5 beste Spoelbakken Test van 2021

Laatste update: 22.09.21

 

Beste spoelbakken – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Een spoelbak kan het interieur van de badkamer of keuken wel degelijk naar een hoger niveau tillen. Of je daarbij kiest voor een standaard rechthoekige uitvoering met neutraal chromen design of een ronde vorm in mat zwart; blijkt vooral een persoonsgebonden keuze te zijn. Om het voor jou alvast iets makkelijker te maken, zijn we op zoek gegaan naar 3 hedendaagse toppertjes. Zo lijkt de Blanco RVS Luxe Keukenspoelbak alvast een bijzonder goede aanbeveling te zijn en bedoeld om in opbouw te installeren. Daarnaast wordt ook de Spoelbak 50 cm onderbouw door velen warm aanbevolen vanwege de combinatie tussen design, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Spoelbakken Koopgids

 

Ben je op zoek naar een degelijke spoelbak dan is het uiteraard een goede aanbeveling om aandachtig te zijn voor bepaalde factoren. We denken hierbij spontaan aan het formaat, de gebruikte materialen, de uitvoering en het design. Maar ook het prijskaartje kan voor sommige klanten een doorslaggevende factor zijn. In de onderstaande koopgids zetten wij enkele belangrijke punten even in de kijker zodat het nadien makkelijker voor je wordt om de verschillende spoelbakken en eventuele aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Veel succes!

Het nut van een degelijke spoelbak

Een spoelbak, ook wel omschreven als gootsteen, vind je vrijwel in elke keuken, badkamer en/ of garage terug. Het is een ronde dan wel vierkante of rechthoekige uitsnijding in een bestaand keuken/ badkamermeubel dat je probleemloos met water kunt laten vollopen. Op die manier kun jij even snel de groenten en het fruit schoonspoelen of je handen en gezicht aan een grondige wasbeurt onderwerpen.

Toch is het niet zo eenvoudig om de geschikte spoelbak te spotten en dat heeft vooral te maken met het uitgebreide assortiment. Tegenwoordig dien je een keuze te maken uit verschillende formaten, materialen, uitvoeringen en designs. Kies je voor een klassieke rechthoekige spoelbak of heb je liever een origineel exemplaar afgewerkt in een mat zwart design? Kortom, heel wat mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken.

 

Het type in relatie tot de montage 

De zoektocht naar de voor jou geschikte spoelbak, start in eerste instantie bij de keuze voor een bepaald type. Zo kunnen we de verschillende types het best onderverdelen op basis van hun montage en uitvoering waarbij we onderbouw, opbouw en vrijstaande exemplaren kunnen onderscheiden.

Kies je voor een spoelbak in onderbouw of inbouw dan kies je voor een exemplaar dat in een reeds bestaand badkamermeubel of in het aanrecht dient te worden gemonteerd. Bij dergelijke modellen zit je misschien iets beperkter qua formaat en stijlen omdat je rekening moet houden met het meubel, maar het zorgt dan weer wel voor meer plaatsbesparing en een makkelijker onderhoud.

Een opbouw spoelbak daarentegen kun je, net zoals de vrijstaande modellen, gewoon rechtstreeks op het aanrecht of op eender welk keuken/ badkamermeubel plaatsen. Verschillende onderzoeken en enquêtes hebben aangetoond dat veel gebruikers in de keuken nog steeds lijken te kiezen voor de inbouw variant alhoewel opbouw aan een stevige opmars bezig is.

 

Het gebruikte materiaal en het mogelijke formaat

Niet alleen de montage blijkt belangrijk in de zoektocht naar de geschikte spoelbak maar ook het formaat en de gebruikte materialen. Waar de meeste spoelbakken vroeger voornamelijk uit graniet, porselein of arduin vervaardigd bleken, wordt vandaag de dag ook steeds vaker gekozen om te werken met marmer, natuursteen, plastic, hout, beton, glas, kwartssteen, kunsthars en RVS. Welke materiaalsoort je uiteindelijk kiest, blijft vooral een persoonlijke keuze. Toch willen wij jou aanraden om rekening te houden met de stijl van je keuken en/ of badkamer en het onderhoud ervan.

Wees in samenspraak met het materiaal minstens even aandachtig voor het formaat. Het formaat zal enerzijds afhankelijk blijken van de beschikbare ruimte en anderzijds van je eigen voorkeur en het aantal leden dat van de spoelbak gebruikt wilt maken. Zo kunnen grote gezinnen in de keuken misschien beter opteren voor een dubbele spoelbak.

Design, extra kenmerken en mogelijke prijskaartje

Misschien minder belangrijk voor sommigen maar een doorslaggevende factor voor anderen, is het design. Zo bestaan er tegenwoordig spoelbakken in allerlei vormen en kleuren gaande van ronde tot vierkante en rechthoekige modellen afgewerkt in een prachtig chromen design dan wel mat zwarte kleur. Probeer bij je keuze voor een bepaald design niet alleen rekening te houden met je eigen verwachtingen en persoonlijke voorkeuren maar ook met de stijl van je keuken of badkamer. Zo komt een mat zwart design in een moderne keuken beter tot zijn recht dan een glanzend chromen exemplaar.

Daarnaast zul je zien dat bepaalde spoelbakken worden aangeboden inclusief bepaalde extra kenmerken die, al dan niet, als een meerwaarde kunnen worden beschouwd. Zo worden sommige spoelbakken met afdruip en inclusief kraan aangeboden, alhoewel deze jammer genoeg tot de minderheid behoren.

Bedenk wel dat dit alles een bepaalde invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Zo kan de prijs makkelijk variëren van enkele tientjes voor een kunststof inzetbakje dat als spoelbak fungeert in bijvoorbeeld de kampeerwagen tot maar liefst duizenden euro’s voor een dubbele automatische spoelbak als onderdeel van een restaurant of bistro.

Probeer daarom voor jezelf uit te maken waar je nu precies naar op zoek bent en welke verwachtingen je zoal hebt van het product. Beschouw je de spoelbak eerder als een praktisch onderdeel of hecht je minstens evenveel belang aan het design? En hoe zit het dan met het budget? Welk budget wil en kun je er maximaal aan spenderen? Het antwoord op deze vragen, zou de zoektocht naar de voor jou beste spoelbak aanzienlijk makkelijker en aangenamer moeten maken.

 

5 beste spoelbakken (Reviews) van 2021

 

Ben je op zoek naar de beste spoelbak dan dien je uiteraard een onderscheid te maken tussen een inbouw spoelbak, een vrijstaand exemplaar of een spoelbak in opbouw. Of je daarbij de voorkeur geeft aan een zwarte spoelbak, een rvs spoelbak, een spoelbak uit keramiek of een dubbele spoelbak; blijft eveneens een persoonlijke keuze. Bekijk de 5 toppertjes hieronder alvast even, rekening houdend met de online reviews en het advies van klanten en experts. En wie weet ga je wel naar huis met de populairste Reginox spoelbak of het model met de laagste prijs.

 

1. Blanco RVS Luxe Keukenspoelbak Flex 521007 Spoelbak

 

Ben je op zoek naar een goedkope keuken spoelbak dan lijkt dit exemplaar van Blanco misschien wel meteen een stap in de goede richting. De luxe Flex keukenspoelbak kent een typische rechthoekige uitvoering met bijbehorend formaat van 86 x 48 cm. Echter kun je dit type spoelbak ook nog in tal van andere, ietwat compactere, afmetingen bestellen.

Verder blijkt deze praktische spoelbak 100% vervaardigd uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS waardoor hij in eender welk interieur uitstekend tot zijn recht kan komen. Doordat het overigens een opbouw exemplaar betreft, met bijbehorende afvoerfitting en 1 ½” plugkleppen, dien je weliswaar rekening te houden met een onderkast van minimaal 450 mm breed.

Wanneer we dan even een kijkje nemen naar de verschillende online reviews dan zien we meteen een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren verschijnen. Zo vinden heel wat klanten deze spoelbak met afdruipgedeelte én overloop een goede aankoop op vlak van kwaliteit, gebruiksgemak en design.

 

Voordelen:

Formaat: de spoelbak kent een maximaal formaat van 48 x 86 x 30 cm aangevuld met een gewicht van ongeveer 7 kg.

Materiaal: bij de productie van deze enkelvoudige spoelbak heeft men vooral beroep gedaan op de positieve eigenschappen van roestvrij staal dat overigens ook nog eens makkelijk te onderhouden is.

Installatie: het betreft een opbouw keukenspoelbak waarbij je dus moet rekening houden met een afvoerfitting en een onderkast breedte van minimaal 450 mm.

 

Nadelen:

Geen dubbele spoelbak: indien je toch liever een dubbele spoelbak aankoopt, dan is dit exemplaar uiteraard niet de best mogelijke aanbeveling.

Koop bij bol.com (€98.95)

 

 

 

 

2. Spoelbak 50 cm onderbouw Mizzo Ambro composiet spoelbak 

 

Net zoals de bekende Lorreine spoelbakken zijn ook de exemplaren van Mizzo Design bijzonder gegeerd. Zo zien we meteen heel wat enthousiaste reacties van tevreden klanten verschijnen waarbij de kwaliteit, het design en de gebruiksvriendelijkheid hoog aangeprezen worden. Dit resulteert dan ook meteen in een mooie maximale score van 5 sterren.

De spoelbak van Mizzo design kent hierbij een rechthoekige uitvoering en een maximale afmeting van 55,6 x 45,6 cm alhoewel je hem ook in een compacter formaat kunt bestellen. Hij is hierbij vervaardigd uit duurzaam composiet op basis van een mengeling tussen keramiekpulver en hars wat hem bijzonder resistent maakt tegen schokken én extreem hoge temperaturen. Het geheel werd uiteindelijk afgewerkt in een moderne stijlvolle mat zwarte kleur.

Deze prachtige vierkante met afgeronde hoeken spoelbak, blijkt eveneens voorzien van een zwarte overloop en wordt jou aangeboden inclusief een bijbehorende overloopset, een ruimtebesparende sifon en een korfplugset.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: je krijgt niet alleen de unieke spoelbak aangeboden maar eveneens een ruimtebesparende sifon, een duidelijke informatieve handleiding en een korfplug- én overloopset.

Ontwerp: de spoelbak valt meteen op vanwege zijn vierkante design met afgeronde hoeken afgewerkt in een mat zwarte kleur.

Materiaal: bij de productie heeft men gekozen om te werken met composiet op basis van hars enerzijds en keramiekpulvers anderzijds.

Montage: deze spoelbak is bedoeld om via onderbouw of opbouw te installeren rekening houdend met een kastbreedte van minimaal 600 mm.

 

Nadelen:

Prijzig: vanwege zijn hoge prijskaartje lijkt hij niet meteen tot de aanbiedingen te behoren.

Geen vlakbouw: ben je op zoek naar een degelijke spoelbak om in vlakbouw te installeren dan is dit exemplaar van Mizzo Design niet meteen de beste aanbeveling.

Koop bij bol.com (€197)

 

 

 

 

3. Culinorm spoelbak RVS rond opbouw Ø 45 cm incl. korfplug en sifon

 

In vergelijking met de vorige spoelbak lijkt dit exemplaar van Culinorm alvast tot de betaalbare producten te behoren. Hij wordt gekenmerkt door een compacte afmeting van 45 bij 45 cm alhoewel hij ook in een formaat met een diameter van 48 cm te bekomen is. Aan jou de keuze dus! Hij wordt bovendien geleverd inclusief de korfplug, de sifon en een duidelijke informatieve handleiding zodanig dat je de spoelbak eigenhandig kunt installeren.

Verder blijkt de ronde spoelbak met 16 cm hoogte volledig afgewerkt in duurzaam makkelijk te onderhouden RVS, wat meteen zijn stijlvolle doch neutrale uitstraling verklaart. Kortom, een degelijke en kwalitatieve spoelbak met overloop die je eenvoudig in opbouw kunt installeren.

Wanneer we de adviezen en reacties van klanten op het product bekijken dan zien we meteen een mooie maximumscore van 5 sterren verschijnen. Vele kopers lijken deze spoelbak niet alleen kwalitatief maar ook designvol en gebruiksvriendelijk te vinden en dit alles tegen een betaalbaar prijskaartje.

 

Voordelen:

Formaat: de spoelbak kent een maximaal formaat van 45 bij 45 cm aangevuld met een hoogte van ongeveer 16 cm.

Materiaal: bij de productie heeft men ervoor gekozen om te werken met het makkelijk te onderhouden materiaal RVS.

Installatie: deze enkele spoelbak is bedoeld om in opbouw te installeren.

Verpakkingsinhoud: bij de levering wordt uiteraard niet alleen de spoelbak aangeboden maar ook een sifon, een zeefkorfplug van 3,5”, een overloop, de nodige opbouw klemmen en een duidelijke handleiding.

 

Nadelen:

Te klein: voor grote gezinnen zou deze spoelbak misschien wel net iets te klein kunnen zijn.

Koop bij bol.com (€59)

 

 

 

 

4. Franke Sirius Tectonite Carbon SID 651 114.0173.036, Inclusief sifon omkeerbaar model

 

Door te kiezen voor de Franke Sirius Tectonite spoelbak kies je voor een combinatie tussen enerzijds kwaliteit en anderzijds gebruiksvriendelijkheid én design. Al betekent dit wel dat je daarvoor een iets hoger budget zult moeten aanspreken dan misschien eerst gedacht. Desondanks blijven klanten overtuigd van hun aankoop wat opnieuw resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van maar liefst 5 sterren. 

Zo blijkt deze Franke spoelbak, die overigens bedoeld is om in opbouw te worden geïnstalleerd, voorzien van een rechthoekig design bestaande uit een spoelbak enerzijds en een kleine uitsparing anderzijds. De kleine uitsparing zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om schoongespoeld bestek, borden en/ of pannen eventjes op te plaatsen zodat het water er kan afdruipen.

Zo kent het volledige rechthoekige design, inclusief sifon een totale afmeting van 1000 bij 510 mm waar je dus toch wel wat ruimte voor dient te voorzien. Doordat hij overigens uit duurzaam RVS vervaardigd blijkt, leent hij zich er uitstekend toe om na gebruik even snel schoon te maken. 

 

Voordelen:

Formaat: deze Franke spoelbak kent een volledige buitenmaat afmeting van 1000 bij 510 mm.

Materiaal: de volledige rechthoekige spoelbak inclusief sifon blijken uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS vervaardigd.

Design: het standaard rechthoekige design krijgt nog net dat tikkeltje meer vanwege zijn unieke afwerking in een strakke zwarte kleur.

 

Nadelen:

Niet budgetvriendelijk: ondanks de enthousiaste reacties van klanten en het feit dat zij Franke als veruit het beste merk beschouwen, zul je toch wel wat budget opzij moeten leggen alvorens je deze spoelbak mee naar huis kunt nemen.

Koop bij bol.com (€450)

 

 

 

 

5. Caressi CA3415R10 keukenspoelbak, Dubbele RVS Spoelbak 34+15

 

We sluiten het rijtje van deze topproducten af met de unieke dubbele keukenspoelbak van het, al dan niet bekende, merk Caressi. De Caressi spoelbak kent, net zoals heel wat andere producten binnen deze selectie, een rechthoekig design met een totale afmeting van 550 bij 440 cm aangevuld met een hoogte van 18 cm en een gewicht van wel 40 kg. Dit maakt van hem de ideale dubbele spoelbak voor gebruik binnen grote gezinnen, bistro’s en/ of restaurants.

Bovendien blijkt de Caressie spoelbak 100% uit duurzaam en makkelijk te onderhouden RVS vervaardigd, wat meteen ook zijn neutrale doch tijdloze uitstraling verklaart. Bij levering worden jou eveneens enkele werkblad klemmen, een overloop, een korfplug en een duidelijke handleiding aangeboden zodat je deze spoelbak perfect eigenhandig kunt installeren.

Ondanks zijn toch wel hoge prijskaartje zijn de reacties uitermate positief te noemen, wat opnieuw leidt tot een mooie score van 5 sterren. Indien je bewust op zoek bent naar een degelijke spoelbak om als inbouw of vlakinbouw te installeren, dan is dit misschien wel dé ideale kans!

 

Voordelen:

Formaat: het betreft een rechthoekige spoelbak met een totaal formaat van 550 bij 440 cm in combinatie met een hoogte van 18 cm en een gewicht van wel 40 kg.

Installatie: hij is bedoel om als inbouw, en dan meer specifiek vlakinbouw, te installeren.

Verpakkingsinhoud: de rechthoekige dubbele spoelbak wordt jou aangeboden inclusief de nodige werkblad klemmen, een overloop, een duidelijke handleiding en een korfplug.

 

Nadelen:

Kostprijs: we durven vermoeden dat het hogere prijskaartje wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Koop bij bol.com (€309)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Met welke kit kun je de spoelbak monteren?

Wanneer je van plan bent om de spoelbakken in de keuken en/ of badkamer te vernieuwen, dan is het uiteraard minstens even belangrijk om aandachtig te zijn voor de installatie ervan. Zo dien je bij de montage van de spoelbak rekening te houden met het feit dat een dergelijke voorwerp wordt blootgesteld aan een behoorlijke hoeveelheid water. 

Dat betekent dus dat je op zoek moet gaan naar de juiste kitsoort die enerzijds 100% waterbestendig is en anderzijds ook bestand is tegen schimmels en bacteriën. Indien de kit niet bij de aankoop wordt meegeleverd, probeer dan op zoek te gaan naar een kwalitatieve sanitairkit aangezien je dan verzekerd bent dat aan beide voorwaarden is voldaan.

Q2: Uit welk materiaal is de spoelbak gemaakt?

Het ruime assortiment spoelbakken toont aan dat er tegenwoordig heel wat keuze is op het gebied van formaten, materiaalsoorten, vormen en designs. Waar men vroeger hoofdzakelijk de voorkeur gaf aan materialen zoals porselein, graniet en arduin bestaat vandaag de dag ook de mogelijkheid om te kiezen uit diverse andere materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan RVS, kwartssteen, hout, beton, marmer, natuursteen, glas, kunsthars en zelfs plastic.

Voor welk materiaal jij uiteindelijk kiest, blijft uiteraard een 100% persoonlijke keuze. Toch willen wij jou het advies geven om rekening te houden met de inrichting en de stijl van de keuken of badkamer waar de spoelbak moet worden geplaatst. Bedenk dat niet alle materialen even makkelijk te onderhouden zijn, wat eveneens een doorslaggevende factor zou kunnen zijn.

 

Q3: Wat is een vlakinbouw spoelbak?

Eveneens op het gebied van uitvoering zijn er verschillende mogelijkheden te vinden. Zo kun je niet alleen kiezen voor een inbouw, opbouw of vrijstaande spoelbak maar is er ook de optie voor een vlakinbouw of vlakbouw exemplaar.

Zoals de naam doet vermoeden, wordt een vlakbouw spoelbak meteen vlak in het aanrecht of werkblad geïnstalleerd. Op die manier lijken het werkblad/ aanrecht en de spoelbak naadloos in elkaar over te lopen waardoor ze een prachtig en stijlvol geheel vormen. Bovendien draagt een dergelijke montage, die overigens voornamelijk uit graniet, hout, composietmaterialen of HPL-multiplex vervaardigd zijn, ook bij aan het onderhoud. 

 

Q4: Hoe breed is een spoelbak?

Zoals bij één van de voorgaande vragen reeds vermeld, is het assortiment aan spoelbakken tegenwoordig behoorlijk uitgebreid wat betekent dat we verschillen kunnen aantreffen op het gebied van materialen, formaten, vormen en designs. 

De meest voor de hand liggende spoelbakken zijn rechthoekig qua vorm en worden gekenmerkt door een standaardformaat van 150 cm lengte in combinatie met een breedte van 60 cm. Uiteraard bestaan er tegenwoordig ook modellen die kleiner of zelfs groter zijn net zoals je ovale, vierkante of ronde spoelbakken kunt spotten.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES