6 beste tuinhaarden Test van 2024

Laatste update: 21.05.24

 

Beste tuinhaarden – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Ben je op zoek naar een stevige stalen tuinhaard die je zonder problemen in de tuin en/ of op het terras kunt plaatsen dan loont het de moeite om even de Thumbs Up Gate tuinhaard van dichtbij te bekijken. Daartegenover staat de Hete Japie 1 die gekenmerkt wordt door een maximale afmeting van 46,5 x 46,5 x 190 cm en bijgevolg makkelijk ergens in de ruimte kan worden geïnstalleerd. In de tabel hieronder voegen we voor de volledigheid nog een derde toppertje aan het rijtje toe, eveneens voorzien van de nodige voor- én nadelen. Neem alvast even een kijkje en bekijk de mogelijkheden alvorens je er jouw favoriete tuinhaard uit te kiezen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

6 beste tuinhaarden (Reviews) van 2024

 

De beste tuinhaard is er eentje die 100% aan de verwachtingen kan voldoen. Of je daarbij kiest voor een gietijzeren tuinhaard, een tuinhaard uit glas, een houten tuinhaard, een betonnen tuinhaard of een tuinhaard van cortenstaal blijft voornamelijk een persoonlijke keuze. Bedenk eveneens of de tuinhaard enkel bedoeld is om sfeer te creëren of eveneens als barbecue tuinhaard dienst moet doen. Wij zetten alvast 6 toppertjes – inclusief reviews en bijbehorend advies – even op een rijtje. Neem rustig een kijkje en wie weet ga je wel met de populairste tuinhaard BBQ naar huis of kies je voor het exemplaar met de laagste prijs.

 

1. Thumbs Up Gate – Tuinhaard – BadBoysBrand – Staal – 100% Made in Jail

 

Tussen de goedkope tuinhaarden zul je dit exemplaar van BadBoysBrand alvast niet meteen hoeven te verwachten. Toch lijkt deze prachtige en bovenal originele tuinhaard heel wat lof van diverse klanten te mogen ontvangen wat gelijk resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Ondanks het feit dat het dus niet gelijk om een aanbieding gaat, lijkt het ons toch wel de moeite om dit toppertjes eens even onder de loep te nemen.

Zo wordt de tuinhaard gekenmerkt door een maximale hoogte van 168 cm en aangevuld met een breedte én lengte van elk respectievelijk 36 cm wat resulteert in een totaal gewicht van zo’n 45 kg. Bovendien werd deze tuinhaard ook helemaal uit staal vervaardigd wat hem niet alleen kwalitatief heel sterk maakt maar vooral ook duurzaam.

Het geheel wordt verder aangevuld met een degelijke zware afvallade die je makkelijk kunt verwijderen om te legen. En met dank aan het echtheidscertificaat ben je alvast zeker van de kwalitatieve waarde van het product.

 

Voordelen: 

Certificaat: deze unieke tuinhaard wordt jou aangeboden inclusief een echtheidscertificaat.

Materiaal: voor de productie van de tuinhaard heeft men gebruik gemaakt van duurzaam staal.

Formaat: de tuinhaard wordt gekenmerkt door een hoogte van maar liefst 168 cm, een lengte van 36 cm en een breedte van 36 cm.

 

Nadelen: 

Geen handschoenen: bij aankoop van deze tuinhaard worden jammer genoeg geen vuurvaste handschoenen meegeleverd.

Niet budgetvriendelijk: mocht je van plan zijn om deze tuinhaard aan te kopen dan zul je daar wel iets meer budget voor hoeven te voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Hete Japie 1 – Terrashaard voor buiten – Cortenstaal Terraskachel – Houtkachel van staal

 

Met deze unieke terrashaard voor buiten – jou aangeboden door Tuintostaal.nl – ben je verzekerd van een unieke en makkelijk te installeren houtkachel. De kachel kent hierbij een maximaal formaat van 46,5 x 46,5 x 190 cm en blijkt – net zoals het voorgaande product – helemaal vervaardigd uit duurzaam en kwalitatief stevig cortenstaal van 2 mm dik.

Het geheel werd verder afgewerkt met een stel degelijke glasplaten die niet alleen rookhinder helpen vermijden maar overigens ook 100% warmtebestendig blijken. Kortom, een echte topper indien je op zoek bent naar een geschikte tuinhaard om buiten te plaatsen.

Echter, kent de medaille ook wel een keerzijde. Zo zorgt de combinatie van duurzame materialen enerzijds en handwerk anderzijds er alvast voor dat je iets dieper in de buidel zult moeten tasten. Toch lijken de meeste klanten zich daar niet meteen aan te storen wat opnieuw de maximale score oplevert.

 

Voordelen: 

Formaat: de tuinhaard inclusief afvoerpijp kent een totale afmeting van 46,5 x 46,5 x 190 cm.

Materiaal: men heeft de voorkeur gegeven aan het gebruik van cortenstaal omdat deze materiaalsoort niet alleen stevig maar ook 100% weerbestendig blijkt te zijn.

Vakwerk: het betreft hier wel degelijk een tuinhaard die volledig met de hand – en bijgevolg op maat werd gemaakt.

 

Nadelen: 

Prijzig: hoewel het prijskaartje enigszins te verklaren valt vanwege het hand- én maatwerk, kan het voor sommige klanten misschien toch wel een doorn in het oog zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. GardenMaxX Terrashaard Rengo Corten XL – Stalen constructie

 

In vergelijking met de eerste 2 exemplaren uit deze selectie, lijkt deze unieke tuinhaard alvast vergezeld door een aangenamer prijskaartje. Dit maakt het product net iets toegankelijker bij het grote publiek waardoor de mooie eindscore van 5/5 sterren vast en zeker kan worden verklaard.

De tuinhaard wordt jou aangeboden en geleverd door het bekende – en misschien ook wel gelijk het beste – merk Gardenmaxx en werd voornamelijk vervaardigd uit duurzaam cortenstaal. Daardoor ben je niet alleen verzekerd van een kwalitatief stevige tuinhaard maar eveneens van een exemplaar dat 100% weersbestendig is en bijgevolg met gemak in de tuin en/ of op het terras kan worden geplaatst.

Bovendien werd het geheel afgewerkt met een hittebestendige coating wat – in vergelijking met heel wat andere tuinhaarden – best wel als een meerwaarde mag worden omschreven. Kortom, een echt toppertje dat met recht en rede in de selectie werd opgenomen.

 

Voordelen: 

Materiaal: de keuze om te werken met cortenstaal is uiteraard te begrijpen aangezien op die manier kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid én duurzaamheid worden verzekerd.

Coating: in tegenstelling tot heel wat andere tuinhaarden werd dit exemplaar voorzien van een hittebestendige coating.

Gebruiksgemak: dankzij het weerbestendige cortenstaal kun je deze tuinhaard zonder problemen buiten en/ of op het terras installeren.

 

Nadelen: 

Formaat: houd er rekening mee dat het een XL tuinhaard betreft en je dus net iets meer ruimte zult moeten voorzien.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. AnFire Vesuvio Outdoor Pelletkachel – Buitenhaard/ Tuinkachel op Pelletkorrels 

 

Met de Vesuvio tuinhaard – die overigens geleverd wordt inclusief een afvoerpijp én bijbehorende regenkap – van het befaamde merk AnFire mag je jezelf alvast heel gelukkig prijzen. Zo kent de kachel een maximale breedte van 42,6 cm aangevuld met een lengte van 33 cm en een hoogte van 170,3 cm wat resulteert in een maximaal gewicht van ongeveer 25 kg. Niet onoverkomelijk indien je de tuinhaard om wat voor reden dan ook dient te verplaatsen.

De haard – inclusief bunker van 4,5 kg – werd overigens vervaardigd uit duurzaam staal en blijkt niet alleen milieuvriendelijk te zijn maar ook 100% CO2 neutraal. Bovendien zul je weinig tot geen hinder ondervinden van rook en garandeert hij moeiteloos een brandtijd van maar liefst 3 à 5 uren. Kortom, een toppertje binnen dit segment.

We mogen uiteraard niet vergeten dat het geheel tegen een schappelijk prijskaartje wordt aangeboden wat hem prijs-kwaliteit alvast bijzonder waardig maakt waardoor hij de concurrentie met zijn voorgangers probleemloos kan aangaan.

 

Voordelen: 

Materiaal: ook hier heeft men ervoor gekozen om te werken met de vele voordelen van staal.

Brandtijd: bij correct gebruik is deze tuinhaard in staat om een ruime brandtijd van wel 3 à 5 uren te garanderen.

Handig in gebruik: dankzij zijn relatief compacte gewicht van 25 kg, is de haard makkelijk te verplaatsen en/ of mee te nemen. Daarnaast blijkt hij 100% CO2 neutraal te zijn, milieuvriendelijk én garandeert hij weinig tot geen rook.

 

Nadelen: 

Geen Sens Line: ben je echter op zoek naar een specifieke Sens Line tuinhaard of tuinhaard van La Hacienda, dan is dit product uiteraard niet de beste keuze.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bonfeu Bon Bono – Tuinhaard – Draaibaar grillrooster + Vonkenscherm

 

De tuinhaard van BonFeu kent een breedte van 45 cm, een hoogte van 165 cm en een lengte van 45 cm aangevuld met een gewicht van maximaal 16 kg waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen en/ of overal mee naartoe kunt nemen. Het geheel – dat overigens voornamelijk uit duurzaam en stevig staal bestaat – werd in een neutraal en robuust zwart jasje gestoken waardoor hij in menig huishouden perfect tot zijn recht komt.

In tegenstelling tot de vorige tuinhaarden binnen deze selectie, kenmerkt de BonFeu terrashaard zich meteen door de aanwezigheid van een draaibaar grillrooster én een – voor de veiligheid toegevoegd – vonkenscherm. Bovendien is het grillrooster op 2 niveaus te plaatsen en is het – dankzij de aanwezigheid van de handvatten – bijzonder handig in gebruik.

Een blik op de online reviews laat meteen een mooie eindscore van 4,8 sterren zien. Hoewel de meeste klanten duidelijk tevreden zijn, blijkt één koper zich toch wel wat vragen te stellen bij de kwaliteit van het grillrooster.

 

Voordelen: 

Veiligheid: de veiligheid tijdens het gebruik van deze tuinhaard wordt gewaarborgd dankzij de aanwezigheid van een vonkenscherm.

Materiaal: ook hier werd de tuinhaard voornamelijk uit duurzaam staal opgetrokken.

Grillrooster: de tuinhaard werd aangevuld met een stevig grillrooster dat gekenmerkt wordt door 2 degelijke handvatten én op 2 niveaus kan worden geplaatst.

 

Nadelen: 

Kwaliteit: één koper lijkt toch niet helemaal overtuigd te zijn van de kwaliteit die wordt aangeboden op het moment van aankoop.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

6. Redfire Terrashaard Sauda – Breedte: 40 cm – Hoogte: 90 cm

 

We sluiten het rijtje af met deze prachtige terrashaard van Redfire die meteen opvalt vanwege zijn lage prijskaartje wat hem alvast een pak toegankelijker maakt bij het grote publiek. De kachel kent hierbij een maximale hoogte van 90 cm aangevuld met een breedte én lengte van elk respectievelijk 40 cm wat het gewicht op zo’n 5,7 kg brengt. Handig dus om te verplaatsen en/ of mee te nemen naar bijvoorbeeld je vakantiewoning.

Overigens is het geen verrassing dat ook hier gekozen werd voor de vele voordelige eigenschappen van staal. Het betreft bijgevolg een stevige stootvaste tuinhaard die makkelijk in de tuin of op het terras kan worden geïnstalleerd. 

Dat de terrashaard makkelijk te monteren is en voorzien is van een stevige gaasdeur die tevens bijdraagt aan sfeer en gezelligheid, verklaart alvast zijn mooie eindscore van 4,7 sterren.

 

Voordelen: 

Materiaal: deze prachtige Sauda terrashaard van Redfire werd voornamelijk vervaardigd uit stevig staal en afgewerkt met een bronzen coating.

Formaat: hij kent een breedte en lengte van 40 cm aangevuld met een hoogte van maximaal 90 cm wat hem makkelijk te installeren maakt.

Gaasdeur: de gemonteerde gaasdeur draagt niet alleen bij aan de sfeer maar ook aan de gezelligheid.

Budgetvriendelijk: je zult alvast aangenaam verrast zijn bij het zien van dit voordelige prijskaartje.

 

Nadelen: 

Handleiding: indien er toch een klein puntje van kritiek mag worden geuit dan heeft het misschien wel te maken met de handleiding die alleen maar in het Duits beschikbaar blijkt.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Tuinhaarden Koopgids

 

Tegenwoordig is er een ruim en uitgebreid assortiment aan tuinhaarden voorhanden waardoor het niet altijd vanzelfsprekend is om een weldoordachte keuze te maken. Het komt er dan ook vooral op neer om aandachtig te zijn voor bepaalde kenmerkende eigenschappen gaande van het design tot het formaat, de gebruikte materialen en de eventuele prijs wanneer je de verschillende tuinhaarden met elkaar gaat vergelijken. Daar de prijs soms wel behoorlijk kan oplopen, lijkt het ons eveneens een goede aanbeveling om rekening te houden met promoties, aanbiedingen en leuke offertes.

Wat is een tuinhaard en het gebruiksgemak

Een tuinhaard – door sommigen overigens ook wel omschreven als terrashaard of tuinkachel – is een, vaak compact, apparaat dat bedoeld is om sfeer, warmte en gezelligheid te creëren. Deze eyecatcher kun je vandaag de dag dan ook in diverse uitvoeringen, formaten, materialen en designs aankopen waardoor het maken van een keuze niet altijd evident is. 

Zo kun je onder andere opteren voor een traditionele tuinhaard of een meer modern en vormgegeven exemplaar. Gaat je voorkeur uit voor een tuinhaard inclusief bepaalde – al dan niet specifieke – functies of is een standaard basis exemplaar ruim voldoende. Kortom, tal van mogelijkheden en bijgevolg ook heel wat knopen die je zult moeten doorhakken. 

 

Het formaat in functie van de plaatsing 

Wanneer je op zoek gaat naar een degelijke tuinhaard dan komt het er in eerste instantie vooral op aan om rekening te houden met het formaat in functie van de plaatsing. Waar wil je de tuinhaard precies installeren en wat is de totale afmeting van de desbetreffende beschikbare ruimte? Op basis daarvan kun je opteren voor een compacte, middelgrote of grote tuinhaard.

Zo zijn de meeste tuinhaarden standaard voorzien van een functionele afvoerpijp waarlangs de nodige rook probleemloos kan worden afgevoerd. Dat betekent dat je dergelijke tuinhaarden – door de afvoerpijp langs of door het dak heen te monteren – eveneens in de veranda of onder een afdakje kunt installeren. 

Wil je de tuinhaard toch liever op het terras of in het midden van het gazon plaatsen dan dien je weer rekening te houden met tal van andere factoren zoals de ondergrond, bepaalde objecten in de nabijheid en de weersomstandigheden. Zo wordt aangeraden om brandbare materialen zo ver mogelijk uit de nabijheid van de tuinkachel te plaatsen en de haard – weliswaar na gebruik – steevast veilig op te bergen en/ of af te dekken. 

 

Het type hout en het ontsteken van de tuinhaard

Eenmaal je de – voor jou geschikte – tuinhaard in huis gehaald hebt, komt het erop aan om op de hoogte te zijn van de ontsteking en het type hout dat hiervoor gebruikt wordt. Zo luidt het advies van tal van experts om steeds te kiezen voor 100% uitgedroogd hout gaande van Essen en eiken tot beuken en/ of berkenhout. Je kunt het hout makkelijk zelf uitdrogen hoewel je – afhankelijk van het type houtsoort – daarvoor toch wel makkelijk anderhalf tot 2 jaar moet rekenen. Echter, bestaat vandaag de dag de mogelijkheid om het hout rechtstreeks online of in 1 van de desbetreffende fysieke winkels aan te kopen.

Eenmaal het goede hout aanwezig, wordt aangeraden om te kiezen voor een gefaseerde ontsteking. Op die manier vermijd je niet alleen dat het vuur te snel weer uitdooft maar kun je eveneens hevige rookontwikkeling tot een minimum beperken. Begin daarom steeds met enkele kleine propjes krantenpapier aan te steken gevolgd door enkele kleine takjes en/ of blokjes van het gedroogde hout. Indien het proces vrij langzaam verloopt of traag op gang komt, kun je eventueel gebruik maken van enkele aanmaakhoutjes. Zodra het vuur op gang komt, kun je iets grotere blokken van het gedroogde hout aan het geheel toevoegen en klaar is Kees!

Extra kenmerken, opties, design en prijs

Tot slot willen we het nog even kort hebben over enkele mogelijke kenmerken en bijkomende opties en/ of functies die mogelijks als een meerwaarde kunnen worden beschouwd. Zo kan het handig zijn indien de tuinhaard uitgerust blijkt met een barbecuerooster en/ of opvangbak. Op die manier is de tuinhaard eveneens geschikt voor het roosteren en/ of grillen van stukjes vlees, vis en/ of groenten wat zijn functionaliteit aanzienlijk doet toenemen. Daarnaast bestaan er vandaag de dag ook heel wat tuinhaarden die voorzien zijn van een dimfunctie wat bijdraagt aan de uiteindelijke sfeer.

Of misschien hecht je wel belang aan het design en het uitzicht van de tuinhaard. Zo kun je vandaag de dag kiezen tussen diverse uitvoeringen en stijlen gaande van modern en luxueus tot retro, vintage of klassiek. Het spreekt natuurlijk wel voor zich dat elk van deze kenmerken een bepaalde invloed zal hebben op de uiteindelijke prijs. Uit onderzoek is gebleken dat de prijs van een degelijke tuin- of terrashaard makkelijk kan variëren van zo’n 50 euro tot maar liefst 3500 euro of meer.

 

 

 

Veelgestelde vragen 

 

Q1: Waar kun je de tuinhaard plaatsen?

Aangezien de meeste tuinhaarden – ook wel omschreven als tuinkachels – zijn uitgerust met een afvoerpijp waarlangs rook kan worden afgevoerd, is het mogelijk om dergelijke apparaten onder een afdakje te plaatsen of in de veranda te installeren. Leid de afvoerpijp eenvoudigweg door het dak heen en klaar is Kees!

Uiteraard kun je een tuinhaard ook op het terras of te midden van de tuin plaatsen, hoewel je dan met enkele extra factoren rekening dient te houden. Verwijder brandbare materialen die in de buurt van de tuinhaard gepositioneerd staan en houd daarbij eveneens rekening met de wind. Zo kan het in Nederland en België best wel eens hard waaien, zelfs in de zomer, en dan gaat het in de meeste gevallen om een Zuidwestelijke wind. 

Tot slot, wanneer je de tuinhaard op het gazon plaatst, is het aangewezen om deze na gebruik op te bergen of onder een afdakje te plaatsen. Op die manier kunnen de materialen niet aangetast worden door vocht, regen en/ of andere weersomstandigheden.

Q2: Hoe moet je de tuinhaard aansteken?

Het is aangewezen om de tuinhaard in fases aan te steken. Op die manier kun je niet alleen ernstige rookvorming tegengaan maar kun je eveneens vermijden dat het vuur opnieuw uitdooft. Start daarom altijd met het aansteken van een kleine hoeveelheid krantenproppen zodanig dat de koude lucht – die in het rookkanaal aanwezig is – geleidelijk aan kan worden opgewarmd. Zo kun je overigens de rookontwikkeling tot een uiterst minimum beperken.

Kort daarna kun je enkele kleine blokjes – goed uitgedroogd – hout gaan toevoegen. Geef hierbij de voorkeur aan Essen, eiken, beuken of berkenhout. Indien je merkt dat het proces vrij traag verloopt, kun je eventueel enkele aanmaakhoutjes gebruiken gevolgd door grotere houtblokken. Vermijd het gebruik van brandbare stoffen zoals bijvoorbeeld spiritus of wasbenzine aangezien deze tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES