5 Beste Bovenlader wasmachines Test van 2024

Laatste update: 25.04.24

 

Bovenlader wasmachines – Vergelijkingstest & Koopgids

 

Woon je in een studio, een klein appartementje of wil je gewoon wat extra ruimte besparen? Dan is de keuze voor een bovenlader wasmachine niet geheel verwonderlijk te noemen. Dergelijke apparaten zijn niet minder kwalitatief of krachtig dan eender welke andere wasmachine maar bieden je gewoon de mogelijkheid om in ruimte te besparen. Benieuwd naar meer? Bekijk dan zeker even de onderstaande toppertjes die we voor jou selecteerden. Zo zou je onder meer kunnen kiezen voor de AEG L6TBN6400 – 6000 serie die gekenmerkt wordt door een vulgewicht van 6 kg. Daartegenover staat de Whirlpool TDLR 7221BS BX/N die dan weer in staat is om een ruim vermogen inclusief toerental van 1200 tpm te behalen.

 

 

Vergelijkingstabel

 

Sterkte
Zwakte
Conclusie
Offerte

 

 

5 Beste Bovenlader wasmachines (Reviews) van 2024

 

Als je over niet teveel ruimte beschikt maar toch graag een goede wasmachine wilt plaatsen dan kun je misschien opteren voor een bovenlader. Zoals de naam doet vermoeden open je deze wasmachine aan de bovenkant dus je moet je geen zorgen maken over ruimte aan de voorkant om het toestel te kunnen openen. Voor meer informatie kun je gerust verder lezen en zelf de beste bovenlader wasmachine kiezen.

 

1. AEG L6TBN6400 – 6000 serie – ProSense – Wasmachine // Vulgewicht: 6 kg

 

Of je met de AEG L6TBN6400 voor een aanbieding of één van de goedkope wasmachine bovenladers kiest, is nog maar de vraag. Toch lijken heel wat klanten overtuigd van de aangeboden kwaliteit, de duurzaamheid en de gebruiksvriendelijkheid wat resulteert in een mooie gemiddelde eindscore van 4,8 sterren. De moeite waard dus om deze AEG bovenlader wasmachine eens even van naderbij te bekijken.

Zo wordt deze wasmachine gekenmerkt door een totale afmeting van 40 x 89 x 69 cm waarbij een vulopening kan worden gegarandeerd met een doorsnede van zo’n 30 à 33 cm. Met behulp van het 1,7 meter lange snoer, kun je deze – misschien wel beste – bovenlader wasmachine makkelijk op het stroomnet aansluiten waarna een ruim vermogen en bijbehorend toerental van maar liefst 1400 tpm kan worden beoogd. Let wel; het geluidsniveau tijdens het centrifugeren bedraagt makkelijk 79 dB waardoor hij niet meteen tot de geluidsstille bovenladers behoort.

De wasmachine wordt verder aangevuld met een vulgewicht van 6 kg, een energieverbruik van ongeveer 65 kWh per 100 cycli die overeenkomt met een energiekost van zo’n 36 euro en een waterverbruik van ruim 40 liter per cyclus. Dit alles wordt aangeduid onder de energieklasse D.

 

Voordelen:

Startuitstel: met behulp van de startuitstel knop is het mogelijk om het programma op een later tijdstip te starten.

LiquiSystem: de LiquiSystem functie maakt het mogelijk om een optimale wasmiddel dosering te genieten per afzonderlijke wasbeurt.

Beladingssensor: dankzij de geïntegreerde beladingssensor kun je op een eenvoudige manier te weten komen hoe vol de bovenlader wasmachine precies zit.

Voeding: de wasmachine bovenlader wordt aangedreven door een krachtige koolborstelloze motor die makkelijk een toerental tot 1400 tpm kan behalen.

 

Nadelen:

Prijzig: hoewel hij tot de populairste wasmachines behoort, is hij niet meteen voorzien van de laagste prijs.

Vulgewicht: het advies uit de online reviews toont aan dat het niet meteen een groot probleem is voor velen, toch is een vulgewicht van 6 kg behoorlijk krap voor middelgrote tot grote gezinnen.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

2. Whirlpool TDLR 7221BS BX/N – Wasmachine – Bovenlader // Vulgewicht: 7kg

 

Net zoals de bekende Miele wasmachine bovenlader of de populaire wasmachine bovenlader van Bosch, behoort ook dit exemplaar van Whirlpool alvast tot de toppertjes binnen dit segment. Bovendien is de Whirlpool TDLR 7221BS BX/N voorzien van een lager prijskaartje waardoor hij – in tegenstelling tot het voorgaande toestel – een pak toegankelijker wordt. Heel wat klanten lijken alvast overtuigd en beschouwen Whirlpool als één van de beste merken die garant staan voor kwaliteit, wat tot uiting komt in een 4,5/5 score.

De wasmachine kent daarbij een totale afmeting van 40 x 90 x 60 cm en is voorzien van een bijbehorend vulgewicht van 7 kg. Net zoals het vorige toppertje wordt ook dit exemplaar aangedreven door een krachtige koolborstelloze motor waardoor een ruim toerental van wel 1200 tpm kan worden behaald. 

Zijn gebruiksgemak wordt aangevuld met een relatief stille werking, intelligente geïntegreerde sensoren en diverse wasprogramma’s die bijdragen aan een optimaal gebruik. Let wel; de wasmachine van Whirlpool wordt gecatalogiseerd in de energieklasse E en is bijgevolg misschien minder duurzaam dan bijvoorbeeld wasmachines van Miele.

 

Voordelen:

Vulgewicht: de bovenlader wasmachine van Whirlpool levert een aanzienlijk vulgewicht van 7 kg.

Budgetvriendelijk: in vergelijking met sommige andere wasmachines, lijkt het prijskaartje van dit apparaat alvast goed mee te vallen.

Formaat: de wasmachine kent een relatief compacte uitvoering van 40 x 90 x 60 cm en is daardoor makkelijk in een kleine ruimte te installeren.

Handig in gebruik: de bovenlader is voorzien van een handig te openen/ sluiten deurtje waardoor je makkelijk tot bij de trommel kunt. Hij fungeert daarbij op een koolborstelloze motor die een ruim toerental van 1200 tpm kan behalen.

 

Nadelen:

Energieklasse: met een energieklasse E is dit jammer genoeg niet meteen de meest energievriendelijke bovenlader wasmachine uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

3. Hotpoint WMTG 722 FR/N wasmachine Bovenbelading 7 kg 1200 RPM E Wit

 

Ben je op zoek naar een wasmachine verhoger of wens je een volledig nieuwe bovenlader wasmachine te kopen, dan loont het de moeite om deze Hotpoint WMTG 722U FR/N eens even van naderbij te bestuderen. Zo kent de klassiek witte bovenlader wasmachine van Hotpoint-Ariston een totale afmeting van 60 x 90 x 40 cm wat resulteert in een vulgewicht van maximaal 7 kg. Door de wasmachine met behulp van het 1,2 meter lange snoer aan te sluiten, kan dankzij de koolborstelloze motor een ruim toerental van 1200 tpm worden behaald.

Maar er is natuurlijk nog heel wat meer om over naar huis te schrijven. Zo wordt het gebruiksgemak van deze wasmachine kast verder aangevuld met een geïntegreerde kinderbeveiliging, een resttijdindicatie, de mogelijkheid tot het gebruik van startuitstel, een ingebouwd balanssysteem en een droogresultaat klasse A. Let wel; ook deze wasmachine behoort tot de energieklasse E.

Hoewel de Hotpoint wasmachine heel wat pluspunten weet aan te reiken, werden tot op heden nog geen reacties geplaatst. Laat je hier niet gelijk door afschrikken want misschien beantwoordt deze wasmachine wel aan jouw persoonlijke wensenpakket.

 

Voordelen:

Toerental: eenmaal correct aangesloten, weet deze bovenlader wasmachine een ruim toerental van 1200 tpm te garanderen.

Startuitstel: je kunt gebruik maken van de geïntegreerde startuitstel functie waarbij je de wasprogramma’s tot wel 24 uren kunt uitstellen.

Vulgewicht: de bovenlader wasmachine mag dan wel compact ogen, toch biedt hij een aanzienlijk vulgewicht van ongeveer 7 kg.

Budgetvriendelijk: de makkelijk te reinigen wasmachine van Hotpoint kent een vriendelijk prijskaartje en blijkt daardoor een pak toegankelijker bij het grote publiek.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: met een variabel geluidsniveau van 60 tot 78 dB, is dit niet meteen de meest geluidsstille bovenlader wasmachine uit het rijtje.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

4. Indesit BTW L60300 – wasmachine – wit – 6 kg – + 1 jaar extra garantie

 

De Indesit BTW L60300 wasmachine kent een vrij standaard afmeting van 90 x 60 x 40 cm en biedt een bijbehorend vulgewicht van 6 kg. De wasmachine – die tevens bedoeld is om in onderbouw te installeren – kan eenvoudig worden aangesloten op het stroomnet waarna een ruim toerental van wel 1000 tpm tot de mogelijkheden behoort. Via het ingebouwde display kun je het wasprogramma selecteren alsook het volledige proces volgen.

Net zoals de vorige toppertjes die we hier zopas besproken hebben, wordt ook dit exemplaar aangestuurd met behulp van een krachtige koolborstelloze motor. Let wel hij tijdens het centrifugeren op de hoogste stand behoorlijk wat lawaai kan maken. Verder behoort hij tot de energieklasse D wat betekent dat hij net iets energiezuiniger te werk gaat in vergelijking met de vorige 2 bovenladers.

Jammer genoeg werden ook hier nog geen online reviews geplaatst waardoor het voor ons bijzonder moeilijk is om jou verdere informatie te verschaffen inzake mogelijke klantervaringen.

 

Voordelen:

Formaat: de bovenlader wasmachine kent een relatief compacte afmeting van 90 x 60 x 40 cm en kan daardoor makkelijk in een kleine ruimte worden geïnstalleerd.

Vermogen: aangedreven door een krachtige koolborstelloze motor, weet hij een ruim toerental tot wel 1000 tpm te garanderen.

Bediening: je kunt de wasmachine eenvoudig bedienen met behulp van de duw- én draaiknoppen en vervolgens alles volgen op het ingebouwde scherm.

 

Nadelen:

Vulgewicht: houd er rekening mee dat een vulgewicht van 6 kg behoorlijk krap is voor middelgrote tot grote huishoudens.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

5. Amica AWT7512 – Wasmachine – Toplader – 7.5 Kg – 16 Programma’s – 40cm breed

 

We sluiten het rijtje af met de bekende Amica AWT7512 bovenlader wasmachine die gekenmerkt wordt door een relatief compacte afmeting van 40 x 87,5 x 61 cm en daardoor makkelijk in een vrij kleine ruimte kan worden geïnstalleerd. Hoewel de machine vrij compact oogt, weet hij een aanzienlijk vulgewicht van 7,5 kg te garanderen wat hem geschikt maakt voor kleine tot middelgrote huishoudens.

Het zal je niet verwonderen dat ook deze bovenlader door middel van een koolborstelloze motor wordt aangedreven waardoor een toerental van 1200 tpm kan worden beoogd. Verder wordt zijn energieverbruik per 100 cycli geschat op zo’n 61 kWh wat overeenkomt met zo’n 33 euro en een waterverbruik van 46 liter. Daardoor komt hij zonder problemen in de energieklasse C terecht, wat zijn hogere prijskaartje eveneens verklaart.

Zijn gebruiksgemak wordt verder aangevuld me teen handige overloopbeveiliging, een wasresultaat klasse A, de mogelijkheid om te schakelen tussen 16 verschillende wasprogramma’s en een maximale wastemperatuur van 90ºC. Jammer genoeg werden ook hier nog geen reacties geplaatst.

 

Voordelen:

Toerental: eenmaal correct aangesloten, weet deze bovenlader wasmachine een aanzienlijk toerental tot 1200 tpm te garanderen.

Wasprogramma’s: het toestel biedt maar liefst 16 verschillende wasprogrammma’s aan zoals onder meer een antikreuk programma, een programma voor donker textiel, jeans, delicate stoffen of fijne was.

Wastemperatuur: je geniet ook hier van een maximale wastemperatuur van maar liefst 90ºC.

 

Nadelen:

Geluidsniveau: met een geluidsniveau van 80 dB tijdens het centrifugeren, kies je jammer genoeg niet meteen voor een stille bovenlader wasmachine.

Zie de prijs op bol.com

 

 

 

 

Bovenlader wasmachines koopgids

 

Als je over weinig ruimte beschikt in je keuken of badkamer kun je altijd een bovenlader wasmachine kopen. Dit type moet je vullen aan de bovenkant van het apparaat zodat je geen ruimte nodig hebt aan de voorkant om het deurtje te openen. Om de beste bovenlader wasmachine te kopen is het nodig om te letten op verschillende factoren van het apparaat. Denk maar aan het geluid, het vulgewicht, de energieklasse, het toerental en de prijs. Daarna kun je op zoek gaan naar aanbiedingen van goede kwaliteit door de kenmerken van elk product met elkaar te vergelijken.

Geluid van een wasmachine

Een wasmachine maakt geluid, maar niet alle apparaten maken evenveel geluid. Het geluid wordt vooral veroorzaakt door de motor en door de droogzwiering tijdens de cyclus. De motor van een wasmachine kan op twee verschillende manieren werken. Je kunt een model kopen met een motor die koolborstels gebruikt maar het nadeel daarvan is dat ze veel meer geluid maken.

Een wasmachine met een motor zonder koolborstels is een stuk stiller en is dus een betere aanbeveling. Je zult zelf minder last ervaren en ook je buren zullen tevreden zijn. Een bijkomend voordeel is dat de levensduur van een koolstofborstelloze motor veel hoger ligt.

Er kan zich natuurlijk een probleem voordoen met de motor of een ander mechanisme van de wasmachine waardoor het apparaat veel meer geluid produceert. Contacteer in dit geval een expert of doe beroep op je garantie om je apparaat te repareren.

 

Het toerental

Het toerental van de wasmachine heeft een directe invloed op het drogen van je kleding. Op het einde van een programma maakt het apparaat meer geluid omdat de machine je kleding aan het droogzwieren is. Hoe hoger het toerental, hoe vlugger het apparaat zal zwieren en hoe droger je kleding uit de wasmachine komt.

De meeste toestellen beschikken over een toerental tussen 1200 en 1800. Je kunt natuurlijk kiezen voor een product met een hoger toerental. Hoe droger de was uit de machine komt, hoe minder lang je het moet laten drogen aan de waslijn. De goedkope bovenlader wasmachines zijn meestal voorzien van een lager toerental waardoor je kleding langer moet drogen in de buitenlucht of de droger.

 

Energieklasse van de wasmachine

Energie kost geld, je wilt dus een zo zuinig mogelijke bovenlader wasmachine aanbieding kopen. Om dit te controleren kun je letten op de energieklasse die op het apparaat aangegeven staat. De meest zuinige klasse is A+++, de minst zuinige klasse is D maar deze apparaten vind je nog amper terug. De meeste wasmachines beschikken over een A+ energieklasse.

Bijna alle wasmachines beschikken ook over een eco functie die je kunt gebruiken om energie en water te besparen. De tijd van de wasbeurt is minder lang om elektriciteit te besparen. Sommige modellen hebben een eco bubble programma die je kleding wast op lagere temperaturen maar toch dezelfde resultaten haalt als een gewoon programma.

Een andere versie van een eco programma is de mogelijkheid om de wasmachine slechts voor de helft met water te vullen zodat je minder water verbruikt.

 

Welk vulgewicht heeft de wasmachine

Het vulgewicht van een wasmachine geeft de hoeveelheid kleding weer die je in het apparaat kunt plaatsen. Een bovenlader wasmachine heeft meestal een kleiner vulgewicht maar ze zijn dan ook compacter en nemen dus minder plaats in. Als je een groot gezin hebt is het beter om te kiezen voor een model met een hoog vulgewicht zodat je grote hoeveelheden kleding per beurt kunt wassen.

Een bovenlader is eerder geschikt voor kleine gezinnen of koppels die op een appartement of in een klein huis wonen. De meeste wasmachines hebben een vulgewicht van ongeveer 7 kg en dit is voor twee personen meer dan genoeg.

Prijs van een bovenlader wasmachine

Een bovenlader is meestal iets goedkoper dan een voorlader vanwege het lagere vulgewicht en het compactere formaat. Kies niet meteen voor een goedkoop toestel want meestal heeft dat een lagere kwaliteit. Je kunt beter kiezen voor een duurder model die je vele jaren aan een stuk kunt gebruiken.

Let op de garantie van het apparaat. Een wasmachine met een lange garantieduur is meestal van een betere kwaliteit want de fabrikant garandeert een lange werking van het toestel.

Tenslotte kun je leuke aanbiedingen vinden door af en toe bepaalde webwinkels te bezoeken. Deze winkels beschikken regelmatig over promoties zodat je binnen je budget kunt blijven.

 

 

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES