Na een lange vermoeiende werkdag kom je eindelijk thuis en wil je genieten van een heerlijke warme douche maar … het water blijkt alle kanten op te spuiten. Kalk blijkt in de meeste gevallen de grote boosdoener en ontkalken is bijgevolg de oplossing. Maar hoe kun je een (regen)douchekop ontkalken en welke producten worden zoal aangeraden? Volstaat het schoonmaken van de douchekop om kalk tegen te gaan of niet? Wij zoeken het graag allemaal voor jou uit!
Oorzaak van kalkaanslag
Eindelijk thuis na een lange stresserende werkdag en reikhalzend uitkijkend naar een heerlijke warme douche. Maar dan gebeurt het; het water lijkt werkelijk alle kanten op te spuiten behalve op jou. Kalk in de douchekop – meer bepaald ter hoogte van de spuigaten – blijkt daarbij alvast de belangrijkste boosdoener te zijn. En dat heeft niets te maken met het feit of je nu voor een goedkope douchekraan hebt gekozen of niet. Zelfs bij de beste douchekraan aller tijden kan het fenomeen vaker voorkomen dan je denkt. Maar hoe ontstaat kalk dan en vooral, wat kun je er tegen doen?
Wanneer je opmerkt dat de douchekop het water alle kanten doet opspuiten of het water niet overal even goed door laat; dan zal er vaak al een belletje moeten rinkelen. De spuigaten van de douchekop zijn namelijk een favoriete broeihaard voor kalkophopingen die uiteindelijk leiden tot voornoemde problemen. De meest logische oplossing is dus ook het grondig schoonmaken en/ of ontkalken van de douchekop en eventueel bijbehorende doucheslang. Maar hoe kunnen we het concentraat aan kalk vermijden hetzij drastisch doen verminderen?
Daarvoor moeten we even focussen op de verschillende oorzaken die het ontstaan van kalk in de hand kunnen werken. Zo is frequentie – ook wel de regelmaat waarmee de douchekop wordt gebruikt – een belangrijke factor in het ontstaan van kalk. Hoe vaker de douche gebruikt wordt, hoe sneller kalk zich in de spuigaten zal ophopen en aan de basis ligt van één van de eerder genoemde problemen. Gezinnen met meer leden zullen dus – in theorie – sneller te kampen krijgen met kalk in de douchekop.
Maar daarnaast blijkt ook waterhardheid een parameter die we niet zomaar uit het oog mogen verliezen. Zo ligt de hardheid van het water in bepaalde regio’s en steden een pak hoger dan in andere streken het geval is. Water met een hoge hardheid heeft nu eenmaal de neiging om een grotere hoeveelheid aan kalk met zich mee te dragen die dan ter hoogte van de douchekop en andere kranen blijft vastzitten. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je nu plotsklap moet verhuizen. Door de douche regelmatig schoon te maken en na gebruik steevast grondig af te drogen, kun je de kalkvorming alvast vertragen.
Waarom en hoe vaak ontkalken?
Zoals in het voorgaande stukje reeds min of meer duidelijk werd, zijn er verschillende factoren die de kans kalkvorming beïnvloeden of in de hand werken. Daarbij maakt het niet uit of je over een kleine dan wel grote douchekop beschikt, in het bezit bent van een luxueuze stortdouchekop of gekozen hebt voor een kwalitatieve thermostaatkraan. Werkelijk eender welk type kraan – ongeacht de klasse noch de prijs – blijkt onderhevig aan kalkvorming. Maar niet getreurd, want er zijn uiteraard middeltjes om hier mee om te gaan.
Zo is het in eerste instantie belangrijk om de douchekraan – en eender welke andere kraan binnenshuis – na gebruik zo goed mogelijk af te drogen. Een droge omgeving zorgt er namelijk voor dat kalk minder de kans krijgt om zich te ontwikkelen en vast te hechten. Daarnaast is het uiteraard minstens even belangrijk om de douchekop regelmatig én grondig schoon te maken.
Wat het ontkalken van de kraan betreft, hoef je dit niet dagelijks of wekelijks te doen. Afhankelijk van de frequentie waarmee de douche wordt gebruikt en de waterhardheid van de regio waarin je woont; is het aangewezen om de kraan eens per maand of zelfs per 2 maanden aan een grondige ontkalking te onderwerpen. Hoe je dit precies kunt doen leggen we jou zo meteen verder uit!
Dé oplossing om de douchekop te ontkalken; HG!
Je hoeft de douchekop dan wel niet dagelijks noch wekelijks te ontkalken, toch is eens per maand of om de 2 maanden weliswaar aan te raden. Het ontkalken van de douchekop of douche sproeier kan daarbij op verschillende manieren tot stand komen. Wil je de douchekop liever ontkalken zonder azijn of andere alternatieve middeltjes, dan zoek je maar beter je toevlucht tot het bekende HG product. We hebben het hier uiteraard over het bekende HG kalkweg schuimspray 3x sterker of het al even kwalitatieve en populaire HG kalkweg concentraat. Hoewel beide producten even krachtig en doeltreffend zijn gebleken, stellen we vast dat HG kalkweg schuimspray 3x sterker het meest frequent wordt aangekocht.
Zijn werkwijze is dan ook bijzonder eenvoudig als dat het doeltreffend is. Spuit een aanzienlijke hoeveelheid van de schuimspray op de douchekop en laat het goedje vervolgens zo een vijftal minuutjes inwerken. Vervolgens spoel je het HG schuimspray grondig af en maak je het geheel goed schoon met een licht vochtige doek alvorens de douchekop en kraan volledig af te drogen. Wanneer je met behulp van HG schuimspray of het voornoemde concentraat de kalk wilt verwijderen uit de douche; hoef je de douchekop niet los te maken.
Wat met antikal?
Naast het bekende HG zijn er uiteraard nog tal van andere populaire reinigingsmiddeltjes op de markt te vinden die de klus voor jou kunnen klaren. Denk bijvoorbeeld aan “antikal”; een kalkreiniger in sprayvorm die qua gebruiksgemak, sterkte en doeltreffendheid nauw aanleunt bij de eerder vernoemde HG producten. Daarbij is het eveneens belangrijk om de douchekop rijkelijk te besproeien met antikal waarna het goedje ruim 5 minuten te laten inwerken alvorens alles grondig af te spoelen en te drogen.
Alternatieve oplossingen
Wil je terug een douchekop met harde straal dan is het echter niet altijd nodig om je toevlucht te zoeken tot dergelijke krachtige reinigingsmiddelen zoals HG of antikal. Een kort onderzoek leert ons dat er heel wat alternatieve middeltjes te vinden zijn die misschien het grootste leed kunnen verzachten. Zo zou je bijvoorbeeld de douchekop kunnen ontkalken met azijn of ervoor kunnen kiezen om de (vaste) douchekop te ontkalken met soda. Benieuwd naar de mogelijkheden en het gebruiksgemak? Lees dan even samen met ons mee!
Zo is het schoonmaken van de douche met azijn een veel voorkomend en uiterst bekend fenomeen. Daarbij wordt aangeraden om de douchekop – indien mogelijk – los te maken van de doucheslang en deze vervolgens in een emmer met water en azijn te laten weken. Laat de emmer op voorhand goed vollopen met water en voeg daarbij ongeveer 100 à 120 ml azijn aan toe. In tegenstelling tot het bekende HG product, wordt aangeraden om de douchekop maar liefst 24 uren lang te laten weten. Spoel het geheel vervolgens af met puur water waarna je de douchekop en bijbehorende slang grondig afdroogt alvorens deze weer netjes te installeren.
Naast het ontkalken van de douchekop met azijn, bestaat eveneens de optie tot het gebruik van schoonmaaksoda. Net zoals bij de methode met azijn het geval was, wordt ook hier aangeraden om – indien mogelijk – de douchekop van de doucheslang los te koppelen. Laat ondertussen een emmer vollopen met water en voeg daar ongeveer 2 à 3 eetlepels soda aan toe. Dompel de te ontkalken douchekop onder water en laat het geheel eveneens 24 uren lang weken. Vervolgens spoel je de douchekop netjes af met puur water alvorens hem grondig af te drogen en terug op zijn voorziene plaats te bevestigen.
Tot slot kan ook het gebruik van natuurazijn soelaas bieden om een douchekop grondig te ontkalken. Let wel; natuurazijn is niet alleen minder zuur maar bijgevolg ook minder sterk dan het voornoemde schoonmaakazijn uit de eerste methode. Dat betekent dat natuurazijn enkel en alleen werkt indien de douchekop niet doordrenkt is met kalk.
Wat als je voor een regendouche kiest?
Toch willen we even een kleine kanttekening maken want de bovenstaande methoden werden ontwikkeld met het oog op een douchekop met aparte doucheslang. Maar wat als je over een (grote) regendouchekop beschikt? Het ontkalken van de douchekop van je regendouche met één van de voornoemde HG producten of Antikal hoeft uiteraard geen probleem te vormen. Echter, het gebruik van schoonmaakazijn of soda zou dit wel kunnen doen.
Toch kun je ook de regendouchekop op een eenvoudige manier met azijn of soda ontkalken. Gebruik hiervoor een klein vuilniszakje of een grote boterhamzak die je voor ⅔ met water vult en slechts ⅓ azijn. Bind dit zakje omheen de douchekop en laat het geheel eveneens 24 uren weken alvorens de douchekop grondig af te spoelen en te drogen. Op die manier wordt het ontkalken van de regendouche een fluitje van een cent!
Welke producten zijn af te raden?
Tot slot willen we nog even de aandacht vestigen op enkele producten die je maar beter niet gebruikt om de douche te ontkalken. De redenen daarvan zijn divers gaande van het weinig effectieve karakter tot het berokkenen van schade aan de douchekop of douchekraan.
Zo kun je op het bekende mediaplatform “YouTube” heel wat filmpjes vinden waarin grondig wordt uitgelegd hoe de douche te ontkalken met cola. Op zich is cola behoorlijk zuur waardoor het in theorie effectief kan ontkalken maar anderzijds is het ook een bijzonder zoet en plakkerig goedje. Niet echt aan te raden dus!
Verder wordt ook het gebruik van baking soda om de douchekraan te ontkalken door verschillende experts en gebruikers afgeraden. Baking soda – ook wel zuiveringszout of zelfs natriumcarbonaat genoemd – kan bijzonder praktisch zijn voor verschillende toepassingen binnen het huishouden maar is net niet krachtig genoeg om de grote hoeveelheid kalkophoping ter hoogte van de douchekraan volledig te doen verdwijnen.
Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk weg te blijven van allerhande schuurmiddeltjes en/ of bleek want – in tegenstelling tot de voornoemde methodes op basis van cola of baking soda – kunnen dergelijke toepassingen wel degelijk schade berokkenen aan de douchekop of kraan
Laat een reactie achter
0 COMMENTAIRES