Nieuwste kleuren woonkamer

Laatste update: 25.04.24

 

Is je interieur dringend aan verandering toe of zit je volop in de verbouwingen en ben je al aan het fantaseren over een nieuwe woon- én/ of slaapkamer? Dan zal dit artikel vast en zeker goed van pas komen. Zo zullen we niet alleen de interieurkleuren van 2024 bespreken maar zullen we eveneens de evolutie met de trendkleuren van 2021 en de woonkleuren van 2020 aankaarten.

 

Interieur kleuren 2020 tot nu

Het interieur is een belangrijk aspect van de woning en bepaalt – in meer of mindere mate – de sfeer en het gevoel van de desbetreffende kamer. Naargelang de sfeer en gezelligheid die jij wilt oproepen in de kamer, kan gekozen worden voor een bepaald kleurenpalet inclusief de nodige bijbehorende accessoires om het geheel naar een hoger niveau te tillen. Maar, net zoals met alles, evolueert ook de kleurtrend mee met zijn tijd wat betekent dat de woonkleuren van 2021 sterk kunnen afwijken van die van 2020 of 2024.

Gaan we even terug in de tijd – met name naar het jaar 2020 – dan stellen we vast dat de interieur trend (hoewel vaak tweedelig geschreven, bij voorkeur toch 1 woord) afkomstig bleek uit de bekende “Histor muurverf kleuren 2020”. De trendkleur van 2020 was dan ook het befaamde en bijzonder prachtige “Chinese Porcelain”; een unieke mix tussen enerzijds kobaltblauw en anderzijds inktblauw. Bovendien was deze kleur niet alleen een graag geziene gast in de woonkamer maar behoorde hij ook tot de befaamde slaapkamer kleuren van 2020.

Meteen een groot contrast met de kleurtrend in 2021 waar subtiele natureltinten probleemloos worden afgewisseld met prachtige warme grijstonen, mosgroen of wijnrood. Kortom, een natuurlijk kleurenpalet in combinatie met tal van zachte nuances waarbij de nuance voornamelijk afhankelijk bleek van het desbetreffende interieur en je eigen persoonlijke verwachtingen en gevoel. 

Binnen de woonkamer kleuren van 2021 kunnen we dan ook “Brave Ground” als de belangrijkste trendkleur omschrijven. Een soort van warme aardse kleur die perfect functioneert als neutrale basis alsook sfeermaker en meteen een gevoel van rust, warmte én een volwassen uitstraling creëert. We zien overigens dat dergelijke natuurtinten het ook goed bleken te doen als slaapkamer kleuren van 2021. 

En waar het verschil tussen de modekleuren van 2021 met 2020 niet groter kon zijn, lijkt er ten opzichte van 2024 niet zo heel erg veel veranderd. De coronacrisis en de bijbehorende lockdowns hebben er mede voor gezorgd dat we met z’n allen snakken naar warmte, vakantie en natuur. En indien een reisje naar de zon er niet meteen inzit, kun je dit gevoel eenvoudig oproepen in het interieur. Niet te verwonderen dat “343 Forest Bathing” als de kleur van het jaar 2024 wordt beschouwd. Deze diepgroene kleur die je meteen doet wegdromen van olijfbomen en kruiden in het zuiden van Europa lijkt meteen dé trendkleur van het jaar 2024 te zijn. Wil jij ook een Mediterrane vibe creëren of het interieur wat opfrissen? Lees dan zeker verder!

Woonkamer; kleuren en effecten

Of je nu volop in de verbouwingen zit en stilaan nadenkt over bepaalde interieurstijlen dan wel de woonkamer en/ of andere delen van de woning aan een dringende renovatie toe zijn; wanneer men gaat schilderen doet men dat in de eerste plaats om een bepaald effect of een bepaalde sfeer te bekomen. Het spreekt voor zich dat de gekozen kleuren en/ of kleurcombinaties hier dan ook een belangrijke rol in zullen spelen. 

Hoewel het kleurenpalet in de woonkamer behoorlijk uitgebreid is, zal niet elke kleur of combinatie dezelfde sfeer of het hetzelfde effect gaan oproepen. Wil je bijvoorbeeld de woonkamer optisch groter doen lijken? Dan is het aangewezen om te kiezen voor relatief lichte kleuren en/ of kleurcombinaties. Denk hierbij aan witte, beige of aardetinten die heel natuurlijk overkomen en meteen doen denken aan de interieur kleuren van 2021. (Hoewel heel wat pagina’s de schrijfwijze in 2 woorden opteren, wordt het woord bij een correcte schrijfwijze bij voorkeur aan elkaar geschreven, maar dat even terzijde)

Wil je bij het optisch vergroten van de woonkamer graag wat spelen met verschillende tinten? Ook dat is geen enkel probleem zolang het plafond maar iets lichter blijft dan de kleur die op de muren terecht komt. Op die manier wordt de ruimte niet alleen in de breedte maar ook in de hoogte optisch vergroot. Gaat je voorkeur uit naar een bepaald type behang? Kies dan voor één van de vele behangtrends van 2021 waarbij horizontale strepen de voorkeur genieten op verticale om een ruimte te vergroten.

Woon je echter in een (oud) imposant herenhuis gekenmerkt door zijn hoge plafonds en ruimtes? En wil je graag de ruimte kleiner én gezelliger maken? Dan hoef je de voorgaande tips alleen maar om te draaien. Kies bijvoorbeeld voor een donkere verftint op het plafond zodoende de ruimte optisch te verkleinen waardoor het geheel gezelliger wordt. 

 

Kleurencombinaties woonkamer

Kortom, het mag duidelijk zijn dat kleuren niet alleen kunnen bijdragen aan de sfeer maar tevens ook een praktisch hulpmiddel blijken in het creëren van bepaalde effecten. Door de juiste kleurencombinaties in de woonkamer toe te passen, kun je een kamer hoger, lager, groter of kleiner doen lijken – hoewel het hier steeds om optisch bedrog gaat uiteraard.

Ben je uiteindelijk overtuigd van de mogelijkheden dan komt het er vervolgens op aan om een keuze te maken uit het bijzonder ruime assortiment aan kleuren. Op het gebied van woonkamers stellen we vast dat heel wat mensen lijken te kiezen voor witte of lichte kleuren en dito combinaties. Wit – of eender welke andere lichte kleur zoals crème of beige – straalt een zekere rust en neutraliteit uit; aspecten die heel wat mensen wel weten te waarderen zodra ze na een hectische lange werkdag thuiskomen. Bovendien zijn dergelijke kleuren ook makkelijk combineerbaar met meubels, decoratiestukken en andere accessoires; wat het alleen maar makkelijker maakt.

Maar dat is uiteraard niet alles want hoewel wit een echte blijver is, lijken ook pastelkleuren en aardetinten aan een niet mis te verstane opmars bezig. Zo zorgen pastelkleuren – eveneens hele lichte en zachte kleuren – voor een instant zomers/ zuiders gevoel waarbij je je meteen in het zuiden van Europa waant. Denk hierbij aan lichtgrijs, lindegroen of zandkleurig beige. Aardetinten lijken wat op hetzelfde elan en gevoel verder te gaan aangevuld met tal van terracotta tinten en diverse zandkleuren.

 

En wat met behang?

Je ziet het groots en wilt het toch iets meer atypisch aanpakken, dan is de keuze voor het juiste behang niet geheel onlogisch. Net zoals verftinten heeft ook het behang een volledige evolutie doorlopen waardoor de trends van 2024 niet langer overeenkomen met die van bijvoorbeeld 2020 of 2021. 

Volgens vtwonen werden de behang trends van 2020 in de woonkamer vooral gekenmerkt door diverse leuke prints die we kunnen onderverdelen in 4 belangrijke stijlen gaande van art deco style tot het bekende fotobehang, het industriële behangpapier of de befaamde botanische urban jungle stijl. Behoorlijk drukke doch enorm vrolijke prints en bijgevolg echt wel iets voor de durfal. 

In 2021 konden we op vlak van behangtrends een belangrijke ommezwaai noteren die vooral te wijten is/ was aan de lange coronapandemie en de daarmee gepaard gaande lockdowns die ons deden verlangen naar de natuur. De behang trends van 2021 volgens vtwonen waren dan ook niet mis te verstaan en lagen vooral in de richting van woestijnkleuren en thema’s die te maken hadden met de natuur. Denk onder meer aan abstracte dieren, grote bladeren en/ of gedroogde bloemen die vaak in het behang terugkwamen.

Rekening houdend met de woonkamer behang trend van 2021, kunnen we in 2024 opnieuw een lichte wijziging noteren die zich vooral voortzet in het gebruik van retro patronen en/ of zacht textielbehang. 

Accessoires en decoratie in relatie tot de afwerking

Tot slot is uiteraard ook de afwerking een belangrijk onderdeel van de inrichting van de woonkamer, slaapkamer of eender welke andere ruimte binnen de woning. Werk het geheel af met een stel degelijke kwalitatieve meubels gaande van een hoekbank tot een lounge dan wel een tweezit of elektrische relaxfauteuil met alles erop en eraan zodoende helemaal te ontspannen na een lange werkdag.

Heb je gekozen voor neutrale verf of behang kleuren, dan kun je opteren voor een feller kleurtje dat terugkomt in de kussens op de bank. Ook de keuze voor 1 of meerdere planten draagt alvast bij aan een gezellige en sfeervolle ruimte waarbij rust en eenvoud centraal staan.

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES