5 beste Zwembadverwarmingen Test van 2022

Laatste update: 05.07.22

 

Beste zwembadverwarmingen – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Gaat je voorkeur uit naar de vidaXL Paneel zwembadverwarming dan kies je voor een setje dat steeds geleverd wordt per 2 panelen. Elk paneel kent hierbij een totale afmeting van 620 x 75 cm en is bijzonder eenvoudig te monteren. Daarnaast lijkt ook de Aquaforte warmtepomp ECO+9 een schot in de roos. Deze plug & play pomp biedt overigens een ruime capaciteit aan van 8,6 kW. In de tabel hieronder hebben we zelfs een derde toppertje aan de selectie toegevoegd eveneens voorzien van voor- en nadelen. Neem rustig de tijd om de mogelijkheden te bekijken en hopelijk zit er iets tussen dat helemaal aan jouw verwachtingen kan voldoen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 beste zwembadverwarmingen (Reviews) van 2022

 

Een zwembad met verwarming is zijn investering meer dan waard aangezien je er dan, vooral in Nederland en België, toch wel enkele maandjes langer van kunt genieten. Of je hierbij kiest voor een zwembadverwarming van Intex, een Bestway zwembadverwarming, eentje van Aquaforte of toch uiteindelijk voor de Solar zwembadverwarming opteert, blijft uiteindelijk heel persoonlijk. Bedenk eveneens dat er heel wat opties zijn. Zo bestaan er matten als zwembadverwarming net zoals er ook heel wat milieuvriendelijke varianten of elektrische verwarmingen voor het zwembad op de markt worden aangeboden. Wij zetten alvast 5 toppertjes in de kijker, rekening houdend met de online reviews en het advies van experts.

 

1. vidaXL Paneel zwembadverwarming op zonne-energie (set van 2)

 

Met deze paneelverwarming kies je op het eerste gezicht niet meteen voor een aanbieding. Echter lijkt hij, in vergelijking met de andere toppertjes uit deze reeks, toch wel tot de goedkope zwembadverwarmingen te behoren. Hij wordt jou aangeboden door het bekende merk vidaXL en wordt steevast geleverd in een set per 2 panelen aangevuld met 8 klemmen, 4 slangbevestigingen en 4 sluitingen.

Dit type verwarmingssysteem is overigens bruikbaar voor diverse soorten zwembadpompen en kan hierbij naast het zwembad op de grond worden geïnstalleerd of op het dak worden gemonteerd. Eenmaal correct geplaatst, zal de verwarming zorgen voor de opname van zonnestralen om deze vervolgens om te zetten in energie. Op die manier kan het water van het zwembad makkelijk tot wel 10°C warmer worden.

Ben je van plan om deze panelen uit polyethyleen materiaal aan te kopen, dan lijk je volgens heel wat klanten een goede koop te doen. Zo wordt niet alleen een positief advies gegeven over de gebruikte materialen maar eveneens over de kwaliteit en de duurzaamheid.

 

Voordelen:

Formaat: de set wordt geleverd per 2 panelen die elk afzonderlijk een maximaal formaat van 620 x 75 cm hebben.

Verpakkingsinhoud: naast de 2 krachtige verwarmingspanelen, wordt het pakketje verder aangevuld met 8 klemmen, 4 slangbevestigingen en 4 sluitingen.

Materiaal: voor de productie van deze panelen heeft men voornamelijk gebruik gemaakt van 100% polyethyleen materiaal.

Handig in gebruik: je kunt de panelen makkelijk op het dak monteren of gewoon naast het zwembad op de grond plaatsen. Op die manier kunnen de inkomende zonnestralen worden verzameld, waarna ze worden omgezet naar energie.

 

Nadelen:

Zonne-energie: op bewolkte dagen is deze vorm van zwembadverwarming misschien niet altijd even rendabel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Aquaforte warmtepomp ECO+9 Plug & Play Capaciteit 8,6 kW

 

Ben je op zoek naar de beste zwembadverwarming voor een klein of medium opzetbad? Dan lijkt dit product van Aquaforte een schot in de roos. Echter moet je er zijn hoge prijskaartje wel bij nemen, wat hem jammer genoeg minder toegankelijk maakt voor het grote publiek.

Met de Aquaforte ECO+9 warmtepomp kies je voor een bijzonder krachtige pomp die zelfs bij een aanzienlijk lage flow probleemloos blijft verder werken. Zo garandeert hij een maximale capaciteit van maar liefst 8,6 kW en kan hij gebruikt worden in combinatie met zand- of cartridge filters. Dankzij zijn plug & play systeem is hij bovendien makkelijk te installeren.

Ondanks zijn hoge prijskaartje krijgt deze warmtepomp met zijn digitale kleurendisplay een mooie gemiddelde eindscore van 5 sterren. Klanten zijn duidelijk niet alleen tevreden over de aangeboden kwaliteit maar eveneens over de gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid van het apparaat.

 

Voordelen:

COP-waarde: ondanks zijn compacte formaat kent deze warmtepomp een bijzonder hoge COP-waarde en bijgevolg een uitstekend rendement. Ideaal voor kleine én/ of middelgrote opzetbaden.

Display: de warmtepomp is afgewerkt met een digitaal kleurendisplay waarop alle gegevens duidelijk worden weergegeven.

Filters: deze degelijke warmtepomp kan perfect gebruikt worden in combinatie met cartridge- of zandfilters.

Handig in gebruik: je zult zien dat de installatie van de warmtepomp helemaal geen voeten in de aarde heeft daar het om een eenvoudig plug & play toestel gaat. Bovendien werkt de warmtepomp reeds vanaf een luchttemperatuur van ongeveer 8 graden.

 

Nadelen:

Geen vijver: ben je op zoek naar een warmtepomp om in de vijver te gebruiken, dan is dit apparaat echter geen aanbeveling.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Intex Zwembadverwarming 3 kW – Tot een dm van 457 cm! / Warmtepomp

 

Op zoek naar een degelijke warmtepomp waarmee je het zwembad kunt verwarmen? Dan is deze Intex zwembadverwarming misschien wel wat voor jou. Laat je daarbij niet meteen afschrikken door het hogere prijskaartje daar de verpakking eveneens een 155 cm lange aansluitdarm met een diameter van 32 mm belooft alsook een thermometer, een ingebouwde thermostaat, de nodige spanringen en een instructieve handleiding.

Bovendien is deze elektrische zwembadverwarming niet alleen compatibel met alle Easy Set en/ of Metal Frame zwembaden maar tevens ook met de populaire Bestway zwembaden wat zijn gebruiksgemak alleen maar ten goede komt. Let wel dat de diameter van het zwembad niet groter blijkt dan 457 cm. Eenmaal de verwarming correct op het stroomnet is aangesloten – rekening houdend met een aansluitspanning van 220 tot 240 Volt – kan deze het water met zo’n 3ºC per uur én per kubieke meter water opwarmen.

Hoewel de Intex zwembadverwarming heel wat positieve kenmerken naar voren weet te brengen, werden er tot op heden nog geen reacties geplaatst. Dit maakt het voor ons best wel moeilijk om jou verder advies te geven omtrent eventuele klantreacties.

 

Voordelen:

Gebruiksvriendelijk: de elektrische zwembadverwarming van Intex is geschikt voor Easy Set en Metal Frame zwembaden met een maximale diameter van 457 cm. Daarnaast kan het apparaat ook gebruikt worden voor de bekende Bestway zwembaden.

Verwarming: bij correct gebruik kan deze warmtepomp het water makkelijk 3ºC per uur én per kubieke meter water opwarmen.

Voeding: de warmtepomp is eenvoudig op het stroomnet aan te sluiten rekening houdend met een invoerspanning van 220-240 Volt. Gebruik daarbij hetzelfde elektriciteitsnet als de filterpomp.

 

Nadelen:

Veiligheid: de zwembadverwarming dient te worden uitgeschakeld, zodra je het zwembad wenst te gebruiken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Top Sun Solar Bol Zwembadverwarming bollen CE Keurmerk

 

De Solar Heater Dome van het bekende, en misschien wel meteen het beste, merk Top Sun wordt gekenmerkt door een opgerolde PVC slang die onder een transparante koepel door loopt. Zo wordt het zwembadwater in de zwarte slang gepompt waarna het water geleidelijk aan zal opwarmen doordat het PVC de warmte absorbeert. Het verwarmde zwembadwater zal vervolgens opnieuw in het zwembad stromen.

Dit type zwembadverwarming kan gebruikt worden in combinatie met verschillende zwembadpompen, rekening houdend met een pompcapaciteit van 2.000 tot maximaal 15.000 liter per uur. Indien er gedurende 10 uur voldoende zonlicht te absorberen valt dan blijkt hij dus in staat om een zwembad van 2.000 liter met 4°C te verwarmen. Bovendien valt ook de aansluiting hartstikke goed mee waardoor de zwembadverwarming in een mum van tijd kan worden geïnstalleerd.

We zien dan ook dat klanten duidelijk tevreden zijn met hun aankoop en er tot op heden nog geen negatieve reviews werden geplaatst. Echter moet er wel voldoende zonlicht zijn om dit type zwembadverwarming enigszins rendabel te maken.

 

Voordelen:

Aansluiting: dit type zwembadverwarming kan makkelijk worden geïnstalleerd, rekening houdend met een aansluiting naar 32 mm of 38 mm slangen.

Kracht: je geniet een krachtige zwembadverwarming waarbij 1 koepel ruim voldoende is om een hoeveelheid van 7.500 liter water met enkele graden te verwarmen.

Budgetvriendelijk: in tegenstelling tot sommige andere zwembadverwarmingen is dit exemplaar vast en zeker een rendabele oplossing.

 

Nadelen:

Geen zonlicht: indien er geen zonlicht te bespeuren valt, is dit type zwembadverwarming weinig rendabel.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Bestway Solar zwembadverwarmingspaneel 58423 Inclusief 2 adapters

 

Tot slot kunnen we het rijtje afsluiten met de Solar mat zwembadverwarming die jou wordt aangeboden en geleverd door Bestway. Dit unieke zwarte Solar zwembadverwarmingspaneel, dat overigens voornamelijk uit PVC blijkt vervaardigd, kan makkelijk op het zwembad worden aangesloten met behulp van de meegeleverde adapters. Zo krijg je een adapter met een aansluiting diameter van 32 én 38 mm aangeboden.

Bovendien blijkt hij compatibel met diverse filter- én zandfilterpompen waarvan de maximale stroomsnelheid respectievelijk 9,4 en 7,5 m3 per uur bedraagt. Bij correct gebruik kan dit unieke verwarmingspaneel het zwembadwater met maar liefst 3 tot 5°C verwarmen. Door bovendien meerdere eenheden te gaan combineren, wordt het mogelijk om eveneens grotere zwembad oppervlaktes te verwarmen.

Klanten zijn duidelijk tevreden over de perfecte aansluiting en de uitstekende kwaliteit hoewel één koper melding maakt van een te klein verwarmingspaneel. Echter staat duidelijk in de instructies vermeld dat meerdere eenheden moeten worden gecombineerd als het om grote zwembaden gaat.

 

Voordelen:

Materiaal: het verwarmingspaneel blijkt voornamelijk uit duurzaam PVC vervaardigd, wat overigens de zonnestralen goed absorbeert en de warmte perfect geleidt.

Adapters: de levering wordt vergezeld met 2 adapters waarvan de diameters respectievelijke 32 en 38 mm bedragen.

Compatibiliteit: het verwarmingspaneel kan gebruikt worden in combinatie met tal van filterpompen zolang een maximale stroomsnelheid van maar liefst 9,4 m3/u wordt gegarandeerd. Verder blijkt hij ook compatibel met zandfilterpompen en een stroomsnelheid van maar liefst 7,5 m3/u.

 

Nadelen:

Te klein: jammer genoeg is één koper van mening dat het verwarmingspaneel toch net iets te compact is gebleken.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Zwembadverwarmingen Koopgids

 

Aangezien een zwembad een dure investering is, kun je er maar beter optimaal van genieten. Door het water enkele graden op te warmen, is het mogelijk om enkele maanden langer van je zwembad te genieten. Daarom zijn er verschillende soorten zwembadverwarmingen op de markt gebracht, sommigen net iets milieuvriendelijker dan anderen. Echter brengt ook deze aankoop een bepaald prijskaartje met zich mee. Laat je daarom adviseren door experts en houd eveneens rekening met de aanbevelingen van andere kopers. En wie weet kunnen zij jou nog op enkele leuke aanbiedingen wijzen als je de verschillende opties gaat vergelijken.


Het nut van zwembadverwarming

In Nederland en België is het weer ons niet altijd gunstig gezind. Desondanks kiezen velen toch voor de aanleg van een duurzaam zwembad. Om zoveel mogelijk van deze dure investering te kunnen genieten, is het aangewezen om een zwembadverwarming te installeren. Welk type verwarming je kiest, zal afhankelijk zijn van de grootte van het zwembad, de plaatsing en je persoonlijke voorkeuren. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor een verwarming op zonne-energie indien je milieubewust probeert te leven.

In elk geval kun je het op z’n minst overwegen als je weet dat de gemiddelde temperatuur van zwembadwater in Nederland en België ongeveer 22 graden, heel soms eens 25 graden bedraagt. Met behulp van een krachtige zwembadverwarming kan het water makkelijk enkele graden worden opgewarmd, soms zelfs tot een aangename temperatuur van 29 à 30 graden Celsius. Op die manier wordt het zomerseizoen met enkele maanden verlengd en kun je er dus dubbel en dik van genieten.

 

Werking en aansluiting van zwembadverwarming

Alle mogelijke vormen zwembadverwarming steunen min of meer op hetzelfde basisprincipe waarbij het zwembadwater door het filtersysteem wordt geleid met behulp van de krachtige pomp. Zo komt het water terecht bij de verwarming waarna het zijn weg zal verderzetten door een gloeiend het leiding. Dit maakt dat het water opgewarmd terug het zwembad in kan vloeien.

Het precieze verwarmingsproces zal uiteraard lichtjes wijzigen naargelang het bepaalde type verwarmingssysteem. Zo zal een warmtepomp gebruik maken van warme omgevingslucht, functioneert een houtkachel op vuur en steunt het principe van een elektrische verwarming op elektriciteit. Een warmtewisselaar zal dan weer een bestaande verwarming 100% gaan omvormen tot zwembadverwarming en zonnecollectoren halen hun energie en warmte dan weer van de zon.

Het type zwembadverwarming zal overigens ook nauw samenhangen met de eventuele aansluitingsmogelijkheden. Sowieso is er bij eender welk type verwarming een rechtstreekse verbinding op te merken met de filterinstallatie. In andere gevallen kan het gebeuren dat je enkele extra leidingen zult moeten aanleggen.

 

Het type zwembadverwarming

Onderhand is duidelijk geworden dat er verschillende types zwembadverwarming bestaan. Zo kiezen velen voor de voordelen van een warmtepomp. Dergelijk systeem maakt gebruik van de warme buitenlucht om het zwembadwater enkele graden te verwarmen. Het zijn vaak krachtige apparaten die zelfs bij extreme vriestemperaturen perfect blijven functioneren. Echter moet je wel rekening houden met een hoge aankoopprijs.

Kies je voor het gebruik van een warmtewisselaar dan zul je moeten kiezen tussen een elektrische uitvoering of een systeem dat rechtstreeks op je CV-circuit kan worden aangesloten. Zo is de elektrische variant budgetvriendelijk en eenvoudig te installeren maar zal zijn energieverbruik hoger liggen. Daarnaast is er nog het heater systeem dat werkt op basis van hout of gas en kun je eveneens opteren voor een rolluiksysteem. Daarmee kun je het zwembad afsluiten waardoor de warmte behouden blijft.

Zonne-energie als milieuvriendelijke oplossing

Wil je liever een milieuvriendelijk verwarmingssysteem installeren dan zijn er ook in deze categorie heel wat mogelijkheden te vinden. Zo kiezen velen voor het gebruik van zonneboilers die, naast de verwarming van het huis, eveneens in staat zijn om het zwembad te verwarmen. Echter, ligt de aankoopprijs een pak hoger en blijkt het systeem minder rendabel op bewolkte dagen.

In tegenstelling tot de zonneboilers, zullen zonnepanelen geen warmte maar wel energie aanmaken. Die energie wordt aangewend om een elektrisch verwarmingssysteem in werking te stellen waarna niet alleen je woning maar ook het zwembadwater kan worden verwarmd. Alleen ligt de aankoopprijs vaak dubbel zo hoog in vergelijking met de boilers. Kleine zwembaden zijn dan weer beter af met solarmatten, ook wel zonnematten genoemd. Het water wordt door de matten gepompt waar het wordt opgewarmd alvorens het terug in het zwembad stroomt.

 

Aankoop- en verwarmingskosten

De aankoop van een degelijk verwarmingssysteem is vaak een flinke hap uit het budget. Toch zal het prijskaartje afhankelijk zijn van bepaalde factoren zoals het type verwarmingssysteem, het vermogen, de installatie en de aansluiting. Zo zul je voor een waterpomp rekening moeten houden met een prijskaartje variërend van 330 tot 6400 euro en een gemiddelde verwarmingskost van ongeveer 0,05 cent per kW warmte.

Elektrische verwarming bijvoorbeeld is dan weer iets goedkoper en kun je aankopen voor ongeveer 220 tot 1100 euro. Afhankelijk van het type verwarmingssysteem kan het prijskaartje dus schommelen van 220 tot 6400 euro of meer.

 

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES