzien van een krachtige rookmelder.
Q2: Waarom gaat mijn rookmelder zomaar af?
In sommige gevallen kan het zijn dat de rookmelder afgaat zonder dat er ook daadwerkelijk sprake is van rook en/ of brand. Dit zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met een slecht geplaatste rookmelder. Rookmelders die boven of in de buurt van kachels worden geplaatst of geïnstalleerd worden in de badkamer, willen vaak nodeloos afgaan.
Naast een slecht geplaatste melder kunnen ook een lege batterij en/ of defecte melder aan de basis liggen. Ook wanneer de sensorkamer stoffig of vuil is, of misschien wordt bedekt door een insect kan ervoor zorgen dat de rookmelder plotseling in werking treedt.
Q3: Hoe werkt een rookmelder en waar reageert hij op?
Een rookmelder is een degelijk elektrisch apparaat dat, vaak door het afgeven van een luid alarmsignaal, in staat is om bewoners te waarschuwen voor een eventuele brand. Daarnaast zijn sommige melders ook in staat om een lichtbundel in te schakelen en op die manier een mogelijke vluchtroute aan te duiden. Sommige melders staan zelfs rechtstreeks in verbinding met een meldcentrale zodat de brandweer of een beveiligingsbedrijf meteen kan worden gewaarschuwd.
De werking van de rookmelder is dan weer afhankelijk van het type melder dat je besluit aan te kopen. Kies je voor een optische rookmelder die functioneert op basis van infrarood, dan kies je voor een exemplaar dat in werking treedt bij het detecteren van de eerste rookverschijnselen. Een thermische rookmelder daarentegen zal enkel ingeschakeld worden zodra een hoge temperatuur of snelle temperatuurstijging wordt genoteerd. Deze laatste wordt juist om die reden vaak als onveilig en niet geschikt beschouwd.
Q4: Hoe lang gaat een rookmelder mee?
De meeste hedendaagse rookmelders worden gekenmerkt door een maximale levensduur van ongeveer 10 jaar. Na 10 jaar kan de betrouwbaarheid en de werking namelijk niet meer voor de volle 100% worden gegarandeerd. In de meeste gevallen staat op de verpakking en op de rookmelder zelf, de datum duidelijk weergegeven.
Kies je voor een rookmelder die functioneert op basis van krachtige batterijen dan weet je dat je deze ongeveer jaarlijks zult moeten vervangen.
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES