5 beste Zwembadverwarmingen Test van 2024

Laatste update: 19.04.24

 

Beste zwembadverwarmingen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Door te kiezen voor de 4m2 solar 1.00m x 4.00m zwembadverwarming, kies je voor een gebruiksvriendelijke zwembadverwarming die vervaardigd is uit duurzaam rubber en de warmte optimaal weet te geleiden. Daartegenover staat de Comfortpool solarzeil 220 x 150 cm die meteen in het oog springt vanwege zijn budgetvriendelijke prijskaartje en daarmee heel wat klanten weet te overtuigen. In de tabel hieronder hebben we zelfs een derde toppertje aan de selectie toegevoegd eveneens voorzien van voor- en nadelen. Neem rustig de tijd om de mogelijkheden te bekijken en hopelijk zit er iets tussen dat helemaal aan jouw verwachtingen kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste zwembadverwarmingen (Reviews) van 2024

 

Een zwembad met verwarming is zijn investering meer dan waard aangezien je er dan, vooral in Nederland en België, toch wel enkele maandjes langer van kunt genieten. Of je hierbij kiest voor een zwembadverwarming van Intex, een Bestway zwembadverwarming, eentje van Aquaforte of toch uiteindelijk voor de Solar zwembadverwarming opteert, blijft uiteindelijk heel persoonlijk. Bedenk eveneens dat er heel wat opties zijn. Zo bestaan er matten als zwembadverwarming net zoals er ook heel wat milieuvriendelijke varianten of elektrische verwarmingen voor het zwembad op de markt worden aangeboden. Wij zetten alvast 5 toppertjes in de kijker, rekening houdend met de online reviews en het advies van experts.

 

1. 4m2 solar 1.00m x 4.00m zwembadverwarming – Solar4pool Zwembadverwarming

 

Ben je al geruime tijd op zoek naar een kwalitatieve, gebruiksvriendelijke en relatief goedkope zwembadverwarming? Dan raden wij jou aan om deze set van Solar4pool eens even onder de loep te nemen. Net zoals de bekende Intex zwembadverwarming behoort ook dit model van Solar tot de populairste en beste merken,wat alvast lijkt te worden bevestigd door het positieve advies uit de online reviews en de bijbehorende mooie eindscore van 5 sterren. Kortom, de moeite waard om deze Solar zwembadverwarming eens even van naderbij te bekijken.

Zo wordt de Solar zwembadverwarming aangeboden inclusief de nodige verzamelbuizen met een doorsnede van 50mm, een tube lijm en de bijhorende extensie nippels alsook een instructieve handleiding zodoende de set vakkundig in elkaar te kunnen zetten. 

De solar mat is daarbij vervaardigd uit duurzaam EPDM rubber dat 100% vorstbestendig én bijdraagt aan een optimale doorstroming en bijgevolg opwarming. Hoewel deze verpakking een solar mat van 1 x 4 meter omvat, is de afmeting ook daadwerkelijk op voorhand te kiezen wat het gebruiksgemak alleen maar ten goede komt.

 

Voordelen:

Verpakkingsinhoud: de Solar mat wordt geleverd inclusief de nodige verzamelbuizen van 50mm, lijm, extensie nippels en de instructieve handleiding.

Materiaal: de zwembadverwarming van Solar is vervaardigd uit duurzaam en optimaal warmtegeleidend EPDM rubber.

Formaat: de solar mat kent een totale afmeting van 1 bij 4 meter maar kan in tal van andere formaten worden besteld.

Budgetvriendelijk: hoewel het geen aanbieding betreft, behoort deze solar mat zwembadverwarming wel degelijk tot de goedkope artikelen binnen deze reeks.

 

Nadelen:

Installatie: houd er rekening mee dat je zelf instaat voor de installatie van de zwembadverwarming.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Comfortpool solarzeil 220 x 150 cm – Solar mat zwembadverwarming

 

Het solarzeil van Comfortpool kent een rechthoekig design met een bijbehorende totale afmeting van 220 bij 150 cm en werd afgewerkt in een vrolijke – typisch zwembad-achtige – blauwe kleur. 

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven want zo staat het Comfortpool solarzeil alvast bekend vanwege zijn meervoudige werking. Zo is het in de eerste plaats geschikt om stof en andere vuildeeltjes uit het water te houden. Daarnaast staat het zeil eveneens garant voor de verwarming van het water. Uiteraard is dit enkel mogelijk op zonnige dagen daar de warmte van de zonnestralen dient te worden opgenomen door het zeil. De speciale noppenfolie zorgt er vervolgens voor dat de opgenomen warmte langer wordt vastgehouden zodat het water ‘s nachts niet (teveel) afkoelt.  

Een blik op de online reviews toont alvast aan dat heel wat klanten overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit en daarnaast ook het milieuvriendelijke karakter van het zeil weten te waarderen. Dit resulteert dan ook in een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: de lage prijs van dit type zwembadverwarming, maakt het product meteen een pak toegankelijker bij een brede laag van de bevolking.

Formaat: het Comfortpool solarzeil kent een rechthoekige uitvoering van 220 bij 150 cm.

Veelzijdig: het milieuvriendelijke solarzeil kent een meervoudige werking waarbij hij enerzijds het zwembadwater schoon houdt en anderzijds het zwembadwater verwarmt én de warmte ook effectief vasthoudt.

 

Nadelen:

Zon: houd er wel rekening mee dat het zeil de warmte van de zon nodig heeft om vervolgens het zwembadwater te kunnen verwarmen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Comfortpool ECO+ 3 Warmtepomp // Comfortpool Zwembadverwarming

 

Mag het allemaal net dat tikkeltje meer zijn en is budget daarbij van minder groot belang, dan raden wij jou aan om deze krachtige warmtepomp – jou eveneens aangeboden en geleverd door het bekende merk Comfortpool – eens even van naderbij te bekijken. De Comfortpool ECO+ 3 wordt daarbij geleverd inclusief de nodige trillingdempers, RCD stekker en een instructieve handleiding, wat heel wat klanten zeker weten te waarderen.

De warmtepomp kent een totale afmeting van 77 x 30 x 49 cm en kan bijgevolg gebruikt worden voor zwembaden tot 15.000 liter in combinatie met een filterpomp van 4500 liter per uur en een omgevingstemperatuur van 10 tot maximaal 40ºC. Dankzij de hoogwaardige titanium warmtewisselaar kan deze warmtepomp langdurig worden blootgesteld aan zout zwembadwater. Verder is hij bijzonder gebruiksvriendelijk, vorstbestendig, energiezuinig én geluidsstil wat zijn prijskaartje min of meer lijkt te rechtvaardigen.

Nemen we even een kijkje tussen de verschillende online reviews, dan zien we meteen dat de meeste klanten duidelijk overtuigd zijn van de aangeboden kwaliteit. Echter het hoge prijskaartje alsook de lastige installatie lijken voor sommigen een domper op de feestvreugde te zijn.

 

Voordelen:

Toepassing: de Comfortpool ECO+ 3 warmtepomp is voldoende krachtig om zwembaden met een volume van 15.000 liter aan te kunnen.

Vorstbestendig: zijn vorstbestendige karakter wordt moeiteloos aangevuld met een geluidsstille werking, een positieve energiescore en de mogelijkheid om hem – dankzij de titanium warmtewisselaar – langdurig bloot te stellen aan (zout) zwembadwater.

Omgevingstemperatuur: hij weet perfect te functioneren binnen een omgevingstemperatuur van 10 tot maximaal 40 graden Celsius.

 

Nadelen:

Prijzig: het hogere prijskaartje zou wel eens het figuurlijke addertje onder het gras kunnen zijn.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Bestway Zwembadverwarming voor zwembaden tot Ø457cm – tot 40ºC – 2800W

 

Net zoals de befaamde zwembadverwarming van Intex of de Intex zwembaden, behoort ook dit model van Bestway tot de bekende namen binnen eerder vernoemd segment. Bovendien wordt deze Bestway zwembadverwarming momenteel tegen een verlaagd prijskaartje aangeboden, wat het geheel nog net iets aantrekkelijker maakt bij een brede laag van de bevolking.

De elektrische zwembadverwarming van Bestway – overigens aangeboden inclusief aansluitslang met een doorsnede van 32mm, 2 klemmen en handleiding – is daarbij eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten, rekening houdend met een invoerspanning van 220 – 240V. Eenmaal correct aangesloten en ingeschakeld, kan een ruim vermogen tot 2,8 kW – of 2800 watt – worden bereikt waardoor de pomp het water makkelijk 0,5 tot 1,5ºC per uur kan verwarmen. Uiteraard dien je hierbij wel rekening te houden met de grootte en dus de inhoud van het zwembad. Omgerekend is de pomp uitermate geschikt voor zwembaden van 1520 tot maar liefst 17.000 liter.

Hoewel deze Bestway warmtepomp heel wat positieve kenmerken naar voren weet te schuiven en klanten best tevreden zijn met hun aankoop, lijkt één gebruiker toch wel wat moeite te hebben met de installatie ervan.

 

Voordelen:

Budgetvriendelijk: zijn budgetvriendelijke prijskaartje maakt deze Bestway zwembadverwarming meteen een pak aantrekkelijker.

Toepassingsgebied: de warmtepomp is uitermate geschikt om zwembaden met een inhoud van 1520 tot maximaal 17.000 liter te verwarmen waarbij een maximale temperatuur van 40ºC geldt.

Vermogen: eenmaal correct op het stroomnet aangesloten, kan een ruim vermogen tot 2800 watt worden beoogd.

 

Nadelen:

Installatie: één koper ondervond problemen met de installatie en laat weten dat de aansluitslang te kort is.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bestway Solar zwembadverwarmingspaneel 58423 Inclusief 2 adapters

 

Tot slot kunnen we het rijtje afsluiten met de Solar mat zwembadverwarming die jou wordt aangeboden en geleverd door Bestway. Dit unieke zwarte Solar zwembadverwarmingspaneel, dat overigens voornamelijk uit PVC blijkt vervaardigd, kan makkelijk op het zwembad worden aangesloten met behulp van de meegeleverde adapters. Zo krijg je een adapter met een aansluiting diameter van 32 én 38 mm aangeboden.

Bovendien blijkt hij compatibel met diverse filter- én zandfilterpompen waarvan de maximale stroomsnelheid respectievelijk 9,4 en 7,5 m3 per uur bedraagt. Bij correct gebruik kan dit unieke verwarmingspaneel het zwembadwater met maar liefst 3 tot 5°C verwarmen. Door bovendien meerdere eenheden te gaan combineren, wordt het mogelijk om eveneens grotere zwembad oppervlaktes te verwarmen.

Klanten zijn duidelijk tevreden over de perfecte aansluiting en de uitstekende kwaliteit hoewel één koper melding maakt van een te klein verwarmingspaneel. Echter staat duidelijk in de instructies vermeld dat meerdere eenheden moeten worden gecombineerd als het om grote zwembaden gaat.

 

Voordelen:

Materiaal: het verwarmingspaneel blijkt voornamelijk uit duurzaam PVC vervaardigd, wat overigens de zonnestralen goed absorbeert en de warmte perfect geleidt.

Adapters: de levering wordt vergezeld met 2 adapters waarvan de diameters respectievelijke 32 en 38 mm bedragen.

Compatibiliteit: het verwarmingspaneel kan gebruikt worden in combinatie met tal van filterpompen zolang een maximale stroomsnelheid van maar liefst 9,4 m3/u wordt gegarandeerd. Verder blijkt hij ook compatibel met zandfilterpompen en een stroomsnelheid van maar liefst 7,5 m3/u.

 

Nadelen:

Te klein: jammer genoeg is één koper van mening dat het verwarmingspaneel toch net iets te compact is gebleken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zwembadverwarmingen Koopgids

 

Aangezien een zwembad een dure investering is, kun je er maar beter optimaal van genieten. Door het water enkele graden op te warmen, is het mogelijk om enkele maanden langer van je zwembad te genieten. Daarom zijn er verschillende soorten zwembadverwarmingen op de markt gebracht, sommigen net iets milieuvriendelijker dan anderen. Echter brengt ook deze aankoop een bepaald prijskaartje met zich mee. Laat je daarom adviseren door experts en houd eveneens rekening met de aanbevelingen van andere kopers. En wie weet kunnen zij jou nog op enkele leuke aanbiedingen wijzen als je de verschillende opties gaat vergelijken.


Het nut van zwembadverwarming

In Nederland en België is het weer ons niet altijd gunstig gezind. Desondanks kiezen velen toch voor de aanleg van een duurzaam zwembad. Om zoveel mogelijk van deze dure investering te kunnen genieten, is het aangewezen om een zwembadverwarming te installeren. Welk type verwarming je kiest, zal afhankelijk zijn van de grootte van het zwembad, de plaatsing en je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor een verwarming op zonne-energie indien je milieubewust probeert te leven.

In elk geval kun je het op z’n minst overwegen als je weet dat de gemiddelde temperatuur van zwembadwater in Nederland en België ongeveer 22 graden, heel soms eens 25 graden bedraagt. Met behulp van een krachtige zwembadverwarming kan het water makkelijk enkele graden worden opgewarmd, soms zelfs tot een aangename temperatuur van 29 à 30 graden Celsius. Op die manier wordt het zomerseizoen met enkele maanden verlengd en kun je er dus dubbel en dik van genieten.

 

Werking en aansluiting van zwembadverwarming

Alle mogelijke vormen zwembadverwarming steunen min of meer op hetzelfde basisprincipe waarbij het zwembadwater door het filtersysteem wordt geleid met behulp van de krachtige pomp. Zo komt het water terecht bij de verwarming waarna het zijn weg zal verderzetten door een gloeiend het leiding. Dit maakt dat het water opgewarmd terug het zwembad in kan vloeien.

Het precieze verwarmingsproces zal uiteraard lichtjes wijzigen naargelang het bepaalde type verwarmingssysteem. Zo zal een warmtepomp gebruik maken van warme omgevingslucht, functioneert een houtkachel op vuur en steunt het principe van een elektrische verwarming op elektriciteit. Een warmtewisselaar zal dan weer een bestaande verwarming 100% gaan omvormen tot zwembadverwarming en zonnecollectoren halen hun energie en warmte dan weer van de zon.

Het type zwembadverwarming zal overigens ook nauw samenhangen met de eventuele aansluitingsmogelijkheden. Sowieso is er bij eender welk type verwarming een rechtstreekse verbinding op te merken met de filterinstallatie. In andere gevallen kan het gebeuren dat je enkele extra leidingen zult moeten aanleggen.

 

Het type zwembadverwarming

Onderhand is duidelijk geworden dat er verschillende types zwembadverwarming bestaan. Zo kiezen velen voor de voordelen van een warmtepomp. Dergelijk systeem maakt gebruik van de warme buitenlucht om het zwembadwater enkele graden te verwarmen. Het zijn vaak krachtige apparaten die zelfs bij extreme vriestemperaturen perfect blijven functioneren. Echter moet je wel rekening houden met een hoge aankoopprijs.

Kies je voor het gebruik van een warmtewisselaar dan zul je moeten kiezen tussen een elektrische uitvoering of een systeem dat rechtstreeks op je CV-circuit kan worden aangesloten. Zo is de elektrische variant budgetvriendelijk en eenvoudig te installeren maar zal zijn energieverbruik hoger liggen. Daarnaast is er nog het heater systeem dat werkt op basis van hout of gas en kun je eveneens opteren voor een rolluiksysteem. Daarmee kun je het zwembad afsluiten waardoor de warmte behouden blijft.

Zonne-energie als milieuvriendelijke oplossing

Wil je liever een milieuvriendelijk verwarmingssysteem installeren dan zijn er ook in deze categorie heel wat mogelijkheden te vinden. Zo kiezen velen voor het gebruik van zonneboilers die, naast de verwarming van het huis, eveneens in staat zijn om het zwembad te verwarmen. Echter, ligt de aankoopprijs een pak hoger en blijkt het systeem minder rendabel op bewolkte dagen.

In tegenstelling tot de zonneboilers, zullen zonnepanelen geen warmte maar wel energie aanmaken. Die energie wordt aangewend om een elektrisch verwarmingssysteem in werking te stellen waarna niet alleen je woning maar ook het zwembadwater kan worden verwarmd. Alleen ligt de aankoopprijs vaak dubbel zo hoog in vergelijking met de boilers. Kleine zwembaden zijn dan weer beter af met solarmatten, ook wel zonnematten genoemd. Het water wordt door de matten gepompt waar het wordt opgewarmd alvorens het terug in het zwembad stroomt.

 

Aankoop- en verwarmingskosten

De aankoop van een degelijk verwarmingssysteem is vaak een flinke hap uit het budget. Toch zal het prijskaartje afhankelijk zijn van bepaalde factoren zoals het type verwarmingssysteem, het vermogen, de installatie en de aansluiting. Zo zul je voor een waterpomp rekening moeten houden met een prijskaartje variërend van 330 tot 6400 euro en een gemiddelde verwarmingskost van ongeveer 0,05 cent per kW warmte.

Elektrische verwarming bijvoorbeeld is dan weer iets goedkoper en kun je aankopen voor ongeveer 220 tot 1100 euro. Afhankelijk van het type verwarmingssysteem kan het prijskaartje dus schommelen van 220 tot 6400 euro of meer.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES