6 beste straalkachels Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste straalkachels – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een geschikte en betrouwbare bijverwarming? Dan zul je al gauw versteld staan van de mogelijkheden die vandaag de dag op de markt worden aangeboden. Om het voor jou allemaal wat overzichtelijk te houden en de zoektocht zo makkelijk mogelijk te maken, zijn we alvast op zoek gegaan naar enkele toppertjes binnen dit segment. Zo zou je kunnen kiezen voor de Trotec Infrarood straalkachel IRS 800 E die gekenmerkt wordt door een compact formaat en dito licht gewicht en daardoor makkelijk van de ene naar de andere ruimte kan worden verplaatst. Daartegenover staat de Blumfeldt CosmicBeam Plus straalkachel die – indien correct gebruikt – een ruim vermogen garandeert tot maximaal 2400 watt.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste straalkachels (Reviews) van 2022

 

Tegenwoordig is er een ruim assortiment aan straalkachels voorhanden, wat de keuze niet altijd vanzelfsprekend maakt. Zo kun je opteren voor een straalkachel binnen of buiten, een straalkachel met thermostaat of toch liever zonder, een energiezuinige straalkachel op infrarood dan wel een gas straalkachel aanbieding of toch één van de populairste elektrische straalkachels? Wij selecteerden alvast 6 toppertjes waaronder de straalkachel van Eurom en de Tristar straalkachel. Bekijk de opties even inclusief het advies uit de online reviews, alvorens er de voor jou beste straalkachel uit te kiezen. En wie weet ga je straks wel met het beste merk dan wel één van de goedkope of laagste geprijsde straalkachels naar huis.

 

Infrarood straalkachel

 

1. Trotec Infrarood straalkachel IRS 800 E // 2 warmtestanden

 

De Trotec infrarood straalkachel IRS 800 E kent een totale afmeting van 17,3 x 33,5 x 43,9 cm en weegt amper 2000 gram of 2 kg wat hem vrij compact en licht van gewicht maakt. Zijn gebruiksgemak wordt nog net dat tikkeltje aangescherpt dankzij de ingebouwde wieltjes waardoor het toestel zelfs makkelijk van de ene naar de andere ruimte kan worden gereden. 

Ondanks zijn relatief compacte formaat, is deze straalkachel wel degelijk in staat om voor een warme gloed te zorgen inclusief ruim vermogen tot maximaal 800 watt verdeeld over 2 verschillende warmteniveaus. Dit alles wordt verder aangevuld met een kantelbeveiligingsschakelaar en een praktische aan/ uitschakelaar. Dankzij zijn energiezuinige karakter is het een uitstekende aanwinst in menig huishouden.

Hoewel deze straalkachel niet geschikt is om in de badkamer te plaatsen, reageren heel wat klanten overtuigd op de aangeboden kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

 

Voordelen: 

Vermogen: de straalkachel is in staat om een ruim vermogen tot maximaal 800 watt te genereren verdeeld over 2 verschillende warmtestanden.

Veiligheid: in de bodem van het apparaat werd vanaf het begin een degelijke en betrouwbare kantelbeveiligingsschakelaar ingebouwd.

Gebruiksvriendelijk: verder blijkt deze infrarood straalkachel condensvrij, reukloos en geheel zonder geluid te functioneren. Dit gaat gepaard met een mooie én gelijkmatige verspreiding van de warmte.

 

Nadelen: 

Geen badkamer: jammer genoeg is deze straalkachel niet geschikt voor gebruik in de badkamer.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Straalkachel buiten

 

2. Blumfeldt CosmicBeam Plus infrarood straalkachel 2400W – geschikt voor wand

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij van weinig tot geen belang? Dan willen wij jou alvast aanraden om de CosmicBeam Plus infrarood straalkachel van het bekende – en misschien voor velen ook wel beste – merk “Blumfeldt” eens even onder de loep te nemen. De kachel kent een totaal formaat van 150 x 1530 x 65 cm en is bedoeld om als wand- of plafondinstallatie te worden gebruikt.

Ondanks zijn relatief compacte formaat en dito lichte gewicht, garandeert hij een bijzonder ruim vermogen van maar liefst 2400 watt, weliswaar verdeeld over meerdere warmtestanden. Dankzij de meegeleverde afstandsbediening wordt het mogelijk om het apparaat in/ uit te schakelen en/ of te schakelen tussen de verschillende warmtestanden.

Hoewel het niet meteen één van de goedkope alternatieven uit het rijtje is, lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit wat eveneens een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren oplevert.

 

Voordelen: 

Verpakkingsinhoud: de infrarood straalkachel wordt jou aangeboden inclusief een afstandsbediening, het nodige bevestigingsmateriaal en een meertalige gebruiksaanwijzing.

Formaat: het apparaat kent een totale afmeting van 150 x 1530 x 65 cm.

Installatie: de Blumfeldt CosmicBeam Plus infrarood straalkachel is bedoeld om als wand- of plafondinstallatie te fungeren.

 

Nadelen: 

Prijskaartje: we durven stellen dat de hoge prijs mogelijks wel eens het figuurlijke addertje onder het gras zou kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tristar straalkachel

 

3. Tristar KA-5011 Elektrische Quartz Kachel 800W // 2 Warmtestanden

 

Ben je specifiek op zoek naar een compacte draagbare straalkachel voor gebruik op de camping? Dan komt de Tristar KA-5011 elektrische Quartz kachel meteen als geroepen. De kachel kent een totaal formaat van 13 x 29 x 36 cm en is – in combinatie met zijn beperkte gewicht en de ingebouwde handvatten – bijzonder makkelijk te verplaatsen.

Ondanks zijn vrij compacte formaat, is de straalkachel in staat om een ruim vermogen tot 800 watt te leveren weliswaar verdeeld over 2 warmtestanden. Dit gaat gepaard met een aan/ uitschakelaar, een omvalbeveiliging, een oververhittingsbeveiliging en de nodige indicatielampjes.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie gemiddelde eindscore van 4,3 sterren verschijnen. Hoewel heel wat klanten duidelijk overtuigd zijn van hun aankoop, lijkt een kleine minderheid van mening dat de kwaliteit beter had gekund.

 

Voordelen: 

Formaat: de Tristar KA-5011 wordt gekenmerkt door een relatief compact formaat van 13 x 29 x 36 cm.

Vermogen: hij is in staat om een ruim vermogen van maximaal 800 watt te leveren verdeeld over 2 verschillende warmtestanden.

Veiligheid: de aan/ uitschakelaar wordt aangevuld met een omvalbeveiliging, een oververhittingsbeveiliging en de nodige indicatielampjes wat hem heel geschikt maakt als straalkachel voor gebruik op de camping.

Prijskaartje: hij wordt gekenmerkt door een lager prijskaartje wat hem meteen een pak toegankelijker maakt.

 

Nadelen: 

Matige kwaliteit: een kleine minderheid van de klanten is van mening dat de kwaliteit eerder matig is en het toestel vrij snel stuk gaat.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Eurom straalkachel

 

4. Eurom – straalkachel – Geschikt voor badkamer // 2 Warmtestanden

 

In tegenstelling tot de vorige apparaten, blijkt de Eurom straalkachel wel degelijk vochtbestendig en bijgevolg geschikt voor gebruik in de badkamer of kelder. Ideaal dus voor zij die hier specifiek naar op zoek waren.

De straalkachel kent hierbij een totale afmeting van 10 x 56 x 16 cm waardoor hij – in combinatie met een beperkt gewicht van 1,65 kg – makkelijk te verplaatsen en/ of op te bergen is. Ondanks zijn relatief compacte formaat levert hij een ruim vermogen van 1200 watt verdeeld over 2 warmtestanden. Hiervoor dien je hem op het stroomnet aan te sluiten rekening houdend met een invoerspanning van 230 Volt.

Het totale plaatje wordt verder aangevuld met een omvalbeveiliging en beveiliging tegen oververhitting wat een investering alvast de moeite waard maakt. Hoewel sommige klanten twijfelen over de kwaliteit, lijkt de overgrote meerderheid duidelijk tevreden.

 

Voordelen: 

Formaat: de kachel wordt gekenmerkt door een relatief compact formaat van 56 x 10 x 16 cm.

Vermogen: eenmaal correct op het lichtnet aangesloten, kan hij een maximaal vermogen tot 1200 watt leveren verdeeld over 2 warmtestanden.

Veiligheid: de beveiliging tegen oververhitting wordt verder aangevuld met een omvalbeveiliging.

Vochtbestendig: vanwege zijn vochtbestendige karakter is deze straalkachel geschikt voor gebruik in de badkamer.

 

Nadelen: 

Geen afstandsbediening: jammer genoeg wordt op het moment van aankoop geen afstandsbediening meegeleverd.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Elektrische straalkachel

 

5. Alpina Elektrische Kachel – Straalkachel – 2 Standen 400 en 800 Watt

 

De Alpina elektrische straalkachel is – volgens heel wat klanten – een goede aanbeveling indien je op zoek bent naar een kwalitatieve en betrouwbare bijverwarming. Het apparaatje is – onder meer vanwege zijn compacte formaat van 9 x 30 x 37 cm en dito lichte gewicht – bijzonder makkelijk van de ene naar de andere ruimte te verplaatsen.

Ondanks zijn compacte uitvoering, levert hij moeiteloos een vermogen gaande van 400 tot 800 watt verdeeld over maar liefst 2 warmtestanden. Daarvoor dien je hem op het stroomnet aan te sluiten rekening houdend met een invoerspanning van 220 – 240 Volt en een frequentiebereik van 50-60Hz. Het geheel wordt verder aangevuld met een kantelbeveiliging, een aan/ uitschakelaar en een indicatielampje.

Ondanks de vele positieve eigenschappen lijken de meningen enigszins verdeeld. Zo zijn sommige klanten duidelijk overtuigd van de aangeboden kwaliteit en doeltreffendheid terwijl anderen vinden dat het apparaat geen lang leven beschoren is.

 

Voordelen: 

Formaat: de kachel kent een relatief compact formaat dat geschat wordt op 9 x 30 x 37 cm.

Vermogen: zodra correct aangesloten, kan hij een ruim vermogen leveren gaande van 400 tot 800 watt.

Handig in gebruik: de straalkachel maakt gebruik van maar liefst 2 warmtestanden en is voorzien van een handige aan/ uitschakelaar. Dit wordt aangevuld met een indicatielampje en een kantelbeveiliging.

 

Nadelen: 

Kwetsbaar: een enkele koper is van mening dat de kwaliteit van het apparaat beter had gekund en bepaalde onderdelen behoorlijk kwetsbaar zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Straalkachel badkamer

 

6. Tristar KA-5010 Badkamerkachel – Quartz – 2 standen // Tristar

 

We sluiten het rijtje af met deze unieke Tristar straalkachel die – vanwege zijn optimale vochtbestendigheid – geschikt is voor gebruik in de badkamer. De Tristar KA-5010 kent daarbij een relatief compact formaat van 42 x 12 x 17 cm waardoor hij makkelijk van de ene naar de andere ruimte kan worden verplaatst.

Echter betekent het compacte formaat geen directe rem op het aangeboden vermogen. Zodra correct aangesloten, kan deze straalkachel een ruim vermogensbereik garanderen gaande van 600 tot 1200 watt verdeeld over 2 warmtestanden. Dit wordt aangevuld met een veiligheid bij het uitschakelen alsook de mogelijkheid om de hoek van de kachel – die bedoeld is als wandmontage – aan te passen.

Deze straalkachel voor in de badkamer lijkt heel wat kopers te overtuigen op het gebied van design, prijs en gebruiksvriendelijkheid. Slechts een kleine minderheid vindt de installatie wel behoorlijk ingewikkeld verlopen.

 

Voordelen: 

Installatie: de straalkachel van Tristar is bedoeld voor wandmontage en blijkt daarbij overigens 100% kantelbaar.

Warmtestanden: hij wordt jou aangeboden inclusief 2 warmtestanden die overeenkomen met een respectievelijk vermogen van 600 en 1200 watt.

Badkamer: zijn kenmerkende IP24 beschermingswaarde duidt aan dat hij 100% spatwaterdicht is en bijgevolg in vochtige ruimtes mag worden geplaatst.

Prijskaartje: zijn vriendelijke prijskaartje maakt hem voor iedereen goed toegankelijk.

 

Nadelen: 

Installatie: een enkele koper is van mening dat de installatie heel wat bloed, zweet en tranen vergt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Straalkachels Koopgids

 

Wil je de badkamer, serre of het kantoor verder aanvullen met een degelijke bijverwarming? Dan is de keuze voor een kwalitatieve straalkachel sneller gemaakt dan je misschien in eerste instantie zou denken. In de onderstaande gids gaan we even dieper op het desbetreffende thema in waarbij we factoren zoals het formaat, het vermogen en het rendement niet onbesproken laten. Het lijkt ons alvast een goede aanbeveling om de koopgids rustig door te nemen alvorens de verschillende straalkachels – en eventuele aanbiedingen en/ of promoties – met elkaar te vergelijken.

Wat is een straalkachel en hoe werkt deze?

Een straalkachel wordt beschouwd als de ultieme vorm van bijverwarming en is bijgevolg bedoeld om extra warmte te creëren in een bepaalde ruimte. In principe kan een straalkachel dan ook eender waar worden aangewend waar nood is aan net dat tikkeltje meer warmte. Denk bijvoorbeeld maar aan de badkamer, het terras, kantoor, serre, de slaapkamer, bureauruimte, garage en/ of zolder.

Een dergelijk type kachel werkt op elektriciteit en is – in tegenstelling tot een heleboel andere verwarmingssystemen – vaak behoorlijk compact en bijgevolg eenvoudig te installeren en aangenaam in gebruik. Meer specifiek blijkt hij uitgerust met 1 of meerdere stevige gloeidraden waarlangs warmte aan de lucht kan worden afgegeven. Achter deze gloeidraden bevindt zich tevens een reflector die in staat is om de afgegeven warmte naar voren te stralen onder de vorm van infrarood straling. Op die manier kan de ruimte in een mum van tijd worden opgewarmd en dit op een volkomen energiezuinige manier.

 

Energiezuinig of niet?

Door de aanwezigheid van gloeidraden, kwartsbuizen en spiegelkappen zijn dergelijke kachels in staat om de warmte te gaan weerkaatsen waardoor een aanzienlijke hoeveelheid energie kan worden bespaard. Dit maakt dat straalkachels tevens één van de meest rendabele én energiezuinige oplossingen zijn binnen het segment van de zogenaamde bijverwarmingen.

Daarnaast garanderen straalkachels ook nog eens een bijzonder snelle opwarming waardoor – weliswaar gevoelsmatig – de kachel heel wat weg heeft van een degelijke elektrische open haard. In theorie kunnen we stellen dat een kwalitatieve straalkachel in staat moet zijn om een ruimte van ongeveer 70 à 80 m3 in een mum van tijd te verwarmen. Daarbij wordt de kachel standaard op zo’n 16ºC geplaatst waarbij de temperatuur in de ruimte makkelijk en in no time naar ongeveer 22ºC stijgt.

 

Voordelen van een degelijke straalkachel

Kortom, een degelijke straalkachel wordt gekenmerkt door een compact en relatief lichtgewicht ontwerp dat eenvoudig te verplaatsen en/ of transporteren is. Daarbij kan hij makkelijk worden ingesteld met behulp van de aanwezige thermostaatknop waarna hij de desbetreffende ruimte met zo’n 6 tot 8ºC weet te verwarmen. De snelle opwarming van de ruimte in kwestie, het bijkomende behaaglijke open haard gevoel en zijn energiezuinige label maken van hem een een oerdegelijke bijverwarming.

 

De uitvoering in relatie tot de plaatsing

Ben je voor het idee gewonnen en besluit je op zoek te gaan naar een degelijke straalkachel dan dien je in eerste instantie een keuze te maken uit diverse uitvoeringen en types gaande van wandmontage tot plafondmontage, wandcontactdoos en de vrijstaande modellen.

We raden aan om – bij de keuze voor een bepaalde uitvoering of type – eveneens stil te staan bij de plaatsing van de kachel. Waar wil je de kachel installeren en welke ruimte kun je hier maximaal voor ter beschikking stellen? In theorie kan een straalkachel eender waar in huis of op kantoor worden geplaatst gaande van de badkamer tot de zolder, slaapkamer, studeerkamer of serre. Let wel dat een vrijstaand exemplaar misschien net iets meer ruimte in beslag zal nemen dan een straalkachel onder de vorm van wand- of plafondmontage.

Vermogen en extra kenmerkende opties en mogelijkheden

Daarnaast is uiteraard ook het vermogen – overigens steevast uitgedrukt in watt – een belangrijke zoniet bepalende factor in de keuze voor een bepaald type straalkachel. Zo bepaalt het vermogen niet alleen de kracht maar ook de mate én de snelheid waarmee een ruimte kan worden verwarmd. Uit onderzoek en enquêtes blijkt dat heel wat kopers opteren voor een straalkachel met een vermogen van 500 tot 1000 watt of eentje waarbij het vermogen een bereik kent gaande van 2000 tot 2500 watt.

Tot slot willen we het nog even kort hebben over eventuele bijkomende kenmerken en/ of optiemogelijkheden die al dan niet een meerwaarde kunnen betekenen. Hoewel de meeste straalkachels wel degelijk voorzien zijn van een handige regelbare thermostaatknop, kan het misschien wel praktisch blijken indien de straalkachel eveneens via een specifieke applicatie kan worden bediend.

Daarnaast behoren ook een timerfunctie, automatische uitschakelingsfunctie, ventilatorfunctie, turbostand en eco-stand tot de “all-time” favorietjes. Verder kan het lijstje worden aangevuld met een helder verlicht display, de aanwezigheid van – al dan niet vergrendelbare – wieltjes en meerdere warmtestanden waartussen probleemloos kan worden geschakeld.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES