5 beste Vochtvreters Test van 2021

Laatste update: 24.10.21

 

Beste vochtvreters – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door gebruik te maken van een goede vochtvreter kun je ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in je woonruimte op peil blijft waardoor je een gezonde leefomgeving creëert. Bovendien is het de ideale oplossing om vochtproblemen op te lossen en muffe geurtjes weg te nemen in ruimtes die niet kunnen worden verlucht. We hebben voor jou 3 producten uitgezocht die je kunnen helpen om vochtige ruimtes terug gezond te maken. Zo blijkt de Geurvreter 100% natuurlijk alvast een schot in de roos én bovendien volledig natuurlijk, herbruikbaar én milieuvriendelijk. Daartegenover staat de Vochtopnemer 2 x 400 gr van Ultra Fresh een starterset te zijn met 2 navullingen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Vochtvreters Koopgids

 

Vochtproblemen in je woning kun je voor een stuk oplossen met een vochtvreter. Maar wat is nu juist een vochtvreter en waarvoor wordt hij gebruikt? Neem even rustig de tijd om onze koopgids te bekijken en de verschillende producten te vergelijken. De aanbevelingen van ervaringsdeskundigen helpen je om de juiste keuze te maken. Laat ook zeker de aanbiedingen niet aan je voorbijgaan voor een voordeelpak met navullingen of een starterspakket met opvangbakje.

Wat is een vochtvreter en waarvoor wordt hij gebruikt

In bepaalde ruimtes waar je niet veel komt en waardoor er dus ook weinig luchtverplaatsing is kun je last hebben van vocht. Je kunt ook een vochtprobleem hebben in ruimtes die niet kunnen worden verlucht en/of waar je soms met veel mensen samen bent. Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk om elke kamer zoveel mogelijk te ventileren. Wanneer dit niet lukt, dan kun je gebruik maken van vochtvreters die bovendien in bijna elke bouwmarkt of warenhuis verkrijgbaar zijn.

Een vochtvreter lijkt een beetje op een kleine kooi en bestaat uit een opvangbakje met een deksel dat gaten of sleuven heeft. Het bakje heeft ook een rooster waar je een zakje met calciumchloride korrels op moet leggen. Je kunt een vochtvreter in elke ruimte plaatsen waar hij niet alleen vocht op zal nemen maar ook condens en muffe geurtjes. Echter, een vochtvreter zal alleen de symptomen aanpakken. Een vochtprobleem kan enkel volledig worden aangepakt door bijvoorbeeld de muren te behandelen of een ventilatiesysteem te installeren.

 

Hoe werkt een vochtvreter

De werking van een vochtvreter is eigenlijk totaal niet ingewikkeld. Het opvangbakje bestaat uit een onderkant die meestal doorzichtig is om de hoeveelheid opgevangen water gemakkelijk te kunnen zien. Op het bakje ligt een rooster waarop je een zakje met calciumchloride korrels moet leggen. Het bakje wordt afgesloten met een deksel dat openingen heeft waardoor de lucht in contact kan komen met de calciumchloride korrels in het zakje.

Deze korrels trekken het vocht aan dat in de lucht zit en dit noemen we de luchtvochtigheid die trouwens gemakkelijk kan worden opgemeten met een hygrometer. Van het ogenblik dat er te veel waterstof in de lucht zit zullen de calciumchloride korrels dit vocht aantrekken en omzetten in water. Dit is het residu dat je zult opmerken in het onderste gedeelte van het opvangbakje. Let wel op, dit water is niet drinkbaar. Na verloop van tijd zullen de korrels opgebruikt zijn en zal het zakje leeg zijn. Dan kun je dit gewoon vervangen door een nieuwe vulling. 

 

De temperatuur en luchtcirculatie 

De meeste fabrikanten vergeten te vermelden dat je voor een optimale werking van de vochtvreter ook een normale kamertemperatuur nodig hebt. Op plaatsen waar het koud is of waar de temperatuur erg laag is zal de vochtvreter minder efficiënt of bijna niet werken. Dit komt omdat tijdens de afkoeling van de lucht de vochtdeeltjes gaan condenseren.

Wanneer de omgeving al koud is, zijn alle vochtdeeltjes reeds gecondenseerd waardoor ze minder gemakkelijk door het calciumchloride kunnen worden opgenomen. Ook is het eigenlijk nutteloos om een vochtvreter te plaatsen waar ramen of deuren vaak open gaan en/of waar veel mensen passeren. Door de luchtcirculatie zal je steeds andere buitenlucht filteren die door openstaande ramen of passerende mensen mee naar binnenkomt.

Waar en wanneer kun je best een vochtvreter plaatsen

De vochtvreter is voornamelijk bedoeld om te gebruiken in ruimtes die niet of bijna niet kunnen worden geventileerd en waar de luchtverplaatsing minimaal is. Dan denken we bijvoorbeeld aan de kelder, een kruipruimte of bijvoorbeeld in de meterkast of voorraadkast. Je kunt de vochtvreter ook plaatsen in de badkamer en dichtbij het raam waar je vaak condens opmerkt. Condens is eigenlijk gewoon de waterdamp die aanwezig is in de lucht en die door aanraking met een koud oppervlak neer gaat slaan als vocht. 

Dus vooraleer de lucht in contact komt met het koude raam zal de vochtvreter reeds het vocht kunnen opnemen. Een vochtvreter heeft vaak tijdens de zomermaanden weinig nut. Door de warmte van de zon is er sowieso al minder vochtigheid in de lucht aanwezig. Het is echter wel goed om aan het einde van de zomer alvast één of meerdere bakjes neer te zetten.  Wanneer je een vochtvreter te laat gaat plaatsen zou de efficiëntie kunnen verminderen doordat de temperaturen al te laag zijn.

 

5 beste vochtvreters (Reviews) van 2021

 

Wanneer je in bepaalde ruimtes in huis last hebt van een te hoge luchtvochtigheid, dan kun je beter meteen een vochtvreter plaatsen. Zoals je weet kan vochtige lucht nogal wat problemen met zich meebrengen voor de gezondheid dus kun je dit met deze simpele methode gemakkelijk voorkomen. Ben je op zoek naar de beste vochtvreter met navullingen voor jouw woning? Of kies je voor een elektrische vochtvreter? Met de hulp en het advies van specialisten ter zake hebben we een selectie gemaakt van de meest efficiënte producten. Neem je tijd om alles eens rustig te bekijken voor je je keuze maakt.

 

1. Geurvreter 100% natuurlijk , 2 stuks , Herbruikbaar, geurvreter voor in de auto

 

Ben je op zoek naar een betaalbare én goede vochtvreter dan lijkt dit exemplaar van Bamboe in Huis alvast de moeite waard om even onder de loep te nemen. Bovendien wordt deze natuurlijk vochtvreter aangeboden in een stevige verpakking per 2 stuks waardoor het vrijwel om een echte voordeelverpakking zou kunnen gaan. Klanten reageren alvast enthousiast en belonen dit product met een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

Elke afzonderlijke vochtvreter kent een maximale lengte van 18 cm aangevuld met een breedte van 8 cm en een hoogte van 18 cm wat resulteert in een maximaal gewicht van ongeveer 75 gram. Daarbij werd elk zakje gevuld met de nodige bamboe houtskool dat overigens niet alleen milieuvriendelijk maar ook 100% natuurlijk is.

Bovendien kun je deze vochtvreters makkelijk gaan hergebruiken door ze na 1 à 2 maanden in de zon te drogen te leggen. Bij een dergelijk gebruik kunnen de vochtvreters makkelijk tot maar liefst 2 jaar lang meegaan. En daarnaast ruiken ze ook nog eens goed wat van hen echte paradepaardjes maakt.

[proscons id=”6030″]

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Vochtopnemer 2 X 400 gram van Ultra Fresh opvangbakje met navullingen

 

Deze vochtvreter van Ultra Fresh heeft de laagste prijs in onze selectie met topproducten. Het pakket bestaat uit een opvangbakje en je krijgt er meteen 2 navullingen van 400 gr bovenop.

De vochtvreter van Ultra Fresh zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in een kamer zijn normale waarden blijft behouden. Bovendien gaat hij de strijd aan met condens en muffe geurtjes waardoor je steeds in een gezonde ruimte terechtkomt en je meubels en kleding worden beschermd tegen schimmels.

Het opvangbakje heeft een afmeting van 13,5 x 13,5 x 11,5 cm en bestaat uit een blauw deksel en een doorzichtige onderkant waardoor je gemakkelijk kunt zien hoeveel water er in het bakje staat. We merken in de reviews dat alle klanten zeer tevreden zijn over de werking en de prijs van deze vochtvreter.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: het opvangbakje heeft een doorschijnende onderkant waardoor je meteen kunt zien of er water in staat.

Afmetingen: hij meet 13,5 x 13,5 x 11,5 cm waardoor je hem gemakkelijk op de vensterbank kunt plaatsen of op een andere plaats waar hij niet in de weg staat.

Navullingen: dit pakket bestaat uit een opvangbak met 2 navullingen van 400 gr waardoor je meteen voor een tijdje voorzien bent.

 

Nadelen:

Uitzicht: het design van deze vochtvreter is jammer genoeg niet echt stijlvol wanneer je hem op de vensterbank moet plaatsen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Latifa – Auto vochtvanger herbruikbaar – Anti condens – 450 gram –

 

Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor deze unieke én 100% herbruikbare auto vochtvreter die jou wordt aangeboden door het populaire en bekende merk Latifa. De vochtvreter kent een maximale lengte van 18 cm aangevuld met een breedte van 4 cm en een hoogte van 11 cm waardoor een totaal gewicht van ongeveer 450 gram kan worden gegarandeerd.

Bovendien is de ontvochtiger voorzien van een handige kleurindicator die – zodra helemaal vol – zal veranderen van bruin naar blauw. Door de vochtvreter vervolgens gedurende 6 minuutjes in de magnetron te plaatsen rekening houdend met een vermogen van 600 Watt, kun je daarna gewoon opnieuw gebruiken. Kortom, beslagen ramen, schimmels en/ of muffe luchtjes zijn vanaf nu voorgoed verleden tijd.

Een blik op de online reviews toont aan dat klanten duidelijk tevreden zijn met hun aankoop en onder meer een positief advies geven over de kwaliteit, het handzame formaat en de gebruiksvriendelijkheid. Dit resulteert dan ook in een mooie score van 5 van de 5 sterren.

[proscons id=”6031″]

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Lafita vochtvanger navulling 450 gram XXL voordeelpakket met 12 stuks 

 

Deze navullingen van het merk Lafita zijn een aanbieding en komen in een voordeelpakket met 12 stuks. Het vochtopvangbakje is niet in dit pakket inbegrepen maar kun je wel aankopen in een starterset.

Deze navulling voor de Lafita vochtvreter werkt bijzonder efficiënt. Je plaatst de opvangbak met een vulling in een vochtige ruimte waar hij het overtollige vocht dat in de lucht aanwezig is zal aantrekken. Wanneer het zakje van de navulling leeg is, dan moet je het bakje legen en een nieuwe vulling plaatsen zodat hij verder zijn werk kan doen.

Deze navulling gaat gemiddeld 1 tot 3 maanden mee, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de kamer. Deze vullingen wegen trouwens 450 gr en meten 18 x 14 x 29 cm waardoor ze perfect passen in de opvangbak van Lafita. In de reviews zien we een tevreden klant die zeer te spreken is over de prijs-kwaliteitverhouding van dit product.

 

Voordelen:

Optimale werking: deze navulling werkt optimaal wanneer hij samen wordt gebruikt met de opvangbak van Lafita.

Gebruiksgemak: met dit XXL-pakket ben je meteen voorzien voor een hele tijd. Zo moet je niet steeds naar de winkel hollen en je hebt de navullingen bovendien aan een goedkope prijs.

Formaat: deze vullingen wegen 450 gr per stuk en hebben een afmeting van 18 x 14 x 29 cm waardoor ze geschikt zijn voor de opvangbak van Lafita.

 

Nadelen:

Opvangbakje: in dit pakket zitten enkel navullingen. Voor een opvangbak moet je eerst het starterspakket aankopen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Pingi Vida luchtontvochtiger 1 l/30 m2 – max. 250 ml per dag

 

We sluiten onze selectie af met een elektrische vochtvreter. Dit toestel van Pingi heeft een heel stijlvol design waardoor je hem zonder probleem in jouw leefruimte kunt plaatsen. Hij komt bovendien met een wandbevestiging zodat je hem gemakkelijk aan de muur kunt hangen in elke ruimte van je woning. Je kunt hem uiteraard ook gewoon ergens neerzetten.

De Pingi vochtvreter is een compact apparaat met een afmeting van 18 x 22,5 x 10,8 cm. Door een eenvoudige druk op de knop kun je hem inschakelen en wanneer de tankinhoud van 1 liter voor 90% vol is, zal hij zichzelf uitschakelen. Hij is bovendien gemakkelijk te ledigen door de tank uit te nemen en het water weg te gieten. Je kunt hem in de winter- of zomerstand zetten waardoor je hem het hele jaar door kunt gebruiken.

Wanneer je voor een langere tijd afwezig bent, dan kun je de 1,5 m lange slang aansluiten voor een permanente waterafvoer. Bovendien werkt deze vochtvreter op netstroom en hij heeft een heel laag energieverbruik van 18 kW per jaar. Hij wordt trouwens geleverd met de bijbehorende adapter. In de reviews merken we op dat de meningen verdeeld zijn over dit toestel.

 

Voordelen:

Design: door zijn stijlvolle uitvoering en de zwarte kleur kan hij gemakkelijk in elke leefruimte van je woning worden gebruikt.

Energiezuinig: dit toestel werkt op netstroom en verbruikt slechts 18 kW per jaar. Hij kan bovendien in een winter- en zomerstand worden gezet waardoor hij altijd zijn meest efficiënte werking heeft. 

Wandbevestiging: er wordt een wandbevestiging bij deze vochtvreter geleverd waarmee je hem gemakkelijk kunt ophangen aan de muur. Je kunt hem trouwens ook gewoon ergens neerzetten.

Tankinhoud: deze vochtvreter heeft een tankinhoud van 1 l. Wanneer de tank voor 90% vol is zal een rood led-licht gaan branden en zal het toestel zichzelf uitschakelen.

 

Nadelen:

Geluid: één klant maakt de opmerking dat het toestel te veel zoemt om in een slaapkamer te gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Hoe werkt een vochtvreter en hoe snel werkt hij?

Een vochtvreter is eigenlijk gewoon een bakje in kunststof dat je kunt vullen met zakjes calciumchloride dat extreem veel vocht aantrekt. Wanneer er waterstofdamp in de lucht zit, dan zal dit worden aangetrokken door het calciumchloride. De lucht in de kamer zal droger worden waardoor de muffe geur en het vocht op de ramen en op de muren zal verdwijnen. Calciumchloride is trouwens een afvalproduct dat overblijft na industriële bewerkingen bij de productie van andere materialen.

Echter, een vochtvreter begint pas te werken wanneer de luchtvochtigheid in een bepaalde kamer boven de 50% stijgt. Het vocht zal eerst door de calciumchloride korrels worden opgenomen. Wanneer deze eenmaal verzadigd zijn zal er water in het opvangbakje komen. Afhankelijk van hoe vochtig de lucht is kan dit soms wel tot een maand duren. Als de temperatuur laag is in een bepaalde ruimte, dan zal de vochtvreter trager werken. Wanneer je dus een heel vochtige ruimte hebt met een gewone kamertemperatuur, dan zal de vochtvreter onmiddellijk aan het werk gaan.

 

Q2: Hoe lang gaat een vochtvreter mee?

De zakjes die gevuld zijn met calciumchloride gaan gemiddeld 2 tot 3 maanden mee, afhankelijk van de hoeveelheid vocht dat er in de lucht zit en de temperatuur in de kamer. Hoe meer vocht, hoe sneller het calciumchloride zal verzadigd raken waardoor de korrels oplossen tot pekelwater. Het water dat overblijft is dus absoluut niet drinkbaar. Eenmaal de zakjes leeg zijn moet je de vochtvreter terug opvullen en nieuwe zakjes op het roostertje leggen. Als je een heel vochtige ruimte hebt, dan kun je ook meerdere vochtvreters plaatsen.

Q3: Waar zet je een vochtvreter neer?

Een vochtvreter kun je in elke ruimte neerzetten waar je last hebt van overdreven luchtvochtigheid. In een kamer is hij het meest effectief wanneer hij dicht bij het venster staat waarop condens zichtbaar is. In een kelder of elke andere ruimte in het huis waar er weinig kan worden gelucht kun je ook beter een vochtvreter neerzetten. In deze ruimtes is er minder luchtverplaatsing en soms komt het vocht uit de grond omhoog. Je plaatst ze het best kort na de zomerperiode om een optimale werking te bekomen. 

 

Q4: Wat kost een vochtvreter?

De prijs van een vochtvreter is bij de verschillende merken zowat gelijklopend. De meeste vochtvreters kosten gemiddeld rond 20 euro en dit kan soms variëren door het aantal vullingen dat er worden bijgeleverd. De navullingen apart kosten bijna evenveel als het bakje zelf. Bekijk steeds zeer goed de aanbiedingen want soms worden er pakketten aangeboden met een aantal stuks navullingen die dan meteen een heel stuk goedkoper zijn. Meestal is de opvangbak ook enkel te verkrijgen in een starterset.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES