5 beste Waterontharders Test van 2021

Laatste update: 29.11.21

 

Beste waterontharders – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Je hebt er vast wel al eens van gehoord; kalkaanslag aan de waterleidingen met als gevolg dat heel wat huishoudelijke toestellen er minder duurzaam op worden. De aanschaf van één van de betere waterontharders is dan ook geen overbodige luxe. Met de Alpenwater Pro waterontharder kies je alvast voor een milieuvriendelijk apparaatje dat ook nog eens helemaal onderhoudsvrij blijkt te zijn. Daarnaast blijkt ook de ECH 22 S Twin XL een schot in de roos te zijn. Het compacte formaat in combinatie met het beperkte gewicht, maken van deze waterontharder een bijzonder handzaam toestelletje.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

Waterontharders Koopgids

 

Wat is een waterontharder en hoe werkt het apparaat precies? Waar kun je een waterontharder zoals installeren en wat met het mogelijke formaat ervan? Je hoort het al; er komt heel wat bij kijken wil je met de beste waterontharder huiswaarts keren. Het is daarom een goede aanbeveling om zoveel mogelijk waterontharders met elkaar te vergelijken alvorens je een besluit neemt. Daar sommige apparaten best wel wat duurder kunnen zijn, is het altijd mooi meegenomen om uit te kijken naar aanbiedingen.

Wat is een waterontharder en de werking ervan

Een waterontharder is een handig, vaak compact en lichtgewicht, apparaatje waarmee hard water automatisch in zacht water wordt omgezet. Deze omzetting komt tot stand door het kalkgehalte drastisch te verminderen zoniet volledig te verwijderen. In de meeste gevallen zal een waterontharder gebruik maken van de ionenuitwisseling techniek. Dergelijk principe is gebaseerd op het gebruik van een cilinder gevuld met harskorrels waarbij zowel de calcium alsook de magnesiumionen worden uitgewisseld voor de bekende natriumionen.

Echter bestaan er ook heel wat apparaten waarbij de werking gebaseerd is op elektromagnetisme of omgekeerde osmose. Zo wordt bij het principe van omgekeerde osmose leidingwater aan een hoge snelheid en kracht door verschillende filters én vervolgens door een speciaal membraan, geleid. Dergelijke waterontharders vereisen echter wel iets meer onderhoud. Bij elektromagnetisme wordt gebruik gemaakt van speciale magneten die, op een bepaalde manier, om de waterleiding moeten worden geklemd.

Naast het feit dat er verschillende technieken bestaan, kun je in de meeste gevallen ook een onderscheid maken tussen enerzijds de mechanische en anderzijds de elektronische waterontharders.

 

Waarvoor kun je een waterontharder gebruiken

Het mag ondertussen al min of meer duidelijk zijn dat het gebruik van een waterontharder alvast geen overbodige luxe is. Een degelijke waterontharder kan en zal ervoor zorgen dat alle waterleidingen volledig vrij zijn van kalk. Niet alleen wordt de reeds aanwezige kalk verwijderd, maar het apparaat zal kalkvorming in de toekomst ook vermijden.

Dit kan alvast heel wat voordelen hebben voor verschillende huishoudelijke apparaten. Denk bijvoorbeeld maar aan je wasmachine, de vaatwasmachine of de cv-ketel die gewoon een langer leven beschoren zullen zijn. Apparaten die vrij zijn van kalk, zijn nu eenmaal duurzamer. En een kalkvrij toestel zal bovendien ook veel minder energie verbruiken en dus een lagere energiekost geven. Kortom, alleen maar voordelen bij het product van een degelijke waterontharder.

 

Het formaat van de waterontharder in functie van de plaats

Zoals we reeds min of meer vermeld hebben, zijn de meeste waterontharders behoorlijk compact qua formaat. Het compacte formaat wordt vaak aangevuld door een licht gewicht, wat hen bijzonder handzaam maakt om te installeren. Toch is het belangrijk om aandachtig te zijn voor de afmetingen van de waterontharder.

Zo moet je bij de maatbepaling in eerste instantie rekening houden met de hoeveelheid water die dagelijks wordt gebruikt. Het spreekt voor zich dat een groot gezin meer water zal verbruiken dan iemand die alleen woont. In het laatste geval kun je dan ook kiezen voor een kleinere waterontharder.

Om de maat van het apparaat te kunnen bepalen, raden wij jou ook aan om even stil te staan bij de plaats. Waar wil je de waterontharder installeren? Kies bij voorkeur voor ruimtes zoals een kelder of een garage. Indien je reeds een waterontharder in huis hebt, maar het oude apparaatje gewoon door een nieuw wenst te vervangen, dan raden wij jou niet aan om van plaats te veranderen. Kies dan voor een waterontharder met min of meer hetzelfde formaat zodanig dat je hem op dezelfde plek kunt installeren.

Waar moet je de waterontharder plaatsen

De aanschaf van een degelijke waterontharder houdt in dat je ook rekening zult moeten houden met de plaatsing van het apparaatje. In het algemeen kun je een waterontharder in vrijwel eender welke ruimte installeren. Toch blijkt de ene ruimte net iets meer geschikt te zijn dan de andere. Indien we rekening houden met de aanwezigheid van waterleidingen, een afvoer of stopcontacten, dan lijkt de kelder of de garage een goede oplossing te zijn.

Echter kan ook een kruipruimte of een plekje vlak naast de watermeter goed van pas komen. Denk dus ook aan de meterkast, de bijkeuken, de trapkast of misschiens zelfs een waterput? Kortom, er zijn heel wat mogelijkheden. Bedenk wat voor jou het makkelijkste is en kies bij voorkeur een plekje uit waarbij hij niet echt in het zicht hangt.

 

Kenmerken en opties in verhouding tot de prijs

Tot slot zul je merken dat bepaalde waterontharders over net iets meer mogelijkheden en kenmerken beschikken. Sommige kenmerken kunnen ook best wel een meerwaarde bieden. Kies bij voorkeur voor een waterontharder die voorzien is van het ISO keurmerk. Dan weet je meteen dat dergelijk apparaat getest en goedgekeurd werd bevonden en dus volkomen veilig is. Indien je de waterontharder zelf wilt installeren, kies dan voor een installatie die niet veel voeten in de aarde heeft.

Verder zijn er ook heel wat waterontharders op de markt gebracht waarbij het mogelijk is om eigenhandig het volume aan te passen. Andere apparaten worden geleverd inclusief tal van handige opzetstukken en accessoires. Denk bijvoorbeeld maar aan een vlotter of een dubbele overloopbeveiliging. Besef wel dat dit alles ook een invloed zal hebben op het uiteindelijke prijskaartje. Bedenk hoeveel je wilt maar vooral ook kunt spenderen hieraan en waar je zelf naar op zoek bent.

 

5 beste waterontharders (Reviews) van 2021

 

Het is niet altijd makkelijk om op zoek te gaan naar de beste waterontharder. Dat heeft voornamelijk te maken met het ruime aanbod en de mogelijkheden van dergelijke apparaten. Kies je voor een waterontharder die geschikt is om de waterleidingen te behandelen? Wil je een waterontharder met magneet? Of ben je misschien dol op de specifieke Amfa4000 waterontharder? De volgende 5 topproducten geven alvast een goed beeld van de mogelijkheden. Bekijk eventueel ook de online reviews en het bijbehorende advies van klanten.

 

 

1. Waterontharder Magneet Alpenwater Pro

 

Met behulp van deze degelijke waterontharder van Alpenwater Pro is het niet alleen mogelijk om de hardheid van water te verminderen maar op die manier ook de eventuele kalkaanslag. Bovendien wordt het apparaat gekenmerkt door een vriendelijke prijskaartje en zul je het dus zeker tussen de goedkope waterontharders mogen verwachten.

Het is een vrij compact lichtgewicht apparaatje dat in amper 5 minuten te installeren is. Bovendien blijkt deze waterontharder ook nog eens milieuvriendelijk te zijn en tot wel 100% onderhoudsvrij. Door gebruik van deze waterontharder zul je in amper 8 tot 10 weken een duidelijk resultaat zien van de verwijderde kalkaanslag. Dat is niet alleen positief nieuws voor de huishoudelijke apparatuur en de leidingen maar ook voor de smaak van het kraanwater.

Het apparaat kan makkelijk op eender welk type leiding worden geïnstalleerd. Denk maar aan koper, PVC, gegalvaniseerd staal of een flexibele buis. Wat betreft het formaat, moet de leiding minimaal 10 mm en maximaal 42 mm zijn. Klanten reageren voornamelijk positief alhoewel één koper de prijs toch wel duur blijft vinden.

 

Voordelen:

Kostenplaatje: je zult meteen aangenaam verrast zijn bij het zien van het aanvaardbare economische prijskaartje.

Comfort: de waterontharder is niet alleen behoorlijk compact maar weegt ook nog eens weinig. Dit maakt hem makkelijk te installeren.

Handig in gebruik: je kunt deze waterontharder gebruiken in combinatie met verschillende afmetingen van 10 mm tot en met 42 mm. De waterleiding kan bovendien vervaardigd zijn uit gegalvaniseerd staal, koper, PVC of misschien gaat het wel om een flexibele buis.

 

Nadelen:

Prijzig: volgens één klant had de prijs, ondanks alles, toch nog wel wat goedkoper mogen zijn.

Koop bij bol.com (€139)

 

 

 

 

2. Waterontharder ECH 22 S Twin XL new generation

 

Vanwege de hoge prijs blijkt deze waterontharder alvast geen aanbieding te zijn. Toch krijg je, volgens sommige klanten, wel degelijk waar voor je geld. De waterontharder wordt jou aangeboden door het bekende merk “Waterontharder ECH 22 S Twin” en wordt gekenmerkt door een compact formaat en licht gewicht.

Deze unieke waterontharder is niet alleen geschikt om te installeren op je waterleiding maar kan ook goed van pas komen bij de installatie van een vaatwasmachine, de wasmachine, de CV installatie of de badkamer inrichting. De behuizing van het apparaat bestaat uit kunststof terwijl men voor de vulling verzinkt staal gekozen heeft. De set wordt geleverd per 2 inclusief montagemateriaal.

Het is de ideale waterontharder om je huishoudelijke apparatuur en leidingen van kalkaanslag te verhinderen. Bovendien verbetert ook de kwaliteit van het drinkwater. Houd er wel rekening mee dat dit type waterontharder alleen maar kan gebruikt worden in combinatie met 22 mm koperen leidingen. Voor sommigen blijkt dit dan ook een topproduct terwijl anderen de kwaliteit matig vinden.

 

Voordelen:

Formaat: het betreft een waterontharder met een compacte afmeting die bijgevolg makkelijk en zonder problemen te installeren is.

Verpakking: de verpakking telt een set van 2 afzonderlijke waterontharders inclusief al het nodige bevestigingsmateriaal.

Handig in gebruik: indien je de waterleidingen kalkvrij wilt maken en huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwasmachines en CV installaties lang wilt kunnen gebruiken, dan is dit apparaat de ideale oplossing.

 

Nadelen:

Prijzig: jammer genoeg kan de hoge prijs ervoor zorgen dat deze waterontharder niet meteen tot de populairste apparaten behoort.

Koop bij bol.com (€395)

 

 

 

 

3. CalConditioner Waterontharder CC2500 kunststof aluminium leidingen

 

Ben je op zoek naar een duurzame waterontharder waarmee je alle kalkaanslag zonder problemen kunt verwijderen? En bestaan de leidingen uit kunststof, koper of aluminium? Dan lijkt deze unieke waterontharder van het bekende, zoniet het beste merk, CalConditioner alvast een schot in de roos te zijn.

De waterontharder is bijzonder makkelijk te installeren en wordt geleverd inclusief heel wat handige toebehoren. Denk bijvoorbeeld maar aan een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing en het nodige montagemateriaal. Zowel de behuizing alsook de vulling van het apparaat, zijn uit duurzaam kunststof vervaardigd. De waterontharder wordt gekenmerkt door een maximale breedte van 7 cm, een lengte van 15 cm en een hoogte van 5 cm. Het compacte formaat wordt verder aangevuld met een licht gewicht van amper 650 gram.

Dankzij deze waterontharder zullen je waterleidingen volledig kalkvrij worden gemaakt en bovendien langer meegaan. Klanten reageren dan ook positief en beoordelen het apparaat met een mooie gemiddelde score van 4,5 sterren. Een topproduct!

 

Voordelen:

Verpakking: bij de aankoop van het product wordt niet alleen de waterontharder geleverd maar ook het bijbehorende montagemateriaal en een praktische Nederlandstalige handleiding.

Formaat: de waterontharder is ongeveer 7 cm breed, 15 cm lang en ruim 5 cm hoog. Een compact apparaatje dus dat makkelijk te installeren is.

Materiaal: bij de productie van deze waterontharder heeft men voornamelijk gekozen om gebruik te maken van stevig en kwalitatief hoogstaand kunststof.

 

Nadelen:

Kwaliteit: houd er rekening mee dat je deze waterontharder alleen maar kunt gebruiken in combinatie met leidingen vervaardigd uit kunststof, aluminium en koper.

Koop bij bol.com (€259)

 

 

 

 

4. Waterontharder van OAK Power+ Magnetische ontkalker eenvoudig waterleiding ontkalken

 

In vergelijking met alle andere apparaten die we in dit lijstje hebben opgenomen, blijkt deze waterontharder wel degelijk over de laagste prijs te beschikken. De waterontharder wordt jou aangeboden en geleverd door OAK Power+ en kan op heel wat positieve reacties rekenen. De meeste klanten geven een positief advies over de makkelijke installatie en het goede prijskaartje. Slechts één koper vindt de kwaliteit eerder matig.

De waterontharder heeft een totale afmeting van 4 x 2,9 x 15 cm en is voorzien van een stevige plastic behuizing. Het is makkelijk te installeren en geschikt voor waterleidingen met een diameter tot maximaal 15 mm. Een compacte lichtgewicht waterontharder die geschikt is voor kleine tot middelgrote gezinnen.

In vergelijking met sommige andere waterontharders werkt dit exemplaar op basis van magneten, die een verandering in de kristalstructuur teweeg brengen. Op die manier kan worden verhinderd dat kalk zich aan de waterleidingen hecht. Kortom, een handig apparaatje dat de leiding weer helemaal kalkvrij maakt.

 

Voordelen:

Handig in gebruik: de plastic behuizing kan best wel wat verdragen en maakt het apparaat tegelijk licht van gewicht. Een handig toestelletje in combinatie met waterleidingen met een maximale diameter van 15 mm.

Formaat: het formaat van de waterontharder wordt geschat op 4 x 2,9 x 15 cm en is bijgevolg bijzonder compact.

Budget: indien je niet van plan bent om heel wat budget te spenderen, lijkt deze waterontharder alvast een goede oplossing te zijn.

 

Nadelen:

Matige kwaliteit: slechts een beperkt aantal klanten blijkt jammer genoeg niet helemaal overtuigd te zijn van de aangeboden kwaliteit.

Koop bij bol.com (€26.95)

 

 

 

 

5. Scale control SC 4000 Waterontharder 10 ml

 

Tot slot is er altijd nog de waterontharder van het bekende en sterk gewaardeerde merk Scale. Een goede aanbeveling om je leidingen weer helemaal kalkvrij te maken en de levensduur van de huishoudelijke apparatuur inclusief waterleidingen te verlengen.

Deze unieke waterontharder wordt gekenmerkt door een compact formaat en licht gewicht, wat de installatie aanzienlijk makkelijker maakt. Bovendien voorkomt hij niet alleen kalkaanslag, maar blijkt hij ook milieuvriendelijk te zijn en te besparen op energieverbruik. Het water dat uit de leidingen komt smaakt niet alleen beter maar is ook beter voor de huid. En het beste van alles is; hij blijkt 100% onderhoudsvrij te zijn.

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat er nog geen online reviews bij dit product zijn geplaatst. Dit maakt het voor ons bijzonder moeilijk om alsnog advies te geven omtrent de gebruikerservaringen. We vermoeden dat de hoge prijs mogelijk een spelbreker zou kunnen zijn voor sommige klanten.

 

Voordelen:

Comfort: de combinatie van enerzijds het compacte formaat en anderzijds het beperkte gewicht, zorgt voor een handzame waterontharder.

Handig in gebruik: de waterontharder is niet alleen is staat om kalkaanslag te verwijderen en vermijden maar zorgt ook voor een heerlijke smaak van het kraantjeswater en blijkt milieuvriendelijk te zijn.

 

Nadelen:

Budget: ben je van plan om deze waterontharder aan te kopen? Dan zul je op voorhand wel rekening moeten houden met een iets hoger budget en dat is best wel jammer.

Koop bij bol.com (€636.46)

 

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Q1: Wat kost een waterontharder?

Heb je besloten om een waterontharder aan te kopen maar ben je toch benieuwd naar het prijskaartje? Dan helpen wij jou graag verder.

Het gemiddelde prijskaartje van een degelijke en duurzame waterontharder wordt geschat op zo’n 400 euro. Uiteraard zullen er waterontharders zijn die je voor een veel lager prijskaartje kunt aankopen net zoals er exemplaren te vinden zullen zijn die een pak duurder zijn.

Het spreekt voor zich dat de prijs voor een groot deel wordt bepaald door externe factoren zoals het formaat van de waterontharder maar ook de werking, de kracht en het type.

Q2: Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder maakt het mogelijk om hard water probleemloos en geheel automatisch in zacht water om te zetten. Op die manier kan eventuele kalkaanslag geleidelijk aan worden verwijderd en in de toekomst worden vermeden.

De manier waarop het harde water in zacht water wordt omgezet, is natuurlijk afhankelijk van het type waterontharder je besluit aan te kopen. In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van de ionenuitwisseling techniek waarbij calcium en magnesiumionen volledig worden uitgewisseld voor wat men noemt natriumionen.

In een beperkt aantal gevallen kun je ook kiezen voor een waterontharder die werkt met behulp van de omgekeerde osmose techniek of de elektromagnetisme techniek.

 

Q3: Wanneer heb je een waterontharder nodig?

Zoals reeds min of meer vermeld, zal een waterontharder het harde water meteen omzetten naar zacht water. Dat wil dus zeggen dat dergelijke apparaten in staat zijn om de waterleidingen kalkvrij te maken én te houden.

Door de waterleidingen kalkvrij te krijgen, kun je ervoor zorgen dat ook huishoudelijke toestellen volledig kalkvrij blijven én dus veel langer zullen en kunnen meegaan. Denk bijvoorbeeld maar aan je wasmachine, je vaatwasmachine of gewoon de cv-ketel. Kortom, dit is een win-win situatie voor heel wat apparaten in huis en dus de moeite waard om het ten minste te overwegen.

 

Q4: Hoe plaats je een waterontharder?

Het plaatsen van een waterontharder heeft niet zoveel voeten in de aarde en is in de meeste gevallen ook makkelijk zelf uit te voeren. Bij de levering van de meeste ontharders wordt bovendien niet alleen een informatieve installatiegids aangeboden maar eveneens alle benodigdheden om de waterontharder te correct te kunnen installeren.

In de meeste gevallen zul je de waterontharder bovenop de leiding moeten bevestigen. Indien mogelijk, dan raden wij jou aan om hiervoor de aanvoerleiding te gebruiken. Dit is de leiding die direct voor of na de watermeter komt. Op die manier kan al het water dat door je woning loopt, behandeld worden tegen kalk.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES