5 beste Staande Ventilators Test van 2024

Laatste update: 17.04.24

 

Beste staande ventilators – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Op warme zomerdagen kan een zacht briesje of feller windje best voor wat verkoeling zorgen. Zo zijn er steeds meer gebruikers die op zoek gaan naar een staande ventilator. Echter is de keuze niet altijd snel gemaakt vanwege het ruime assortiment en het grote onderscheid tussen de verschillende apparaten. Daarom selecteerden wij alvast voor jou 3 hedendaagse topproducten. Zo blijkt de Solis Statiefventilator met een vermogen van maximaal zo’n 60 Watt alvast een schot in de roos. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Ralight Statiefventilator, die gekenmerkt wordt door een beperkt geluidsniveau van ongeveer 48 dB. Ideaal indien je de staande ventilator ook ’s nachts wenst in te schakelen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste staande ventilators (Reviews) van 2024

 

De beste staande ventilator hoeft niet noodzakelijkerwijs het duurste apparaat uit de reeks te zijn. Er zijn ook heel wat goedkope staande ventilators of leuke aanbiedingen die echt wel de moeite waard zijn. Om het voor jou allemaal wat makkelijker te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar 5 topproducten. We hebben hierbij niet alleen rekening gehouden met de kwaliteit van het apparaat maar ook met de online reviews en het bijkomende advies van klanten. Veel succes!

 

 

1. Solis Statiefventilator Type 748 staande ventilator

 

Zodra het wat warmer wordt, kan een beetje verkoeling best wel soelaas bieden. Kies daarom voor deze staande ventilator die jou wordt aangeboden door Solis. De ventilator wordt gekenmerkt door een maximaal vermogen van 60 Watt en de mogelijkheid om tussen 3 snelheden te schakelen. Ondanks het feit dat dit apparaat als een stille statiefventilator wordt beschouwd, moet je in de hoogste stand toch rekening houden met een geluidsniveau van 54,4 dB.

Het compacte ontwerp met een doorsnede van 40 cm in combinatie met het beperkte gewicht, zorgen voor een handzame staande ventilator die makkelijk te verplaatsen is. Verder zul je merken dat de ventilator automatisch draait, voorzien is van een aan- en uitschakelaar, een indicatielampje en de mogelijkheid biedt om de kantelen. Houd er wel rekening mee dat de ventilator niet met een afstandsbediening wordt geleverd.

Klanten zijn vooral tevreden over de aangeboden kwaliteit en het gebruiksgemak van deze staande ventilator. Echter blijkt één koper van mening te zijn dat het motorblok vrij snel te warm aanvoelt, en beoordeelt de klant dit dan ook als gevaarlijk.

Met een totaal vermogen van maar liefst 60 Watt, kun je met deze staande ventilator best wel wat verkoeling verwachten. De ventilator wordt jou aanbevolen door Solis en beschikt over maar liefst 3 verschillende snelheidsstanden. Ben je benieuwd naar meer? Bekijk dan zeker de populairste voor- en nadelen hieronder.

 

Voordelen:

Formaat: met een 40 cm doorsnede, wordt deze staande ventilator als vrij compact beschouwd.

Comfort: de combinatie tussen enerzijds het compacte formaat en anderzijds het beperkte gewicht, biedt de mogelijkheid om de ventilator te tillen en te verplaatsen.

Handig in gebruik: er is niet alleen een aan- en uitschakelaar aanwezig maar evenzeer een indicatielampje. De ventilator blijkt zelfs kantelbaar.

 

Nadelen:

Geen afstandsbediening: wil je deze ventilator in overweging nemen dan is het wel handig om op voorhand te weten dat je er geen afstandsbediening bij krijgt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Ralight Statiefventilator 45 cm In hoogte verstelbaar 3 snelheden

 

Mag het allemaal net een tikkeltje meer zijn? Dan zou je altijd nog kunnen kiezen voor de staande ventilator van Ralight. Deze ventilator wordt gekenmerkt door een maximale doorsnede van 45 cm en blijkt daarmee net iets groter te zijn dan het vorige product.

De staande ventilator beschikt over een totaal vermogen van maar liefst 90 Watt en de mogelijkheid om te kiezen tussen 3 beschikbare snelheden. Ondanks dit hoge vermogen, bedraagt het maximale geluidsniveau amper 48 dB. Deze statiefventilator is makkelijk aan te sluiten op de netstroom en voorzien van een 2 meter lang snoer. Daarnaast is het apparaat verrijdbaar en zelfs in hoogte te verstellen.

De ventilator is voorzien van een aan- en uitschakelaar en blijkt daarnaast ook draaibaar te zijn. We stellen vast dat klanten bijzonder positief reageren op de verhouding tussen enerzijds de prijs en anderzijds de kwaliteit. Houd er wel rekening mee dat er geen afstandsbediening wordt meegeleverd.

Ben je duidelijk op zoek naar een iets grotere ventilator dan dit staande exemplaar van Ralight misschien wel aan jouw wensen voldoen? De diameter wordt geschat op maar liefst 45 cm. Ralight is misschien niet meteen één van de bekende merken uit het lijstje, maar wordt duidelijk door velen als het beste merk aangeduid.

 

Voordelen:

Vermogen: het vermogen van deze ventilator wordt geschat op maar liefst 90 Watt en bovendien heb je 3 snelheidsstanden ter beschikking.

Geluidsniveau: het is één van de stille staande ventilators uit het lijstje, met een geluidsniveau van slechts 48 dB.

Snoer: het snoer is maar liefst 2 meter lang en kun je makkelijk met het stopcontact verbinden.

Comfort: je kunt de ventilator makkelijk verplaatsen dankzij de wieltjes. Bovendien blijkt ook de hoogte verstelbaar te zijn en geniet je een praktische aan- en uitschakelaar.

 

Nadelen:

Geen afstandsbediening: ook hier moeten we er wel even op wijzen dat de levering geen afstandsbediening bevat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Air Monster design 3-in-1 ventilator 30 cm staande

 

Met de ventilator van Air Monster kies je niet alleen voor kwaliteit en gebruiksgemak maar duidelijk ook voor betaalbaarheid. Het gaat hier om een multifunctionele 3-in-1 apparaat dat je makkelijk als vloerventilator maar ook als statiefventilator of staande ventilator kunt gebruiken. De hoogte blijkt namelijk verstelbaar te zijn.

De ventilator wordt gekenmerkt door een maximale diameter van 30 en de mogelijkheid om probleemloos een vermogen van 45 Watt te bereiken. Hierbij kan probleemloos geschakeld worden tussen 3 verschillende snelheden. Houd er wel rekening mee dat het geluidsniveau met 57 dB wel iets hoger ligt dan gewoonlijk.

Je kunt de ventilator makkelijk op de netstroom aansluiten en voldoende bewegingsvrijheid genieten dankzij het bijna 2 meter lange snoer. De ventilator blijkt daarnaast verrijdbaar, kantelbaar en inklapbaar te zijn en is voorzien van een handige aan- en uitschakelaar. Bovendien wordt het apparaat geleverd inclusief afstandsbediening. Deze voordelen resulteren in heel wat positieve reacties en tevreden klanten.

Op zoek naar kwaliteit en design in het ruime aanbod van staande ventilators? Bekijk dan dit toestel van Air Monster maar even. Of de staande ventilator ook voorzien is van de laagste prijs, dat valt nog even af te wachten. We zetten de belangrijkste kenmerkende eigenschappen hieronder alvast op een rijtje.

 

Voordelen:

Formaat: de totale doorsnede van de ventilator bedraagt 30 cm waardoor hij tot de compacte apparaten behoort.

Vermogen: ondanks het compacte formaat kan de ventilator makkelijk een vermogen van maar liefst 45 Watt aan.

Handig in gebruik: dankzij het lange snoer geniet je heel wat bewegingsvrijheid. Verder is er een mogelijkheid om gebruik te maken van de 3 beschikbare snelheidsstanden.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: met een geluidsniveau van maar liefst 57 dB, is het niet meteen één van de stille ventilators.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Daewoo Staande ventilator 45 W 40 cm Daewoo Electronics

 

Je zou altijd nog kunnen kiezen voor deze unieke staande ventilator die jou wordt aangeboden door Daewoo Electronics. De staande ventilator wordt gekenmerkt door een totale diameter van wel 40 cm en een maximaal vermogen van ruim 45 Watt. Je hebt hierbij de optie om te schakelen tussen 3 snelheden.

Je zult zien dat de ventilator uit stevige materialen is vervaardigd en vervolgens in een neutrale grijs met witte kleur werd afgewerkt. Dankzij het 1,3 meter lange snoer waarmee je de ventilator met de netstroom kunt verbinden, is er nog voldoende bewegingsvrijheid. De ventilator blijkt bovendien automatisch te draaien en verrijdbaar. Verder is het apparaat uitgerust met een aan- en uitschakelaar evenals een automatisch uitschakelingsfunctie.

Een blik op de online reviews toont aan dat de meeste klanten duidelijk tevreden zijn over de kwaliteit en de aanvaardbare prijs. Slechts één gebruiker is van mening dat bepaalde onderdelen aan de ventilator behoorlijk kwetsbaar zijn en bijgevolg snel stuk gaan.

De staande ventilator van Daewoo wordt gekenmerkt door een ruim vermogen dat makkelijk 45 Watt kan behalen. Hierbij heb je de mogelijkheid om, indien gewenst, gebruik te maken van de 3 snelheidsstanden die het apparaat ter beschikking stelt. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker verder!

 

Voordelen:

Ventilator: je kunt de staande ventilator makkelijk in het stopcontact plaatsen met behulp van het snoer van 1,3 meter lang.

Verrijdbaar: de ventilator beschikt over wieltjes waardoor je hem makkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt verplaatsen.

Handig in gebruik: je geniet niet alleen een automatische uitschakelingsfunctie maar evenzeer een aan- en uitschakelaar.

 

Nadelen:

Kwetsbaar: we stellen vast dat één enkele koper toch niet helemaal overtuigd is van de duurzaamheid.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Eurom Vento 14 Silent staande ventilator 35 cm

 

Tot slot is er nog altijd de optie om te kiezen voor deze prachtige staande ventilator afkomstig van het sterk gewaardeerde merk Eurom. De ventilator is afgewerkt in een neutrale witte kleur en past daardoor vrijwel in eender welk interieur.

Met een maximale diameter van 35 cm en een totale hoogte van 107 cm, blijkt deze staande ventilator behoorlijk compact te zijn. Echter geniet je een bijzonder hoog vermogen van wel 120 Watt en 3 beschikbare snelheden waartussen je kunt schakelen. Bedenk wel dat het maximale geluidsniveau zo’n 55 dB bedraagt en dus op de hoogste stand misschien wel wat storend kan zijn voor sommigen.

De ventilator blijkt verrijdbaar, kantelbaar en in staat om automatisch te draaien. Verder is er ook een aan- en uitschakelaar voorzien inclusief afstandsbediening. De meeste kopers zijn dan ook overtuigd van de mogelijkheden alhoewel een kleine minderheid niet helemaal tevreden is met de aangeboden kwaliteit.

Uiteraard is er altijd nog de mogelijkheid tot de aanschaf van de Eurom ventilator. De neutrale afwerking en witte kleur zorgen ervoor dat deze ventilator stijlvol oogt in gelijk welke woning. het is een vrij compact apparaat dat je makkelijk kunt verplaatsen.

 

Voordelen:

Vermogen: de ventilator mag dan wel behoorlijk compact zijn, toch geniet je een totaal vermogen dat makkelijk 120 Watt kan bereiken.

Handig in gebruik: je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van de 3 beschikbare snelheidsstanden. Verder is de ventilator kantelbaar, voorzien van een aan- en uitschakelaar en wordt hij geleverd met een afstandsbediening.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: ook hier is het geluidsniveau met 55 dB, net een tikkeltje hoger dan gemiddeld.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Staande ventilators Koopgids

 

Op zoek naar een beetje verkoeling tijdens de warme lente- en zomerdagen? Dan kan een degelijke staande ventilator misschien wel een goede aanbeveling zijn. Toch is het niet de bedoeling om gelijk het eerste het beste apparaat aan te kopen. Neem de tijd om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken en bedenk waar je naar op zoek bent. Welk vermogen verwacht je en waar wil je de ventilator plaatsen? Wat met het geluidsniveau en het mogelijke prijskaartje?

Wat is een staande ventilator en het gebruiksgemak

Een staande ventilator herken je meteen aan het lange, vaak ook in hoogte te verstellen statief. Vandaar dat men het even vaak over een statiefventilator heeft. Twee termen die naar één en hetzelfde toestel verwijzen. De staande ventilator is bijgevolg ook makkelijk in eender welke ruimte op de grond te plaatsen. Zodra ingeschakeld, zul je merken dat de staande ventilator om zijn eigen as draait, waardoor de ruimte makkelijk en snel kan worden verkoeld.

Het assortiment aan staande ventilators vandaag de dag, is bijzonder uitgebreid waardoor de keuze niet altijd makkelijk is. Zo kun je opteren voor een apparaat inclusief afstandsbediening of eentje dat meerdere snelheidsstanden aanbiedt. Bedenk ook welk formaat de staande ventilator moet hebben en over welk vermogen het apparaat moet beschikken. Houd er wel rekening mee dat niet alle ventilators gekenmerkt worden door een vriendelijke prijskaartje. Probeer daarom uit te kijken voor mogelijke aanbiedingen en promoties.

 

Het formaat, het vermogen en de snelheden

De meerderheid van de staande ventilators wordt gekenmerkt door een vrij compact formaat en beperkt gewicht. Dit maakt het mogelijk om de ventilator makkelijk op te tillen en vervolgens te verplaatsen. Nog belangrijker dan het formaat, blijkt het vermogen te zijn. Het vermogen van de ventilator wordt steevast weergegeven in Watt en bepaalt de kracht van het toestel. Hoe groter het vermogen van de ventilator, hoe krachtiger de ventilator zal zijn.

Is het dus de bedoeling om de ventilator in een vrij grote ruimte te plaatsen? Kies dan bij voorkeur voor een staande ventilator met een ruim vermogen. Een hoger vermogen stelt de ventilator in staat om de lucht met meer kracht te verplaatsen en bijgevolg meer verkoeling aan te bieden. Bedenk of de ventilator beschikt over meerdere snelheidsstanden. Zo kun je altijd nog kiezen tussen een zacht briesje of een koel windje.

 

Geluidsniveau van de staande ventilator

Aangezien er heel wat gebruikers zijn die de staande ventilator ook ’s nachts wensen te gebruiken, is het handig om even stil te staan bij het geluidsniveau. Zo kun je kiezen voor een extreem stille ventilator met een maximaal geluidsniveau van amper 40 dB. Ook ’s nachts is deze ventilator amper hoorbaar en bijgevolg weinig tot niet storend.

De meeste staande ventilators beschikken over een geluidsniveau van minimaal 40 en maximaal 60 dB. Uiteraard zal het geluisdsniveau mee evolueren met de snelheidsstand. Indien je de ventilator op de hoogste stand plaatst, zal het geluidsniveau ook hoger zijn. Een staande ventilator met een geluidsniveau van 60 dB of meer, behoort tot de apparaten die heel wat lawaai produceren.

 

Extra kenmerken, functies en optiemogelijkheden

Sommige staande ventilators beschikken over net iets meer mogelijkheden en kenmerken. Zo kan het handig zijn indien je de ventilator kunt bedienen met een meegeleverde afstandsbediening of bijbehorende app. Ook een bijkomende ionisatie functie kan best wel een meerwaarde bieden. Ventilators met ionisatie functie zijn in staat om de lucht zo goed als stofvrij te maken. Uiteraard zal dit ook wel z’n prijskaartje hebben.

Daarnaast zijn er heel wat staande ventilators die, apart van de verkoelingsfunctie, ook een verwarmingsfunctie aanbieden. Extra handig want dan kun je het apparaat het hele jaar door gebruiken. Houd er wel rekening mee dat een verwarmingsfunctie wel meer energie zal vragen, en dus minder energiezuinig te werk zal gaan. Is er een aan- en uitschakelaar aanwezig of misschien wel timer functie? Kortom, heel wat mogelijkheden en dus ook heel wat knopen om door te hakken.

 

Kostenplaatje

Tot slot willen we nog even wijzen op het mogelijke prijskaartje. De aanschaf van een degelijke staande ventilator, hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Zo moet je gemiddeld rekenen op een prijskaartje van ongeveer 66 euro. Uiteraard zul je voor sommige apparaten veel minder betalen en voor andere net iets meer.

Indien je mocht twijfelen tussen meerdere staande ventilators, dan kan het alvast helpen om de bijbehorende online reviews even door te nemen. Daarin geven klanten hun ongezouten mening over het product. Kortom, bedenk waar je naar op zoek bent en houd er rekening mee dat extra kenmerken het prijskaartje de hoogte in kunnen duwen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe maak je een staande ventilator schoon?

Wanneer je een ventilator gebruikt dan is het ook belangrijk hem regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen op verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van een vochtig doekje eventueel aangevuld met wat ammoniak. Verder blijkt ook het gebruik van een spuitbus ovenreiniger tot de vele mogelijkheden te behoren.

En indien je echt niet wilt dat de ventilator vochtig wordt, dan kun je kiezen voor een schone verfkwast om vervolgens al het stof te verwijderen. Houd er wel rekening mee dat de staande ventilator niet langer met de netstroom verbonden is. Wees er dus zeker van dat je op voorhand de stekker uit het stopcontact trekt.

Q2: Hoe zet je een staande ventilator in elkaar?

Bekijk eerst of alle onderdelen van de staande ventilator aanwezig zijn. Zorg er dan in eerste instantie voor dat het netstoer door de ronde opening in de voet wordt geleid. Neem het onderstuk van de staander en plaats het vervolgens bovenop de verzwaarde voet en zet het geheel vast met een moer.

Plaats de voet inclusief het onderstuk gelijk waar op een vlakke ondergrond. Vervolgens zul je het bovenstuk van de staander moeten vastklikken met het onderstuk. In de meeste gevallen wordt hier een bout voor gebruikt. Daarna zul je de achterkant van het beschermrooster, met behulp van een stevige klemmoer, aan het motorhuis moeten vastklikken. De ventilatorwaaier moet worden bevestigd op de motoras door middel van een waaierbout.

Vervolgens hoef je dan alleen nog maar het beschermrooster inclusief roosterring erop te plaatsen. En klaar is Kees!

 

Q3: Hoe werkt een staande ventilator?

Het basisprincipe van de staande ventilator is behoorlijk gelijklopend met dat van heel wat andere soorten ventilators. Zo wordt de lucht uit de ruimte vrijwel meteen aangezogen naar de achterkant van de staande ventilator. Deze aangezogen lucht wordt tegen een bepaalde snelheid en met een bepaalde kracht er aan de voorkant opnieuw uitgeblazen. Op die manier ervaar je verkoeling.

De kracht waarmee de lucht wordt uitgeblazen of de mate van verkoeling is afhankelijk van het vermogen en de beschikbare snelheidsstanden. Daarnaast bestaan er ook heel wat staande ventilators die je kunt kantelen en die automatisch om hun as heen draaien.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES